Αναφορικά με το θέμα των ημερών και το φερόμενο σκάνδαλο πώλησης πυρομαχικών και όπλων στην Σαουδική Αραβία αλλά και την μικροπολιτική που εξελίχθηκε γύρω από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 (γράψαμε και σε άλλη ανάρτηση) προσυπογράφουμε απολύτως το παρακάτω κείμενο με πηγή το Defence-Point:

 

Μπορούν για μια φορά να δείξουν ΟΛΟΙ υπευθυνότητα για την εθνική μας ασφάλεια;

Οτιδήποτε επιλέξουμε να κάνουμε ως χώρα, ειδικά όταν πρόκειται για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αξιόμαχό τους, σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ τα νέφη στην ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρεια θα μπορούσαν να μας εμπλέξουν ακόμα και σε μια άνευ προηγουμένου «καταιγίδα», επιβάλουν έστω για μια φορά, ο πολιτικός κόσμος να δείξει υπευθυνότητα.

Κανείς δεν υποστηρίζει να κάνουμε τα «στραβά μάτια» για οτιδήποτε, αυτό όμως που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους και δυστυχώς δεν το βλέπουμε, είναι στο τέλος της ημέρας να έχουμε πετύχει να είμαστε έστω λίγο περισσότερο ασφαλείς από πριν, ή τουλάχιστον να μην έχουμε επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί.

Δεν έχει νόημα να εμπλακούμε σε μια συζήτηση καταγγελιών όπου θα κατηγορήσουμε τον πολιτικό κόσμο συλλήβδην για ανεπάρκεια, για έλλειψη κουλτούρας στα θέματα ασφαλείας, για τις «κοκορομαχίες» που ξεσπούν στα τηλεοπτικά παράθυρα, καθότι αυτό φαίνεται πως είναι «γραμμένο» στο ελληνικό DNA και αποτελεί ουτοπία να πιστεύουμε ότι επειδή θα το.., κατακεραυνώσουμε κάποια στιγμή θα σταματήσει απλά να υπάρχει.

Αυτό που έχει νόημα είναι να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι συλλογικά, πέραν των μικροκομματικών υπολογισμών των τάδε ή των δείνα. Στην υπόθεση αυτή που ταλαιπώρησε την επικαιρότητα αναφέρθηκε το «DP» από την αρχή, παίρνοντας θέση και λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, διότι τα χρήματα που θα εξασφαλίζαμε θα μπορούσαν να επιλύσουμε πολλά προβλήματα στις χειμαζόμενες από την επέλαση… διαφόρων, Ένοπλες Δυνάμεις.

Έχοντας λόγου γνώση για το θέμα που τίθεται υπό συζήτηση θέτουμε το ακόλουθο ερώτημα, όχι αναμένοντας απάντηση, αλλά ως το υπόστρωμα επί του οποίου θα αναπτύξουμε ένα σκεπτικό, ότι θα βγούμε ωφελημένοι σε τρία ξεχωριστά επίπεδα: Έχουν συνειδητοποιήσει τα πολιτικά κόμματα, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν ολοκληρώνονταν συμφωνίες για το σύνολο όσων αναζητούν οι Σαουδάραβες το τελικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και στο δυσθεώρητο – για εμάς – ύψος του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ;

Όπως έχουμε ξαναγράψει, αν δεν το εξασφαλίσουν οι Σαουδάραβες από την Ελλάδα θα το βρουν κάπου αλλού. Τόσο απλά. Διότι έχουν χρήματα και αγοράζουν. Το θέμα είναι λοιπόν που θα «ψωνίσουν», άρα ποιος θα βγει ωφελημένος. Μόνο αυτό. Εάν η Ελλάδα αποτελούσε τη λύση, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ανάσα, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στην αμυντική βιομηχανία της.

Δεν θα συζητούσαμε εάν και πόσα F-16 θα αναβαθμίσουμε ή εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε κρίσιμα ανταλλακτικά κ.λπ. για τον στόλο των Mirage τον οποίο έχουμε λίγο ξεχασμένο. Δεν θα συζητούσαμε εάν θα μπορούσαμε να φέρουμε τα ελικόπτερα Kiowa και άλλα πολλά.

Κατά συνέπεια, πέραν του τι έγινε ή δεν έγινε μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να απευθύνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση σε ώτα μη ακουόντων, να βρουν έναν τρόπο, επιτέλους, να συνεννοηθούν. Ας πάρει την πρωτοβουλία ο Πάνος Καμμένος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα, να ζητήσει να μπουν στην άκρη οι διαφορές για λίγο και να κοιτάξουμε το θέμα ουσίας.

Να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να συμφωνήσουν ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό και στη συνέχεια να φωνάξουν τους αρχηγούς των επιτελείων. Να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τη λίστα όσων ζητούν οι Σαουδάραβες, πολύ σύντομα τα επιτελεία να απαντήσουν εάν υπάρχει η δυνατότητα επιχειρησιακά να αποδεσμευθούν και πόσα, να φτιαχτεί μια πρόταση-πακέτο και να προχωρήσουμε λύνοντας προβλήματα όπου αυτά υπάρχουν.

Ασφαλώς υπάρχει το θέμα της νομιμότητας ή μη αυτής της συναλλαγής, όμως με μια ομολογουμένως πρόχειρη ματιά, η εντύπωση που μας έχει δημιουργηθεί είναι ότι η σχετική νομοθεσία είναι «λάστιχο», ενώ χρησιμοποιείται είτε για να νομιμοποιήσει μια απόφαση υλοποίησης είτε για να δικαιολογήσει πρόθεση απεμπλοκής από κάτι.

Ας δούμε λοιπόν εάν μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι. Την ίδια στιγμή, εάν εξασφαλιστούν τα χρήματα, με την υλοποίηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα μπορέσουμε να εμπλέξουμε την ελληνική αμυντικής βιομηχανία ευκολότερα… Τέσσερις-πέντε εταιρίες είναι αυτές που πραγματικά μπορούν να ανταποκριθούν, η καθεμιά εκ των οποίων συνεργάζεται ή μπορεί να συνεργαστεί με κάμποσες άλλες μικρότερες και να συντηρηθούν θέσεις εργασίας που αφορούν συνήθως προσωπικό υψηλής κατάρτισης.

Δεν υποστηρίζουμε ότι ξέρουμε την απόλυτη αλήθεια, ενώ έχουμε συναίσθηση του «ιδεαλιστικού» χαρακτήρα της συγκεκριμένης μας αναφοράς. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι αφενός το ύψος στο οποίο θα μπορούσε να φθάσει μια τέτοια σύμβαση αλλά και το πόσο πολύτιμα θα ήταν αυτά τα χρήματα σε αυτή τη συγκυρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόκειται για μια συναλλαγή η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει και έντονα «πολιτικά χαρακτηριστικά», ενώ δεν αποτελεί μυστικό, ότι η Σαουδική Αραβία, παρά τα «ξεκαθαρίσματα» που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά, διαθέτει σημαντική επιρροή σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων.

Στη χθεσινή ανάρτηση τέθηκε και ένα θέμα με ενδεχόμενη προμήθεια σε πραγματικά χαμηλές τιμές, προηγμένων εκδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενδεχομένως και Mirage από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι χώρες που αποκτούν τα πλέον προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο δεν θα είχαν τον τρόπο να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει αυτό που θα ήθελε;

Ξεχνάμε για παράδειγμα τα υπέρ-πολύτιμα ανταλλακτικά που εξασφάλισε η Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το Πολεμικό Ναυτικό, κάποια εκ των οποίων μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμα στο να καταστεί ξανά επιχειρησιακή η φρεγάτα F464 Κανάρης που έχει υποστεί ζημιές μετά την πρόσφατη προσάραξη;

Επιτέλους, ας σκεφτούν λίγο «έξω από το κουτί» της μίζερης ελληνική πολιτικής πραγματικότητας και ας προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης για το καλό της δικής μας της ασφάλειας. Και αν έρθουν οι Βρυξέλλες και πουν για οποιονδήποτε λόγο ότι… διαφωνούν, μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας προωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες ένα ανάλογο ποσό με αυτό που συζητάμε για τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και να τα παρατήσουμε…

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφερθεί η υπόθεση έχει αρχίσει να «μυρίζει» αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν μετά από την περίφημη αγορά του αιώνα κανένας αξιωματικός δεν έβαζε υπογραφή σε οτιδήποτε υπό τον φόβο των εισαγγελέων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα Ίμια για να διαπιστώσουμε τι είχαμε κάνει. Θέλουμε να σημειώσουμε παρόμοια επιτυχία; Ας το φροντίσουμε εγκαίρως λοιπόν.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Π. Καμμένος σαν προσωπικότητα μου φαντάζει αστεία είδικά με κάποια κιτς γραφικά σκηνικά που στέινει με το στράτευμα και τις βόλτες με τα ελικόπτερα. Παρόλα αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι ο πιο δραστηριος υπουργός που έχει περάσει από το υπουργείο άμυνας και καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να βρει άλλα υπουργεία να κάνει πολιτικές σπέκουλες και να αφήσει ήσυχο το θέμα των φ-16 και των πωλήσεων όπλων να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Δεν αντέχει για πολύ ακόμα η άμυνα.

 2. Για ποιό λόγο ακριβώς είναι αναγκαία προϋπόθεση να συνεννοηθούν; Δεν λέω ότι δεν θα ήταν ευχάριστο να βλέπαμε μια διακομματικά κοινή προσέγγιση σε θέματα άμυνας (και όχι μόνο βέβαια) αλλά η αναγκαιότητα από που προκύπτει; Έχουμε νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το ΥΠΕΘΑ όχι μόνο δεν είναι ακέφαλο αλλά, σε πλήθος περιπτώσεων, έχει γίνει παραπάνω από σαφές ότι ο ΥΕΘΑ έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού της χώρας. Εφόσον λοιπόν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΑ, όλα είναι νόμιμα, ας προχωρήσει το ΥΠΕΘΑ στην υλοποίηση της οποιασδήποτε συμφωνίας (πώληση πυρομαχικών, εκσυγχρονισμός F-16 κλπ) κρίνει ότι εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, αδιαφορώντας κυριολεκτικά αν η αντιπολίτευση ή ο οποιοσδήποτε άλλος αντιδρά και ας μην χρησιμοποιεί αυτές τις αντιδράσεις ως πρόφαση αναβολής αποφάσεων. Έχει αποδειχτεί ότι οι αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης δεν εμποδίζουν σε κανέναν άλλο τομέα (Οικονομία, Παιδεία, Υγεία κλπ) τη λειτουργία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Γιατί στην άμυνα είναι διαφορετικά; Εκτός βέβαια αν πράγματι κάτι περίεργο συμβαίνει…

  • Πολύ σωστό σχόλιο και συμφωνώ απόλυτα. Ας τηρηθεί η νομιμότητα κι ας γίνει η πώληση των όπλων αφενός κι αφετέρου η συμφωνία των F16. Τα P3 μια χαρά τα υπόγραψε τότε ο ΥΠΑΜ. Ή μήπως το πρόγραμμα των F16 ήταν πυροτέχνημα έναντι της επίσκεψης στις ΗΠΑ για να δελεάσουν τον Τραμπ για το χρέος; Λέω γω τώρα. Κι αν κερδίζαμε αυτό το δις είμαστε σίγουροι πως θα πήγαινε στην άμυνα;

  • Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν καμιά προμήθεια και αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις, όπως πολύ εύστοχα υπαινίσεστε.

 3. Άσχετο με το σύνολο του άρθρου, αλλά τι εννοεί με το ενδεχόμενη προμήθεια «προηγμένων εκδόσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενδεχομένως και Mirage από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Άντε μεταχειρισμένα μιράζ το καταλαβαίνω, αλλά θα μας έδιναν και μεταχειρισμένα f 16 block 60; μου κάνει μεγάλη εντύπωση εκτός και αν εννοεί να μας χρηματοδοτούσαν τυχόν νέα προμήθεια που πάλι αμφιβάλλω..

  • Υπονοεί ο αρθρογράφος..ότι εκεί κάτω υπάρχει «πετρέλαιο» και μπορεί να με υπομονή και και κατάλληλους χειρισμούς να αποδώσουν τα μάλα όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν..

   • Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση.. ένα παράδειγμα φαντάζομαι είναι τα ανταλλακτικά για τις standard, ας ελπίσουμε να μας βγει σε κάτι καλό

    • Ἡ δική μου οπτική είναι ότι αφού έλειωσε ἡ καραμέλα με τα Mirage-2000-9,πιάσαμε καινούρια με F-16 Block-60.
     Ακόμη,ειλικρινά δέν κατάλαβα τι εννοεί ὁ αρθρογράφος με την παράγραφο «Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφερθεί η υπόθεση έχει αρχίσει να «μυρίζει» αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν μετά από την περίφημη αγορά του αιώνα κανένας αξιωματικός δεν έβαζε υπογραφή σε οτιδήποτε υπό τον φόβο των εισαγγελέων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα Ίμια για να διαπιστώσουμε τι είχαμε κάνει.»
     Οἱ αξιωματικοί βάζανε τις υπογραφές τους,όταν υπήρχαν προγράμματα και παραγγελίες,μήν τρελαθούμε τελείως τώρα.
     Μεταξύ 1990 και 1993,επί κυβερνήσεως Κων.Μητσοτάκη,(του οποίου ποτέ δέν υπήρξα οπαδός),παραγγέλθηκαν τα πρώτα 18 MLRS,20 Apache,40 F-16 C/D Block 50,και δρομολογήθηκε ὁ εκσυγχρονισμός των 9 CH-47C σε -DG.
     Όλα τα ανωτέρω αφορούν εθνικές παραγγελίες,και όχι προγράμματα συμμαχικής χορηγήσεως.
     Μιλάμε για δισεκατομμύρια $.
     Μετά την πτώση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη,ἡ διάδοχος κυβέρνηση (τυπικά) Ανδρέα Παπανδρέου,επέβαλε αυτοεμπάργκο,από τον Οκτώβριο 1993 μέχρι και την τυπική παραλαβή της σκυτάλης από το σημίτι,Μάϊο 1996.
     Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

