19.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ "Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;"

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 5.2K
  •  
  •  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στις 19/10/2017 σε μια περίοδο που ο εκσυγχρονισμός των F-16 βάλλονταν πανταχόθεν από όλους τους «γνωστές» του χώρου. Καθώς διαπιστώνουμε πως ομφαλοσκοπούμε στο θέμα του εκσυγχρονισμού, κρίνουμε απαραίτητη την αναδημοσίευσή του…

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16V…

Η Ελλάδα πρέπει να ομολογήσουμε όλοι πως είναι μια Μαγική Χώρα. Όχι γιατί έχει Ήλιο, Θάλασσα, τον Όλυμπο, τα Νησιά, κοιλάδες και πεδιάδες, βουνά, ανείπωτης ομορφιάς. Αλλά γιατί έχει τους Έλληνες. Φυσικά και σκοπός του άρθρου δεν είναι να κάνουμε ανάλυση της ελληνικής νοοτροπίας, αλλά να αναλύσουμε τους λόγους “γιατί δεν παίρνουμε F-35;” που μας ρώτησαν χτες μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, απευθείας ή εμμέσως. Ήταν θέμα συζήτησης σε καφενεία, ενώ όπως μας μεταφέρθηκε ήταν πρώτο θέμα συζήτησης σε facebook, twitter αλλά και ταξί…

Η χώρα λοιπόν του “και εμένα ποιος μου λέει ότι…” ανακάλυψε το F-35 μετά τον “εκσυγχρονισμό των F-16”. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ φυσικά το γνώριζαν. Από χτες όμως γνωρίζουν την ιστορία οι πάντες. Όχι γιατί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το αγοράζει το F-35, αλλά γιατί ΔΕΝ το αγοράζει. Και στην θέση του “κρατάει” αυτά τα “άχρηστα” τα F-16. Οι αρχηγοί του “Κινήματος του F-35” δεν είναι νέα “πρόσωπα”, είναι οι παλαιοί αρχηγοί του “Κινήματος του Su-35”. Αλλά μιας και οι ασχετοσύνες με το “εκπληκτικό Sukhoi” δεν έπιασαν ( δεν έπιασαν σε όλους, γιατί αρκετοί “κατάπιαν” αμάσητες τις κοτσάνες και είναι πλέον πεπεισμένοι πως το υπερμαχητικό του Ξανθού Γένους το “έχει” το F-35 όπως η Ρεάλ “έχει” τον Ατρόμητο Κολοπετινίτσας), ευκαιρία να πιάσουν το F-35, που αν μη τι άλλο κάνει όσα λέει.

 

Προχτές το βράδυ, μάθαμε από τον -δύσκολα να κρύψει μυστικό- Αμερικανό Πρόεδρο πως η μικρή και ταλαιπωρημένη από τα Μνημόνια χώρα μας θα αναβαθμίσει τα F-16 της σε F-16V. Αν το είχε πει μόνος του ίσως να μην τον πιστεύαμε, αλλά δίπλα στεκόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεπώς ήταν αλήθεια. Λίγη ώρα μετά η DSCA ανακοίνωνε το τι θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός. Σημειώνουμε πως η DSCA φροντίζει ορθά να συμπεριλάβει μέσα στο έγγραφο προς το Κονγκρέσο “τα πάντα” έτσι ώστε ο πελάτης να μην ταλαιπωρηθεί σε περίπτωση που χρειάζεται “κάτι παραπάνω”. Τι εννοούμε με αυτό; πως το πρόγραμμα δεν θα φτάσει τα 2,4 δις δολάρια, αλλά θα κυμανθεί από αρκετά εώς πολύ παρακάτω.

Και έτσι φτάνουμε στην ερώτηση που μας έκαναν χτες πολλοί… Γιατί εκσυγχρονίζουμε τα F-16 και δεν αγοράζουμε F-35 (οεο); Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα με την σειρά…

 

Δομική αποκατάσταση F-16

 

1. Τι κάνει το F-16 τόσο ξεχωριστό;

 

Το F-16 είναι ο κορμός της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Από την δεκαετία του 80, με 4 διαφορετικά προγράμματα (Peace Xenia) αγοράσαμε 170 μαχητικά F-16 C/D, 40 Block 30 με το ΡΧ Ι, 40 Block 50 με το PX II, 60 Block52+ με το PX III, και 30 Block 52+ Adv με το ΡΧ IV. Εκατοντάδες πιλότοι μας έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά τα μαχητικά, οι Μοίρες Συντήρησης τα ξέρουν πλέον απέξω κι ανακατωτά, ενώ έχουμε επενδύσει  πολλά χρήματα στον οπλισμό και εξοπλισμό τους. Είναι ένα αεροσκάφος που ακόμη και τώρα υπηρετεί με χιλιάδες αντίτυπα σε δεκάδες αεροπορίες, πολεμά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, και παρά το γεγονός ότι το πρώτο πέταξε την δεκαετία του ’70, τα τελευταία του μοντέλα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μαχητικά 4,5+ γενιάς.

Χώρες που δεν έχουν F-16 αλλά χρειάζονται άμεση ενίσχυση στην άμυνά τους προσπαθούν να βρουν εναγωνίως μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Δυστυχώς τα αεροσκάφη  F-16 που βγαίνουν από υπηρεσία έχουν εξαντλήσει το δομικό όριο ζωής τους, αν και υπάρχουν προγράμματα που επιτρέπουν στα αεροσκάφη να ανανεώσουν την δομική τους ζωή. Η USAF σκοπεύει να κρατήσει τα αεροσκάφη όσο το δυνατόν περισσότερο σε υπηρεσία (θα μείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2048 όπως έχουμε ήδη γράψει), παρά το γεγονός ότι βάζει σε υπηρεσία τα F-35. Σημειώνουμε πως η USAF εκσυγχρονίζει 841 F-16C/D σε -V. Το ίδιο κάνει η Ταϊβάν, το Μπαχρέϊν, η Κορέα, ενώ είναι προφανές πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα. Θα πει βέβαια κάποιος, δεν ξέρουν τα ελληνικά καφενεία, και ξέρουν οι Πολεμικές Αεροπορίες τόσων χωρών; σωστό κι αυτό!

2. Δεν απαντήσατε. Γιατί να εκσυγχρονίσουμε τα δικά μας F-16;

Η αλήθεια είναι πως όσοι μας ρωτούν αυτό συνήθως δεν μας διαβάζουν. Εκτός από το περιοδικό, έχουμε γράψει στις 11/6 “γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστούν άμεσα τα F-16“, ενώ επανήλθαμε τον περασμένο μήνα με περισσότερες πληροφορίες για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό. Ειδικά στο τελευταίο άρθρο μπορούν να βρεθούν πολλές πληροφορίες για το τι θα γίνει και πως. Φυσικά αυτά είναι η τεχνοκρατική προσέγγιση, και δεν απαντάει στον “καλόπιστο” που θα ξεκινήσει με “ποιος μου λέει εμένα ότι…”. Θα εξηγηθούμε λοιπόν, για μια ακόμη φορά.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει 155 μαχητικά F-16, 25 M2000-5MK2, και μικρό αριθμό Μ2000Ε/Β και F-4E Peace Ikarus που θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια (δεν αναφέρουμε αριθμούς καθώς η διαθεσιμότητά τους ποικίλλει λόγω ηλικίας). Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει 255 μαχητικά F-16C/D και αριθμό F-4E Terminator 2020 (κι αυτά με αμφησβητήσιμη διαθεσιμότητα λόγω παλαιότητας) που κι αυτά θα αποσυρθούν αργά ή γρήγορα.

