«Σκανδαλώδη» και «δάκτυλο της CIA» χαρακτηρίζει την έκθεση του Stratfor η Yeni Safak

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για την Yeni Safak έχουμε ξαναασχοληθεί στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για μία ακόμα τυχαία εφημερίδα στην Τουρκία, αλλά ουσιαστικά για ένα ανεπίσημο φερέφωνο της κυβέρνησης Ερντογάν, που εν ολίγοις εκφράζει με λόγια όσα δεν θα μπορούσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης.

Γενί Σαφάκ: «Οι ΗΠΑ απλώνουν τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία σαν χταπόδι».

Αυτήν την φορά, η τουρκική εφημερίδα ξαναχτυπά με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» stratfor, την οποία αναδημοσιεύσαμε στα ελληνικά χθες το βράδυ για τους αναγνώστες μας.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην έκθεση αυτή ως «σκανδαλώδη» και ως ανεπίσημη προειδοποίηση για την Άγκυρα να μην πειράξει την YPG, αν και την αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του ΡΚΚ.

Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι χαρακτήρισε το stratfor ως μία σκιώδη CIA που ουσιαστικά κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη έκθεση. Μάλλον για την τουρκική εφημερίδα κι εμείς στην Π&Δ που αναδημοσιεύσαμε την εν λόγω έκθεση είμαστε κι εμείς πράκτορες (sic) της CIA.

Υπολογίζοντας το κόστος της σύγκρουσης ΗΠΑ – Τουρκίας σε κάθε τομέα

Αναφέρεται δε στην επιχειρηματολογία της έκθεσης όχι ως παράθεση γεγονότων αλλά ως παράθεση απειλών, όπως για παράδειγμα για τα τουίτ του προέδρου Τραμπ που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της λίρας, ωσάν να ήταν το stratfor που έκανε τα τουίτ αυτά, ενώ έκανε ειδική μνεία στο ότι απειλήθηκε ο εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines.

Υπενθυμίζει δε ότι το PKK είναι αναγνωρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το YPG και το PYD είναι οι βραχίονές του στην Συρία.

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι στοχοποιήθηκαν οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και την Κίνα κάνοντας λόγο για οικονομικό πόλεμο που οι ΗΠΑ μπορούν να εξαπολύσουν ενάντια στην Τουρκία.

Αμερικανικές «βολές» κατά Τουρκίας για την αγορά χρυσού από την Βενεζουέλα

Δεν ξέρουμε αν η έκθεση είναι όντως σκανδαλώδης, δηλαδή εμπεριέχει κάποιο σκάνδαλο. Η αλήθεια είναι ότι τελείως ψυχρά δεν μάθαμε κάτι πραγματικά καινούριο απ’ αυτήν, και που σίγουρα ούτε στην Τουρκία δεν είναι εξίσου γνωστό.

Γιατί άραγε ενόχλησε την Γενί Σαφάκ, δηλαδή την τουρκική κυβέρνηση, η συγκεκριμένη έκθεση που τελικά δεν ήταν κάτι παραπάνω από μία συγκεντρωτική παράθεση και υπενθύμιση κάποιων απλών γεγονότων;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •