28.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Θα δώσει τελικά ο Τραμπ τα F-35A στον Ερντογάν; Απαντά ο...

ΑΠΟΨΗ: Θα δώσει τελικά ο Τραμπ τα F-35A στον Ερντογάν; Απαντά ο Νικόλας Κατσίμπρας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Για να καταλάβουμε τι γίνεται με τους S-400 πρέπει πρώτα να ξέρουμε δύο βασικά πράγματα: 1) την ουσιαστική, πρακτική λειτουργία του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος και 2) το τωρινό παρασκηνιακό τοπίο.

Η κατάσταση έχει λοιπόν ως εξής. Αυτή την στιγμή έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος συχνά λαμβάνει αποφάσεις με τεράστιο αντίκτυπο χωρίς να επικοινωνεί με τα αρμόδια υπουργεία και χωρίς να είναι ενήμερος πλήρως για όλες τις λεπτομέρειες των θεμάτων τα οποία καλείται να διαχειριστεί (υπάρχει σημαντική δυσκολία στην απορρόφηση διοικητικής πληροφορίας και συντονισμού). Σε πάρα πολύ σημαντικές περιπτώσεις (π.χ. βλέπε απόσυρση στρατευμάτων από Συρία, κρίση Κατάρ το 2017 κ.λ.π.), ο πρόεδρος (και ο πολύ στενός του κύκλος) πήραν αποφάσεις παραβιάζοντας/αγνοώντας βασικές αρχές πολιτικού συντονισμού που είναι υπερκομματικές και τεχνοκρατικά εδραιωμένες για δεκαετίες, πιάνοντας εξαπίνης τους αρμόδιους.

5 λόγοι γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο πολύ στην αγορά ρωσικών πυραύλων (και στην έξοδο από το F-35);

Αυτό έχει να κάνει και με μια πρωτοφανή αδιαφάνεια σε επίπεδο προσωπικών και επαγγελματικών συμφερόντων αλλά αυτό το αφήνω εκτός συζήτησης, λόγω ευαισθησίας του θέματος. Αυτό που έχει λοιπόν σημασία ως πληροφορία είναι το ιστορικό που έχει αυτός ο πρόεδρος στην λήψη αποφάσεων – το οποίο τον έχει φέρει πλέον σε σύγκρουση με όλο το Κογκρέσο. Εδώ λοιπόν είναι που γίνεται το ζήτημα πιο ενδιαφέρον.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος (με την βοήθεια του ΥΠΕΞ) παραγκώνισε τη μεγάλη υπερκομματική αντίσταση του Κογκρέσου ώστε να σπρώξει πωλήσεις όπλων στον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Αυτές οι πωλήσεις απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου αλλά ο πρόεδρος επικαλέστηκε εθνική ανάγκη για να μην βλάψει την σχέση με τον πρίγκηπα (ο οποίος είναι κολλητός με τον γαμπρό του προέδρου). Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε εχθρική από μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν και στα δύο κόμματα, τα οποία θεωρούν ότι παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος και υπονομεύει την εξουσία του Κογκρέσου.

Έτσι, τα μέλη του Κογκρέσου έχουν πλέον αρχίσει να είναι πολύ ενεργά και στρατηγικά στην υπεράσπιση των εξουσιών του Κογκρέσου αλλά και αποφάσεων που έχουν την υποστήριξη τεχνοκρατών, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης των F-35 σε μια χώρα που σκοπεύει να πάρει τους S-400 (και όχι οποιαδήποτε χώρα αλλά ειδικά η τωρινή Τουρκία του Ερντογκάν, με ό,τι σημαίνει αυτό).

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι υπουργοί Άμυνας Τουρκίας και ΗΠΑ προσπάθησαν να “λύσουν” τηλεφωνικά την κρίση των F-35 / S-400

Τα μέλη του Κογκρέσου ξέρουν λοιπόν ότι ο πρόεδρος θα ασκήσει βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που εγκρίνεται κοινοβουλευτικά αλλά αντικρούει τα συμφέροντά του (όπως έκανε πρόσφατα σε διάφορα νομοσχέδια για την υποστήριξη των Σαουδαραβικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Υεμένη που έχουν αποδεκατίσει τον άμαχο πληθυσμό).

