25.8 C
Athens
Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των παράκτιων κρατών. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και τα άρθρα της Σύμβασης απλώς απέφυγαν να λάβουν μια ξεκάθαρη θέση ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες τάσεις, αυτής υπέρ της μέσης γραμμής, ή ίσης απόστασης (equidistance) και της άλλης υπέρ της ευθυδικίας/αναλογικότητας (equity). Έτσι, διαπιστώνουμε ότι πολλές διαφορές έχουν επιλυθεί με την αρχή της ίσης απόστασης, αλλά και άλλες με την αρχή της ευθυδικίας. Και οι δύο τρόποι είναι νόμιμοι με το διεθνές δίκαιο. 
Ο χάρτης που έχει παρουσιάσει (ανεπίσημα) η Ελλάδα αποτυπώνοντας την AOZ της έχει φτιαχτεί με πλήρη επήρεια όλων των νησιών, ακόμα και της Στρογγύλης, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Χωρίς τη Στρογγύλη, ακόμα και με πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, η Ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται της Κυπριακής. Αυτή η απεικόνιση και ερμηνεία είναι η πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα, και αντιστρόφως δεν είναι συμφέρουσα για τις άλλες δύο εμπλεκόμενες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Είναι προφανές ότι αν εφαρμοστεί η μέθοδος της ευθυδικίας, τότε ο χάρτης θα δείχνει αλλιώς, με μικρότερη Ελληνική ΑΟΖ, αλλά θα είναι εξ΄ ίσου σύννομος με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, επειδή εμείς δεν είμαστε οι έξυπνοι και οι άλλοι βλάκες για να δεχτούν ότι υποστηρίζουμε, αλλά ούτε έχουμε τα άρματα μας έξω από το προεδρικό τους μέγαρο για να τους εξαναγκάσουμε, θα πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση και μια συμφωνία για το ποια μεθοδολογία θα εφαρμοστεί και πως, μέσα στα πλαίσια φυσικά της UNCLOS. Και αυτό ακριβώς έγινε με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Οι Ελληνικές αρχικές θέσεις ήταν μία μόνο ερμηνεία από πολλές εναλλακτικές που προσφέρει το διεθνές Δίκαιο οι οποίες θα ήταν και αυτές νόμιμες. 
Σε περίπτωση που οι χώρες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε υπάρχει η εναλλακτική του Διεθνούς Δικαστηρίου. Δυστυχώς για τις Ελληνικές θέσεις, φαίνεται ότι για τις οριοθετήσεις μεταξύ κρατών σε περιπτώσεις νησιών (όπως εμείς) επικρατεί η ευθυδικία (equity) που δεν μας συμφέρει. Συνεπώς αν πάμε σε διαιτησία, τότε οι πιθανότητες είναι εναντίων μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Ακόμα και έτσι οι πιθανότητες να πάμε σε διαιτησία με την Τουρκία είναι μικρή, γιατί στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι μια συμφωνία εκτός του πλαισίου της UNCLOS, αλλά με μια ερμηνεία δικαίου α λα Τούρκα (και Κίνα). Σε πιθανότητα διαιτησίας με την Αίγυπτο όμως (για το υπόλοιπο), τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η απόφαση να είναι κάποια άλλη από αυτή που περιμένει η κοινή γνώμη. 
Συνεπώς το 55%-45% της συμφωνίας ανάμεσα στην Κρήτη και την Αίγυπτο (πέρα του ότι είναι καλύτερο από το 60%-40% που επιθυμούσαν οι Αιγύπτιοι), είναι μέσα στο πλαίσιο της UNCLOS, άρα σύννομο με το Διεθνές Δίκαιο. Αν η εκτίμηση της Ελληνικής πλευράς είναι πως ένα δικαστήριο δεν θα επιδίκαζε κάτι περισσότερο, τότε είναι μια διπλωματική επιτυχία, διαφορετικά θα έπρεπε να επιδιώξει διαιτησία. Το τι θα επιδίκαζε όμως το δικαστήριο δεν είναι δεδομένο, γιατί όπως γράψαμε παραπάνω, δεν υπάρχει κάποιος σταθερός αλγόριθμος που να υπολογίζει την επήρεια των νήσων (αν υπήρχε δεν θα χρειαζόταν και το δικαστήριο!), αλλά αποφασίζει κατά περίπτωση και μάλιστα όχι και ομόφωνα. 
Με το δεδικασμένο της Μάλτας, που της επιδικάστηκε μειωμένη επήρεια σε σχέση με την Αφρικανική ακτή, υπάρχει περίπτωση ποτέ πρόεδρος της Αιγύπτου να δεχθεί πλήρη επήρεια σε Κρήτη, Καστελλόριζο και Στρογγύλη; Θα υπήρχε κάποιος από τους αναγνώστες που θα το έκανε αν ήταν στη θέση του προέδρου της Αιγύπτου;  
Για τη διαφορά ανάμεσα στη Μάλτα και τη Λιβύη, η Μάλτα επιδίωκε μία ρύθμιση με βάση την ίση απόσταση ανάμεσα στις ακτές, και η Λιβύη με βάση την ευθυδικία/αναλογικότητα (equity). Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αρχή της μέσης γραμμής δεν είναι η μόνη μέθοδος, για αυτό όρισε έναν αριθμό από αρχές που βασίστηκαν στη μορφολογία των ακτών, το μήκος τους και την απόσταση μεταξύ τους και τελικά η απόφαση μετατόπισε την διαχωριστική γραμμή βορειότερα (ακριβώς όπως έγινε με το 55%-45% της συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Το διεθνές δικαστήριο για την υπόθεση Μάλτας-Λιβύης (η απόφαση ΕΔΩ):
“Ιn support of its argument, Libya relied on the principle of natural prolongation and the concept of proportionality. Malta maintained that States’ rights over areas of continental shelf were now governed by the concept of distance from the coast, which was held to confer a primacy on the equidistance method of defining boundaries between areas of continental shelf, particularly when these appertained to States lying directly opposite each other, as in the case of Malta and Libya. The Court found that, in view of developments in the law relating to the rights of States over areas of continental shelf, there was no reason to assign a role to geographical or geophysical factors when the distance between the two States was less than 400 miles (as in the instant case). It also considered that the equidistance method did not have to be used and was not the only appropriate delimitation technique. The Court defined a number of equitable principles and applied them in its Judgment of 3 June 1985, in the light of the relevant circumstances. It took account of the main features of the coasts, the difference in their lengths and the distance between them. It took care to avoid any excessive disproportion between the continental shelf appertaining to a State and the length of its coastline, and adopted the solution of a median line transposed northwards over a certain distance. “
Συνεπώς, οποιαδήποτε οριοθέτηση ΑΟΖ με γειτονική μας χώρα, με ειρηνικά μέσα, θα έχει σαν αποτέλεσμα για την Ελλάδα μια ΑΟΖ μικρότερη από αυτή που δείχνουμε στους χάρτες μας. Πόσο μικρότερη, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς (με ορθολογικά κριτήρια τουλάχιστον). Όποιος πολιτικός ισχυρίζεται το αντίθετο ή είναι ανίδεος (που θα πρέπει τουλάχιστον να βρει μερικούς να τον συμβουλεύουν) ή τσαρλατάνος που σκοπός του δεν είναι να μορφώσει και να ηγηθεί του λαού, αλλά να τον εξαγριώσει και να βγάλει στην επιφάνεια τα κατώτερα του ένστικτα. Μεταξύ της αγανάκτησης και της γνώσης, ο υπογράφων προτιμά τη γνώση, και ανάμεσα στους πολίτες και στον όχλο, προτιμά τους πολίτες. Έχοντας ξεκαθαρίσει ότι το 50/50 δεν είναι πρακτικά εφικτό, όποιος πολιτικός ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία καλύτερη πχ 52/48 θα πρέπει να ρωτηθεί γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια… και αν δεν είχε την ευκαιρία, τότε να του προτείνουμε να συμμετάσχει στις επόμενες συνομιλίες, γιατί υπάρχουν ακόμα πολλές οριοθετήσεις να γίνουν.
Ήταν τελικά ωφέλιμη αυτή η συμφωνία; Είναι μέσα στο δίκαιο της UNCLOS. Αν εστιάσουμε στο 45/55, τότε εξαρτάται από το τι θα αποφάσιζε το δικαστήριο. Οι παλιές αποφάσεις του δικαστηρίου είναι διαθέσιμες στο κοινό και ο καθένας μπορεί να σχηματίσει την άποψη του. Οι δύο αντιπροσωπείες αποφάσισαν ότι το δικαστήριο δεν θα αποφάσιζε πολύ διαφορετικά. Αν εστιάσουμε στο Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο, τότε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ακύρωση του, και μήνυμα ότι οι Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις είναι σε καλό επίπεδο. Όμως το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο είναι τόσο σαθρό που αυτή η συμφωνία ίσως είναι παραπάνω από ότι χρειάζεται. Αν εστιάσουμε σε αυτά που δεν συμφωνήθηκαν, τότε η εικόνα αρχίσει να έχει σκιές. Γιατί τμηματική οριοθέτηση; Αυτή είναι η σημαντική ερώτηση. Η μειωμένη επήρεια των νησιών ήταν αναμενόμενη και φυσιολογική εξέλιξη. Είναι μέσα στο πλαίσιο της UNCLOS η τμηματική οριοθέτηση; Φοβήθηκαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας; μάλλον όχι. Προφανώς, και δυστυχώς, υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου και η τμηματική οριοθέτηση θα κάνει τις επόμενες συνομιλίες δυσχερέστερες. Σε μία συνολική διαπραγμάτευση θα μπορούσε τουλάχιστον να υπάρξει μια συμφωνία για ανταλλαγή, λιγότερη επήρεια στην Κρήτη και μεγαλύτερη στο Καστελλόριζο, πλέον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Από την άλλη, αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να μεταθέσει τη ζώνη της κρίσης πιο μακρυά από τις Τουρκικές ακτές. Αν οι Τούρκοι εκδώσουν Navtex εκεί για να την αμφισβητήσουν, τότε θα είναι πιο μακρυά από τις βάσεις τους… Για να δούμε πόσο μάγκες θα είναι νοτίως της Κρήτης. 
Και μια τελευταία σημείωση, αν μάθαμε κάτι από την οριοθέτηση με την Αλβανία είναι ότι οι συμφωνίες αυτές δεν έχουν καμία αξία αν δεν επικυρωθούν από τα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος κυβερνάται απολυταρχικά, συνεπώς δεν αναμένονται εκπλήξεις εκεί. Στην Ελλάδα… αναμένουμε εξελίξεις. Ο Κοτζιάς ήταν εξάλλου αυτός που δήλωσε πως δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Chris

Η Ελλάδα δεν είναι Μάλτα και η ΑΟΖ ειναι ΑΟΖ ολόκληρης της χώρας και όχι ενός μεμονωμένου νησιού όπως του Καστελόριζου. Η χώρα και οι θαλάσσιες ζώνες της είναι ενιαία και αδιαίρετη. Διευθετηση γίνεται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και όχι μεταξύ του Καστελόριζου και της Τουρκίας. Προφανώς δεν μπορείτε να καταλάβετε την τεράστια διαφορά. Πολύ Ροζακηίτιδα έπεσε.

epampapas

Η Κύπρος κατάφερε έναντι της Αιγύπτου 100% επήρεια το είπαμε αυτό.
Η πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα με ένα αντίστοιχου μεγέθους νησί όχι!
Είχα προτείνει να προσλάβει το Υπ.Εξ την ομάδα διαπραγμάτευσης της Κύπρου τότε.
Το αποτέλεσμα δείχνει ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ απλά.
Πέρα από το πλέον σχετικό παράδειγμα της Κύπρου επί του θέματος αρθογραφεί συνέχεια δεκαετίες τώρα ο πλέον ειδικός, ο λεγόμενος και πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ καθηγητής Καρυώτης. Ας μην ανακαλύπτουμε τον τροχό ξανά λοιπόν με καινοφανείς θεωρίες που είναι η βάση της τουρκικής επιχειρηματολογίας.
Και η Κρήτη δεν έχασε μόνο 5%. Από που προκύπτει αυτό; Όλοι μιλάνε για 10%+. Και κομμάτι που είναι πολύτιμο σε όρους πιθανών κοιτασμάτων. Συν ότι απαλείφθηκε η επήρεια μικρών νησιών με οικονομική δραστηριότητα νοτίως της Κρήτης.