Τουρκικα F-16C Block 30

Το θέμα είναι πως ενώ οι αριθμοί “ευημερούν”, 180 μαχητικά απέναντι σε 255, στην πραγματικότητα έχουμε μόλις 30 F-16C/D (Block 52+ Adv) στο επίπεδο των τουρκικών F-16 (τα τουρκικά F-16 όλα τους έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο Block52+ Adv). Σημειώνουμε πως τα 34 τουρκικά Block 30 εκσυγχρονίζονται κι αυτά με την σειρά τους, και δεν τα “πετάνε” στα σκουπίδια. Η όποια ισορροπία διατηρείται από τα 25 Μ2000-5ΜΚ2 και τα 55 Β52+. Χωρίς να είναι λοιπόν ισάξια (με την ποιότητα σε βάρος μας), έχουμε από την μια πλευρά 30+25+55=110 κι από την άλλη 255. Μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι έχει χαθεί η ισορροπία δυνάμεων στον αέρα ή πρέπει να το κάνουμε πιο “λιανά”;

Με τον εκσυγχρονισμό, όπως αυτή την στιγμή φαίνεται πως θα κινηθεί, θα έχουμε 123 μαχητικά σαφώς ανώτερα των τουρκικών, και άλλα 25 Μ2000-5ΜΚ2. Τα 123 ελληνικά μαχητικά F-16V θα έχουν υπέρτερες δυνατότητες των τουρκικών F-16, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στις αποστολές τους. Έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την αντίπαλη αεροπορία.

Αν θέλαμε να αγοράσουμε σήμερα 123 μαχητικά 4,5+ γενιάς θα θέλαμε τουλάχιστον 60 εκ. δολάρια έκαστο, ή δαπάνη 7,38 δις δολαρίων.

Η απευθείας λοιπόν απάντηση είναι πως αν δεν θέλουμε μια αεροπορία επιπέδου Ελβετίας, αλλά μια ισχυρή αεροπορία που θα μπορεί να προστατεύσει την πατρίδα μας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα F-16. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση του κορμού της ΠΑ και σε ήττα χωρίς καν να πάμε σε πόλεμο.

Μπαμπάς και γιος σε πρωϊνή βόλτα

 

3. Και γιατί να εκσυγχρονίσουμε τα F-16 με 2,4 δις και να μην πάρουμε 30 F-35;

To κόστος για την αγορά 20 (κι όχι 30) μαχητικών F-35 θα φτάσει ή ξεπεράσει τα 3,5 δις δολάρια, μαζί με τον εξοπλισμό υποστήριξης (θα κοστίσουν βέβαια φθηνότερα αν τα πάρουμε μόνο για να τα κλείσουμε σε shelter χωρίς να τα πετάμε). Οι τιμές fly-away ισχύουν για τους χρήστες του τύπου, κι όσους είναι στο consortium του JSF. Κανείς δεν υπολογίζει υποστήριξη, αλλά και κόστος ανάπτυξης που θα το πληρώνουν οι πελάτες εκτός consortium. Συνεπώς δεν έχουν σχέση τα 2,4 δις για 123 μαχητικά, με τα 3,5 δις για 20. Όλες οι άλλες κοστολογήσεις για F-35 είναι επιπέδου καφενείου και κάτω.

Αν προχωρήσουμε στην λύση των 20 F-35, τότε τα Block 30 και Block 50, όντας παρωχημένα για έναν αεροπορικό αγώνα πάνω από το Αιγαίο, θα πρέπει σύντομα να αποσυρθούν αφήνοντας την ΠΑ με 30 Β52+adv, και για λίγα χρόνια ακόμη με 55 Β52+ και 25 Μ2000-5ΜΚ2. Ή να τα αφήσουμε να θυσιαστούν με τους πιλότους τους σε μια σύγκρουση. Με τον μη εκσυγχρονισμό λοιπόν θα καταδικάζαμε την ΠΑ σε μια δύναμη μαχητικών πρώτης γραμμής 20 F-35 συν 52 B52+Adv, συνεπικουρούμενα από υποδεέστερα 55+25 μαχητικά, την στιγμή που η ΤΗΚ θα έχει σε υπηρεσία 30 F-35 (συν ότι κι αν επιπλέον παραγγείλει) και 255 Β52+Adv. Αν θέλετε την άποψή μας, αυτό είναι που θα ήθελε η Τουρκία να κάνουμε! Να πάρουμε 20 F-35 και να αφήσουμε την υπόλοιπη Αεροπορία μας να καταρρεύσει!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχουμε τα 3,5 δις για να πάρουμε F-35 ενώ τα πρώτα μαχητικά θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα το 2026 το νωρίτερο!

 

4. Μπορεί να αντιμετωπίσει το F-16V το F-35;

 

Ειλικρινά δεν ξέρουμε πόσες φορές πρέπει να το πούμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. Σας μεταφέρουμε ότι γράψαμε πριν λίγες μέρες, αλλά μάλλον δεν έγιναν κατανοητά…

Στο περιοδικό συνηθίζουμε να είμαστε σαφείς, και να απαντούμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Στην ερώτηση αυτή η απάντηση είναι πιο περίπλοκη, και περιλαμβάνει αρκετά σκέλη.

Η πρώτη απάντηση είναι «Άσχετο». Χρειαζόμαστε υπερσύγχρονα μαχητικά 4,5+ γενιάς, και θα τα αποκτήσουμε με πολύ χαμηλό κόστος. Σήμερα το πρόβλημα είναι τα 250 F-16C/D Block52+ Adv της Τουρκίας. Αυτά πως θα τα αντιμετωπίσουμε; Με 123 ή 155 εκσυγχρονισμένα F-16. Κατανοητό;

Η δεύτερη απάντηση είναι «αν μπορεί ένα F-16 να αντιμετωπίσει το F-35 αυτό είναι το F-16V». Αν το σκεφτεί κάποιος, ένα δικτυοκεντρικό μαχητικό που θα λαμβάνει πληροφορίες από όλα τα άλλα μέσα γύρω του, ο υπολογιστής θα κάνει fusion τα δεδομένα από ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ άλλων μαχητικών, πληροφορίες από ατρακτίδια σκόπευσης κοκ, αλλά και έχοντας ένα υπερσύγχρονο ραντάρ AESA έχει καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσει και να καταρρίψει ένα F-35A από οτι ένα Block 50/52 της δεκαετίας του ’90. Δεν στέλνουμε τα μαχητικά 4,5 γενιάς στα σκουπίδια επειδή κυκλοφόρησε το F-35 ούτε επειδή το έγραψε το ελληνικό διαδίκτυο και οι «ειδικοί».

