Ο ΥΕΘΑ για το “νατοϊκό ραντάρ” στη Θάσο – Τι ισχύει πραγματικά;

21
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη Θάσο, για τους εορτασμούς για την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό (18 Οκτωβρίου 1912). Ο ΥΕΘΑ απάντησε μεταξύ άλλων σχετικά με την εγκατάσταση “ραντάρ”στο Υψάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, το παρακολουθείτε και σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Μεταναστευτικό εξελίσσεται. Υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις για τη φιλοξενία αυτών που πλέον δεν μπορούν να «σηκώσουν» άλλο τα νησιά στην ενδοχώρα, εξετάζονται πολλές εναλλακτικές. Θεωρώ ότι μέσα στο χειμώνα θα δείτε ένα καινούργιο σχέδιο για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Μιας και ζητάτε την άποψή μου σε θέματα τρέχοντος και τοπικού ενδιαφέροντος, έχω να κάνω και μία δήλωση ακόμα για το περίφημο ραντάρ, το οποίο δεν θα εγκατασταθεί στο νησί.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτε πρόκειται για ραντάρ, ούτε για ΝΑΤΟϊκό. Πρόκειται για έναν πομποδέκτη τον οποίο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε σκοπό να εγκαταστήσει στο νησί σε υποδομή, η οποία ήταν επιπέδου ΝΑΤΟ ως προς τις προδιαγραφές ασφαλείας της. Εξ ου και η παρεξήγηση για το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ.

Αν είχαμε να κάνουμε με ΝΑΤΟϊκό ραντάρ κ. Αρχηγέ, όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα ήταν θέμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν είναι όμως. Επειδή όμως, δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση, με έλλειψη σεβασμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς το λαό της Θάσου, αναλάβαμε τη σχετική πρωτοβουλία -σε συνεννόηση βέβαια με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών- κι αυτή τη στιγμή, αναστέλλεται κάθε σχεδιασμός έως ότου να εξηγήσουν σε εμάς και στο λαό της Θάσου περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν τυχόν πειστείτε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι εκεί είναι το κατάλληλο σημείο, στο Υψάριο, για τον πομποδέκτη, πώς θα προχωρήσετε από εκεί και πέρα; Γιατί υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς έρχεται να κάνει. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει επαρκώς και μη κάνοντάς το επαρκώς νομίζω ότι λειτουργεί και με ασέβεια απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Ας έρθει λοιπόν, να μας εξηγήσει, ας μην πετά το «μπαλάκι», να δούμε τι ακριβώς έχουμε. Όπως σας είπα, ΝΑΤΟϊκό ραντάρ δεν υπάρχει στη Θάσο και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τι είναι το “περιβόητο” ραντάρ;

Το «διαβόητο» ραντάρ δεν είναι τίποτε άλλο από μια εγκατάσταση ραδιοζεύξης για τη διασύνδεση του Κέντρου Λήψης στη θέση «Υψάριο (ΚΛΥ) με το Κέντρο Εκπομπής στη θέση «Τούμπα» (ΚΕΤ) του Τηλεπικοινωνιακού Σταθμού Θάσου (ΤΘΑ), στο οποίο υπάρχει κτίριο του ΟΤΕ. Από τον ΤΘΑ εξυπηρετούνται οι ανάγκες επικοινωνίας του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) – που εδρεύει στο Ελληνικό – με τα αεροσκάφη που ίπτανται στους βορειοανατολικούς τομείς του Αθήναι FIR.

Το σύστημα θα μεταδίδει δεδομένα (πληροφορίες ακουστικού σήματος και κριτηρίου λήψης-Squelch, όπως και δεδομένα παρακολούθησης και ελέγχου της λειτουργικής κατάστασης) του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας που παρέχεται από το ΚΛΥ, προς το ΚΕΤ, τα οποία θα προωθούνται στο ΚΕΠΑΘΜ.

Η απόσταση των δύο σημείων ΚΛΥ και ΚΕΤ είναι περίπου 4,8 km σε ευθεία γραμμή με άμεση οπτική επαφή χωρίς παρεμβολή εμποδίων.

Τα συστήματα Ραδιοζεύξης και Πολυπλεξίας είναι ο πλέον συνήθης τρόπος μεταφοράς δεδομένων μέσω κατευθυντικών μικροκυματικών πομποδεκτών ανάσα σε δυο απομακρυσμένα σημεία που βρίσκονται σε ευθεία οπτικής επαφής. Το δίκτυο του ΟΤΕ βασίζεται αποκλειστικά σε τέτοια συστήματα που διασυνδέουν όλους τους εκατοντάδες τοπικούς τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς μεταξύ τους (έχουν την μορφή μικρής διαμέτρου πολλαπλών δισκοειδών κεραιών σε ιστούς στις οροφές των κτηρίων στραμμένους προς την απαιτούμενη κατεύθυνση εκπομπής λήψης.

Στην προκειμένη περίπτωση αναφέρεται ότι ο σύστημα της ΥΠΑ στο ένα άκρο του στην θέση «Υψάριο» αποτελεί ψηφιακή αναβάθμιση παλαιότερου με το άλλο άκρο του στη θέση «Τούμπα» του Τηλεπικοινωνιακού Σταθμού Θάσου να προσθέτει μια κεραία στις ήδη υπάρχουσες πολλές στο συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με την διακήρυξη της προμήθειας ο εξοπλισμός πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές διεθνείς και ελληνικές.

Ας σημειωθεί το ΚΕΘ κέντρο εκπομπής Θάσου στη θέση Τούμπα, σε υψόμετρο 1129 m φιλοξενεί και αντίστοιχες ραδιοζεύξεις των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στην ευρύτερη περιοχή, αφού λόγω θέσης, μπορεί να καλύπτει τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και τους νομούς Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και το νότιο τμήμα της Βουλγαρίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Mustafa
Guest
Mustafa

Μόνη χώρα στο πλανήτη…
πολίτες κανονίζουν στρατιωτικά πράγματα
Τούρκικο radar μπαίνει εκεί που θέλει Türk Ordusu
Ούτε λόγια…………………… ούτε τίποτα

Captain_Kal
Member
Trusted Member
Captain_Kal

Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια!!! Αυτό ξέρεις λέγεται Δημοκρατία. Αλλά που να το κατανοήσεις εσύ!!!

Mustafa
Guest
Mustafa

Διάβασε όλα τα σχόλιά από κάτω
Είσαι μόνο σου
πολίτες κανονίζουν πολιτικά πράγματα σε δημοκρατικές εκλογές
Αξιωματικοί διοικητές στρατιωτικά πράγματα
όχι ανάποδα

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

”Ούτε λόγια…………………… ούτε τίποτα”
Αχ!.. μετ’ εφηβικά τραύματα.
Ξύλο που θα έχεις φάει στο στρατό από αξιωματικούς…
Καημένε Μουσταφά τι κουβαλάς και εσύ;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Καλά, αυτό να λέγεται!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αν καταλαβαίνω καλά, το πλαίσιο εκφοράς (θα πρέπει να) είναι ότι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παλιάτσοι, από το είδος που αφθονεί στην Ελλάδα, βαριεστημένοι προφανώς από τη ρουτίνα των συνήθων ανά την Ελλάδα ενασχολήσεων τους (γκανγκστερικές απαλλοτριώσεις που δεν μπορούν να πληρωθούν, αλλά δεν κηρύσσονται αν το θύμα έγκαιρα πει ένα ευχαριστώ, υπερτιμολογημένοι γρανίτες σε πεζοδρόμια, “εκπολιτιστικές” εκδηλώσεις με ατζέντηδες που λένε κι αυτοί το “ευχαριστώ” τους κλπ κλπ) βρήκαν αφορμή να αναστατώσουν το “λαό” (ο οποίος τρέμει τα ραντάρ περισσότερο από τις εχθρικές βόμβες, ως φαίνεται, και σύντομα θα το πληρώσει με ποταμούς αίματος …), και ο ΥΠΕΘΑ, ως τοπικός “παράγων”… Read more »

stepa
Guest

δουλεια δεν ειχε ο διαολος…..

AvoMelkonian
Member
AvoMelkonian

Αυτό που ισχύει πραγματικά είναι ότι το 2019 μ.Χ. ο υπουργός άμυνας μιας ευρωπαικής χώρας νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στους κατοίκους του κάθε χωριού για τις αποφάσεις μιας κυρίαρχης κυβέρνησης που εξελέγη προ τριμήνου με ευρεία πλειοψηφία. Αλλιώς, 50 νοματαίοι και οι τοπικές αριστερές οργανώσεις θα κλείνουν δρόμους, σχολεία, αεροδρόμια μέχρι να περάσει το δικό τους εις βάρος των υπολοίπων 10 εκατομμυρίων, με συνθήματα κατά της ΕΟΚ κ του ΝΑΤΟ. Για τον ίδιο λόγο η 32 ΤΑΞ ΠΖΝ είναι ακόμα στο Βόλο, για τον ίδιο λόγο θα διαμαρτύρονται οι Κρητικοί για το over the horizon που υποτίθεται θα τοποθετηθεί… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Συμπλήρωση, να απολογείται για τις αποφάσεις μιας ανεξάρτητης κρατικής υπηρεσίας ενεργούσας υπό πλήρη συμμόρφωση με νόμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς για μια πάγια αρμοδιότητα του Δημοσίου. Τι κι αν το ρημάδι το αναμεταδοτάκι έχει περάσει ποιος ξέρει πόσες πιστοποιήσεις, τι κι αν η ΥΠΑ αποφάσισε μετά από σκέψη και μελέτη να το ζητήσει, να το πάρει, και να το βάλει εκεί, τι κι αν μέχρι εδώ τα βήματα είχαν εγκριθεί μια χαρά, ξαφνικά αγχωθήκαμε μη τυχόν και μας βρει καμιά η/μ ακτίνα κατακούτελα.

ira-ant
Guest
ira-ant

To πρόβλημα είναι η ακτινοβολία τού ραντάρ ή το ότι είναι “Νατοικό”;
Οι γνωστοί “ειρηνιστές” (εξ αριστερών πάντα) ,”δημοκράτες”, οι οποίοι δεν θα είχαν πρόβλημα,εάν το ραντάρ ήταν Σοβιετικό.
Οι γνωστοί “ειρηνιστές”,των οποίων το πρόβλημα,δεν είναι η Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο(για τις οποίες,ουδέποτε διαδήλωσαν έξω από την Τουρκική πρεσβεία),αλλά το γεγονός,ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε(τότε) και χρησιμοποιεί τώρα στην Κύπρο…νατοικά όπλα.
Για τέτοια παράνοια μιλάμε,και ο ΥΠΑΜ απολογείται σ’αυτούς!

npo
Member
npo

Αυτό το κράτος δίνει εικόνα ξεπεσμένου παλιάτσου.

evo_ii
Member
Noble Member
evo_ii

Όχι βρε παιδιά… απλή μικροκυματική ζεύξη είναι τελικά; Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς την (σημ.: μη ιονίζουσα…) ακτινοβολία του ραντάρ;
Κι αυτή η ΥΠΑ να μην έχει εξηγήσει προηγουμένως στο ΥΕΘΑ, στο λαό της Θάσου, στο λαό της Β. Ελλάδας, ενδεχομένως και στο λαό της Ν.Α. Ευρώπης περί τίνος πρόκειται…

ΥΓ: Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Από τη συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ κρατώ και τον (αχαρακτήριστο επί της αρχής, και αδικαιολόγητο επί της ουσίας) ψόγο για υπηρεσία άλλου υπουργείου (και κατ’ επέκτασιν για την ηγεσία του). Δεν είναι δουλειά της ΥΠΑ να εξηγεί στον κάθε κάφρο γιατί χρειάζονται τηλεπικοινωνιακά μέσα για την πολιτική αεροπορία!
Κάθε μέρα και χειρότερα από το συγκεκριμένο υπουργείο, η οσμή ναφθαλίνης παλιακού κομματάρχη δύσκολα κρύβεται … Κρίμα, γιατί άλλες επιλογές του κυβερνητικού σχήματος έδωσαν διαφορετικό στίγμα …

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το ότι οι ατυχώς αδαείς κάτοικοι αντιδρούν, να το καταλάβω. Εδώ άλλοι κυνηγάνε τις ανεμογεννήτριες. Αυτά που δεν καταλαβαίνω είναι α) πως η υπουργάρα δε φοβάται μη σπάσει καμιά μέση απ’το σκύψιμο, β) από που κι ως που κατηγορεί την ΥΠΑ, γ) πως γίνεται να μην έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι για το έργο το οποίο πήγε τάχα να γίνει στα μουλωχτά, δ) τώρα που η υπουργάρα έχει εντοπίσει τόσα ελαττώματα στη διαδικασία, γιατί δε μας λέει τι σχεδιάζει να κάνει για να μην επαναληφθούν.

npo
Member
Famed Member
npo

Τα δικά μου σχόλια για την υπουργάρα κόπηκαν, αλλά θα τα ξαναπώ. Ο άνθρωπος νοιάζεται μόνο για την εκλογική του περιφέρεια και το βραχυπρόθεσμο συμφέρον της όσο πιο μυωπικά μπορεί να το δει κάποιος. Συνεπώς για την άμυνα δεν περιμένω απολύτως τίποτα το ουσιαστικό.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πτήση ώρες ώρες μου φαίνεται ότι έχω προνομιακή μεταχείριση, τι μπορεί να είπε ο npo που δεν είπα εγώ!

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Μια φράση: 1997- Οι κάτοικοι της Περαίας αντιδρούν Radar προσέγγισης για το “Μακεδονία”. Τις συνέπειες της αναβλητικότητας τις θυμόμαστε όλοι κάποιοι με πόνο.

Από την άλλη πλευρά ποιος δε γελάει με τους αποπυρηνικοποιημένους της δεκαετίας του 1980.

flashg
Member
flashg

Μήπως μας ψεκάζουν στα αλήθεια?