Last edited 10 months ago by martintorrens1
A.K.

Γιατί πρέπει να είμαστε μονίμως στα άκρα? Έγινε μια διαπραγμάτευση και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ υπήρξε μια κατάληξη σε αυτήν. Το θέμα δεν είναι το 5%+ η -. Το θέμα είναι η μέθοδος, οι αρχές που επιβεβαιώθηκαν και οι συνθήκες που αυτές δημιούργησαν, οι σχέσεις που διαμορφώθηκαν και οι προοπτικές για την συνέχεια. Εάν το 50-50 εφαρμοζόταν μηχανικά και παντού τότε τι νόημα θα είχαν οι διαπραγματεύσεις? Θα πήγαιναν δυο τοπογράφοι με δυο βάρκες, έναν θεοδόλιχο και μια εικοσάμετρη μεζούρα και τσούκου τσούκου θα βάζανε ένα κοτετσόσυρμα στην μέση.

Mageiras

Την συμφωνία την κρίνω ως αρκετά καλή και υπόδειγμα για το πως θα έπρεπε να φέρονται σε τέτοια θέματα τα πολιτισμενα κράτη.
Από κει και πέρα θα πρεπει να δουμε αν υπάρχει τρόπος με ειδικές προνοιες να συννενοηθούμε με τους Αιγυπτίους για μία υπό όρους “εικονική” επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την Κυπριακή.

stergios21

αναλυση,κατοπιν εορτης…εστω οτι ισχυουν ΟΛΑ τα παραπανω(δεν το γνωριζω αφου δεν ειμαι ειδικος)γιατι επρεπε να υπογραφει η μισοσυμφωνια με αιγυπτο για να μας το αναπτυξετε;τοσα χρονια που μιλαμε για ΑΟΖ δεν τα γνωριζατε ολα αυτα;Οτι πετσοκοβεται η ΑΟΖ μας συμφωνα με το δικαιο της θαλασσας(βασει των ανω λεγομενων σας παντα) ηταν κρυφο;

Nikolaos

Δυο παρατηρήσεις επί της αρχής (και όχι επί της ουσίας):
α) Ο τίτλος είναι διπλά ατυχής. Κανείς δεν μίλησε για προδοσία, και ούτε υπάρχουν προδότες. Αν ήταν αρκετά ικανοποιητική η μοιρασιά συζητείται. Αλλά και το διεθνές δίκαιο ως αντίθετο (ή εναλλακτική) της προδοσίας είναι άτοπο. Εδώ επήλθε συμφωνία. Στη συμφωνία τα μέρη είναι ελεύθερα να διαθέσουν το επίδικο και να το μοιρασθούν κατά το δοκούν. Το διεθνές δίκαιο, τουναντίον, καλείται σε εφαρμογή όταν τα μέρη δεν μπορούν να έλθουν σε συμφωνία, και εφαρμόζεται κατά περίπτωση από θεσμοθετημένο δικαιοδοτικό όργανο (όπως το ΔΔΧ) ή από ad hoc διαιτητικό δικαστήριο.
Πράγμα που μας φέρνει στη δεύτερη παρατήρηση.
β) Εδώ και καιρό στην αρθρογραφία του περιοδικού οι όροι “Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης” και “διαιτησία” χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι. Δεν είναι όμως. Είναι αλήθεια ότι το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, ως ατελής μορφή δικαίου (διότι μη εξοπλισμένη με εκτελεστόστητα: Δεν υπάρχει “διεθνής δικαστικός επιμελητής” να εκτελέσει την απόφαση, ούτε “διεθνής δημόσια δύναμη” να τον συνδράμει αν πέσει σε τίποτε νταήδες ή τραμπούκους), δεν γνωρίζει την έννοια του “φυσικού δικαστή”, όπως την αναγνωρίζουν τα εσωτερικά δίκαια των κρατών, του δικαστή του οποίου η δικαιοδοσία εκπορεύεται από το νόμο και δεν μπορεί να τεθεί εκποδών από τα μέρη (επιτρεπομένης παρέκτασης, ασφαλώς). Το 1976, η προσφυγή της Ελλάδος κατά της Τουρκίας στο ΔΔΧ απορρίφθηκε διότι δεν είχε καταρτισθεί συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αν βέβαια τα διάδικα μέρη έχουν αμφότερα εκ προοιμίου και σε αφηρημένη βάση αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ, πρόβλημα δεν υπάρχει. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει εν προκειμένω. Πάντως, αν επιληφθεί το ΔΔΧ, δικάζει κατά το διεθνές δίκαιο, δηλαδή εφαρμόζει ακόμη και κανόνες συμβάσεων στις οποίες κάποιος των διαδίκων δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, αν αυτές κωδικοποιούν εθιμικό δίκαιο που έχει καθιερωθεί στις διακρατικές σχέσεις και εφαρμόζεται ομοιόμορφα και επί μακρόν (longa consuetudo) από τα κράτη με την πεποίθηση ότι, έτσι πράττοντας, συμμορφώνονται προς κανόνα δικαίου ή προς αναγκαιότητα (opinio juris sive necessitatis).
Ωστόσο, τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν και σε διαιτησία (όπως και οι ιδιώτες άλλωστε). Να υποδείξουν π.χ. το καθένα ως διαιτητή έναν καθηγητή του διεθνούς δικαίου, και οι δύο διαιτητές να συμφωνήσουν σε έναν πρόεδρο του διαιτητικού δικαστηρίου ή επιδιαιτητή, κατά περίπτωση. Διαιτητής μπορεί να είναι και κράτος ή πρόσωπο κύρους, π.χ. Αργεντινή και Χιλή έχουν προσφύγει, για τη διαφορά της κυριαρχίας επί των νήσων του Πορθμού Beagle στο απώτατο άκρο της νοτιοαμερικανικής ηπείρου, σε διαιτησία του Πάπα, με την πρόνοια ότι αν ένα μέρος δεν ικανοποιηθεί θα ακολουθήσει επιδιαιτησία της Βασίλισσας της Αγγλίας. Το περιεχόμενο της διαιτησίας, το επίδικο αντικείμενο, η διαδικασία, τα αποδεκτά αποδεικτικά μέσα, η διάρκεια, οι κανόνες που θα εφαρμοσθούν (π.χ. μόνο η ευθυδικία …) ή ΔΕΝ θα εφαρμοσθούν κλπ κλπ ορίζονται όλα σε έσχατη λεπτομέρεια από την περί διαιτησίας συμφωνία, η οποία φυσικά καταρτίζεται με μεγάλη επιμέλεια από σημαντικούς νομικούς. Το διαιτητικό δικαστήριο μπορεί δηλαδή, αν αυτό επιλέξουν τα μέρη, να ΜΗΝ εφαρμόσει κανόνες δημοσίου διεθνούς δικαίου, συμβατικούς ή εθιμικούς, αλλά να κρίνει αμιγώς επί τη βάσει της ευθιδικίας ή επιείκειας (equity), δηλαδή κατά το τι φαίνεται “δίκαιο” και εύλογο.

GrandTurkeyShoot

Οταν ο αρθρογράφος καταπιανεται με βαπόρια ομολογω πως αισθανομαι οτι υποτιμάει τη νοημοσυνη μου, ωστόσο με το συγκεκριμενο αρθρο συμφωνω απολυτα και kudos στην κυβερνηση, σε οσους ετρεξαν τις διαπραγματευσεις και σε οσους εβαλαν πλατη. Ηταν η καλυτερη συμφωνια που θα μπορουσε να επιτευχθει με την Αιγυπτο, παλι καλα που ο προεδρος CC καταφερε να πεταξει εξω τα εγχωρια σκουπιδια της μουσουλμανικης αδελφοτητας, προσεφερε ανεκτιμητη υπηρεσια στη χωρα του αλλα και στην πατριδα μας. Γιατί προφανως αν κυβερνουσαν οι γιαχαμπιμπιδες που εριξαν τον μουμπαρακ και σκοτωσαν το σαντατ, μαλλον με την τουρκία θα μοιραζανε τη θαλασσα παρα με εμας ..
Απο την αλλη δε χρειαζονται οι σποντες για τον κοτζια ουτε παιάνες για την κυβερνηση με πολιτικες προεκτασεις, θα μπορουσαν οσοι θελουν να απολαυσουν τετοιου ειδους αγιογραφησεις να πανε σε κομματικα μέσα. Μια που τον αναφερατε παντως νομιζω οτι αδικεί τον εαυτό του με τις δηλωσεις του για τη συμφωνία με την Ιταλία και τωρα με την Αιγυπτο. Φαινεται οτι είναι salty για την αδικη πολεμική που δεχτηκε αλλα και ατυχος γιατι το timing οταν ηταν ΥΠΕΞ δεν τον βοηθησε να παρουσιασει κατι περισσοτερο.
Οπως ολοι περιμενω να δω αν τελικα θα εχουμε στο μελλον αξιομαχο ΠΝ που θα εξασφαλιζει ασφαλεια και ειρηνη στις θαλάσσιες περιοχες που καθοριζονται απο τις συμφωνιες μας με ομορα κρατη, οπως διαβαζαμε σε αρθρα τοσο καιρο αλλα τελικα ακομα τιποτα. Τι θα γινει επιτελους, οι Κυπριοι μολις εκαναν αμυντικη συμφωνια με τους Γαλλους, εμεις πισωγυρισματα. Που ειναι οι bel που διαβαζαμε οτι θα αγορασουμε ?

kK19641970

Η αρχή έγινε ,τα μεμέτια το φυσάνε και δεν κρυώνει το 3-0, ξύδι για όσους δεν το χωνεύουν εντός και εκτός της χώρας. Στο κάτω κάτω δεν είμαστε και υπερδύναμη για να επιβάλουμε τα θέλω μας, πρέπει να γίνονται προσεκτικές κινήσεις σιγά σιγά.

NZ1

Στην Ελλάδα απλά πάντα υποστηρίζαμε την μέση απόσταση και αυτό πέρασε στο λαό. Δεν δόθηκε κάποια άλλη εξήγηση, με αυτό μεγαλώσαμε όποτε οτιδήποτε λιγότερο από την μέση απόσταση από πολλούς θα θεωρηθεί από πολλούς προδοσία.

Antebellum

Εγω αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι η Αιγυπτος μας εδωσε ακριβως αυτο που χρειαζομαστε αυτη τη στιγμη, συνορα μεταξυ μας τοσα ωστε να “ακυρωνουν” το Τουρκολιβυκο (αν δειτε τις ΑΟΖ Ελλαδας/Αιγυπτου οπως προκυπτουν απο τον ορισμο, Αιγυπτος και Ελλαδα λενε οτι Τουρκια και Λιβυη δεν εχουν συνορα. Το ισοδυναμο αυτου που “ελεγε” το Τουρκολιβυκο (οτι δηλαδη Αιγυπτος-Ελλαδα δεν εχουν θαλασσια συνορα).
Προσωπικα εκτιμω οτι αυτο ειναι φαπα στην Τουρκια, και εξιγουμαι. Εχει τις εξης δυο επιλογες, ειτε να μας παει και τους 4ς στη Χαγη (οπου οι πιθανοτητες να χασει, και με τη βουλα, πλεον ειναι μεγαλες) για την υφαλοκρηπιδα Ελλαδας-Λιβυης-Αιγυπτου-Τουρκιας, ειτε να συνεχισει στο δρομο του Rogue State που θα κανει τι? Θα αγνοει τι λενε οι γυρω της και θα κανει οτι της κατεβει? Δεν θεωρω οτι η Τουρκια εχει το ειδικο μεγεθος για να κανει κατι τετοιο.
Τα 45-55 κλπ προσωπικα για εμενα δεν εχουν *τοση* σημασια οση τους αποδιδεται. Και η Κυπρος για να κανει ντιλ αναγκαστηκε να δωσει εξτρα ΑΟΖ στο Ισραηλ. Δεν ειναι κατι καινουργιο. Ουτε εχω την υπερφιαλη (αναλογη της Τουρκικης) εμμονη οτι μονοι μας θα διαφεντευουμε ολη την ανατολικη μεσογειο αν “ακουμπησουν” οι ΑΟΖ Ελλαδας-Κυπρου.

