16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά συντόμως ελληνικά F-35; Γιατί; Πως θα τα πληρώσουμε;

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά συντόμως ελληνικά F-35; Γιατί; Πως θα τα πληρώσουμε;

- Advertisement -

H σκόνη που σήκωσε η είδηση πως “κάτι τρέχει με την F-35mary” δεν έχει “κάτσει” ακόμη, παρά τις βροχές των ημερών. To θέμα το έχουμε ξαναγράψει, και έχουμε επανέλθει μέσα από την ιστοσελίδα μας, τουλάχιστον δυο φορές. Αλλά πιστεύουμε πως μερικές εξηγήσεις και κυρίως, επεξηγήσεις, πρέπει να γίνουν. Και να κάνουμε μερικές “λογικές” υποθέσεις…

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;


Όπως γράψαμε και στο παραπάνω άρθρο μας, η προμήθεια (κι ουχί “αγορά”, ας το προσέξουμε αυτό) αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα έχει πλέον περάσει στην σφαίρα του πιθανού, κι όχι του απίθανου. Λογικά βέβαια, κάποια στιγμή στο -απώτερο- μέλλον, η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επιλέξει την αγορά του μοναδικού μαχητικού 5ης γενιάς στον κόσμο (κι όχι στην Δύση, καθώς, όσο κι αν “θυμώσουν” οι ρωσόφιλοι αναγνώστες μας, το Su-57 είναι ακόμη μακρυά από μαζική παραγωγή). Θεωρητικά μιλώντας, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Ελλάδα θα αγόραζε το F-35, σε κάποια από τις εκδόσεις του, καθώς άλλη επιλογή δεν υπάρχει (αν η ΠΑ αποφάσιζε να αγοράσει μαχητικά 5ης γενιάς, κι όχι κάποια άλλη, παλαιότερη γενιά μαχητικών).
Πάμε τώρα παρακάτω. Προτείνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν τα σχόλια που έχουν γίνει στο παραπάνω άρθρο. Δεν είναι λίγοι οι φίλοι μας που εξανάστησαν μπροστά σε μια τέτοια αγορά, με την λογική “έχουμε τόσες ανάγκες, πιθανή αγορά των F-35 θα γονάτιζε τις ΕΔ και θα σταματούσε κάθε αμυντικό πρόγραμμα για μια δεκαετία“. Ξέρετε κάτι; έχουν δίκιο όσοι το λένε αυτό.

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Έχουμε γράψει ακριβώς παραπάνω, για το τι μπορεί να σηκώσει ο αμυντικός μας προϋπολογισμός. Με περίπου 350 εκ. ευρώ το έτος (best case scenario), μπορούμε να αγοράσουμε απλά περίπου 12 με 20 F-35 που βέβαια θα τα βλέπουμε να κάθονται στα shelters τους γιατί σιγά μην έχουμε λεφτά για FOS. Δεν συζητάμε βέβαια για το τι όπλα θα ρίχνουν, πιθανότατα να ζητήσουμε από την Lockheed μετατροπές για να ρίχνουν iron bombs που θα αφήσουν πίσω τους τα F-4E όταν αποσυρθούν. Και φυσικά, θα είχαμε τα μαχητικά μας F-35 να κάθονται, και όλες οι υπόλοιπες ΕΔ να καταρρέουν
ΑΝ, λέμε ΑΝ, αγοράζαμε F-35 θα ήταν του αντίστοιχο της περίπτωσης του οικογενειάρχη, που ενώ έχει δυο παιδιά, τα αφήνει χωρίς ρούχα, επαρκή μόρφωση, οριακά τα ταΐζει, προκειμένου να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο υβριδικό SUV για να τα πηγαίνει βόλτα ή στο φροντιστήριο (που θα το έχει αφήσει απλήρωτο).
Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; είναι ποτέ δυνατόν ο ΥΕΘΑ, ο ΑΓΕΕΘΑ, ο Αμερικανός Πρέσβης να είναι τόσο μακρυά από την πραγματικότητα; Δηλαδή, μόνο εμείς εδώ ξέρουμε ότι πιθανή αγορά F-35 θα στράγγιζε κάθε διαθέσιμο πόρο από τις ΕΔ; ή μόνο κάποιοι, που εντελώς κλικοθηρικά, και με καθαρά λαϊκίστικη προσέγγιση, κάποιοι ξεκίνησαν να κουνούν το δάκτυλο. Μήπως, πρέπει απλά να το δούμε διαφορετικά; Μήπως το φως το αληθινό το βλέπουν όλοι κι όχι μόνο εμείς;

ΥΠΕΘΑ Ε. Αποστολάκης: Ναι, εξετάζουμε το F-35!


Πάμε λίγα βήματα πιο πίσω, γιατί μάλλον η εγγύτητα με το θέμα δεν μας επιτρέπει να δούμε αυτά που πρέπει να δούμε. Τι είναι αυτό που δεν βλέπουμε;
Καταρχάς, δεν βλέπουμε την απάντηση στην ερώτηση, γιατί χρειαζόμαστε τα F-35A; ποιος είναι ο λόγος που μέχρι πέρσι ΔΕΝ τα χρειαζόμασταν, αλλά ΦΕΤΟΣ τα χρειαζόμαστε; Με μια λέξη η απάντηση; S-400.
H ΠΤΗΣΗ από την πρώτη στιγμή είχε γράψει πως δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε S-400 και F-35 μαζί. Ακόμη και όταν το είπε ο ίδιος ο Πομπέο (που όταν είπαμε εμείς για τα τουρκικά S-400/F-35, δεν ήξερε καν πως θα γίνει ο ΥΠΕΞ που θα απαγορεύσει την εξαγωγή των F-35 στην Τουρκία), κάποιοι Έλληνες, είναι ακόμη σίγουροι πως ο Ερντογάν θα τα καταφέρει και θα τα πάρει και τα δυο. Τέτοιο θαυμασμό για Τούρκο ηγέτη, ειλικρινά, πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε από Έλληνες ή και από Τούρκους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα πάντα για τους ρωσικούς S-400. Ποιο είναι το σύστημα που θα βάλει σε υπηρεσία η Τουρκία;


Τώρα λοιπόν, που όλα δείχνουν πως οι Τούρκοι θα παραλάβουν S-400, το θέμα έχει αρχίσει να γίνεται σοβαρό. F-35 δεν χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά F-35, το έχουμε πει πολλάκις αυτό. Τα F-35 τα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε μια τελείως διαφορετική και πολύ πιο ισχυρή τουρκική αεράμυνα.
Μέχρι και σήμερα, η ΠΑ μπορούσε να καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στα τουρκικά αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης, ναυστάθμους κοκ. Η τουρκική αεράμυνα ήταν ανέκαθεν “παιδική χαρά” μπροστά στην ελληνική. Από την μια μεριά Patriot, HAWK, Crotale, ΒΕΛΟΣ, Tor-M1, SA-8b, κι από την άλλη, κάποια στιγμή ευτύχησαν να δουν και HAWK. Έλα ντε όμως που ο ΕΣ και η ΠΑ έχουν προϊστορία με την αεράμυνα, η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας μας είναι από τις καλύτερες του ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι ακόμη παλεύουν να δουν πως θα κάνουν ασφαλείς μερικές περιοχές της αχανούς πατρίδας τους.
Με τους S-400 αυτά αλλάζουν. Θεωρούμε πως οι τουρκικοί S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα, όχι γιατί όπως ηλιθιωδώς λένε οι γείτονες, και αντιγράφουν εγχώρια παπαγαλάκια, θα μπουν στα μικρασιαστικά παράλια και θα “κλείσουν” το Αιγαίο. Αλλά γιατί θα δημιουργήσουν No Fly Zone σε μεγάλες περιοχές πάνω από το τουρκικό έδαφος. Περιοχές, που σε διαφορετικές καταστάσεις και σε άλλες εποχές, τα μαχητικά της ΠΑ θα τις είχαν για “εξοχικό”.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί


Αν οι Τούρκοι αποκτήσουν “ασυλία” πάνω από μεγάλες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας τους, τότε τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει από το κάνουν σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή υπερσυγκέντρωση δυνάμεων και να καταφέρουν τοπική νίκη επί της Ελλάδας. Όπως είπαμε, δεν θα φοβούνται πλέον τιμωρητικό πλήγμα από την Ελλάδα, ή η τιμωρία θα είναι πιο ελαφριά από όσο θα θέλαμε.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να καταλάβουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης. Σε μια τέτοια περίπτωση, χωρίς τους S-400, η ΠΑ θα κατάστρεφε τις υποδομές στα τουρκικά αεροδρόμια της Δυτικής Τουρκίας, αφήνοντας τεράστιες περιοχές της χώρας χωρίς αεροπορική κάλυψη, ενώ ο ΕΣ θα έκανε την Τουρκία να πονέσει στον Έβρο (πάντα με την κάλυψη της ΠΑ). Ναι έχουν και οι Τούρκοι αεροπορία, αλλά λίγη πίστη στις δυνατότητες της δικιάς ΠΑ, δεν βλάπτει. Έχουν γνώση οι φύλακες.
Τώρα όμως, τα S-400 αλλάζουν το παιχνίδι. Η αξία τους δεν είναι αναγνωρισμένη, αλλά για να καταστρέφουν συνεχώς οι Ισραηλινοί την συριακή αεράμυνα (που έχει “απλά” S-300), κάτι περισσότερο θα ξέρουν. Προφανώς, δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ξανά μια κοιλάδα Μπεκαά. Οι S-400 μπορούν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες στην ΠΑ, και σε μικρό χρονικό διάστημα. Άρα η ΠΑ έχει πρόβλημα, πόσο μεγάλο θα μπορέσουμε να το μάθουμε μόνο ΑΝ χρειαστεί να το λύσουμε κιόλας. Δεν ισχυριζόμαστε πως οι S-400 θα είναι η αιτία να κινδυνεύσει το Σύμπλεγμα της Μεγίστης, αλλά σίγουρα αλλάζουν άρδην οι επιχειρησιακοί μας σχεδιασμοί. Προς τα πού; άγνωστο.

Σε πλήρη εξέλιξη ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 – Οι πρώτες εντυπώσεις από τα F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας


Είναι προφανές πως οι S-400 φέρνουν ανισορροπία στις δυνάμεις εκατέρωθεν του Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, η ΠΑ κατά κύριο λόγο, ήταν αυτή που έκανε τους Τούρκους να σκεφτούν δυο φορές να κάνουν ανοησία σε βάρος μας. Αυτό το ήξεραν φυσικά οι ΗΠΑ. Θεωρεί κάποιος τυχαίο το γεγονός πως ο διαγωνισμός LORAMIDS της Τουρκίας έβγαλε πρώτα κινεζικό, και μετά ρωσικό σύστημα; οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, δεν πουλάνε αντιαεροπορικά; ή είναι τόσο “μπακατέλες” όσο ισχυρίζονται οι εγχώριοι διανομείς σανού;
Όχι, ένα σύστημα σαν τους S-400 θα διατάρασσε την Ισορροπία στο Αιγαίο, όπως θα κάνουν προφανώς οι S-400 των ομόδοξων και ομόθρησκων Ρώσων που ανερυθρίαστα πωλούν στους Τούρκους. Αν λοιπόν οι Τούρκοι επιτεθούν κάπου, με οποιοδήποτε πρόσχημα (πχ έβηξε λάθος κάποιος λιμενικός κοντά στα Ίμια), τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσμενή θέση, ενώ κανείς δεν θα τους σταματήσει (στο σημείο που θα επιλέξουν, μια περιοχή που θα την γνωρίζει μόνο ο επιτιθέμενος), καθώς η ΠΑ δεν θα μπορεί να επιφέρει τιμωρητικό πλήγμα.
Θα πάμε στο ΟΗΕ; Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα υποστηρίξει φυσικά την Τουρκία (να προσέξουν μην πέσουν κάποιοι από τα σύννεφα, θα χτυπήσουν), και η μόνη επιλογή, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει η Τουρκία κάποια κατάπαυση του πυρός, και αποχώρηση, θα είναι η στρατιωτική δράση ΗΠΑ και ΕΕ (μάλλον ΗΠΑ και Γαλλίας αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς) εναντίον της Τουρκίας. Δυστυχώς, οι οικονομικές κυρώσεις δεν σταματούν τανκς και πολεμικά πλοία. Αντιλαμβάνεται κανείς το κόστος μια τέτοιας εξέλιξης;

ΑΠΟΨΗ: Κι όμως, αν είμασταν στην θέση της Τουρκίας θα διαλέγαμε τους S-400 αντί των F-35A


Το ιδανικότερο θα ήταν να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει κάποιος όμως που πιστεύει πως η Τουρκία, μόλις πιστέψει πως είναι αρκούντως ισχυρή, δεν θα επιτεθεί στην χώρα μας; ήδη, βλέποντας την ψαλίδα της Ισορροπίας Δυνάμεων να ανοίγει δραματικά,αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο, διεκδικεί περιοχές που από το 1830 είναι ελληνικές. Είναι κανείς από τους αναγνώστες μας διατεθειμένος “να το ρισκάρει”, που είχε πει κάποτε και ένας συμπαθής κατά τα λοιπά πολιτικός;
Αυτή την στιγμή, η μόνη αποδεδειγμένη “λύση” στους τουρκικούς S-400, είναι ευτυχώς ή δυστυχώς το F-35. Οποιαδήποτε άλλη λύση πιθανότατα να είναι ατελές ημίμετρο, και δεν μας παίρνει να ρισκάρουμε. Το F-35 έχει τις δυνατότητες να καταστρέψει τους τουρκικούς S-400 τις πρώτες ώρες μιας σύγκρουσης, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να σταματήσει τις οποιεσδήποτε επιθετικές του ενέργειες, και να κρατήσει την Αεροπορία του για την προστασία της ενδοχώρας του. Το F-35 σχεδιάστηκε ακριβώς γι’αυτή την αποστολή, να “ξεφλουδίζει το κρεμμύδι” της εχθρικής αεράμυνας…
Αν “φύγουν από την μέση” οι S-400, ελληνικά F-35 μαζί με τα F-16V, θα μπορούσαν να κόψουν καθηλώσουν την Τουρκική Αεροπορία (καταστρέφοντας τα αεροδρόμια), αφήνοντας το Τουρκικό Ναυτικό στο έλεος αποστολών TASMO αλλά και στους πυραύλους του ΠΝ. Έτσι, και μόνο έτσι, θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις στην Μεγίστη ή σε άλλη περιοχή του Αιγαίου που θα αποφάσιζε η Άγκυρα να δοκιμάσει την τύχη της. Ή ακόμη καλύτερα, να μην τολμήσει καν να δοκιμάσει την τύχη της.
Όλα καλά μέχρι εδώ. Με πολλά λογικά άλματα όμως, με μεγαλύτερο όμως, το που θα βρούμε τα χρήματα για να αγοράσουμε τα F-35, την υποδομή υποστήριξής τους, αλλά ΚΑΙ τα απαραίτητα όπλα τους (εκτός κι αν πιστοποιήσουμε τους ΑΙΜ-9L, ποτέ δεν ξέρεις).
Ας είμαστε ειλικρινείς. Και ευθείς. F-35 στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε μόνο στην περίπτωση που μας τα προσφέρουν με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;


