- Advertisement -

Μονομαχίες πάνω από την έρημο στον «Πόλεμο του Οκτωβρίου»

- Advertisement -

Στην Μέση Ανατολή δεν κάνεις πόλεμο τον Οκτώβριο. Είναι μήνας θρησκευτικής πίστης και περισυλλογής. Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ράμανταν ενώ για τους Εβραίους το Γιόμ Κιππούρ, η Ημέρα της Εξιλέωσης, είναι μια από τις σημαντικότερες εορτές τους. Άλλωστε το 1973 οι Ισραηλινοί αισθάνονταν ανίκητοι.
Οι επιτυχίες της ισραηλινής Αεροπορίας στον πόλεμο φθοράς που ακολούθησε την περιφανή νίκη του 1967 επιβεβαίωναν την ανωτερότητά της έναντι των Αράβων αντιπάλων της. Στο Σινά επικρατούσε ησυχία και ολόκληρο το Ισραήλ ετοιμαζόταν για την αργία του Γιόμ Κιππούρ. Στις 4 Οκτωβρίου 1973 ο Ανουάρ Σαντάτ έδωσε απολυτήριο σε 20.000 στρατιώτες. Από τότε που διαδέχθηκε τον Νάσερ ο νέος ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου όλο πύρινους λόγους ήταν και τίποτα περισσότερο, πίστευαν στο Ισραήλ. Δύο ημέρες αργότερα οι Αιγύπτιοι χτύπησαν στο Σινά με όλη τους την δύναμη.

Σμήνη αιγυπτιακών MiG και Su-7 σάρωσαν την περιοχή της Διώρυγας σφυροκοπώντας ισραηλινές βάσεις, σταθμούς ραντάρ και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες. Στις 14:05 μμ, ακριβώς την ίδια ώρα που 250 αιγυπτιακά τζετ προκαλούσαν χάος στις ισραηλινές θέσεις, περισσότερα από 2.000 βαριά πυροβόλα άνοιγαν πυρ κατά της Γραμμής Bar Lev στο Σινά. Όταν ο βομβαρδισμός σταμάτησε, το αιγυπτιακό Μηχανικό άρχισε την ζεύξη της Διώρυγας για την επίθεση των μονάδων εφόδου. Τρεισήμισι ώρες αργότερα είχαν καταλάβει 14 οχυρές θέσεις των Ισραηλινών και ύψωναν την αιγυπτιακή σημαία στην ανατολική όχθη της Διώρυγας.
Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Μέχρι να συγκεντρωθούν οι εφεδρείες, το Ισραήλ στράφηκε για την επιβίωσή του στην Αεροπορία. Μισή ώρα μετά την εκδήλωση της σαρωτικής αιγυπτιακής επίθεσης, ισραηλινά F-4E Phantom και Α-4 Skyhawk πετούσαν πάνοπλα προς δυσμάς. Έπεσαν σε έναν «τοίχο» αντιαεροπορικών πυρών και SAM. Μέσα σε 30 λεπτά, δέκα ισραηλινά τζετ δέχτηκαν πλήγματα από διάφορους τύπους SAM πέφτοντας φλεγόμενα «σαν κομήτες» σύμφωνα με την μαρτυρία ενός Αιγύπτιου Διοικητή.
Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που ο Αρχηγός του Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Νταβίντ Ελάζαρ, απαγόρευσε τις πτήσεις εντός 10 μιλίων από την Διώρυγα σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η σφαγή. Οι απώλειες μειώθηκαν όμως στα Υψίπεδα του Γκολάν ο απολογισμός ήταν βαρύτερος: 25 Skyhawk και πέντε F-4E είχαν καταρριφθεί μέσα σε μόλις δύο ώρες.
Για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Ιορδανία και πλευροκόπησαν τους Σύριους. Όμως τις πρώτες ώρες του πολέμου το Ισραήλ είχε ήδη χάσει 40 αεροσκάφη –το 11% των μαχητικών του– και πολλούς από τους καλύτερους πιλότους του. Οι πύραυλοι SA-6 (κωδ. ΝΑΤΟ ‘Gainful’) απεδείχθησαν ιδιαίτερα φονικοί.

«Από την στιγμή που αυτό το πράγμα ερχόταν πίσω σου, τελείωσε» προειδοποιούσαν χειριστές που γλύτωσαν σαν από θαύμα. «Ήταν σύνηθες θέαμα να βλέπεις το λευκό σπειροειδές ίχνος ενός SA-6 στον γαλάζιο ουρανό… μετά ένα συννεφάκι γκρι καπνού και πριν αρχίσει να διαλύεται ένα Phantom να πέφτει φλεγόμενο. Σπανίως έβλεπες αλεξίπτωτα» έλεγε ένας πολεμικός ανταποκριτής στο συριακό μέτωπο.
Για να εξουδετερώσουν τους SA-6 οι Ισραηλινοί δοκίμασαν να βομβαρδίσουν τις θέσεις τους με κάθετη εφόρμηση, εξαπολύοντας βόμβες ή πυραύλους αντι-ραντάρ Shrike. Ωστόσο, λόγω του πυκνού αντιαεροπορικού δικτύου του εχθρού, πολλές φορές το επιτιθέμενο αεροσκάφος έπεφτε θύμα άλλου SAM ή ZSU-23-4 ‘Shilka’. Για να αποφύγουν να γίνουν πύρινη σφαίρα, οι πιλότοι των ισραηλινών τζετ εκτελούσαν απότομη βύθιση εξαπολύοντας θερμοβολίδες και ελπίζοντας το κόλπο να πιάσει.
Μια άλλη τακτική ήταν ο αρχηγός του ζεύγους να διασταυρώνει το ίχνος των καυσαερίων του με αυτό τού παραστάτη του δημιουργώντας ένα ‘hot spot’ στο σημείο όπου τα ίχνη ενώνονταν, με την ελπίδα να εκραγεί πρόωρα ο πύραυλος. Όταν όμως οι πυροβολαρχίες SAM εξαπέλυαν ομοβροντίες πυραύλων –όπως συχνά έκαναν– δεν υπήρχε σωτηρία.

Η αερογέφυρα της αμερικανικής βοήθειας εφοδίασε τους Ισραηλινούς με πυρομαχικά, άρματα μάχης, πυροβόλα, ακόμη και με αεροσκάφη. Μεταξύ του υλικού που κατέφθασε ήταν ατρακτίδια ECM και μεγάλες ποσότητες αεροφύλλων (chaff) για την παραπλάνηση των ραντάρ του εχθρού. Αυτά απεδείχθησαν χρήσιμα για τους παλαιότερους SAM αλλά όχι για τους SA-6. Το ραντάρ τους συνέχιζε να εγκλωβίζει τους στόχους του ενώ το jamming δεν είχε το παραμικρό αποτέλεσμα.
Για να είναι αποτελεσματικά τα αντίμετρα έπρεπε να βρουν τις συχνότητες στις οποίες εξέπεμπε το συγκεκριμένο ραντάρ. Και το ραντάρ του SA-6 όχι μόνο άλλαζε συχνότητες αλλά κι αυτές τότε ήταν άγνωστες. Ξαφνικά η τύχη χαμογέλασε στους Ισραηλινούς. Τα αεροπλάνα τους κατάφεραν να πλήξουν το κέντρο ελέγχου των συριακών αντιαεροπορικών πυραύλων, ανοίγοντας έτσι έναν «διάδρομο» δια του οποίου τα Phantom και τα Skyhawk θα χτυπούσαν τα συριακά τεθωρακισμένα και θα αποτελείωναν το δίκτυο των SAM. Ακόμη καλύτερα, θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά της Δαμασκού.
Από το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας οι Σοβιετικοί ανεφοδίαζαν τον Χαφέζ αλ Άσσαντ με κάθε είδους υλικό. Οι Ισραηλινοί το χτύπησαν ξημερώματα της 14ης Οκτωβρίου.
«Κάτω μας η κοιλάδα της Δαμασκού έμοιαζε να βράζει» ανέφερε ο πιλότος ενός Phantom που συμμετείχε στην επιδρομή. «Πύραυλοι πετούσαν τριγύρω και τα αντιαεροπορικά πυρά ήταν παντού» Ωστόσο οι πύραυλοι ήταν SA-2 και SA-3 και μπόρεσε να τους αποφύγει. Έριξε τις βόμβες του στον έναν από τους δύο διαδρόμους και την στιγμή που τα F-4E εκτελούσαν απαγκίστρωση, ένας σμήνος MiG βούτηξε ανάμεσά τους.

«Όλα συνέβαιναν τόσο γρήγορα! Στα δυτικά έβλεπα ένα Phantom να κάνει break αριστερά με ένα MiG στην ουρά του. Είπα στον εαυτό μου, αν το MiG ισιώσει, θα του ρίξω πύραυλο. Την στιγμή που το MiG οριζοντίωσε, το F-4E εξαπέλυσε έναν Sidewinder ενώ ο Χειριστής Οπλικών Συστημάτων φώναζε από το πίσω κάθισμα «Break, π******ς γιέ, break!» Ένα δεύτερο MiG ερχόταν από την «ώρα 6» τους.
«Δεν θα μας πετύχει. Είμαστε εκτός εμβέλειας» απάντησε ο πιλότος. Είδε τον πύραυλο να χτυπά το MiG μπροστά όταν ξαφνικά βλήματα πυροβόλου συγκλόνισαν το Phantom. Το MiG πίσω τους ήταν πλέον εντός εμβέλειας.
Ένα άλλο F-4E καταδίωξε το εχθρικό τζετ πριν προλάβει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά αλλά καθώς ο σχηματισμός επέστρεφε στην βάση του ο χειριστής του χτυπημένου Phantom μόλις και μετά βίας ήλεγχε το αεροπλάνο του. Όταν προσγειώθηκαν κατάλαβε γιατί: το δεξί ακροπτερύγιο είχε μια τρύπα «μεγάλη σαν κουβά».
Σύντομα οι Σύριοι άρχισαν να ξεμένουν από SAM. Έχοντας χάσει τον έλεγχο του αέρα, η μάχη για τα Υψίπεδα του Γκολάν έληξε εις βάρος τους. Οι Ισραηλινοί είχαν καταρρίψει περισσότερα από 150 συριακά αεροσκάφη –σχεδόν την μισή Αεροπορία της χώρας– και είχαν προελάσει σε βάθος έξι μιλίων αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα συριακά άρματα. Τώρα μπορούσαν να στρέψουν όλη τους την προσοχή στο Σινά όπου οι Αιγύπτιοι είχαν σταθεροποιήσει τις θέσεις τους.
Στις 14 Οκτωβρίου η κύρια δύναμη των αιγυπτιακών αρμάτων κινήθηκε ανατολικά, προς το βόρειο Σινά. Αναχαιτίστηκε από ισραηλινά τεθωρακισμένα σε μια φρενήρη μάχη υπό την συνεχή κάλυψη Skyhawk και Phantom. Όμως και οι αερομαχίες ήταν εξαιρετικά άγριες. Οι Αιγύπτιοι χειριστές είχαν βελτιωθεί σημαντικά από το 1967. Ο Επισμηναγός Σερίφ Μοχάμαντ Άραμπ, Διοικητής Μοίρας αεροσκαφών MiG-17, θυμάται να στέλνει τέσσερα αεροπλάνα του να χτυπήσουν ισραηλινά τεθωρακισμένα και να ηγείται των υπολοίπων οκτώ για τον βομβαρδισμό μιας ισραηλινής αεροπορικής βάσης.

Αναχαιτίστηκαν από οκτώ Phantom. Ένα ρίγος φόβου διαπέρασε τον Επισμηναγό Άραμπ. Τα F-4E ήταν τα πιο επικίνδυνα αεροσκάφη σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και οι Ισραηλινοί πιλότοι είχαν την φήμη αήττητων. Κατά την εμπλοκή με τα ισραηλινά τζετ όμως κατάλαβε από τον τρόπο που ελίσσονταν ότι οι χειριστές τους ήταν λιγότερο έμπειροι απ’ ότι περίμενε. Ένα Phantom κατευθύνθηκε προς το μέρος του και το παρέσυρε σε μια μονομαχία κλειστών στροφών –αριστερά, αναστροφή και πάλι αριστερά– προσπαθώντας καθένας να βρεθεί στην ουρά του άλλου.
Ο Αιγύπτιος πιλότος έφερε την μανέτα πίσω και «πέταξε» αερόφρενα. Το MiG-17 έμεινε «κρεμασμένο» στον αέρα καθώς το Phantom περνούσε μπροστά του. Ο Επισμηναγός Άραμπ το έφερε στο σκοπευτικό του και άνοιξε πυρ. «Του έριξα από απόσταση περίπου 150 μέτρων… Εξεπλάγην που δεν πήρε ύψος διότι δεν θα μπορούσα να ακολουθήσω».
Όμως έμπειροι χειριστές σαν τον Επισμηναγό ήταν ελάχιστοι για να κρίνουν τον εναέριο πόλεμο στο Σινά. Τα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σχεδόν 2.500 εξόδους σε μια εβδομάδα, αποφεύγοντας το δίκτυο των SAM μεταξύ Καΐρου και Διώρυγας για να κρατήσουν χαμηλά τις πιθανές απώλειες. Το να τα βάλουν με αυτούς ήταν αυτοκτονία. Οι αιγυπτιακοί SAM θα εξουδετερώνονταν μόνο από επίγειες δυνάμεις.

Στις 16 Οκτωβρίου, σε μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις του πολέμου, η μικρή δύναμη αρμάτων που έστειλε ο Υποστράτηγος Αριέλ Σαρόν διήλθε απαρατήρητη από τον κύριο όγκο του αιγυπτιακού Στρατού και εξουδετέρωσε επτά SAM μέσα σε λίγες ώρες. Τις επόμενες ημέρες ο Σαρόν ενίσχυσε το ισραηλινό απόσπασμα στην δυτική όχθη της διώρυγας και μέχρι τις 19 Οκτωβρίου είχαν τεθεί εκτός μάχης 40 εκτοξευτές πυραύλων, αρκετοί για να ανοιχτεί μια τεράστια τρύπα στην αιγυπτιακή αεράμυνα. Το κενό στην αλλεπάλληλη κάλυψη που παρείχαν οι πυροβολαρχίες των SAM επέτρεψε στα ισραηλινά μαχητικά να προσβάλλουν τις θέσεις των υπολοίπων.
Την ίδια ώρα, 250 άρματα μάχης και 20.000 άνδρες της αιγυπτιακής 3ης Στρατιάς βρίσκονταν περικυκλωμένοι και χωρίς ανεφοδιασμό σε έναν θύλακα στο Σινά. Οι στρατιώτες αργόσβηναν από την ζέστη, την δίψα και τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στις 24 Οκτωβρίου όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν σε ανακωχή. Όμως το Σινά είχε χαθεί ξανά για τους Αιγυπτίους.
Αλέξανδρος Θεολόγου  
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
5 months ago

Αυτά με τους SAM. Σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν οι S-400. Θέλει πλουραλισμό. Δεν μπορείς να στηρικτής μόνο σε αεροπλάνα. Σοβαρό Α/Α οπλοστάσιο χρειάζονται όλα τα σώματα. Όπως και πυραύλους κρούσης.

Mitsos_Mantzos
Active Member
Mitsos_Mantzos (@mitsos_mantzos)
5 months ago

Φοβερό και τρομερό άρθρο. Θεολόγου σπικινκ.

kakaouskia
Noble Member
kakaouskia (@kakaouskia)
5 months ago

Καλημέρα
” Όμως τις πρώτες ώρες του πολέμου το Ισραήλ είχε ήδη χάσει 40 αεροσκάφη –το 11% των μαχητικών του– και πολλούς από τους καλύτερους πιλότους του. ”
“Η αερογέφυρα της αμερικανικής βοήθειας εφοδίασε τους Ισραηλινούς με πυρομαχικά, άρματα μάχης, πυροβόλα, ακόμη και με αεροσκάφη. Μεταξύ του υλικού που κατέφθασε ήταν ατρακτίδια ECM και μεγάλες ποσότητες αεροφύλλων (chaff) για την παραπλάνηση των ραντάρ του εχθρού.”
Σε αυτές τις 2 γραμμές βλέπουμε την ωμή πραγματικότητα ενός γενικου πολέμου και την αναγκαιότητα πρακτικής υποστήριξης όταν εξαρτάσαι από τρίτους για το κύριο σου υλικό.
Επίσης, βλέπουμε τι μπορεί να κάνει ένα άγνωστο σύστημα στα χέρια ενός ικανά εκπαιδευμένου εχθρού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αιγύπτιοι και οι Σύριοι πιθανότατα είχαν εξαγωγικές εκδόσεις των συστημάτων.

Yannis
Trusted Member
Yannis (@yannis)
5 months ago
Reply to  kakaouskia

Σε περιπτωση ολοκληρωτικου Ελληνο-Τουρκικου πολεμου δε νομιζω οτι οποιοσδηποτε θα προσετρεχε σε βοηθεια της Ελλαδας ή της Τουρκιας. Απλα πρεπει να εχεις πολλα αποθεματα. Και απο οτι γνωριζω τα Ελληνικα αποθεματα ειναι απελπιστικα λιγα. Εχουμε υλικο για πολεμο λιγων ημερων (ισως και ωρων;).

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
5 months ago
Reply to  Yannis

Είναι συνειδητή επιλογή από δεκαετιών τα πεπερασμένα οικονομικά μέσα να διατίθενται για μεγιστοποίηση των οροφών οπλικών συστημάτων, ώστε τη στιγμή της έναρξης του αγώνα να υπάρχει διαθέσιμος ο μέγιστος δυνατός αριθμός. Αυτό γίνεται εις βάρος των πολεμικών αποθεμάτων, που δεν πρέπει να ξεπερνούν τη μια εβδομάδα αγώνος για τα μείζονα οπλικά συστήματα (σφαίρες, οβίδες πυροβολικού και βόμβες αεροσκαφών υπάρχουν ασφαλώς σε αφθονία, διότι είναι πάμφθηνα μέσα που δεν θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση στο μεταξύ …).
Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάς έχει περισσότερα μαχητικά από την Αγγλία ή τη Γαλλία, αλλά φυσικά εκείνες μπορούν να διεξάγουν επί μήνες υπερπόντιες επιχειρήσεις. Εκεί δεν απειλείται με κατάληψη η μητρόπολη, μόνο οι “αποικίες” …

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
5 months ago

Για το Γιομ Κιππούρ μπορούν βέβαια να γραφούν 200 άρθρα και να μην το εξαντλήσουν, αλλά το συγκεκριμένο είναι μνημείο περιεκτικής απόδοσης της σύγκρουσης.
Μιλάμε για την μεγαλύτερη καμπή στην ιστορία του πολέμου, και τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταπολεμική σύρραξη μεταξύ peer states, με αντικείμενο την αποκατάσταση της κυριαρχίας (από τη σκοπιά του ενός) και την επιβίωση (από τη σκοπιά του άλλου).
Η στρατιωτική του σημασία έγκειται προεχόντως στο ότι για πρώτη φορά μετά το 1939 ανετράπη η κυριαρχία α) του τακτικού μαχητικού αεροσκάφους και β) του άρματος μάχης. Και τα δύο εμφανίσθηκαν ως τρωτοί, αξιοθρήνητοι δεινόσαυροι, απολιθώματα μιας άλλης εποχής (αν και τελικά αυτά κέρδισαν την παρτίδα). Η είδηση του θανάτου των ήταν πάντως κάπως πρόωρη, για να παραφράσουμε τη γνωστή βρετανική ειρωνεία … Το αργότερο εντός δεκαετίας, οι εξελίξεις στην καταστολή αεράμυνας και ο θώρακας Chobham (Burlington) απεκατέστησαν την τάξη πραγμάτων …
Η πολιτική του σημασία έγκειται στη δυνατότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου να επιτύχει τη μόνιμη ειρήνευση βαθύτατα εχθρικών ομόρων εθνών. Ο ιδιοφυής Σαντάτ ξεκίνησε τη σύρραξη με πεπερασμένο στόχο (να πατήσει πόδι η Αίγυπτος ανατολικά του Σουέζ και έτσι το Ισραήλ να συρθεί σε διαπραγματεύσεις προς απόδοση όλης της Χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο), πράγμα που προϋπέθετε στροφή της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ (καθώς μόνο εκείνες μπορούσαν να πιέσουν το Ισραήλ). Ο στόχος επιτεύχθηκε απολύτως, στο 100%: Η εκεχειρία βρήκε μια αιγυπτιακή στρατιά ανατολικά του Σουέζ. Το ότι βρήκε και Ισραηλινή μεραρχία σε αφρικανικό έδαφος ουδεμία πολιτική σημασία είχε, διότι το Ισραήλ δεν αξίωνε κυριαρχία εκεί. Αντίστοιχα, το Ισραήλ, που επιβίωσε μόνο χάρη στην αμερικάνικη αερογέφυρα (τουλάχιστον χωρίς να χρειαστεί να κάνει χρήση των πυρηνικών του όπλων …) φοβήθηκε. Οι 3000 νεκροί του, αντικειμενικά ελάχιστοι για το μέγεθος της σύγκρουσης, το φόβισαν. Κατάλαβε ότι, όπως έλεγε ο “θεός του πολέμου” Μέγας Ναπολέων, “Με τις λόγχες μπορείς να επιτύχεις πολλά, αλλά όχι να καθήσεις επάνω τους”. Και συμβιβάστηκε με την Αίγυπτο, αποδίδοντας πίσω το Σινά και αρκούμενο στην αποστρατιωτικοποίησή του.

VAGGELAS
Trusted Member
VAGGELAS (@vaggelas)
5 months ago
Reply to  Nikolaos

Καλησπέρα σε όλους.
Θυμάμαι δύο πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση, διαβάζοντας σχετικά πρόσφατα τα συμπεράσματα ημερίδας που οργάνωσε ο Αμερικανικός Στρατός για τον συγκεκριμένο πόλεμο με συμμετοχή Ισραηλινών βετεράνων.
1. Η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία η IDF διέγνωσε, ανέλυσε, αφομοιωσε τα νέα τακτικά δεδομένα, αλλά επίσης προσάρμοσε επιτυχώς τις τακτικές για την εξουδετέρωση της Αιγυπτιακής επίθεσης.
2. Την εφαρμογή στην πράξη της κουλτούρας Mission Command, κατά την οποία ακόμα και κατώτεροι αξιωματικοί είναι κοινωνοι του ευρύτερου – τακτικού πλάνου και σκοπού, οπότε μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες (με πειθαρχία), όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Η εμπέδωση κλίματος απόλυτης εμπιστοσύνης προς τους κατώτερους αξιωματικούς και η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τους στο σχεδιασμό και εκτέλεση μικρής κλίμακας επιχειρήσεων, αποτελούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχία εφαρμογής του δόγματος διοίκησης Mission Command.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
5 months ago
Reply to  VAGGELAS

Όπως πάντα εύστοχος και διεισδυτικός! Μια όψη των πραγμάτων που δεν είχε αναδειχθεί αρκετά! Φαίνεται πολύ κοντά στη φιλοσοφία του Γερμανικού Στρατού κατά το Β’ ΠΠ, την υιοθέτηση της οποίας άλλωστε ο ίδιος ο Μπεν-Γκουριόν είχε ζητήσει.

