17.6 C
Athens
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

Συνεχίζεται η θετική τάση στην αιολική ενέργεια

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζεται η θετική τάση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 110 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 287,3 μεγαβάτ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2019.
Τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το A’ εξάμηνο 2020 ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σημειώνοντας ότι στο τέλος του Ιουνίου 2020, το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ήταν 3.883,9 MW εκ των οποίων τα 299,7 MW στα μη διασυνδεμένα νησιά : 299,7 MW
Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1484,9 MW (38%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619,2 ΜW (16%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 481,2 MW (12%).


Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:
η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 585,9 MW (15,1%)
ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482,3 MW (12,4%)
η ENEL Green Power με 353,7 MW (9,1%)
η EREN με 282,9 MW (7,3%) και
η Iberdrola Rokas με 270,9 MW (7%)
H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 46,3% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 27,1%, η Siemens Gamesa με 16,3%, η Nordex με 5,5% και η GE Renewable Energy με 3,5%.
Ειδικά για το Α’ εξάμηνο 2020 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν η Vestas κατά 49,2% (141,6 ΜW), η Enercon κατά 41,8% (120,2 MW) και η Nordex κατά 8,9% (25,6 ΜW).
Με αφορμή την ανακοίνωση της Στατιστικής, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος δήλωσε:
«Η αύξηση των αιολικών επενδύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αποτελεί μια σημαντική επιτυχία που οφείλεται στις προσπάθειες των επιχειρήσεων και των στελεχών τους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό διότι έχουν κατορθώσει, μετά από προσπάθειες πολλών ετών σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο και περίπλοκο ρυθμιστικό περιβάλλον, να αναπτύξουν και να αδειοδοτήσουν μια κρίσιμη μάζα έργων που τώρα υλοποιούνται. Στις αντιξοότητες αυτές θα πρέπει να προστεθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας CoViD-19 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, που επιβράδυναν το ρυθμό εγκατάστασης των αιολικών πάρκων και δημιούργησαν παροδικά προβλήματα στην μεταφορά του εξοπλισμού και στη μετακίνηση των εργαζομένων ανά τη χώρα.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου για το Α’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, υπολείπεται της ανάπτυξης ρεκόρ που παρουσίασε το 2019, αλλά είναι υπερδιπλάσιος του 10ετούς μέσου όρου. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό.
Η επιτυχία αυτή όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα προβλήματα: πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας».
 

Η νέα «Πτήση» ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ANDREW

Μπλα μπλα μπλα. Για πόσα δις μιλάμε ότι κόστισαν οι ανεμογεννήτριες; Η ενέργεια που παράγουν με πόση χρήση λιγνίτη ισοδυναμεί; Αύριο – μεθαύριο όταν η Ελλάδα θα βγάζει φυσικό αέριο, πιο θα είναι το ισοδύναμο των mw με τα lt υγροποιημενου αερίου; Μήπως θα μας έβγαινε πιο οικονομικά να καίμε λιγνίτη και αύριο φυσικό αέριο από το να δίνουμε δις σε ανεμογεννητριες που σε 50 χρόνια θα φθαρθουν; Επίσης από σκοπιά υγείας και περιβάλλοντος πόσο πιο επικίνδυνες είναι από λιγνίτη και φυσικό αέριο; Μήπως πρέπει να δούμε από τι υλικά φτιάχνονται; Και κλασσικά η κυβέρνηση – κυβερνήσεις βρήκαν βρήκαν για ακόμα μια φορά κάτι δις να πετάξουν σε πράσινη ενέργεια και μετά λέμε γιατί δεν προχωράνε οι fos και γιατί από 6 fremm πήγαμε σε 4+2 και μετά σε 2+2+2 και πριν από λίγο καιρό σε 4 bel μετά σε 2+2 και μετά σε 2 και μετά σε καμία μέχρι ώρας. Έλα να δώσουμε λεφτά στη Γερμανια. Μπορεί κάποιος (και ο αρθρογράφος) να απαντήσει στις ερωτήσεις μου; Κόστος; Πόσο συμφέρει σε σχέση με λιγνίτη ή φυσικό αέριο και αν κρύβουν προβλήματα για το περιβάλλον και την υγεία από τα υλικά απ τα οποία κατασκευαζονται;

hypnosz

Καλά σοβαρολογείτε; Εδώ ο πλανήτης καίγεται και σασ ενοχλεί οτι σε 50 χρόνια θα πρέπει να αλλάξουμε ανεμογεννήτριες; Οι Δανοί που έχουν κοντά στο 100% αιολικό ρεύμα (και μερικές μέρες και >100%) θα πρέπει να είναι μεγάλα κορόιδα…

ANDREW

εμεις υποτιθεται πως θελουμε να βγαλουμε φυσικο αεριο και εχουμε και λιγνιτη. Γιατι να δινουμε δις σε ανεμογεννητριες; Παραγουν περισσοτερη ενεργεια απ οτι η χρηση των αλλων 2;

Fingolfin

Ο λιγνίτης είναι ασύμφορος πλέον, πληρώνουμε 300-400 εκατομμύρια κάθε χρόνο για πρόστιμα λόγω (CO2) στην ΕΕ. Το φυσικό αέριο είναι η ενδιάμεση λύση μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Τα ΑΠΕ είναι το μέλλον.

randomname

Οι Δανοί έχουν την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ανεμογεννητριών στον κόσμο, την VESTAS. Οπότε προφανώς δεν είναι κορόιδα.
Εμείς από την άλλη που δεν παράγουμε ούτε βίδα πάνω στις ανεμογεννήτριες μπορεί και να είμαστε…
Όπως και να έχει δεν υπάρχει σύγκριση.

Last edited 4 months ago by adriannagunderso
THAN

Δεν τα ξέρεις καλά αγαπητε..Αν θέλουμε να υπάσχουμε ως είδος η στροφή προς τις ήπιες μορφές ενεργειας είναι μονόδρομος και ξέρεις κάτι?
Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτο τον τομέα και οχι απλα να γίνει αυτάρκης ενεργειακά αλλα και να εξάγει ενεργεια …

ANDREW

Οι ΑΠΕ δεν θα καταφέρουν αυτά που ευαγγελιζονται. Μόνο με πυρηνική ενέργεια και σύντηξη εάν τα καταφέρουμε. Επίσης, το ανθρώπινο είδος λογικά κινδυνεύει εξίσου από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ανεμογεννητριων. Εμείς μπορεί να βλέπουμε μια άσπρη κολώνα με 3 έλικες, αλλά για να φτιαχτεί αυτό πρέπει να δούμε τι γίνεται στις περιοχές από τις οποίες παίρνουν τα υλικά και τι υλικά είναι αυτά. Κάποια από αυτά είναι επικυνδινα με το πέρας των δεκαετιων για τον υδροφόρου ορίζοντα. Επομένως, αυτό που πιστεύω είναι ότι μέχρι να λυθεί το ζήτημα της ενέργειας θα χρησιμοποιούμε λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ και οι ΑΠΕ θα συνεπικουρουν ελάχιστα, μέχρι να πετύχουμε πυρηνική συντηξη. Τόσα δις πάντως εγώ δεν θα έδινα σε Δανία και Γερμανία για να να μου βάλουν και καλά πράσινη ενέργεια. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να τα δώσουμε για εξοπλισμούς και να πάμε φάλαγγα τους Τούρκους και να βγάλουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Επίσης δεν πιστεύω ότι ευθύνεται ο ανθρώπινος τρόπος ζωής για την αλλαγή της θερμοκρασίας. Η γη έχει περάσει παγετώνες, ξηρασιες κλπ πολύ πριν εμφανιστούμε εμείς με τα κατάλοιπα μας. Και γενικά να γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια για να ρίξεις την θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό είναι πολύ γελοίο. Περισσότερες πιθανότητες θα έχει ο Ερντογαν να κατακτήσει όλη την Ευρώπη, πάρα να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας.

Last edited 4 months ago by alfonzoweis0
Stratilatis

Κοίτα φίλε μου, σε όλα τα πράγματα δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο.
Οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν επιπτώσεις στην Υγεία (τουλάχιστο γνωστές), όπως και οι επιπτώσεις στην υγεία του άνθρακα, που ευαγγελίζονται οι υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών, είναι τόσο υπερβολικά τραβηγμένες από τα μαλλιά κατά τα πρότυπα προπαγάνδας. Το Ελ.Βενιζέλος πχ ή το λιμάνι του Πειραιά παράγει τον ίδιο ακριβώς όγκο μόλυνσης (CO, αιωρούμενα σωματίδια κλπ) με την Πτολεμαίδα, όμως όλοι θεωρούν φυσιολογική την παραδοχή ότι οι κάτοικοι της Πτολεμαϊδας πεθαίνουν σαν τις μύγες από το καρκινο λόγω της μόλυνσης, ενώ οι κάτοικοι των Μεσογείων ή της Ραφήνας είναι υγιείς γιατί δεν υπάρχει μόλυνση.
Το βασικό πρόβλημα με τις Ανεμογεννήτριες είναι ότι
α) ΔΕΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝ και
β) Δεν υποκαθιστούν άνθρακα.
γ) Κοστίζουν πανάκριβα τόσο σαν ηλεκτροπαραγωγή, όσο και σαν παραγόμενο ρεύμα, χωρίς να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους, που ουσιαστικά είναι πεταμένα λεφτά ( στις τσέπες των επιτήδειων)
Είναι η φύση του ανέμου τέτοια που δεν έχει σταθερή απόδωση ενέργειας στην μονάδα του χρόνου. Η διαφορά στην παραγόμενη ενέργεια σε διαφορά ταχύτητας ανέμου 5 μέτρων το λεπτό (κάτι λιγότερο από 1/3 του μποφώρ) είναι περισσότερη από το διπλάσιο.
Έτσι όταν βάζεις την ηλεκτρική σκούπα θές να έχεις 2000 βατ κάθε δευτερόλεπτο. Ο αέρας που η ταχύτητά του παίζει περίπου 3 με 5 μ/λ τη μία στιγμή θα σου δίνει 1000 βατ και την άλλη 3000 βατ. Ναι ο μέσος όρος θα είναι περίπου 2000 βατ αλλά την σκούπα σου θα την κάψεις λόγω της εναλλαγής στην Τάση σε κάθε δευτερόλεπτο.
Για αυτό το λόγο οι μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα (ΑΗΣ) δεν κλείνουν ποτέ και συνεχίζουν να καίνε κάρβουνο και να παράγουν μόλυνση ανεξάρτητα από το αν λειτουργούν οι ΑΠΕ ή όχι.
Αυτός είναι και ο λόγος που τις θεωρώ πεταμένα λεφτά.
Το δεύτερο είναι η Απάτη που τρώνε τα λεφτά του κόσμου κατά τα πρότυπα της φούσκας του χρηματηστηρίου το 90. ( κατά σύμπτωση είναι οι ίδιοι παίχτες φίλοι του ισχυρού παιδιού του Σημίτη τότε)
Οι ΑΠΕτζήδες δεν πληρώνωνται με βάση τα φορτία που δώσαν στο δίκτυο. Αλλά βάση νόμου η ΔΕΗ ( ναι η εταιρία που σου ανήκει και μου ανήκει), αγοράζει υποχρεωτικά όλο το το ρεύμα, είτε το χρειάζεται είτε οχι, και πληρώνει ένα ποσό που υπολογίζεται με βάση την μέση τιμή ταχύτητας του ανέμου.
Οι ανεμογεννήτριες όμως κάτω από 3 μποφώρ και πάνω από 5 μποφώρ δεν λειτουργούν για τεχνικους λόγους. Τιμές ταχύτητας ανέμου όμως, που μπαίνουν στον υπολογισμό της μέσης τιμής. Όπως εξηγεί και ο τύπος της ενέργειας των αερίων Ενέργεια = Επιφάνεια κύκλου ανεμογενήτριας * πυκνότητα αέρα * (ταχύτητα ανέμου)^3, αντιλαμβάνεσαι ότι οι μεταβολές 1 μποφώρ δίνουν 27πλάσια ενέργεια. Πληρώνεις δηλαδή τις ανεμογεννήτριες για ώρες και αέρα που δεν λειτουργούν. Για αυτό οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη μπίζνα και η πιο εύκολα χρηματοδοτούμενη από τράπεζες μπίζνα γιατί το κέρδος είναι σίγουρο ακόμα και αν δεν παράξεις ούτε ένα κιλοβάτ.
Τελευταίο είναι το δεδομένο ότι οι ΑΠΕ και η υποχρεωτική επένδυση σε αυτές, κατασπαταλά δημόσιο χρήμα σε σημείο εθνικής προδοσίας.
Για να το εξηγήσω. Η ενέργεια είναι ανελαστικό έξοδο.Δεν είναι κάτι που μπορείς να το κόψεις ή να μην το καταναλώσεις.
Με δεδομένο ότι ο άνεμος είναι δωρεάν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζεται από δύο παράγοντες. Το κέρδος του επιχειρηματία και την τιμή αγοράς της ανεμογεννήτριας από την Δανία, Ισπανία, Γερμανία ή Κίνα. Με δεδομένο ότι η Τιμή της ανεμογεννήτριας είναι το 70% όλων των εσόδων που θα παράξει αυτή, ουσιαστικά προπληρώνεις στις παραπανω χώρες την τιμή ενός ανελαστικού εξόδου για 50 χρόνια ( αποτιμάται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, χρημάτων που θα αφαιρεθούν από την Ελληνική Οικονομία και δεν θα τα δούμε ποτέ). Αν μιά κυβέρνηση έλεγε μία μέρα ότι πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν επιπλέον 25 με 30 δις Ευρώ εισαγωγές κάθε χρόνο θα τους λέγαμε προδότες γιατί καταστρέφουν την οικονομία. Αν βάλουν ΑΠΕ, ενώ ήδη η ηλεκτροπαραγωγή καλύπτεται με Ελληνικό ΦΠΑ, είναι Δευτέρα
Δεν υπολογίζεται το κόστος που έχει η αύξηση της τιμής της ενέργειας στην βιομηχανία ειδικά σε μία χώρα που προσπαθεί να διευρύνει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές με δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Χώρες της Αφρικής θεωρήσαν ιμπεριαλιστική πρακτική την επιβολή ΑΠΕ και μετά από πιέσεις καταφέραν να τους αποδίδεται το 50% των δικαιωμάτων άνθρακα που συγκεντρόνωνται στις χώρες του Πρώτου κόσμου.
[imgcomment image[/img]
Εν ολίγοις αν και είμαι ένας από τους επιχειρηματίες που είχαμε κάνει πρόταση την παραπάνω εικόνα στην Σαντορίνη, μπορώ να σου πω ότι αν το δεις εθνικά και όχι με βάση την τσέπη σου, ναι θα ήταν εθνικά συμφερότερο και αποτελεσματικότερο να μειώσεις τους ρύπους αλλά και να βελτιώσεις την οιονομία σου, αν συνέχιζες να καίς άνθρακα, επένδυες σε lowtech εφαρμογές μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, (όπως πχ ηλιακοί θερμοσιφωνες) και σε οικιακές Combined Heat and Power υποδομές φυσικού αερίου και τέλος σε έρευνα σε κυψέλες καυσίμου.
Βέβαια μιάς και το φυσικό αέριο λόγω του τρόπου ηλεκτροπαραγωγής που έχει, είναι το μόνο που μπορεί να συμπληρώσει την ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ, και να ακολουθήσει την μεταβλητικότητά τους, μαζί με το έξυπνο δίκτυο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στο μέλλον θα μπορεί να αντικαταστασήσει τελείως τον άνθρακα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Last edited 4 months ago by lorenzo4532
Tango.Alpha

Στην εξίσωση των ΑΠΕ λείπουν οι μπαταρίες που αποθηκεύουν ενέργεια όταν δε χρειάζεται και την αποδίδουν όταν χρειάζεται. Στην Αυστραλία έχει εγκατασταθεί μια τέτοια από την TESLA και απορροφά τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τροφοδοσία με ρεύμα. Αντίστοιχα υπάρχουν σκέψεις και ήδη εφαρμογές για τη χρήση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση του ρεύματος.
Στο μόνο σημείο που συμφωνώ με τους οικολόγους είναι ότι η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν έχει παραχθεί οπότε ναι αξίζει να δούμε πως θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα: πράσινο κύμα ώστε να αποφευχθεί το ξεκίνα-σταμάτα στο δρόμο που απλά αυξάνει τις φθορές των οχημάτων, το κόστος συντήρησης και την κατανάλωση καυσίμων. Σοβαρά κίνητρα για ότι ανάφερε ο Stratilatis.
Και να κάνουμε μνεία για τον ΓΑΠ που έδωσε εξαιρετικά αυξημένες τιμές στους γεωργούς για να εγκαταστήσουν μονάδες ΑΕΠ μόνο και μόνο για να πιάσουμε τους στόχους της Ένωσης που δεν είχαμε ασχοληθεί να πιάσουμε για αρκετά χρόνια.
Stratilatis Stratilatis τα χαράτσια της ΔΕΗ πόσο καλύτερο θα ήταν το μέσο νοικοκυριό αν υπήρχαν καλώδια και έδιναν ρεύμα στα νησιά αντί να είχαμε τοπική παραγωγή.

Stratilatis

Η Μεγάλη Απάτη και η αρπαγή των χρημάτων των Ελλήνων.
Με τόσα λεφτά που δίνουμε υπερ ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία υπολογίζονται στα 15 δισεκατομμύρια στην δεκαετία της Κρίσης, πόσα εξοπλιστικά ολοκληρώναμε;;;

ptisidiastima

Τίποτα δεν θα παίρναμε. Αν είχαμε περισσότερες θα εισάγαμε και λιγότερη ενέργεια από το εξωτερικό. Ψάξτε το λίγο πριν τα γράψετε αυτά

Stratilatis

Επειδή φαίνεστε ψαγμένοι, ενώ οι υπόλοιποι είμαστε άψαχτοι, πόση μείωση στην κατανάλωση άνθρακα είχαμε με τόσες ανεμογεννήτριες;
Υπάρχει μέτρηση ή απλά λέμε βάλαμε τόσες άρα εξοικονομούν τόση ενέργεια;
Αφού δεν το κατέχετε το αντικείμενο, αφήστε κάποιους που δεν έχουν αναγάγάγει το αντικείμενο σε μπίζνα μίζας να έκφέρουν άποψη.

ptisidiastima

Εμείς το κατέχουμε και μάλιστα καλά

Stratilatis

Αφού είστε τόσο σίγουροι για την ακρίβεια των γνώσεων σας, σας εύχομαι αν χρειαστείτε εγχείρηση, ή ένα σφράγισμα ρε αδερφέ, να το κάνετε σε ιατρείο που ηλεκτροδοτείται από ανεμογενήτριες μόνο.
Για τους υπόλοιπους που γνωρίζουμε το αντικείμενο γνωρίζουμε ότι χωρις buffer συστήματος, τα οποία είναι πανάκριβα, και χωρίς ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αποκλειστικά που μέχρι να εξορύξουμε το δικό μας μας κάνει ενεργειακά υποχείρια της Ρωσίας κι της Τουρκίας, οι ανεμογεννήτριες είναι άχρηστες και θα τις θεωρούμε επικίνδυνες.
Παρεπιπτόντως αν αγοράζαμε από το εξωτερικό ρεύμα όπως υπαινήσεστε παραπάνω, πιο φτηνό θα μας ερχόταν.
Σταματήστε να αποκτάτε επιστημονικές γνώσεις μόνο από το Focus κι το Wired και ανοίξτε κανένα επιστημονικό σύγγραμμα.

ANDREW

Θα εισάγαμε λιγότερη ενέργεια από το εξωτερικό και θα ήταν πιο συμφέρουσα για εμάς εάν τα δις των ανεμογεννητριων δεν πήγαιναν έξω, αλλά σε ελληνική εταιρία. Και το φυσικό αέριο με άλλα λόγια που εισάγουμε δεν το πληρώνουμε με πορτοκάλια. Και στις δύο περιπτώσεις πληρώνεις.

Last edited 4 months ago by alfonzoweis0
THAN

Γιατι τον λιγνήτη που εξορύσουμε και καίμε με ελληνικά μηχανήματα το κάνουμε?
Εχεις δει ποσα μας κοστίζουν οι εγκαταστάσεις στη Πτολεμαίδα ή στη Μεγαλόπολη συντηρήσεις επισκευες και λοιπά λειτουργικά κόστη?
Και ολα απο το εξωτερικό…

pavlosh

Flight ισως θα ήταν καλύτερα να το ψάξετε και εσείς ως δημοιογράφοι περισσότερο.
1) Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιέυουν οι ίδιοι δλδ οι ενώσεις τους- Δεν παραγουν σε ετησια βάση περισσότερο από το 25% της θεωρητικής τους δυνατότητας (δεν συνεργάζεται ο άνεμος), στην ξηρα- 41% για ορισμένα υπεράκτια πάρκα, συνεπώς απαιτουν πάγια αποζημίωση από το κράτος, για να είναι κερδοφόρες.
2) Επιπλεόν απαιτούν την ύπαρξη είτε μονάδων ηλεκτροπαραγωγης φυσικού αερίου (που θα μπορούν να αναπεξέλθουν γρήγορα ανάλογα με τις μεταβολες του ανέμου-παραγωγής) είτε εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό. . Το Φυσικό αέριο είναι ολιγοπωλιακά εισαγόμενο καύσιμο από πολύ συγκεριμένους ομίλους Ελλάδα. (Ενας εξ αυτών είναι εκείνος που ανέλαβε προ ετών να εξυγειάνει την ΕΛΒΟ με προίκα το χρυσοφορο συμβόλαιο των LEO – τα κατορθώματα του τα είδαμε) .
3) Απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων για την δήθεν ανάπτυξη αλλά και του ταπεζικού δανεισμού (απο τις τράπεζας που ανακεφαλαιοποιήσαμε με δανεικα) – ΧΩΡΙΣ να δημιουργούν θέσεις εργασίας στην χώρα μας ,(πέρα από τις ελάχιστες και προσωρινές μερικής απασχόλησης κατά την περίοδο της κατασκεύης). Μια απλή ανάγνωση των δήθεν επενδύσεων που εντάσσονται στους “αναπτυξιακούς” νόμους και στα ευρωπαικά προγράμματα” θα σας πείσει ότι το 80% αφορούν προπέλες…
4)Λόγω της κάκιστης -ανεξέλεγκτης χωροθέτησης (πρακτικά εγκαθιστούν όσες θέλουν-όπου και όποτε θέλουν-ακόμα και σε θνικούς δρυμούς) υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουν καταστραφεί περιβαλλοντικά και αισθητικά . (Ρίξτε μιά ματια στην νότια Ευβοια από αεροπλάνο και θα καταλάβετε τι εννοω.) Επίκειται η καταστροφή και των υπολοίπων…
5) Προκειμένου να ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΣΟΥΝ αυτοί οι γνωστοί -αγνωστοι η κυβέρνηση ανακόινωσε ότι θα στραφούμε πλήρως και κατ αποκλειστικότητα στην πράσινη ενέργεια το 2028 πρίν ακόμα και από την Γερμανία (2050) και χωρίς να κατασκευάζουμε όύτε βίδα από δαύτες,. Για αυτό κλείνουμε όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια πρίν από τους Γερμανούς.Δεν εξετάσαμε ποτέ αν υπάρχουν λύσεις καθαρής κάυσης του Λιγνίτη – και ναι υπάρχουν- Ενα από αυτά- υπο κατασκευή Πτολεμαιδα 5- μας κόστισε 1,4δίς (ναι μιά belhara?) . ΚΑΙ ΝΑΙ θα το κλείσουμε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ . Το κόστος παραγωγής του (συμπεριλαμβανομένων των τελών CO2) εκτιμάται σε 45-50€/MWh και είναι ανταγωγιστικό του Φ.Α..
6) Οταν θα προχωρήσει η σύνδεση των νέωνανεμογεννητριών ο λογαριασμός ΑΠΕ από τον οποίων πληρώνονται θα γίνει αρνητικός – υπολογιζεται στα τέλη του 2020 και θα απαιτηθεί νέα αύξηση της τιμής τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για την βιομηχανια-βιοτεχνία (ανταγωνιστικότητα – θέσεις εργασίας? είναι χαζοι οι γερμανοι που θα το κάνουν το 2050?).

Alexandros76

δεκα χρονια πριν καποιοι μιλουσαν για πρασινη αναπτυξη και τους χλευαζαν

Tango.Alpha

Ακόμα τους χλευάζουμε γιατί η συνολική τους στάση (παγκόσμια εκεχειρία, πράσινη ανάπτυξη κλπ) ταίριαζει στην Ελβετία ή στις Ηπειρωτικές Σκανδιναβικές χώρες που έχουν λύσει τα ουσιαστικά οικονομικά προβλήματα.

Diogenis

Ανεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε οι επιστήμονεςΑνεμογεννήτριες: Μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
– Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
– Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
– Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
– Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
– Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
– Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.– Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
– Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
– Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
– Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
– Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
– Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια – Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
– Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Ηλιακή ενέργεια
Η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα.
Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. επιδοτούνται τα νοικοκυριά με το 40% περίπου για να τοποθετήσουν την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε το σπίτι να παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο με αποτέλεσμα και οικονομία ενέργειας να γίνεται, αλλά και οικονομία στο νοικοκυριό μιας και δεν θα πληρώνει ρεύμα αλλά θα το παίρνει από τον ήλιο.https://planet-radio.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CF%8C%CF%86%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC/

ptisidiastima

Ποιοι επιστήμονες; Του Facebook; Μην τα πιστεύετε, ειλικρινά

Fingolfin

Τί διαβάζουμε εδώ μέσα!
Θα πρότεινα στους φίλους να ψάξουν λίγο περισσότερο τους λόγους στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στην ενεργειακή απόδοση, στην αποθήκευση ενέργειας και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Δεν είναι όλα μια συνομωσία για να τα φάνε οι φωτοβολταϊκές και οι αιολικές εταιρείες.

Tango.Alpha

Στο μαρτυρικό Μάτι υπήρχε μια εξαιρετική καφετέρια που απέναντι φαινόνταν απέναντι στην Ευβοια οι ανεμογεννήτριες. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελούν πολύ πιο ωραίο θέαμα από τους δεκάδες παράνομους οικισμούς που ρυπαίνουν κι οπτικά το τοπίο.
Οι δρόμοι που δημιουργούνται για να ανεβάσουν τις γεννήτριες και να τις πακτώσουν αποτελούν εξαιρετικές αντιπυρικές ζώνες καλύτερες από αυτές που δε γίνονται στην Ελλάδα.

Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Πολύ θα ήθελα να δω σε ποιο πληθυσμό έχει παρατηρηθεί αυτό.
Και μια γενική παρατήρηση που ίσως έπρεπε να είχα ξεκινήσει με αυτό: από που αντλεί έσοδα η συγκεκριμένη οργάνωση και πως την επηρεάζει η ανάπτυξη ανεμογεννητριών;

chikichiki

Τις προηγούμενες δεκαετίες λύσσαξε ο κόσμος να σταματήσουμε την “γενοκτονία” του περιβάλλοντος με το φριχτό λιγνίτη τη ρύπανση κλπ. Με τα χίλια ζόρια ο πολιτικός κόσμος άκουσε, το σκηνικό άλλαξε, ξεκίνησαν να αλλάξουν το ενεργειακό μοντέλο. Είπαν οι ειδικοί να, ανεμογεννήτριες. Και τώρα που πάνε να φυτέψουν κανέναν hi-tech ανεμόμυλο αποφασίσαμε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι το τέλος του κόσμου.
Δε μας πιάνουν από πουθενά.

Last edited 4 months ago by adriannejorgense
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η προσφορά της ELBIT οικονομικότερη και πιο συμφέρουσα για την ΠΑ, αποκαλύπτουμε την αλήθεια

Πολλά έχουν γραφτεί αλλά και ακουστεί τις τελευταίες μέρες για την επιλογή της ισραηλινής ELBIT για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι φρεγάτες Κλάσης “S” του Πολεμικού Ναυτικού-Οι δυνατότητες αναβάθμισης (στο παρελθόν)

0
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1997, στο τεύχος της Π&Δ 151. Τότε για πρώτη φορά εξετάσαμε το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49

Related News

Χάφταρ: Θα πολεμήσει εναντίον των Τούρκων εισβολέων στη Λιβύη, “δεν θα έχουμε ειρήνη μέχρι να φύγουν”

 Σε σκληρή ρητορική κατέφυγε για μια ακόμη φορά ο ισχυρός άντρας της Ανατολικής Λιβύης, Στρατάρχης Χάφταρ, σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική παρουσία στη χώρα....

Στη θάλασσα η τελευταία κορβέτα Gowind της Αιγύπτου, της κλάσης El-Fateh, η Luxor

Η Naval Group συμπεριλαμβάνει με τιτίβισμα στα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 την καθέλκυση της τελευταίας κορβέτας κλάσης El-Fateh της Αιγύπτου, η οποία έλαβε το...

ΗΠΑ: Μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, από Δευτέρα, οι επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η αμερικανική κυβέρνηση θα απαιτεί από τη Δευτέρα από όλους τους επιβάτες πτήσεων που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19...