Από εδώ και πέρα, μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Πάμε στην αρχή κανονικά, και μετά ανάποδα. Πόσο θα κόστιζαν 24-30 F-35A/B με όλα τα “καλούδια” τους; Θεωρούμε πως ένα ποσό περίπου στα 5 δις δολάρια θα ήταν “λογικό” (ως μάλλον ασφυκτικά περιορισμένο), καθώς πρέπει να υπολογίσουμε ΚΑΙ πυραύλους JSM, AIM-9X, AIM-120D, GBU-38 και φυσικά πολλά ακόμη. Διαιρώντας όλα αυτά δια του 10, η “δόση” είναι 500 εκ. δολάρια κατ’ ελάχιστο, ετησίως. Τα έχουμε αυτά τα λεφτά; θέλει ρώτημα, ΟΧΙ! Και τι κάνουμε, που θα τα βρούμε;
Ειλικρινά, αν και δεν μας αρέσει η συνομωσιολογία, ούτε επίσης θέλουμε να βγάζουμε σενάρια από την κούτρα μας, όπως πολλοί άλλοι, δεν βλέπουμε άλλοι τρόποι, αλλά μόνο μέσω αυτών που θα μας δώσουν οι ΗΠΑ. Αυτοί είναι μόνο μέσω των κονδυλίων FMF, Foreign Military Funds, ή μέσω απευθείας στρατιωτικής βοήθειας, που θα προέλθει από τις ΗΠΑ. Μας έχει ξαναδώσει πρόσφατα στρατιωτική βοήθεια η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Ναι! Πόσα; 460 εκ δολάρια (ή σχεδόν 500) πέρσι! Για να συμπληρώσουμε τα χρήματα που απαιτούνταν για τον εκσυγχρονισμό των F-16V! Ναι, όταν κάποιοι έλεγαν να μην τα πάρουμε, γιατί θα “θυμώσουν” οι… Ρώσοι.

Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;


Αναγνωρίζουμε πως μεγάλο μέρος των αναγνωστών μας κοιτάει περίεργα την οθόνη, αλλά είναι τέτοια η “θέρμη” με την οποία κινούνται τα πράγματα γύρω από το F-35 και την Ελλάδα, που δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σκεφτούμε με την λογική. Καταρχάς, σε περίπτωση που η Τουρκία πάρει τους S-400, τότε η εξέλιξη των πραγμάτων θα έχει μορφή χιονοστιβάδας. Η πόρτα εξόδου από το ΝΑΤΟ δεν θα είναι μακρυά, και λίγο ή πολύ, προμαχώνας της Δύσης στην περιοχή θα γίνει η Κύπρος και η Ελλάδα.
Παραπάνω περιγράψαμε πως οι S-400 επιδρούν στην Ισορροπία Δυνάμεων στην περιοχή. Αν λοιπόν η Ελλάδα αφεθεί στο έλεος της ισχυρότερης Τουρκίας, τότε οι ΗΠΑ θα έχουν υποστεί μια τεράστια γεωπολιτική ήττα. Αν το φυσικό αέριο από την Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα (αν φυσικά ξυπνήσουμε και δεν αφήσουμε το αέριο στα πετρώματά του ή δεν πάρουμε το Αιγαίο από τα ψάρια του) δεν φτάσει στην Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία θα έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, leverage που λένε και οι Αμερικανοί, εναντίον της ΕΕ και των ΗΠΑ. Μιλάμε για ένα τεράστιο κόστος για τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Παράδοξο: Ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν δεν πιστεύει πως θα παραλάβει F-35, το πιστεύουν όμως οι Έλληνες!


