Απάντηση ΥΕΘΑ σε επερώτηση για την παραχώρηση ελληνικών BMP-1 στην Αίγυπτο

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε σε επερώτηση τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης, σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για τον εκσυγχρονισμό από την ΕΛΒΟ 92 ΤΟΜΑ BMP-1 του ΕΣ, και την εν συνεχεία παραχώρησή τους στην Αίγυπτο.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Υλοποίηση διακρατικής συμβάσεως Ελλάδος – Αιγύπτου» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα ακόλουθα:

Στις 15 Απρ 17 η χώρα μας συνήψε διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για την παραχώρηση 92 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1. Το 2018 ο εκσυγχρονισμός 70 εξ αυτών ανατέθηκε μέσω κυπριακής εταιρείας αρχικά στην ΕΛΒΟ
και εν συνεχεία στην ΕΑΣ. Δεδομένου ότι, για την ολοκλήρωση των απαιτουμένων εργασιών και για την εν συνεχεία εξαγωγή των ΤΟΜΑ στην Αίγυπτο απαιτείται η έκδοση σχετικής αδείας, το ΥΠΕΘΑ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εξωτερικών για την από κοινού εξέταση και επίλυση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

Ο Αιγυπτιακός Στρατός διατηρεί περίπου 200 BMP-1, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με γαλλικούς κινητήρες Poyaud 520 N από το 1979 και έπειτα. Η Αίγυπτος διατηρεί έναν μεγάλο αριθμό ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, που εκτός από BMP-1, περιλαμβάνει 1.000 AIFV (YPR-765), 2.500 M-113, 500 BTR-50 κτλ. Ενδέχεται τα παραχωρηθέντα ελληνικά BMP να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών για τα υπάρχοντα αιγυπτιακά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει τους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
kiriakos
Member
kiriakos

Αν τα θέλει για ανταλλακτικά, γιατί να τα εκσυγχρονίσει;

Γιάννης Κ
Guest
Γιάννης Κ

μην τους βάζεις δύσκολα …

Mich
Member
Mich

Ωραίος ο ΥΠΑΜ. Η μπάλα στην εξέδρα…

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

Μάλλον βγάζει στην σέντρα όχι ένα,όχι δύο,αλλά τρία συναρμόδια υπουργεία.
Άψογος.
(ὁ συντονισμός του κυβερνητικού έργου δηλαδή)

Νίκος
Guest
Νίκος

Συγνώμη αλλά αν θα παραχωρηθούν ή όχι τα bmp1 είναι σημαντικό και πρέπει να γίνεται ερώτηση που βρίσκεται η διαδικασία αυτή?Και να μην γίνεται ερώτηση για το τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμο των f-16,p-3,meko,αγορά τορπιλών,αντικατάσταση kortnaer,fos,και και και……
Μάλλον τα χουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και μόνο αυτό των bmp 1 έχει μείνει

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Για τα F16 πάντως εχει γράψει η ΠΤΗΣΗ και άλλη σελίδα αναλυτικά πως το πρόγραμμα είναι εντάξει από κάθε πλευρά. Δεν εχω λινκ εύκαιρο.
ΜΕΚΟ αργούν ακόμη, τορπίλες αργούν πολύ ακόμη, Για τα P3 μη ρωτάμε καν….. Οπότε τι να μας πουν και αυτοι ακόμη και να γίνει ερώτηση!

montif74
Member
montif74

Ελεος, κάναμε την σιδεροκόλληση και την αλλαγή λαδιών “αμυντικό θέμα”. Τρομάρα μας.

Αν θέλαμε να δώσουμε δουλειά στις αμυντικές μας βιομηχανίες με μηδενικό κόστος για το ελληνικό κράτος, θα τους αναθέταμε την κατασκευή κοντείνερ για τους πρόσφυγες, με ευρωπαική χρηματοδότηση. Αλλα αυτη την δουλειά την δώσαμε στα μπατζανάκια και κουμπάρους. Περαστικά μας.