4,5 χρόνια μετά την Τελετή Εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ένα σύστημα μεταφοράς φ.α. μήκους 878 περίπου χιλιομέτρων, ξεκινά την εμπορική του λειτουργία. Μία πολυσυλλεκτική ομάδα επαγγελματιών του κλάδου εργάστηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά –συχνά σε απαιτητικές συνθήκες– για να παραδώσει, με ασφάλεια κι εντός χρονοδιαγράμματος, μία στρατηγική ενεργειακή υποδομή.
Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 bcm/a (δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο) νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης. Το σύστημα του ΤΑΡ λειτουργεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας, υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του σε 20 bcm/a.
Ο LucaSchieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα έγινε πραγματικότητα ένα μακρόπνοο όραμα! Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτό το επίτευγμα, το οποίο κατέστη δυνατό –πρώτα και κύρια– χάρη στην αφοσίωση και δέσμευση των ανθρώπων μας και των συνεργατών μας. Χάρη στη σταθερή εμπιστοσύνη και ακλόνητη στήριξη των μετόχων μας, όλων των κυβερνήσεων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του αγωγού, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι επίσης, χάρη στις εργολήπτριες εταιρείες και τους προμηθευτές που εργάστηκαν για τον ΤΑΡ. Ως ένας νέος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα του κλάδου, ο ΤΑΡ συμβάλλει διπλά στο στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης: προσφέρει ταυτόχρονα μία νέα, αξιόπιστη και βιώσιμη ενεργειακή οδό, καθώς και μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου που θα εφοδιάσει εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη κατά τις επόμενες δεκαετίες».
Από την πλευρά του, ο Murad Heydarov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΡ, πρόσθεσε: «Ο ΤΑΡ είναι ένας καινοτόμος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη κι ένα από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα συστήματα μεταφοράς ενέργειας. Ως βασικό τμήμα του μήκους 3.500 χλμ. Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ συνδυάζει στρατηγικά και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Εξασφαλίζει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης από μία ακόμη πηγή και στηρίζει τους στόχους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας και την επίτευξη βιώσιμου, ασφαλούς και διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια».
Μερικά στοιχεία και αριθμοί που αποτυπώνουν τι περιλαμβάνει η κατασκευή του έργου:
- Ο αγωγός ΤΑΡ διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στη στεριά στην Ιταλία.
- Τοποθετήσαμε περίπου 55.000 σωληναγωγούς, συνολικού βάρους 520.000 τόννων – από μέγιστο υψόμετρο 2.100 μ. στα βουνά της Αλβανίας ως μέγιστο βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα.
- Εργαστήκαμε περισσότερες από 50 εκατομμύρια ανθρωπο-ώρες και οδηγήσαμε περί τα 140 εκατομμύρια χιλιόμετρα χωρίς να σημειωθεί σημαντικό συμβάν – επίτευγμα παγκόσμιας κλάσης.
- Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους €3.9 δισ. και ικανοποιήσαμε πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.
- Έχοντας συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού, καλλιεργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και υλοποιήσαμε μία σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που έκαναν ουσιαστική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων.
- Οικοδομήσαμε στιβαρή εταιρική κουλτούρα, βασισμένη στις αξίες μας: αριστεία, άνθρωπος, ακεραιότητα και υπευθυνότητα – αξίες που συμπυκνώνονται στη φράση «ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνονται τα αποτελέσματα είναι εξίσου σημαντικός με τα ίδια τα αποτελέσματα».
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Οι μέτοχοι του ΤΑΡ ενέκριναν το ψήφισμα για την ανάπτυξη και κατασκευή του έργου στα τέλη του 2013.
Κάνοντας ένα ξεσκόνισμα με το google search με την ελπίδα μήπως είχε αλλάξει κάτι όσον αφορά το όφελος της χώρα μας από αυτό τον αγωγό, να γράψω λόγο τιμής ως σχόλιο πως από το εν λόγω έργο δεν έχουμε απολύτως κανένα όφελος μετά την περάτωση του έργου και έπειτα.
Δεν λαμβάνουμε τέλη διεύλευσης, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ελέγχου και δεν έχουμε κανένα ποσοσοστό ιδιοκτησίας.
Γεωστρατηγικά είναι τόσο το όφελος όσο να θεωρούμε ότι ελέγχουμε τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας των όποιων οι σωλήνες αποχέτευσης και ύδρευσης περνάνε έναν τοίχο μας.
Αν σκεφτούμε ως υδραυλικοί ναι, βόλεψε ότι πέρασε από την χώρα μας, διευκολύνει την επέκταση του δικτύου στην βόρεια Ελλάδα.
Το μόνο θετικό που είδα στις δηλώσεις τον τότε κυβερνώντων ήταν “οφέλη από την φορολογία”, εννοούσαν δηλαδή την φορολογηση των νέων καταναλωτών.