Alter_eagle
Trusted Member
Alter_eagle (@alter_eagle)
5 months ago

Αυτό είναι άρθρο!!! Συγχαρητήρια!

Yannis
Trusted Member
Yannis (@yannis)
5 months ago

Ενας απο τους λογους που πετυχε σε τετοιο βαθμο το αρχικο προγεφυρωμα των Αιγυπτιων ηταν οτι στις ταξεις των ΕΔ και ιδιαιτερα του Μηχανικου ειχαν προσλαβει νεους και ικανους ανθρωπους. Ειχαν κανει δηλαδη μια αξιοκρατικη μεταρυθμιση στις ΕΔ τους.
Το προβλημα ειναι οτι δεν ειχαν τον χρονο (απο το 1967) αυτη η αξιοκρατια να φτασει μεχρι τα ανωτατα αξιωματα, με αποτελεσμα ακομη και τοτε οι στρατηγοι τους να χαρακτηριζονται απο ατολμια και βραδυτητα στις κρισιμες ωρες του πολεμου.
Οι Ισραηλινοι εφαρμοζαν την αξιοκρατια παντου.

Yannis
Trusted Member
Yannis (@yannis)
5 months ago
Reply to  Yannis

Στην Ελλαδα σε πιο επιπεδο βρισκομαστε; Κραταμε ακομη πολλες θεσεις συνταγματαρχων κλπ. για να μοιραζουμε μισθους και να μειωνουμε την ανεργια;

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
5 months ago
Reply to  Yannis

Και στα ανώτατα κλιμάκια υπήρχε αξιοκρατία. Σε αεροπορία, ειδικές δυνάμεις, μηχανικό, οι επικεφαλής ήταν έξοχοι και ευρηματικοί επιτελικοί νόες. Το αντίθετο δηλαδή από τη Συρία και το Ιράκ, με τις άκρως πολιτικοποιημένες ένοπλες δυνάμεις και το βιτριολικό μίσος μεταξύ ομάδων του πληθυσμού ανηκουσών σε διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα …

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
5 months ago

Αυτά είναι άρθρα! Όχι να καθόμαστε να ασχολούμαστε τι είπε ο Πάιατ, τι είπε η ρωσοπρεσβεία για το τι είπε ο Πάιατ, και τρίχες κατσαρές…

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
5 months ago
Reply to  chikichiki
Andreas
Active Member
Andreas (@andreas)
5 months ago

Το άρθρο του μήνα!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1942: Ελ Αλαμέιν, ο Ρόμμελ υποχωρεί

- Παρακούοντας τις ρητές εντολές του Χίτλερ, ο Ρόμελ διατάσσει υποχώρηση των δυνάμεων του Afrika Korp και των Ιταλών συμμάχων του.Οι δυνάμεις του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1996: Η τραγική βύθιση της πυραυλακάτου “Κωστάκος”

Βυθίζεται μετά από σύγκρουση με το επιβατηγό "Σάμαινα" έξω από το λιμάνι της Σάμου, η ΤΠΚ του ΠΝ "Ανθχος Κωστάκος" (Ρ25).Η πυραυλάκατος τύπου Combattante...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Νοεμβρίου 1979: Οι ισλαμιστές επαναστάτες καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ

- Στο Ιράν της ιρανικής ισλαμικής επανάστασης πλέον, μια ομάδα εξτρεμιστών φοιτητών παραβιάζει την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και συλλαμβάνει όλο το προσωπικό...