ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

193
15211

 

Με αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να κλείσουμε τον πρώτο κύκλο δημοσιευμάτων που αφορούν μια υποθετική αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ΝΜΑ) από την Πολεμική μας Αεροπορία. Οι αναγνώστες μας θα γνωρίζουν πως η ΠΤΗΣΗ δεν «κολλάει» σε «στερεότυπα», δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά, και δεν μένει σε στεγνές παραθέσεις απόψεων άλλων ή απλή καταγραφή γεγονότων.

Όσοι μας παρακολουθούν κανονικά, θα έχουν διαβάσει για την πιθανότητα αγοράς Rafale, Typhoon, Gripen, F-15 Advanced, F-35B, ενώ γράψαμε κι ένα αιρετικό άρθρο για την εικόνα που θα είχε σήμερα η ΠΑ αν αντί του συνδυασμού Mirage 2000/F-16 είχαμε αγοράσει το F/A-18A ή το F-18L. To σημαντικότερο δεν είναι πως απλά παρουσιάσαμε κάποια ή κάποιες απόψεις, αλλά ακούσαμε και την δική σας άποψη επί του θέματος. Από τα εκατοντάδες σχόλια, έγινε αντιληπτό πως το ΝΜΑ και η Αεροπορική Ισορροπία πάνω από το Αιγαίο, είναι βασικό θέμα ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες μας. Θα μπορούσαμε να γράψουμε και για αγορά Su-35GR ή Su-57HEL αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Τριώδιο.

“Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;”

 

Ταυτόχρονα, με μια σειρά επαναλαμβανόμενων άρθρων, εξηγούσαμε γιατί ήταν απολύτως απαραίτητη για την ΠΑ, και την Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 σε F-16V. Το είπαμε, το ξαναείπαμε, το ματαξαναείπαμε, πως τα F-16V δεν έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση των λιγοστών τουρκικών F-35A. Έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση της ΠΑ. Τα τουρκικά F-35A, αν ποτέ παραδοθούν, αν χρειαστεί δεν θα καταρριφθούν μόνο από τα F-16V, αλλά από την συνδυασμένη ελληνική αεράμυνα.

Το έχουμε γράψει και το έχουμε ξαναγράψει. Η αντιμετώπιση του F-35A δεν μπορεί να είναι ένα άλλο F-35A. To F-35 ξαναγράφει όσα ξέρουμε στις εναέριες εμπλοκές, είναι πολύ απλοϊκό να λέμε «πήραν οι Τούρκοι 20, ας πάρουμε εμείς 15 και είμαστε οκ». Δεν ισχύει ούτε για πλάκα. Ελπίζουμε να το έχουμε εξηγήσει επαρκώς, και να μην χρειαστεί να το ξαναεξηγήσουμε. Θα εκτιμούσαμε λοιπόν να μην έχουμε ερωτήματα του στυλ «μπορεί το F-16V να αντιμετωπίσει το F-35;» γιατί απλά δεν θα τα απαντήσουμε. Για όσους δεν μας έχουν παρακολουθήσει από την αρχή, αρκετές απαντήσεις θα βρείτε στα παλαιότερα άρθρα μας που επισυνάπτουμε.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;

 

Πάμε τώρα στις ανάγκες της ΠΑ. Δυστυχώς, σε λίγα χρόνια τα μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ θα μειωθούν σημαντικά. Η απόσυρση των εναπομείναντων F-4E, των F-16C/D Block 30 καθώς και των παλαιών Mirage 2000EGM/BGM, θα ρίξει την ήδη μειωμένη οροφή κατά τουλάχιστον 50 μαχητικά αεροσκάφη. Το έχουμε ξαναγράψει, όταν έχεις απέναντί σου την Τουρκία, δεν μπορείς να το παίζεις Βέλγιο και να «βολευτείς» με λίγες δεκάδες μαχητικά. Χρειάζεσαι μια ικανή δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει το αντίπαλο, σε όλο το εύρος της γραμμής αντιπαράθεσης, και να τον αναγκάσει να σκεφτεί δυο ή τρεις φορές να περάσει τον Ρουβίκωνα (του φρενοκομείου, όχι αυτόν με τα χαρτάκια).

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;

 

Το θέμα είναι πως εκτός των 85 F-16V, των 38 F-16C/D Block 50+Adv και των 24 Mirage 2000-5Mk2, η ΠΑ δεν έχει άλλα μαχητικά για το μέλλον. Θα χρειαστεί αναμφίβολα επιπλέον ενίσχυση, καθώς την επόμενη δεκαετία θα υστερεί σημαντικά σε αριθμούς αν και θα υπερτερεί σε ποιότητα. Η ποιότητα όμως δεν πολλαπλασιάζει τα αεροσκάφη, δεν μπορεί να τα έχει και στον Έβρο, και στην Λέσβο, και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Πρέπει να υπάρχουν αρκετά μαχητικά για να βγουν οι αποστολές που προβλέπονται από τα σχέδια.

Άποψή μας είναι πως χρειαζόμαστε σε βάθος χρόνου περίπου 60 μαχητικά, με τα πρώτα 20 να πρέπει να είναι σε υπηρεσία την επόμενη 5ετία. Αυτό ακούγεται αστείο, όταν δεν καταφέραμε να βρούμε για 10 χρόνια το απαιτούμενο ποσό για να εκσυγχρονίσουμε τα παλαιά μας F-16. Δυστυχώς, οποιοδήποτε μαχητικό κι αν αγοράζαμε από την Δύση, είτε αυτό ήταν Rafale, Typhoon, F-35, F-15Adv, Gripen θα κόστιζε πανάκριβα. Fly Away cost τουλάχιστον 80-90 εκ. δολάρια, και μαζί με υποστήριξη, ανταλλακτικά, όπλα κοκ το κόστος θα μπορούσε να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Μετά λόγω γνώσεως, έχουμε γράψει πως το κόστος 20 μαχητικών F-35A θα έφτανε ή θα ξεπερνούσε τα 3,5 δις.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

 

Κάθε νέο μαχητικό συνοδεύεται από πολλά υψηλά κόστη. Όλα τα μαχητικά, εκτός από ένα, που δυστυχώς ποτέ δεν εξετάσαμε σαν επιλογή, γιατί ήταν πολύ προφανές. Μιλάμε για την πιθανότητα αγοράς καινούργιων μαχητικών F-16V Block 72, που δεν θα προέρχονται από εκσυγχρονισμένα F-16V αλλά για «ολόφρεσκα» αεροσκάφη. Είναι το ίδιο μαχητικό που σήμερα προσφέρεται στην Ινδία, αλλά και αγοράζεται από το Μπαχρέιν.

Τα πλεονεκτήματα του F-16V τα έχουμε αναλύσει ουκ ολίγες φορές. Μαχητικό με ραντάρ AESA, προηγμένες δυνατότητες Fusion μέσω του πανίσχυρου υπολογιστή του, ικανή πλατφόρμα μεταφοράς όπλων. Η επιλογή των Block 52+/52+Adv προκειμένου να γίνει ο εκσυγχρονισμός ήταν ίσως η σοφότερη επιλογή, αφού ο ακριβός εκσυγχρονισμός δεν πρέπει να γίνει σε αεροσκάφη χωρίς πολλές ώρες πτήσης. Τα F-16V θα υπηρετούν μέχρι το 2050, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε τα Β30/Β50 σε αυτή την διαδικασία.

ΘΕΜΑ: F-15 2040 vs F-35. Αιρετική επιλογή ή υπαρκτή λύση;

 

Όμως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V, θα μας πρόσφερε κάτι που κανένα άλλο μαχητικό δεν μπορεί. Χαμηλό κόστος αγοράς, ίσως το χαμηλότερο δυνατόν. Για τα F-16 δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο για να τα βάλουμε σε υπηρεσία. Δεν έχουμε κόστη εκπαίδευσης, ή δημιουργίας υποδομών, δεν χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από ότι ήδη έχουμε. Είναι ίσως το μόνο μαχητικό που θα μπορούσαμε να πάρουμε και να είναι plug and play στην ΠΑ. Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι, αλλά αν τα μαχητικά παραδοθούν Τρίτη, Τετάρτη πρωί θα μπορούν να αναχαιτίζουν τουρκικά Block50+Adv πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.

Έχουμε γράψει πολλές φορές πως η ΠΑ φέρνει ένα υπερσύγχρονο μαχητικό 4,75 γενιάς στην γειτονιά μας. Το F-16V θα αλλάξει τα δεδομένα, και οι Τούρκοι ήδη ανησυχούν σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του. Αν συμπληρώσουμε την δύναμη με μια παραγγελία 20 ή 25 μαχητικών F-16V (brand new), τότε μιλάμε πως θα έχουμε μια δύναμη 105-110 μαχητικών, 6 Μοίρες Μαχητικών που κάνουν την ΠΑ μια εξαιρετικά προηγμένη και υπολογίσιμη δύναμη. Και για να «κόψουμε» τον βήχα στους «και ποιος μου λέει εμένα ότι…», ακόμη κι αν συναντήσουν 10-15 μαχητικά F-35 πάνω από το Αιγαίο, και έχουμε στο αέρα ταυτόχρονα 40 ή 50 ή 60 δικτυωμένα F-16V με AESA, Link 16 Advanced, Legion Pod κοκ, τότε θα έχουμε την καλύτερη χρήση για τους πανάκριβους AIM-120C7 AMRAAM της ΠΑ. Πολλά μαχητικά πιστεύαμε πως ήταν ακατάρριπτα, μέχρι την στιγμή που καταρρίφθηκε το πρώτο…

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;

 

Ας δούμε όμως γιατί είναι μια εξαιρετική λύση. Ξεκινάμε από το κόστος. Άποψή μας είναι πως το F-16V δεν κουβαλά πλέον κόστη εξέλιξης πάνω του. Μετά από μερικές χιλιάδες αντίτυπα, η εξέλιξη έχει αποσβεστεί και η LM δεν χρεώνει παρά μόνο λαμαρίνες, ηλεκτρονικά και ανθρωποώρες. Πιστεύουμε λοιπόν, πως το μαχητικό θα πληρωθεί ανάμεσα στα 50 με 60 εκ. δολάρια, με την τιμή να κινείται προς τα κάτω. Ξέρουμε το κόστος της αγοράς των μαχητικών του Μπαχρέιν, αλλά το τελευταίο δεν είχε την υποδομή που εμείς ήδη πληρώνουμε για τα F-16V. Συνεπώς ήταν υποχρεωμένο να βάλει στο «συνολικό πακέτο» τα πάντα.

Το F-16V είναι από τα πλέον ικανά μαχητικά σήμερα, μην έχοντας να ζηλέψει τίποτα από τους αντιπάλους του. Υστερεί φυσικά σε ικανότητες stealth σε σχέση με το F-35 (δεν έχει καμία σχέση με 5η γενιά), αλλά κατά τα άλλα είναι ένα εξαιρετικό μαχητικό. Ίσως το μοναδικό μονοκινητήριο μαχητικό με δυνατότητες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολύ νεώτερα μαχητικά.

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

 

Με κόστος λοιπόν κοντά στο 1 με 1,2δις δολάρια, η Ελλάδα μπορεί να αγοράσει 20 ολοκαίνουργια μαχητικά, ενώ με δαπάνη 1,3-1,5 δις μπορούμε να πάρουμε κοντά στα 25 νέα μαχητικά. Αν σε αυτά προσθέσουμε άλλα 500 εκ. για νέα όπλα, τότε έχουμε μια πανίσχυρη δύναμη 110 νέων μαχητικών, οπλισμένων με τα κατάλληλα όπλα, που θα κάνουν την Αεροπορία μας ακαταμάχητη την επόμενη δεκαετία.

Ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να γίνει χρήστης του F-35A, τότε η αγορά επιπλέον F-16V θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που εποφθαλμιά εδάφη των γειτόνων της, ούτε και προβλέπεται να χρειαστεί να πολεμήσει άλλον πλην της «ειρηνικής» Τουρκίας. Φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των τουρκικών S-400, που πράγματι, το καλύτερο αντίδοτο είναι το F-35A. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι, πιο «κλασικοί» τρόποι αντιμετώπισης των S-400 και τους ξέρει πολύ καλά η ΠΑ. Η λύση μπορεί να είναι μια συνδυασμένη επίθεση SCALP EG με JASSM XR ή κάτι τέτοιο. Αλλά λύσεις υπάρχουν, και σίγουρα κάτι θα βρουν οι επιτελείς της ΠΑ.

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

 

Από την άλλη πλευρά, μια αγορά 20 ή 25 Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών, θα κόστιζε στην χώρα τουλάχιστον 4 δις ευρώ, ενώ 25 μαχητικά F-16V μαζί με όπλα και ένα νέο σύστημα ΗΠ θα μας στοίχιζε λιγότερα από 2 δις, ένα ποσό που η Ελλάδα του 2020 θα μπορούσε να πληρώσει. Τα μαχητικά θα μπορούσαν να υπηρετούν μέχρι και το 2060, ενώ αργότερα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν κι εφόσον η Οικονομία μας έχει ανακάμψει, θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε για την αγορά μαχητικών F-35A (ή F-35D τότε). Σε ότι αφορά το κόστος χρήσης, ίσως είναι καλύτερο να μην το συζητήσουμε καθόλου. Το F-35 έχει κόστη υψηλότερα από δικινητήριο μαχητικό, σε αντίθεση με το F-16. Πρέπει απλά να συνειδητοποιήσουμε πως οι εποχές που πιστεύαμε πως τα χρήματα είναι ατελείωτα έχουν τελειώσει. Πρέπει να αγοράζουμε οπλικά συστήματα υπολογίζοντας το κόστος χρήσης σε βάθος 20ετίας. Όχι απλά λέγοντας, «ας δώσουμε τα 1,5 δις δολάρια του εκσυγχρονισμού των F-16 για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από F-35». Σαν Ελλάδα μας εντυπωσιάζουν τα κορυφαία μαχητικά της εποχής. Θέλουμε να αγοράσουμε το Phantom του ‘70, αφού δεν πήραμε το F-15 της δεκαετίας του ‘80.

Καθώς το θέμα είναι θεμελιώδες για την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας, φροντίσαμε να αναλύσουμε το θέμα F-35A/B/C διεξοδικά. Φροντίσαμε να εξηγήσουμε την επιχειρησιακή αξία του F-35 σε μια χώρα που φαίνεται να είχε πειστεί για την λύση που ακούει στο όνομα  Su-35GR. Πρώτοι εξηγήσαμε την ισχυρή πιθανότητα να περιπλακεί η προμήθεια των τουρκικών F-35A, ενώ αναλύσαμε τον κίνδυνο που παρουσιάζει σήμερα η ΤΗΚ με τα εκσυγχρονισμένα F-16 C/D Block 50+Adv που έχει σε υπηρεσία. Σήμερα δίνουμε μια νέα διάσταση στην συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει, με την επιλογή μιας λύσης που οικονομικά μπορούμε να την αντέξουμε. Φυσικά όλα αυτά προκειμένου να διαβάσουμε τις απόψεις σας…

Τι σημαίνει το F-35 για την Ελλάδα; Ας το δούμε όπως οι Βρετανοί

193 ΣΧΟΛΙΑ

  • Λογικο? Δηλ να πεταξουμε 30αρια και 50 αρια γιατι δηθεν ειναι ακριβος ο εκσυχρονισμος τους και να παρομε καινουργια? Δηλ αμα τους κανουμε δομικο εκσυχρονισμο και τα φτασουμε στο επιπεδο V δεν θα ειναι φθηνότερα και περισσότερα απο τα 25 νεα? Κατι τετοιες λογικες ιδεες μας εφτασαν εδω που ειμαστε. Ο καθενας ας βγαλει τα συμπεράσματα του

   • τα 30αρια δεν αναβαθμιζονται ειναι παμπαλαια αναλογικα τα 50αρια με το ζορι γινονται advanced.προσεξε το αρθρο λεει f16v του κουτιου αρα κ παραμονη τουλαχιστον 25ετων τα 30αρια ειναι ηδη 25-30 ετων .τα 50 θα βγαλουν αναβαθμισμενα 10 χρονακια.

    • Τα 30αρια δεν θα βγαλουν μονο δεκα χρονια. Οταν κανει δομικο εκσυχρονισμο ενα αεροσκαφος πρακτικά μηδενιζει τις ωρες του η αν θες καλύτερα προσθετει επιπλεον μερικες χιλ ωρες πτησης. Απο που λοιπον προκύπτει οτι δεν συμφέρει? Οι τουρκοι αν δεν κανω λαθος αναβαθμιζουν τα δικα τους 30αρια (οχι σε V) αλλα παντως δεν τα αποσυρουν οπως προτείνει το αρθρο

     • Συμφωνω οτι τα παλια μας αεροπλανα πρεπει να αξιοποιηθουν οχι με γνωμονα αν ειναι το απαυγαμα της τεχνολογιας, αλλα τι μπορουν να προσφερουν σε διαφορα πολεμικα σεναρια. Παραδειγμα.
      αν ειχαμε κρατησει ενεργα 15 Mirage F1, να πετανε τα 10, οχι για να καταριψουν F-16, αλλα για να ριξουν απλα βομβες σε αντιαποβατικο ρολο, η να γαζωσουν καποιο AWACS ή αεροπλανο ανεφοδιασμου τι θα πειραζε? Τουλαχιστον οσο κραταγαν τα ανταλλακτικα των υπολοιπων..
      Με την λογικη μας, οι ΗΠΑ θα επρεπε να ειχαν πεταξει τα B-52 εδω και δεκαετιες

    • Συμφωνώ με τον φίλο «G», πιο φτηνή λύση είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 30/50 σε Viper με αγορά νέων όπλων (τα σύγχρονα όπλα είναι πολλαπλασιαστής ισχύος) προκειμένου να κερδίσει η ΠΑ χρόνο, αυξάνοντας παράλληλα την μαχητική της ισχύ και μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν αγορά νέου μαχητικού 5ης γενιάς.

     Επιβάλετε να προχωρήσουμε στο μέλλων, μόνος ενδοιασμός μη αγοράς F-35 είναι οι φήμες περί μειωμένης διαθεσιμότητας και ακριβής συντήρησης. Τι να το κάνεις το κάνεις το μαχητικό 5ης γενιάς αν δεν πετάει;

     Όπως λένε κάποια σχόλια ποιο κάτω @Μανώλης: «Γιατί μας συγκρίνετε με το Βέλγιο».
     Να συγκριθούμε με την Ιταλία, που έχει αεροπλάνα 4++ (EF-2000) και παράλληλα συμμετάσχει στο πρόγραμμα του F-35!

     • Το αμάξι μου σίγουρα δεν μπορεί να γίνει μοντέλο 2018, το μοντέλο του 2008 (Block 50) μπορεί να γίνει μπορεί να γίνει μοντέλο 2018;

      Σκοπός είναι να συντηρείς το αυτοκίνητο σου ώστε να είναι λειτουργικό και να μην σε αφήσει στο δρόμο, άμα θέλω και έχω τα λεφτά θα μπορώ να του βάλω ηλεκτρικά παράθυρα, οθόνη που θα έχει δέκτη DVB για να πιάνει ψηφιακά κανάλια, κάμερα οπισθοπορείας και υπέρυθρες.

      Στο δια ταύτα, αν ο εκσυγχρονισμός των Block 30 οικονομικά συμφέρει (κόστος-αποτέλεσμα) τον πραγματοποιείς!

 1. καλό το άρθρο & σε γενικές γραμμές είμαι σύμφωνος, υπό τις εξής όμως προϋποθέσεις: α) να μην παραλάβουν οι γείτονες Φ-35Α, β) αν τα παραλάβουν όμως (ο Σουλτάνος θα λυγίσει κάποια στιγμή) να έχουμε καταλήξει με βεβαιότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της απειλής των Φ-35Α και άρα το κόστος της οποίας λύσης, γ) το άρθρο περιγράφει μία ΠΑ χωρίς νέα γαλλικά Α/Φ, δηλαδή αν πάρουμε συμπληρωματικά καινούριες οχιές 20-25, τα Μκ2 δεν θα τα αντικαταστήσουμε με ραφάλ;

 2. Ίσως δεν είναι άσχημη ιδέα η αγορά επιπλέον F-16V. Ακόμα και με F-35 στην ΤΗΚ, η βασική παράμετρος της αναμέτρησης δεν θα είναι τόσο η ικανότητα stealth όσο η ικανότητα διαχείρισης και αξιολόγησης της πληροφορίας. F-16 με Link 16 λοιπόν σημαίνει ότι έχουμε ένα σύστημα τόσο ικανό, όσο και τα συμπληρωματικά του, όπως για παράδειγμα οι συστοιχίες Patriot, τα Erieye και όσα τέλος πάντων μέσα μπορούν να παράσχουν (και να συμπληρώσουν) την εναέρια εικόνα μέσω του δικτύου. Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι: Λεφτά υπάρχουν, και αν ναι, πόσα; Η ενίσχυση του ΠΝ τη δεδομένη στιγμή μοιάζει πιο επιτακτική. Αφετέρου, επιπλέον ατρακτίδια στοχοποίησης και όπλα μακρού πλήγματος ίσως είναι πιο σημαντικά από επιπλέον μονάδες F-16V. Ειδικά οι JASSM θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας, αν αποδεσμεύονταν. Ακόμα όμως και αρκετοί επιπλέον AGM-154 θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι: Με BLU-97/B (για σχηματισμούς πεζικού με πλήγμα εκ του ασφαλούς). Με BLU-111/B για στόχους θαλάσσης (αλήθεια για πόσο θα μπορούμε να βασιστούμε στον συνδιασμό Mirage-2000/Exocet αποκλειστικά;) αλλά και έναντι διαφόρων κατηγοριών στόχων εδάφους. Μάλλον η προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί εκεί λοιπόν, παρά στην αγορά επιπλέον μαχητικών. Αν φυσικά μπορούν να καλυφθούν οι παραπάνω προτεραιότητες, τότε, ναι θα ήταν χρήσιμη μια παραγγελία επιπλέον F-16V. Αλλά μόνον τότε.

