Ζινπίνγκ: Στρατηγικός εταίρος της Κίνας η Κύπρος

4
879
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στρατηγικό εταίρο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ την Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα σθεναρή στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τη διατήρηση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε συνάντηση που είχε τη Μ. Πέμπτη στο Πεκίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της Κίνας, στο Πεκίνο, επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε Κύπρο και Κίνα.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν οι Υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Πρόεδρος της Κίνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Κίνα στηρίζει και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις θέσεις της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος της διατήρησης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται να μελετήσει ζητήματα που αφορούν τις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι δύο χώρες μπορούν επίσης να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και ο Πολιτισμός.

Ο Πρόεδρος Ζινπίνγκ υπογράμμισε, επίσης, ότι εντός της ΕΕ, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος φίλος για την Κίνα, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμβάλλει στις υγιείς σχέσεις Κίνας – ΕΕ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε την Κύπρο στρατηγικό της εταίρο, σημειώνοντας ότι διανοίγονται ήδη προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας πως τον επόμενο Νοέμβριο θα βρίσκεται στην Κίνα αντιπροσωπεία από την Κύπρο για να συμμετάσχει στην Εxpo.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ζητώντας τη συμβολή της Κίνας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κίνας για την πρωτοβουλία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σθεναρή βούληση και προσήλωση της κυπριακής Κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση τους στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της οικονομίας, του τουρισμού.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MUSTAFA
Guest
mustafa

αλίμονο
αμερικανικό εμπάργκο έρχεται
:)))

GPA
Guest
Γεωργιος Παρασκευοπουλος

Οι ΗΠΑ στείλανε 2 αεροπλανοφορα με συνοδεία ανατολική μεσόγειο. Τα λέγαμε. Το παιχνίδι είναι διπλωματικό αλλά κάποιοι και η πτήση ακόμα να το καταλάβουν. Αντιθέτως πανικοβαλλονυαι χωρίς λόγο. Υπομονή μέχρι να αντιληφθούν τις αλλαγές

Marios kosmidis
Guest
Marios kosmidis

Κάπου εκεί ήταν και η Ελλάδα κάτι υπογραφές ,κάτι συμφωνίες ποιος ασχολειτε τώρα με λεπτομέρειες. Τελικά ο γαμπρός του Ερντογάν φτιάχνει καλά uav? Είχαμε μόνο 2 ειδήσεις με θέμα τουρκικό το τελευταίο 24 Ώρο και αγχωθηκα …λέω κάτω από 4 Τουρκικά θέματα δε πέφτουμε.ποτε

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν θέλετε να πείτε κάτι, γιατί δεν το λέτε ευθέως;