32.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16...

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Είναι μια από τις πολλές ερωτήσεις που έχουμε δεχτεί τις τελευταίες μέρες είναι και η ερώτηση του τι θα συμβεί αν η Τουρκία αποφασίσει να τοποθετήσει ραντάρ AESA στα δικά της F-16. Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, όπως και το ότι το σωστό ερώτημα είναι “γιατί η Τουρκία δεν εκσυγχρονίζει τα F-16 της σε επίπεδο F-16V”.

Τα τουρκικά F-16 ξεκίνησαν το 2005 την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος εκσυγχρονισμού, με βάση το πρόγραμμα Common Configuration Implementation Program (CCIP). Έτσι, τα τουρκικά F-16C/D εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο F-16C/D Block 50+Adv, αν και τα περισσότερα δεν μπορούν να δεχτούν CFT όπως τα καινούργια F-16C/D Block 50/52+/+Adv (για παράδειγμα όπως τα ελληνικά F-16 Block 52+/52+Adv).

O εκσυγχρονισμός των F-16 σε F-16V σε ένα διάγραμμα

Με το πρόγραμμα αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη απέκτησαν ραντάρ APG-68(V)9, έγχρωμες διπλές οθόνες, υπολογιστές MMC, σκοπευτικό επί κράνους Joint Helmet-Mounted Cueing System, Link 16 , εξελιγμένο IFF, νέα συστήματα ναυτιλίας κοκ. Τα αεροσκάφη δεν αναβαθμίστηκαν δομικά. Το πρόγραμμα αφορούσε 117+100 αεροσκάφη, και υπολογίζεται ότι μπορεί να έφτασε και τα 4 δις δολάρια σε κόστος. Με αυτό τον τρόπο όμως η Τουρκία ομογενοποίησε τον στόλο της, και δημιούργησε μια εξαιρετικά ικανή και προηγμένη δύναμη μαχητικών. Αντίστοιχα μπορούν να θεωρηθούν μόνο τα ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv. Σημειώνουμε πως η Τουρκία δεν έχει διθέσια missionized αεροσκάφη (όπως η Ελλάδα ή το Ισραήλ).

F-16C Block52+ (photo: HAF spokesman)

Το τουρκικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ολοκληρώθηκε το 2015, αλλά τελικά οι Τούρκοι αποφάσισαν να εκσυγχρονίσουν δομικά και τα εναπομείναντα 35 F-16 Block 30 που έχουν σε υπηρεσία.

Θεωρητικά, το AN/APG-83 SABR μπορεί να τοποθετηθεί σχετικά γρήγορα και χωρίς πολλές αλλαγές στα υπάρχοντα τουρκικά αεροσκάφη. Αυτό όμως δεν θα τα μετέτρεπε σε F-16V, γιατί όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η καρδιά του εκσυγχρονισμού είναι ο υπολογιστής MMC, ο οποίος προηγείται τεχνολογικά από το F-16C/D Block 50+ Adv κατά τουλάχιστον μια δεκαετία (είναι ασύγκριτα καλύτερος). Επίσης, θα πρέπει να τοποθετηθεί και η κεντρική οθόνη 6Χ8 προκειμένου να δίνονται καλύτερα οι πληροφορίες στον χειριστή και να αξιοποιειται το fusion που προσφέρει ο προηγμένος υπολογιστής. Making long story short, για να έχει αξία μια επένδυση στο AN/APG-83 SABR, και να γίνει ο εκσυγχρονισμός πλήρης και τα τουρκικά εφάμιλλα των ελληνικών, οι Τούρκοι θα πρέπει να επιλέξουν την συνολική αναβάθμιση σε F-16V.

Κάτι τέτοιο δεν έχει καμία λογική και εξηγούμαστε. Καταρχάς σημειώνουμε πως μόλις εκσυγχρονίστηκαν τα F-16 της ΤΗΚ, δεν έχει αξία ένας μεγάλος εκσυγχρονισμός αμέσως μετά. Επίσης, ο εκσυγχρονισμός κοστίζει, και στην τουρκική περίπτωση θα ξεπερνούσε πάλι τα 3-3,5 δις δολάρια. Και καθώς τα περισσότερα τουρκικά F-16 είναι παλαιότερα των ελληνικών, θα μιλούσαμε για εκσυγχρονισμό τέλους ζωής των αεροσκαφών. Επίσης, η Ελληνική ΠΑ επέλεξε να εκσυγχρονίσει τα νεώτερα αεροσκάφη, δημιουργώντας έτσι ένα αξιοποιήσιμο απόθεμα με ραντάρ AN/APG-68v9 και ψηφιακούς υπολογιστές για τα παλαιότερα F-16 Block 50/30. Η τουρκική αεροπορία δεν έχει κάπου να αξιοποιήσει τα προσφάτως αγορασμένα AN/APG-68v9, και ουσιαστικά όλη η παλαιότερη επένδυσή της θα πεταγόταν στα σκουπίδια.

AN/APG-68(V)9

Θα πρέπει να πούμε πως πιθανότατα έχουμε την εντύπωση πως η Τουρκία μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα, όπως κάποτε εμείς τις εποχές που «δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα». Δεν ισχύει, και σύντομα πολλά αμυντικά προγράμματά της γείτονος θα έχουν προβλήματα χρηματοδότησης. Καθώς έχει αγοράσει μαχητικά F-35A, και εξελίσσει το τουρκικό μαχητικό TF-X σαν αντικαταστάτη των F-16, δεν έχει ουδεμία λογική η περαιτέρω επένδυση στα F-16. Ειδικά από την στιγμή που είναι παλαιότερα των ελληνικών, και έχουν λιγότερες ώρες πτήσης να απομένουν.

Αν τώρα το τουρκικό πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35A παγώσει, τότε είναι λογικό να στραφούν οι Τούρκοι προς το F-16V. Αλλά σε περίπτωση που ακυρωθεί η αγορά των τουρκικών F-35A, τότε οι Τούρκοι θα είναι τόσο χολωμένοι με τις ΗΠΑ, που αμφιβάλουμε πως η σκέψη προς F-16V θα γίνει. Το πιθανότερο είναι να στραφούν προς Su-35 ή Su-57 παρά οτιδήποτε άλλο. Αν θυμάστε το έχουμε ήδη γράψει εδώ κι εδώ

Φυσικά οι Τούρκοι θα σκεφτούν να τοποθετήσουν το ραντάρ AESA της ASELSAN, που προορίζεται για το TF-X. Η εταιρεία όπως γράψαμε εδώ, έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια ανάπτυξης ενός AESA με τεχνολογία GaN, η οποία φυσικά θα πάρει πολλά χρόνια για να αποδώσει επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο προϊόν. Επίσης, ακόμη κι αν το κάνει, δεν θα μπορεί έτσι εύκολα να το ολοκληρώσει σε ένα μαχητικό όπως το F-16 χωρίς την βοήθεια της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, όπως δεν κατάφερε η Raytheon να ολοκληρώσει το δικό της AESA RACR στο F-16. To RACR συνόδευε προτάσεις που δεν έχουν την έγκριση της LM, και φυσικά δεν έχουν κανένα μέλλον, καθώς το κόστος πιστοποίησης στο αεροσκάφος θα είναι πολύ ακριβότερο από μια λύση F-16V.

Συνεπώς, η κίνηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, εκσυγχρονίζοντας τα πιο σύγχρονης κατασκευής F-16C/D σε F-16V με ραντάρ AESA, είναι μια κίνηση ματ, που αν οι Τούρκοι δεν καταφέρουν να φέρουν σε τουρκικους ουρανούς τα F-35A, τότε η Αεροπορία μας θα έχει την υπεροπλία στο Αιγαίο βασισμένη σε ποιοτική υπεροχή.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

17 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolas K

Ειπαμε, εκτος αν παρουν το Su-35…

Caspian

Νομίζω πως το όλο άρθρο τονίζει το προφανές. Η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 είναι πολύ πρόσφατη για να κάνουν και άλλη αναβάθμιση και τέλος της ιστορίας.

Η ελληνική κίνηση θα ήταν “ματ” αν είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, με την έναρξη της διαθεσιμότητας της έκδοσης Viper από την LM (2015;). Ο χρόνος που χάθηκε θα έχει σαν αποτέλεσμα η Π.Α. να επιχειρεί με σημαντικό τεχνολογικό μειονέκτημα έναντι της ΤΗΚ για εύλογο χρονικό διάστημα και αυτό χωρίς καν να χρειάζονται F-35 oι απέναντι.

Μιχάλης Σκαλιωτης

ΠΛΉΡΗΣ ΑΠΆΝΤΗΣΗ! ΟΝΤΩΣ ΕΊΧΑ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΑΠΟΡΊΑ Κ ΕΓΏ ΜΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ .ΜΙΑΣ Κ ΕΊΧΕ ΕΙΠΩΘΕΊ ΉΔΗ ΑΠΌ ΤΑ ΧΕΊΛΗ ΤΟΥ ΊΔΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΝΟΜΊΖΩ. ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΆ ΚΆΠΟΙΟΣ ΕΚΕΊ ΨΗΛΆ ΜΑΣ ΑΓΑΠΆΕΙ !!! ΈΣΤΩ ΠΡΟΣΩΡΙΝΆ..ΕΣΤΩ ΑΠΟ ΣΠΟΝΤΕΣ ..ΙΣΌΡΡΟΠΕΙ ΤΟ ΠΡΆΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΘΈΡΕΣ! ΑΡΚΕΊ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ ΌΤΙ Η ΕΘΝΙΚΉ ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑΜΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ! ΑΣ ΓΊΝΕΙ ΤΟ ΠΆΘΗΜΑ ΜΆΘΗΜΑ ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΉ Η ΚΟΎΡΣΑ ( ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ) ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΏΝΕΙ ΠΟΤΈ Κ ΌΠΩΣ ΈΧΕΤΕ ΠΕΙ Κ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΎΣΑΜΕ ΌΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ..ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΎ ΔΡΌΜΟ ΑΚΌΜΑ!

pito59

Οι βασικός λόγος είναι αυτός που ήδη αναφέρετε ότι το χρήμα δόθηκε όλο για F35 και δεν μένει σάλιο για τα F16. Τώρα αν σταματήσουν οι αμερικάνικες εξαγωγές για F35 τότε θα σταματήσουν και για τα ραντάρ, οπότε δεν υπάρχει πλέον θέμα συζήτησης.

G.164g ag-cat

Πολλές φορές η πολεμική αναμέτρηση έχει κριθεί πριν απογειωθεί το πρώτο αεροπλάνο.

Στην περίπτωση που αναφέρετε στο άρθρο, όταν κάποιος κάνει πρόωρα κίνηση ενδέχεται να έρθει προ εκπλήξεων. It is long story as you said.

Πάντως κι εμείς δεν το κάναμε το F16V από προνοητικότητα αλλά από ανικανότητα. Αν υπήρχαν τα λουκάνικα κι εμείς 85 F16 blck 52+ adv θα είχαμε.

Giorgos tsagaris

”…Επίσης, η Ελληνική ΠΑ επέλεξε να εκσυγχρονίσει τα νεώτερα αεροσκάφη, δημιουργώντας έτσι ένα αξιοποιήσιμο απόθεμα με ραντάρ AN/APG-68v9 και ψηφιακούς υπολογιστές για τα παλαιότερα F-16 Block 50/30…”
Aν μου επιτρεπετε….
…δημιουργωντας ετσι ενα αξιοποιησιμο αποθεμα.ΤΕΛΕΙΑ.
Τα -30 δεν χωρανε στην ιδια προταση.Πολυ φοβαμαι ετσι που τα καταφεραμε ουτε και τα -50.
Μακαρι να βγω ψευτης.

sotbak

have faith…

Γ.Μ.

“Σημειώνουμε πως η Τουρκία δεν έχει διθέσια missionized αεροσκάφη”.

Λάθος. Οι Τούρκοι έχουν τα 16 διθέσια από την τελευταία παρτίδα των 30 F-16C/D Block-50+ Adv. παρέλαβαν. Και μάλιστα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες στον αγώνα αέρος-εδάφους λόγω καταλληλότερου HUD.
Επίσης οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει και ατρακτίδια παρεμβολών ειδικά για τα παλαιότερα “D” ώστε και αυτά να μπορούν να εκτελέσουν τουλάχιστον κάποια επιχειρησιακά καθήκοντα.

Γ.Μ.

Όπως τα λέτε είναι. Ωστόσο η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι διαθέτουν “missionised” διθέσια F-16. Και, κυρίως, στο ότι δείχνουν την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν ως τέτοια (όπως καταδεικνύεται και από την προμήθεια παρεμβολέων επί ατρακτιδίων ειδικά γι’ αυτά), παρά τους όποιους περιορισμούς θέτει η αδυναμία μεταφοράς CFTs.