Antonis_Loukas

Ωραία και αληθοφανή αυτά που γράφετε, αλλά δεν λαμβάνετε υπόψιν κάποια δεδομένα.
Λέμε για τη Μάλτα…To πορδο-αρχιπέλαγος των 2 κουκιδονησιών, είναι το 1/8 της Κρήτης. Η ακτογραμμή αυτών των κουκίδων, πράγματι, είναι γελοία αναλογικά με την αφρικανική ακτή… Η ακτογραμμή της Κρήτης(μαζί με το τόξο που σχηματίζεται με τα υπόλοιπα νησιά, όπως Κάρπαθος, Κάσος, Ρόδος και λοιπές ‘κουκκίδες’ στο χάρτη), έχει πολύ πιο αναλογική σχέση(και δεν παράγει άδικο αποτέλεσμα) σε σχέση με την ακτογραμμή της Αιγύπτου. Οπότε, οι περιπτώσεις Μάλτας και Κρήτης(μαζί με τα μέλη των Δωδεκανήσων που σχηματίζουν το σχετικό τόξο), δεν έχουν ουδεμία σχέση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες(γιατί προφανώς παίζει και πολιτική στις αποφάσεις της Χάγης), δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να δοθεί από ένα δικαστήριο, μειωμένη επήρεια. Τέτοια, θα μπορούσε να δοθεί στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, που στη περίπτωση που εξετάζουμε, είναι εκτός οριοθέτησης.
Επίσης, δεν καταλαβαίνω, την εμμονή με τη Χάγη και τις αποφάσεις τύπου kazan-kazan… Το Αμβούργο γιατί κανείς δεν το αναφέρει που είναι δικαιοδοτικό δικαστήριο(και βγάζει απόφαση ναι ή όχι); Η Ιταλία πχ, ως μέλος της Ε.Ε και έχοντας υπογράψει UNCLOS, με ποια δικαιολογία, θα απέφευγε το Αμβούργο; H Αίγυπτος, δεν έχει υπογράψει UNCLOS; Γιατί να μην αποδεχτεί Αμβούργο(που εκδικάζει με βάση UNCLOS);

Stavrogin1

Ειμαι υπέρ της συμφωνίας, χρειαζόταν και σε καμια περίπτωση δεν περίμενα να ρθει τόσο νωρις. Το 45-55% σημαίνει μια υποχώρηση κατα 5% ή αλλιως μια μείωση της κρητικής αοζ κατα 10% Δηλαδή επήρεια 90% οπού 100% ειναι το ήμισυ της απόστασης Κρήτης-Αιγύπτου. Αν ειναι αληθινό το νούμερο είναι ανέλπιστα καλό. θα θεωρούσα θετική συμφωνία οποιαδήποτε πανω απο 80%.
” η τμηματική οριοθέτηση θα κάνει τις επόμενες συνομιλίες δυσχερέστερες”
Σημαντική πληροφορία. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με το καστελόριζο ζητούμε απο δυο μεγάλα και πολυπληθή κράτη να χάσουν ένα σημαντικό μερος της αοζ για χάρη ενος μικρού νησιού 9τχλμ και 500κατοικων. Δεν πρόκειται να συμβεί. Ας μην βιαστουμε να φωνάξουμε για εθνικές προδοσίες.

Opt1musPr1me

Εγω περιμενω να ακουσω τον πατερα της ΑΟΖ κυριο Καρυωτη τι εχει να μου πει για τα συν και τα πλην της συμφωνίας. Και μετα βλεπουμε γιατι ο καθενας απο εμας λεει το κοντο και το μακρύ του.

PanPapagiannis

‘Οταν κάποιος αποκρύπτει το σύνολο της αλήθειας και των γεγόνοτων, παρουσιάζοντας ένα τμημα αυτής για να προβάλει τις θέσεις του, πως λέγεται; Εγώ λέω προπαγάνδα στεγνή. Έγραψες ένα άρθρο και το αφιέρωσες στην απόφαση Μάλτας – Λιβυής. Ρωτάω δεν υπάρχουν άλλες; Φυσικά και υπάρχουν! Γιατί δεν τις έγραψες; τις αγνοείς ή δεν σε συμφέρουν;
Ανεβάζω ένα συγκεντρωτικό άρθρο από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, που μόνο αντιπολιτευόμενη δεν είναι:
https://www.protothema.gr/stories/article/1023545/aoz-o-hristos-rozakis-to-kastellorizo-kai-oi-apofaseis-tou-diethnous-dikastiriou-pou-ton-ekthetoun/

harval

Εντυπωσιακό. Κανένα σχόλιο ακόμα. Αρθρο πολιτικής γνώσης με αναφορές σε διεθνείς νομικές έννοιες και δεδικασμένα. Αρθρο χωρίς MK41, VLS, Harpoon, Ram, Scalp, Bellara, MMSC, FFG(X), ESSM, Aster. Ωωωωπ.! Τι έγινε? ….εν αναμονή σχολείων για κάτι που απαιτει σπουδές και γνώσεις σε βάθος και όχι επιφανειακή γνώση, και οπαδούς κομμάτων. Απαιτεί μυαλό. Για να δούμε σχόλια…..

Jimmy

Η συμφωνια ειναι αρκετα καλη. Οπως σωστα λεει ο αρθρογραφος , αν πηγαιναμε με την Αιγυπτο στην Χαγη το πιθανοτερο ειναι οτι θα εκανε την ιδια διανομη, ισως και λιγο χειροτερη για εμας 60/40. Δηλαδη θεωρω οτι ετσι κι αλλοιως κερδιζουμε χρονο, στο να προχωρησουμε στην εκμεταλευση των κοιτασματων, γιατι το να βγαλουμε υδρογονανθρακες σε 10 χρονια στο 45% ειναι καλυτερο απο το να τους βγαλουμε σε 30 χρονια στο 50%, που τοτε μπορει και η αξια τους να ειναι πολυ μικροτερη. Κατοχυρωσαμε δηλαδη ντεφακτο και ντε γιουρε ενα μεγαλο κομματι πλουσιο οπως λενε σε κοιτασματα, ενω μεχρι στιγμης δεν ειχαμε ανακυρηξει τιποτα. Και τωρα μπορουμε να συνεχισουμε με συμφωνια με το κοινοβουλιο της Λιβυης , και στην συνεχεια να δουμε τι μπορουμε να παρουμε και στο Καστελοριζο

Chrisgk1

Μεταφέρω αυτολεξεί τα γραφόμενα απο το πόνημά σας ” Ματ σε τρεις κινήσεις”
“Φαίνεται ότι η επιλογή που έγινε είναι να λέμε ότι η ΑΟΖ μας είναι αυτή που δείχνουν οι ανεπίσημοι χάρτες μας και να πορευτούμε με αυτούς, μη δίνοντας δικαιώματα αμφισβήτησης (όπως θα έκανε μια επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο και παραχώρηση τεμαχίων προς εκμετάλλευση) και τελικά de facto αποδοχής τους από τη διεθνή κοινότητα σε βάθος χρόνου. Και τα καταφέρνουμε.” (Ανατολίτικη κουτοπονηριά στο μεγαλείο της)
Και συνεχίζετε
“Αν οι κυρώσεις πραγματοποιηθούν, έστω και συμβολικού χαρακτήρα, τότε στην ουσία η ΕΕ αναγνωρίζει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή! Αν η ΕΕ τα έχει αναγνωρίσει ως Ελληνικά, οι Αμερικανοί δεν αντιδράσουν αντιθέτως (που ήδη έχουν χαρακτηρίσει πρόκληση τη NAVTEX), σημαίνει ότι συμφωνούν, οι πιθανότητες είναι και οι Αιγύπτιοι να το αποδεχτούν σιωπηρά, (οπότε δεν θα υπάρχουν και εσωτερικές αντιδράσεις). Ποιος θα αμφισβητήσει κατόπιν τα Ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή, εκτός από τους Τούρκους; Το θέμα λύνεται de facto υπέρ μας χωρίς διαιτησίες. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός μίλησε για κυρώσεις παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών. Πόσες είναι οι πιθανότητες να μην το είχανε συζητήσει πριν ανοίξουν οι κάμερες;”
Σήμερα γράφετε
“Η μειωμένη επήρεια των νησιών ήταν αναμενόμενη και φυσιολογική εξέλιξη ” και αν του κοτάει του Ταΐπ ας βγεί στη νότια Κρήτη (??!!)
Αφήνω στην άκρη το Νενικήκαμεν ήδη το σχόλιο μου είναι σεντόνι.
Εδώ δυο τίνα συμβαίνουν ή δεν έχετε ιδέα απο γεωπολιτική ή απλώς γλύφετε την παρούσα κυβέρνηση κάτι άλλο δεν μπορώ να σκεφτώ!

GK21

Συγνωμη αλλα εαν συζηταμε αν το μεγαλυτερο νησι της Ελλαδας και πεμπτο μεγαλυτερο της Μεσογειου,με 620.000 πληθησμο εχει πληρη επηρεια η οχι,τοτε καλυτερα να το κλεισουμε το μαγαζι.
Δηλαδη στο Αιγαιο τι θα γινει?Θα παμε απο τα 6 μιλια στα 3?Εκει φτασαμε?Ας βγουν οι κυβερνωντες και ας πουν ανοιχτα οτι ηρθε η ωρα να πληρωσουμε τις αμαρτιες και την αδρανεια δεκαετιων,και ας αφησουν τις ανοησιες περι διπλωματικων επιτυχιων.
Εδω το πραγμα φωναζει απο μακρια.Ειμαστε σε δυσκολη θεση,ειμαστε οι αδυναμοι της ιστοριας,εχουμε σαν πολιτικο συστημα ενα καρο εξαρτησεις,δεν εχουμε σοβαρες συμμαχιες,η Τουρκια μας πιεζει απο το Λιβυκο πελαγος μεχρι την Κυπρο και πανω στο πανικο μας ειμαστε ετοιμοι να ξεφτιλιστουμε.
Ανακαλυψαμε την μειωμενη επηρεια,ανακαλυψαμε πως το Καστελοριζο ειναι μακρια,ανακαλυψαμε πως η Τουρκια εχει μεγαλο μηκος ακτων(η Ελλαδα εχει διπλασιο αλλα ας μεινει μεταξυ μας),ανακαλυψαμε πως δεν πρεπει να ειμαστε μοναχοφαιδες,ανακαλυψαμε τον μαξιμαλισμο,ανακαλυψαμε τη Μαλτα και τα νησια των φιδιων,ανακαλυψαμε την τμηματικη οριοθετηση και ειμαστε ετοιμοι να ανακαλυψουμε οτι αλλη χαζομαρα υπαρχει για να δικαιολογησουμε την γελοιοποιηση μας.
Για’μενα η ουσια ειναι μια.Η Ελλαδα μεσα απο διμερεις συζητησεις θα βγει χαμενη.Δεν εχει σημασια αν το αλλο κρατος ειναι εχθρικο,φιλικο η ουδετερο.Δεν ειναι εκει το προβλημα.Το προβλημα ειναι το παντελως αναξιοπιστο πολιτικο συστημα και η κατασταση της χωρας.Οχι πως η Τουρκια,η Αιγυπτος,τι Ισραηλ και η Λιβυη ειναι στα καλυτερα τους,αλλα εκει τουλαχιστον οι ηγετες τους δεν βαρανε προσοχες στη Μερκελ απο το τηλεφωνο,ουτε κανουν σαν υπνωτισμενοι οτι τους πει.
Ρωταει ο αρθρογραφος αν ειναι προδοσια η μειωμενη επηρεια της Κρητης.Αν ηξερα πως η μειωμενη επηρεια ειναι το αποτελεσμα μιας διαπραγματευσης που εχει κανει ενα πατριωτικο πολιτικο κατεστημενο,δεν θα ειχα κανενα προβλημα.Θα ελεγα πως εδωσαν τιμια τον αγωνα τους για το καλο της πατριδας και πετυχαν το καλυτερο δυνατο.
Επειδη ομως ξερω ποιος ειναι κυβερνηση και ποιος αντιπολιτευση,επειδη βλεπω και ακουω τα καθε λογης χαρτζιλικομενα ασπονδυλα των ΜΜΕ να κακαριζουν εδω και καιρο διαφορα περιεργα για τα εθνικα θεματα και επειδη ξερω κατω απο ποιες συνθηκες και πιεσεις θα γινει η οποια διαπραγματευση,τοτε λεω πως μπορει να μην ειναι προδοτης αυτος που θα φερει την μειωμενη επηρεια,αλλα σιγουρα δεν ειναι πατριωτης.Μαλλον ο καταλληλος ανθρωπος,την καταλληλη εποχη για να γινει η δουλεια ειναι……

Mavi70

Καλησπέρα σε όλους!! Καλή δύναμη να έχουμε διότι ίσως τις αμέσως επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα την χρειαστούμε.Τελικά κύριε Ηρακλή όσο σας τα χώνουν τόσο εσείς θέλετε να κεντρίζεται…το ενδιαφέρον!!
Στο δια ταύτα τώρα. Η συμφωνία είναι καλή με βάση αυτά τα οποία επιτυγχάνει. Η οποία συμφωνία γίνεται μέσα από διαπραγμάτευση και εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να τα πάρεις όλα όσα ζητάς. Έχω ακόμη τις αμφιβολίες μου αν υπάρχουν τόσα ανυπέρβλητα εμπόδια ώστε να γίνει και η υπόλοιπη οριοθέτηση. Θα το δούμε στο κοντινό μέλλον αυτό. Θα πρότεινα σε όλους(υπάρχουν και κάποιοι που το έχουν διαβάσει) αντί να ψάχνουν τις αποφάσεις του ΔΔ για τα θαλάσσια σύνορα να διαβάσουν αυτό.(ζητώ συγνώμη για το link που είναι από άλλο site) https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1/#more-6967

Nikolaos

Επίσης να κοιτάξουμε κάποια στιγμή αυτό με τα “κυριαρχικά δικαιώματα” στην ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ.
Δεν σας κακίζω, το λένε και ΥΠ.ΕΞ, ακόμη και καθηγητές διεθνούς δικαίου – σε εφημερίδες βέβαια, και όχι σε μελέτες, γιατί εκείνες κρίνονται από εκλεκτορικά σώματα και οι βλακείες κοστίζουν την ακαδημαϊκή ανέλιξη … εκτός αν είναι κάποιος ήδη καθηγητής πρώτης βαθμίδας, “τακτικός” που λέμε οι του χώρου, οπότε μπορεί – αν το θέλει δηλαδή, και δεν φοβάται τον (ανώδυνο πάντως σε αυτό το στάδιο) ψόγο της επιστημονικής κοινότητας – να τα γράφει όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνι …
Αλλά είναι σφάλμα.
Ένα κράτος ασκεί κυριαρχία στο έδαφός του, στην αιγιαλίτιδα ζώνη του και στον εθνικό εναέριο χώρο του. Σε όλα τα άλλα ασκεί απλώς αποκλειστικά δικαιώματα ορισμένου οικονομικού προεχόντως περιεχομένου. Όχι κυριαρχία. Δεν μπορεί π.χ. να απαγορεύσει ή περιορίσει τους πλόες πολεμικών ξένης δύναμης. Μεταξύ πολλών άλλων.

Last edited 10 months ago by alejandrabarnet
G...

Οταν ο ερντογαν κανει μια παρανομη συμφωνια με την λιβυη εμεις τρεχουμε να την ακυρωσουμε λες και εχει ισχύ. Τοτε γιατι δεν συμφωνουμε αοζ με την κυπρο και ασε την τουρκια να κανει οτι θελει? Πως μια αοπλη κυπρος καταφερε και κήρυξε αοζ χωρις εκπτωσεις και εμεις δεν μπορουμε? Μηπως θα μπορουσε ο αρθρογραφος να μας διαφωτίσει?

SAAB

“Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των παράκτιων κρατών. Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν και τα άρθρα της Σύμβασης απλώς απέφυγαν να λάβουν μια ξεκάθαρη θέση ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες τάσεις, αυτής υπέρ της μέσης γραμμής, ή ίσης απόστασης (equidistance) και της άλλης υπέρ της ευθυδικίας/αναλογικότητας (equity). Έτσι, διαπιστώνουμε ότι πολλές διαφορές έχουν επιλυθεί με την αρχή της ίσης απόστασης, αλλά και άλλες με την αρχή της ευθυδικίας. Και οι δύο τρόποι είναι νόμιμοι με το διεθνές δίκαιο”.
Η πρώτη παράγραφος μας δίνει να καταλάβουμε ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει το ΔΔτΘ και με ύφος που μπορεί να τους δημιουργήσει και γνώμη/γνώση, οσάν να το έχουνε διαβάσει. Ως προπαγάνδα, άριστα.
Ο χάρτης που έχει παρουσιάσει (ανεπίσημα) η Ελλάδα αποτυπώνοντας την AOZ της έχει φτιαχτεί με πλήρη επήρεια όλων των νησιών, ακόμα και της Στρογγύλης, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Χωρίς τη Στρογγύλη, ακόμα και με πλήρη επήρεια του Καστελλόριζου, η Ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται της Κυπριακής. Αυτή η απεικόνιση και ερμηνεία είναι η πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα, και αντιστρόφως δεν είναι συμφέρουσα για τις άλλες δύο εμπλεκόμενες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Είναι προφανές ότι αν εφαρμοστεί η μέθοδος της ευθυδικίας, τότε ο χάρτης θα δείχνει αλλιώς, με μικρότερη Ελληνική ΑΟΖ, αλλά θα είναι εξ΄ ίσου σύννομος με το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, επειδή εμείς δεν είμαστε οι έξυπνοι και οι άλλοι βλάκες για να δεχτούν ότι υποστηρίζουμε, αλλά ούτε έχουμε τα άρματα μας έξω από το προεδρικό τους μέγαρο για να τους εξαναγκάσουμε, θα πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση και μια συμφωνία για το ποια μεθοδολογία θα εφαρμοστεί και πως, μέσα στα πλαίσια φυσικά της UNCLOS. Και αυτό ακριβώς έγινε με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Οι Ελληνικές αρχικές θέσεις ήταν μία μόνο ερμηνεία από πολλές εναλλακτικές που προσφέρει το διεθνές Δίκαιο οι οποίες θα ήταν και αυτές νόμιμες.
Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει κανέναν χάρτη. Αυτός που κυκλοφορεί βγήκε από όσους υπηρετούν στον οργανισμό που συστάθηκε για το ΔΔτΘ, προκειμένου να διευκολύνουν όσους μετέχουν στην Σύμβαση.
Η μοναδική ερμηνεία του ΔΔτΘ είναι η ίση απόσταση μεταξύ των ακτών. Όσον αφορά την χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είναι χαραγμένη σύμφωνα με το νοτιότερο κατοικημένο Ελληνικό νησί. Ποιο; Χρυσή Λασιθίου. Αναφορά γι’ αυτό καμία. Δύο κατοικημένα νησιά νότια της Κρήτης και αντί να κυνηγήσουμε να ενωθεί μία γραμμή από τα άκρα της Κρήτης με αυτά τα νησιά αλλά και μεταξύ τους, προσπαθείτε να υποτιμήσετε την νοημοσύνη μας. Τουλάχιστον “βγάλτε τον σκασμό” και μην μιλάτε. Δεν μας ενδιαφέρει εάν θέλετε να δώσετε εξετάσεις στα αφεντικά σας ότι βάλατε κι εσείς ένα λιθαράκι. Το νησί το “πνίξατε” ή από γεωγραφία μηδέν. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Ο δόλιος με τον άσχετο δεν διαφέρουν σε τίποτε από πλευράς αποτελεσματικότητας εάν είναι εις βάρος σου.
“Σε περίπτωση που οι χώρες δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν, τότε υπάρχει η εναλλακτική του Διεθνούς Δικαστηρίου.”.
Μέχρι εδώ καλά.
“Δυστυχώς για τις Ελληνικές θέσεις, φαίνεται ότι για τις οριοθετήσεις μεταξύ κρατών σε περιπτώσεις νησιών (όπως εμείς) επικρατεί η ευθυδικία (equity) που δεν μας συμφέρει.”.
Ευθυδικία δεν είναι αρνητικός τρόπος δίκης αλλά τρόπος δίκης/εφαρμογής κανόνων. Και ο κανόνας είναι ένας, ΔΔτΘ. Βάση αυτού χαράχθηκε και η Ελληνική ΑΟΖ και αυτό θα πάρουμε. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες.
Η προσπάθεια του κειμένου και όχι μόνο, είναι να παρουσιαστεί ως γραφικότητα η μόνη ορθή απάντηση σε όλα όσα εσκεμμένως τίθενται. Πως; Με την επανάληψή της.
Σε όλα όσα αναφέρει το κείμενο η απάντηση είναι η τήρηση του ΔΔτΘ, μέσω της κατάθεσης μονομερώς των συντεταγμένων. Σε όποιων δεν αρέσει ας πάει στο δικαστήριο να χάσει.
Η τεχνική για να παρουσιάσεις μία αλήθεια ως γραφική, είναι να προκαλέσεις μέσω επαναλαμβανόμενων ψευδών επιχειρημάτων, την επανάληψή της ως απάντηση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι το ψέμα είναι υποκριτικό και σαν υποκριτικό έχει χίλιους δυο τρόπους να εκφραστεί, σε αντίθεση με την αλήθεια που είναι μία, θα πέσουν στην παγίδα.
Όσοι δεν πέσουν στην παγίδα από την αρχή, θα πέσουν στο τελικό χτύπημα με την συκοφαντία.
Εάν σε προκαλέσουν να επαναλαμβάνεις συνεχώς την μία και μοναδική αλήθεια θα σε τελειώσουν κατηγορώντας σε ως απόλυτο, ως μη έχων επιχειρήματα, ως γραφικό που λες όλο τα ίδια και όποιον άλλον χαρακτηρισμό μπορούν να σκεφτούν για να σε πετάξουν στο περιθώριο.

GiorgosRou

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Κοτζιάς δεν έχει και πολύ άδικο σε αυτά που λέει. Θα συνεχίσω όμως λέγοντας ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να παρθεί μια εθνική απόφαση πως στο διάολο θα προχωρήσουμε σε πράγματα που πολύ πολύ πολύ χρονίζουν. Έχοντας το τελευταίο κατά νου και σύμφωνα με το δικό μου μυαλό η κυβέρνηση, ελπίζω σε άτυπη συμφωνία με την αντιπολίτευση, προχώρησε στην συμφωνία πιο πολύ για εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να κλείσει το κεφάλαιο “σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης. Τα δύσκολα με τους Τούρκους μπαίνουν στη τελική ευθεία και θα δούμε που θα καταλήξουν. Το θεωρώ πάντως μεγάλη υποκρισία κάποιοι τωρινοί υπουργοί που γαυγιζαν για τη συμφωνία των Πρεσπών τώρα με -5% να μην παραιτούνται ή να μην ζητούν συγνώμη που συμπεριφέρονταν σαν οπαδοί. ΥΓ Μια παράκληση στα σάιτ της άμυνας επειδή έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος αυτά παρακολουθεί για να έχει έγκυρη ενημερωση, μην ενδιδετε στις κομματικές πιέσεις και ωραιοποιειτε ή μηδενιζετε τα πράγματα αν χαθεί η εμπιστοσύνη και σε εσάς τα τρολ του διαδικτύου θα διαμορφώνουν συνειδήσεις

Costas6

Αναρωτιέμαι, θέλετε όντως σχόλια;
Αν ναι, το σάιτ σας είναι γτπ. Εκτός αξιοπρέπειας.
Αν όχι, είστε σε καλό δρόμο.

akritas

Εάν θεωρείται αποτυχία να κάνουμε μερική συμφωνία ΑΟΖ ποσοστού 46-54, φαντάσου την Αίγυπτο, στην οποία ο αντίπαλος μας, της έδινε 40-60 και σε όλη την συνοριακή γραμμή.
Αλλά πρέπει να σκέφτεσαι χωρίς κομματικές παρωπίδες, για να καταλάβεις τι έγινε χθες και ποιοι έβαλαν το χεράκι τους για να γίνει αυτή η συμφωνία.
Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαμε δύο επιλογές σε ότι αφορά την ΑΟΖ με την Αίγυπτο:

  • Μερική Συμφωνία με 46-54, σύμφωνα με την νοητή μέση γραμμή που μας δίνει η UNCLOS αλλά και της αναλογικότητας
  • Συνέχιση των 15ετών διαπραγματεύσεων, με την Αίγυπτο στο 40-60 και την Ελλάδα στο 50-50, πάντα με το σύμπλεγμα του Καστελόριζου εκτός των συζητήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε το πρώτο, πιστεύω ότι πίεσαν και οι ξένοι/
Τέλος όπως αναφέρθηκε υπάρχουν ακόμα και άλλα σημαντικά βήματα να γίνουν: επικύρωση από τα κοινοβούλια της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου , αποστολή και πρωτοκόλληση της συμφωνίας στον ΟΗΕ.
Υπόψη η συμφωνία GNA/Τουρκίας δεν έχει ακόμα πρωτοκολληθεί από τον ΟΗΕ.

kosmo76

Τόσες δεκαετίες είχαμε την απορία του γιατί να μην έχουμε κι εμείς συντεταγμένες να δώσουμε στον ΟΗΕ που να ακυρώνουν ή τουλάχιστον να εξουδετερώνουν τις αντίστοιχες που καταθέτουν κατά καιρούς οι Τούρκοι, και τώρα που ανέλπιστα αυτό έγινε, επιτέλους, πάλι γκρινιάζουμε?
Ευτυχώς θεέ μου μου επιτέλους κάτι προχώρησε, Ευτυχώς, γιατί θα παντρεύονταν τα αγέννητα ακόμα εγγόνια μου και ακόμα θα συζητούσαμε πώς να ορίσουμε την ΑΟΖ.
Και πώς αλλιώς θα είχε γίνει το παρόν, σε καλύτερη βερσιόν?
“Ιστορική συμφωνία με την Αίγυπτο, πλήρης αναγνώριση της επήρειας της Μεγίστης. Όλα στο 50%-50%, κερδισμένες και οι δύο χώρες που μοιράστηκαν τα πάντα, μεγάλη χαμένη η Τουρκία που απλά δεν ήταν εκεί.”
Εμένα το παραπάνω θεωρητικό δεν μου φαίνεται ούτε ρεαλιστικό ούτε και νόμιμο, ιδιότητα που επικαλούμαστε συνέχεια και καλά κάνουμε. Προφανώς στον επόμενο γύρο, εκεί που συναντιούνται τα χωράφια και των τριών, θα πρέπει να το συζητήσουν και οι τρεις και όχι δυο.
Αυτό που έγινε τώρα είναι σαν να λέμε στην Τουρκία “αυτή εδώ η περιοχή δεν σε αφορά (και βάλε το σύμφωνο με Λιβύη εκεί που δεν πιάνει μελάνι), οπότε και τη μοιράζουμε εγώ και ο απέναντι. Και τελείωσε οριστικά το θέμα και ορίστε και οι συντεταγμένες. Για πιο ανατολικά, θα πρέπει να μιλήσουμε ή να πάμε σε διαιτησία”.
…imho

Last edited 10 months ago by maximililyan
Voiceofreason

Καλησπέρα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της μειοδοσίας και να πάμε στην ουσία.
Η χώρα μας μετά από δεκαπέντε χρόνια συζητήσεων, ατολμίας και φόβου απέναντι στους Τούρκους, άδραξε την ευκαιρία να φέρει έστω τη μερική λύση στο θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο με ένα ποσοστό 46 – 54 (σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων). Το καλύτερο θα ήταν το 50-50 αλλά αυτά δεν γίνονται στο και πέντε αλλά πολύ πριν από το παρά πέντε. Ούτως ή άλλως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Βέβαια υπάρχουν πάντα αυτοί που θα έφερναν το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να το φέρουν. Παρόλο που πολλές φορές έχω κάνει κριτική για τις 16 άκαρπες συναντήσεις του Δένδια στην Αίγυπτο, με διέψευσε. Και επειδή όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, αυτό δικαιώνει την όλη προσπάθεια του Δένδια. Προσωπικά αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η μυστικότητα κάτω από την οποία φθάσαμε σε αυτή τη συμφωνία. Η πεπατημένη ήταν να διατυμπανίσουμε σε όλους τους τόνους ότι θα υπογράψουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και κάπως όλως τυχαίως να μπλόκαρε κάπου.
Σύμφωνα με το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και το Μιχάλη Ιγνατίου, τη συμφωνία τη γνώριζαν οι ΗΠΑ, είχε μιλήσει ο Πομπέο με τον Σούκρι τηλεφωνικά κατά τη συνάντηση του με το Δένδια και μετά τις υπογραφές έγινε η ανακοίνωση του State Department. Τη συμφωνία δεν την ήξερε η Γερμανία σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο. Αυτό κάτι σημαίνει όπως και η δήλωση του Ερντογάν για αυτά που τον έπεισε η Μέρκελ ότι θα κάνει.
Το κέρδος μας δεν είναι μόνο η συμφωνία που είναι έστω τμηματική, αφήνουμε για το μέλλον το σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά:

  1. Μας έπιασε στον ύπνο ο Ερντογάν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και έπρεπε κάπως να το ακυρώσουμε. Αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος. Το δικό τους μνημόνιο δεν έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ λόγω της μη ψήφισής του από το Λιβυκό κοινοβούλιο, την πλειοψηφία την έχει ο Χαφτάρ. Άρα εάν κάνουμε γρήγορες κινήσεις η δική μας θα είναι αυτή που θα φθάσει πρώτη στον ΟΗΕ.
  2. Για πρώτη φορά ορίζουμε συντεταγμένες για κάποιο θαλάσσιο τμήμα μας το οποίο το αμφισβητεί η Τουρκία. Δείχνουμε επιτέλους το μπόι μας.
  3. Το φοβικό σύνδρομο απέναντι στον ταραξία της περιοχής το αποβάλλουμε.
  4. Στην εξίσωση των τουρκικών διεκδικήσεων μπήκε ακόμα ένας παίκτης και μάλιστα μεγάλος.
  5. Η αντίδραση θυμού του Ερντογάν δείχνει ότι τον ενόχλησε και του χαλάει τα σχέδια.
  6. Το Διεθνές Δίκαιο στο οποίο στηρίζουμε την όλη πολιτική μας και ότι τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα.

Τελικά ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα κάνουμε το ίδιο και με την Κύπρο.
Ευχαριστώ!

x-m

Τι εξελίξεις θα έχουμε ; Το είπε ο Κοτζιάς, όντως . Και η συμφωνία κινείται ακριβώς πάνω στη λογική του . Διακομματική η συναίνεση. Μην πετάτε το ονοματάκι του για να ενεργοποιήσετε αντανακλαστικά.

Costas6

Η συμφωνία είναι καλή κατά τη γνώμη μου.
Διαβάζω μια βεβαιότητα για 55-45, δεν είμαι σίγουρος πως ισχύει. Σίγουρα λείπουν κάτι νησάκια του Λασιθίου τα οποία ορθά λείπουν. Είναι όμως μέσα η Κάρπαθος.
Από εκεί και πέρα, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Προσωπικά εξεπλάγην θετικά, σε σημείο να πιστεύω πως οι Αιγύπτιοι δέχτηκαν μεγάλη πίεση από 3α μέρη.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που βλέπω:
Μεταφέρεις τον χώρο πιθανής σύγκρουσης σε βολικότερο σημείο.
Χώνεις ξένες δυνάμεις στην εξίσωση. Η Ελλάδα δεν έχει μπαρμπαρος, θα συνεργαστεί με διεθνή εργολάβο. Αν ο Τούρκος πάει να κάνει ότι τους κάναμε, θα βρει καράβι της τοτάλ, όχι της Ελλάδας.
Κλείνεις την μπαλκονόπορτα που βγαίνει νότια της Κρήτης, αφήνεις (σοφα) μια πόρτα όμως ανοικτή. Θα έλεγα “έξοδο κινδύνου” αλλά είναι λίγο μεγάλη για να την πω έτσι.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κίνητρο (για την τουρκία) για διαπραγματεύσεις. Οριοθέτηση με την Κύπρο θα της έδινε κίνητρο για πόλεμο.
Προσγειώνει την κοινή γνώμη στην πραγματικότητα. Η οποία δεν είναι ο χάρτης που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Αυτό είναι το βέλτιστο δυνατό. Πότε η πραγματικότητα είναι η βέλτιστη;
Υποδεικνύει στην Τουρκία ποιές μπορούν να είναι οι απαιτήσεις τις από εδώ και πέρα. Αν κυρωθεί η συμφωνία δεν αλλάζει.
Τέλος, “φωτίζει” και την δεξιά μεριά της μελλοντικής οριοθέτησης με τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τα δύο σημεία, λείπει μόνο η γραμμή που τα ενώνει.
Όσο αφορά τη μερική οριοθέτηση, είναι λογική και θεμιτή. ΔΕΝ γίνεται να οριοθετήσουμε ανατολικότερα εμείς και οι Αιγύπτιοι. Γιατί απλά υπάρχουν κι άλλες χώρες τριγύρω, που έχουν κι αυτές δικαιώματα!

npo

Η άποψή μου είναι πως πρόκειται για επιτυχία στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, αρκεί να το έχει κάνει η παράταξη που στηρίζουμε. Αν το έχει κάνει κάποια άλλη παράταξη είναι εν δυνάμει καταστροφή και στα όρια της προδοσίας για να μην πω προδοσία στρέτα νέτα.

Last edited 10 months ago by carmausher4
zap

Κατ’εμε η πιο ευστοχη ερωτηση ειναι γιατι 55-45 η Αιγυπτος και οχι η Ελλαδα; Η χωρα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με 3000 νησια και βραχονησιδες και το πανισχυρο νατοικο ΠΝ και ΠΑ δεν μπορεσε να παρει το εστω το 51% απο μια αφρικανικη χωρα;
Ας μου απαντησει καποιος.

Stratilatis

Αν ο χάρτης που εμφανίζεται στην ανάρτηση είναι ο πραγματικός, ψάχνω να βρώ σε ποιό σημείο ακριβώς έχει μειωμένη επήρρεια η Κρήτη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και ειλικρινά δεν μπορώ να την βρώ.
Όλα τα σχόλια, ποδοσφαιρικού τύπου, λέν μας ρίξαν δεν τα δώσαν όλα όσ δικαιούμασταν κλπ λες και πρόκειται για αμφισβητούμενο οφσαιτ.
Σαν επιστήμονας, αλλά και σαν πολίτης προσπαθώ να βρώτην αλήθεια μέσα από δεδομένα.
Δεδομένο 1. Η ΑΟΖ είναι 200νμ.
Δεδομένο 2. Ορίζεται από την ακτή και στις κορυφές κύκλων με κέντρο σημεία της ακτής ανά 30χλμ.
Δεδομένο 3. Σε περίπτωση με όμορα κράτη, γίνεται το ίδιο από την δική τους ακτή και μετά οριοθετείται σε ευθείες γραμμές με τα σημεία που τεμνονται οι δύο κύκλοι.
Ποιός από εσάς που λέτε μας ρίξαν ή ότι δεν πήραμε ότι δικαιούμασταν, κάνατε το απλούστατο.
Πάρτε ένα χάρτη.
Κάνετε κύκλους από το ΝΑάκρο της Κρήτης και προς α δυτικά ανά 30χλμ ακτίνας 200ν.μ.
Κάνετε το ίδιο για την ακτή της Αιγύπτου
Δείτε που τέμνονται οι κύκλοι και ενώστε τα σημεία αυτά με ευθείες γραμμές.
Θα δείτε ότι χονδρικά η μπλέ γραμή είναι αυτή που δείχνει ο χάρτης.
Τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις του κ…… ή αλλιώς να χαμε να λέγαμε ανθρώπων που άγονται και φέρονται άβουλα από δηλώσεις μεγαλοσχημόνων που πετάνε αρλούμπες ( στην τελική οι αρλούμπες δεν κοστίζουν τίποτα άσε που μπορεί να καταλήξουμε να γίνουμε βουλευτές και να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα).
Και μπερδεγουαιυ,
Η ΑΟΖ δεν σου δίνει δικαιώματα σε κοιτάσματα. Όποιος σας το έχει πεί αυτό σας δουλεύει ψιλό γαζί, και όποιος το πιστεύει είναι επιεικώς πανίβλακας για να μην πώ καμμιά βαρύτερη κουβέντα.

Diogenis

Ετσι για να υπάρχει , Ο Δένδιας δεν γνώριζε ότι πάει να υπογράψει στο Κάιρο – «Συμφωνία άνευ σημασίας» και επανεκκίνηση γεωτρήσεων από ΕρντογάνΤην ώρα της υπογραφής οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενημέρωση αποκάλυψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών) Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες» παραδέχτηκε ο Δένδιας. Την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ο Ερνογάν.Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε την Παρασκευή την αποκάλυψη ότι την ώρα της διαπραγμάτευσής του στο Κάιρο -για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με την Αίγυπτο- τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενημέρωση.

Μερική οριοθέτηση τελικά η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου (UPD)

Ο Δένδιας τόνισε ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που σφραγίστηκε την Πέμπτη, και ανέφερε ως απόδειξη το τηλεφώνημα του Μάικ Πομπέο την ώρα της τελικής διαπραγμάτευσης στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», είπε.
Την ίδια ώρα, ο Δένδιας αφού υποστήριξε ότι ο Πομπέο κάλεσε για ενημέρωση, δεν έκρυψε ότι και ο ίδιος εξεπλάγη με την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μαθαίνοντας λίγο πριν αναχωρήσει για το Κάιρο ότι η συμφωνία ήταν ουσιαστικά έτοιμη προς υπογραφή.
«Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον (αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών) Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη», δήλωσε.Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη» πρόσθεσε.Στην ίδια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της».
Έκανε γνωστό ότι τόσο η συμφωνία με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο.https://thepressproject.gr/o-dendias-den-gnorize-oti-paei-na-ypograpsei-sto-kairo-symfonia-anef-simasias-kai-epanekkinisi-geotriseon-apo-erntogan/

Last edited 10 months ago by alissafuqua22
Tasos

Σε αντίθεση με εμάς, οι απέναντι πειρατές έχουν διαβάσει Θουκυδίδη και ξέρουν και πολύ καλό πόκερ…..
Όταν ο σουλτάνος της φακής, πίεσε τη μαριονέτα της Τρίπολης για την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, ήξερε ότι είναι παράνομο και κυρίως εκτός λογικής και ότι πολύ εύκολα μπορεί να καταπέσει. Όμως ήξερε και ότι θα αντιδρούσαμε σχετικά βιαστικά για να κλείσουμε την όποια εκκρεμότητα κακήν κακώς. Πάνω σε αυτή τη βιασύνη να ακυρώσουμε το ήδη ακυρωμένο και παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο κλείσαμε πρώτα την εκκρεμότητα με την Ιταλία δεχόμενοι πολλές από τις αξιώσεις των Ιταλών που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1977 δεν αποδέχονταν….Επίσης δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια ΑΟΖ στις Νήσους Στροφάδες και στους Οθωνούς.
Ακολούθως η κυβέρνηση εντατικοποίησε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο, και όχι με την Κύπρο! Η Αίγυπτος εκμεταλλευόμενη ακριβώς τη δική μας ασθμαίνουσα θέση να προλάβουμε στο και πέντε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, αξίωσε μειωμένη επήρεια σε Κρήτη, Κάρπαθο, Κάσο και Ρόδο. Στο λογικό ερώτημα γιατί δεν πήραμε εμείς το 55% και οι Αιγύπτιοι το 45% ή τουλάχιστον γιατί να μην έχουμε εμείς μεγαλύτερο ποσοστό στην μερική οριοθέτηση, δηλ 51-49 για παράδειγμα, προφανώς η απάντηση κρύβεται στο ποιος καιγόταν να γίνει η συμφωνία αυτή και ποιος απλά απολάμβανε το …σιγοψήσιμο του απέναντί του! Το ζητούμενο είναι ότι από τη στιγμή που δεχτήκαμε μειωμένη επήρεια στα νησιά αυτά, δηλ Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, το παιχνίδι με την πλήρη επήρεια του Συμπλέγματος της Μεγίστης και δη της νήσου Στρογγύλης έλαβε τέλος και ζήσαμε εμείς καλά και οι άλλοι καλύτερα…..Μην είμαστε και μαξιμαλιστές και μοναχοφάηδες!!! Εξάλλου συμφωνεί και ο κ. αρθογράφος με τη Ροζάκεια σχολή….
Υ.Γ: O κ. Κονοφάγος ( δεν περιμένω από τα κομματικά τρολ να τον γνωρίζουν….) εξηγεί πολλά στο άρθρο του για την πρεμούρα των Αιγυπτίων στα συγκεκριμένα ποσοστά….
https://slpress.gr/oikonomia/i-chameni-eykairia-toy-aygoystoy-2019-ta-koitasmata-kato-apo-tin-epimachi-aoz/

Diogenis

Υποχώρηση ,ο χρόνος θα δείξει αν ήταν τακτική ή άτακτη

Fu_Mantsu

Oπως ανεφεραν προηγουμενως και αλλοι συνομιλητες ειχαμε εκπαιδευτει ως αναγνωστες του αμυντικου τυπου με βαση τη μεση αποσταση και η συμφωνια οπως φαινεται ξεκαθαρα στον χαρτη δεν ακολουθει αυτη τη θεωρηση. Οποτε το βλεπω λογικο να κυριαρχει μια κατηφεια.
Παρόλα αυτα και επειδη δεν ειμαστε μονοι στον κοσμο και ουτε θελουμε ή αποζητουμε συγκρουσεις, καθε αλλο θα’λεγα επιζητουμε μια στο μετρο της λογικης επικερδης συμφωνια με ολους τριγυρω. Αυτο υποστηριζει η χωρα και η εξωτερικη μας πολιτικη εδω και δεκαετιες.
Υπο αυτο το πρισμα και με διαθεση συμβιβασμου με τους γειτονες που δεν εχουν ληστρικες διαθεσεις θεωρω θετικη τη συμφωνια που βαζει ξεκαθαρα την Αιγυπτο απεναντι στην Τουρκια ως αναφορα τη Μεσογειο.Εμεις ειτε ως Εθνος ειτε ως συγχρονο κρατος δεν ειχαμε ποτε σοβαρα προβληματα με τους Αιγυπτιους και αυτο θεωρω ως πολυ πιθανο να συνεχιστει και στο μελλον με μια κοσμικη Αιγυπτο.
Με το στρατηγικο παιχνιδι που εξελισεται στην Αν. Μεσογειο η Ελλαδα εχοντας την Αιγυπτο συνεταιρο ως ενα ακομα κυριαρχο κρατος να υποστηριζει οχι εμας αλλα τα δικα της συμφεροντα για τον περιορισμο της Τουρκικης μεγαλομανιας πιστευω οτι δεν πρεπει να μενουμε στις γραμμες αλλα να κοιταμε τη μεγαλυτερη εικονα.
Και αυτη ειναι μαλλον θετικη για μας.
Τωρα για το αν θα μπορουσε η χαραξη να ηταν πιο ισορροπημενη θα συμφωνησω.
Ομως εαν ζυγισουμε τι κερδισαμε και τι δωσαμε σε ενα παιχνιδι συμβιβασμων νομιζω οτι εστω και οριακα ειμαστε με θετικο προσημο.

Last edited 10 months ago by noblemcmullan
Seagull

Δεν θα τα έγραφα πολύ διαφορετικά…
Μπράβο για ένα αρθρο που βάζει κάποια πράγματα σε σωστή βάση και δίνει τροφή για σκέψη σε όσους πραγματικά θέλουν να δουν κάποια πράγματα πέρα απο χάρτες.
Μια καλή αρχή θα ήταν το παρακάτω άρθρο (σημειώνω οτι είναι του 2019, πολύ πριν απο όλα αυτά δλδ):
https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1/#more-6967
Επιδίωξη μας θα ήταν ενα έλαχιστο σημείο επαφής με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεν είναι όμως εύκολο.
Το πρόβλημα είναι οτι έχουμε να κάνουμε με τους απέναντι οι οποίοι πλέον έχουν ξεφύγει. Εαν συνεχίσουν έτσι ενα επεισόδιο (στα πλαίσια της μινι-σύρραξης) είναι αναπόφευκτο.
Ελπίζω να έχουμε σωστή διάταξη πλοίων όταν χρειαστεί.

Last edited 10 months ago by aleishakisch3
Seagull

Συνεχίζω…
Παρακάτω ειναι ο εξωφρενικός χάρτης τους με το μνημόνιο που υπέγραψαν με τη Λιβύη. Με κόκκινο τα κομμάτια που ζήτησαν για εξορύξεις.comment image
H συμφωνία μας με την Αίγυπτο κόβει τη γραμμή FED και σταματά στον 28ο μεσημβρινό, εκει που ξεκινούν τα τέμαχια που ζητάνε. Μήπως τελικά έχουν βγάλει και αυτοί το “μεγιστο” των απαιτήσεων τους ενώ μας δείχνουν που πραγματικά στοχεύουν με το κόκκινο κομμάτι;
Απο τη μεριά της Κύπρου δεν έχει πολλές πιθανότητες να περάσει βέβαια
Κατα την άποψη μου οτι “πουλήσουμε” σε Αν. Μεσόγειο πρέπει να “πληρωθεί” στο Αιγαίο. Αλλά για να μπορέσεις να πουλήσεις κατι πρέπει να κατοχυρώσεις οτι είναι δικό σου, και αυτό κάνουμε βγάζοντας το ΠΝ κάθε φορά που πάνε να ξεμυτήσουν.
Νομίζω οτι οι παραπάνω φράσεις συνοψίζουν το παιχνίδι που παίζεται…
ΥΓ Συνεχίζει να μου προκαλεί εντύπωση το οτι ο Διεθνής παράγοντας δεν σπρώχνει την κατάσταση προς μια έυκολη νίκη της Ελλάδας που θα δράσει ως καταλύτης για εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία (κοινώς να διώξουν τον Ερντογάν.

Last edited 10 months ago by aleishakisch3
Pantelis82

Ένα ερώτημα. Το ξέρω πως η Αίγυπτος είναι σύμμαχος αλλά και αυτοί το συμφέρον τους κοίταξα και κοιτάζουν γι’αυτό και τσίμπησαν παραπάνω ΑΟΖ και γι’αυτό και δεν θέλουν να συμφωνήσουμε για το Καστελόριζο. Τούτου δοθέντος δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πήγαμε την Αίγυπτο στο ΔΔ του οποίου τη δικαιοδοσία αποδέχεται λόγω υπογραφής UNCLOS, καθώς εκεί όπως βλέπω το πράγμα μάλλον 50-50 θα ήταν η μοιρασιά. Ακόμα και αν το δικαστήριο μας επιδίκαζε λιγότερη ΑΟΖ στο Καστελόριζο τότε ήταν στο χέρι μας να προσφέρουμε κάτι στην Αίγυπτο στο σημείο που σήμερα έχει πάρει το 55%. Σήμερα και πήραμε λιγότερο στην Κρήτη και δεν εξασφαλίσαμε το Καστελόριζο που σημαίνει ότι στο μέλλον θα χάσουμε πάλι.