     • Δεν υπαρχει πιο φτηνη κ καταπτυστη δικαιολογια απο το «φταινε οι Αξιωματικοι».Δυστυχως ομως ακομη κ σε μια κατασταση οπως η σημερινη υπαρχουν ανθρωποι που βλεπουν το δαχτυλο κ χανουν το δασος.Πρωτα βγαινει η ψυχη του ανθρωπου κ μετα το «χουη» του, οπως ελεγε κ η γιαγιαμου.

     • O «νοικοκύρης» Μητσοτάκης παρέλαβε 80 δις ευρώ χρέος απο τον «καταστροφέα» Παπανδρέου και παρέδωσε 140 δις ευρώ μόλις 4 χρόνια μετά. Ετσι και εγω μπορώ να παραγγείλω 200 F16 και 100 Aπάτσι!

    • @Γιάννης Παυλίδης
     1)το θέμα δέν είναι τα δημοσιονομικά χάλια,αλλά το ότι οἱ αξιωματικοί υπέγραφαν κρίσιμης σημασίας και υψηλού κόστους προγράμματα.
     2)και φυσικά,δέν πήγαν 60 δίς € στην άμυνα,αλλά νομίζω κάπου 6 δίς.
     Ούτε βέβαια τα υπολειπόμενα 54 δίς πήγαν στην αποπληρωμή παλαιότερων αγορών,πέραν κάποιων μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού.
     Ίσως μάλιστα κάποιες αποληρωμές περιλαμβανόταν στα 6 δίς που θυμάμαι.

 4. Kαπου καπου γραφουν ομως κ κατι μπαρουφες ρε φιλε …. οπως πχ το «αρθρο» για τις κινεζικες αεροσηραγγες των 10 μαχ… που δημιουργει ανεργια σε κομμωτες/κομμωτριες ανα την χωρα.

 5. Προβοκάτωρ εννοείς τα γαλλικά τσίπουρα? Από αυτά πίνει όλος ο πολιτικός κόσμος!!!Για να σοβαρευτούμε, η ολική εικόνα του πολιτικού κόσμου δείχνει μια ίντριγκα που ταιριάζει σε φυλάρχους της ζούγκλας που μάχονται μεταξύ τους για καθρεπτάκια……Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουμε ότι πολιτικά δεν υπάρχει κάτι που θα ξαναστήσει τη χώρα στα πόδια. Ουδείς ενδιαφέρεται για τη βιομηχανία, πόσο μάλλον για την πολεμική!Η εκπαίδευση των νεοσσών ικάρων δεν απασχολεί κανένα χονδρόπετσο πολιτικό ένθεν και ένδεν της κυβερνήσεως, και φυσικά πόσω δε τους κορυφαίους «διορσμένους» ένστολους. Να το πάρουμε χαμπάρι, δεν υπάρχει σωτηρία πλέον καθώς η χώρα αποβιομηχανισμένη, χερσωμένη δεν απολαμβάνει κανενός σεβασμού από κανέναν, και απειλείται πραγματικά από κάθε κατεύθυνση του ορίζοντα.Αυτή είναι η αλήθεια!!!

 6. @Γιάννης Παυλίδης
  O «νοικοκύρης» Μητσοτάκης ΔΕΝ παρέδωσε 140 δις ευρώ μόλις 4 χρόνια μετά (σ.σ. 1993), όπως ψευδώς ή ανακριβώς (τυχαία φαντάζομαι) αναφέρεις, αφού τό χρέος εφτασε σ’ αυτό τό ποσό εφτά χρόνια αργότερα, τό 2000.

  ΥΣ 1 Αντε νά δώ τώρα πώς θά παραγγείλεις κι εσύ 200 F16 και 100 Aπάτσι!
  ΥΣ 2 Είμαι σίγουρος ότι επί «καταστροφέα» (σύ είπας) Παπανδρέου, ’81-89 καί ’93-96, δέν βρίσκεις τίποτα επιλήψιμο ή αρνητικό στή γιγάντωση τού χρέους καί τήν μελλοντική υποθήκευση τής οικονομίας, πού σήμερα απολαμβάνουμε όλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here