Αυτά όσων αφορά τους ιθύνοντες του έργου που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχουν γεωστρατηγικά οφέλη.
Αν είχαμε στοιχειώδη αυτοσεβασμό ως χώρα, θα είχαμε διακόψει τη λειτουργία αυτού του αγωγού του αίσχους. Καθώς από αυτόν τον αγωγό κερδίζουν λεφτά κυρίως οι Τούρκοι και οι Αζέροι. Αν…
Απλά θα τον περνούσαν μέσα από Βουλγαρικό έδαφος.
Θα τον περνούσαν από Βουλγαρία ενώ τον έχουν χτίσει στην Ελλάδα? Ας έχαναν τα περίπου 1,5 δις ευρώ που κόστισε το ελληνικό κομμάτι και ας το περνούσαν και από τη Χονολουλού αν ήθελαν…
Χαιρόμαστε που μεταφέρουμε το ΦΑ του Αζερμπαζαν, για να πληρώνουν τα οπλα της Τουρκίας, και χωρίς να πέρνουμε ποσοστά! Επίτευγμα παγκόσμιας κλάσης πράγματι..
Ποιος σας είπε ότι δεν παίρνουμε ποσοστά;
Μπορείτε να μας πείτε τι κερδίζουμε? Απλώς ρωτάω ήρεμα, χωρίς καμία διάθεση να κάνω τον έξυπνο,για να ενημερωθώ.
0% ο κουβάς.
Ξεκινά η εμπορική του λειτουργία σε μία πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή…
Καλό νέο παρά την αντιπάθεια μας για τους Αζέρους. Και χρήματα θα παίρνουμε από την διέλευση προς Ιταλία και λοιπές χώρες και επιτέλους θα υπάρχει ανταγωνισμός στο Ρωσικό φυσικό αέριο που είναι πανάκριβο σε εμάς, επειδή μας λατρεύει το ξανθό γένος. Όσοι από εμάς έχουμε φυσικό αέριο σπίτι μας λογικά θα δούμε μειώσεις στους λογαριασμούς μας μόλις αρχίσουν τις αγορές ποσοτήτων οι πάροχοι
Μάλλον τους έχεις για χαζούς τους παρόχους….. πιθανότερο είναι να το παίρνουν φτηνότερα και να το πωλούν το ίδιο με τώρα.
Το αέριο που μεταφέρουν οι αγωγοι εχει σταθερές τιμές και αναγκαστική αγορά ποσοτήτων, με εξοντωτικές ρήτρες. Οπότε δεν παιζει μείωση τιμών, παρα μια στα 20 χρόνια, παρα το γεγονός οτι οι Αμερικάνοι το δίνουν τσάμπα πια
Ο λογος που αγοράζουμε το αεριο ακριβότερο κατα 30% σε σχεση με τα αλλα Ευρωπαϊκα κρατη ειναι οτι εμεις το αγοραζουμε μεσω Ρωσικης εταιρειας ενω τα υπολοιπα κρατη απευθειας απο την Ρωσικη Ομοσπονδία
Τωρα για ποιο λογο γινετε αυτο
Ο νόων νοείτε..
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Τέλη διέλευσης για αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline)
Ανακοινώθηκε, και επίσημα, την 1η Ιουλίου 2013 η απόφαση για την επιλογή του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα (που υπέγραψε συμφωνία φιλοξενούσας χώρας) δεν θα εισπράξει τέλη διέλευσης για τον αγωγό.
Ερωτάται η Επιτροπή:
—Μπορεί να διευκρινίσει το θεσμικό καθεστώς που διέπει τον αγωγό TAP και να εξηγήσει ταυτόχρονα γιατί δεν εισπράττονται τέλη διέλευσης από την Ελλάδα;
Υπάρχει σήμερα άλλο κράτος μέλος από το έδαφος του οποίου περνάει αγωγός φυσικού αερίου και το οποίο δεν εισπράττει τέλη διέλευσης;
Μπορεί να διευκρινίσει αν για τα υπόλοιπα τμήματα από τα οποία περνάει ο TAP (Τουρκία, Αλβανία, Ιταλία, υποθαλάσσιο τμήμα), θα εισπράττονται τέλη διέλευσης;
—Πώς συμβιβάζεται η μη είσπραξη τελών διέλευσης από την Ελλάδα με την εξαίρεση που δόθηκε στον TAP βάση του άρθρου 36 της οδηγίας 2009/73/EK το οποίο, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει ότι για να δοθεί η εξαίρεση «πρέπει να επιβάλλονται τέλη στους χρήστες της εν λόγω υποδομής»;
Ποιοι είναι οι χρήστες της υποδομής κατά την έννοια της οδηγίας;
30 Αυγούστου 2013
E-008160/2013
Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
Ο Aδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline — TAP) είναι μεγάλο έργο υποδομής που έτυχε εξαίρεσης δυνάμει του άρθρου 36 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ. Η απόφαση υπάρχει στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/energy/infrastructure/exemptions/doc/doc/gas/2013_tap_decision_en.pdf
Ο TAP αποτελεί επένδυση η οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί βάσει του ελληνικού και του ιταλικού κανονιστικού καθεστώτος λόγω των κινδύνων που συνδέονται με το έργο TAP (βλ. ιδίως αιτιολογική σκέψη 161 και επόμενες στην απόφαση). Ο TAP δεν είναι αγωγός ενσωματωμένος στα εθνικά συστήματα μεταφοράς που χρηματοδοτείται από τέλη που καθορίζονται από την εθνική ρυθμιστική αρχή, αλλά χρηματοδοτείται από τους μετόχους του οι οποίοι αναλαμβάνουν όλους τους σχετικούς επιχειρηματικούς κινδύνους. Οι μέτοχοι του TAP λαμβάνουν αντάλλαγμα για την επένδυσή τους επιβαρύνοντας με τέλη μεταφοράς τους χρήστες του TAP.
Ως εκ τούτου, τα τέλη που επιβάλλονται στους χρήστες του TAP σύμφωνα με το άρθρο 36 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ δεν αποφέρουν κέρδος στον έλληνα διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ), αλλά στους μετόχους του TAP.
Η κανονιστική δομή του TAP είναι η ίδια σε όλες τις χώρες από τις οποίες διέρχεται.
Γενικά, εάν ο μεταφορέας αερίου (ανεξάρτητα από το αν μεταφέρει αέριο για παράδοση εντός κράτους μέλους ή για διέλευση μέσω αυτού) χρησιμοποιεί ένα δίκτυο μεταφοράς αερίου, τότε οφείλονται τέλη μεταφοράς. Η τρίτη δέσμη μέτρων δεν προβλέπει καμία διάκριση μεταξύ τελών μεταφοράς και τελών διέλευσης και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται εντός της ΕΕ μόνο ειδικά τέλη διέλευσης. Εάν ο μεταφορέας χρησιμοποιεί το δίκτυο που εκμεταλλεύεται ο ΔΣΜ, τότε τα τέλη καταβάλλονται στον τελευταίο. Εάν χρησιμοποιεί δίκτυο που εξαιρείται δυνάμει του άρθρου 36 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ από ορισμένες διατάξεις ρύθμισης των τιμών, οφείλει επίσης να καταβάλλει τέλη, αλλά στους μετόχους του δικτύου.
Με απλά λόγια, όποιος μεταφέρει κάτι που δεν χρειαζόμαστε, περνάει από το σπίτι μας ελεύθερα χωρίς εισιτήριο. Μετά περιμένουμε από την Τουρκία να μην έχει απαιτήσεις για ανάλογες καταστάσεις όταν βλέπει ότι είμαστε μπάτε σκύλοι κι αλέστε κι αλεστικά μην δώσετε. Η οικονομική προδοσία συντελείται εντός της ΕΕ και ούτε ένα βέτο, ούτε μία άρση της υπογραφής μας από ασύμφορες καταστάσεις. Ψηφίστηκε ένας κανονισμός που νταβατζιλίκι επιβάλει αρνητικές καταστάσεις ως νομικά προηγούμενα για την χώρα μας και αντίδραση μηδέν.
Ολα έγιναν υπο πίεση των τοπικών επιμελητηριων, για να μειωθει η ανεργεία και να γίνουν λίγα μεροκάματα. Ηταν συνειδητή απόφαση.. χάνουμε δις και κάναμε στρατηγικό λάθος
To βασικό κίνητρο ήταν η πίεση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να υπάρξει ανταγωνισμός του ρωσικού αερίου στη Δ.Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Η πίεση ήταν ως προς το να μην κατασκευαστεί ο Burgas-Αλεξανδρούπολη. Χάρη στις Ιταλικές βιομηχανίες κάναμε για να χτυπήσουν στα ίσα τις Γερμανικές και αυτό χωρίς έντιμη συναλλαγή.
Εδώ αεροπλάνο περνάει από εναέριο χώρο και πληρώνει.
Αυτο δεν μας εμπόδιζε να ζητήσουμε τα νομιμα παγκοσμίως ποσοστα διέλευσης. Εμείς επιλέξαμε να μην παρουμε %
Διαβασα αυτό σε ένα σοβαρό άρθρο κάνοντας google:
“Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται σε 390.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2015- 2018 και σε 15.600.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2019- 2042”
Δεν τα λες και λίγα χρήματα.
Μακάρι φίλε μου να διορθώθηκε στην πορεία γιατί στο ευρωκοινοβούλιο άλλα λέγανε.
10δις κυβ. μετρα τον χρόνο μεταφέρονται, δεν τα λες και λίγα.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε ότι, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, τα οφέλη του έργου, ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, υπερέχουν σαφώς των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που ενδεχομένως να προκαλούσε η κρατική ενίσχυση.https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_16_541