Ο ΥΕΘΑ για τις εξελίξεις σε F-16V, Mirage 2000, [email protected] και Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με ΗΠΑ

108
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πολιτικές κατευθύνσεις που ακολουθούν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς για τις προκλήσεις ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Αμύνης έχει ως ακολούθως:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκλεκτά μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

Με χαρά αποδέχομαι την πρόσκληση του Προεδρείου, να παρευρεθώ εδώ και να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Άμυνας και να συζητήσουμε, τόσο όσον αφορά στις πολιτικές που αναπτύσσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και για τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε.

Επί της αρχής, θα ήθελα να πω δύο – τρεις βασικές παρατηρήσεις:

Πρώτον, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση. Επομένως, δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά για συζήτηση και εποικοδομητική κριτική επί συγκεκριμένων προτάσεων, σχεδίων, σχεδιασμών, πολιτικών, που αναπτύσσει το Υπουργείο.

Δεύτερον, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι το βασικό και κυρίαρχο όργανο χάραξης της Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτή η αρμοδιότητα ανήκει πρωτίστως στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό, και φυσικά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αναπόφευκτα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμπλέκεται στη χάραξη Εξωτερικής Πολιτικής για τη χώρα, διά μέσου του πολύ σημαντικού εργαλείου της Αμυντικής Διπλωματίας, το οποίο έχει αναπτύξει -και συνεχίζει να αναπτύσσει.

Σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Η αποτροπή είναι η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συμφέρει κανέναν να σκεφθεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον κυριαρχικών συμφερόντων μας. Το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που ενδεχομένως σκοπεύει να προσπορίσει.

Αυτή είναι στην ουσία η έννοια της αποτροπής. Επομένως, ισχυρή αποτρεπτική ισχύς σημαίνει εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στη χώρα και στους πολίτες της. Δύο στοιχεία που συνιστούν το αποτρεπτικό στοιχείο της χώρας, που εκφράζεται διά των Ενόπλων Δυνάμεών της: Η ετοιμότητα και το αξιόμαχο. Σε αυτό ορίζω και κάποιες βασικές παραμέτρους.

Η πρώτη, αναπόφευκτα, είναι το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί έχουμε τα στοιχεία της ηγεσίας, του σχεδιασμού, των δομών και βέβαια, συνεχών διαδικασιών άσκησης και εκπαίδευσης.

H δεύτερη παράμετρος είναι τα υλικά μέσα, κυρίως τα οπλικά συστήματα, αλλά και όλες οι υποδομές υποστήριξης αυτών. Στα οπλικά συστήματα προέχει ασφαλώς η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχόντων, η προσαρμογή τους στις ανάγκες της αμυντικής πολιτικής μας, η πρόσκτηση νέων συστημάτων, όποτε αυτό καθίσταται αναγκαίο, διότι όσο περνούν τα χρόνια και όσο χρησιμοποιούνται αυτά τα συστήματα, επέρχεται φθορά, ενώ η τεχνολογία εξελίσσεται, έτσι ώστε να χρειάζεται άνοιγμα προς νέες τεχνολογίες οι οποίες εξοπλίζουν σε μεγάλο βαθμό κάθε αμυντικό σύστημα.

Ας μην ξεχνάμε και την οικονομική δυνατότητα. Στο παρελθόν είχαμε οδυνηρή εμπειρία, της εξαιρετικά περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας, που αναπόφευκτα επηρέασε και το πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των εξοπλιστικών συστημάτων της χώρας.

Επιθυμώ να διαφυλάξουμε τα βασικά σημεία αυτής της συζήτησης ως αδιαπραγμάτευτη πρακτική, διότι η επιλογή της Κυβέρνησης στα θέματα της Εθνικής Στρατηγικής και Αμυντικής Πολιτικής που προασπίζουν τα Εθνικά μας συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι να υπάρχει ομόνοια και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων. Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση και το έδαφος να βρούμε, αυτή τη συνεννόηση σ’ αυτήν την Επιτροπή.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους κυρίους και κυρίες συναδέλφους ότι μαζί με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, τον Υφυπουργό -ο οποίος προέρχεται από το στράτευμα και η εμπειρία του είναι πολύτιμη, ιδίως στην καθημερινότητα του Υπουργείου- αλλά και τον κ. Γενικό Γραμματέα και τη Στρατιωτική Ηγεσία εργαζόμαστε διαρκώς ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να εκτελούν στο ακέραιο την αποστολή τους προκειμένου κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να νιώθει ασφαλής.

Στο θεσμικό πλαίσιο των Συνταγματικών μας υποχρεώσεων, αλλά και της Κοινοβουλευτικής θεσμικής διαδικασίας για ενημέρωση του Σώματος, την οποία σέβομαι απολύτως, τηρώ απαρεγκλίτως και αυτό έχω σκοπό να κάνω και στο μέλλον, θα σας αναπτύξω τις δράσεις που προσδιορίζονται σε έξι βασικούς άξονες.

Οι άξονες αυτοί υπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα χώρο τόσο ευαίσθητο, όπως αυτός της Εθνικής Άμυνας, να υπάρχει και σχέδιο και συνέπεια και έργο και αποτελεσματικότητα.

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις ασφαλείας της περιοχής μας που επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας. Στην ουσία, όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφέρω ενδεικτικά, την παράνομη μετανάστευση με τις αυξημένες ροές, οι οποίες μας προβληματίζουν πάρα πολύ, τον εντονότατο ανταγωνισμό για την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδίως υδρογονανθράκων. Γνωρίζετε όλοι τι συμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η κλιματική αλλαγή και οι κυβερνοαπειλές είναι μερικές ακόμα από τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, που για όσους παρακολουθούν τη διεθνή συζήτηση για την Άμυνα συνιστούν και ένα ιδιότυπο μείγμα υβριδικών απειλών. Οι υβριδικές απειλές δεν είναι αυτές που εκφράζονται απέναντι στην ασφάλεια ενός κράτους με το συμβατικό τρόπο, κυρίως με ανάληψη στρατιωτικών ενεργειών, αλλά είναι ένα μείγμα δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν να αποσταθεροποιήσουν εσωτερικά μία χώρα και επομένως σκόπιμο είναι να αντιμετωπίζονται και με τον κατάλληλο τρόπο, όχι βέβαια με συμβατική στρατιωτική αντιμετώπιση, αλλά με άλλους πιο έξυπνους και πιο σύνθετους τρόπους.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση αφετηρία συνιστά η παραδοχή ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν, αλλά και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς και φυσικά σε πλαίσια εφικτά. Βέβαια παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.

Προχθές συνομίλησα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Χουλουσί Ακάρ. Με διαβεβαίωσε ότι σκοπός είναι με όλη την καρδιά τους να συνομιλούν μαζί μας, προκειμένου να εξεύρουμε λύσεις, παρά τις διαφορές μας. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά παράλληλα έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε και η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε την Ασφάλεια της Πατρίδας, μέσω της ισχυρής παρουσίας και της ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε να μιλούμε. Θεωρώ ότι έχει σημασία τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοικτά, ακόμα και σε περιόδους έντασης. Καλό είναι προς το σκοπό της επιδίωξης κάποιας συνεννόησης. Και συμφωνήσαμε ότι θα βρεθούμε για πρώτη φορά να συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς στην προσεχή συνεδρία των Υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προς το τέλος του Οκτωβρίου.

Δεν είμαστε βασικός μοχλός άσκησης της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας, αλλά ασφαλώς εμπλεκόμεθα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως διά της Αμυντικής Διπλωματίας. Και μια που μιλάω για την Αμυντική Διπλωματία θα έρθω στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό αποτελεί για εμάς κορυφαίο εθνικό θέμα, στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας. H Ελλάδα, λοιπόν, στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων προς την Τουρκία για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται από αυτή στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι θυμίζω ΑΟΖ κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, εκ μέρους μου διεξάγεται μία πολύ εντατική και συστηματική ενημέρωση των Πρέσβεων που συναντώ κατ’ ιδίαν. Έχω ήδη συναντήσει 12 Πρέσβεις φίλων χωρών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από πιο μακριά, καθώς και σημαντικά στελέχη είτε στις δομές των Υπουργείων Άμυνας άλλων χωρών, για παράδειγμα Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, είτε κορυφαία στελέχη διεθνών αμυντικών δομών, όπως το ΝΑΤΟ και η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση και αυτό γίνεται διαρκώς όσον αφορά αφενός την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και αφετέρου ότι σε όλο αυτό το δύσκολο πάζλ η Ελλάδα είναι ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, που εμφανίζεται πλέον ως καθαρός πάροχος ασφάλειας και όχι ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή. Αναγνωρίζουν, δηλαδή, αυτό το ρόλο της Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της χώρας τουλάχιστον στην εκτίμηση όλων αυτών των παραγόντων.

Η Αμυντική Διπλωματία, λοιπόν, ασκείται μέσα από μια δέσμη δραστηριοτήτων, στην οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωτοστατεί με σκοπό την ενίσχυση των συνεργασιών και των συμμαχιών μας προς την κατεύθυνση προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και προς τη δημιουργία κλίματος αποτελεσματικής εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις εντός της Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και με άλλες χώρες ενδιαφέροντός μας.

Στην κατεύθυνση αυτή -και αυτό είναι σημαντικό- επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές σχέσεις με στρατηγικούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τις οποίες όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναπτύξει έναν στρατηγικό διάλογο που λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η περίφημη MDCA, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν έτοιμη όσον αφορά το τελικό επεξεργασμένο κείμενο. Θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Μάικ Πομπέο, ο οποίος για όσους γνωρίζουν αυτή τη στιγμή είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας στην Αμερικανική Κυβέρνηση, πιο ισχυρός από ποτέ, θα έλεγα, όσον αφορά Υπουργό Εξωτερικών.

Θα επισκεφθεί την Ελλάδα, και μεταξύ άλλων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα επιβεβαιωθεί και από κοντά η εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτή; Επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από δράσεις, τις οποίες επισπεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι το θέμα της Σούδας, όπου υπάρχει αίτημα να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η σχέση χρήσης της Σούδας από τον αμερικανικό παράγοντα. Αυτό το βλέπουμε.

Είναι η αυξημένη παρουσία και η αίτηση για μερική χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βρεθήκαμε την περασμένη Παρασκευή εκεί με τον Αμερικανό Πρέσβη, όπου με αμερικανική χρηματοδότηση πραγματοποιείται η ανέλκυση μιας βυθοκόρου που χρόνια είναι βυθισμένη στο λιμάνι και επομένως περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του. Το έργο συντελείται, όπως σας είπα, με αμερικανική βοήθεια, αλλά και μια εξαιρετική συνέργεια από εγχώρια εργατικά χέρια που δουλεύουν δίπλα και μαζί με αμερικανικά, από ελληνικές τεχνικές εταιρείες που συντονίζονται και υλοποιούν δίπλα και μαζί με αμερικανικές, με μία συνέργεια σχεδιασμών και υλοποίησης η οποία δίνει ακριβώς αυτή την απτή απόδειξη ότι καλύτερο, κάτι βαθύτερο χτίζεται όσον αφορά αυτή τη στρατηγική σχέση.

Παράλληλα στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων, διευρύνοντας συγχρόνως τις διεθνείς δραστηριότητες του Υπουργείου με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα αξιοποιούμε τα δύο σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, καθώς και τις διμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, που ενισχύουν τη συνεργασία της Δύσης με τις χώρες αυτές και αποτελούν παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Με αυτό τον τρόπο αναδεικνυόμαστε σε προνομιακό συνομιλητή και εταίρο τόσο με τα κράτη της περιοχής όσο και με ισχυρότερες δυνάμεις παγκοσμίως. Και αποτελούμε έναν αξιόπιστο άξονα, όπως είπα, προαγωγής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως καθαρός πάροχος ασφάλειας και επ’ ουδενί παράγων αστάθειας και αποσταθεροποίησης.

Για την προώθηση των παραπάνω δράσεων είχα την ευκαιρία πρόσφατα να συζητήσω κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο με τον ομόλογό μου και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Όσον αφορά στις πολιτικές που αναπτύσσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανα λόγο για έξι άξονες που υπηρετούν τη στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ασφάλεια στη χώρα

 • Άξονας πρώτος: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων με εστίαση στην τεχνολογική υπεροχή και στην αξιοποίηση των σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και συστημάτων διοίκησης.

Δεν είναι εύκολο ιδίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων και ιδίως λόγω του ότι έχω την αίσθηση ότι έχουν συσσωρευτεί προβλήματα όσον αφορά στη συντήρηση οπλικών συστημάτων, όσο και την πρόσκτηση καινούριων, όμως γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια από τη Στρατιωτική Ηγεσία. Υπάρχουν πάρα πολλές κατατεθειμένες προτάσεις, προγράμματα και υποπρογράμματα εξοπλισμών που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή.

Εκατό και πλέον βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σε όλο το φάσμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Βέβαια είναι και τα μεγάλα θέματα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο καθώς θα έρθουν οι σχετικές συμβάσεις στη Βουλή, ασφαλώς και θα γίνει, θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα ενημέρωσης του Σώματος τόσο σε επίπεδο Επιτροπών Άμυνας και Επιτροπής Εξοπλιστικών όσο βέβαια και σε επίπεδο ψήφισης στην Ολομέλεια.

Αυτά τα τρία μεγάλα προγράμματα όπως τα ιεραρχούμε είναι:

α) Η αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία Viper που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε αεροσκάφη 4ης γενιάς στο κατώφλι της 5ης γενιάς. Αυτό το τεράστιο πρόγραμμα θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά αντίκτυπο θα διενεργηθεί μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ. Το πρόγραμμα αυτό θα καταστήσει λειτουργική και αποτελεσματική την ΕΑΒ, αλλά και σίγουρα θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει κι άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων, κυρίως αεροσκαφών από άλλες χώρες.

Προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Για να γίνει αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα το πακέτο τον «όφσετ», παλιά τα λέγαμε αντισταθμιστικά, ενώ το χαρακτηριστικό του πακέτου αυτού αφορά στα υποπρογράμματα που κυρίως έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ διά του υποκατασκευαστικού έργου. Περισσότερα θα πούμε όταν έρθει η ώρα να αναλύσουμε πολύ λεπτομερώς και πολύ διεξοδικά αυτό το πρόγραμμα.

β) Η υποστήριξη των υπαρχόντων Mirage. Προς το σκοπό αυτό έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν όχι απαραίτητα με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, αυτά φαίνεται ότι μπαίνουν σε μία τροχιά επίλυσης.

Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη Mirage στην καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα γιατί είναι όπλο το οποίο πραγματικά ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο.

γ) Το θέμα πρόσκτησης των δύο νέων φρεγατών τύπου Belharra. Έχει διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον απόκτησης μίας νέας φρεγάτας που θα παρέχει πλέον και το πλεονέκτημα της άμυνας περιοχής με ευρύτατο σύστημα αντιαεροπορικής κάλυψης, βασισμένο σε πολύ προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνολογίες. Η γαλλική πλευρά φυσικά έχει αποδεχθεί.

Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο βαίνει προς επίλυση, δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας. Βέβαια πάνω στη ζήτημα χρηματοδότησης έρχεται και προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Επομένως έχει ξεκινήσει μία σειρά εντατικών επαφών ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των δυο κρατών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών από πλευράς μας και της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών των Γάλλων προκειμένου να συνεννοηθούμε τι ακριβώς θέλουμε από αυτό το πλοίο.

Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη.

 • Άξονας δεύτερος: Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδιώκουμε την αύξηση της διαθεσιμότητας του έμψυχου δυναμικού, η οποία δεν πρέπει να είναι συγκυριακή. Ίσως γνωρίζετε ότι πάει να σπάσει κάθε ρεκόρ η διάθεση κατάταξης στην επόμενη ΕΣΣΟ. Βολεύει ενδεχομένως να καταταγεί κάποιος το Νοέμβριο για εννέα μήνες ώστε τέλος καλοκαιριού – αρχές Σεπτεμβρίου να είναι ελεύθερος να συνεχίσει την πορεία του με σπουδές και ο,τιδήποτε άλλο.

Όμως εδώ υπάρχει μία ανισορροπία. Πάρα πολλοί κατατάσσονται σε αυτή την ΕΣΣΟ περισσότεροι από όσους μπορεί υποστηρίξει το Στράτευμα, ακόμα και το απλό της ένδυσης, της υπόδησης και της σίτισης.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να καταταγούν σ’ αυτήν την ΕΣΣΟ όσοι περισσότεροι γίνεται. Ίσως μας δοθεί και μία ευκαιρία κατά αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τις Μονάδες της Θράκης και των νησιών, διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης και σαφώς νομίζω ότι αν θέλουμε όλοι να μιλάμε και να υποστηρίζουμε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να συζητάμε πρωτίστως για την επαρκή επάνδρωση των Μονάδων ανά την επικράτεια, αλλά κυρίως στα σύνορα.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής και της Εφεδρείας προετοιμάζουμε σχετικό Σχέδιο Νόμου, στο οποίο εξετάζουμε μεταξύ άλλων την έναρξη εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων επί εθελοντικής βάσεως, προς αύξηση επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της Εθνοφυλακής.

Παράλληλα συντάσσεται μελέτη που εξετάζει τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Κυβερνοχώρου (Cyber Security), κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Σκοπός είναι η θωράκιση κρίσιμων δομών και δικτύων. Σας μίλησα για τις υβριδικές απειλές, το αντίδοτο σε αυτό είναι μία ισχυρή ομπρέλα κυβερνοάμυνας. Σε αυτό βρισκόμαστε σε απόλυτη συνέργια με το αρμόδιο Υπουργείο και τον αρμόδιο Υπουργό.

Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε το Κέντρο Μελετών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστοίχου του ΚΕΜΕΑ (Κέντρου Μελετών Αστυνομίας), με σκοπό την ολιστική προσέγγιση και ενοποίηση των δράσεων στον κρίσιμο τομέα της έρευνας τόσο εφαρμοσμένης όσο και θεωρητικής.

 • Άξονας τρίτος: Εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Κυριότερη παρέμβαση θα είναι η υποβολή νέου Σχεδίου Νόμου περί Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Έργων στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Θέλουμε ένα αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο πλαίσιο. Κατανοούμε ότι ο υπάρχων υφιστάμενος νόμος είναι καταρχήν σωστός, άλλωστε είναι προσαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο, αλλά από εκεί και πέρα στην πράξη οδηγούμαστε σε κάποιες δυσκαμψίες, δυσλειτουργίες, και δυσχέρειες ως προς τη λειτουργική εφαρμογή.

Θέλουμε να έχουμε ποιοτική κατηγοριοποίηση. Δεν μπορεί δηλαδή ο διαγωνισμός για την πρόσκτηση των νέων φρεγατών να γίνεται με τον ίδιο τρόπο, τις ίδιες δικλίδες ασφαλείας και διαφάνειας με ένα διαγωνισμό για την απόκτηση ενός σχετικά φθηνού ανταλλακτικού το οποίο θέλουμε να βάλουμε σε ένα αεροπλάνο ή για το διαγωνισμό κάποιας απόκτησης αντίσκηνων προκειμένου οι φαντάροι να κάνουν τις ασκήσεις τους. δεν είναι το ίδιο πράγμα, πρέπει να υπάρχει σχετική ευελιξία.

 • Άξονας τέταρτος: Ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καθόσον αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και για τη διατήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιδιώκουμε τη διατήρηση, την περαιτέρω ανάπτυξη και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, των Οδηγιών και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψη και τις προβλέψεις της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ).

Εκεί θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε όταν αρχίσουν να έρχονται οι συμβάσεις στη Βουλή τόσο για την ΕΑΒ, εκτιμώ ότι σύντομα θα έρθει και μία νομοθετική παρέμβαση παράτασης των συμβάσεων των Ναυπηγείων με το Πολεμικό Ναυτικό, υπάρχει έργο εκεί. Παράλληλα υπάρχει μία προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή στα Ναυπηγεία. Αναπόφευκτη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν αυτά όπως πρέπει και να υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και να μπορούν αν προσελκύσουν και άλλες δουλειές.

Στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης επιδιώκουμε τη διεύρυνση της συμμετοχής μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Programme – EDIDP) και τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης που αυτό προσφέρει, καθώς και στον διάδοχο αυτού το EDF (European Defence Fund), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας αρχίζει να τρέχει και στο μέλλον θα είναι και μία πηγή χρηματοδότησης για κονδύλια τα οποία θα επενδυθούν στον τομέα της Άμυνας ιδίως σε ό,τι αφορά στην κυβερνοάμυνα και τις νέες τεχνολογίες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προώθηση διακρατικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράψαμε προ ημερών αυτό το μνημόνιο, αυτή αποτελεί το πλαίσιο για την προώθηση τεσσάρων ερευνητικών προγραμμάτων. Θα έρθει και στο ΚΥΣΕΑ αλλά και στη Βουλή προσεχώς.

 • Άξονας πέμπτος: Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων, για την είσοδο στην αγορά εργασίας από τους στρατεύσιμους, αν θέλετε αυτό είναι μία θα έλεγα κομβική παρέμβαση του Υπουργείου έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία που για πολλούς θεωρείται εντελώς χαμένος και άχρηστος χρόνος χαμένη να συνδυάσει και κάτι ωφέλιμο.

Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένου προσόντος, όπως λ.χ. η ξένη γλώσσα, η επάρκεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Φανταστείτε πώς αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει και να κινητροδοτήσει τη στρατιωτική θητεία.

Επίσης σχεδιάζεται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς και με αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών. Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

 • Άξονας έκτος: Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στόχος είναι η ενίσχυση και απλοποίηση ρόλου του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, όπου εκεί εντάσσονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου, όλα τα ακίνητα κυρίως και στόχος η αύξηση πόρων για την άμυνα της χώρας. Έχει να κάνει βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΥΠΑΑΠΕΔ.

Παράλληλα δρομολογείται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των Κινητών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειοδοτικών δημοπρασιών, με βασικό ζητούμενο την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας ώστε να αξιοποιούνται περιουσιακά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, τρία ήσσονος σημασίας στοιχεία όσον αφορά στο μέγεθος, αλλά στην ουσία είναι ζητήματα τα οποία για όποιον συζητά τη διεθνή συζήτηση στο χώρο της Άμυνας έχουν τη δική τους ειδική σημασία. Αναφέρομαι στην προστασία του περιβάλλοντος, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, την απεξάρτηση από ρυπογόνες μορφές ενέργειας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι η λεγόμενη προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Άμυνα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα έχουμε έτοιμη πρόταση για την έναρξη εργασιών κατασκευής ενοποιημένου Στρατοπέδου εντός του 2019 ώστε να αποτελέσει πρότυπο αλλά και μοντέλο ορθολογικής χρήσης των πόρων και μεγιστοποίησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Μονάδων.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν πολύπλευρο έργο και προς το κοινωνικό σύνολο, θεμελιώνοντας δεσμούς με τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Και τούτο γίνεται γιατί το προσωπικό αφενός έχει τις δυνατότητες να σχεδιάζει να υλοποιεί, να εκτελεί, να επιτυγχάνει στο έργο του και αφετέρου γιατί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι εκτός κοινωνίας αλλά προέρχεται από την κοινωνία.

Έτσι είναι το λεγόμενο ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων είτε αυτό έχει να κάνει με την εξαιρετική συμβολή με τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αυτούς τους ήρωες τους οποίους είδαμε να επιχειρούν και αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των αντοχών τους, είτε έχει να κάνει με τη διακομιδή ενός ασθενούς με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, από ένα ακριτικό νησί προς το κέντρο, είτε έχει να κάνει με την ταχύτατη και ουσιαστική συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων όπου συντρέχει μία περίπτωση φυσικής καταστροφής, δυστυχώς με την κλιματική αλλαγή πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα φαινόμενα θα είναι συχνότερα και τακτικότερα, όχι έκτακτα αλλά τακτικά πλέον και εκεί αναπόφευκτα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πρώτες στη συνδρομή για την αρωγή των πληγέντων.

Στοχεύουμε σε σύγχρονες, ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις, με υψηλή αποτρεπτική ισχύ.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτή τη συνθήκη, δεν είναι εύκολο υπάρχουν προβλήματα, πάντα όμως υπήρχαν προβλήματα και πάντα η διαδικασία διατήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, εξαιρετικού αξιόμαχου είναι μία διαρκής, δυναμική διαδικασία. Σκοπός μας είναι απλά αυτές οι διαδικασίες να γίνουν εντατικότερες.

Αισιοδοξώ ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης θα είμαστε μαζί. Με εθνικό όραμα και διάθεση για σκληρή δουλειά, οφείλουμε όλοι μας να συνδράμουμε, ο καθένας από το χώρο ευθύνης του, και ο καθένας βάσει των δυνατοτήτων του για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, για την προώθηση της θέσης της Ελλάδας στο εξωτερικό και την εμπέδωση της χώρας ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής ως σταθερό πλέον και αδιαμφισβήτητο από όλους καθαρό πάροχο ασφαλείας.

Σας ευχαριστώ για την ανοχή και περιμένω με ανυπομονησία τη συζήτηση που θα αναπτυχθεί και φυσικά εξυπακούεται ότι θα απαντήσω σε ερωτήματα που θα θέσετε όσον αφορά το ευρύτερο φάσμα της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
Digenis
Member
Famed Member
Digenis

Εγω λεω αυτη την φρεγατα την μιση να την κατασκευασουν οι Γαλλοι και την αλλη μιση Ελληνικα ναυπηγεια ..εεε!!! Καταπληκτική ιδέα .. Σαν δεν ντρεπόμαστε λεω εγώ

Steve
Guest
Steve

Κατι δεν κατανοησατε… Ξαναδιαβάστε…

Καλα τα λες
Guest
Καλα τα λες

μια φρεγατα θα ειναι στοχος υποβρυχιων, αεροσκαφων και αλλων παρακτιων πυραυλων. Θελει αγορα συγχρονων οπλικων συστηματων οπως ειναι τα F35 , οι S400 και αλλων πυραυλων μακρας εμβελειας. Κατεμε χρειαζεται ενισχυδη πρωτα η ΠΑ με αναβαθμιση των Μιραζ οπως σωστα δρομολογειται ( με πιστοοιηση Μετεορ ακομα καλυτερα) και μετα αγορα 25 F35 με 4.5 δις. Μετα ολα τ αλλα. Αν δεν αποκτησουμε οπλα με κυρος τοτε κλαφτα χαραλαμπε

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

H συντηρηση δρομολογειται… την αναβαθμιση ξεχασε την.

Εγκυρε MisCo...
Guest
Εγκυρε MisCo...

δυσκολο να δουμε δηλαδη Μιραζ 2000 5 με μετεορ και λινκ 16; Καλα τοσο δυσκολο ειναι το λινκ 16 στα Μιραζ; Για τα 16 παλια Μιραζ οκ μαζι σου. Αλλα μια πιστοποιηση μετεορ και ενα λινκ 16 στα -μκ2 μπορει να το κανονισει ο Κυριακος μετον Μακρον.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Με το κατάλληλο αντίτιμο όλα γίνονται. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε να καλύψουμε το αντίτιμο…

Spirit
Guest
Spirit

Διαβάζουμε και λίγο λέω εγώ… δηλαδή κάπου ήμαρτον παιδιά.

CKfurious
Guest
CKfurious

Εδώ μιλάει ξεκάθαρα για 2 belhares: γ) Το θέμα πρόσκτησης των δύο νέων φρεγατών τύπου Belharra Δηλώνει επίσης πως είμαστε Ακόμα σε….. πρώιμη φάση: Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση τώρα, αλλά αν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητούμε εμείς και συμφωνήσουν οι Γάλλοι πως μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η πρόσκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει δραματικά θα έλεγα τις δυνατότητες του Στόλου μας και τον εκσυγχρονίζει κιόλας δεδομένου ότι η ηλικία των φρεγατών μας είναι αρκετά μεγάλη Οποτε θα έχουμε να ανταλλάσσουμε πόλεs φιλοφρονήσεις fellow συμφορουμιτες μέχρι να υπογραφει και εάν… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Κρατάω την FoS για τα Μιράζ και το ότι τελικά η διαμόρφωση των bellhara θα είναι διαφορετική από την γαλλική… Αν ισχυουν αυτά που διάβασα στο τουίτερ για 32 κελιά τότε καλυτερα να παμε σε 32 αστέρ30 και διπλό CIWS ή strales… Ουτε αστερ15 ουτε σκαλπ Ναβάλ…

ΥΓ για την αυξηση της θητείας μόκο κυριε υπουργέ έτσι?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όταν ανέλαβε αρχικά η κυβέρνηση, ο Πιερρακάκης είχε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Τον ρωτάει κάποια στιγμή η δημοσιογράφος “κ. Πιερρακάκη όταν υλοποιηθούν τα ψηφιακά έργα που λέτε, δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο;” (πάγια συνέπεια της αυτοματοποίησης, και στη μηχανογράφηση, είναι η μείωση των απαιτήσεων επάνδρωσης και η αχρήστευση θέσεων εργασίας). Η απάντηση του Πιερρακάκη; “Σε καμία περίπτωση”, ακολουθούμενη από γενικόλογα. Άρα ναι, για την αύξηση της θητείας μόκο και μόνο μόκο. Οποιαδήποτε άλλη προσδοκία είναι αβάσιμη.

neverwill
Member
Active Member
neverwill

Καλησπέρα , ερώτηση . Εχει νόημα η αύξηση τής θητείας αν τό μόνο αποτέλεσμα θα είναι η ταχύτερη αποψίλωση καί συλλογή τσιγαρογοπών ; Mήπως θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μία μελέτη καί απόφαση εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού καί μετά άν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη αύξησης τής θητείας να προχωρήσουμε ;
Βtw , ο Nikolaos πού βρίσκεται ?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μα φυσικά και δεν έχει νόημα, σε άλλα σχόλια κι εγώ ακριβώς το ίδιο έχω αναρωτηθεί. Απλώς πάνε κατά μία έννοια μαζί, όποιος δεν αντέχει το πολιτικό κόστος της αύξησης της θητείας δεν αντέχει ούτε το κόστος της ποιοτικής αύξησής της.

Ο Νικόλαος κι εγώ αναρωτιέμαι που είναι…βέβαια νομίζω εργάζεται στο εταιρικό/εμπορικό δίκαιο, άμα του’χει κάτσει τίποτα βαρύ λογική είναι η σιγή ασυρμάτου…πάντως σήμερα νομίζω είδα ένα upvote του, άρα τουλάχιστον δε μας σιχάθηκε ακόμα!