Οπότε τι κάνει το Κογκρέσο (συνηθισμένη τακτική) – προσθέτει sections σχετικά με την Τουρκία σε must pass bills, δηλαδή νόμους που πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν (προϋπολογισμούς κ.τ.λ.). Ο πιο χαρακτηριστικός νόμος είναι ο NDAA που μόλις περάσε από την Γερουσία και θα συζητηθεί από την Βουλή μετά το διάλειμμα ‪της 4ης Ιουλίου‬. Ο NDAA είναι φέτος πάνω από 1000 σελίδες και καθορίζει την χρηματοδότηση της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ και του Πενταγώνου. Τα sections που προανέφερα έχουν επίσης σκοπό να ελέγξουν ή να περιορίσουν την χρηματοδότηση για θέματα με τα οποία δεν συμφωνεί το Κογκρέσο (καθώς τα πάντα είναι κοστολογημένα, τίποτα δεν κινείται τσάμπα). Οι διεργασίες του συγκεκριμένου νόμου απασχολούν τους πάντες αυτή την περίοδο εδώ στην Ουάσινγκτον, από το Κογκρέσο και τα think tanks μέχρι ξένες πρεσβείες (για διαφορετικούς λόγους).

Την στιγμή που τα υπό συζήτηση νομοσχέδια του NDAA περιέχουν ήδη sections τα οποία μπλοκάρουν την μεταφορά F-35 σε περίπτωση που η Τουρκία πάρει (τώρα ή μελλοντικά) τους S-400, πιθανότατα ο τελικός νόμος που θα κληθεί να υπογράψει ο πρόεδρος θα περιέχει τα σχετικά ή ανάλογα sections.

Έτοιμο προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πώλησης F-35 στην Τουρκία

Τότε, ο μόνος τρόπος για τον πρόεδρο να σταματήσει το μπλοκάρισμα των F-35 θα είναι να ασκήσει βέτο. Αυτό έχει συμβεί μόνο 4 φορές στα 60 χρόνια που ψηφίζεται ο NDAA (σε ετήσια βάση) και πάντα αφορούσε εσωτερικές διαμάχες/ πολιτικές προτεραιότητες. Είναι πολύ απίθανο (πιστεύω αδιανόητο) ο πρόεδρος να ασκήσει βέτο στον NDAA για αυτό το ζήτημα, δεδομένης της τεράστιας σημασίας του NDAA και επίσης λόγω του γεγονότος ότι ειδικά στο ζήτημα των S-400 έχουμε μια πάρα πολύ σπάνια σύμπνοια κομμάτων, τεχνοκρατών, ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ! Το πολιτικό κόστος για τον πρόεδρο θα ήταν τεράστιο σε μια στιγμή που έχει ήδη συγκρουστεί πάρα πολύ με το Κογκρέσο λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του σχετικά με την Υεμενη και την Σαουδ. Αραβία, την δολοφονία του Κασόγκι κ.α. Οπότε, γι αυτό το λόγο θεωρώ το μπλοκάρισμα των F-35 ως πάρα πολύ πιθανό σε αυτό το σημείο.

Αυτό που πιθανότατα να κάνει ο πρόεδρος (και το όποιο μας συμφέρει) είναι απλά να μην επιδιώξει την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά CAATSA*, κάτι το οποίο είναι στην διακριτική του ευχέρεια (*ο νόμος CAATSA σε αυτή την περίπτωση αφορά κυρίως κυρώσεις κατά χωρών που αγοράζουν Ρωσικά οπλικά συστήματα).

Τα ψέματα τελείωσαν: Στην τελική ευθεία ο νόμος για την απαγόρευση πώλησης F-35 στην Τουρκία

Γιατί μας συμφέρει; 1) Διότι αλλιώς θα γονάτιζε πραγματικά την Τουρκία και θα προκαλούσε απρόβλεπτες εξελίξεις που ίσως θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε σε αυτή τη φάση και 2) διότι έτσι η προεδρία των ΗΠΑ (αυτή και η επόμενη) θα διατηρήσει την δυνατότητα επιβολής περισσότερων καίριων κυρώσεων όποτε το θελήσει, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί για άλλα ζητήματα στο μέλλον.

Οπότε, εν κατακλείδι, πιστεύω F-35 γιόκ αν επιμείνει ο γείτονας στους S-400 και καθόλου ή ασήμαντες ουσιαστικά κυρώσεις, αν χρειαστεί σε πρώτη φάση.

Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας διδάσκει στα προγράμματα επίλυσης συγκρούσεων του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και του City University of NY, είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού και ανάλυσης συγκρούσεων και πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. twitter: @nkatsimpras


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

29 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Μια πολύ πειστική και νηφάλια ανάλυση, με επαρκές έρεισμα στη συνταγματική παράδοση και τις “συνθήκες του πολιτεύματος” των ΗΠΑ, των οποίων ο συγγραφέας φαίνεται να έχει γνώση. Επιβεβαιώνεται και πάλι ο διαβρωτικός για το πολίτευμα τρόπος λήψεως αποφάσεων της διοίκησης Τραμπ, η αποτυχία όλων των δικλείδων ασφαλείας του πολιτικού συστήματος στην (εμφανέστατα προβληματική εξαρχής) περίπτωσή του, και η ολοκληρωτική χρεωκοπία του αφηγήματος των “χορτάτων” δήθεν επιχειρηματιών πολιτικών, που κομίζουν το εξπερτίζ τους και το θέτουν στην υπηρεσία της χώρας, μια φενάκη που είχε σερβιρισθεί και παρ’ ημίν τα σκοτεινά χρόνια της τελευταίας δεκαετίας, όταν – στο πλαίσιο του γενικευμένου ανορθολογισμού… Read more »

VAGGELAS

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και διδακτικές οι απόψεις του κ. Κατσίμπρα. Η ομοφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και το στρατιωτικό-διπλωματικό σύμπλεγμα σχετικά με τους S-400/ F-35 είναι όντως αρκετά δύσκολο να καμφθεί. Ας μου επιτραπεί, με κάθε επιφύλαξη (λόγω του εγκυκλοπαιδικού επιπέδου γνώσεων μου επί του θέματος), να προσθέσω ότι το ονομαζόμενο ως Προεδρικό βέτο, δεν υφίσταται ακριβώς ως τέτοιο, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δύναται εντός δέκα ημερών από την υπερψήφιση Νομοσχεδίου και από τα δύο Σώματα, να τους γνωρίσει τις παρατηρήσεις-αντιρρήσεις του. Εάν και τα δύο Σώματα με πλειοψηφία 2/3 τις απορρίψουν, τότε υποχρεούται στην υπογραφή του ως έχει. Θα… Read more »

stepa

Σεβαστη η αποψη του κου Κατσιμπρα, αν και εμενα μου ακουγεται σαν ευχολογιο περισσοτερο. Προσωπικα δεν μπορω να ξερω τι θα φερει η επομενη μερα στο θεμα αυτο, αν και με την μεχρι τωρα διαγωγη του προεδρου Τραμπ ,μονο αισιοδοξος δεν ειμαι….Εν κατακλειδι η πολιτεια και οι ΕΔ οφειλαν και οφειλουν να αντιμετωπισουν την απειλη των F 35 σαν μια εν δυναμει πραγματικοτητα ανεξαρτητα εαν τελικα παραδοθουν η οχι τα εν λογω μαχητικα στην Αγκυρα.Αυτα βεβαια συμβαινουν σε σοβαρα κρατη που εχουν την θεληση να επιβιωσουν και να εξελιχθουν σε ενα κοσμο που γινεται ολοενα και πιο δυσκολος και πιο… Read more »

Ted

Αυτό που περιγράφεται στο παρόν άρθρο είναι και μία “τίμια” μεσοβέζικη λύση που τους αφήνει όλους σε μία θέση “ικανοποίησης” Χωρίς F35 (και χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα) αλλά και χωρίς επιπλέον κυρώσεις, η Τουρκία μπορεί να “ζήσει” Οι Αμερικανοί στέλνουν ένα αποφασιστικό μήνυμα Οι Ισραηλίτες παραμένουν ο μοναδικός κάτοχος F35 στη Μέση Ανατολή Οι Ρώσοι τρίβουν περισσότερο από όλους τα χέρια τους. Και εμείς ; Συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση ότι η μη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων μας εξυπηρετεί. Αλλά για λίγο διαφορετικούς λόγους. Εάν επιβληθούν κυρώσεις είναι πολύ πιθανόν εντός 1-2 ετών να καταρρεύσει η Τουρκία και να αντικατασταθεί ο… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αυτό Ναι!!!

ikaros

Αν τελικά F-35 γιοκ ξεκινάει το επόμενο σήριαλ. Θα υπάρξει ενδιάμεση προμήθεια μαχητικών από Ρωσία ή Πακιστάν μέχρι να γίνει πραγματικότητα το νέο τουρκικό μαχητικό ? Με κάπου 270 F-16 αναβαθμισμένα (αναβαθμίζουν τελικά και τα Block30) δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για εισαγωγή νέου τύπου (τα F-4 αποσύρονται τελικά χωρίς να αντικατασταθούν). Πιθανότατα θα βάλουν AESA στα νεότερα F-16 (Block 50/50Adv) ως απάντηση στα Viper της ΠΑ. Τυχών πολιτική αλλαγή μελλοντικά με απόσυρση-πώληση των S400 θα ανοίξει τον δρόμο στο F-35 αλλά με όλο το βάρος στο TFA ποιός θα δεχτεί η Τουρκία να ξαναμπεί στο πρόγραμμα αυτή την φορά ως… Read more »

George

Η Ελλάδα κρατάει εύκολα κάποια ισορροπία τότε (θεωρώντας ότι σταματάει η πολιτική Βουλγαροποίησης της ΠΑ που ασκείτε από το 2005 μέχρι σήμερα) με σχετικά οικονομικές λύσεις πχ εκσυγχρονίζοντας τα F-16 30/50 με τα απαρτια των -52 και με ένα light εκσυγχρονισμό των παλαιότερων Mirage
Το πρόγραμμα Tempest δίνει α/ε μετά το 2035, το TFA έχει τεράστιο ρίσκο

gdmast

Στην περίπτωση αυτή, έχει έναν ρούμπο ο σουλτάνος (S-400) και βλέπουμε στο μέλλον για F-35 όταν κρυώσει το θέμα και ανέβει και η λίρα. Μάλισταααα.

ppppp

Οι Αμερικανοί μπορεί να διαπραγματευτούν τελικά την λύση της «αποθήκευσης» ,ίσως μάλιστα και υπό Αμερικανική επίβλεψη π.χ. στο ιντσιρλίκ και τότε βγαίνουν όλοι κερδισμένοι – πολύ κερδισμένοι!Ο Τράμπ έδωσε έμφαση στο μέγεθος της παραγγελίας f35 από την Τουρκία (100-116 αεροσκάφη όπως είπε ότι νομίζει) και δείχνει ότι δεν θέλει να χάσει τέτοια παραγγελία.
Ο Ερντογαν θα παρουσιάσει την μισή αλήθεια και θα πει πως κατάφερε να αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

George

Έχει ήδη γίνει κάτι ανάλογο με τους S-300 στην Κρήτη….

Thomas

Η διαφορά με τους S-300 είναι ότι αποθηκεύτηκαν εκεί ως προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας (άρα Ρώσοι και Αμερικάνοι συμφώνησαν) και το όπλο δεν είχε τις δυνατότητες και την τεχνολογική αιχμή των S-400. Οι S-300 ήταν ένα σημαντικό όπλο αλλά δεν ήταν το πετράδι του στέμματος για την Ρωσία, οι S-400 είναι (ή τουλάχιστον παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο)

Em.Ti

Καμία σχέση η μία περίπτωση με την άλλη.

Thomas

Είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην είναι δυνατό ή τουλάχιστον εύκολο από την πλευρά της Τουρκίας. Nα αποθηκεύσουν ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα της Ρωσίας σε βάση του ΝΑΤΟ υπό την προστασία των ΗΠΑ είναι πολιτικά πολύ δύσκολο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλά οι Ρωσικές αντιδράσεις θα είναι μεγάλες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων τους με την Ρωσία για τα μάτια της Τουρκίας. Δόξα το Θεό τρόπους να βάλουν την Τουρκία στο μαντρί έχουν δεν χρειάζεται… Read more »

Chris

Πάντως η στάση του Τράμπ στο Τόκιο ήταν τουλάχιστον θλιβερή, ίσως αντικατοπτρίζοντας το αδιέξοδο της σχέσης των δύο κρατών και τους φόβους των ΗΠΑ για απώλεια της Τουρκίας. Η ισλαμική στροφή της Τουρκίας ήταν αναπόφευκτη έτσι κι αλλιώς, αλλά ελπίζω ότι οι σύμβουλοι που εισηγήθηκαν την στήριξη του μετριοπαθούς Ισλάμ (Γκιουλέν, Ερντογάν) να έχουν καταλάβει το λάθος τους. Μετριοπαθείς ισλάμ και ακραίο ισλάμ δεν υπάρχει, όπως είπε και ο Ταγίπ. Το ισλάμ είναι ένα. Η σχέση Τουρκίας ΗΠΑ θα συνεχιστεί με προβλήματα και ελπίζουμε να μην έχει επιλεγεί η Ελλάδα και πάλι ώς Ιφιγένεια για να πλεύσει ούριος άνεμος στις… Read more »

evaggelos

Και τι κανουμε εαν παρουν και τα δυο? εκει ειναι το θεμα κ δε βλεπω την πολιτικη ταξη να ασχολειται.

Em.Ti

Δεν υπάρχει περίπτωση να τα πάρουν και τα δύο.

Genesis

Η ανάλυση ακούγεται απολύτως λογική και νομίζω ότι πράγματι είναι πολύ πιθανό να γίνει έτσι όπως περιγράφει. Διαχρονικά όμως το πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επιμείνει η συζήτηση. Μια δυνατή Ελλάδα (οικονομικά – κυρίως – αλλά και στρατιωτικά) επηρεάζει ΠΑΝΤΑ προς όφελός της κάθε διεργασία στην οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα. Για να έχουμε κίνητρο (…αν είναι δυνατόν να ψάχνουμε κίνητρο για να γίνουμε οικονομικά ισχυροί…) θα πρέπει να θεωρούμε πιθανότερο το χειρότερο δυνατό σενάριο και να προσαρμόζουμε συνεχώς τον σχεδιασμό μας βάσει αυτού. Ξέρω φίλοι μου… όνειρα θερινής νυκτός… και ακόμη δεν έσφιξαν… Read more »

Thanos74

Οσο υπαρχει Ερντογαν F35 yok οτι και αν λεει ο Τραμπ. Πανω απο ολα ειναι θεμα εμπιστοσυνης που εχει χαθει προ πολλου. Επισης ως γνωστον το Ισραηλινο λομπυ ειναι πανισχυρο και δεν θα επιτρεψει F35 σε εχθρικη χωρα(Μονα στην Ελλαδα και αν). Αλλωστε εχει μπει και θεμα απο πολλες χωρες στο αρμα του F35 σχετικα με διαρροη μυστικων στην Ρωσια. Το F35 ειναι ενα εξαιρετικο μαχητικο αν ομως χασει την δυνατοτητα μη εντοπισμου αυτοματως χανει τουλαχιστον το μισο της αξιας του. Οι Ρωσοι δεν ειναι χαζοι και φυσικα θα εκμεταλευονταν την ευκαιρια να ακυρωσουν το πλεονεκτημα του. Δυστυχως ακομα και… Read more »