Καθώς λοιπόν η αντιμετώπιση του F-35 δεν μπορεί να γίνει από κανένα μαχητικό αυτή την στιγμή διαθέσιμο στην αγορά, ούτε καν από το ίδιο το F-35, δεν μπορεί η απάντηση της Ελλάδας στο θέμα να είναι να αφήσουμε την επένδυση που έχουμε κάνει στα F-16 να καταρρεύσει (σκεφτείτε τα κόστη από την δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα). Το F-16 παράγεται ακόμη (ή παραγόταν μέχρι πρόσφατα) κι αν επικρατήσει στον ινδικό διαγωνισμό θα παράγεται για άλλα 20 χρόνια. Η USAF σκοπεύει να το κρατήσει σε υπηρεσία τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, ενώ μπορεί άνετα να συγκριθεί με μαχητικά όπως το Gripen E. Δεν τα πετάς αυτά επειδή το είπαν «ειδικοί» από την Νότια Βαλκανική.

Σημειώνεται ότι όλες οι μεγάλες χώρες χρήστες του μαχητικού F-16C/D έχουν προχωρήσει ή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό F-16V προκειμένου να καταστήσουν διαλειτουργικά τα Fighting Falcon με τα Lightning II προκειμένου να δρουν σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων ή προκειμένου να τα κάνουν ικανά να αντιμετωπίζουν τις απειλές του 21ου αιώνα. Σημείο κλειδί είναι το ραντάρ AESA, ο υπολογιστής αποστολής και το Link 16. Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία, Νορβηγία, Δανία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Μπαχρέιν και Ταϊβάν.” 

Το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί ή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-16, είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να έχουμε Πολεμική Αεροπορία. Ακόμη και το F-35 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35. Αν υποθέσουμε ότι βελτιώνουμε το σύστημα αεράμυνας, παραλαμβάνουμε AEGIS, βελτιώνουμε τα EMB-145AEW, και έχουμε τρόπους εντοπισμού των F-35, πως θα τα αναχαιτίζουμε; με τα 20 F-35; και τα 250 τουρκικά F-16 ποιος θα τα αντιμετωπίσει; τα δικά μας απαξιωμένα F-16; ποιος θα εκτελέσει αποστολές CAS στα νησιά; στον Έβρο; κρούση; όλα αυτά με 20 F-35;

F-16 Radar Installation AESA

 

5. Χρυσοπληρώνουμε AESA και δεν μπορεί να δει τα F-35; Σκάνδαλο!

 

Τα Β52+ και B52+Adv διαθέτουν το APG-68v9, το καλύτερο ραντάρ που φόρεσε ποτέ F-16 πριν το APG-83 SABR. Είναι όμως προηγούμενης, πολύ βελτιωμένης αλλά προηγούμενης επαλαμβάνουμε γενιάς. Τα πλεονεκτήματα των ραντάρ AESA δεν είναι τόσο η βελτιωμένη ακτίνα δράσης (που την έχουν), αλλά η δυνατότητα να εκτελούν ταυτόχρονα κάθε είδους έρευνα, η ηλεκτρονική κρούση, η αξιοπιστία ενώ μειώνουν και το RCS του αεροσκάφους.

 

AN/APG-68(V)9

Τα ελληνικά F-16 θα πρέπει να επιχειρήσουν σε ένα προηγμένο και επικίνδυνο αεροπορικό περιβάλλον που όμοιό του δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο αυτή την στιγμή. Ο αντίπαλος εκτός από πολυάριθμες δυνάμεις, είναι τεχνολογικά προηγμένος, ενώ θα έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων (όντας επιτιθέμενος). Τα πάντα θα πρέπει να γίνονται σε έναν περιορισμένο αεροπορικό χώρο, που ο κίνδυνος να χτυπήσει κάποιο φίλιο στόχο θα είναι μεγαλύτερος από να χτυπηθεί από τον αντίπαλο.

 

Scalable Agile Beam Radar (SABR) που τοποθετείται σε F-16C Block 40 της USAF

Εκεί λοιπόν χρειαζόμαστε ότι καλύτερο υπάρχει σε αισθητήρες. Ελληνικά F-16 που θα εκτελούν αποστολές υποστήριξης στο Ανατολικό Αιγαίο φορτωμένα με όπλα αέρος-εδάφους, πετώντας χαμηλά, θα έχουν την δυνατότητα να εκτελούν έρευνα αέρος ταυτόχρονα, να προστατεύουν τον ευαυτό του με βολές AIM-120C, IRIS-T ενώ -πάλι ταυτόχρονα- θα εκτελούν ηλεκτρονική κρούση. Αυτά κυρίες και κύριοι δεν μπορεί να τα κάνει το APG-68ν9, ενώ δρα και σαν πολλαπλασιαστής γιατί πλέον δεν θα χρειάζονται F-16 συνοδείας που θα εκτελούν κάλυψη με τα ραντάρ σε λειτουργία Α2Α κι όλα τα διαθέσιμα F-16 μπορούν να αφοσιώνονται στην αποστολή.

AN/APG-83 SABR

 

Τα γράφουμε ίσως υπερβολικά απλοποιημένα, αλλά αυτή θα είναι η γενική κατάσταση στην απευκταία περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Τα AESA θα δώσουν την τεχνολογική υπεροχή που  τόσο έχει ανάγκη η ΠΑ. Και αν θέλετε και την ταπεινή μας άποψη, αν κάποιο ραντάρ μπορεί να δει ένα F-35 αυτό δεν είναι το AN/APG-68ν9 αλλά το APG-83.

 

 

6. Δηλαδή τα χρειαζόμαστε τα F-16; ακόμη κι αν αγοράσουμε F-35;

 

Χωρίς F-16 δεν έχουμε αεροπορία, τόσο απλά. Εκτός κι αν διαθέσουμε 10-12 δις και αγοράσουμε 100 F-35, οπότε κάτι γίνεται. Όσο δεν έχουμε τα 10-12 δις, η μόνη λύση είναι ο εκσυγχρονισμός.

Τα F-35 δεν έχουν και μεγάλη τύχη αν δεν επιχειρούν μαζί με μαχητικά 4,5 γενιάς. Το έχουμε ξαναγράψει πως απαιτείται και ένα άλλο μαχητικό που θα δρα μαζί με χρήση από κοινού των αισθητήρων τους. Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το F-16, το F-35 θα είναι το ρετιρέ. Δεν απαντάμε περισσότερο, καθώς στο άρθρο αυτό έχουμε απαντήσει νομίζουμε την ερώτηση.