Yiorgos

Αγαπητέ Ηρακλή,
Νομίζω ότι παραβλέπει το γεγονός ότι η κάθε απόφαση του δικαστηρίου δεν δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και είναι ανεξάρτητη από άλλες αποφάσεις. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου ως αρχιπέλαγος και ενιαία οντότητα.
Πάντα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υποστηρίζεις τις θέσεις σού. Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι ατυχές γιατί η συμφωνία για την ΑΟΖ στηρίχθηκε πάνω στην συμφωνία για την υφαλοκρηπειδα του ’77, άρα δεν μπορούσε να έχει διαφορετικά όρια. Το σημείο τριβής ήταν η εκμετάλλευση των πόρων από τούς Ιταλούς.
Όσο για το Τουρκολιβυκο σύμφωνο ένας τρόπος αντιμετώπισης μπορούσε να ήταν ή συμφωνία με την Κύπρο, ή οποία θα εξασφάλιζε πλήρη ΑΟΖ στη Στρογγυλή και στο Καστελόριζο και ταυτόχρονα θα έδινε το δικό μας στίγμα για διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και την Τουρκία.
Δυστυχώς, το άρθρο δείχνει την διαιώνιση του κατευνασμου και της υποχώρησης και εκφράζει δικαιολογίες για την έλλειψη @@ μεταξύ των ποδιών μάς. Αυτό που υποστηρίζεις είναι ότι εάν πάμε (που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ) στο Διεθνές Δικαστήριο και διεκδικησουμε αυτό πού εμείς νομίζουμε ότι δικαιούμαστε θα χάσουμε. Οπότε είναι καλύτερα να χάσουμε από μόνοι μας. Δηλαδή οι Αιγύπτιοι το είχαν σίγουρο ότι θα κέρδιζαν? Δεν είδα πουθενά να ζητούν να πάμε στο δικαστήριο. Για να είμαστε ακριβείς, κανείς από όλους τούς άλλους δεν λέει να πάμε στο δικαστήριο, μόνο εμείς. Διερωτώμαι γιατί? Ίσως γιατί θα χάσουν?
Θα προτιμούσα να παμε στο δικαστήριο ζητώντας ότι και ή Τουρκία, τον ουρανό και τα άστρα, και ας έχανα. Τουλάχιστον προσπάθησα, παρά να πάω σε διαπραγμάτευση για να δώσω εξαρχής χωρίς μάχη.
Ελπίζω να έχεις διαβάσει την συμφωνία. Αναφέρει ότι για μελλοντικές επεκτάσεις της ΑΟΖ με τρίτους τα δύο μέλη θα πρέπει να ενημερώσουν και διαβουλευτουν μεταξύ τους. Άλλη μια απαιτηση της Αιγύπτου. Τελικά τι απαιτήσεις είχαμε εμεις εκτός του 50-50,που τελικά έγινε 56-44.
Παραθέτω ορισμένους συνδέσμους για τροφή για σκέψη.
https://hellasjournal.com/2020/08/i-ifalokripida-apeviose-zito-i-aoz-epitelous-i-ellines-politiki-katalavan-tin-axia-tis/
https://www.defence-point.gr/news/symfonia-elladas-kai-aigyptoy-pros-afeleis-i-ischys-ton-oplon-echei-pleon-ton-logo
https://slpress.gr/oikonomia/i-chameni-eykairia-toy-aygoystoy-2019-ta-koitasmata-kato-apo-tin-epimachi-aoz/
https://hellasjournal.com/2020/08/i-tragodia-tis-tmimatikis-oriothetisis-tis-aoz-me-tin-egipto-ke-an-katevoun-i-tourki-psarades/
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Yiorgos

Αγαπητέ Ηρακλή,
Και ορισμένες ερωτήσεις.
Η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ της το 2004 και χρησιμοποίησε την μέση γραμμή. Εκτός από την Τουρκία, κανείς άλλος δεν έχει εναντιωθει, ούτε η Αίγυπτος. Έχει κάνει η Αίγυπτος οριοθέτηση με την Κυπρο? Εάν ναι, είναι βάση της μέσης γραμμής? Εάν ναι, αυτό δεν είναι δεδικασμένο ως προς την Αίγυπτο?
Είναι οι Κύπριοι καλυτεροι στις διαπραγματεύσεις από εμάς, ή πιο ισχυροί ως κράτος? Στο πρώτο μάλλον ναι, στο δεύτερο ΟΧΙ.
Τελικά ποία είναι ή διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου? Ο Τάσος Παπαδόπουλος, χωρίς στρατιωτική ισχύ, είχε @@@@@@@@@. Είπε ΟΧΙ στο σχέδιο Αναν, ενώ εδώ ειχαν φαγωθεί να τον φάνε. Ανακήρυξε ΑΟΖ πρώτα, όπως λέει το UNCLOS, και τους άφησε τους άλλους να τρέχουν από πίσω. Και εδώ οι δικοί μας Μα@@@@ς ηταν εναντίων. Μάλιστα!
Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου του άρθρου είναι η εξής.
1. Είναι παντελή ανικανότητα, έλλειψη στρατηγικης, έλλειψη θέλησης υπεράσπισης εθνικών συμφερόντων. Είναι ο εμφυτος υποχωριτισμος και κατευνασμος που διακατέχει το Ελληνικό πολιτικό φάσμα. Προδοσία μπορεί να είναι μια βαριά λέξη, αλλά πώς να τούς χαρακτηρισεις προδότες όταν όλοι τούς είναι προδότες. Προδωσαν την Κύπρο, προδωσαν την Ελλάδα, με την οικονομική καταστροφή πού δημιούργησαν, και τώρα προδίδουν το μέλλον της χώρας.
2. Δεν είναι ούτε το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί εάν εφάρμοσαν το ΔΔ, τότε θα είχαμε ανακηρύξει την ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα μονομερώς, και μετά θα κάναμε οριοθέτηση. Πρώτα λες τι πιστεύεις ότι είναι δικό σου και μετά πας σε διαπραγμάτευση. Και πάντα διαπρραγματευεσε τα εύκολα πρώτα, δηλαδή με την Κύπρο, όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Όπου και οι δύο κερδίζουν. Εμείς την ολική ΑΟΖ της Στρογγυλής και οι Κύπριοι την ΑΟΖ τους. Όλοι ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν θα το δεχτεί, όπως δεν δέχεται το Ελληνοαιγυπτιακο σύμφωνο. Wow, what a F…. ING discovery! NO SHIT!! Οπότε χεστους, άστους να τρέχουνε μετά από τετελεσμενα. Όμως θέλει και @@@ να κάνεις κάτι τέτοιο.
Ελπίζω οι Έλληνες πολιτικοί να σταματήσουν να αναφέρονται στο Διεθνές Δίκαιο και στην εφαρμογή του γιατί από μόνη μας το καταπατησαμε και το αχρηστευσαμε. Η Ελληνική θέση έχει αποδυνάμωθεί αντί να ενισχυθεί χωρίς να πέσει σφαίρα και χωρίς να πάμε στο ΔΔ. Να δω τι θα πουν για την συμφωνία με την Τουρκία? Στα σίγουρα δεν θα είναι 56-44.
Κρίμα γιατί στον Εβρο δείξαμε κάτι διαφορετικό, το ίδιο και για το ερευνητικό σκάφος. Όμως εδώ τα κάναμε μπάχαλο. Εάν νομίζει κανείς, συγκριτικά, ότι ο φραγμος των μεταναστών είναι ποιο σημαντικός από την ΑΟΖ, τότε ας συνεχίσουν τον βαθύ τους ύπνο γιατί δεν καταλαβαίνουν την αξία του υπεδάφους. Οι Τούρκοι δεν θα μπουν σε πόλεμο με την Ελλάδα για το τίποτα.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Factor

Αν και το έβαλαν ήδη 2 σχολιαστές το βάζω και εγώ για να το διαβάσουν περισσότεροι και να γίνουν σοφότεροι. Τα θέλω μας είναι γνωστά, αυτά που μπορούμε να πάρουμε όμως δεν είναι και το συγκεκριμένο άρθρο βοηθάει πολύ
https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1/#more-6967
Η συμφωνία είναι πολύ καλή κατά τη γνώμη μου. Πολύ κοντά στη μέση γραμμή και οι περιοχές θα μπορούσαμε να πάρουμε είναι τόσο βαθιές που το κόστος εξόρυξης φυσικού αερίου θα ήταν απαγορευτικό στη περίπτωση που υπάρχει κοίτασμα.
Επόμενο βήμα κατά τη γνώμη μου είναι να γίνει τριμερής Ελλάς – Αίγυπτος – LNA (Xaftar) για το κομμάτι που υπολείπεται δυτικά της πρόσφατης συμφωνίας ώστε να ενωθούν οι ΑΟΖ που θα έχουμε με Ιταλία, Λιβυή και Αίγυπτο. Το κομμάτι της Αλβανίας είναι πολύ μικρό και αδιάφορο, μπορεί να λυθεί σαν μέρος της ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. Όσο για το επίμαχο κομμάτι στα ανατολικά, αμφιβάλλω αν η γενιά μας θα ζήσει τετραμερή μεταξύ Ελλάς – Κύπρος – Αίγυπτος και Τουρκία. Θυμίζω πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Κύπρο. Ούτε μπορώ να φανταστώ μια τμηματική τριμερή χωρίς τη Κύπρο. Θα μείνει ως έχει ως σημείο τριβής
Το σίγουρο είναι πως είτε το Αιγαίο θα έχουμε είτε την Αν. Μεσόγειο και τα δύο αποκλείεται χωρίς ένα νικηφόρο πόλεμο απέναντι στη Τουρκία. Για μένα λογικό θετικό σενάριο είναι αύξηση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που θα κάνει το Αιγαίο Ελληνική λίμνη και μειωμένη επήρρεια στο σύμπλεγμα Καστελόριζου

Fingolfin

Εξαιρετικό άρθρο για άλλη μια φορά. Μπράβο σας που ενημερώνετε τους αναγνώστες σας για τη ρεαλιστική οδό.

Roger

Χάρτες της συμφωνίας όπου φαίνεται τι παρέδωσαν στους Αιγύπτιους.
Τι παρέδωσαν;
Το κομμάτι μας από την Λεκάνη του Ηροδότου.
Μην εκπλαγείτε αν αργότερα οι Αιγύπτιοι την ονομάσουν σε Λεκάνη του Ραμσή ή του Μωάμεθ.comment imagecomment image
Εκεί που έχει πολύ υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο.comment imagecomment imagecomment imagecomment imagecomment image
Εδώ τι περίπου θα χάσουμε από τους Αιγύπτιους όταν κάνουμε πλήρη οριοθέτηση.comment image
Εδώ η απάντηση σε όσους λένε ότι κάτω από το Καστελλόριζο και στο σημείο σύνδεσης της ΑΟΖ μας με της Κύπρου έχει μόνο άδεια θάλασσα.comment image
Η αρχική Αιγυπτιακή απαίτηση από εμάςcomment image
Η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτουcomment image
Αλλά «ακυρώθηκε» το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο…. Το οποίο ούτε είχε, ούτε έχει νομική ισχύ.
Γιατί όση επήρεια σε ΑΟΖ έχει η Κρήτη, τόση έχει και η Σικελία, η Σαρδηνία, η Κορσική, οι Βαλεαρίδες.
Κατά τα άλλα «εξαιρετική» συμφωνία…
Άντε και σε «ανώτερα» με την Τουρκία.

Last edited 10 months ago by Garthahi
PanPan

Μετατόπιση από την λογική της ισαπόστασης στην λογική της ευθιδικίας όπως ορίζει το ΔΔ. Και εφαρμογή με θετικά και αρνητικά.
Έχουμε μέλλον ακόμα, μου φαίνεται ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση πάντως.

nigozs

Στην βάση του “διότι σε αυτή τη συγκυρία αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον” προφανώς κάτι σημαίνει καθώς οτιδήποτε άλλο – σε συμφωνία – καθορίζεται από την ισχύ.
Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον δεν βλέπουμε σωστά τις δύο όψεις του νομίσματος σε αυτή την συμφωνία εδώ σκεπτόμαστε (ορισμένοι) σαν να είναι η Ελλαδα η Αμερική της Μεσογείου.
Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένης της ταχύτητας των υπογραφών εκατέρωθεν, μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κατά την άποψη μου.

Last edited 10 months ago by anneu9046217878
adamstyl

Αγαπητές και αγαπητοί. Οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι. Αυτό φυσικά φάνηκε από τον Έβρο. Καλό όμως είναι να το υπενθυμίζουμε. Από το βήμα που μας δίνει η ΠΤΗΣΗ θα ήθελα να γράψω τις δικές μου σκέψεις και ενστάσεις.
 
Η Αίγυπτος ζητούσε 60 και τελικά πήρε 55
Αυτό είναι ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά. Κατ’ ελάχιστον θα το χαρακτήριζα αφελές. Η Τουρκία ζητάει 100. Εμείς ζητάμε 50. Να καταλήξουμε σε 75 λοιπόν; (100+50)/2 = 75. Γιατί αυτό θα γίνει αν πάμε σε ένα δικαστήριο σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή κο Θ. Καρυώτη. Αν η μια αντίδικος χώρα μπορεί να αποδείξει ότι τα νησιά παίρνουν μηδενική επήρεια και η άλλη ότι παίρνουν πλήρη τότε το δικαστήριο καταλήγει στη μέθοδο του Σολομώντα και τους δίνει τη μισή. Αυτό δεν είναι εικασία. Έγινε στην περίπτωση της Λιβύης με την Τυνησία 3 χρόνια μετά τη Μάλτα. Το δικαστήριο έδωσε 50% επήρεια στο νησί Sharqi της Τυνησίας. Το νησί αυτό υπάρχει κατά 50% σύμφωνα με το δικαστήριο. Είναι τώρα προφανές γιατί ΔΕΝ πρέπει να πάμε σε δικαστήριο;
Ναι μα και η Μάλτα με τη Λιβύη και η Γαλλία με τον Καναδά και…
Χαίρομαι που αναφέρθηκε η Μάλτα. Είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να πάμε στο δικαστήριο. Για κάθε όμως μία περίπτωση που δε μας συμφέρει υπάρχει και μια άλλη που μας συμφέρει: η Τουρκία το 1986 έκανε τμηματική ΑΟΖ με την τότε ΕΣΣΔ. Με τη μέθοδο της μέσης γραμμής που τόσο απεχθάνεται για το Αιγαίο. Η Αίγυπτος ζητούσε από την Κύπρο “μικρότερη επήρεια” γιατί όπως και να το κάνουμε τι να μας πει και η μικρούλα Κύπρος. Η Κύπρος πήρε 100% επήρεια γιατί υπενθύμισε στην Αίγυπτο ότι όταν η Σαουδική Αραβία της ζήτησε μειωμένη επήρεια στα νησιά της εκείνη δε δέχτηκε και υπέγραψαν ΑΟΖ με 100% επήρεια στα Αιγυπτιακά νησιά.
 
Σας βρήκα τρεις περιπτώσεις αντίθετες από της Μάλτας χωρίς να χρειαστεί να αναφέρω ότι η Μάλτα είναι αρκετές φορές μικρότερη από την Κρήτη. Δεν ξέρω γιατί επιμένουμε στην Ελλάδα να μιλάμε για τη Χάγη. Φταίει η δικομανία που μας διακατέχει; Φταίει η φράση του λαού “δε μπορώ να βρω το δίκιο μου”; Εμ το δίκιο δεν είναι στο δρόμο για να το βρει κανείς, το δίκαιο το διεκδικείς και ενίοτε το αρπάζεις έστω και δια της βίας. Εκτός αν νομίζουμε ότι η Κύπρος θα περίμενε καλή τη πίστη να της πει η Αίγυπτος “Α ναι μωρέ αυτό υπογράψαμε με τους Σαουδάραβες. Πώς πήγαμε να σας ρίξουμε έτσι βρε καρντάσια;”
 
Μα η Τουρκία βρυχάται
Η Τουρκία μπορεί να βρυχάται για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν το περίμενε είναι ο ένας. Τα θέλει ΟΛΑ για πάρτη της είναι ο άλλος. Τα θέλει όλα και τώρα βλέπει ότι της έμειναν τα μισά τα οποία ούτε αυτά είναι δικά της. Πρώτη μας φορά βλέπουμε συμπεριφορά έναν ΦΑΤΑΟΥΛΑ; Λέγεται φάτα-ούλας γιατί θέλει να τα φάει ούλα. Όχι μερικά. Αν (όταν;) η Τουρκία συνέλθει από τη σφαλιάρα -γιατί σφαλιάρα ήταν, μην τα ισοπεδώνουμε όλα- θα μπει σε damage control. Και τότε δε θα ήθελα να δω να πραγματοποιείται ένα σενάριο ΑΟΖ Αιγύπτου Τουρκίας από 28ο μεσημβρινό και ανατολικά. Επίσης είναι καλό να θυμόμαστε ότι η διπλωματία είναι ένα θέατρο (ορισμένες φορές του παραλόγου) και κάποια πράγματα μπορεί να γίνονται για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.
 
Και τι άλλο να κάναμε εδώ που ήλθαν τα πράγματα;
Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Τίποτα προφανώς. Την προσευχή μας μόνο. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κάναμε τίποτα στο παρελθόν. Η ΑΟΖ με την Ιταλία μας απέδειξε ότι όταν πας να διαπραγματευτείς και είσαι στην ανάγκη δίνεις, δεν παίρνεις. Ότι δηλαδή ισχύει και σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιωτών. Στην περίπτωση της Αιγύπτου δώσαμε και δεν πήραμε τίποτα. Θα θεωρούσα πραγματική διαπραγμάτευση -προσωπική και όχι επιστημονική εκτίμηση- μια ΑΟΖ που να συμπεριλαμβάνει το σύμπλεγμα Μεγίστης με 100% επήρεια, να φτάνει στο σημείο τριπλής επαφής με την Κύπρο και ας έδινε και 60-40 στους Αιγύπτιους νοτίως της Κρήτης. Τώρα δώσαμε 55-45 και δεν πήραμε τίποτα πίσω.
 
Τι γίνεται από τον 28 μεσημβρινό και πέρα;
Αυτό που απασχολεί εμένα (και πολλούς άλλους απ’ ότι διαβάζω) είναι ότι από τον 28 μεσημβρινό και μετά υπάρχει “πεδίο δόξης λαμπρό” για την Τουρκία. Προσωπικά περιμένω μια πειστική απάντηση από κάποιον γνώστη: τι εμποδίζει την Αίγυπτο να πάει με την Τουρκία να υπογράψει ΑΟΖ από τον 28 μεσημβρινό και ανατολικά; Ο οποίος 28ος μεσημβρινός όλως τυχαίως είναι το δυτικό όριο τον αξιώσεων της Τουρκίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 2006 (νομίζω) είχε πάει η τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη στην Αίγυπτο και οι Αιγύπτιοι της είπαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνομιλούσαν με Τούρκους αξιωματούχους για οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό από μόνο του κάνει την Αίγυπτο αναξιόπιστη. Το ότι τότε ήταν ο Μουμπάρακ και σήμερα είναι ο Σίσι είναι αδιάφορο, οι πολιτικοί είναι πολιτικοί και οι ατζέντες, ατζέντες. Κάτι που δυστυχώς μετά από δεκαετίες κομματοκρατίας δυσκολευόμαστε πολύ να το καταλάβουμε στην Ελλάδα. Αν και ίσως τελευταία να αφυπνιζόμαστε χάρη στην Τουρκία.
 
Γιατί δεν έγινε ΑΟΖ με Κύπρο που είναι η πιο εύκολη;
Το εύλογο ερώτημα είναι ότι αφού καιγόμαστε τόσο πολύ να κάνουμε ΑΟΖ γιατί δεν κάνουμε με την Κύπρο; Η Κύπρος δέχεται με μεγάλη της χαρά τη μέση γραμμή -άρα κανένας λόγος να μιλάμε για Μάλτες ΕΣΣΔ και άλλες ιστορίες με αρκούδες- και μας παρακαλούσε χρόνια τώρα να υπογράψουμε ΑΟΖ. Το γεγονός ότι βιαστήκαμε να πάμε για ΑΟΖ με Αίγυπτο με σκληρές -κατά την άποψη μου- υποχωρήσεις με κάνει να προβληματίζομαι για το πού πάει το θέμα με την ΑΟΖ.
 
Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
Και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν το λιγότερο κακή εντύπωση:
·        Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ούτε ο ίδιος γνώριζε ότι θα υπέγραφε. Γνωρίζετε εσείς κάποιον άλλον αξιωματούχο μιας χώρας του πρώτου κόσμου που βρέθηκε προ τέτοιας εκπλήξεως; Κι αν η έκπληξη ήταν δυσάρεστη; Δε θέλω να δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός αυτό. Πιθανόν να είναι στάχτη προς τις γνωστές “προστάτιδες δυνάμεις” που μας χειραγωγούν από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Σ αυτή την περίπτωση καλώς καμωμένο. Αν και το επόμενο με κάνει να κλίνω προς το αντίθετο.
·        Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπήρξε τηλεφώνημα από τον Πομπεό κατά την υπογραφή. Δηλαδή οι ΗΠΑ που είναι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γνώριζαν ότι επίκειται υπογραφή συμφωνίας ενώ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας όχι; Μπορεί να μη σημαίνει τίποτα ουσιαστικό. Μπορεί να σημαίνει ότι ήξεραν οι πάντες εκτός της Ελληνικής πλευράς.
·         Η συμφωνία θα πάρει έως και 2 μήνες να κυρωθεί από την Αιγυπτιακή βουλή γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν εκλογές για την γερουσία της Αιγύπτου. 2 μήνες είναι αρκετοί. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Δε λέω ότι θα συμβεί. Δεν παύει να είναι ένα μεγάλο χρονικό παράθυρο.
Το συμπέρασμα το δικό μου είναι ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά συμπεριφέρθηκε ως ο ζητιάνος της περιοχής: «Καλοί μου άνθρωποι! 5 σημεία ζητάω η δύσμοιρη η Ελλάς… Δώστε τα μου κάποιος…»
Μια στοιχειώδης σοβαρότητα θα επέβαλε εκπόνηση των γραμμών βάσης (baselines) σύμφωνα με τις οποίες έγινε η οριοθέτηση. Προσωπικά στην περίπτωση της Αιγύπτου δεν τις βρήκα και υποθέτω ότι δεν τις βρήκα γιατί δεν υπάρχουν.
Αδιαμφισβήτητα είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι έθεσε σε λειτουργία έναν χρονοδιακόπτη για τα μελλοντικά γεγονότα και ελπίζω η Ελληνική πλευρά να το έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψη της. Η ΑΟΖ με την Κύπρο πρέπει να προγραμματιστεί τάχιστα -αν δεν έχει ήδη προγραμματιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση δίνει χρόνο στην Τουρκία να ανασυνταχθεί και να αντιδράσει σε διπλωματικό επίπεδο και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.

erculeo

Για τους μερακλήδες:
A Practitioner’s Guide to Maritime Boundary Delimitation
https://www.amazon.com/Practitioners-Guide-Maritime-Boundary-Delimitation-ebook/dp/B01KMBH8LA

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ιταλικές φρεγάτες FREMM-IT, η ώριμη ισχύς για το Πολεμικό Ναυτικό

Πρέπει να ομολογήσουμε πως έχουμε αμελήσει να παρουσιάσουμε αναλυτικά, την ιταλική πρόταση σε ένα από δεκάδες επεισόδια της ελληνικής "φρεγατιάδας". Ας είμαστε ειλικρινείς μαζί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

137
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΨΗ: Ιταλικές φρεγάτες FREMM-IT, η ώριμη ισχύς για το Πολεμικό Ναυτικό

Πρέπει να ομολογήσουμε πως έχουμε αμελήσει να παρουσιάσουμε αναλυτικά, την ιταλική πρόταση σε ένα από δεκάδες επεισόδια της ελληνικής "φρεγατιάδας". Ας είμαστε ειλικρινείς μαζί...

Τίτλοι τέλος για το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο του Αμερικανικού Ναυτικού. Και τώρα τι;

Μετά την απόφαση του Αμερικανικού Ναυτικού να σταματήσει την ανάπτυξη του πολυηχητικού πυρομαχικού για το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (railgun) που αναπτύσσει από το 2005, για...

Η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου

Η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της για την απόφαση της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18...