Δοκιμές του “υπερπυροβόλου” ΧΜ1299 των ΗΠΑ

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι πρώτες βολές του πυροβόλου που μπορεί να επιτύχει ακόμα και τριπλάσια βεληνεκή από τα συμβατικά πυροβόλα, έλαβαν χώρα στο πεδίο βολής της Yuma στην έρημο Αριζόνα την Παρασκευή.

Το πυροβόλο XM1299 των 58 διαμετρημάτων πέτυχε να εκτελέσει βολές σε αποστάσεις 65 χιλιομέτρων, υπερτριπλάσια απόσταση από τα συνήθη 18 χλμ. που εκτελούν τα περισσότερα πεδινά πυροβόλα. Οι βολές περιλάμβαναν υπερτροφοδοτούμενα προωθητικά και δύο νέους τύπους βλημάτων, το Excalibur που χρησιμοποιήθηκε για βολές ακριβείας και το XM1113, που προωθούμενο από ρουκέτα δοκιμάστηκε για να επιτευχθεί μεγάλο βεληνεκές κι όχι ακρίβεια πυρών, όπως ανακοινώθηκε.

Νέες φωτογραφίες αποκαλύπτουν το υπερπυροβόλο του Αμερικανικού Στρατού και είναι εκπληκτικό

Πρόκειται για την βολή με το μεγαλύτερο βεληνεκές που επιτυγχάνει το πειραματικό XM1299, στην ουσία ένα αναβαθμισμένο πεδινό πυροβόλο του αμερικανικού Στρατού, στο πλαίσιο του προγράμματος του προγράμματος “Πυροβόλου Εκτεταμένου Βεληνεκούς”.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με επικεφαλής του Στρατού, συμβάλει στο να εκτείνει τον φάκελο επιχειρήσεων των διοικητών στο πεδίο της μάχης, επιτρέποντάς τους να πλήττουν στόχους σε αποστάσεις 20-60 χλμ. χωρίς να βασίζονται σε κλήσεις για αεροπορική υποστήριξη. Το σχέδιο, όταν υιοθετηθεί θα αλλάξει τον τρόπο πολέμου όπως τον ξέρουμε σήμερα. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει ήδη ζητήσει την παράδοση 18 πυροβόλων XM1299 προπαραγωγής από την ΒΑΕ Systems για να εξοπλίσει μια Μοίρα πυροβολικού ως το 2023.

Περισσότερα Excalibur για τον Αμερικανικό Στρατό

Ταυτόχρονα, ο Στρατός αναπτύσσει νέους τύπους βλημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, περιλαμβανομένου ενός που κάνει χρήση κινητήρα ramjet. Η επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα είναι ένα αξιόπιστο σύστημα αυτόματης τροφοδοσίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για 6-8 βολές ανά λεπτό και να προσταθεί ο όγκος πυρός επί του στόχου στην ακρίβεια και το βεληνεκές. Το σύστημα επαναγέμισης είναι μια απαιτητική πλατφόρμα αφού σε λίγα δευτερόλεπτα θα πρέπει να φορτώσει το βλήμα, το προωθητικό και το σύστημα κατεύθυνσης που θα επιτρέπει στο βλήμα να αλλάζει πορεία εν πτήσει για να χτυπήσει τον στόχο με ακρίβεια.

Έτσι, λένε οι επίσημες πηγές, θα μπορέσει το αμερικανικό πυροβολικό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι ειδικοί της Picatinny Arsenal συνεχίζουν προς το παρόν τις δοκιμές ελπίζοντας πως είμαστε 4 μήνες από το να αποστείλουν αιτήσεις για προσφορές σε βιομηχανίες.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AstirKenoGeorgios Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Το νέο όπλο των Zumwalt ενδεχομένως θα είναι το νέο Excaliber? Επίσης όχι στην τεχνολογία των ramjet, είναι, όσο περίεργο και εάν ακούγεται παλιά, πλέον μόνο scramjet. Τα απλά jet τα αναπτύσσουμε ακόμα επειδή έχουν δαπανηθεί πολλά δις για Έρευνα & ανάπτυξη (R&D), τα γνωρίζουμε πολύ καλά και είναι σχετικά “φθηνά”. Αυτό αποδυκνείεται και από το γεγονός ότι όλα τα πολιτικά αεροπλάνα jet χρησιμοποιούν, χωρίς να σημαίνει από μόνο του κάτι. Τα ελικοφόρα δεν τα συμπεριλαμβάνω αλλά ποιός δε θα ονειρευόταν ένα jet C-130 GunShip!

AstirKeno
Member
Trusted Member
Astir Keno

Νομίζω ότι κάπου έχεις μπερδευτεί. Τα όσα αναφέρεις περί παλαιότητας, γνώσης κατασκευής και κόστους κτήσης και χρήσης αφορούν την τεχνολογία των jet αεροπορικών κινητήρων ( turbojet, turbofan) τους οποίους φέρουν και τα πολιτικά αεροσκάφη. Οι RamJet κινητήρες και κατά συνέχεια και οι νεώτεροι ScramJet που αναπτύσσονται για hypersonic πλατφόρμες είναι περισσότερο “εξωτική” τεχνολογία. Σίγουρα καθόλου φθηνή και καθόλου εύκολη στο σχεδιασμό , την υλοποίηση και την κατασκευή, παρόλο που σαν ιδέα εμφανίστηκε παράλληλα με τους turbojet και σας υλοποίηση ακούγεται απλούστερη καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία κινητήρων διαθέτει ελάχιστα κινούμενα μέρη σε σχέση με τους turbo jet/fan. Αν δεν απατώμαι και… Read more »