Μια πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας/Κύπρου και Τουρκίας, θα είχε επίσης τεράστιο κόστος για τις ΗΠΑ. Δεν θα ήταν λοιπόν καλύτερα, να προσφερθεί 1 ή 1,5 ή 2 (κουτσουρεμένες) μοίρες μαχητικών F-35A στην Ελλάδα; όχι για να πάει σε πόλεμο, αλλά για να μην πάει σε πόλεμο!
Το κόστος των ΗΠΑ για αυτή την κίνηση θα ήταν όπως είπαμε παραπάνω περίπου 5 δις δολάρια, κατανεμημένο σε 10 χρόνια, ή 500 εκ. δολάρια ετησίως. Ας δούμε τι “αγοράζουν” οι ΗΠΑ με αυτή την κίνηση:

  1. Φέρνουν την Ισορροπία στην περιοχή, καθώς η Τουρκία δεν θα ρίσκαρε πλέον, τουλάχιστον τόσο εύκολα, μια αναμέτρηση με την Ελλάδα.
  2. Ενισχύουν τον μεγαλύτερο σύμμαχό τους στην περιοχή, ενάντια σε έναν σύμμαχο της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως η Ελλάδα δεν έχει αναθεωρητικές βλέψεις εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία του Ερντογάν, είναι ο σταθερός πυλώνας της ΝΑ πτέρυγας του NATO. Επομένως είναι λογικό να την υποστηρίξουν διότι αν εκτός από Τουρκία, χάσουν και Ελλάδα, η ΝΑ πτέρυγα του NATO σταματά να υφίσταται. Το ποιος κερδίζει από μια τέτοια εξέλιξη είναι αυτονόητο.
  3. Οι Έλληνες δεν είναι Ουκρανοί, θέλουν απλά τα Μέσα και θα πολεμήσουν από μόνοι τους αν χρειαστεί. Και θα νικήσουν, χωρίς να χρειαστούν Αμερικανοί “σύμβουλοι” που μπορεί να σημαίνει και απώλειες για τις ΗΠΑ. Και τα μέσα σε αυτή την περίπτωση είναι τα F-35.
  4. Εξασφαλίζουν ισχυρές βάσεις στην Ελλάδα, σε Σούδα, Λάρισα ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Θα είναι μάλιστα καλοδεχούμενοι για δεκαετίες.
  5. Σταματά πιθανή “γκρίνια” της Lockheed Martin σχετικά με την απώλεια της τουρκικής παραγγελίας. Μεταξύ μας, μόνο στην Ελλάδα πιστεύαμε πως οι Τούρκοι θα πάρουν 100 ή 116 αεροσκάφη. Το Ισραήλ αγοράζει 50, ο Ερντογάν 116, οκ, γούι ρεστ άορ κέις! Συνεπώς η Τουρκία έχει πληρώσει 6 αεροσκάφη περίπου, τα υπόλοιπα 24 που “έχασε” η LM θα πάνε στην Ελλάδα, με πληρωμή από το DoD. Δεν είναι τυχαίο πως το Ισραήλ “τρίβει τα χέρια του στο ενδεχόμενο να μην πάρει F-35 η Τουρκία.
  6. Ενισχύεται η ομοιοτυπία μεταξύ χωρών μελών της Συμμαχίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί μεταστάθμευση αμερικανικών F-35 στην περιοχή, ξέρουν που θα βρουν μια ALIS να πουν τον πόνο τους!
  7. Στην τελική βοηθώντας την Ελλάδα, στηρίζουν το σωστό και το δίκαιο στην περιοχή, σε αντίθεση με τους “δημοκράτες” πωλητές S-400, που όμως τους υποστηρίζουν ανερυθρίαστα τα εγχώρια τηλεσανοπωλεία και οι διαδικτυακές τους εκδόσεις.
  8. H παραχώρηση των F-35 θα είναι μια τεραστίων διαστάσεων συμβολική κίνηση. Το ποτήρι που θα πιει ο Ερντογάν δεν θα είναι πλέον πικρό, θα έχει γίνει “δηλητήριο”.
  9. Στην τελική δεν θα χάσουν οι ΗΠΑ, εννοούμε οικονομικά ή βιομηχανικά, η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αγοράσει περισσότερα F-35 (όταν θα μπορεί), και θα τα κρατήσει σε υπηρεσία για 40 έτη, με ότι σημαίνει αυτό για τα κέρδη από την υποστήριξή τους.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;


Αντιλαμβανόμαστε πως όλα αυτά που έχουμε γράψει παραπάνω είναι αρκετά “βαριά” για να γίνουν εύκολα “αποδεκτά”. Αλλά θα δεχτούν οι περισσότεροι πως είναι όλα “λογικά”, και δεν πουλάμε Σου Θέρτι Φάιβ με ανταλλαγή (στάσου) μύγδαλα και ροδάκινα. Ξέρουμε πως πολλοί θα έχουν βάσιμες αμφιβολίες. Για παράδειγμα, αφού μας “αγάπησαν ξαφνικά οι ΗΠΑ”, γιατί δεν δίνουν αυτά τα χρήματα για φρεγάτες, MLRS, Bradley, τορπίλες, Ticonderoga κοκ.
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι ΗΠΑ κοιτούν πρώτα το συμφέρον τους, όπως άλλωστε και κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της (εκτός ίσως από εμάς, που είμαστε “μοναχοφάηδες” και δίνουμε λόγο ύπαρξης σε ανύπαρκτες εθνότητες, ενώ αναγνωρίζουμε και ανύπαρκτες γλώσσες). Η παραχώρηση F-35 μέσω κάποιου είδους στρατιωτική βοήθεια, αθροίζει τα πλεονεκτήματα που είπαμε παραπάνω. Επίσης δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε κι άλλα από πλευράς των ΗΠΑ. Άλλωστε, ΑΝ το σενάριο που αναλύουμε ευοδωθεί, τότε η παραχώρηση 100 ή 200 Bradley (MLRS, Ticonderoga, UH-60A, Predator κοκ) είναι μάλλον αρκετά πιο “απλή” υπόθεση.

Στις τουρκικές εκλογές μήπως κέρδισε η … Ελλάδα;


Κλείνοντας, θα πρέπει να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, πως όλα αυτά είναι απλά μια λογική υπόθεση, ίσως με αρκετή δόση αισιοδοξίας. Δεν υποστηρίζουμε τις ΗΠΑ και δεν είμαστε κατά της Ρωσίας, είμαστε απλά με το συμφέρον της χώρας ΜΑΣ, και απλά γεωπολιτικά αυτή την στιγμή μας συμφέρει να μείνουμε κοντά στην Δύση.
Το Σενάριο που γράψαμε παραπάνω, είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να μας φέρει F-35 στην ΠΑ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Ειλικρινά το μοναδικό. Και εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μας προσφέρουν κάτι τόσο προηγμένο και τόσο ακριβό με μικρό ή καθόλου κόστος. Δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τα απολύτως απαραίτητα των αναγκών των ΕΔ της χώρας μας.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός, πως ακόμη και σε αυτό το υπερβολικά υπεραισιόδοξο σενάριο που γράψαμε, περιλαμβάνεται ένας και μοναδικός απαράβατος όρος. Σε περίπτωση κινδύνου (πολέμου), τα κάστανα από την φωτιά θα τα βγάλουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Κανείς δεν θα έρθει να μας “σώσει”.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσα έχουν γραφτεί παραπάνω ελπίζουμε να γίνουν αφορμή για δημιουργικό διάλογο, κι όχι για απρεπείς εκφράσεις. Σχόλια που δεν αρμόζουν στο χαρακτήρα του περιοδικού, θα διαγράφονται.
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

206 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
206 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 47, Απρίλιος 2024

Το  καινούργιο μας Τεύχος Απριλίου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ Πολεμική Αεροπορία: Συρρίκνωση «οροφής» εν ονόματι...

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε σήμερα...

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός για πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων

Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά...