21.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣιγοψήνεται ένα καινούργιο ΕΜΠΑΕ; Θα αποκτήσει η Ελλάδα αμυντικό προϋπολογισμό;

Σιγοψήνεται ένα καινούργιο ΕΜΠΑΕ; Θα αποκτήσει η Ελλάδα αμυντικό προϋπολογισμό;

- Advertisement -

 
Οι αναγνώστες μας έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στην αρθρογραφία μας τις τελευταίες εβδομάδες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα σας μεταφέρουμε πληροφορίες για διάφορα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις. Ουσιαστικά, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε,  οι Ένοπλες Δυνάμεις και το ΥΠΕΘΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για αρκετά και πολύ σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;


Καταρχάς έχουμε την πολυεπιβεβαιωμένη συζήτηση για τα μαχητικά F-35 (χωρίς βέβαια ορατό ορίζοντα υπογραφής της σύμβασης), ενώ όπως γράψαμε, η ΠΑ σχεδιάζει να αναβαθμίσει σε F-16V και τα F-16C/D Block 50.

H ΠΑ εξετάζει την επέκταση του εκσυγχρονισμού των F-16V και στα Block 50!


Όπως έχουμε αναφέρει, τα Block 50 θα αναβαθμιστούν σε Block 70 σε δυο φάσεις, η πρώτη θα περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από κεντρικό υπολογιστή και ραντάρ, σε μια ουσιαστικά αναβάθμιση επιπέδου Block 50+Adv (και λίγο καλύτερο, που θα έχει ομοιοτυπία με τα F-16V σε αρκετά σημεία), και στη δεύτερη θα γίνει τοποθέτηση αυτών (ραντάρ και υπολογιστή) σε επίπεδο Μοίρας.
Το ΠΝ με την σειρά του έχει σε διάφορες φάσεις υλοποίησης, πλήθος εξοπλιστικών προγραμμάτων. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και της προμήθειας των τορπιλών βαρέος τύπου (αναμένεται να κλείσουν και τα δυο προγράμματα σύντομα), ελπίζουμε σε υπογραφή για την αγορά 2 φρεγατών κλάσης FDI (Belh@rra) σχετικά άμεσα, για παραλαβή τους όμως να πηγαίνει κάπου μετά το 2025.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 Belh@rra με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία


Επίσης, το ΠΝ σχεδιάζει να συνεχίσει το πρόγρσμμα με την ναυπήγηση κορβετοφρεγατών ή φρεγατοκορβετών ή ελαφριών φρεγατών, που θα αντικαταστήσουν εν καιρώ τις ηλικιωμένες φρεγάτες κλάσης S. Οι κορβέτες αυτές συζητούνται να είναι Gowind 3100, ή έστω άλλες, αλλά με συμβατά με τις Belh@rra συστήματα. Όταν λέμε “άλλες”, μιας και αυτές θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα, όλα περνούν μέσα από την εξυγίανση και επαναλειτουργία των ναυπηγείων.
Όπως επίσης η ΠΤΗΣΗ έχει γράψει, η χώρα μας συζητά για ενίσχυση του ΠΝ με μεταχειρισμένες μονάδες του USN. Στο τραπέζι υπάρχει η λύση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke, με το USN να φέρεται να προτείνει την παραχώρηση δυο πλοίων, έναντι συνολικής απαίτησης για 4 πλοία της κλάσης. Για το θέμα αυτό ελπίζουμε ότι θα έχουμε νεότερα λίαν συντόμως. Σε κάθε περίπτωση, αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, θα έχουμε την σημαντικότερη ενίσχυση των ΕΔ και ειδικά του ΠΝ από την εποχή του Αβέρωφ.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Μετά την όποια λύση με τα ΕΝΑΕ, βάσει πάντα του Νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, το ΠΝ άρχισε πλέον να συζητά σοβαρά για την ενεργοποίηση της σύμβασης που προβλέπει την αγορά 2 επιπλέον υποβρυχίων κλάσης 214ΗΝ.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται, και οι πληροφορίες μας θέλουν στην όλη “υπόθεση” να αναμειγνύεται και το θέμα των τορπιλών των υπηρετούντων 214ΗΝ. Φυσικά, όλα περνούν από τη λύση του “δράματος” που λέγεται ΕΝΑΕ και τις λύσεις για τις λανθασμένες αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν, αλλά και οι σχέσεις μας με την Γερμανία.

Ανακινείται το θέμα της προμήθειας δυο επιπλέον υποβρυχίων κλάσης 214ΗΝ για το ΠΝ!


Φυσικά, δεν αναφέρουμε διάφορα άλλα μικρότερα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η -ουσιαστικά έτοιμη για υπογραφή- αγορά των MH-60R, ή η προμήθεια Παράκτιων Περιπολικών (που φαίνεται να έχει παγώσει για την ώρα). Ούτε βέβαια για την ανάγκη προμήθειας νέων ΤΠΚ, για την αντικατάσταση των Combattante (εκτός και αν πιστεύουμε πως μας “φτάνουν” οι 7 Super Vita).
Ο ΕΣ ψάχνει τρόπο για την αποδοχή των Μ1117 Guardian, εξετάζει την προμήθεια Μ2 Bradley, συζητά εδώ και χρόνια για τον εκσυγχρονισμό των Leo2A4 και των MLRS, σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό των AH-64A+ Apache, θα προχωρήσει σε προμήθεια νέων αντιαρματικών πυραύλων, ενώ σχεδιάζει και πλήθος άλλων υποπρογραμμάτων που θα επιτρέψει στο -πολλές φορές μουσειακής αξίας- υλικό του  να συνεχίσει να είναι αξιόμαχο και στα επόμενα χρόνια. Δεν συζητάμε καν για άλλα (υπερ)επείγοντα προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των Improved HAWK, TOR-M1, αντικατάσταση των SA-8 OSA κοκ.

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό


Από τις παραπάνω παραγράφους, αντιλαμβανόμαστε ένα πράγμα. Ή κάτι άλλο γίνεται, ή μάλλον δουλευόμαστε μεταξύ μας. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό, και όσα σας μεταφέραμε ή σας μεταφέρουμε, έχουν επιβεβαιωθεί από περισσότερες της μιας έγκυρων πηγών. Αν οι πληροφορίες μας μεταφέρουν πως κάτι που γράψαμε ήταν εσφαλμένο ή λάθος, επίσης πρώτοι θα το μάθετε από στην ιστοσελίδα μας…
Τώρα, αυτό που δικαίως αναρωτιούνται όλοι, κι εμείς φυσικά, είναι πως μπορούν να γίνουν όλα αυτά χωρίς λεφτά. Με μόλις 530 εκ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες, ακόμη και σε πολλές άτοκες δόσεις να μας τα δώσουν όλα αυτά, πάλι θα πληρώνουμε για όσα χρόνια υπάρχει το Υπερταμείο. Λεφτόδεντρα επιβεβαιώθηκε το 2015 πως δεν ευδοκιμούν στη χώρα μας, ενώ η τεχνογνωσία για τον πολλαπλασιασμό άρτου και ιχθύων δεν περιέχεται στα Ιερά μας Κείμενα. Κάτι άλλο πρέπει να “τρέχει”, και ας δούμε τι μπορεί να είναι αυτό.

ΑΠΟΨΗ: Δεν αντέχει άλλο η Εθνική Άμυνα την συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ζήσαμε 4,5 χρόνια


Αρκετές φορές πέρσι αλλά και πρόπερσι, είχαμε συζητήσει για το ενδεχόμενο χρήσης των επιστρεφόμενων κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Μάλιστα οι πολυμήχανοι Γάλλοι θέλησαν να ποντάρουν πάνω σε αυτά για την αγορά των φρεγατών Belh@rra από τη χώρα μας. Θεωρούμε πως το σχέδιο “κόλλησε” στο θέμα των έμμεσων κρατικών ενισχύσεων από πλευράς ΕΕ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που μάλιστα δεν μας ενδιαφέρει, καθώς για εμάς μετράει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα ήταν μηδέν για την Άμυνα.
Αν το θέμα μπορούσε να προχωρήσει, τότε είμαστε πεπεισμένοι πως η αγορά των Belh@rra θα είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή έστω στο τέλος της, σαν ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά καθώς δεν είχαν κλείσει και όλα τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση (μεταμνημονιακή), δεν προχώρησε ούτε αυτή, ούτε κάποια άλλη σοβαρή αγορά. Δεν θέλουμε να κάνουμε “εικασίες” για το πως αντέδρασαν άλλες ευρωπαϊκές υπερδύναμεις (οικονομικές ή λέγε με Γερμανία) στο ενδεχόμενο μεταφοράς των διαθέσιμων πόρων σε εξοπλιστικά, καθώς δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις Belh@rra και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;


Η ώρα όμως που τα κέρδη των ομολόγων θα μπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν είναι μακρυά. Δεν λέμε ότι τα κέρδη αυτά θα πάνε σε αμυντικές προμήθειες, αλλά ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνηθεί μέρος τους να κατευθυνθούν σε επενδύσεις. Καθώς έχουμε διαβάσει προσεκτικά την τότε ανακοίνωση, οι επενδύσεις μπορούν να είναι και αμυντικές. Τώρα, η νέα κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να ζητήσει τα χρήματα αυτά, να πάνε σε επενδύσεις.
Βέβαια τα κέρδη των ομολόγων δεν αναμένεται να είναι τόσο πολλά, ή επαναλαμβανόμενα. Αλλά είναι σημαντικά (εκτιμήσεις τα ανεβάζουν μέχρι και τα 4 δις ευρώ). Το θέμα είναι πως ακόμη και με αυτά, είτε είναι 2 δις είτε 3 είτε 4, δεν σωνόμαστε. Η εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι προφανής, ποτέ άλλοτε δεν είχε ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα με την φίλη και γείτονα Τουρκία στον στρατιωτικό τομέα. Ναι, κρατάμε “γερά”, αλλά για πόσο;

ΑΠΟΨΗ: Τελικά πράγματι “το ρισκάραμε” με την Εθνική Άμυνα, όπως μας είχαν πει… και χάνουμε


Μετά τα Ίμια η χώρα μας, έτοιμη να μπει στη Νομισματική Ένωση, και με δυναμικά ανερχόμενη οικονομία, σχεδίασε τα ΕΜΠΑΕ (Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού), που φυσικά οδήγησε σε ενίσχυση των ΕΔ αλλά και σε ενίσχυση της τσέπης κάποιων. Στους παλιούς, το άκουσμα και μόνο ΕΜΠΑΕ φέρνει στο μυαλό τον όρο “μίζα”, αλλά κακώς μετά από αυτή την περίοδο δαιμονοποιήθηκε κάθε αμυντική προμήθεια. Μετά πήγαμε στο άλλο άκρο, σε υπουργούς που δεν υπέγραφαν ούτε για σφαίρες.
Τώρα, φαίνεται πως είναι καιρός να ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο, χωρίς η χώρα να περάσει από τη βάσανο μιας περιπέτειας όπως αυτή των Ιμίων. Αν και οι πληροφορίες που διακινούνταν μιλούσαν για μείωση του προϋπολογισμού των ΕΔ για εξοπλισμούς, εντούτοις είναι οριακά αυξημένες (για εξοπλισμούς). Το ΥΠΕΘΑ λοιπόν μείωσε τον προϋπολογισμό του, αλλά αύξησε οριακά τις αμυντικές δαπάνες. Από το ολότελα…

Belh@rra στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;


Η παρούσα κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στις φοροαπαλλαγές, ενώ η προηγούμενη στην επιδοματική πολιτική. Όπως είμασταν εναντίον των επιδομάτων τότε, έτσι και σήμερα είμαστε κατά του περιορισμού των πόρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Και εξηγούμαστε…
Δεν μπορούμε να είμαστε “κατά” του “βούτυρο αντί για κανόνια” όταν πρόκειται για επιδόματα, και να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν “εξαφανίζονται” οι πόροι. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο “ανακαλύπτουν” πόρους και φόρους υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, κι εμείς απλά τις εξαφανίζουμε. Τι εννοούμε; Για παράδειγμα είμαστε υπέρ της κατάργησης του Φόρου “Αλληλεγγύης”, θα μπορούσε όμως να μετατραπεί σε “Φόρο Υπέρ Εθνικής Άμυνας”. Ποιος θα διαμαρτυρόταν τότε; κανείς, ίσως μάλιστα κάποιοι να καταλάβαιναν και το διακύβευμα, και σταματούσαν τις βόλτες στις φθηνές “αγορές” της γειτονικής χώρας.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;


Πάντως σκοπός του σημερινού άρθρου δεν είναι να “προτείνει” νέους φόρους ή διατήρηση παλαιών. Αντίθετα, όλες οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί, ειδικά ενόψει των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που θέλουμε να γιορτάσουμε του χρόνου.
Οι σκέψεις είναι μέρος των επιστροφών των ομολόγων που θα μπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να χρησιμοποιηθούν για τις “άμεσες” ανάγκες, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πόροι που θα προέλθουν από την βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Οικονομίας.

ΑΠΟΨΗ: Χρειαζόμαστε μεταχειρισμένες φρεγάτες τώρα, και αμέσως μετά έναρξη ναυπηγικού προγράμματος


Θυμίζουμε πως η χώρα έχει δεσμευτεί σε Υπερπλεονάσματα ύψους 3,5% “μέχρι να παγώσει η Κόλαση”, κάτι που πρέπει να αλλάξει. Η αλλαγή περνάει δυστυχώς και από τη Γερμανία, ενώ αρωγός στην προσπάθειά μας, είναι και το ΔΝΤ! Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να ανταλλάξουμε παλιά μας ομόλογα, με μεγάλο επιτόκιο με νεότερα, χαμηλότερου επιτοκίου.
Ας θυμηθούμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε κι ένα χρηματοδοτικό “μαξιλάρι” στην σημερινή, ενώ το επιτόκιο δανεισμού για τα ετήσια ή πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αναμένεται να πλησιάσει το μηδέν μέσα στο έτος.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;


Όλα αυτά αφήνουν το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η κυβέρνηση για να μειώσει τους φόρους, να αυξήσει τις επενδύσεις, αλλά και να δώσει κάτι παραπάνω στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αίσθησή μας είναι πως σύντομα, ακόμη και μέσα στο έτος, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο και τον “όγκο” χρηματοδότησης των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Ο τρόπος θα προέλθει από την ταχεία βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας μας.
Αναμένουμε λοιπόν, μέσα στο έτος, αφού υπάρξουν διάφορες εξελίξεις στην Οικονομία της Χώρας (επιβεβαίωση του Υπερπλεονάσματος για το 2019, αναβάθμιση της Οικονομίας σε επενδυτικά επίπεδα, συμφωνία για Μείωση των Υπερπλεονασμάτων, ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική “χαλάρωση” QE), η κυβέρνηση, με την συμφωνία των υπολοίπων κομμάτων, να καταθέσει ένα πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών που θα επαναφέρει την ισορροπία στο Αιγαίο, και θα δώσει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την αχανή ΑΟΖ μας.

ΑΠΟΨΗ: Βυθίζοντας τον “Πορθητή” (στον ύπνο μας, ή πως καταρρίπτουμε Εθνικούς Μύθους)


Αν αυτό δεν γίνει, μπορεί να γιορτάσουμε με υπερηφάνεια τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του χρόνου, αλλά είναι πολύ πιθανό κάποιο από τα (μεθ)επόμενα χρόνια, μάλλον να γιορτάζουμε σε μια μικρότερη Ελλάδα, κατηγορώντας όπως πάντα τους “άλλους” ότι μας άφησαν απροστάτευτους. Συνεπώς, παρακαλούμε, στα σχόλια, αντί για τα γνωστά “τσιτάτα”, ας γίνουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και για τον τρόπο χρηματοδότησης αυτών.
Οι αμυντικές δαπάνες δεν γίνονται απλά και μόνο για να πάμε σε “πόλεμο”. Γίνονται για να μην πάμε σε πόλεμο, για να ξέρει ο αντίπαλος ότι το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα τολμήσει να το κάνει. Και πιθανότατα, αντί για τα σύνορα της καρδιάς του, να μας προσφέρει τα σύνορα της καρδιάς μας.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ΔΕΚΟ, ούτε τα στελέχη τους δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι άνθρωποι που όταν θα χρειαστεί, θα προσφέρουν τη ζωή τους για να έχουμε την Ελλάδα που έχουμε σήμερα. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να έχουν στη διάθεσή τους τον καλύτερο εξοπλισμό, προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 47, Απρίλιος 2024

Το  καινούργιο μας Τεύχος Απριλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ Πολεμική Αεροπορία: Συρρίκνωση «οροφής» εν ονόματι...

Τώρα και οι Γάλλοι θέλουν ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για τους Oλυμπιακούς;

Νέα συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε το Παρίσι για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικότερα από εναέριες απειλές και μη επανδρωμένα αεροχήματα της κατηγορίας ιπτάμενων...

Ερυθρά θάλασσα: Έντονη δραστηριότητα των Χούθι, πολλαπλές αναχαιτίσεις πυραύλων

Ιδιαίτερα έντονη ήταν χθες η δραστηριότητα των Χούθι και των επιθέσεων που πραγματοποιούν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν κατά της διεθνούς...