 3. Μια συμπληρωματικη παραγγελια F16V δεν θα ηταν καθολου offtopic, δεδομενου του οτι προκειται να αποσυρθει μεγαλος αριθμος αεροσκαφων στα επομενα χρόνια και δεδομενου οτι η υποδομη ηδη υπάρχει οποτε το κοστος του θα ειναι το ελάχιστο δυνατο.

  Αυτο δεν αναιρει την αναγκη για μεταβαση σε F35. Αυτη παραμένει, αλλα η κινηση αυτη θα ειναι αρκετά ακριβή και θα καθυστερησει ακομα περισσοτερο μεχρι να ενισχυσει την ΠΑ.

  Ολα αυτά βεβαια ειναι θεωρητικά και να χαμε να λέγαμε. Γιατι? Γιατι οταν δεν τρέχουμε τα αυτονοητα, δλδ αναβάθμιση και των υπολοιπων F16… μιλαμε απλά για ονειρα. Πρώτα πρεπει να τρεξει αναβαθμιση απο οτι μπορει να αξιοποιηθει γρηγορα και ευκολα, και στην συνεχεια να γινει σκέψη για προμηθεια συμπληρωματικων F16.

 4. Λογιος ο συλλογισμος σας, ξερετε ομως περισσοτερο απο καθε αλλον πιστευω , οτι ιδιαιτερα στην περιπτωση παραλαβης των 35 απο την Τουρκια η αποκτηση εστω και ενος περιορισμενου αριθμου απο την μερια μας ειναι μονοδρομος.Για πολλους λογους , επιχειρησιακους και οχι μονον. Ο κινδυνος ενος τεχνολογικου κενου αν επιμεινουμε σε μια σχεδιαση δεκαετιων, ανεξαρτητα του οποιου λιφτινγκ, ειναι ισως ο μεγαλυτερος κινδυνος για το μελλον

 5. Όπως είπε και ο υπουργός, θα πράξουμε ανάλογα της απειλής και πώς αυτή θα εξελιχθεί. Αν f35 γιοκ για την Τουρκία, ούτε εμείς θα χρειαστεί να τα πάρουμε.
  Πάντως με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μια νέα παραγγελία 25 f16v φαινεται η πιο value for money λύση.
  Αν συνδιαζόταν και με αναβάθμιση των patriot και αγορά άλλων 2 συστοιχιών θα ήμασταν κομπλέ.

 6. Η άποψη σας πάσχει σε διάφορα επίπεδα.

  1. Γιατί μας συγκρίνετε με το Βέλγιο και όχι με την Φινλανδία για παράδειγμα, η οποία έχει ισχυρότερο, επιθετικό και αναθεωρητικό αντίπαλο στα σύνορα της. Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό το επιχείρημα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η Φινλανδία μια χαρά τα βγάζει πέρα με στολο πολύ μικρότερο από τον δικό μας. Η αναλογία αν βάλουμε και την παράμετρο ΑΕΠ είναι συγκλονιστική θα έλεγα. Με πολλαπλάσιο ΑΕΠ της Ελλάδας έχει υποπολλαπλάσιο στόλο.

  2. Αγνοείται την βασική γραμμή μάρκετινγκ όλων των εταιριών, οι οποίες για να σου πουλήσουν το νέο προιόν πιο ακριβά σου λένε ότι με λιγότερα κομμάτια κανεις περισσότερες δουλειές. Ή μήπως σε μια αποστολή βομβαρδισμού μπορείς σε ένα πέρασμα να εξαπολύσεις 4 κατευθυνομένα οπλα σε 4 διαφορετικούς στόχους από 1 φορέα και να τον πετυχεις σε μεγάλο ποσοστό, ενώ παλιότερα θα χρειαζόσουν πολλάπλασια α/φη, όπλα και αποστολές για το ίδιο αποτέλεσμα; Αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα. Οπότε το επιχείρημα ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο στόλο είναι έωλο το λιγότερο. Με λιγότερους αλλά σύγχρονους φορείς η μαχητική ικανότητα της ΠΑ μάλλον αυξάνει σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η τάση είναι παγκόσμια. Αλλιώς θα μεναμε στα χιλιάδες μαχητικά του Β. ΠΠ. Αναρωτιέμαι γιατί η Ελλάδα πάλι να πρέπει να είναι παραφωνία. Και για να προλάβω τον αντίλογο φυσικά δεν μιλάμε για να έχουμε τόσα λιγα α/φη ώστε να μην μπορούν να βγουν οι συντηρήσεις αλλά στο επίπεδο των 80+ είμαστε μια χαρά. Επίσης αυτό προυποθέτει περισσότερα σύγχρονα οπλα, κατευθυνόμενα κτλ. Εκεί πρέπει να δώσετε βάρος. Ότι για να πιάσει τόπο η επένδυση στην αναβάθμθιση των F-16 σε V θέλουμε περισσότερα και νέα όπλα! Και δικτύωση. Αυτή επρεπε να ειναι η προτεραιότητα.

  3. Το F-16 είναι μια πλατφόρμα παλιά, ψυχροπολεμική, που έχει φτάσει στα όρια των εξελικτικών της δυνατοτήτων. Το μόνο που την σώνει είναι η τεράστια αγορα απο χιλιάδες κομμάτια που έχουν κατασκευαστεί. Αλλά σε 20 χρόνια αυτά τα καινούργια α/φη που θα έχουμε αγοράσει θα είναι απαξιωμένα. Όταν έρθει η ώρα τα νέα V να κάνουν την αντίστοιχη αναβάθμιση πόσο σχετικό θα είναι το αποτέλεσμα για το τότε πεδίο επιχειρήσεων; Είναι σαν τότε που βγήκε το F-16 να επιμέναμε να αγοράσουμε την τελευταία εξέλιξη του F-5 (το F-20 αν θυμάμαι) σε νέα κατασκευή. Φαντάζεστε που θα ήταν τώρα σε σχέση με το block 30 που έχουμε. Αυτά ήταν κάποτε δικά σας επιχειρήματα. Εφαρμόζονται και εδώ.

  • Απόλυτα λογικά όσα λες, άρα αυτομάτως τίθεσαι εκτός συζητήσεως. Εδώ το βήμα ανήκει σε αυτούς που ονειρεύονται αριθμούς και όχι απόδοση.

  • Σχετικά με το 2, κυρίως: το θέμα είναι πως και το F-35 αλλά και άλλα σύγχρονα α/φ (4,5 γενιάς) ΔΕΝ μπορούν να φέρουν περισσότερα όπλα από ένα F-16. Πιο έξυπνα, πιο ικανά όπλα, ίσως, και αυτό έχει την αξία του σε πολλά σενάρια, αν ισχύει*, αλλά περισσότερα σαφώς όχι. Το ίδιο ισχύει και με πολλά αεροσκάφη που είναι ίσως οριακά καλύτερα του F-16 αλλά δεν είναι 5ης γενιάς: Gripen Ε/F, Rafale και λοιπά. Το πρώτο ίσως θα ήταν το μόνο μαχητικό που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε σοβαρούς αριθμούς (40-60 κομμάτια) κάπου στο τέλος της επόμενης δεκαετίας… το Rafale είναι πολύ ωραίο, αλλά δε ξέρω αν το πορτοφόλι μας θα άντεχε πάνω από 20. Και η αγορά τόσο μικρού αριθμού μαχητικών, και της αντίστοιχης υποδομής υποστήριξης και συντήρησής τους (δεν νομίζω να είναι κοινά αυτά με τα Μ2000) δεν δικαιολογείται με τίποτα.

   Το F-16, όσο παλιά σχεδίαση κι αν είναι, ίσως είναι το μόνο μαχητικό που θα αντέχαμε να αγοράσουμε σε λίγα κομμάτια (αφού επαναλαμβάνω, πολλά ΔΕΝ μπορούμε να αγοράσουμε, από κανέναν τύπο). Έτσι θα πουν κάποιοι πως συνεχίζουμε το ίδιο τροπάρι των αποσπασματικών αγορών, και έχουν δίκιο. Όταν κάναμε τέτοιες αγορές στο παρελθόν, το κάναμε για πολιτικούς λόγους (ας πάρουμε λίγα κι απ’ αυτούς, να μη γκρινιάζουν), τώρα θα το κάνουμε (αν το κάνουμε) γιατί δεν έχουμε άλλη λύση.


   *Δεν γνωρίζω να υπάρχει σήμερα κάποιο όπλο στο Αμερικανικό οπλοστάσιο που να πιστοποιείται σε F-35 αλλά να μην είναι πιστοποιημένο ήδη σε F-16. A, υπάρχει ο Meteor…

  • Έχετε δίκιο ότι το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι αδόκιμα παραδείγματα προς σύγκριση με την Ελλάδα, ενώ η Φινλανδία προσφέρεται περισσότερο για συμπεράσματα. Το πρώτο σας επιχείρημα όμως παρουσιάζει ένα μικρό πρόβλημα. Ότι η Φινλανδία υποτάσσεται στις επιθυμίες της Ρωσσίας σε μια προσπάθεια κατευνασμού της, δηλαδή από μόνη της αποφεύγει κινήσεις που θα δυασρεστούσαν τη Ρωσία. Από την άποψη αυτή μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό της Ελλάδας-Τουρκίας γιατί και στην Ελλάδα εφαρμόζεται πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας. Με τη διαφορά ότι στο σύστημα Φινλανδίας-Ρωσίας υπάρχει εδώ και χρόνια μια άτυπη συνθηκολόγηση του αδύναμου προς τον ισχυρό ώστε να αποφύγει τον πόλεμο. Εξ ου και ο όρος «Φινλανδοποίηση» που χρησιμοποιείται για παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτή κινδυνεύει να είναι και η εξέλιξη του συστήματος μας δηλαδή η Φινλανδοποίηση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αν συνεχιστεί η τρέχουσα εξωτερική πολιτική κατευνασμού. Επομένως περισσότερο ως παράδειγμα προς αποφυγή θα έπρεπε να χρησιμοποιείται παρά προς μίμηση.

   • Σίγουρα δεν θέλουμε να υποταγούμε, αλλά αυτός ο όρος ήταν ψυχροπολεμικός. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε (αν και διαβάζοντας διάφορα εδώ μέσα νομίζω πως κάνω ταξίδι, στον χρόνο και δεν αναφέρομαι στο σχόλιο σας). Αναφερόμουν λοιπόν στην σύγχρονη εποχή. Μπορούμε να πάρουμε και άλλο παράδειγμα. πχ. την Πολωνία, με παρόμοιες προκλήσεις, ένα μεγαλύτερο κράτος με σκληρή γραμμή θα έλεγα στα εθνικά της θέματα και παρόλαυτα έχει με τα βίας 100 μαχητικά!
    Και υπάρχει και το άλλο αντεπιχείρημα ότι τα κράτη της Βαλτικής με ανύπαρκτη αεροπορία δεν έχουν «φινλαδοποιηθεί». Έχουν αλλάξει οι καιροί.

 7. Δηλαδή δεν θα ήταν καλύτερο αυτό που έχω αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιο μου, αυτή την στιγμή ο εκσυγχρονισμός να αφορούσε όλα τα blck52+,-50 (ουσιαστικά τα τελευταία απαιτούν περισσότερες αλλαγές καθώς τα -+ θέλουν συγκεκριμένα υποσυστήματα) και αν το απαιτούσαν οι ανάγκες της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων και των -30 σε επίπεδο advanced; Με το προυπολόγισζόμενο ποσό και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα θα είχαμε έναν στόλο από 130-155 μαχητικά δομικώς ανανεωμένα, πλήρως εξοπλισμένα με νέα όπλα, δικτυωμένα, ενώ θα περίσσευαν χρήματα και για την προμήθεια νέας γενιάς συστημάτων όπως τοLegion,Sniper xr και με ένα πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας. Σε αυτά θα προστίθενται και τα 25 mirage (δεν αναφέρομαι στα παλιότερα) για έναν στόλο 155-180 μαχητικών 3ης + γενιάς , εδώ θέλω να αναφέρω ότι αυτό που αναφέρει η εταιρεία ότι είναι 4,75 γενιάς ε δεν μπορώ να πω ότι πολυευσταθεί και καλύτερα να μην το ακούσουν τα EF-2000, Rafale που είναι «μόνο» 4ης+ γενιάς γιατί δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά το κατά τα άλλα αξιόλογο και ικανότατο αμερικανικό μαχητικό αν το συναντήσουν. Τώρα απλά μείναμε με 85 Viper που θα κάνουν data fusion και θα πετάνε σίδερα για βόμβες ενώ αν δυσλειτουργήσει και το Σ/Α τότε δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τον sidewinder. Και τώρα μετά από αυτή την απόφαση ψάχνουμε για την ενίσχυση των αριθμών αφού πρώτα εξαντλήσαμε ένα σημαντικό ποσό. Πάντως πιστεύω για να μην πάει στράφι η επένδυση στα Viper ότι πρέπει να γίνει η επένδυση μόνο για F-35 περιμένοντας απλά να πέσουν οι τιμές και απλά να αναβαθμιστούν και τα 50αρια σε επίπεδο advnced. Το κεφάλαιο προμηθειών F-16 πρέπει να κλείσει πλέον και να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

  • καλημερα . η ουσια του εκσυχρονισμου ειναι να γινει σε ενα ευλογο χρονο απο την στιγμη της αγορα . αν υπολογισουμε οτι ενα αεροσκαφος εχει διαρκεια ζωης περι τα 30 -35 χρονια υπηρεσια τοτε το ιδανικο ειναι να γινει ο εκσυχρονισμος στα 20χρονια περιπου για να μπορεσεις να αποσβεσεις την επενδυση . οποτε τα μπλοκ30 και 50 εχουν ξεπερασει αυτο το χρονικο οριο. τα μεν μπλοκ30 ειναι 30 ετων τα δε μπλο50 ειναι 25 ετων . η μονη προοπτικη που εχουν ειναι να βρεθουν χρηματα και να εκσυχρονιστουν απο τα απαρτια των 85 νεωτερων φ16 που θα εκσυχρονιστουν . αρα για αυτα θα μπορεις να εχεις 30 επιπεδου μπλοκ52Μ και 40 επιπεδου μπλοκ52+ . το να τα εκσυχρονισεις ολα σε ενα επιπεδο εξοπλισμου της περασμενης δεκαετιας δεν ειναι και το πιο σωστο απο την στιγμη που μπορεις να φερεις στην περιοχη κατι πιο συγχρονο . Η αγορα εξτρα viper ειναι ιδανικη γιατι τα αγοραζεις και πετανε την επομενη ημερα χωρις κανενα εξτρα κοστος μιας και οι υποδομες υπαρχουν . Το κεφαλαιο φ16 για εμενα δεν εχει κλεισει απο την στιγμη που η χωρα χρειαζεται ισχυρες ΕΔ και τα χρηματα για να αγορασεις ΝΜΑ δεν υπαρχουν ή αν υπαρχουν ειναι για να αγορασεις 20-25 . προτιμω να αγοραστουν περισσοτερα φ16 γιατι αν το ξεχναμε ειναι να αποσυρθουν 34 φαντομ – 17μ2000(εκτος και αν αλλαξει κατι ) και 12 (τουλαχιστον μπλοκ30 για πωληση) αρα συνολο 60 περιπου μαχητικα . οταν η ΠΑ χρειαζεται περι τα 200 μαχητικα πρωτης γραμμης το ελαχιστο. Αρα με 85 viper 30μπλοκ52Μ 24μ2000-5 απαιτουντα αλλα 40 viper για να βγουν οι αριθμοι .

   • Από άποψη κόστους προμήθειας/χρήσης, ομοιοτυπίας είναι φανερά τα μεγάλα πλεονεκτήματα της πρότασης. Όμως η απόσυρση των γαλλικών αεροσκαφών, σε πρώτη φάση των παλαιών, και αργότερα των ΜΚ2 αν δεν εκσυγχρονιστούν ή αν δεν αντικατασταθούν από νεότερα γαλλικά θα μας στερήσουν τα στρατηγικά όπλα που διαθέτουμε.
    Για τα F-16V έχουν προβλεφτεί για το μέλλον τα όπλα cruise και anti-ship που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ προς αντικατάσταση των Scalp και Exocet – ; Ποιό είναι το κόστος προμήθειας, πότε θα πρέπει να γίνει και κυρίως θα υπάρξουν διπλωματικά εμπόδια σε μια τέτοια αγορά; Πιστεύω ότι θα ενδιέφερε ιδιαίτερα ένα άρθρο που να εξετάζει αυτά τα ζητήματα.

   • Η δομική ενίσχυση είναι ένα πολύ μικρότερο ποσό εν αντιθέσει με τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό που αναφέρει το άρθρο είναι ίσως η διαπίστωση που κάνει μάλλον και η ΠΑ κατόπιν εορτής είναι ότι θα μείνει με 85 μαχητικά συν 25 μιραζ συν αν βρεθεί ποσό να εκσυγχρονιστούν και ορισμένα από τα παλαιότερα 50αρια με απάρτια από τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά. Από την άλλη ακόμα και αυτά τα μαχητικά θα είναι χωρίς συστήματα και όπλα. Ο αριθμός είναι τρομακτικά μικρός αλλά ακόμα και έτσι δεν θα πρέπει να δοθούν χρήματα για επιπλέον μαχητικά του τύπου αλλά να διοχετευτούν στην επόμενη γενιά που ακούει στο όνομα F-35 που τουλάχιστον θα δώσουν ώθηση στα Viper. Όσο για την διατήρηση των αριθμών απλά όσο αντέξουν τα 50αρια, 30αρια και τα παλιά μιραζ καi αν μπορούν να λάβουν μικρές βελτιώσεις όπως πχ την τροποποίηση για μεταφορά των ατρακτιδίων Lithening από τα F-4( οι ινδοί τα έχουν χρησιμοποιήσει και με τα Mirage-2000).

    • το θεμα της δομικης ενισχυσης δεν ειναι το ποσον . αλλα οτι καθε αεροπλανο θα χρειαστει διαφορετικο χρονο για να πραγματοποιηθει η αναβαθμιση αυτη. αρα αν υπολογισουμε οτι θα αναβαθμιζονται 12 τον χρονο φ16 σε επιπεδο viper τι χρονικο περιθωριο θα χρειαστει για να αναβαθμιστουν ιδιαιτερα τα μπλοκ30 ; νομιζω πως με τα δεδομενα που υπαρχουν και τις υποδομες το χρονικο οριο για αναβαθμιση των μπλοκ30 εχει περασει . τα μπλοκ50 επειδη υπαρχει το πρωτοτυπο για την αναβαθμιση τους σε επιπεδο μπλοκ52Μ θα χρειαστει λιγοτερο χρονο αφου θα υπαρχουν και τα απαρτια μιας και τα ηλεκτρονικα θα βγουν ολα απο τα 30 τελευταια φ16 που αγορασαμε . αρα με τα δεδομενα αυτα ο εκσυχρονισμος των φ16 σε επιπεδο μπλοκ52Μ δεν εχει ουσια . αντιθετα η αναβαθμιση των 85+30 μπλοκ50 θα μας δωσει ενα στολο απο 115 αεροσκαφοι υψηλων επιδοσεων καλυτερα αν ειχαμε τα ιδια αεροσκαφοι στο επιπεδο των μπλοκ52Μ που σκεφτεσαι . μαζι με τα μ2000-5 που αν και εφοσον αναβαθμιστουν στο επιπεδο που θα αναβαθμιστουν τα μ2000 των ΗΑΕ (εκει ισως βγει μια πιθανοτητα να περισσεψουν 15-20 μ2000-9 οπου θα ειναι η τελευταια μας ευκαιρια να παρουμε για να συμπληρωσουμε τον αριθμο των μ2000 ) . στην καλυτερη των περιπτωσεων θα εχουμε 85viper 30μπλοκ50Μ 44 μ2000-5/9. εκει αν υπηρχε η δυνατοτητα για μια συμπληρωματικη παραγγελια 20/25 viper θα συμπληρωναμε τους αριθμους 5 ολοκληρωμενων μοιρων viper και θα εχουμε περι 200 αεροσκαφοι (λιγο κατω απο τα 200 βασικα) συγχρονων αεροσκαφων . τα μ2000 λογω των ιδιαιτερων οπλων που φερουν ειναι υπερπολυτιμα μιας και δεν πιστευω οτι θα μας αποδεσμευσουν τον αντιστοιχο με τον σκαλπ η ΗΠΑ . μετα το 2035 θα αναμενουμε για ΝΜΑ .
     επισης απαιτουνται αναβαθμιση των lantirn το λιγοτερο , συπληρωση των αριθμων των οπλων , db110 ή αντιστοιχα , drone (ευκαιρια να αποκτησουμε μεταχειρισμενα απο τον θειο) , αναβαθμιση των mica exocet και επιπλεον scalp , αναβαθμιση των ασεπε , αυξηση της διαθεσιμοτητας των μεταγωγικων αεροσκαφων και να κλεισει εστω και προσωρινα το θεμα της προκεχωρημενης/επιχειρησιακης εκπαιδευσης και να μην βαζουν ωρες οι ιπταμενοι σε αεροσκαφοι πρωτης γραμμης για πτησεις που θα επρεπε να κανουν με ενα εκπαιδευτικο αεροσκαφος . υγ δεν ξερω αν μπορει να κοιταξουμε για αποκτηση 2-3 kc135 απο τα αποθεματα του θειου μιας και αποσυρονται γενικα τα αεροπλανα αυτα .
     υγ και φ35 να παρουν τελικα οι τουρκοι αυτα θα ειναι μεγιστο 30 . τα οικονομικα τους δεν βγαινουν οποτε η κυρια απειλη ειναι τα 200 εκσυχρονισμενα φ16 που εχουν παρα τα 30 που ζητημα να μπορουν να πεταξουν τα 6-8 επιχειρησιακα μιας και απο οτι διαβαζω τα 4-6 θα εχουν λογισμικο μονο για εκπαιδευση και οχι για επιχειρησεις .αρα συνολο 25 αεροπλανα επιχειρησιακα . αν βαλουμε στην εξισωση οτι ηUSAF εχει διαθεσιμοτητα 50% στην καλυτερη των περιπτωσεων να εχουν 12 επιχειρησιακα φ35 .

  • Το μόνο λογικό!
   Η χρήση απαρτίων από τα 52άρια για να αναβαθμιστούν τα 50/30άρια (με ενδεχόμενη προσθήκη με αγορά κάποιων όπως link-16) μπορεί να δώσει μέχρι 85 α/ε σε επίπεδο εφάμιλλο των F-16 της TAF
   Στα 70 δικά μας θα μπορούσαν να προστεθούν 15 από USAF.
   Αυτά θα επιτρέψουν να μην μειωθούν οι αριθμοί από τον εκσυγχρονισμό α/ε μέσω δύο // προγραμμάτων (buffer solution) .
   85 F-16M με μικρότερο ή το πολύ ίσο κόστος με 20 F-16V!
   Μια ΠΑ με σχεδόν 200 α/ε και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας για τα επόμενα λίγα χρόνια αντί για μια δραστικά περιορισμένη ΠΑ όπως έγινε με την Βουλγαρική που ποτέ δεν κατάφερε μετά από αυτό να σηκώσει κεφάλι.
   Πέρα από αυτό το να είσαι ο τελευταίος χρήστης που θα αγοράσει ένα α/ε πριν η γραμμή του κλείσει δεν το λες και forward thinking….

 8. Αν το F-35 δεν ηταν καλυτερη λυση απο το F-16 δεν θα ειχε λογο υπαρξης, Επομενως αν η ΠΑ πρεπει να ενισχυσει και να διατηρησει το μεγεθος του στολου της μια καλη λυση θα ηταν η χορηγηση μεταχειρισμενων F-16 απο τηνΑμερικη μιας και η συνεργασια μας σημερα και στο μελλον αυξανεται. Η αγορα των F-35 νομιζω ειναι μονοδρομος εξαιτιας και των προηγμενων αισθητηρων που διαθετει για να λειτουργησει ως πολλαπλασιαστης δυναμης. Το Μπαχρειν και η Ινδια εχουν διαφορετικο αμυντικο προβλημα απο την Ελλαδα.

 9. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Από την άλλη χωρίς το f35 μένουμε τεχνολογικά πίσω, γιατί εξακολουθεί να είναι πιο προηγμένο από το f16V. Έπειτα σκέφτομαι αντίστοιχα παραδείγματα από το παρελθόν, πχ Mirage F1 εναντίον F16, μπορεί τότε το πρώτο να φάνταζε ως λογική λύση, αν έπαιρνε και τουρμποφαν κινητήρα, σήμερα όμως όλοι ξέρουμε πιο ήταν το καλύτερο. Άρα μάλλον F35.

 10. Με βάση όλα τα προηγούμενα σχετικά άρθρα και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση έχετε δίκιο. Σκέπτομαι ότι απαιτούνται τρία πράγματα συμπληρωματικά:
  1. αναβάθμιση και ίσως αύξηση ΑΣΕΠΕ
  2. ιπτάμενα τάνκερ (ανατολική μεσόγειος γαρ)
  3. νέες φρεγάτες (μάλλον γαλλικές)
  Το ΡΑΦΑΛ ίσως θα έπρεπε να μην το απορρίψουμε, αν φυσικά οι Γάλλοι λογικευτούν ως προς το κόστος (κόστος μονάδας ιδιο με το F-16V).

  • Συμφωνώ 100% με τον συλλογισμό σας όντας απόλυτα ορθολογιστής.
   85+25=110 F-16V ,38 F-16BLK50+ διαδικτυωμένα πάνω από Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο με αισθητήρες και όπλα state of the art απλά κάνουν παπάδες. Όμως κι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
   Μένουν λοιπόν τα 24 Μ-2000MK2 ασυναγώνιστα στην αναχαίτιση μεν χωρίς δικτύωση δε. Εφόσον με τον Μανωλάκη τον Μακρόν τα πάμε περίφημα και δεν θέλουμε να στενοχωριέται, του αντιπροτείνουμε τα πλεονάζοντα ομολογιακά κέρδη αντί να πάνε σε μελλοντικά prodject στυλ FTI (κι αμφιβόλου αποτελέσματος θα προσέθετα) να πάνε στα αγαπημένα «δίλιτρα» σκουπίζοντας 28 (μαγικός αριθμός 200) ή και το σύνολό τους και ταυτόχρονη αναβάθμιση όλου του «γαλλικού στόλου» σε επίπεδο MK3 με link 16, σκοπευτικό επί κάσκας, ΗΠ αλά RAFALE και γιατί όχι με AESA αλά RAFALE. Από φρεγάτες μας κάνει κι ο Θείος Σαμ με τα fms του και μια παραγγελία 4+4 FFG(X) θα έριχνε την τιμή κάτω και από τα 500 μύρια ανά μονάδα σε βάθος δεκαετίας.

   • τα μ2000 μπορουν να διασυνδεθουν μεχρι 6 μεταξυ τους . και αν ισχυουν τα λεγομενα και του κυριου Ζικιδη ο τερματικος σταθμος που υπαρχει στο εδαφος οπου τα αεροπλανα στελνουν δεδομενα μπορει να διασυνδεθει με το υπαρχουν δικτυο . αρα ενα τυπο link16 . περισσοτερο ειναι αναγκαιο να αναβαθμιστει ο υπολογιστης του αεροσκαφους παρα κατι αλλο . οσο για το σκοπευτικο στο κρανος δεν ξερω αν υπαρχουν τα χρηματα για να πραγματοποιηθει . βεβαια ολα αυτα θα φανουν απο το τι ακριβως θα αναβαθμισουν τα ΗΑΕ.

 11. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας για άλλη μια φορά! Εγώ προσωπικά συμφωνώ με την αγορά ολοκαίνουργιων F-16V αλλά θα μου επιτρέψετε μια ένσταση: Αντιγράφω από το άρθρο σας, <> . Καλό θα ήταν λοιπόν να μην πάρουμε τίποτα αν είναι να συνεχίσουμε την ίδια ΛΑΘΟΣ τακτική των αναχαιτίσεων και την τζάμπα εκπαίδευση των απέναντι….Έτσι αργά ή γρήγορα θα μάθουν να αντιμετωπίσουν και το F-16V… Ποιό το νόημα τέτοιων πανάκριβων για τα οικονομικά δεδομένα μας προμηθειών όταν δεν έχουμε τη βούληση να τα χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει; Ποιος τολμά να κάνει παράβαση FIR ή παραβίαση σε εναέριο χώρο φίλης και συμμάχου πλέον χώρας της Μ. Ανατολής;

  • To εδάφιο είναι «αλλά αν τα μαχητικά παραδοθούν Τρίτη, Τετάρτη πρωί θα μπορούν να αναχαιτίζουν τουρκικά Block50+Adv πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.»
   Και συμφωνώ ότι το σπόρ των αναχαιτίσεων όπως το γνωρίζουμε,δέν είναι ίδιον σοβαρών αεροπορικών δυνάμεων.

 12. Συμφωνώ απόλυτα με τη λογική του άρθρου σας. Κόστος απόκτησης και λειτουργίας, διαθεσιμότητα και χρόνος παράδοσης, ομοιοτυπια και δυνατότητες του αεροσκάφους συνηγορούν στην ορθότητα της επιλογής. Δυστυχώς όλα αυτά για την ώρα είναι μια ωραία θεωρητική συζήτηση και γι αυτό βέβαια δεν ευθύνεστε εσείς κύριοι της ΠΤΗΣΗΣ. Αν δεν υπάρξει κάτι δραματικό απο την άλλη πλευρά (πχ αποδέσμευση τελικά του F-35) δεν αναμένω για αρκετά χρόνια προμήθεια ΝΜΑ για τη χώρα μας. Μακάρι να κάνω λάθος. Συγχαρητήρια λοιπόν για το άρθρο σας αλλα και την………αισιοδοξία σας (αναφερθήκατε στον JASSM XR φαντάζομαι ως μια ρεαλιστική μελλοντική απόκτηση….εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος και με τη βασική έκδοση με βεληνεκές 370 χλμ.) Ευχαριστώ ακόμα μια φορά για τη φιλοξενία.

 13. Ειμαι της αποψης οτι θα παραλαβουμε f-35,αλλα αυτο δεν πρεπει να γινει αμεσα,αλλα περιπου σε μια δεκαετια και υστερα,ακομα και αν ειχαμε απο τωρα την οικονομικη δυνατοτητα.Επειδη το f-35 ειναι ενα νεο μαχητικο που τωρα μπηκε σε υπηρεσια.Και δυστυχως καθε νεο μαχητικο αντιμετωπιζει βρεφικα προβληματα,το ιδιο ειχε συμβει και με το f-16A.Για αυτο καλο θα ηταν να το αφησουμε μερικα χρονια να ωριμασει,να λυθουν τα προβληματα που εχει εμφανισει.Στο μεταξυ διαστημα,μια λυση θα ηταν αυτη που αναφερετε,ισως ομως και η προμηθεια μεταχειρισμενων αεροσκαφων,αν βρεθουν.

 14. Μηπως τ επομενο αεροσκαφος πρεπει ν ειναι δικηνητριο με μεγαλυτερη αυτονομια καποια χαρακτηριστικα στελθ εχοντας στο νου μας εκτος απο τ αγαιο αλλα και την Αν.Μεσογειο που και λογω της ΑΟΖ θ ασχοληθουμε σοβαρα τωρα η στο αμεσο μελλον λογω των γεωστρατηγικων εξελιξεων.

 15. Νομίζω πως είναι η ιδανικη λύση πάντα με τη προϋποθέση οι Αμερικανοί να μας απελευθέρωσουν τα στρατηγικά όπλα που εδώ και δεκαετίες δεν μας δίνουν. Διαφορετικά υπαρχει η επιλογή του Rafale σε συνδυασμό με την απόκτηση belhara και εφαρμογή του δόγματος βομβαρδίζουμε από αέρα και θάλασσα με scalp.

 16. Συμφωνώ, 20-25 F-16V μαζί με αγορά καινούργιων όπλων και αναβάθμιση του δικτύου αεράμυνας είναι ίσως η μόνη ρεαλιστική λύση επί του παρόντος. Χρειαζόμαστε ένα αμερικανικό(;) όπλο για να αντικαταστήσει/συμπληρώσει τους Εxocet των EGB/BGM και ακόμη ένα για να λειτουργεί συμπληρωματικά με τους SCALP-EG των 2000-5. Θα μπορούσε ίσως ένα όπλο να καλύψει και τις δύο αυτές ανάγκες;

 17. Απο άποψη κόστους κ εμπειρίας στον τυπο σίγουρα συμφέρει.
  Αλλα όμως εάν η Τουρκία ακυρώσει τα F-35 κ στη θεση τους παρει F-16 Block 70 η την επομενη έκδοση του σε αριθμό διπλάσια καμία πενηνταριά π.Χ. τότε θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
  Κακά τα ψέματα χρειαζόμαστε έναν άγνωστο χ όπως ήταν κ συνεχιζει να ειναι το 2 λίτρο τόσα χρόνια.
  Τώρα θα είναι Rafael , Typhoon, Gripen F-15 xx δε ξέρω .

 18. Είναι σαν να συζητούσαμε το 2005 την αγορα F-4. Δηλαδη αν ειχε το F-4 τα ιδια συστηματα θα συζητούσαμε τώρα δ΄λημα F-4 vs F-35?

  Εϊναι να αγοράσω αυτοκίνητο ατή την περίοδο, και είμαι μεταξύ του να αγοράσω ένα αυτοκίνητο που ακόμη κυκλοφορεί αλλά σε 4 μήνς αλλάζει το μοντέλο, και σε ένα που μόλις βγήκε. Στα συγκριτικά, φαίνονται σχεδόν ίδια, το παλιό είναι και αρκετά πιο φτηνό και αξιόπιστο, αλλά διστάζω να το πάρω, γιατί λέω το άλλο είναι 5 χρόνια πιο καινούργιο στην αγορά, αυτό που σκέφτομαι είναι στην δύση του.

  Μπορεί στα συγκριτικά να είναι ίδια, αλλά αυτό γιατί το ένα έπιασε το μάξιμουμ της εξέλιξης και το άλλο στην παιδική ηλικία και το παίζει στα ίσα αν όχι το νικάει.

  Και φαντάσου στην σύγκριση να βάλω αντί αυτό που σκέφτομαι που πρόκειται να αλλάξει σαν μοντέλο σε 4 μήνες, να βάλω ένα Opel Manta του 1980, το οποίο να είναι πιο φτηνό, να έχει την ίδια ιπποδύναμη με τους άλλους υποψήφιους αλλά γιατί έχει πειραχτεί στο μάξιμουμ η μηχανή, ίδια στα κρας τεστ αλλά γιατί στο Μάντα έχουν μπει και 100 roll cages κτλ κτλ. Γιατί να πάρω κάτι πολύ πιο το οποίο αν το τσιτώσεις τέρμα, ίσα ίσα φτάνει για λίγο το νέο.

  Αν ήταν να παίρνατε ένα opel manta με full πείραγμα, νίτρο και 100 roll cages με 20.000, ή ένα μοντέρνο αυτοκίνητο με τις ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις με 26.000 πιο θα παίρνατε?

  • Παντως εγω δεν μετανοιωσα που πηρα Ford fiesta s του 2007και μάλιστα κοψοχρονιά γιατί η εταιρία ήθελε να σπρώξει το νέο μοντέλο.

  • Λιγο αστοχος ο παραλληλισμος με τα αυτοκηνητα, μαι και οι δυο τυπο ειναι λλης κατηγοριας…
   Το ενα ειναι 4+ και το αλλο με χαρακτηριστικα στελθ… Οποτε «τα χαρακτηριστικα δεν φαίνονται σχεδόν ίδια…»
   Επισης το βαιπερ μπορει να ειναι παλιος σχεδιασμος, παλιο ομως δεν το λες…
   Τελος θα πρεπει να λαβεις υποψη σου πως αν δεν εχεις λεφτα δεν πας στην αντιπροσωπεια του συχγρονου και με προβληματα αυτοκινητου και να αρχισεις να το ονειρευεσαι και να το διαπραγματευεσαι οταν δεν μπορεις να το πληρωσεις…
   Ενα αλλο διλημμα μιας και επιασες τα αυτοκινητα θα ηταν αν θα αγοραζες ποτε ενα αυτοκινητο οταν ολοι σου λεγαν οτι επειδη ειναι καινουργιο εχει συνεχεια προβληματα και θα πρεπει να τρεχεις στην αντιπροσωπεια…

 19. Ερωτηση.
  Ειναι συμφερουσα λυση να δωσουμε 2.4 δις σε δυο δοσεις για να εχουμε 104 (το πολυ αφου δυστυχως θα υπαρξουν οι φυσιολογικες απωλειες στα 10+ χρονια του πργραμματος) F-16V.
  Aν στο αρχικο μας προγραμμα προσθεταμε και τα -50 (με την αναλογη δομικη που θα τα κρατησει ως τα μεσα του 40) και φταναμε στα 122 »V»,
  ποσα ρεστα θα μας εμεναν για οπλα?

  • Εάν τα Block-50 αναβαθμίζονταν ιδανικά σε Viper πιθανότατα θα έπρεπε να υποστούν ταυτόχρονα και εκτενείς εργασίες επέκτασης του ορίου ζωής, προκειμένου η αναβάθμιση αυτή να καταστεί αποδοτική, καθώς τα αεροσκάφη θα καλούντο να υπηρετήσουν μάλλον και μετά το 2035. Κάτι τέτοιο θα εκτόξευε και το κόστος και τον -ήδη μεγάλο- χρόνο υλοποίησης του προγράμματος. Από την άλλη, με μια πιο «συντηρητική» αναβάθμιση μέσω απαρτιών αφαιρούμενων από τα F-16 Block-52+/Μ, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, ενώ τα Block-50 θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και κάποιες από τις δυνατότητες των Viper (μέσω Link-16 κλπ.), κάτι που μάλλον θα τα καθιστούσε επαρκή για υπηρεσία έως το 2030-35 περίπου. Αυτό, βεβαία, με το ιδανικό σενάριο ότι τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα.
   Σε μια τέτοια περίπτωση, αν υλοποιούνταν το σενάριο του άρθρου για απόκτηση νέων F-16V, στο β’ μισό της δεκαετίας του 2020 η Π.Α. θα μπορούσε να έχει 150 F-16 (περίπου 110 V, συν τα Block-50M) αντί 122.

 20. Και μια που αναφέραμε αυτό σαν ερώτημα, νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες οι οποίες έχουν οικονομικά προβλήματα και στενότητες, αλλά έχουν απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εδώ μέχρι και η Γερμανία έφτασε στην βλασφημία για αυτή να σκέφτεται να το πάρει και η ίδια.

  Άρα ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό, απλά δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πολλές μονάδες, γιατί ο Ευρωστρατός ως τότε θα έχει έρθει και δεν θα μιλάμε για Ελληνικά 20 F-35, αλλά για Ευρωπαϊκά 200 F-35.

  • Ο ποιος θα έρθει??? Ο ευρωστρατός??? ΧΑΧΑΧΑ Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο…
   Εσύ δηλαδή πιστεύεις (έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και όπως τα έχεις δει για παράδειγμα στο προσφυγικό) ότι οι Ευρωπαίοι θα έρθουν να σε βοηθήσουν??? Ποντάρεις δηλαδή στην αλληλεγγύη που «ΘΑ» δείξουν οι Ευρωπαίοι αν υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο (ή πολύ χειρότερα πόλεμος) με τους απέναντι τη στιγμή που ΔΕΝ μας βοήθησαν πουθενά (οικονομική κρίση, προσφυγικό κλπ)??? Και για του λόγου το αληθές δες πότε μας βοήθησαν στο προσφυγικό, πότε ήρθε στην Ελλάδα η FRONTEX, τι βοήθεια προσέφερε ή ακόμα ακόμα τις διαθεσιμότητες των γερμανικών, ολλανδικών, βελγικών κλπ ενόπλων δυνάμεων και πάει λέγοντας. Αυτοί θα φτιάξουν τον Ευρωστρατό, όταν δεν έχουν οι ίδιοι εθνικό στρατό???
   Θυμήσου το: Πιο πολύ εμείς θα βοηθήσουμε τους εταίρους μας (για να μην πω εταίρες) παρά αυτοί.
   Καλό θα ήταν να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.
   Τώρα όσον αφορά το topic, σίγουρα ακούγεται (και είναι) οικονομικότερο να αγοράσουμε καινούρια Viper αλλά όπως λένε και οι παλιοί: «Η φτήνεια τρώει τον παρά». Αφού λοιπόν μας ενδιαφέρει η ποσότητα-αριθμοί αφών, γιατί να μην δώσουμε τα ενλόγω χρήματα (ίσως και λιγότερα) για να αναβαθμίσουμε τα F16 που έχουν μείνει στην απ’έξω??? Ή ακόμη καλύτερα γιατί να μην ζητήσουμε/απαιτήσουμε από τους Αμερικάνους (τώρα που γινόμαστε χώρα 1ης γραμμής) την αγορά νέων οπλικών συστημάτων (όχι απαραίτητα για την ΠΑ) με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε την απειλή των απέναντι (είτε αυτή είναι F35, F16, TFX, Gallactica ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο)???? Όπως πχ κάποιες TICO, αναβαθμισμένα PATRIOT και πάει λέγοντας??? Έχει τόσα χρόνια που αποσύραμε τις C.F.Adams και δεν καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρόλο τους. Υπάρχουν και οι φρεγάτες που θέλουν ΟΛΕΣ αναβάθμιση. Υπάρχει και ο Στρατός Ξηράς που έχει και εκείνος τα δικά του προβλήματα … ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ.
   Καλό το «ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ» καλό όμως και το «ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ».

   • Μπορεί να γελάς, ωστόσο πραγματικά ο κύβος ερίφθη ήδη εδώ και καιρό, απλά η ΕΕ είναι αργή αλλά και σταθερή σε αυτό που κάνει, σαν την χελώνα.

    Και η ΕΕ δεν το κάνει για την Ελλάδα και υπό τον φόβο της Τουρκίας, αλλά για τις χώρες που συνορεύουν με το ανατολικό μπλοκ, εξέλιξη από την οποία οφελούμαστε τα μέγιστα. Ήδη έχουν ξεκινήσει προγραμματισμοί κοινών αγορών οπλικών συστημάτων, δυνάμεις ταχείας επέμβασης και ήδη έχουμε στα σύνορά μας αρχικά πολυεθνική δύναμη εδώ και χρόνια (Frontex) και τώρα και στρατιωτικό ναυτικό που πριν 5-6 χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητο.

    Σε 10 χρόνια θα μιλάμε για τελείως διαφορετική δομή άμυνας στην ΕΕ και έχει πει και άλλες φορές ότι μακάρι η Π&Δ να έγραφε ένα άρθρο πάνω σε αυτό.

  • Η μοίρα μας, ελέω γεωγραφικής θέσης μας έχει ορίσει στον ρόλο του Ακρίτα της ΕΕ.
   Ευρωστρατός αν και εφόσον γίνει θα βασίζεται στην Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουν τακτικό στρατό οι Βόρειοι συμπολίτες, μιας και η εκπαίδευση είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό σπορ, το οποίο δεν διαθέτουν. Ακόμα και αν βρουν 200 f35 ποιοι θα τα πετάξουν;
   Η συντήρηση τακτικού στρατεύματος που θες να είναι ετοιμοπόλεμο, κοστίζει, απαιτεί δομές, φιλοσοφία, εκπαίδευση και συνέχεια.
   Οι φίλοι μας απουσία ικανού αντιπάλου αντί για την άμυνα τα έσπρωχναν σε επενδύσεις και άλλα επικερδή σπορ. Αποτέλεσμα όταν το Κουσνέτσοφ πέρασε από την μάγχη οι Ολλανδοί έστειλαν το λιμενικό να το συνοδεύσει.
   Μπορείτε να κάνετε τον υπολογισμό, πόσα χρόνια χρειάζεται το Ολλανδικό ΠΝ να αποκτήσει ικανά στελέχη να διοικήσουν 8 ετοιμοπόλεμες φρεγάτες;
   Χωρίς να είμαι ειδικός θα πω 2-3 γενιές, ή τουλάχιστον 30 σειρές αποφοίτων της Ολλανδικής σχολής Ναυτικών δοκίμων.

 21. Καλως καναμε τον σχετικα οικονομικο εκσυγχρονισμο των f16 για να μην απαξιωθει η επενδυση του ελληνικου λαου αλλα οταν ερθει η ωρα για νεο εξοπλιστικο θα πρεπει να προσθεσουμε στο οπλοστασιο μας τεχνολογια αιχμης με βαση τα στανταρτς της εποχης. Να ανεβει επιπεδο η πολεμικη αεροπορια.

 22. Αν υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς που δεν το βλέπω, η ΠΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην αγορά ατρακτιδίων σκόπευσης SNIPER, Legion, στην αγορά νέων όπλων, στον εκσυγχρονισμό των Ιπτάμενων Ραντάρ, στην αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου όλου του στόλου και πιθανόν στην μετατροπή κάποιου VIP σε αεροσκάφος ΗΠ, στην αναβάθμιση των ΜΙΜ-104, στην αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ, στην αγορά νέων συστημάτων εντοπισμού μαχητικών και τέλος στην αγορά οπλισμένων και μη ΜΕΑ.

  • Πες τα χρυσοστομε . Εχουμε αρκετοτατα αεροσκαφη , ισως παραπανω απο οσα θα επρεπε. Απο διαθεσιμοτητες ειναι το θεμα.Δεν λειπουν μονο τα JASSM επιτελους . Εχουμε πολυ λιγα JSOW , καθολου SDB, SPICE,ατρακτιδια SNIPER, Legion , HTS , link-16 , συστηματα EW … τι να τα κανουμε τα νεα αεροσκαφη? Σπαταλαμε τα χρηματα μας οταν δεν βγαζουμε το ζουμι απο τοσο ακριβα αεροσκαφη αφηνοντας τα χωρις τα παραπανω.

   Οι δε Τουρκοι ειναι ισως ακομα πιο τραγικοι απο εμας, παρολο που βγαζουν το ζουμι ακομα και απο τα block 30-40 και αγοραζουν link-16, συστηματα EW, SLAM-ER, SNIPER κτλ.. Εχουν εκατονταδες αεροσκαφη με πολυ αμφιβολες διαθεσιμοτητες, παραγγελνουν και F-35 και κυνηγανε τους εμπειρους πιλοτους και τεχνικους τους και τους περνανε στρατοδικεια .

   Ειμαστε και οι 2 πλευρες ασοβαροι μια φορα τον χρονο πρεπει να μαζευονται οι διευθυντες της LM,BAE,RAYTHEON,KWM κλπ. να μας αναβουν κανα κερακι και να γελανε με τα χαλια μας σε καποιον ουρανοξυστη πινοντας μπραντυ

   • +

    Αν ηξερες πως μας βλεπουν, θα εβαζες τα γελια. (ή τα κλαματα)

    Δεν ειμαστε οι μονοι βεβαια – Αφρικα, Αραβια, Λατιν και λιγο απο Ασια – ημιμαθείς συνομοσιολογοι με στρεβλη αντιληψη της ιστοριας και του κοσμου τριγυρω μας, ειμαστε ιδανικοι πελατες των απανταχου ‘Καματερων’ ειτε πουλανε οπλα ειτε εχουν τις λυσεις για ολα τα προβληματα.

    • hts εχουν μονο οι αμερικανοι στα f-16 wild wiezel ενω αν θυμαμαι καλα ειχαμε ζητησει και δεν τα αποδεσμευσαν

 23. καλη κινηση θα ειναι αν κ πρεπει να δουμε τον παραγοντα αναβαθμιση με τα 30 τα φ4 κ τα μιραζ να λενε αντιο ισως να πρεπει να παμε σε 24+24 ραφαλ κ να αναβαθμισουμε τα 50 κ γυρω στο τελος της πρωτης πενταετιας του 20 να παρουμε φ35.

   • Καλο θα ηταν να μην γραφουμε ανακριβιες. Αν γινει και δομικος εκσυχρονισμος τα αεροσκάφη θα ειναι σαν καινουργια. Το δε συνολικο κοστος σε καμμια των περιπτώσεων δεν θα φτασει τα 50-60 που κοστιζει ενα νεο αεροσκαφος. Μην παιζουμε μονοι μας το παιχνιδι της εταιριας και των μιζαδορων

     • α)το μεγαλύτερο μέρος της δομής (μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ)
      β)το μεγαλύτερο μέρος του κινητήρα
      γ)το σύστημα προσγειώσεως
      δ)υδραυλικά συστήματα.
      Προαιρετικά,εφόσον κριθεί επαρκές,διατηρείται το σύστημα ελέγχου πτήσεως,το σύστημα αυτοπροστασίας,αρτηρία δεδομένων.
      Όλα αυτά κοστίζουν το κάτι τίς τους.

  • Διότι τα υπόλοιπα F-16 Block 50 & 30 είναι καταπονημένα με αρκετές περισσότερες ώρες πτήσης και εκτός της αναβάθμισης χρήζουν και δομικής ενίσχυσης (Falcon UP).
   Επιπλέον σαν πλατφόρμες χρειάζονται περισσότερες εργατοώρες διότι πολλά απο τα όργανα τους είναι αναλογικού τύπου (ειδικά στα Block 30) και αυτό ανεβάζει το κόστος.

 24. Η πολεμικη αεροπορια (και οι αμερικανοι) πηρε τα λεφτα της αναβαθμισης (1,3 δις)
  ωρα να δωθουν λεφτα και στο πολεμικο ναυτικο (και στους γαλλους)
  για να κρατηθουν και οι ισορροπιες
  Υπογραφες για τις 2 πρωτες μπελαρα αμεσα + οπσιον για αλλες 2
  Σχετικα ευκολα μπορει να δωθουν δωρεαν σαν μπονους και στην πολεμικη αεροπορια για την υπογραφη των φρεγατων
  τα 18 μιραζ 2000-5 που προτειναν προπερσι οι γαλλοι στη κολομβια με επιπλεον αναβαθμιση
  (σκοπευτικο, αυτοπροστασια)
  στα 400 εκατομμυρια ευρω
  ΝΜΑ μετα το 2030

 25. Καθώς όπως είπατε η ΠΑ έχει πρόβλημα αριθμών πρέπει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια να διατεθούν για εκσυχρονισμό των block 50 το ευκταιο σε V KAI mirage 2000 mk2 με link 16 (κοντά 60 αεροσκάφη δηλαδή 3 μοίρες )και επίσης προμήθεια όπλων stand off και meteor αν γίνεται για τα mirage. Ισως και έναν ελαφρύτερο ΤΩΝ εκσυχρονισμό των block 30 και Μ 2000. Στα νέα αεροσκάφη μονόδρομος είναι το F 35 γιατί έστω και μια μοίρα μπορεί σε συνδυασμό με τα F 16 V να κάνει τη διαφορά. Μην ξεχνάτε ότι αποτελεί το αντίδοτο των S400 καθώς για την αντιμετώπισή τους έχει σχεδιαστεί.!

