Σοκ για Μαδούρο: Η Ρωσία αποσύρει σταδιακά τη στρατιωτική της στήριξη από την Βενεζουέλα

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ρωσία εμφανιζόταν έως σήμερα ως υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο, προσφέροντας μεταξύ άλλων στρατιωτική βοήθεια τόσο σε υλικό, όσο και σε προσωπικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η Μόσχα αποφάσισε να αποσυρθεί σιωπηρά από την Βενεζουέλα.

Η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας προς την Βενεζουέλα παρουσιαζόταν πάντα “εν χορδαίς & οργάνοις” από το Κρεμλίνο, αλλά και το Καράκας, σε μια προσπάθεια να περαστεί το μήνυμα πως το καθεστώς Μαδούρο παραμένει ισχυρό και απολαμβάνει την υποστήριξη μιας υπερδύναμης.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η άφιξη τον περασμένο Μάρτιο ενός μεταγωγικού αεροσκάφους An-124 και ενός μεταγωγικού IL-62 με 100 περίπου στρατιώτες, ή το πιθανότερο στρατιωτικούς συμβούλους. Την αποστολή συνόδευε ο Στρατηγός Vasily Tonkoshkurov σε μια κίνηση στήριξης του καθεστώτος Μαδούρο με άμεσο αποδέκτη την Ουάσιγκτον. Τοπικά ΜΜΕ έλεγαν τότε πως το An-124 μετέφερε 35 τόνους “στρατιωτικού εξοπλισμού”.

Σύμφωνα με την WSJ όμως, η Ρωσία έχει αποσύρει τους περισσότερους αμυντικούς συμβούλους από τη Βενεζουέλα, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, καθώς η Μόσχα ζυγίζει την πολιτική και οικονομική ανθεκτικότητά του απέναντι στην αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ. Η ρωσική αμυντική εταιρία Rostec, η οποία έχει εκπαιδεύσει τα στρατεύματα της Βενεζουέλας και έχει συμβουλέψει τη σύναψη πολλών συμβάσεων όπλων, έχει μειώσει το προσωπικό του στη Βενεζουέλα σε λίγες δεκάδες, από περίπου χίλιους στο αποκορύφωμα της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Καράκας πριν από αρκετά χρόνια.

Η σταδιακή αποχώρηση, η οποία κλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου, οφείλεται στην έλλειψη νέων συμβάσεων και στην αποδοχή ότι το καθεστώς Μαδούρο δεν έχει πλέον τα χρήματα για να συνεχίσει να πληρώνει για άλλες υπηρεσίες της Rostec που συνδέονται με προηγούμενες συμβάσεις.

Εφόσον τα γραφόμενα της WSJ ισχύουν, γίνεται σαφές πως το καθεστώς Μαδούρο, χωρίς την σθεναρή υποστήριξη της Μόσχας, μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, η απόσυρση της Ρωσίας φανερώνει πως το Κρεμλίνο δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξει την Βενεζουέλα, ή την εγκατέλειψε λαμβάνοντας κάποιο “αντάλλαγμα” από τις ΗΠΑ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nikos
Guest
nikos

Μμμ ενδιαφέρον η συνέχεια θα δείξη.

Panagiotis
Member
Trusted Member
Panagiotis

Διαβάζω τον τίτλο του άρθρού και το πρώτο που σκέφτομαι είναι “τι να κέρδισαν οι Ρώσοι από αυτό”…
Γενικά το να έχεις την 2η υπερδύναμη στην διπλανή αυλή δεν είναι και οτι καλύτερο (και το αντίθετο) άρα οι Αμερικάνοι δεν μπορούν παρά να χαίρονται, αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα και που θα καταλάβουμε πιο ήταν το αντάλλαγμα/κέρδος των Ρώσων.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλημέρα,

Υπάρχει πάντα και η περίπτωση – όπως αναφέρεται στο άρθρο – να τελείωσαν τα χρήματα του Μαδούρο και τίποτα άλλο.

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Άτοπο το άρθρο, η Ρωσία ήδη το διέψευσε.

Diogenis
Guest
Diogenis

Κυριότερο όπλο της ασύμμετρου πόλεμου είναι τα ΜΜΕ παγκόσμια φαντάζομαι ότι όλοι το καταλαβαίνομε .