17.1 C
Athens
Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, 2022
UncategorizedΠαγκόσμια η αύξηση των εξοπλισμών σε έναν κόσμο αστάθειας

Παγκόσμια η αύξηση των εξοπλισμών σε έναν κόσμο αστάθειας

- Advertisement -

του Jonathan Marcus
Το 2019 σημειώθηκε αύξηση των παγκόσμιων εξοπλισμών κατά 4% σε σχέση με το 2018, η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μια δεκαετία.
Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνονται από την “Στρατιωτική Ισορροπία“, την ετήσια έκδοση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, που οι εξοπλιστικές δαπάνες φτάνουν σε ύψη πρωτοφανή μετά την οικονομική κρίση, μια αύξηση του μεγέθους του 4.2% σε σχέση με το 2018.
Όλα αυτά αντικατορπίζουν έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και μια επιστροφή στο επίπεδο των ανταγωνιζόμενων κρατών.

Μήπως έχει δίκιο ο Τραμπ με το 2 ή 4%;


Πρωταγωνιστές για ακόμη μια χρονιά, οι ΗΠΑ και η Κίνα που αύξησαν τους προϋπολογισμούς αμύνης τους κατά 6.6% εξίσου, αν και η τάση στις ΗΠΑ είναι αυξητική ενώ στην Κίνα επιβραδύνεται.
Στην περιοχή της Ασίας, οι αυξητικές τάσεις -αποτέλεσμα του κινεζικού υπερεξοπλισμού τα προηγούμενα χρόνια καθώς το Πεκίνο προβάλεται ως περιφερειακή δύναμη- συνεχίστηκαν και φέτος με τις αμυντικές δαπάνες να έχουν γνωρίσει αύξηση 50% την τελευταία δεκαετία, οφειλόμενες και στην αύξηση του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

Ύψος αμυντικών δαπανών των πρώτων χωρών μεταξύ 2018 και 2019 (Πηγή: IISS via BBC)

Η έκθεση “Στρατιωτική Ισορροπία” επιβεβαιώνει πως η αύξηση των προϋπολογισμών για την Άμυνα είναι αποτέλεσμα ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας. Βασικές θέσεις που ιεραρχούσαν τον κόσμο την εποχή που ακολούθησε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σήμερα δοκιμάζονται σε σημείο θραύσης.
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της παραπάνω θεώρησης είναι το ξεχείλωμα του πλέγματος των Ψυχροπολεμικών Συνθηκών ελέγχου όπλων. Η συνθήκη περιορισμού των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces – INF) εξέπεσε ουσιαστικά το προηγούμενο έτος με τις παραβιάσεις των όρων από τη Ρωσία και την αποχώρηση των ΗΠΑ, με τις δεύτερες να ανησυχούν για τις κινήσεις της Κίνας σε αυτόν τον εξοπλιστικό τομέα. Η Κίνα δεν ήταν μέρος της συνθήκης την εποχή της συνομολόγησής της.

Μήπως έχει δίκιο ο Τραμπ με το 2 ή 4%;


Μετά από αυτό, λέει η έκθεση, οι παρατηρητές στρέφονται με νευρικότητα προς τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για να δουν αν οι βασικές συνθήκες ελέγχου όπλων θα διατηρηθούν. Αυτό θα γίνει με την ανανέωση (ή όχι) της νέας συνθήκης START, που ελέγχει τον αριθμό πυρηνικών κεφαλών. Η συνθήκη αυτή -βασικό φράγμα ανάσχεσης μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας μεταξύ των υπερδυνάμεων- λήγει σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ οφείλεται κυρίως στην ανανέωση της έποψης της Ρωσίας ως απειλής. Το τελευταίο ενισχύεται και από την ανησυχία των Ευρωπαϊκών κρατών για το αδιαπραγμάτευτο της αμερικανικής στήριξης με τον πρόεδρο Τραμπ να μην χάνει ευκαιρία να στηλιτεύσει το χρόνιο “σύνδρομο του τζαμπατζή” των Ευρωπαίων στην αναλογική ανάληψη των βαρών της άμυνας της Συμμαχίας.

H Ελλάδα στο Top-2 του ΝΑΤΟ (αμυντικές δαπάνες επί του ΑΕΠ): Ένα επίτευγμα υψηλών συμβολισμών


Οι δαπάνες των Ευρωπαίων, λοιπόν, αυξάνονται αλλά και πάλι μόλις το 2019 έφτασαν τα προ-Κρίσης επίπεδα του 2008. Παρόλα αυτά, η έκθεση σημειώνει πως περισσότερα χρήματα κατευθύνονται σιγά σιγά στην Άμυνα, την έρευνα και ανάπτυξη.
Πρωταθλήτρια μεταξύ των Ευρωπαίων εμφανίζεται η Γερμανία, χώρα που βρέθηκε κατεξοχήν στο στόχαστρο του Τραμπ, με την αύξηση των δαπανών της να αναλογεί στο ένα τρίτο της ευρωπαϊκής αύξησης. Υπολογίζεται πως το Βερολίνο αύξησε τις δαπάνες για την Άμυνά του στο 9.7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος αλλά και πάλι απέτυχε να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ του που ήταν εξαρχής η απαίτηση του ΝΑΤΟ. Το ποσοστό αυτό μόλις επτά χώρες το πέτυχαν: η Βουλγαρία, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Σημαντική είναι η αύξηση στις επενδύσεις σε σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία.

Σημειώνεται ένα άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον στην ανάπτυξη και προμήθεια μη-επανδρωμένων οχημάτων (αέρος-θαλάσσης-εδάφους) τόσο από κράτη όσο και από ιδιώτες.
Επιπλέον, Ρωσία και Κίνα επενδύουν σε υπερ-υπερηχητικά (hypersonic) πυραυλικά συστήματα και αεροσκάφη απειλώντας την ισορροπία καθώς οι επιδόσεις τους ξεπερνούν τις ικανότητες εντοπισμού και αναχαίτισης που διαθέτει η Δύση.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι πως σήμερα τα συναγωνιζόμενα κράτη προβαίνουν σε κινήσεις στρατηγικής που κινούνται κάτω από το όριο ανοχής μια πολεμικής σύρραξης. Και πάλι η Ρωσία τίθεται ως παράδειγμα. Κινήθηκε στην Ουκρανία και αρνήθηκε πως ήταν καν εκεί. Κατέλαβε την Κριμαία και πάλι αρνήθηκε πως ο “πράσινος στρατός” ήταν στρατιώτες της Μόσχας, χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Βρετανία και ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές χωρίς να αναλάβει ελάχιστο μερίδιο ευθύνης και σπέρνοντας την αμφιβολία και την παραπλάνηση. Το Ιράν από την άλλη έχει εμπλακεί σε τρεις τουλάχιστον πολέμους μέσω αντιπροσώπων αρνούμενο ανάμειξη και βοήθεια αποφεύγοντας την έκθεση και τον πόλεμο.

Ο Πούτιν καυχιέται ότι μειώνει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά το υπουργείο οικονομικών τις έχει αυξήσει!


Όλες οι προσεγγίσεις αυτές, ανορθόδοξες και πρωτοφανείς, είναι αδύνατον να εκθέσουν τις χώρες και να τις θέσουν απευθείας στο στόχαστρο ενός συμβατικού πολέμου.
Η έκθεση “Στρατιωτική Ισορροπία” του IISS αναφέρει πως οι κινήσεις τους αυτές “τις θέτει στην πρωτοπορία, όχι μόνον γιατί αναπτύσσουν τις κατάλληλες στρατιωτικές τακτικές και δράσεις συλλογής πληροφοριών αλλά και γιατί εμφανίζονται προσαρμοστικές στις διάφορες καταστάσεις διεθνούς γίγνεσθαι, αναπτύσσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις δυνάμεις τους και -γενικότερα- τις κοινωνίες και την ικανότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων”.

Αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες οι Ευρωπαίοι καθώς οι φόβοι πως οι ΗΠΑ δεν θα τους στηρίξουν αυξάνονται


Πηγή: BBC

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών Kortenaer με πυραύλους ESSM, 2 OtoMelara & 2 Phalanx

 Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για όλους μας εμάς τους ασχολούμενους με την Άμυνα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κομβικό σημείο. Καθώς το  2020 και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες Gowind 3100 για το Ναυτικό της Μαλαισίας: Παράδειγμα κακής διαχείρισης

9
Ολοκληρώνουμε με μια ανασκόπηση, την παρουσίαση του γνωστου πλέον προβλήματος που αντιμετωπίζει το Μαλαισιανό Ναυτικό (TLDM) στην κατασκευή έξι ελαφριών φρεγατών Gowind, στα πλαίσια...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Οκτωβρίου 1915: Οι Γάλλοι στη Θεσσαλονίκη, η...

0
Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, σε συνέχεια της Βουλγαρικής κινητοποίησης κατά της Σερβίας, που ήδη βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση στο Βόρειο Μέτωπο...
- Advertisement -
Card image

September #028 Σεπτέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

August #027 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 3.99

Related News

Bερολίνο: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης του 2019 δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας!

Επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω εκπροσώπου του, παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από...

Φρεγάτες Gowind 3100 για το Ναυτικό της Μαλαισίας: Παράδειγμα κακής διαχείρισης

Ολοκληρώνουμε με μια ανασκόπηση, την παρουσίαση του γνωστου πλέον προβλήματος που αντιμετωπίζει το Μαλαισιανό Ναυτικό (TLDM) στην κατασκευή έξι ελαφριών φρεγατών Gowind, στα πλαίσια...

Άσκηση TLP 22-3: Δοκιμάζοντας τη συνύπαρξη μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς

Από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Albacete της Ισπανίας η τρίτη εκπαιδευτική σειρά του προγράμματος Tactical Leadership Program (TLP) για το...