Το Πεντάγωνο υιοθετεί αυστηρές αρχές για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Tο υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ πρόκειται να θεσπίσει σύντομα λεπτομερείς κανονισμούς για την ανάπτυξη και χρήση των μέσων τεχνητής νοημοσύνης.

Μια περίληψη των κανονισμών συντάχθηκε από το Συμβούλιο Αμυντικής Καινοτομίας (Defence Innovation Board – DIB) τον περασμένο Οκτώβριο με τον τίτλο “Προτάσεις για την ηθική χρήση τεχνητής νοημοσύνης”. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το λεπτομερές πλαίσιο κανονισμών θα ακολουθήσει στενά το κείμενο του DIB.

Το υπόμνημα του DIB δίνει έμφαση στον ανθρώπινο έλεγχο των εντολών, αναφέροντας: “άνθρωποι θα πρέπει να ασκούν κανονιστικά επίπεδα κρίσης και να παραμένουν υπεύθυνοι για την παραγωγή, ανάπτυξη, χρήση και αποτελέσματα των συστημάτων τεχνητής νομησύνης του υπουργείου Αμύνης”.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση στην μάχη σε αστικό περιβάλλον

Το υπόμνημα και οι οδηγίες του υπουργείου περιγράφουν πολύ πιο λεπτομερώς τη χρήση και διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης από τις αντίστοιχες απλουστευτικές και επιφανειακές ανακοινώσεις οράματος που έχουν κάνει κολοσσοί όπως η Microsoft, το Facebook και η Google. Για παράδειγμα, οι προτάσεις περιγράφουν βασικούς κινδύνους και παγίδες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όπως τάσεις σε σετ δεδομένων που οι εμπορικοί παίκτες έχουν μόλις ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν.


Μια και η ανάπτυξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται ακόμα στην αρχή, θεωρείται πλεονέκτημα πως το πλαίσιο των κανόνων και οδηγιών συντάσσεται εκ των προτέρων και υπάρχει η ελπίδα πως η διαδικασία θα τύχει κοινής αποδοχής και θα κυλήσει χωρίς προβλήματα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το στρατιωτικό προσωπικό. Αυτή η πεποίθηση υπάρχει έναντι του εναλλακτικού σεναρίου των κανονισμών να συντάσσονται εκ των υστέρων με το προσωπικό να προσπαθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και να προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

Οι κίνδυνοι της κούρσας εξοπλισμών για την πρώτη τεχνητή νοημοσύνη

Η κοινή αποδοχή των προτάσεων του ηθικού κώδικα σε όλο το εύρος των υπηρεσιών και τμημάτων του υπουργείου Αμύνης έτυχε ευμενούς υποδοχής από τους ακαδημαϊκούς και υπερμάχους του ηθικού κώδικα. Κάποιοι πρόσθεσαν πως, αν και η υιοθέτηση του κώδικα είναι εξαιρετικά καλό νέο, μένει ακόμα να δούμε τον κώδικα να εφαρμόζεται με επιτυχία από το προσωπικό του υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ενώ εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξουν γρήγορα μιμητές και να υπάρχει μια παγκόσμια ηθική στην αντιμετώπιση θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης στον στρατιωτικό τομέα.

Καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου δήλωσαν πως η αύξηση των όπλων που αναπτύσσουν αυτόνομες ικανότητες θα απαιτήσει στενότερο έλεγχο από τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και κατάλληλο νομικό πλαίσιο που να καλύψει λάθη της “τεχνητής” κρίσης με τα κράτη να αναλαμβάνουν έννομες υποχρεώσεις στην περίπτωση ατυχημάτων.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο επόμενος Αρχιστράτηγος;

Ειδικοί των πολιτικών επιστημών δηλώνουν επίσης την ανησυχία τους για το κενό που αφήνει η αλματώδης αύξηση ρομποτικών τεχνολογιών σε σύγκριση με τις δικλείδες ασφαλείας και ελέγχου αλλά χαρακτήρισαν την κίνηση των ΗΠΑ ένα θετικό βήμα. Η αυτοματοποίηση στην τεχνητή χρήση φονικών όπλων μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μια αλυσίδα θανάτου που καμία ηθική ή τεχνητή φύση να μην μπορέσει να αποτρέψει.

Πηγή: Defence One


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •