25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΥΕΘΑ: Εξετάζουμε την πιθανότητα συμμετοχής στο 6ης γενιάς ευρωπαϊκό μαχητικό

- Advertisement -

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρει στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του «ΚΙΝΑΛ» με θέμα «Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημειώνει:

«Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου των εταιρειών AirBus-Dassault-MBDAMTU-SAFRAN-THALES, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ανέθεσαν στις εταιρείες Dassault Aviation – Airbus, σε συνεργασία με τις εταιρείες MBDA, ΜΤU Aero Engines, SAFRAN και THALES, την αρχική σύμβαση πλαίσιο (Phase 1A), με την οποία ξεκινά η φάση DEMONSTRATOR (ανάπτυξης πρωτοτύπου) για το Future Combat Air System (FCAS).

Η εν λόγω σύμβαση, έχει διάρκεια 18 μηνών και περιλαμβάνει την ανάπτυξη πρωτοτύπων και ωρίμανσης τεχνολογιών αιχμής. Η προοπτική του προγράμματος είναι η έναρξη πτητικών δοκιμών το 2026. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης 1A, θα ακολουθήσει η φάση 1Β, στην οποία είναι δυνατόν να εισέλθουν και νέες εταιρείες από άλλες χώρες στο πρόγραμμα FCAS.

Επί του παρόντος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης αρχικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος από τα Γενικά Επιτελεία, υπό το πρίσμα πάντα της εμπειρίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποκτήθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα NEURON. Επίσης, σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι και η διερεύνηση της σχέσης κόστους-οφέλους από την πιθανή εξέταση συμμετοχής στο πρόγραμμα FCAS.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας στο αεροσκάφος 6ης γενιάς FCAS που αναπτύσσουν Γαλλία και Γερμανία! Η σημαντικότερη εξέλιξη του έτους, δια στόματος ΥΠΕΘΑ!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της, στο πλαίσιο υλοποίησης της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων.

Παράλληλα, η αποτύπωση των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, πραγματοποιείται μέσω του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), στον οποίο το κάθε Γενικό Επιτελείο καταγράφει και προτεραιοποιεί διακριτά τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα για την εφαρμογή των προβλέψεων της Δομής Δυνάμεων.

Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις διατιθέμενες οροφές πιστώσεων για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λαμβάνει χώρα η προτεραιοποίηση συμμετοχής του ΥΠΕΘΑ σε προγράμματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας για την έρευνα και ανάπτυξη, διατίθεται ετησίως ποσοστό 1% επί του ύψους του προϋπολογισμού του εξοπλιστικού προγράμματος του ΥΠΕΘΑ.

DASSAULT for Ever: H ΠΑ κοντά στην αγορά 6 καινούργιων Rafale F4, συζητείται ελληνική συμμετοχή στο FCAS!

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται μέσω της συμμετοχής σε συνεργατικά προγράμματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης δυνατοτήτων, η απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δημόσιας και ιδιωτικής, με παράλληλες οικονομίες κλίμακας για τον εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, η πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση μίας ολιστικής προσέγγισης, που περιλαμβάνει ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα.

Στο προαναφερθέν πλαίσιο, εξετάζονται αρμοδίως όλες οι διατιθέμενες λύσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και τη δυνατότητα συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτές.

Τέλος, όπως ενημερώσαμε και στην, από 11 Μαΐου 2021, συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, λαμβάνεται μέριμνα από το ΥΠΕΘΑ, ώστε το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως μοχλός ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

23 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Passivesonar

Όχι προς θεού, γιατί να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα;;;;;; Μπελάδες στο κεφάλι μας να βάλουμε; Να δώσουμε δουλειά σε Έλληνες και να αποκτήσουμε και τεχνογνωσία; Τα αεροπλάνα σκοτώνουν, δε θα γίνουμε όργανα του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου.

Neoklis

Ποιος τότε ο λόγος και η σπουδή να προμηθευτούμε F-35 και μάλιστα αρχικής έκδοσης ;
Ας επενδύσουμε σε περισσότερα Rafale και μετά στο ευρωπαϊκό ….

Epidauriotis

Υπάρχει περίπτωση το παρόν άρθρο και το άρθρο: “Ν. Παναγιωτόπουλος: Ενδεχόμενη συνεισφορά στην Επιχείρηση TAKUBA ενισχύει τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία”, να μην είναι άσχετα μεταξύ τους αλλά να πηγαίνουν πακέτο;

x-m

Προέχει να καταφέρουμε να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών άχυρο.

S244

Το έχω αναφέρει πάλι σε σχόλια. Επένδυση σε Rafal για τα επόμενα 10 χρόνια και συμμετοχή οπωσδήποτε στο πρόγραμμα των Γάλλων. Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού στρατού μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Το συμφέρον μας είναι η συμμετοχή σε αυτό. Ούτως ή άλλως αν γίνει όντως κοινός στρατός τα αμερικανικά όπλα θα τα ξεχάσουμε και οι αγορές οπλικών συστημάτων θα γίνονται από τα κεντρικά της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για (ολλανδικά εύχομαι) τα πλοία.

KyrJim

Πολύ καλό θα είναι να είμαστε κι εμείς μέσα αλλά θα συμβαίνει το παράδοξο να είμαστε στην αλυσίδα παραγωγής και να μην έχουμε λεφτά να τα αγοράσουμε.

milman

Είδαμε και τους Τούρκους που φύγανε σαν βρεμένες γάτες από το f35 και μπορεί να χάσουν και λεφτά ,βέβαια πήραν τεχνογνωσία αυτό που θέλαν περισσότερο. Εμείς, σήμερα τουλάχιστον, δεν μπορούμε να έχουμε βασικό στο στόλο δικινητήριο μαχητικό τεράστιας και άγνωστης αξίας όταν μάλιστα το συγκεκριμένο μάλλον θα φτιαχτεί σε πολύ λίγα κομμάτια Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να υπάρξουν δουλείες και να μείνει τεχνογνωσία στον τόπο είναι να φωνάξουμε Αμερικάνους Σουηδούς και οποίον άλλον ενδιαφέρεται και να μας κάνουν προσφορά για μια γραμμή παραγωγής για 80-90 μονοκινητήρια
Για της υπόλοιπες ανάγκες θα κινηθούμε ανάλογα τα δεδομένα της εποχής όπως πολύ πετυχημένα έγινε με τα rafal φέτος!

NikolasT

Γιατί όχι . Όταν η Τουρκία μπήκε το 2002 στο F-35 εμείς πετούσαμε χαρταετό . Μετά τρέχαμε πανικόβλητοι . Ας μπούμε τόσο ως μια προσπάθεια αναγέννησης της αμυντικής βιομηχανίας όσο και ως μια δυνητική προοπτική ενίσχυση της ΠΑ

jim40

“Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής…” όποιος δεν θέλει να ζυμώσει λέει η παροιμία. Τι περιμένουμε τις εκλογές?
“υπό το πρίσμα πάντα της εμπειρίας της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποκτήθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα NEURON” έναν αεραγωγό φτιάξατε ΕΝΑΝ και μας τα κάνετε τσουρέκια. Αν θέλετε να μπείτε στο πρόγραμμα μπείτε και αφήστε τις βαρύγδουπες δηλώσεις για αμυντική βιομηχανία και πράσινα άλογα (ολιστικές προσεγγίσεις, συνεργατικά προγράμματα και λοιπά ακροβατικά). Κυρίως όμως μην μιλάτε για ιδιωτική αμυντική βιομηχανία σε μια χώρα που απαγορεύεται όχι απλά να φτιάξεις όπλο αλλά απαγορεύεται ακόμα και να κατασκευάσεις τα πυρομαχικά του. Από βαρύγδουπες και δυσνόητες ανακοινώσεις γκώσαμε πια

billy

Θεωρώ οτι σχετικά σύντομα θα έρθουν πρώτα τα F-35.
Και αυτό γιατί τα χρειαζόμαστε γρηγορότερα απο το FCAS για πάρα πολλούς επιχειρησιακούς λόγους.
Πρέπει να προσέξουμε να δούμε πως θα πάει το πρόγραμμα γιατί μπορεί και να μην συμφωνήσουν οι Γαλλογερμανοί ή να καθυστερήσουν πολύ.
Η αναβάθμιση των F-16 θα τελειώσει το 2027 άρα θα έχουν αρκετό χρόνο ζωής ακόμα.
Ετσι και αλλιώς με έναν στόλο Rafale, F-35, F-16 και Mirage 2000 πότε θα χρειαστούμε αντικαταστάτες ?
Θεωρώ οτι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς έχουμε χρόνο και δεν πρέπει να βιαστούμε.

alexmark

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται διασπασμένη. Από εδώ το FCAS από εκεί το TEMPEST. Αποτέλεσμα, δύο ανταγωνιστικά προγράμματα που θα καταλήξουν να είναι περιορισμένης εμβέλειας, ιδίως όταν οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν τη δική τους πρόταση για την 6η γενιά και θα αρχίσουν να βάζουν στο πρόγραμμα κι άλλους συμμάχους όπως με το F-35. Η ιστορία Rafale-Typhoon επαναλαμβάνεται ίσως τελικά και ως φάρσα, με μόνη διαφορά ότι οι Γερμανοί εγκατέλειψαν Βρετανούς-Ιταλούς (Tornado,Typhoon) για τους Γάλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν τη μονοξιά τους η μήπως όχι τελικά;

baggosjuve

Πρεπει οπωσδηποτε να παρουμε αλλα 30 Rafale και να μπουμε και στο προγραμμα 6ης γενιας FCAS!!

christos_choris_a

Θα είναι τελικά 6ης γεννιάς ή θα μείνει μετεξεταστέο στην 5η ;

SAAB

Έχουμε κουράσει με αυτόν τον κρατισμό. Τι πάει να πει εάν θέλουν τα επιτελεία. Ιδιωτικές εταιρείες που να θέλουν δεν υπάρχουν;

ElGreco

Mα τελικώς σε ποιον κόσμο βρίσκεται το ΥΑ και η ηγεσία του;
«Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση συμμετοχής της χώρας μας σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης από το οικείο Γενικό Επιτελείο»
Μπα δεν υπάρχει ανάγκη αεροσκάφους 6 γενιάς σήμερα από την ΠΑ; Δεν θέλετε να διατηρείσετε την αεροπορική υπέροχη; Τα Φ-4 δεν οδεύουν προς απόσυρση; Τα F-16 Block 30/50 που δεν είναι ξεκάθαρο αν τα αναβαθμίσετε αν τελικώς δεν το κάνετε δεν πρέπει να αντικατασταθούν; Σε δυο δεκαετίες δεν θα πρέπει να μιλάμε για αντικατάσταση του κορμού της αεροπορίας για Μιράζ και Φ16; Μήπως να περιμένετε όπως και στο ναυτικό να καθηλωθεί η αεροπορία και μετά να μιλάμε για μπαλώματα και να κορδωνόμαστε πως αγοράζουμε 18 ενώ θα χρειαζόμαστε 180 μονάδες.
Φυσικά ούτε λόγος για τα οικονομικά όφελοι μιας τέτοιας κίνησης. Εμείς έχουμε τον Τουρισμό και τα παιδιά που λιποθυμούν λόγο λιμοκτονίας στα «σχόλια» .
Τη χώρα ρε παιδί μου και μετά κάποιοι θίγονται όταν την αποκαλείς Ελλαδιστάν.

zap

Ρε σεις! Δουλευομαστε; Τι θα πει το ‘εξεταζουμε’ ;

Εχουμε καλυτερα σχεδια εμεις δικα μας;
Το ψαχνουμε και καλα να δουμε αν υπαρχει αρνητικη πλευρα για την πολυδιαστατη αμυντικη μας βιομηχανια;

Το σκεφτομαστε γιατι ισως ριξουμε τις ΗΠΑ που μας θελουν σωνει και καλα στο νεο τους μαχητικο 6ης γενιας ;

Να ξαναπω…Ρε δουλευομαστε ;

ultorius

Ας τα βρουν πρωτα η dassault με την Airbus και μετα μπαινουμε. Για την ωρα ολο τρωγονται μεταξυ τους για την μοιρασια στο οικονομικο κομματι.
Παντως το να αντικαταστησουμε ολα τα φ16 με αυτα μου φαινεται απιαστο ονειρο. Το κοστος οποιουδηποτε αερσοκαφους 6ης γενιας θα ειναι απιστευτα μεγαλο. Δικηνητηριο+ χαμηλo ιχνος+ κοστη των uav που θα ελεγχει…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 4.49

Related News

Επιβεβαίωση από ΗΠΑ: Καμία πρόοδος για τους S-400 στη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Όπως ήδη είχαμε αναφέρει στις 14/6, ο Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε υποχώρηση στο θέμα των S-400. Μιλώντας εκ νέου σε δημοσιογράφους σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος...

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...