Γιώργος70

Η Τουρκία από το 2012 εχει το πρόγραμμα ozgur (ελεύθερο -ανεξάρτητο) http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=29090 Ενα τμήμα της aselsan για το f-16.Προσέξτε το πρώτο πόστερ. https://defence.pk/pdf/attachments/image-jpeg.398077/ Πρέπει να έχουν δικό τους λoγισμικό για τον MMC ωστε να μπορουν να ενσωματώσουν δικά τους radar /missiles/pods χωρίς την συνεργασία της Raytheon Ερώτηση. Η ΠΑ (νόμιμα πχ μέσω του νατο) γνωρίζει ΣΗΜΕΡΑ τι έκδοση ofp τρέχουν τα τουρκικα f-16? Ρωτάω γιατί http://www.dsca.mil/major-arms-sales/turkey-aim-9x-2-sidewinder-missiles LOAL για το f-16 υποστηριζεται στο M7.1 (αναφορά στην αμερικανικη αναβάθμιση λογισμικού).Μπορεί δηλ η THK να κάνει αναβαθμιση λογισμικού χωρίς να το γνωρίζει η ΠΑ και ετσι η ΠΑ να μην γνωρίζει ποιες δυνατότητες… Read more »

sotbak

πολύ καλή ερώτηση. Αναμένω την απάντηση από τους ειδικούς

kkalev

Κατ’ αρχήν το TF-X προβλέπεται να πετάξει το 2023 αλλά θα εισαχθεί σε υπηρεσία κοντά στο 2030 ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα των περισσότερων προγραμμάτων ανάπτυξης μαχητικού (όπου η πρώτη πτήση απέχει πολλά χρόνια από την είσοδο σε υπηρεσία). Κατά συνέπεια, μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας η THK θα επιχειρεί με τα εκσυγχρονισμένα F-16 (και πιθανώς τα F-35) ενώ, ακόμα και αν το TF-X προχωρήσει κανονικά, δε θα εισαχθεί σε μεγάλους αριθμούς παρά μετά το 2030. Σε αυτά τα πλαίσια και με δεδομένη την ύπαρξη Link-16 σε όλα τα Τουρκικά μαχητικά δε θα ήταν παράλογη μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού μέρους του στόλους… Read more »

agnostosependytis

Οι απαντήσεις είναι: 1) Έκαναν πριν όχι πολύ καιρό τον δικό τους εκσυγχρονισμό, με τον οποίο τα έκανε σχεδόν ισάξια των δικών μας (και καλύτερα από ορισμένες φουρνιές δικών μας). 2) Τα δικά μας F-16 που θα είναι καλύτερα των δικών τους, θα παραληφθούν μετά από χρόνια, και θεωρητικά αυτοί αρχίζουν να παραλαμβάνουν το F-35. Αν όντως τα παραλάβουν, ξαφνικά εκλείπει σχεδόν ο λόγος να τα αναβαθμίσουν, αφού το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συνδέσουν τα F-16 τους με τις πληροφορίες των F-35 και τα F-16 να χρησιμοποιούν έμμεσα το ραντάρ των F35. 3) Μέχρι να πάρουμε εμείς… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το πόσο φιλοτουρκική είναι η Γερμανική πολιτική και την σχέση της πτώσης της Τουρκικής λίρας με την κρίση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

53
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά

Related News

Έτσι είναι φορτωμένα τα ελληνικά F-16C/D Block 52+ για να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο

 Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 115 ΠΜ, πέρα από τη συμβολική της σημασίας, είχε και μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.https://www.ptisidiastima.com/episkepsi-k-mitsotaki-stin-115-pm/Μια από τις...

The Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά...

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα...

Gas Guzzlers: 6+1 οχήματα με… ακόρεστη δίψα για καύσιμο 

Το καύσιμο είναι το τελευταίο που σκέφτεται ο αμερικανικός Στρατός όταν αναπτύσσει δυνάμεις ανά τον κόσμο ή κάνει ασκήσεις, όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Ειδικά...

Αφιέρωμα: 44 χρόνια από την πρώτη πτήση του Panavia Tornado

«Για να θυμίζει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ότι η Ευρώπη ξέρει ακόμα να σχεδιάζει και κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων»Υπό μία έννοια, το...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ)

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 15 Αυγούστου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο...
- Advertisement -