Τι προκαλεί τις ταραχές στη Γαλλία;

9
1278
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι έχουν κατεβεί στους δρόμους της χώρας, με πολλούς από αυτούς να φορούν κίτρινα γιλέκα, για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Που οφείλεται όμως αυτή η σφοδρή αντίδραση των πολιτών;

Η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, επιχείρησε να εισάγει έναν νέο φόρο στα καύσιμα, με σκοπό την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η προχειρότητα του νόμου όμως, οδήγησε σε μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις.

Ο νόμος (που τελικά αποσύρθηκε), προέβλεπε αύξηση της βενζίνης κατά 2,9 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 6,5 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά “μικρή” αύξηση, θα επηρέαζε σημαντικά την μεσαία και την αγροτική τάξη.

Η Γαλλία προωθούσε έντονα την πετρελαιοκίνηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να διαθέτουν σήμερα αυτοκίνητα diesel. Επιπλέον, τα χρήματα από το νέο φόρο, εκτός της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων και του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν το αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας, που πολλοί Γάλλοι αποδίδουν σε λανθασμένες πολιτικές του Μακρόν.

Οι Γάλλοι της μεσαίας τάξης, βλέποντας ότι θα καλούνταν να πληρώσουν το “μάρμαρο” τόσο για την κλιματική αλλαγή, όσο και για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, κατέβηκαν στους δρόμους στις 17/11 μέσα από εκστρατείες που ξεκίνησαν μέσω κοινωνικών δικτύων και κατόπιν έγιναν viral.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο, η 32χρονη Priscilla Ludovsky, συνέταξε ένα ψήφισμα στην πλατφόρμα change.org, καλώντας σε μείωση των τιμών των καυσίμων που σημείωσαν αύξηση από την αρχή του χρόνου. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν μαζευτεί 300.000 διαδικτυακές υπογραφές, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 1.100.000.

Παράλληλα με το ψήφισμα, 2 οδηγοί φορτηγών, ο Eric Drouet και ο Bruno Lefevre, δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook όπου καλούσαν τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους στις 17 Νοεμβρίου, όπως και τελικά έγινε με τουλάχιστον 280.000 Γάλλους να διαδηλώνουν. Τις ίδιες ημέρες άρχισαν να κυκλοφορούν και σχετικά βίντεο στο Facebook που απέκτησαν εκατομμύρια θεάσεις. Σε ένα εξ αυτών που κυκλοφόρησε στις 24/11, οφείλεται και η διαδεδομένη χρήση κίτρινων γιλέκων.

Είναι προφανές πως οι Γάλλοι δεν είναι αναίσθητοι απέναντι στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο επειδή θεώρησαν πως αδικήθηκαν, δεν δίστασαν να παραλύσουν τη χώρα. Εν αναμονή νέων ταραχών το προσεχές Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 65.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί η κατάσταση. Οι φήμες περί χρήσης των ενόπλων δυνάμεων είναι εντελώς ανυπόστατες και ξεκίνησαν (όπως συνηθίζεται) από φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων που κυκλοφόρησαν στο Facebook και το Twitter.

Είναι επίσης προφανές πως η δύναμη των κοινωνικών δικτύων στην διαμόρφωση απόψεων και την προτροπή σε πράξεις (ενίοτε και στη χειραγώγηση των μαζών), είναι περισσότερο ισχυρή απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Μάριος
Guest
Μάριος

Η άυξηση των φόρων στη βενζίνη, ήταν μόνο η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και όχι η κύρια αφορμή για την αντίδραση του λαού στη Γαλλία!
Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχει η Γαλλία είναι τεράστια και η γενικότερη πολιτική του Μακρόν σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς, έχει αγανακτήσει μεγάλο μέρος του γαλλικού λαού, πράγμα που βλέπουμε να εκδηλώνεται τώρα με έντονο τρόπο.

MUSTAFA
Guest
mustafa

USA…USA…USA…USA…USA…USA…USA
“EUROPEAN ARMY” καλή απάντηση ?

Kanenas
Guest
Kanenas

Θα ήθελες κάνα σακί κρεμμύδια μασταφακο;

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Σημαντικό κομμάτι της επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας επιτυγχάνεται με τη σωστή διαχείριση των συμβόλων. Ο Μακρόν έκανε ένα κορυφαίο λάθος που πλήγωσε το λαό του (άσχετα αν σε κάποιο βαθμό μπορεί να έχει ένα δίκιο). Θέλησε να τιμήσει τον Πετέν, το μεγάλο ήρωα του Α΄ Π.Π., ο οποίος πρόδωσε τη χώρα στον Β΄ Π.Π. Ασχέτως αν στη λογική του Μακρόν υπάρχει μια κάποια αλήθεια, θα έπρεπε να σκεφτεί καλά ότι στη λογική του λαού αυτό που είπε αγγίζει τη χυδαιότητα. Τεσπά, όλα για την κατανομή της πίτας γίνονται αλλά καλό είναι οι κυβερνήτες να προσέχουν να μην ξεπερνάνε τα όρια. Το… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

1. Επίπεδο ανάγνωσης πρώτο: Ο εκτός ελέγχου, βιτριολικός “αντισυστημικός” ακροδεξιός και ακροαριστερός λαϊκισμός σαρώνει Ευρώπη και ΗΠΑ και έχει καταστήσει το πιστωτικό σύστημα συνώνυμο του οργανωμένου εγκλήματος. Πολιτικοί με ευδόκιμη θητεία σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας λοιδωρούνται συστηματικά ως το απόλυτο κακό, ως μια σύγχρονη εκδοχή του Α. Χίτλερ, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Γαλλίας. Ίσως είναι προτιμότερα τα αχρεία κομματόσκυλα των μαθητικών καταλήψεων και όσοι εν γένει παρασιτούν στον κοινωνικό ιστό … Ίσως είναι καταλληλότεροι για τα αξιώματα της πολιτείας … Ποιος ξέρει … Ήδη και στη Γερμανία η σχετική παραφιλολογία, αναπαραγόμενη και από “νηφάλιες” (όσο και… Read more »

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Στα παραπάνω θα άξιζε να προσθέσω την εισαγωγή του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων) από την κυβέρνηση της Δανίας του Νότου 2009-11 ( η οποία άλλωστε επέτρεψε και τα ντήζελ στις μεγαλουπόλεις, μετατρέποντας αυτές σε θαλάμους αερίων και τους κατοίκους τους σε εν αναμονή θύματα του καρκίνου του πνεύμονος και της ΧΑΠ … φυσικά εν ονόματι των χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα … τι αξία όμως μπορεί να έχουν οι ζωές των πολιτών και το μαρτύριο των ασθματικών παιδιών μπροστά στην απειλή κατάκλυσης μερικών κοραλλιογενών ατολλών …), το οποίο (ΕΤΜΕΑΡ) έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής τις δύο… Read more »