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Χρειαζόμαστε επειγόντως και τα δυο… Μια τρίμηνη αύξηση με την ανάλογη αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Να ξέρουμε όμως τι λέμε με τον όρο αναβάθμιση. Να μάθει στον στρατευσιμο πως να είναι αποτελεσματικός φονιάς ενώ ο ίδιος θα επιβιώνει… Οχι κομπιούτερ και ξένες γλώσσες.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μα αν δε διδάξει ο στρατός κομπιούτερ και ξένες γλώσσες, ποιος θα διδάξει! Το σχολείο;;; Ναι, πληρώνουμε ήδη πληροφορικούς και φιλόλογους ξένων γλωσσών εκεί, και τι θέλετε να πείτε δηλαδή δε κατάλαβα…

filon26
Member
Famed Member
filon26

Παλαιότερα τουλάχιστον, η θητεία δεν υπήρχε μόνο για την εκπαίδευση των στρατευσίμων. Σε περίοδο ειρήνης, η εκπαίδευση αποτελούσε μικρό μέρος της και το υπόλοιπο ήταν μια παρατεταμένη περίοδος “εφεδρείας”. Κατ’αρχάς, υπήρχε ανάγκη επάνδρωσης και συντήρησης μεγάλου αριθμού και διεσπαρμένων μονάδων (λόγω εθνικών και ΝΑΤΟϊκών σχεδίων). Μετά, υπήρχε η ανάγκη διατήρησης ικανού αριθμού μονάδων που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν άμεσα, σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται να συγκροτηθεί και να κινητοποιηθεί μονάδα εξ’εφέδρων. Φυσικά υπήρχε και πολιτικός λόγος, καθώς οι στρατεύσιμοι δεν υπολογίζονταν στα ποσοστά ανεργίας. Δεν νομίζω να έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Για να μειωθεί η θητεία και… Read more »

Nikos par
Guest
Nikos par

Αν και ψηφοφόρος της κυβέρνησης απογοητευτικα. Τορπιλες τίποτα? Meko?
Για το Θεό δλδ τόσο προχειρότητα. Από τις belhara θα ξεκινησουμε?Πολύ ικανές αλλά πανακριβες θα απορροφήσουν όλα ρα χρήματα. Η στρατιωτική ηγεσία δεν τους λέει κάτι?μην αγορασετε τίποτα Εάν δεν συντηρηθούν οπλιστουν και εκσυχρονιστουν τα ήδη αγορασμένα και ικανά οπλικά συστήματα που εχουμε

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Είπε 100 προγράμματα προχωρούν ταυτόχρονα. Ε, κάπου εκεί είναι και οι τορπίλες και οι ΜΕΚΟ…

tagg
Guest
tagg

Ο Υπουργος ηταν ξεκαθαρος Πρωτη ειδηση, η ΕΑΒ μπορει να βγαλει εις περας την αναβαθμιση των βαιπερ, (οσο και αν την απαξιωνουν πολλοι και σε αυτο το φορουμ) και μεσα απο αυτο το προγραμμα θα αναγεννηθει και θα περνει και εργο απο αλλες χωρες (κερδοφορια) Δευτερη ειδηση, οι μπελαρες ειναι για αρχη 2, και (προς μεγαλη στεναχωρια και των γκρινιαριδων του σαιτ) δεν θα εχουν καμια σχεση με την υποεξοπλισμενη εκδοση των γαλλων, αλλα θα ειναι οπως τις θελουμε εμεις (ηταν ξεκαθαρος) φουλ αντιαεροπορικες, αρα ξεχναμε τους σκαλπ μαλλον και παμε για 4Χ8 Α50 αρα 32 αστηρ 30 κυρια διαμορφωση+… Read more »

CKfurious
Guest
CKfurious

Αφού τα διέταξε sorry τα είπε ο υπουργός όλα θα πάνε καλά

Για EAB :
2 μήνες στη κυβέρνηση και
Ακόμα δεν έχουν αποφασίσει που θα υπάγεται
Υπουργείο ανάπτυξης η
Υπουργείο οικονομικών
Στον αέρα !!!

Μήπως θυμάσαι και τις 2FREMM που διέταξε ένας άλλος υπουργός να καταπλεύσουν κάποιο καλοκαίρι ??

tagg
Guest
tagg

Προστατεψε τον ευατο σου και σταματα να εκτιθεσε πλεον,
Υποεξοπλισμενη με χειροτερη διαμορφωση απο αυτη των γαλλων
(ουτε 16 αστηρ 30 δεν θα εχει, αλλα αστηρ 15 εγραψες καποια στιγμη)
και στο 1 δις παρολα αυτα η τιμη
αλλα δυστηχως για σενα το πλοιο θα ειναι μινι αντιτορπιλλικο
σιγουρα μεγαλυτερο σε διαστασεις και με οτι ακριβως θελουμε
+ την τεχνολογικη του υπεροχη.

CKfurious
Guest
CKfurious

Το ονειροβατιμα- ονειροπόληση συνεχίζεται!!

Καλά περίμενε να δούμε τι και εάν θα υπογραφει και τα ξαναλέμε τότε!

Έχουνε σηκωθεί και οι πέτρες με αυτό που πάνε να υπογράψουν και βγήκε και έκανε μια δήλωση πως διαπραγματευόμαστε έκδοση με τις δικες μας απαιτήσεις

Το key word είναι πως Ακόμα είμαστε σε “‘πρώιμη φάση των διαπραγματεύσεων

Ακόμα δεν έχουν 50ρiσei oi S opote τι βιαζόμαστε άλλωστε!!

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Ναι είμαστε γιατί ακόμα δεν έχει “κλειδώσει” ούτε το χρηματοδοτικό και φυσικά δεν έχει “κλειδώσει” ούτε η τελική διαμόρφωση του σκάφους. Σημειώστε ότι είναι αρκετές οι διαφορές της βέλτιστης κατά ΠΝ διαμόρφωσης και αυτής που έχει εξαρχής επιλέξει το ΜΝ (και προσφέρεται σε εμάς).

Spirit
Guest
Spirit

Τι να σου πει για την ΕΑΒ, πάμε και ο θεός βοηθός;

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Αυτο που λέει οτι θα πάρουμε αυτο που θελουμε και οχι αυτο που μας δίνουν αναφέρεται σε
aster 30 ή/και σε mdcn;

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Αναφέρεται στην πρόταση των Γάλλων να πάρουμε την ίδια ακριβώς διαμόρφωση με το MN. Το αν θα φέρουν φουλ φορτίο Aster ή θα έχουν και MCdN είναι άλλο θέμα.

Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε ένα καλύτερα οπλισμένο σκάφος (περισσότερα κελιά + CIWS) που θα μπορεί να πιάνει 32 κόμβους και θα κοστίζει το ίδιο με τα γαλλικά σκάφη.

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Προς το παρόν πολλά, μα πάρα πολλά, λόγια. Ναι, είπε δυο φρεγάτες ο υπουργός. Μην είναι μόνο σα του μπαρμπα Φώτη τις FREMM… Δανεικές για τη τηλεόραση…

GK_
Member
Noble Member
GK_

Εως συνηθως εαν οι πολιτικες προθεσεις δεν ευωδοθουν σε κατι παρα πολυ συγκερημενο και χειροπιαστο θα βρεθουμε για αλλη μια φορα να επαναλαμβανουμε μια απο τα ιδια. Θα μου πει κανεις οτι η «ελπιδα ειναι η τελευταια που πεθαινει», αλλα δεν μπορει να συνεχιστει με τον ιδιο γνωστο τροπο που εχουμε συνηθησει εδω και πολλα χρονια. Εξειδεικευοντας: Το πρωτο θεμα που παρατηρησα ειναι η αναφορα σε «οφσετ», πραγμα που μαλλον υποδεικνειει μια αναθεωρηση της μεχρι τωρα πολιτικης που θελει ολους ή σχεδον «εκτος νυμφωνως» με εξαιρεση την απλη εργασια που επιτελειται στην ΕΑΒ και αφορα το «ξυλωμα» και το «κουμπωμα»… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Εγώ από αυτά που έχω καταλάβει δεν είναι ανταγωνιστικές οι bellhara με τις FFG(X)…. Κι από τα δυο θα παρουμε…

CKfurious
Guest
CKfurious

I) Σχετικά με τα öffset της συμφωνίας F16V:
Πράγματι μιλάμε για χαμηλότατου επιπεδου εργασίες και έργα!
Το είχα επισημάνει εδώ:
https://www.ptisidiastima.com/lockheed-f16v/#comments
Comment 157994
Αφήνει έξω εργασίες και εταιρίες σε ηλεκτρονικά και software με υψηλή προστιθεμενη αξια
Τριτοκοσμικές καταστάσεις
Μείναμε σε επιμεταλλώσεις αποχρωματισμούς βυρσοδεψεία χροστηρια βαφεία μανικιούρ πεντικιούρ klpa τρτοκοσμικα!

ii)
m2000:
Θα είναι έγκλημα εάν εkξυχρονιστουν τα εναπομείναντα EGMμε το προτεινόμενο πρόγραμμα στα
30-40-50 MILL ανά αεροπλάνο!!

πρέπει να βρούμε μεταχειρισμένα -5 από Γαλλία tawan uae ώστε να σχηματισθεί μια 2h μοίρα

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

1. Τα αντισταθμιστικά δεν έχουν κλείσει ακόμα καλώς ή κακώς.
2. Μεταχειρισμένα από Taiwan, UAE κλπ δεν παίζουν πολύ απλά. Επιπλέον, κανένα από αυτά δεν είναι ίδιο σε διαμόρφωση με τα δικά μας, όπως και τα γαλλικά.

GK_
Member
Noble Member
GK_

Θα ηθελα να επισημανω οτι η αγορα των μεταχειρισμενων Μ2000-5 απο οπου και εαν προερχεται (Γαλλια, Ταϊβαν, Καταρ) δεν λυνει το προβλημα με τον ποσπορισμο σχετικα φτηνων ανταλλακτικων στο απωτερο μελλον. Η Ταϊβαν μεχρι σημερα, επελεξε να μην εκσυγχρονισει τα Μ2000-5 που διαθετει. Μενει οπως λεμε στο «παραθυρο» αγναντευοντας το τι συμβαινει διεθνως. Η Γαλλια ξεφορτωνεται οσα περισσοτερα Μ2000 μπορει γιατι με το Rafale δεν περισευουν καθολου χρηματα για να συνηπαρχουν και οι δυο τυποι για μεγαλο χρονικο διαστημα αλλα και γιατι θελουν να ριξουν τα λεφτα στο νεο μαχητικο και οχι να συντηρουν καποιο δεινοσαυρο. Σε γενικες γραμμες μονο… Read more »

CKfurious
Guest
CKfurious

Λογική η ανάλυση σου

Από ότι έχει βγει η FOS είναι για 7 χρονια στα 240 mill και αλλα 140mil απαιτούνται για τα όπλα

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν TO fos αφορά και τα EGM

Σίγουρα οι γάλλοι δεν βοηθάνε αφού θέλουν να σπρώξουν το RAFALE

Θεωρώ καθαρή τρελα να εκσυχρονίσουμε τα 17 EGM με τα 30-40-50 MLL/plane που ζητάνε οι γάλλοι και πληρώνουν οι ινδοί

Με μονο 24 -5 δεν κρατιέται τύπος σε υπηρεσία

οποτε μπορεί να ξαναδούμε την ιστορία με τα F-1 να επαναλαμβάνεται
sooner than later ιδιαιτερα εάν οι γάλλοι ζητάνεFOS για 1 exoset όσο κοστίζει 1 καινούργιο HARPOUN!!!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

“Ίσως μας δοθεί και μία ευκαιρία κατά αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε τις Μονάδες της Θράκης και των νησιών, διότι αυτές εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό επάνδρωσης”

μα είναι δυνατόν τα βύσματα να λειτουργούν εις βάρος αμυντικής επάρκειας και να το επιτρέπουν;

Phantomlord
Member
Member
Phantomlord

Το καλυτερο είναι που λεει οτι οι ελληνες ξαφνικα θελουν παρα πολυ να καταταχθούν. Βεβαια τρεχουν να καταταχθούν για να προλαβουν την αυξηση της θητείας.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όχι απλώς είναι δυνατόν, το ενθαρρύνουν και οι ίδιοι γιατί ποικιλοτρόπως τους συμφέρει. Πχ για να περάσουν ζάχαρη στη θητεία τα δικά τους παιδιά. Τι να κάνομεν έτσι είναι, έχουμε γεμίσει μεγάλους μεταρρυθμιστές τα τελευταία χρόνια και κάτι τέτοια όλως περιέργως δεν τα αγγίζει κανείς τους!

jim40
Member
Noble Member
jim40

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από όλο αυτό το μπλά μπλά είναι κύριοι τα πράγματα είναι εντελώς χάλια, θα πάρει χρόνια να διορθωθούν, δεν μας ενδιαφέρει να το κάνουμε νωρίτερα και πρός το παρόν βασιζόμαστε στούς συμμάχους μην χάσουμε το μισό Αιγαίο και το Καστελόριζο γιατί είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Δεν είμαστε τελείως ανυπεράσπιστοι. Είναι τουλάχιστον προσβολή αυτό για το προσωπικό των ΕΔ.

Lesalaut
Member
Active Member
Lesalaut

Η ομιλία ήταν απογοητευτικά αόριστη, σχεδόν απελπιστικά. Ειδικά εκεί που αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των κληρωτών, περίμενα πως θα αναφερόταν σε λιγότερο χρόνο σκοπιάς και αγγαρειων, και σε περισσότερο χρόνο απόκτησης μαχητικής μαχητικής ικανότητας. Καμία κουβέντα για πιο σύγχρονα πυρομαχικά, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα τα παλιά συστήματα, καμιά κουβέντα για λύσεις με υλικά COTS και πατέντες, ώστε να ομοιασουν κάπως οι ΕΔ μας με εκείνες των ….κανονικών δυτικών κρατών, καμιά κουβέντα για τα αξιοθρήνητα ατομικά υλικά και τα πανάρχαια οχήματα Δ/Μ του ΕΣ, που αντιδιαστελλονται κραυγαλέα απέναντι στον ιδιωτικό εξοπλισμό των εθνοφυλακων και φυσικά στον τεράστιο αριθμό φορτωμένων με μετάλλια αξιωματικών,… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

1) και 1 και 2 φρεγατες = τρυπα στο νερο
Αν μιλουσαμε για 4αδα θα ειχε καποια σημασια επιχειρησιακα και θα ειχε και νοημα οικονομικο να επενδυσουμε σε μια νεα πλατφορμα.

2) Σε οτι αφορα τα Mirage…. περαν της συντηρησης θα επρεπε να μιλουσαμε για ενισχυση του αριθμού τους.

3) Τι θα γινει ποια με τις τορπιλλες γμτ?

4) Τι θα γινει με εκεινα τα 2 χρεωστούμενα 214?

5) Πολιτικο κοστος οι εξτρα 3 μηνες θητεια? Ας σοβαρευτουμε καποτε.

αντε γμτ… ξυπνηστε εκει πέρα…. Χρειαζεται να τρέξουν τα πραγματα πολυ ταχύτερα.

GMT-I
Guest
GMT-I

Την ίδια στιγμή κάπου στην Φινλανδία https://navaltoday.com/2019/09/19/finnish-govt-approves-procurement-of-four-squadron-2020-corvettes/. 4 σκάφη των 3300 τόνων για 700εκατομμύρια!

AndreasBoo
Guest
AndreasBoo

The projected cost of the Squadron 2020 project is EUR 1.3 billion. This covers the vessels, combat system and project costs.

https://www.defmin.fi/en/administrative_branch/strategic_capability_projects/squadron_2020/squadron_2020/estimated_cost

Spirit
Guest
Spirit

https://www.janes.com/article/91426/finland-gives-green-light-to-squadron-2020-programme
Δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει βέβαια αλλα είναι άξιου λόγου εκ πρώτης όψεως

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Εμείς δώσαμε την ίδια τιμή για να αγοράσουμε πυραυλάκατους που βασίζονται σε σχέδιο προ 15ετίας, ενώ αν προσέξουμε το μέγεθος των “κορβετών” των Φινλανδών θα δούμε ότι μιλάμε για μέγεθος περίπου ΜΕΚΟ, σαν να λέμε ότι παίρνουν σχεδόν ΜΕΚΟ του 2020, με τιμή Ρουσέν σχεδίου του 2000.

Είμαστε λίγο large στις αγορές μας και δεν μας νοιάζει η τιμή εμάς.

Γιώργος Ρ
Guest
Γιώργος Ρ

Έχω ξαναπεί ότι και αν πολιτικά είμαι αντίθετος εύχομαι να είναι ο πιο αξιομνημονευτος και πετυχημένος ΥΕΘΑ. Η κυβέρνηση συνεχίζει πάνω στη ξεκάθαρη γραμμή σύνταξης με τις δυτικές δυνάμεις με τη στήριξη σχεδόν όλου του κοσμου που ήταν πιστεύω και το μεγαλύτερο επίτευγμα επί ΣΥΡΙΖΑ. Εύχομαι επιτέλους να ακούσουμε ακόμα καλύτερα νέα

stepa
Guest

το προβλημα αγαπητε υπουργε ειναι οτι οι εξελιξεις τρεχουν ,δεν περιμενουν εμας, φροντιστε τουλαχιστον να κανετε αμμεσα το καλυτερο δυνατο για αυτα που εχουμε ηδη, γιατι με αυτα θα βγαλουμε τα καστανα απο την φωτια αν χρειαστει.Το παιχνιδι θα κριθει πολυ πριν την αξιοποιηση των οποιων Μπελχαρα, αν δεν εχει κριθει ηδη. Φυσικα αυτο δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να προχωρησουμε και προς αυτην την κατευθυνση ,της ανανεωσης και του εκσυγχρονισμου, αλλα αυτην την στιγμη προεχουν αλλα……

flashg
Guest
flashg

Έτσι όπως πάμε σε λίγο οι Τούρκοι θα αισθάνονται και ηλιθίοι που απαιτούν το μισό Αγαίο και όχι όλο. Στην καλύτερη περίπτωση στο μέλλον θα έχουμε 70 f16 χωρίς μάλιστα σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας. Θα έχουμε 6 φρεγάτες 4 παλιές Meko200 και 2 belhara (μένει να δούμε την διαμόρφωση τους γιατί φοβάμαι ότι η διαφορά από τις γαλλικές θα είναι κανένα σύστημα phalanx) . 4 υποβρύχια χωρίς τορπίλες. Πλήρεις απουσία ΤΟΜΑ την στιγμή που οι Τούρκοι σε λίγο θα βάλουν σε υπηρεσία ένα βαρύ ΤΟΜΑ με πυροβόλο 35mm(κάποιοι ονειρεύονται και προελάσεις στην δυτική Θράκη) . Καμία κουβέντα για το πυροβολικό. Καμία… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

H Ελλάδα έχει 85.000 μόνιμους στο Αμύνης και 40.000 κληρωτούς…
Δες πόσους έχει η Σουηδία με 3πλάσιο ΑΕΠ, ίδιο πληθυσμό και κατεξοχήν κληρωτούς και τα ξαναλέμε…
Εξοπλισμοί με ΑΕΠ 200δις και 85,000 μόνιμο προσωπικό δεν συμβαδίζουν…

CKfurious
Guest
CKfurious

Δεν είναι μονο ο αριθμός των μονιμων !

Είναι και η αναλογια ανωτατων αξιωματικών

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αλλα οι καραβανάδες για να προστατεύσουν τις καρέκλες τους ζητάνε αύξηση της αγκαρiο- θητείας!!

KOSTAS
Guest
KOSTAS

Για να καθαρίζει ο κληρωτός καλιόπες σε στρατόπεδο που λίγο καιρό μετά φιλοξενούν ισλαμιστές “επενδυτές”…

NickK
Guest
NickK

+77% του προυπολογισμου σε μισθους+400 στρατοπεδα+++

Τεραστια περιθωρια εξορθολογισμου πορων που μπορουν να κατευθυνθουν σε οπλικα συστημα/FOS κλπ αλλα ποιος θα τολμησει;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντα έλεγα ότι όταν κάνει κάποιος μια πολύ μακριά τοποθέτηση, συνήθως πρέπει να κοιτάς το τελευταίο προτελευταίο για να δεις για ποιο λόγο πραγματικά έχει γίνει αυτή. Είναι όπως στις απεργίες που στα πρώτα 4-5 αιτήματα είναι αυτά που χαιδεύουν τα αυτιά των πολιτών και τους δημιουργούν θετική προδιάθεση για το εύλογο και δίκαιο και στα τελευταία μιλάνε για αυξήσεις κτλ. Εδώ ξεκινάει με Viper (πιασάρικο), Μιράζ (και αυτό), Μπελάρα (λιώνω) θητεία (πλημυρίσαμε στρατιώτες άρα νιώθω πιο ασφαλής και σταματάω να γκρινιάζω για αύξηση της θητείας για να αυξήσω την ασφάλεια) και μετά αρχίζουν άλλα (νόμος προμηθειών, εκμετάλλευση ακινήτων) που… Read more »

ppppp
Guest
ppppp

“Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι ανάλογα με τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μας”
Αυτό που λέγαμε μερικοί εδώ μέσα.Το αυτονόητο.Έτσι γίνεται δελεαστική η απόκτισή τους.Και μην ξεχνάμε ότι ο σχεδιασμός της προβλέπει ως 137m μήκος.Έτσι συζητάμε πλέον για σκάφος του 1δις και οχι 600-700mil.

Fingolfin
Member
Noble Member
Fingolfin

Ίσως αναφέρεται στην stretched εκδοχή της Belharra. Αλλά πλέον θα μιλάμε για destroyer και όχι για frigate. Ένα πλοίο κλάσεις ανώτερω οποιουδήποτε τουρκικού. Η λογική λέει πως αρχικά πάμε σε 2-3 Belharra AAW. Ο υπουργός είπε και άλλα πολλά ενδιαφέροντα που δείχνουν μια κατεύθυνση και ένα όραμα. Μένει να τα δούμε και στην πράξη.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Η ουσία είναι αυτό που λέτε κλείνοντας. Μην λησμονούμε πως ο ΥΠΑΜ είναι πολιτικό πρόσωπο και απευθυνόταν στα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, δηλαδή πολιτικούς. Δεν θα μπορούσε να μιλήσει τεχνικά ούτε με λεπτομέρειες. Το γεγονός ότι φαίνεται να έχουν κατανοηθεί, καταγραφεί και ιεραρχηθεί οι ανάγκες και διαφαίνεται μια πρόθεση να προχωρήσουν κάποια θέματα, είναι κατ’ αρχάς θετικό. Νομίζω πως εδώ περισσεύει η γκρίνια. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για κριτική στο μέλλον. Άλλωστε είναι το ίδιον της φυλής.

Σωστος
Guest
Σωστος

πρεπει να βαλουμε τους ορους μας για τυχον προμηθεια φρεγατων. Ενας ορος εχει να κανει με τα 24 Μιραζ 2000 5. Θελουμε μονο τον Μετεορ και Λινκ 16. Αν δεν αναβαθμισουν τα Μιραζ με λογικες τιμες τοτε καμια φρεγατα.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Ενα σεντονι ολοκληρο για να πει τι? Οτι ειμαστε σε πρωιμο σταδια για τις BEL δηλαδη φεξε Μαη μου, αν και οποτε παραγγελθουν ,χωρια την παραδοση κατοπιν εορτης. Μετα η διαβοητη FOS των Μιραζ .. Για ολα ολων των τυπων η για μερικα και ποτε θα μπουν υπογραφες? Και εκει πρωιμο σταδιο? Οι τορπιλες και η Γερμανικη προταση για εκσυγχρονισμο των SUT και παραλληλη αγορα νεων τι απεγινε? Με τα ΝΗ-90 τι θα γινει ..? Για 70 ψωροεκατομμυρια δεν θα τα εχουμε διαθεσιμα και τα υπολοιπα θα τα ξεχασουμε? Οπλα μακρου πληγματος για τα 16αρια και ατρακτιδια ναυτιλιας και σκοπευσης… Read more »

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση και αν και εφόσον και όταν τότε θα δούμε.
Ευχολόγια και πολύ μπλα μπλα μπλα και ουσία μηδέν.
Υποτίθεται πως ήταν ώριμο πρόγραμμα και το μόνο θέμα ήταν η χρηματοδότηση……
Υποτίθεται
Όποιος δεν θέλει να ζημώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
Απλά τραγικός.

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Αν μιλαμε για δυο μπελαρα στην διαμορφωση που την θελει το ΠΝ κ οχι στο υποεξοπλισμενο χαλι που παιρνει συνηθως το γαλλικο ναυτικο παω πασο. Θα ειναι ενα καλο πλοιο κ με τα λεφτα που δεν εχουμε οι επιλογες ειναι ουτως ή αλλως ελαχιστες. Αρκει να ειναι απλα η αρχη κ οχι μια εξοπλιστικη φωτοβολιδα

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

καλα αυτο το 1+2 2+1 2+2 τι γελειο πια, φρεγατες αγοραζουμε οχι πιτσες,το καλο ειναι οτι θελουμε δικια μας διαμορφωση που σημαινει οτι εφοσον δεν μπορουν δεν παιρνουμε μακαρι,παντως στο τελος βλεπω εκπληξη με καμια μεκο 200 κ 2 μπρεμεν δωρακι.

Yannis
Guest
Γιαννης

Μονο δυο Μπελαρες και απο αυτες μονο μια αντιαεροπορικη; Τι να κανουν δυο μονο; Και Τορπιλες; Απογοητευση. Οταν οι γειτονες κανουν θερμο επεισοδιο στο Καστελοριζο, θα τρεχουμε και δε θα φτανουμε. Και κατι αλλο: Γνωριζει ο υπουργος οτι η αναλογια αριθμου στρατιωτικων στην Ελλαδα σε σχεση με το μεγεθος του οπλισμου ειναι υψηλοτερο και απο της Τουρκιας; Να εχουμε να διοριζουμε συνταγματαρχες και λοχαγους δηλαδη. Μπορει να μην εχουμε οπλα, αλλα συνταγματαρχες εχουμε. Σε αυτο η Ελλαδα ειναι πολυ πισω. Ακομη και η Τουρκια εχει εκσυγχρονησει τη δομη των ενοπλων δυναμεων της. Αυτα που λενε σε καθε εθνικη επετειο για… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Από την μία γκρινιάζουμε ότι έχουμε πλήθος συνταγματαρχών και από την άλλη ότι οι στρατιωτικοί βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη (κατά παγκόσμια πρακτική).

Τί θέλουμε ως λαός, το ξέρουμε; Τί μας φταίει τότε ο υπουργός και ο κάθε υπουργός; Μια χαρά τα λένε…. αφού θέλουμε αξιόμαχο χωρίς να πληρώσουμε….

Ή νομίζεις ότι αν πάρεις 2 φρεγάτες με 2 δις καθαρίσαμε με τα έξοδα;

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Λιγότερους εισακτέους στις στρατιωτικές σχολές, λιγότερα στρατόπεδα, καλύτερη χρήση του υλικού, ενσωμάτωση στην αρχική παραγγελία αρκετών ανταλλακτικών και πρόβλεψη για την πρώτη αναβάθμιση, ανταμοιβή για τις φορές που είμαστε ο αρχικός αγοραστής (ιπτάμενα ραντάρ, NH90 φρεγάτες τώρα) έντιμο σύστημα θητείας – όποιος είναι σε κρίσιμη μονάδα ΔΕΝ κάνει αγγαρείες αλλά ασκήσεις και θητεία ενός έτους με μεγάλα προνόμια και αντίστοιχη επιβάρυνση όποιων κάνουν θητεία σε εύκολες μονάδες… Και τέλος κάτι απλό από το πληκτρολόγιο (και λογικό για όλους) αλλά πολύ δύσκολο σε όσους είναι στο Υπουργείο που έχει δικό του σταθμό του Μετρό: Ενοπλες Δυνάμεις για επιχειρήσεις κι όχι για… Read more »

tagg
Guest
tagg

Όσοι απο την εμπάθεια σας λοιδορείτε την ΕΑΒ, να εχετε υποψιν οτι σε περίπτωση σκληρού μπρέξιτ (όχι πιθανό) αλλα ακομα και με ήπιο, η αιρμπας ηδη εχει εξετάσει και την ΕΑΒ για υποκατασκευαστικο έργο απο τις γραμμές παραγωγής που θα φύγουν απο τη Βρεταννία. Οφ τοπικ, αλλα και εργοστασιο της πεζώ εξεταζει σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει λόγω μπρέξιτ και να έρθει ελλάδα.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Μακάρι να έχεις δίκιο και να μας έρθουν τέτοιες επενδύσεις!!!

alexmark
Member
Trusted Member
alexmark

Στις γραμμές παραγωγής της Β.Α. κατασκευάζονται οι πτέρυγες, στην ΕΑΒ τι ακριβώς θα κατασκευαστεί; Γιατί ανάλογο έργο προυποθέτει μεγάλες επενδύσεις. Να επενδύσει η ΕΑΒ το βλέπω χλωμό (οικονομικά είναι χάλια και κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό), εκτός αν βάλει τα λεφτά η Airbus αν και κάπως απίθανο. Επίσης θα χρειαστούν προσλήψεις άλλη δύσκολη διαδικασία. Ακόμη εκκρεμεί και η υπόθεση των AΩ για τα Viper που δεν πέρασαν από τη βουλή τον Δεκέμβριο του 2018 και όσο καθυστερούν δε θα μπορεί να αναλάβει έργο η ΕΑΒ. Τώρα για τα άλλα περί Peugeot κλπ αν βάλω στη σειρά τι έχω… Read more »

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Οι μεταρρυθμίσεις στις ΕΕΔ προυποθέτουν απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να έρθει σε ρήξη με 150000 απόστρατους & εν ενεργεία στρατιωτικούς.
FUBAR situation.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Το να βολεύονται δλδ 50 κομματόσκυλα- και να μην αμοίβονται οι ικανοί

Το να φυλάει ο μπαμπάς σου κατουρημένες ποδιές για να κάνεις λάιτ θητεία, – και όχι ουσιαστική πλήρη εκπαίδευση (δλδ επικίνδυνη και κοπιαστική)

Το να προστατεύονται 10 τεμπέληδες – και να βγάζουν οι άλλοι τις δουλειές τους

πώς βρίσκει, κατά την γνώμη σου σύμφωνους 150.000 πρώην και νυν στρατιωτικούς; Έχεις στοιχεία ή μόνο απωθημένα;

Οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες….

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Καλημέρα. Νομίζω ότι μετά τις δηλώσεις του Υπουργού και από δημοσιεύματα από διάφορα site αρχίζουν κάποια πράγματα να μπαίνουν στην θέση τους όσο αφορά τις περίφημες φρεγάτες. 1.Οι φρεγάτες θα είναι δυο και θα υπάρχει προαίρεση για άλλες δυο. 2.Οι Γάλλοι προσφέρουν τις φρεγάτες με την διαμόρφωση του Γαλλικού ναυτικού οι οποία κοστίζει από 650-750 εκατομμύρια. 3.Η Ελληνική πλευρά θέλει άλλη διαμόρφωση(ΑΑW) και βρίσκεται σε συνομιλίες για αυτό οι οποίες τρέχουν ώστε μέχρι τον Ιανουάριο να πέσουν οι υπογραφές(αν πέσουν). 4. Από αυτά που διαβάζω μάλλον τους scalp naval τους χαιρετάμε. 5.Η Ελληνική διαμόρφωση αν μπορέσει να γίνει θα ανεβάσει… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Το ότι εξετάζει και άλλες 4 που γράφεις στο Νο8 από που το συνάγεις; και γιατί λές LCS και όχι FFG-X;

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Δικιά μου υπόθεση είναι .Η πρόταση για τις LCS έχει γίνει ,έχει γραφτεί αυτό εδώ και καιρό. Η απόφαση για ναυπήγηση των πλοίων που χρειάζεται το πολεμικό ναυτικό για την σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών είναι ειλημμένη να γίνει από Ελληνικά ναυπηγεία.Ο αριθμός των δυο Bel αν τελικά γίνει είναι πολύ μικρός για την αντικατάσταση των πλοίων που χρειάζεται το πολεμικό ναυτικό. Η FFG(X) θα έρθει πολύ αργά χρονικά για εμάς (μετά το 2026)και στην ουσία το κομμάτι της AAW θα το έχουν καλύψει η Bel. Υπάρχει και η περίπτωση να γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά των Ηπα για παραχώρηση… Read more »

Fingolfin
Member
Noble Member
Fingolfin

Πιο πιθανό να πάμε σε μεταχειρισμένες φρεγάτες πχ ΜΕΚΟ Αυστραλίας από το 2024 και μετά. Εκτός και ΑΝ αναπτυχθεί η οικονομία σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέψει νέα αγορά.
Δηλαδή αν πάρουμε τώρα 2 ακριβές stretched Belharra AAW μετά μπορούμε να πάμε σε 4 Belharra ASW/AsuW με 16 κελιά, 127mm gun, NS100/200 που θα είναι σαφώς φθηνότερες.

Spirit
Guest
Spirit

ΜΕΚΟ Αυστραλία πάνε για μετά το 2030 λογικά.
Το πιο πιθανό βλέπω να είναι διαθέσιμες οι Type-23 και οι Hallifax.
Οι Ολλανδικές Μ ειναι λίγες πια, και οι F-123 δεν διαφαίνεται κάτι σύντομα.

Spirit
Guest
Spirit

LCS είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος, που αγγίζει τα όρια της διαστροφής σαν επιλογή για το ΠΝ…

Thras
Member
Famed Member
Thras

Δυστυχώς θα συμφωνήσω…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Να προσθέσω εγώ ότι κάπου μέσα στα 100 προγράμματα υπάρχουν κι οι τορπίλες και οι ΜΕΚΟ που κάποτε κάπως θα υλοποιηθούν… Βολικό πάντως το νούμερο για τα κανάλια και τα ραδιόφωνα… Δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο για την Αμυντική Βιομηχανία της Ελλάδας και μόνο ότι το μόνο που αναφέρει για την ΕΑΒ είναι τα Viper καταλαβαίνει κανείς ότι στην καλύτερη θα φυτοζωεί κάποια χρόνια ακόμα… Όσο για «Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης» και την μάθηση ξένων γλωσσών στην θητεία τί να πει κανείς, αν αντί να ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οι στρατιώτες κάνουν λάτζα και γόπινγκ ε ναι, θα βαρεθούν κε Υπουργέ! Ή… Read more »

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Το καλό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι επιτέλους υπάρχει δεδηλωμένη κινητικότητα στον εξοπλισμό των ΕΔ. Στο “και πέντε” βέβαια, αλλά κάλλιο αργά… – Για την αύξηση της θητείας η δήλωση είναι απλά τραγική, μιας και υπονοείται ότι η βυσματομαχία καλά κρατεί σε “προνομιούχες” μονάδες των ΕΔ και οι κρίσιμες μονάδες της παραμεθορίου μένουν υποστελεχωμένες. Ας αδειάσουν τα κολλέγια του ΠΝ και της ΠΑ, ας καταργήσουν όλες τις τοποθετήσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και τα λοιπά μεγάλα αστικά κέντρα και μετά να μιλήσουμε για κλείσιμο τρυπών από τις πολυπληθείς ΕΣΣΟ. Η λύση προφανώς και δεν είναι η αύξηση της… Read more »

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

https://hellasjournal.com/2019/09/sirial-egine-i-agora-ton-belhara-to-polemiko-naytiko-tha-agorasei-dyo-fregates-kai-vlepoyme/

Κόστος 1,2 – 1,3 για κάθε Belharra!
Δηλαδή όσο κοστίζει ένα καινούργιο Arleigh Burke!

CKfurious
Guest
CKfurious

Μην είμαστε υπερβολικοί!! Ενa AB μπορεί να κοστίσει τόσα χωρίς πυραυλους και υποστήριξη! Εμείς πρέπει να είμαι κομπλέ σε αυτή τη τιμή! Το άρθρο είναι εξαιρετικό και δείχνει σε τι κατάσταση βρισκόμασε : Ακόμα και εάν πάρουμε δάνειο από γαλλικές τράπεζες τη χρονια που θα παραλάβουμε το πλοίο πρέπει λογιστικά να γράψουμε το 1.2 BILLIONκαι δεν μπορούμε διότι θα είμαστε εκτος στόχων: ———————————————————— Με την εμφάνιση απώλειας περίπου 1,3 δισ. τη χρονιά της παραλαβής φαίνεται ότι δεν βγαίνουν «τα κουκιά» της οικονομίας για τα συμφωνηθέντα με τους επιτηρητές. Το λογιστικό πρόβλημα που το επεξεργάζεται η Ελλάδα και η Γαλλία έχει… Read more »

Stpoly
Member
Member
Stpoly

900 παρακαλω το Αrleigh Burke flight III….Και το γαλλικο μακετο 1,3 ρε παιδια???
Πολλα δεν ειναι? https://www.ptisidiastima.com/10-new-burkes-for-us-navy/

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Αλλαξε πλευρό θα πιαστείς…
https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL32109.pdf

Spirit
Guest
Spirit

Προφανώς αναφέρεται σε τιμές που κατασκευάστηκαν οι πρώτες, από εκεί και πέρα τα 1,8 της FIII για εμάς στην πράξη θα ειναι πολύ παραπάνω.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Η έκδοση AB των Αμερικάνων περιλαμβάνει πολλά καλούδια με μεγάλο κόστος όπως SM3 SM6 Tomahawk κτλ κάτι που στην δική μας περίπτωση δεν υφίσταται με προφανές μικρότερο κόστος στη δική μας περίπτωση.
Όπως και η τιμή για κάθε AB είναι σε δολάρια {1,820 δις $ = 1,630 δις ευρώ} ενώ η τιμή της Belhara 1.2 -1.3 δις σε ευρώ.

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

@Μιχάλης Δεν διάβασες τι γράφει ο Spirit… H τιμή του ΑΒ είναι $1,9δις (1,74δις ευρω) μαζί με το RDT&E… $1,824δις (1,657 δις ευρω) χωρίς… Σε αυτά θα προσθέσεις ότι χρειάζετε για την απόκτηση ενός νεου οπλικού συστήματος (εκπαίδευση, υποστήριξη, υποδομές κλπ)… Δεν θα ειναι αυτή η τελική τιμή των ΑΒ για Ελλάδα… Πόσο μάλλον τα 1,4δις ευρώ που γράφεις παρακάτω… Τα 1,2 δις ευρώ που λές της μπελάρα (α ρε τα λέγαμε 1 χρόνο πριν και γινόμασταν γραφικοί) τα περιλαμβάνουν αυτά… Η προέρεση των +2 θα βγεί πολύ πιο κάτω… Μια ΜΕΚΟ Α200 πχ στην Ελληνική διαμόρφωση θα πήγαινε κάπου… Read more »

Stpoly
Member
Member
Stpoly

Ρε συ Shadowfax ,ακομη κ με 1,74δις ευρω μαζί με το RDT&E δεν βλεπεις οτι αγοραζεις ΠΟΛΥ ΒΑΠΟΡΙ? Με 96 κελια για SM-2/VL ASROC/Quad packed essm πως μπορει να συγκριθει με τα 32 μιας μπελαρα? Οι γαλλιδες ξεκινησαν στα 650mil και τωρα μας λενε 1,2-1,3 για 32 κελια και ενα RAM (αν το βαλουν και αυτο).Και εξακολουθουν να ειναι μακετα!Δεν εχει πεσει στην θαλασσα ακομη καμια! Και στην τελικη αφου οι αναγκες ειναι για πολλα περισσοτερα πλοια γιατι δεν κοιταμε ΠΑΛΙ τις Ι.Η με 700 το κομματι και δυνατοτητα για 2 AAW κ 2 ASW ,high/low mix στα ιδια λεφτα?… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

ΤΙ σχέση έχει η τιμή που αγοράζουν οι Αμερικάνοι, με το τι αγοράζει πελάτης του εξωτερικού;

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

The Navy estimates the combined procurement cost of the three DDG-51s requested for procurement in FY2020at $5,463.0million, or an average of $1,821.0million each.
https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL32109.pdf

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Η τιμή του Arleigh Burke είναι σε δολάρια και της Belhara σε ευρώ. Πάμε τώρα 1.821 δις $ σε ευρώ είναι 1.630 δις ευρώ περίπου. Τώρα αυτή η τιμή αφορά την Αμερικάνικη έκδοση με φουλ εξοπλισμό ηλεκτρονικό και καλούδια όπως SM3 και Tomahawk που ούτως εις άλλως δεν αποδεσμεύονται προς παρόν για τη χώρα μας. Άρα στη δική μας περίπτωση χωρίς SM3 Tomahawk κτλ το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 1.821 δις $ { 1.6 δις ευρώ} που στοιχίζει στο Αμερικάνικο ναυτικό. Όλοι μας γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος των SM3 και των Tomahawk που στη δική μας περίπτωση… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Και εσύ πιστεύεις ότι θα αγοράσουμε όσο οι Αμερικάνοι μια Arleigh Burke;
Με συντηρητικές εκτιμήσεις το πλέον πιθανό κάθε σκάφος πάει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Spirit
Guest
Spirit

Το θέμα είναι να καταλάβουν οι φωστήρες ότι αφού δεν υπάρχουν χρήματα, να πάμε σε πανάκριβες λύσεις, επιλογές δύο μόνο πλοίων είναι μεγάλο λάθος. Είτε κοστίζουν 1 δισ. είτε 1,3! Δηλαδή τι δεν καταλαβαίνουν και έχουν κολλήσει σε πανάκριβα πλοία AAW, οποιασδήποτε τύπου; Έχει καταντήσει εξοργιστικό το θέμα και από την άλλη τρενάρουν θέματα όπως νέες τορπίλες και ότι δεν φτάνουν λέει τα χρήματα για ένα πλήρη φόρτο και για αντίμετρα κατά τορπιλών!!! Δεν μπορεί να ειναι με τα καλά τους οι άνθρωποι από τα 500εκ. προϋπολογισμό στο άμυνας για εξοπλισμούς, θα δεσμεύσουν 150-200εκ. για πόσα χρόνια για ένα εξοπλιστικό… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Καλά, νιώθω ότι όλοι επίτηδες το κάνουν, θέλουν να με ξεκάνουν. Στην αρχή φώναζα ότι αυτό το 700 μύρια ανά πλοίο είναι υπερφουσκωμένο γιατί τόσο πληρώνουν οι Γάλλοι που έχουν μέσα όλο το R&D καθώς και κρυφές επιδοτήσεις για να κρατήσουν ζωντανά τα ναυπηγεία. Μετά, εκεί που έβγαζα σπυριά στο 0,7 δις, ακούστηκαν για 1 δις και άρχισα να ζαλίζομαι που μερικοί το έβρισκαν λογικό. Τώρα με 1,2-1,3 (όντως τόσο λέει στο HellasJournal) νομίζω ότι πια δεν αισθάνομαι και πολύ καλά, δεν μπορώ να διανοηθώ τι άλλο θα γραφτεί. Όλο αυτό μου φαίνεται ένα ωραίο μασάζ, ώστε φρεγάτες που θα… Read more »

CKfurious
Guest
CKfurious

Ότι έχει γραφτεί τους τελευταίους μήνες σε REAL, PROTO THEMA BHMA KATHIMERINI αυτές τις τιμές έδινε: 2-2.4 BILLION για 2 πλοία

Μην ξεχνάμε πως στη τιμή του πλοίου πρέπει να προσθέσουμε τα όπλα και την δημιουργία υποδομής υποστήριξης από ανταλλακτικά μέχρι βιβλιογραφία και εργαλεία

Διάβασες επίσης αυτό που έγραφε to hellasjournal πως έχουμε προβλhμa με την εγγραφη του 1. billion τη χρονια που θα παραλάβουμε !!

Και με 2 πλοία θα λυθεί το πρόβλημα μαζικής παλαιότητας του στόλου?

Θα πλέουν μέχρι να λιώσουν όσες λαμαρίνες δεν έχουν λιώσει δηλαδή

Spirit
Guest
Spirit

Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ χρόνια τώρα, ποιοι είναι αυτοί που έχουν κολλήσει και κρίνουν σαν προτεραιότητα ας πούμε 2 πλοία με έμφαση στον τομέα AAW, και δεν βλέπουν ότι 9 (συνολικά πολλά παραπάνω από 9) πλοία θέλουν άμεση αντικατάσταση.
Και όλα αυτά με 500εκ. προϋπολογισμό!!!!

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Στο τέλος ακόμα και αυτό το πρόγραμμα θα πάει στις Ελληνικές καλένδες.
Το πολιτικό προσωπικό ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία και στην ουσία μηδέν.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Προφανώς αυτοί που βλέπουν ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο

Spirit
Guest
Spirit

Αυτό θα αλλάξει δλδ με δύο πλοία AAW και εννιά εναπομείναντα χρέπια…

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Αδερφέ ούτε εσωτερική ενημέρωση έχω,ούτε το κληρονομικό χάρισμα…Οτι διαβάζεις κι εσύ διαβάζω κι εγώ.
Απο αυτά λοιπόν έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι οι φρεγάτες γενικής χρήσης που θα αποκτηθούν και στον μεγαλύτερο αριθμό θα είναι οι FFG(X).Θα πρέπει λοιπον να περιμενουμε να κάτσει η μπίλια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και γιαυτες…

Το κακό θα είναι αν η νέα οροφή δυνάμεων θα είναι μειωμένη και πάμε για σύνολο 10 πλοία. Τότε μια πιθανή σύνθεση θα είναι 2 bellhara AAW,4 FFG(X) γενικης χρήσης και 4 ΜΕΚΟ up…Δεν θα με πείραζε ομως καθόλου αν τις υπόλοιπες 3 φρεγάτες της οροφης της αντικαθιστούσαν 4-6 κορβέτες.

Spirit
Guest
Spirit

Τα πλοία αυτά ειναι πανάκριβα, μακάρι να προχωρήσει άλλα δεν το βλέπω απίθανο.

Stpoly
Member
Member
Stpoly

“Στο ΠΝ ξερουν…” question

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Δυστυχώς βλέπω να επαναλαμβάνονται οι γνωστές Ελληνικές παθογένειες που πλέον αντιλαμβάνομαι ότι κρύβουν μόνο υστεροβουλία. Τι θέλω να πω Στην περίπτωση των Belhara ξεκινήσαμε {πάντα με βάση τις διαρροές στον τύπο} για κάθε πλοίο τα 600-650 εκατ ευρώ κόστος μετά οι φωστήρες του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού ανακάλυψαν πως οι φρεγάτες για τις οποίες συζητούν και ξανά συζητούν για να αγοράσουν πως δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και άρα αρχίζουν και φορτώνουν με νέες απαιτήσεις για να καλύψουν τα θέλω του πολεμικού ναυτικού αλλά και από την άλλη το πολιτικό προσωπικό να βολεύεται μια χαρά με χρόνο που… Read more »

Nikoss
Guest
Nikos

Ειναι θετικο το γεγονος οτι οι φρεγατες θα φερουν τη διαμορφωση που θελει το ΠΝ και οχι τη διαμορφωση των Γαλλικων φρεγατων,ελπιζω να μην υπαρξει παρεκλιση απο αυτη τη θεση..

Apostolis
Member
Active Member
Apostolis

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρεπει να αγοράσουμε κατευθείαν τις γαλλικές φρεγάτες και να μην πάμε σε ένα διαγωνισμό στον οποίο θα θέσουμε εμείς τις προδιαγραφές και όποιος κάνει καλύτερη προσφορά να κερδίσει το συμβόλαιο.Αν κερδίσουν οι Γάλλοι η οι Αμερικανοί η οποίος άλλος θα έχει κερδίσει λόγω καλύτερης τιμής καλύτερου χρόνου παράδοσης ίσως και μεταχειρισμένων σκαφών η αλλού υλικού. Γιατί επειδή μια φορά και ένα καιρό κάποιος έταξε στους Γάλλους να αγοράσουμε φρεγάτες πρέπει σώνει και καλά να δεσμευτεί η χώρα σε αυτή την επιλογή;Διαγωνισμός και η καλύτερη προσφορά να νικήσει.

Spirit
Guest
Spirit

Πρώτο και βασικό πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει μία.

Τι θα κάνεις διαγωνισμό ποιος θα με δανείσει για να αγοράσεις;

Μόνο προτάσεις μπορεί να μαζέψεις από πιθανούς πελάτες που θέλει να σου δανείσουν για να πουλήσουν.

Η Βουλγαρία για παράδειγμα έσκασε ντούκου 1,2 δισ. για τα F-16V, η Ρουμανία για την νέα φρεγατοκορβέτα της πληρώνει ένα μεγάλο ποσό…

Apostolis
Member
Active Member
Apostolis

Τι εννοεις ποιος θα μας δανεισει;Εχεις δει ποσο ειναι η αποδοσεις των ελληνικων ομολογων;Το 10ετες ειναι στο 1,35.Η γαλλικη χρηματοδοτηση με τι επιτοκιο θα ειναι;
Το μονο που θα μπορουσε να μας δεσμευσει στους γαλλους ηταν να χρησιμοποιησουμε τις επιστροφες των κερδων απο τα ελληνικα ομολογα.Αφου αυτο πλεον δεν υπαρχει στο τραπεζι υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες.Και αν γινει ντορος για το κοστος του προγραμματος δεν νομιζω να βαλει κανεις την υπογραφη του περιμενοντας ποτε θα βρεθει κατηγορουμενος απο την επομενη κυβερνηση.Ενω νε εναν διεθνη διαγωνισμο κανεις δεν μπορει να σου προσαψει τιποτα.

Spirit
Guest
Spirit

Η έξοδος στις αγορές πάντα γίνεται με σύμφωνη γνώμη δανειστών προς ώρας.
Ομόλογα και τα ρέστα έχουμε πει πάνε για τις ανάγκες τις χώρας, εχει τελειώσει αυτό.
Ακόμα και τα δανεικά των γάλλων υπάρχει ένα θέμα πως θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Alexis
Guest
Alexis

Ελπίζω να μην έχουμε την ίδια συμπεριφορά από τούς συμμάχους μας τους Γάλλους στις φρεγάτες αν τελικά τίς πάρουμε όπως με τά Μιράζ 2000,να περιμένουμε δηλαδή ανταλλακτικά.Το Αιγαίο θέλει σκάφη μικρά, γρήγορα και εξοπλισμένα σαν αστακοί, όχι πανάκριβα μεγάλα πλοία!

adpanos
Guest
adpanos

Οι φρεγάτες θα είναι δυο για αρχή και μάλλον θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για άλλες τέσσερεις που θα φτιαχτούν στην Ελλάδα μετά το 2026. Οι φρεγάτες θα είναι όπως τις θέλουμε , δηλαδή υπερφορτωμένες στην επιμηκυμένη έκδοση. Προβλέπω να μπαίνουν δυο διαμορφώσεις στο τραπέζι. Α) -16 ASTER 30 – 8 SCALP NAVAL – 32 ESSM BLOCK 2 – 8 EXOSET 40 – 76 αρη – MU-90 B) – 24 ASTER 30 -32 ESSM BLOCK 2 – 8 EXOCET 40 – 76 αρη. – MU90 Νομίζω πως μπορεί το σκαρί να πάρει μέχρι 4 VLS, με γαλλικά VLS, 2 SYLVER 50… Read more »

CKfurious
Guest
CKfurious

Σταματήστε το ονειροβατιμα και προσγειωθείτε στη πραγματικότητα

ότι έχει δημοσιευθεί δίνει πως οι γάλλοι σπρώχνουν τη δίκια τους έκδοση με 16 μονο ASTER 15!

Επειδή έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες βγήκε και έκανε μια δήλωση πως θα πάρουμε ότι θέλουμε και όχι ότι πουλάνε οι γάλλοι

Λες και τον λογαριάζουν οι γάλλοι αφού μας έχουν δεδομένους!!

Mετά πέταξε και το πως είμαστε σε πρώιμο στάδιο διαπραγματεύσεων

δηλαδή καλά κρασιά

Ποιος θα πληρώσει την ενσωμάτωση των ESSM, MK41 στη BELHARA και τη ολοκλήρωση με Tο SEA FIRE ?

Ο MONSIEUR ΦΟΎΦΟΥΤΟΣ???

adpanos
Member
Noble Member
adpanos

Εμείς θα το πληρώσουμε γιατί πολύ απλά αν πάμε σε belharra θα πάμε για το σύνολό του στόλου με σχεδόν 10 πλοία σε διάφορες διαμορφώσεις.