Kos

Άποψή μου είναι ότι, εφόσον εγκατασταθούν οι S400 στην Τουρκία και αυτή αποκλειστεί απο το F35, θα πρέπει να πάμε άμεσα σε αγορά F35. Ξέρω ότι πολλοί θα πείτε ότι προέχουν άλλα επείγοντα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία γίνεται λόγος συνεχώς σε αυτό το φιλόξενο site. Άλλοι θα πείτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για χαρτομάντιλα να κλάψουμε παρέα ή ότι οι πτητικές διαθεσιμότητες του είναι τραγικές κτλ κτλ. Εξηγούμαι… Έχετε δίκιο όμως η σημειολογία του και μόνο είναι πολύ σημαντική. Είναι το αντίπαλο δέος στους S400 και κανείς θα σκεφτεί 100 φορές περισσότερο να προκαλέσει μια χώρα που κατέχει… Read more »

CKfurious

Οι σοβαρές χώρες σχεδιάζουν με βάση το worst case scenario: Αργά η γρήγορα οι γείτονες θα αποκτήσουν S400 και τα F-35 🙁 Ο σχεδιασμός μας πρέπει να γίνει με βάσει το παραπάνω scenario Δε μπορώ να ακούω περί αγοράς F35 από εμάς του τη στιγμή που οι διαθεσιμότητες και στους τρεις κλάδους είναι για κλάματα λόγω έλλειψης FOS Και να πάρουν τους S400: Υπενθυμίζω πως είναι μονο αρχικά “‘1 batterie”‘: https://www.reuters.com/article/us-russia-turkey-missiles/turkey-russia-sign-deal-on-supply-of-s-400-missiles-idUSKBN1EN0T5 However, the SSM said Turkey would buy two S-400 batteries from Russia under the agreement, with one being optional, and added the systems would be used and managed “independently”… Read more »

FTS

Δυστυχώς στο θέμα Τραμπ υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα από τον ελληνικό τύπο και φυσικά από την ΠΔ. Αυτό συμβαίνει μάλλον για ιδεολογικούς λόγους (ο Τραμπ δεν είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ΕΕ και καλώς κατά την γνώμη μου) αλλά και λόγους αισθητικής (είναι εκκεντρικός και οι απόψεις του δεν είναι πολιτικά ορθές) Καταρχήν πριν λίγες ημέρες στην Οσάκα όταν ρωτήθηκε μπροστά στον Ερντογκάν από δημοσιογράφο αν θα υπάρξουν κυρώσεις απάντησε ξερα κοφτά ότι το εξετάζουμε. Επομένως δεν υπήρξε κάποια σαφή προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από όσα έχουν προηγηθεί. Επομένως δεν υπάρχει πραγματικό θέμα. Από εκεί ο Τραμπ έχει φέρει… Read more »

JohnnyB

Η Τουρκία πρέπει να γονατίσει οικονομικά για να επέλθει σταθερότητα στην Μεσόγειο.
Δεν φτάνει απλά η μη παράδοση των F-35A.

Πρέπει να πληγεί σημαντικά ακόμα και η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που κατέχει ώστε να σταματήσει η ροή όπλων και drones προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης με συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς εμπάργκο όπλων από μέρους της Τουρκίας.

Όποιος νομίζει ότι ο Ερντογάν και οι παράνομες μεθόδοι του βαθέως τουρκικού κράτους θα γίνουν ανεξέλεγκτες σε περίπτωση επιπλέον κυρώσεων προφανώς κοιμάται τον ύπνο του δικαίου μιας και ήδη δεν έχουν όριο.

Ganesha_Mahesvari

Συμφωνώ απολύτως, εμάς μας συμφέρει όχι απλά να μπουν κυρώσεις στους Τούρκους αλλά όσο το δυνατόν ποιο αυστηρές. Αν μπορούσε να φύγουν και από το ΝΑΤΟ ακόμα καλύτερα, σαμπάνιες θα έπρεπε να ανοίξουμε! Να πάνε στην αγκαλιά της Ρωσίας, τότε και μόνο τότε θα είμαστε ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να χάσουμε σπιθαμή γης παρά μόνο αν ξεκινήσει ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

MUSTAFA

Λοιπόν, ποιος θα το κάνει;
μόνο τα ηχεία;
κουτσομπολιά;
Φοβιές :);
εκείνοι που δεν έχουν τα κότσια δεν μπορούν να μιλήσουν …
Αν έχετε το θάρρος να έρθετε και να διδάξετε το κολύμπι …

SozonLEV

Καλησπέρα. Το πρόβλημα είναι ο Τραμπ…. τον οποίο δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ψυχολογίσουν ούτε οι αμερικανοί και σίγουρα θα απασχολήσει πολλαπλά επιστημονικά πεδία στο μέλλον, καθώς όσο και να μην αρέσει, λέει και έχει πετύχει αρκετά πράγματα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Τραμπ “έλκεται” από προσωπικότητες που δεν έχουν το “βάρος” συνταγματικά κατοχυρωμένων περιορισμών στην εξάσκηση των καθηκόντων τους, όπως έχει αυτός. Δεν είναι τυχαίο ότι – τουλάχιστον – “εκτιμά” άτομα σαν τον Πούτιν, τον Ερντογάν αλλά και τον Κιμ! Αλήθεια ποιός περίμενε ότι αμερικανός πρόεδρος θα περπάταγε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη? Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια διαμάχη… Read more »

IliasSkaltsas

Ρεαλιστικότατη ανάλυση. Πολλά δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να μαθαίνουμε από συμβατικά ΜΜΕ.

ppppp

Ύστερα από την ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης στα στενά του Ορμουζ και με αποκορύφωμα την κατάρριψη του Αμερικανικού UAV,υπήρξε αδυναμία απάντησης-ματαίωση άμεσης αντίδρασης.Φαίνεται ότι όντως υφίσταται κάποιος λόγος αδυναμίας ,όπως επίσης φαίνεται ότι ο ρόλος της Τουρκίας θα επαναξιολογηθεί,έστω προσωρινά,διότι το πρόβλημα “IRAN” αναβαθμίστηκε και μαζί του δίνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της Τουρκίας.Οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν είναι κρίσιμες και αν η Τουρκία αποφασίσει να «διευκολύνει» καταλυτικά τις USA στο θέμα IRAN τότε ναι θα δούμε περίεργες λύσεις στο θέμα των f35

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ο Κύριος κατσίμπας λέει αστοχίες σε εγκληματικό βαθμό όταν λέει ότι δεν μας συμφέρει η επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας εάν δεν μπουν και τώρα δεν θα μπουν Πότε και με την ανάπτυξη που εχει η Τουρκία δεν θα πιάνετε σε λίγα χρόνια οπότε αυτά που λέει είναι εκ του πονηρού!!!

Nickolas

Εγώ έχω την εξής απορία, κι αν γνωρίζει κάποιος ας με βοηθήσει, νομίζω ότι πιθανή ένταξη του Ρωσικού Α/Α S-400 & λόγω της διασύνδεσης του με το Σύνολο των Νατοϊκών Συστημάτων που υπάρχουν στις ΤΕΔ δηλαδή με τα IFF / Data links & Fusions όλων των Συστημάτων Έγκαιρης προειδοποίησης & Φυσικά των F-16 πιθανόν θα “ανοίξουν ” τον δρόμο στους Ρώσους να “ξεκλειδώνουν ” Πολλά περισσότερα από ότι μόνο τα F-35 Νομίζω ότι οι ΗΠΑ βλέπουν κι αυτή την Μεγαλύτερη Εικόνα !!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

5
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά $

Related News

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Έκτακτος Προϋπολογισμός για το ΠΝ τώρα, αλλιώς θα μείνουμε με S “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Δικαίως οι αναγνώστες μας ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που γράφουμε άρθρα για τις [email protected], LCS/MMSC, Sa'ar 72/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Iver Huitfeld, Adelaide, Arleigh Burke, FREMM,...

Ελληνικό ΤΟΜΑ για το Πεζικό. Μετά τα BRADLEY τί;

Η ΠΤΗΣΗ έχει αναφερθεί με προηγούμενα άρθρα της στην σημασία των σύγχρονων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης για την αναβάθμιση του πεζικού και την ανάγκη του...

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

 Αν κάτι είναι ανίκητο, αυτό είναι η λογική, κι όχι η βλακεία. Πάντα με βάση τη λογική, το ΠΝ χρειάζεται άμεσα πλοία, καθώς οι...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x