Νέα αναβαθμισμένα τακτικά γιλέκα για τους χειριστές ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών

2
2026
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια απόφαση που ελήφθη υπό το πρίσμα της εμπειρίας της εκστρατείας της Συρίας για τον εκσυγχρονισμό του τακτικού γιλέκου των πιλότων μάχης, αναμένεται να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης τους.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Πότζνιάκοφ, γενικό διευθυντή παραγωγής έρευνας κι ανάπτυξης της εταιρείας Zvezda, έχει δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο γιλέκο το οποίο θα αποσταλεί για δοκιμές κι επιχειρησιακή αξιολόγηση σε μονάδες πρώτης γραμμής της ρωσικής Αεροπορίας ήδη από το επόμενο έτος, όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

Όπως σημείωσε ο Πότζνιάκοφ στο ρωσικό πρακτορείο, «Υπό το φως των γεγονότων στην Συρία, όπως και στις ημέρες του Αφγανιστάν [σ.σ. αναφέρεται στην σοβιετική εισβολή στην ασιατική αυτή χώρα τη δεκαετία του ’80), ο εκσυγχρονισμός του τακτικού γιλέκου για τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών, για την μεταφορά όπλων αυτοάμυνας, τροφίμων και νερού, χειροβομβίδων, κλπ., έγινε ένα πιεστικό ζήτημα. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων έχουν τέτοια γιλέκα, αλλά για εκείνα δεν υπάρχει η απαίτηση να είναι χρηστικά και λειτουργικά σε αεροσκάφη που επιχειρούν σε υψηλές ταχύτητες».

Η εταιρεία Zvezda είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ρωσία για συστήματα υποστήριξης ζωής σε μεγάλο υψόμετρο με την λίστα των προϊόντων της να περιλαμβάνει εκτινασσόμενα καθίσματα, εξειδικευμένα σωσίβια, κάσκες και πυροσβεστήρες.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αναπτύξει και μία νέα στολή anti-G ειδικά για τους χειριστές των νέων μαχητικών αεροσκαφών Su-57.

Νέα στολή αντι-G για το Su-57 έτοιμη για έναρξη δοκιμών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
αλεξίσφαιρα πιλότων τι άλλο θα ακούσουμε
Guest
αλεξίσφαιρα πιλότων τι άλλο θα ακούσουμε

Τι τα θέλουν ρε πούτιν?μήπως θα πάνε στην πρώτη γραμμή να πολεμήσουν και χρειάζονται αλεξίσφαιρα?Αν σε χτυπήσει ενώ είσαι μέσα το αντίπαλο αεροσκάφος με πολυβόλο ή πύραυλο δεν έχεις καμία ελπίδα να επιβιώσεις.Τα αλεξίσφαιρα εκτός ότι ζυγίζουν πολλά κιλά θα είναι και δύσκολο να αναπνεύσει ο πιλότος μ’αυτά. Ακόμα και τα πιο βαριά άντε να σταματήσουν καμιά κανονική σφαίρα που θα φύγει και θα έχει κάνει γκέλα πρώτα όχι πολυβόλο.Και σίγουρα δεν θα έχουν τόσο μεγάλα οπότε απολύτως άχρηστο.Πανοπλίες φοράνε πάντου μόνο οι αμερικάνοι που νομίζουν ότι θα σωθούν από αυτό όλοι άλλοι στρατοί καταλαβαίνουν πόσο άχρηστο είναι και δεν… Read more »

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Καλό θα ήταν να ξαναδιάβαζες το αρθρο λιγο πιο προσεκτικά, τακτικά γιλέκα αναφέρει και οχι αλεξίσφαιρα.