 

7. Δεν μας πείσατε…

Λογικό. Ευτυχώς όμως πριν από εσάς για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού μας έχουν πείσει εμάς (σαν περιοδικό) οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ΠΑ επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό εδώ και πολλά χρόνια. Και τώρα επιτέλους τον κάνει. Μιας και ούτε η ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ ούτε κανείς άλλος πλην των πιλότων μας θα πολεμήσουν στον αέρα προστατεύοντας βωμούς και εστίες, οι επιτελείς της ΠΑ είναι αυτοί που πρέπει να πειστούν. Κατά καιρούς εκτοξεύονται διάφορες “ρουκέτες” που λέγονται F-15, Su-35 ή S-400. Δεν πιστεύαμε ότι όλα αυτά θα είχαν τόση απήχηση, αλλά παραμένουν παραμύθια που σκοπό έχουν να φέρουν κλικ στο συντάκτη τους, κι όχι να πληροφορήσουν αλλά να παραπληροφορήσουν.

 

 

8. Δεν είναι πολλά τα 2,4 δις; Άλλα μας λέγατε (κούνημα δαχτύλου)…

Είναι πράγματι πολλά. Αλλά το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα φτάσει τόσο ψηλά στα 2,4 δις δολάρια. Θα κλείσει πολύ χαμηλότερα, ελπίζουμε όχι στα 1,1 δις που είπε ο Έλληνας υπουργός ΥΠΑΜ Πάνος Καμμένος. Το υπολογίζουμε ανάμεσα στα 1,4 με 1,9 δις € (στην “χειρότερη). Θα επανέλθουμε στο θέμα, καθώς υπάρχει η φήμη πως τα Β50 χρειάζονται και δομικές αποκαταστάσεις. Πάντως το τελικό κόστος θα το μάθουμε όταν υπογραφεί η συμφωνία.

9. Να μην πάρουμε ποτέ δηλαδή F-35;

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε την ίδια ερώτηση πολλές φορές. Στις 26/5/2017 είχαμε ασχοληθεί με το θέμα “Να F-35 κανείς ή να μην F-35;“. Ήταν η εποχή που το “Κίνημα” ήταν ακόμη κολλημένο στα Su-35, και οι μετοχές του “Ξανθού Γένους” ήταν ψηλά. Γράφαμε τότε…

To F-35 έχει και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για τις χώρες της Δύσης. Έτσι και η ΠΑ αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα μαχητικό 5ης γενιάς, τότε το F-35 είναι το μόνο σε υπηρεσία, και εδώ δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διαγωνισμός (αν βάλεις σαν κριτήριο το χαμηλό RCS, δεν θα έρθει κανείς άλλος). Αν αποφασιστεί πως χρειάζεται ενίσχυση γενικά η ΠΑ, με Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, τότε μπορεί να «ανοίξει» η πόρτα και για άλλες λύσεις (βλέπε εδώ).

Αν λοιπόν, με κάποιον «μαγικό» ή άλλο τρόπο, η ΠΑ αποφασίσει πως χρειάζεται ΝΜΑ τότε εμείς θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρι τότε απλά θα ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει επιτέλους ο εκσυγχρονισμός των F-16, που σημειωτέον θα χρειαστεί ίσως μέχρι και μια δεκαετία να ολοκληρωθεί.

Συζητήσεις για το ποιο είναι το καλύτερο μαχητικό προφανώς δεν χωρούν. Καλύτερο είναι αυτό που θα κάνει την δουλειά της ΠΑ, κι όχι αυτό που συμπαθούμε, ή αυτό που μας έχουν πείσει κάποιοι ότι είναι το καλύτερο. Και το ποιο μαχητικό θα κάνει την δουλειά της ΠΑ, το ξέρουν μόνο οι άνθρωποί της ΠΑ. Εμείς τους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, ελπίζουμε κι εσείς. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε συνεχώς.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν αλλάξαμε άποψη.

 

Τουρκικό F-16 C

 

10. Αλλάζει η εναέρια ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο;

Αλλάζει υπέρ της Ελλάδος. Τα F-16V θα φέρουν ανακατάξη της ισορροπίας στο Αιγαίο υπέρ της ΠΑ, ειδικά δε αν υλοποιηθεί στο μέγιστο της πρόβλεψης (123 αεροσκάφη κι όχι λιγότερα, γιατί η δήλωση για τα 1,1 δις ευρώ μας μπέρδεψε κάπως). Η ΠΑ έχει επιλέξει την απόλυτη διαμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει και την υποδομή οθόνης Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

Μια μικρή βόλτα στο Διαδίκτυο και σε τουρκικές ιστοσελίδες θα δείτε ότι και οι σοβαρές τουρκικές προσπάθειες του χώρου, αλλά και τα “καφενεία” θα δείξει ότι οι γείτονές μας μάλλον είναι προβληματισμένοι και σκεπτικοί. Οι λόγοι είναι απλοί.

Καταρχάς δεν είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα παραλάβει τα F-35 της, ή ότι τελικά θα παραλάβει περισσσότερα από 30 αεροσκάφη. Αν δει κανείς την πορεία της τουρκικής λίρας τους τελευταίους μήνες θα καταλάβει ότι οι αγορές σε σκληρό νόμισμα γίνονται δύσκολες. Αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, ενώ η αγορά των S-400 δοκιμάζει την αμυντική τους συνεργασία. Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα.

Το TF-X είναι ακόμη στα χαρτιά, αλλά όταν θα κατασκευαστεί δεν είναι σίγουρο πως θα είναι ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς, αλλά κάτι περισσότερο προς 4,5+ γενιάς. Κι αυτό αν φυσικά καταφέρει να φτάσει στο στάδιο της κατασκεής.

Συνεπώς μένουν τα αναβαθμισμένα σε Block 52+ Adv F-16C/D να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά F-16V. Η ποιοτική υπεροχή τους είναι ξεκάθαρη, το θέμα είναι αν οι αριθμοί θα καταφέρουν να υπερισχύσουν. Αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει 1+1 μέτωπα να καλύψει (Αιγαίο-Κύπρος) η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα για να ρίξει το 100% των διαθέσιμων δυνάμεων στο Αιγαίο. Αν δε η Ελλάδα προχωρήσει στις αρχές της επόμενης δεκαετίας σε επιλογή Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, τότε η υπεροχή της ΤΗΚ έχει τελειώσει.

Επίλογος

Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο 100% αυτού που ανακοινώθηκε από την DSCA, τότε μιλάμε για μια κίνηση ματ της Ελλάδας και της ΠΑ. Η ηγεσία του Υπουργείου συνέχισε την δουλειά που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, άκουσε τις εισηγήσεις του ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ και προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος. Θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο μας με κάποιες ανησυχίες μας, αλλά μέχρι τότε ας μας μείνει αυτό. Ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D της ΠΑ έπρεπε να γίνει, και ευτυχώς γίνεται. Η ισορροπία δυνάμεων επιστρέφει στο Αιγαίο.

 

 

 

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 5.2K
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

59 ΣΧΟΛΙΑ

59 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GDIKEOS

Οι αναφορές λένε πως υπάρχει F-35 εξαγωγής.

Το αναφέρει η ίδια η εταιρεία παλιότερα. Ο Καναδάς που λέει πως έχει μεγαλύτερο ίχνος, Η BOING που λέει ότι το F-15SE έχει το ίδιο RCS με το F-35 εξαγωγής.
Οι Κινέζοι δίνουν RCS 0.05.

Η BOING λέει πως το F15SE έχει το ίδιο RCS με το F-35 εξαγωγής!
Η BOING λέει πως το F15SEέχει το ίδιο RCS με το F-35 στης υψηλές ταχύτητες!

Ενώ στης χαμηλές το F-35 υπερτερεί έχοντας χαμηλότερο RCS από το F-15SE δημοσιευμένο σε φόρουμ πριν 3 χρόνια!
Έλεγε πως ήταν άνθρωπος της BOING ανώνυμα όμως.

Orfan9ma

,.σχετικα με εκσυγχρονισμο των Μ-2000,αν μπορει η αξιζει να γινει,.?

Chris Skevis

ΚΑΝΑΤΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ,Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ 255 F-16 ,ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ 240!!! ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ! Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΖΙ, http://www.f-16.net/f-16_users_article21.html ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ . ΑΓΟΡΑΣΕ 270 ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΤΑ 30 ,ΕΝΩ ΕΝΑ ΕΠΑΘΕ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΩΘΗΚΕ!! http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/mishaps-and-accidents/airforce/TuAF/ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΑ ΨΑΞΕΤΕ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ! ΕΓΩ ΕΨΑΞΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α ΟΤΙ , Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΟΡΑΣΕ 170 ΜΕΝ ,ΕΠΑΘΕ 19 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ,ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΑ 15 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ… Read more »

Chris Skevis

ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ 85 ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ,ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤ/ΚΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΕ ΒΛΟΚ 52+ ΚΑΙ ΒΛΟΚ 52…. ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΛΟΚ 30 ΕΙΠΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΡΙΣΑΝ, ΣΕ ΜΟΝΟ 85 ΚΑΙ ΟΧΙ 123! ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ! ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΒΛΟΚ 52+ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΙΠΕΡ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΛΛΟ Β52+ Η ΕΣΤΩ ,ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΛΟΚ 52?? ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΛΕΝΕ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΜΠΟΥΡΔΕΣ ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ… Read more »

Chris Skevis

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ 2 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΥΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΥ…..
ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Α ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ….ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΞΑΛΛΟΥ

http://www.f-16.net/f-16_users_article5.html

http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/mishaps-and-accidents/airforce/haF/

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ .

Gypaetos

Ο Έλληνας Prime Minister πρέπει να προβεί αμέσως σε τηλεοπτικο διάγγελμα και να δηλώσει ότι ο πλανηταρχης στην μεταξύ τούς συνάντηση εγγυηθηκε προσωπικά την εδαφικη ακεραιότητα τής Ελλάδας. Μόνο έτσι οι Έλληνες θα βγουν από τις σπηλιές οπου έχουν κρυφτεί μαθαίνοντας για τις δυνατότητες του υπερμαχητικου F35 το οποίο θα αποκτήσουν οι αιμοβοροι Τούρκοι. Οι παντοδυναμοι Αμερικανοι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τούς ανισχυρους και μπατιρηδες Έλληνες εφόσον βέβαια οι τελευταίοι συνεχίσουν να υπακουουν στις διαταγές μας και μας λένε πάντα ναι.God Bless America.

sotbak

πως τα λες…πως τα λες…

Κ.Δ

Ούτως ή άλλως,η αναβάθμιση του στόλου των F16 είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα,από την σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν,για να εκσυγχρονιστεί η πολεμική αεροπορία μας. Παρά το υψηλό αρχικό τίμημα,σε βάθος χρόνου θα εξοικονομήσουμε πόρους.και το F16V ως οπλικό σύστημα δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα μαχητικά 5ης γενιάς ,ως φορέας/αεροσκάφος υπερτερεί του F35,και υστερεί στον τομέα του ηλεκτρομαγνητικού του ίχνους. Και κατά την ταπεινή μου άποψη,με δεδομένο το υφιστάμενο ελληνικό δίκτυο ραντάρ ελέγχου και παρακολούθησης,το F35 στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για την Τουρκία μεγαλύτερο από το F16V,διότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει η Τουρκία… Read more »

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΞΕΦΤΕΡΗΣ

Θα ηθελα να ρωτησω αν ακομα παιζει το F15 ως αντ/της των F4E …..ολοι γνωριζουμε την προτιμηση της ΠΑ εδω και χρονια! Οσο για το αρθρο εχετε απολυτο δικιο…….

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΞΕΦΤΕΡΗΣ

Γνωριζεται οτι στο F4E η χωρα μας εχει επενδυσει και ξοδεψει παρα πολλα αλλα καποια στιγμη πρεπει να αντικατασταθουν απο α/φ που μπορουν να φερουν την γκαμα και την ποσοτητα των οπλικων συστηματων που εχουν…..εχω την αισθηση οτι αν υπαρξει διαδικασια οπως εγινε με τα chinook ch47d….σε τιμη πραγματικα χαμηλη και συμφερουσα τοτε σε βαθος χρονου το κοστος αποκτησης θα εχει αποσβεστει απο το να συνεχισουμε με τα ασυμφορα πλεον f4e …..τα f16 δεν αντικαθηστουν πληρως τα φαντομ οσον αφορα το μεγεθος των οπλικων συστηματων που μπορουν να φερουν……..αν μας δωσουν f15 c/d τοτε μπορει η ΠΑ να παει μεσοπροθεσμα… Read more »

Spyros

Πρώτον, η δομική αποκατάσταση των F-15C/D είναι τόσο ακριβή που η USAF σκέφτεται να μην την κάνει και να τα αποσύρει, όχι να τα πουλήσει. Δεύτερον, έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα F-15 ADV 2040, στον βαθμό που υπάρχει (γιατί προς το παρόν απλώς είναι πρόταση της Boeing) δεν αναφέρεται σε αναβάθμιση, αλλά σε νέα αεροσκάφη. Έχουν πολλές διαφορές αυτά τα αεροσκάφη (δομικά, Flight By Wire) απο τα τωρινά F-15 για να αναβαθμιστούν. Και τρίτον, το F-15 κοστολογείται ακριβότερα απο το F-35. Αν θέλαμε ντε και καλά αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με μεγάλο φορτίο όπλων, σύγχρονο αντίστοιχο του F-4, υπάρχει και λέγεται… Read more »

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Γιατί η Ισραηλινή IDF-AF ερευνά την απόκτηση πλεονασματικών F-15 από την ΠΑ Η.Π.Α. (στα πλαίσια της ετήσιας δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας Η.Π.Α. προς Ισραήλ ύψους $3,8 δισεκατομ.) προς αντικατάσταση παλαιοτέρων Ισραηλινών F-15; Μήπως η IDF-AF είναι πιό έξυπνη με τον να μην “βάζει όλα τ’ αυγά στο ίδιο καλάθι” και ΔΕΝ επαναπαύεται με τις σταδιακές παραλαβές των (δωρεάν) F-35; Επί τη ευκαιρία και κάτι που δεν έχει πολυσυζητηθεί “στο πατρίδα”. Τα λογισμικά συντήρησης και σχεδίασης αποστολών των F-35 “περνούν” από τράπεζες δεδομένων εδώ στις Η.Π.Α. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ βέβαια τα Ισραηλινά F-35 (“surprise, surprise”).

AristotelisT

Αγαπτέ Λάμπρε οι ισραηλινοί ψάχνουν για παλαιά F-15 γιατί το μαχητικό το έχουν από την δεκαετιά του ’80 και έχουν όλες τις υποδομές για να πάρουν και τα μεταχειρισμένα των αμερικάνων και να τα φτιάξουν όπως αυτοί θέλουν. Το “στο πατρίδα” σε παρακαλώ διόρθωσέ το γιατί στο αμέρικα αν τραβούσατε αυτά που τραβάμε εμείς σαν λαός θα είχε διαλυθεί το σύμπαν. Πολλοί περίμεναν να διαλυθούμε και τελικά αποδείχθηκε η συνοχή και η σκληρότητα του λαού.

aris32

αν υπηρχαν χρηματα η ΠΑ θα αγοραζε αλλα 40 φ16V για να αποσυρει τα φαντομ . Αεροπορια με 7 διαφορετικους τυπους αεροσκαφων πρεπει και σωστα να την ξεχασουμε . 2 τυποι φ16 και μιραζ και πολλοι ειναι .

Tasos

επαναλαμβάνω το αρχικό σχόλιό μου διότι μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε στο site σας, εξαφανίστηκε:

υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσω σε ….pdf το συγκεκριμένο άρθρο;;; Συγχαρητήρια!

ΣΕΡΓΙΟΣ

Μάστορα.. μερικές σκέψεις πάνω στο άρθρο: Καλώς να αναβαθμίσουμε τα F-16 – απλώς μετατίθεται το πρόβλημα μας λίγα χρόνια αργότερα: όταν οι Τούρκοι αναβαθμίσουν και αυτοί τα δικά τους F-16 το όποιο πλεονέκτημα θα εξανεμιστεί. Παλιά, στη δεκαετία του 80 για να αντιμετωπίσουμε τον ομοιογενή στόλο F-16 που θα είχε η Τουρκία, είχαμε επιλέξει τη διαφοροποίηση με 40 M-2000 η οποία φάνηκε ότι βγήκε στην πορεία του χρόνου. Τα M-2000 και τα -5 έχουν εκτιμηθεί στην πράξη και μας δώσανε και μια καλή σχέση με Γαλλία. Τώρα θα έχουμε απέναντι μας, F-16, F-35, πιθανότατα S-400 και από ένα σημείο και… Read more »

Άγγελος

Το Su-35 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ή τέλος πάντων πολύ λίγα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά της ευρωπαικής βιομηχανίας όπως EF-2000 και Rafale. Το πρόβλημα είναι αλλού. Τα ρωσικά μαχητικά είναι πλήρως ασύμβατα με όλα τα δυτικά συστήματα. Άρα απαιτείτει διπλή υποδομή που θα χτιστεί από την αρχή για αυτά. Επιπλέον δεν θα διασυνδέονται με τίποτα εκτός ίσως από κάποια ρωσικά αντιαεροπορικά που έχουμε σε υπηρεσία. Και στο σύγχρονο πεδίο μάχης αυτό είναι απίστευτο μειονέκτημα. Επίσης είναι γνωστό ότι τα ρωσικά μαχητικά έχουν μικρότερο κόστος απόκτησης αλλά απαιτούν τακτικότερς συντηρήσεις. Για τη ρωσική αεροπορία δεν είναι τίποτα να καθηλωθούν… Read more »

Spyros

Τελευταίες εκτιμήσεις φέρνουν το flyaway κόστος ενός Su-35 κάπου στα 100 εκ. $… δηλαδή περίπου όσο και ενός F-15.

chikichiki

Οι χώρες που επιλέγουν “διαφοροποίηση” δεν κάνουν απαραίτητα το σωστό. Με μεγαλύτερη ομοιογένεια μπορεί να απέδιδαν πολύ καλύτερα, ακόμα κι αν τώρα είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Το σκεπτικό δεν είναι αυτό. Τα F-16V δεν αγοράζονται ως υποκατάστατο, και τα F-35 δεν θα ήταν το συμπλήρωμα αλλά ο πυρήνας. Επιπλέον, κανείς (ειδικά η Π&Δ) δεν έχει μιλήσει για συγκεκριμένη ανάγκη για F-35. Για ανάγκη για ΝΜΑ βεβαίως, αλλά όχι συγκεκριμένα για F-35. ΑΝ το F-35 αποδεικνυόταν κατώτερο των προσδοκιών, καλύτερα για εμάς. Χαλάλι τα λεφτά, άμα πέφτουν πιο εύκολα δε πειράζει. Εμείς προετοιμαστήκαμε για το χειρότερο και καλά θα κάναμε.… Read more »

DangerJetExhaust

Συγχαρητήρια και πάλι για το καταπληκτικό άρθρο!

Δημήτρης Δρούγας

Γεια σου Νίκο. Η άποψη σου;

KG

Νομίζω ότι αργά η γρήγορα θα αγοράσουμε και εμείς τα F-35 κάτι που δεν σημαίνει ότι η κίνηση της αναβάθμισης των F-16 είναι λάθος. Όταν έχεις γείτονες τους Τούρκους πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος, γιατί ο Τούρκος είναι μπαμπεσης και θα σε σφάξει εάν σε βρει αδύναμο..

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ)

Οι Τούρκοι ανέφεραν πως εάν προχωρήσουμε στον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ των δικών μας F-16, με ΑΕΣΑ, θα βάλουν και αυτοί στα δικά τους…..ΜΗΝ ξεχνάτε πως αυτοί αναβαθμίσουν και τα της πρώτης παραγγελίας F-16……αντί να ψάχνουν να τα ξεφορτωθουν..!!!!!! Όσο για το άρθρο, που έχετε δίκιο για την αναγκαιότητα της αναβάθμισης, κανείς δεν είπε το αντίθετο…..αυτό που λέγεται είναι ότι αναγκαίο είναι η αναβάθμιση ΌΛΩΝ των αεροσκαφών και σε ιδανικές συνθήκες η απόκτηση έως 40 F-35 και εάν είναι δυνατόν και η προσθήκη άλλων 25 MIRAZ-2000MK-2…!!!! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ομως πως οι πιλότοι μας πριν να πάνε στα VIPER……ΘΑ εκπαιδευονται στα T-2…!!!!!!!!!!…Ταιριαστό δίδυμο δεν… Read more »

Κωνσταντίνος Κ

Τα f-16 με προσθήκη μονο link-16 θα συνεχιζαν να κάνουν μια χαρά αυτό που κανουν και σήμερα, που όπως μας λενε το κανουν μια χαρα. Με προσθήκη f-35 θα αποκτούσαμε και εμεις απειλή σιωπηλού πρωτου πλήγματος και βεβαίως κατι που ξεχνάτε εντέχνως να αναφέρετε, απειλή στοχευμένων πληγμάτων σε αεράμυνα και στόλο. Μιλήστε μας λίγο για απειλή των f-35 σε πλοία. Επίσης μια χαρά συνδυασμένες αποστολές θα γινόντουσαν με f-35 και τα υπάρχοντα f-16 με link 16. Τα ίδια λέγατε για την αναβάθμιση των f-4 της Ανδραβίδας. Θα αντιμετωπίζαν ταχα επιτυχημένα τα f-16. Πριν πόσα χρονια εγινε η αναβάθμιση και τωρα… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Το ανεπαρκεστατα για τα ΡΙ2000 απο που προκυπτει?

ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ( ΘΑΝΑΣΗΣ)

να συμπληρώσω πως όταν λέμε ΌΛΩΝ των F-16 εννοώ το πλήρες πακέτο αναβάθμισης και με ΑΤΡΑΚΤΙΔΙΟ IRST τουλάχιστον στα 85 BLOCK 52+/ADV….

KAST 4

Απο τα καλυτερα αρθρα και αντικειμενικα που εχουν γραφτει.Εχουμε μια ταση να υπερεκτιμαμε κινησεις αλλων και να μοιωνουμε αυτες τις ΠΑ.Μια ΠΑ 123 f16V την λες και ισχυρη ειδικα σε συνδιασμο με την αξια των Ελληνων πιλοτων.Απλα θεωρω υπερβολικη την μανια να γινουμε ο καθρεφτης της τουρκιας ενω θα μπορουσαμε μια ακομα φορα να τους ξαφνιασουμε.Θα θεωρουσα λοιπον πιο λογικο να ειχαμε φανατικους ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ του Γαλλικου RAFALE για 3 λογους….πρωτον γιατι προκειται για ενα πραγματικα καλο μαχητικο , δευτερον γιατι εχει αναφερθει {νομιζω εδω στην ΠΤΗΣΗ}οτι υπαρχει δυνατοτητα γαλλικης χρηματοδοτησης και τριτον γιατι υπαρχει μια σχετικη εμπειρια ενος αριθμου πιλοτων… Read more »

chikichiki

Το Rafale με έχει εντυπωσιάσει πολύ (φαίνεται ανώτερο του Typhoon), αλλά αυτή τη στιγμή λεφτά για ΝΜΑ…δύσκολα. Επίσης έχουμε να περιμένουμε και τους Meteor, γιατί ο MICA EM είναι…άστα…και φυσικά, εμπειρία στο M2000 δε σημαίνει ότι θα έχουμε κάποιο “προβάδισμα” στην εξοικείωση με το Rafale.

αρης

οταν πεσουν οι πρωτες φωτο με πιλοτους τουρκικων φ35 προσγειωμενων σε ελληνικα νησια ξαναμιλαμε….

OneGuy

Απλές ερωτήσεις ενός ημιμαθούς Έλληνα που κουνάει το δάχτυλο: 1. Το 2025, οι απέναντι θα έχουν μεταξύ άλλων, 100 F-35, drones και υποστρατηγικούς πυραύλους δικής τους κατασκευής. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης ενός πλήρους συστήματος αεράμυνας νέων τεχνολογιών (παθητικά – πολυστατικά RADAR, πυραυλικά συστήματα, UAV κτλ) που θα μπορεί να αποκλύπτει με κάποια αξιοπρέπεια το F-35, μέρος του οποίου θα είναι και το αναβαθμισμένο F-16; 2. Η ΠΑ έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της και άλλα μαχητικα με σύγχρονα όπλα (mica, scalp, exocet). Για τα όπλα αυτά υπάρχει κάποια πρόβλεψη στο παραπάνω σχέδιο; Τα όπλα αυτά δεν έχουν εφάμιλη ισχύ… Read more »

Michail

Aληθευει ότι εισήχθη νέος φόρος στην Τουρκικά υπέρ αμυντικών δαπανών, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 30 δις επιπλέον στον κρατικό προϋπολογισμό?

Michail

Συγγνώμη, για τυπογραφικά λάθη, γράφω από κινητο

ΒΚ

καλό το μπλά μπλά αλλά δεν λέει το κυριότερο……. ότι τα φ-35 μπορούν να καταστρέψουν τα φ-16 στο έδαφος πριν ακόμα αυτά απογειωθούν διότι πρέπει να αλλάξει και το επίγειο σύστημα ρανταρ

Νίκος

Δεδομένης της ιδιομορφίας της χώρας μας στο Αιγαίο, με τα αναρίθμητα νησιά και τις βραχονησίδες, μου φαίνεται πιο λογικό να επενδύσουμε σε ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και πυραύλους παρά σε αεροσκάφη και πλοία. Δεν καταλαβαίνω αυτήν την μανία με τα αεροσκάφη, όταν η κατάρριψή τους αποτελεί τεράστιο πλήγμα σε οικονομικούς, επιχειρισιακούς και – πάνω απ’ όλα – ανθρώπινους πόρους. Και δεν φοβάστε τα ηλεκτρονικά αντίμετρα από τον αμερικανικό στόλο, σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία; Με ένα καλό δίκτυο ραντάρ και πυραύλων στα νησιά μας, θα μπορούμε να εντοπίσουμε και να καταρρίψουμε ακόμη και μύγα στο μέτωπο λιανοπωλητή στα Άδανα!

Konstantinos_Zikidis

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Συμφωνούμε απολύτως και στην εκτίμηση του συνολικού κόστους απόκτησης σε περίπτωση προμήθειας F-35. Θα μου επιτρέψετε να αντιγράψω ένα σχόλιο που έκανα στο άρθρο “Γιατί η προμήθεια F-35 είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα”, το οποίο εμφανίστηκε προσφάτως στην ιστοσελίδα Προέλαση, προτείνοντας την προμήθεια 40 (!) Α/Φ F-35: (http://www.proelasi.org/2017/10/11/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-f-35-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%84%ce%b7/#comment-24821 ) Το άρθρο [σημ. που αναρτήθηκε στην Προέλαση] είναι εξαιρετικό ως προς την ανάλυση των δυνατοτήτων του Α/Φ F-35, καθώς και της δυνητικής χρήσης του σε συνδυασμό με Α/Φ F-16. Το πρόβλημα είναι ότι είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου… Εξηγούμαι: Οι δυνατότητες που (θα) έχει το… Read more »

Manolis

Η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε “επιλέξει” το Eurofighter πρωτιστως γιατι ηταν ευρωπαικο, αλλα η ΠΑ γιατι ηταν δικινητηριο μαχητικο καθαρα αεροπορικης υπεροχης. Ευσεβεις ποθοι. Μαλιστα τοτε δεν ειχε καν ικανοτητα κρουσης εδαφους! Αντιθετα το JSF θεωρουταν τοτε αυτο ακριβως που ελεγε το ονομα του: Διακλαδικο Μαχητικο Κρουσης. Δηλαδη βομβαρδιστικο.

dimitrov

Πέρα από τα επιχειρησιακά εγώ προτιμούσα το εφ35, προ 20ετίας περίπου, λόγω βιομηχανικής συμμετοχής. Δεν είναι δυνατόν να λείπεις από το μεγαλύτερο αεροπορικό πολεμικό πρότζεκτ της εποχής μας. Έστω πετσοκομμένο. Πάντως υποτίθεται πως είχαν στόχο να έχει τιμή fly away $68εκ. Μάλλον δεν θα το δούμε ποτέ αυτό.

GDIKEOS

Να σας βάλω να διαβάσετε για τα στέλθ είναι πολύ καλό κείμενο και δυστυχώς είναι από τους απέναντι εχθρούς Τούρκους!

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a496936.pdf

Γράφετε πολλά πράγματα θα μείνω μόνο σε ένα κανείς δεν μας λέει της εμβέλειες ανίχνευσης των ραντάρ UHF, VFH, L των ρώσων για το ίχνος- RCS του F-35 εν σχέση με το ύψος.

Μας δίνουν σκέτους αριθμούς χωρίς ουσία.

Λευτερης

Απορια….. Γιατι δεν βαφουμε τα αεροπλανα μας με την νεα βαφη που λενε οτι εχει καλα αποτελεσματα στα πλοια μας και που ειναι ελληνικη πατεντα;

απαντησε και αυτο

ξεχασατε να αναφερετε σε ολα αυτα τι τυχη εχουν τα f16 απεναντιι σε s400 χρειαζομαστε αεροσκαφη που είναι αορατα επισης τι μοντελα ειναι αυτα? ο κινητηρας τους αποδιδει? πολλα απο αυτα είναι αρκετα παλιά
γιατι δεν διεκδικησαμε συστηματα patriot πιο εξελιγμένα εφόσον δεν μπορουμε να αγορασουμε f35

Πάνος

Με τα YF-22 που πράγματι πρόκειται επίσης για μαχητικό 5ης γενιάς και λιγότερο λογιστικός εφιάλτης από τα F-35 (δηλαδή χρειάζονται λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση του αεροσκάφους από αυτό του F-35) δεν έχουμε καμία άποψη;

Spyros

Ναι έχουμε: δεν υπάρχει.

Πρόσφατα η USAF έκανε μια σκέψη να ξαναρχίσει την παραγωγή του. Το κόστος ήταν τέτοιο που απορρίφθηκε αμέσως.

diomedes

Rezonans-NE3 λέγεται ότι πιάνει ολα τα στέλθ, καμιά πληροφορία;;;;

Leo13131313

Ολα τα στελθ “πιανονται” απο ρανταρ μεγαλου μηκους κυματος. Υπάρχουν ρώσικα ραντάρ VHF AESA και τίποτα δεν αποκλείει να πάρουν οι τούρκοι κάποια από αυτά. Τώρα, ποιες ειναι οι πραγματικες δυνατότητές τους, είναι…classified όπως καταλαβαίνεις. Όπως επίσης και το πόσο στελθ είναι πραγματικά το F-35. Αυτό που δεν ειναι classified είναι το πόσο κοστίζει η ώρα πτήσης του F35 και μόνο από αυτό καταλαβαίνει κανεις ποσο σωστή είναι η αναβάθμιση των f16 αντί για την αγορά f35.

Konstantinos_Zikidis

Κόστος ώρας πτήσεως F-35: λίγο πάνω από 60.000 USD!
https://www.linkedin.com/pulse/us-air-force-report-confirms-exorbitant-f35-hour-flight-fabrice-wolf/
Αν και το άρθρο απηχεί τη γαλλική σκέψη, αυτά που λέει χρήζουν εξέτασης.

sotbak

λες;

vasilisk

ΜΗ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΜΑΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤROPHY TΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒRADLEY Η ΜΕRDER ΠΑΡΑ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ F16?ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΩΡΑ[ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΙΑ] ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 28 F16V,ΜΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ Α/Φ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ,ΣΑΦΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑ?

Παρις

Άσχετο.
Υπάρχει ψηφιακή έκδοση του περιοδικού και αν ναι πως μπορώ να την προμηθευτώ;
Συγνώμη για τον αποπροσανατολισμό αλλά σε σχετικό email δεν απαντήσατε ποτέ.
Ευχαριστώ.

Alex

Καλησπέρα. Δεν θεωρώ πως θα γίνει αναβάθμιση κανενός F16 ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον. Επίσης, δεν πιστεύω πως τα οπλικά συστήματα της χώρας μας θα αναβαθμιστούν, ώστε να αντιλαμβάνονται τα F35. Θα με ρωτήσετε γιατί τέτοια απαισιοδοξία, θα σας απαντήσω: όταν οι υπουργοί της χώρας αυτής επεμβαίνουν για μια απόφαση διαιτητού σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και δεν μπορούν να τη διαχειριστούν, τότε δεν περιμένω να διαχειριστούν ή ακόμα να αποφασίσουν για σημαντικά ζητήματα.

γιωργος

συνεχίστε να παλεύετε για την αναβάθμιση των f-16.καλώς ή κακώς αυτά έχουμε με αυτά θα πρέπει να πορευτούμε .αγορά καινούργιων αεροσκαφών δεν βλέπω όυτε στο κοντινό ή μακρινό μέλλον .είναι αστείο ή αυτοκτονικό να γράφεις για αγορά και διατήρηση αεροπορίας 20-40 μαχητικών είτε f-35 είτε eurofighter είτε rafael με ταυτόχρονη απόσυρση των F-16,MIRAGE

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

12
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο....

Η «επόμενη μέρα» για τη Naval Group. Μπορούν οι Γάλλοι να επιστρέψουν δυναμικά στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού;

Επιλογές που θα επιτρέψουν να επανέλθει δριμύτερη στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να εξετάζει η Naval Group.Να θυμίσουμε, η γαλλική εταιρεία...

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!

 H εμφάνιση των Rafale από το "πουθενά", και η επιλογή τους για την Πολεμική μας Αεροπορία, εξέπληξε τους πάντες. Ή σχεδόν τους πάντες. Αν...
- Advertisement -