 26. Το νέο αεροπλάνο θα πρέπει να είναι εκείνο που ικανοποιεί το δόγμα / αποστολή της ΠΑ
  Αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο.
  Εάν είναι να πάρουμε F35 μόνο για να κυνηγάμε τούρκικα F16 είναι απλά waste of money
  Πρέπει να καταλάβουμε ότι. με τα αεροπλάνα αυτά, εάν τα πάρουμε ποτέ, θα μπούμε σε ένα κλειστό club με δυνατότητες και υποχρεώσεις.
  Όταν ο Αμερικανός μοιραστεί μαζί μας το όπλο αυτό, θα περιμένει να το «τσοντάρουμε» όταν χρειαστεί.
  Αν είμαστε έτοιμοι για το ρόλο αυτό, που πραγματικά θα μας αναβαθμίσει απέναντι στους συμμάχους, τότε ναι, αξίζει.
  Αλλιώς, F16V και ξερό ψωμί

  Ρίξτε μία ματιά στην Τουρκία που φτιάχνει αεροπλανοφόρο. Δεν το κάνει για εμάς. Το κάνει για να αποκτήσει ευρύτερο ρόλο και λόγο στην περιοχή

 27. Οσο αφοτα το plug and play για τα block 70-72 > ειμαστε εξεικοιωμενοι & οι πιλοτοι μας εχουν γρηγορη αντιληψη, αλλα στο νεο ηλεκτρονικο τροπο απεικονισης & αφομοιοσεως χρειαζεται ξανα εκπαιδευση, δεν το θεωρω αυτοματα αμεσα διαχειρισιμο (plug and play). Ισως για τους μηχανικους οσο αφορα μηχανολογικα θεματα να ειναι plug and play .

  Οσο αφορα το θεμα τι συμφερει υπο συνθηκες οικονομικα περιορισμενες:

  Κατ αρχην αν ειναι εφικτο να μπει link 16 στα block 30 (αλλα και στα παλαια mirage) αμεσα η ΠΑ αποκτα σε ενα μικτο στολο αεροσκαφη που θα μπορει να χρησιμοποιησει τα οπλικα συστηματα που φερουν χρησιμοποιοντας την εικονα των περισσοτερο προηγμενων αεροσκαφων, των επιγειων ρανταρ κλπ

  Αρα ξεκινωντας απο αυτο η προσθηκη των pod στα αναβαθμισμενα F16 & του link 16 σε ολα τα αεροσκαφη θα δοσει το μεγιστο στην ΠΑ, ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΕΞΟΔΑ.

  ——————-

  Για να κρινουμε τι ειναι συμφερων και τι οχι, πρεπει να γνωριζουμε ποιες οικονομικες δυνατοτητες υπαρχουν και ποιες τεχνικες υπαρχουν, ειτε απο εμας αλλα και απο τις ξενες εταιρειες.

  Η αποψη μου εδω και χρονια, εχει να κανει πως πρεπει να αναπτυξουμε εγχωρια μαζι με συνεργασια σε κινητηρες και οτι αναλωσιμο δεν μπορουμε να κατασκευασουμε, σε κατηγοριες οπλισμενων ucav , μεσαιου και μεγαλου μεγεθους και πυραυλικων συστηματων μεγαλου βεληνεκους, πραγμα που εχει κανει ηδη η Τουρκια και ειναι πολλαπλασιαστες ισχυος.

  Αν εχομε μεγαλα ucav μειωμενου ιχνους, τα οποια θα πετουν υπο την καθοδηγηση F-16 ή mirage 2000 και εχουν (τα ucav) εσωτερικες θεσεις για πυραυλους μακρου βεληνεκους τυπου meteor ή αναλογου, δεν χρειαζομαστε νεα f16.

  Αν παλι η οικονομια εχει πόρους αφθονους λογο υδρογονανθρακων, τοτε η γνωμη μου ειναι να πηγαιναμε στην περιπτωση του υβριδικου STEALTH αεροσκαφους μεταξυ f-22 / f35 σε συνεργασια με την Ιαπωνια και ΗΠΑ, για τους εξης λογους > θα ειμαστε βιομηχανικοι εταιροι εξ αρχης (με την προυποθεση οτι τεχνικα μπορουμε να αναλαβουμε κατι τετοιο, οπως εκαναν οι Τουρκοι κατασκευαζοντας μερη του f35 ), επισης σε συνεργασια με την Ιαπωνια να μπορουσαμε να αυτονομησουμε τον ηλεκτρονικο ελεγχο του σκαφους, και τελος ενα σκαφος με 2 κινητηρες ειναι ασφαλεστερο για τον πιλοτο/πιλοτους που φερει. Αν και το συγκεκριμενο ειναι για εναερια υπεροχη, δεν χρειαζεται να το χρησιμοποιουμε σε καθημερινες αναχαιτησεις με τουρκια σε καιρο (υποτιθεμενης) ειρηνης, και ταυτοχρονα να μπουμε στην αναπτυξη του 6ης γεννιας ευρωπαικου.

  Αρα τα παντα εξαρτονται απο το οικονομικο υποβαθρο.

  Κατα τη γνωμη μου, οι προτεραιοτητες αμεσα ειναι link 16 για ολα τα αεροσκαφη, πυραυλοι αα μεγαλου βεληνεκους, pod/ irst για τα αναβαθμισμενα, ταχιστη αναπτυξη drones, οπλισμενων ucav μεσαιου και μεγαλου μεγεθους, πυραυλοι βαλιστικοι μεγαλου βεληνεκους.

  ——

 28. Το άρθρο σας σίγουρα προτείνει μια πολύ πιο ρεαλιστική οικονομικά λύση για την άμεση ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή. Το πρόβλημα με την λύση αυτή είναι ότι τα μαχητικά αυτά δεν έχουν και δεν θα έχουν με τα μέχρι τώρα αποδεσμεύσιμα δεδομένα τα χαρακτηριστικά εκείνα για να επιβιώσουν στο μελλοντικό πεδίο μάχης. Για να επιβιώσει ένα τέτοιο μαχητικό χρειάζεται ιδιαίτερα εξελιγμένο και σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας, που λείπει από τα δικά μας αεροσκάφη (με προειδοποιητές επερχόμενου βλήματος, έξυπνα δολώματα, εξελιγμένους παρεμβολείς κτλ), ιδιαίτερα εξελιγμένους παθητικούς αισθητήρες και ιδιαίτερα εξελιγμένες ζεύξεις δεδομένων (ήδη μελετώνται τεχνικές παρεμβολής ζεύξεων Link 16 από χώρες όπως η Κίνα, ενώ εταιρίες όπως η AMS αναφέρουν δυνατότητα παρεμβολής εφαρμογών δικτύων Link 16). Ατυχώς μέχρι να αποκτήσουμε link 16 σε ικανοποιητικό αριθμό φορέων θα έχουν ήδη αναπτυχθεί και διαδοθεί τα αντίστοιχα αντίμετρα…
  Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τα αεροσκάφη 4ης, 4,5ης 4,75ης γενεάς στερούνται χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση και στοχοποίησή τους σε σχέση με αεροσκάφη 5ης γενεάς. Σε ένα μελλοντικό εχθρικό περιβάλλον μάχης με αεροσκάφη 5ης γενεάς με εξελιγμένα χαρακτηριστικά stealth, εξελιγμένα και ενοποιημένα ραντάρ αεράμυνας, εξελιγμένα αεροπορικά συστήματα (ενδεικτικά S-400), και πλοία με εξελιγμένα AESA ραντάρ (όπως είναι ο σχεδιασμός της τουρκικής πολεμικής μηχανής ο οποίος τα τελευταία χρόνια υλοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό) η επιβίωση των ελληνικών αεροσκαφών 4ης γενεάς καθίσταται σαφώς δυσκολότερη.
  Επομένως η πρόταση σας θα μπορούσε να εξετασθεί υπό προυποθέσεις:
  1) Δεν υλοποιείται οριστικά το πρόγραμμα προμήθειας των τουρκικών F-35
  2) Οι φίλοι μας Αμερικάνοι αποδεσμεύουν για εξαγωγή στη χώρα μας όλα εκείνα τα εξελιγμένα συστήματα (εξελιγμένοι παθητικοί αισθητήρες, εξελιγμένα συστήματα αυτοπροστασίας) που θα αναβαθμίζουν την επιβιωσιμότητα αεροσκαφών 4ης γενεάς έναντι σύγχρονων απειλών. Αντίστοιχα να μην επιτρέψουν την προμήθειά τους από την γειτονική μας χώρα.
  3) Οι φίλοι μας Αμερικάνοι αποδεσμεύουν για εξαγωγή στη χώρα μας όλα εκείνα τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα αέρος αέρος και αέρος εδάφους (βλέπε πονεμένη ιστορία με JASSM) που θα βελτιώσουν την φονικότητα των F-16 έναντι σύγχρονων απειλών. Αντίστοιχα να μην επιτρέψουν την προμήθειά τους από την γειτονική μας χώρα.
  4) Η προμήθεια των εξελιγμένων αεροσκαφών να συνοδεύεται από εκσυγχρονισμό αεροσκαφών όπως τα f-16 block 50 σε Block 70 , ώστε τα τελευταία να μπορούν να προσφέρουν αποδοτικότερα στο μελλοντικό πεδίο μάχης
  5) Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών να συμπληρωθεί από εκσυγχρονισμό του συστήματος συλλογής πληροφοριών της χώρας σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο (αγορά εξελιγμένων AESA ραντάρ με αντι-stealth χαρακτηριστικά, αγορά και διασύνδεση εξελιγμένων παθητικών αισθητήρων) και εκσυγχρονισμό του ενοποιημένου συστήματος αεράμυνας ώστε ότι πετάει στο Ελλαδικό χώρο να μπορεί να ανιχνεύεται τάχιστα, έγκαιρα, να ταυτοποιείται και να αποστέλλεται άμεσα η πληροφορία στα αντίστοιχα συστήματα αναχαίτισης του στόχου τα οποία να είναι σε θέση να τον αντιμετωπίσουν.
  6) Επιβράδυνση – κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας ώστε να μην μπορέσει να προχωρήσει μεγάλο μέρος προγραμμάτων εκσυγχρονισμού της τουρκικής πολεμικής μηχανής

  PS Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για τους Αμερικάνους η εξουδετέρωση στόχων στο μελλοντικό πεδίο μάχης είναι περισσότεροo οικονομικά αποδοτική όταν γίνεται από αεροσκάφη 5ης γενεάς με εξελιγμένα έξυπνα stealth όπλα αέρος εδάφους, καθώς χρειάζονται πολύ λιγότερες βολές όπλων από λιγότερους φορείς πρακτικά μη ανιχνεύσιμους οι οποίοι αντίστοιχα χρειάζονται μικρότερη υποστήριξη από βοηθητικά αεροσκάφη (λιγότερα αεροσκάφη για ανεφοδιασμό, παρεμβολές εξ αποστάσεως, αεροσκάφη για την επίτευξη τοπικής αεροπορικής υπεροχής ώστε να περάσουν τα αεροσκάφη προσβολής επίγειων στόχων κτλ). Επιπλέον η συνεργασία αεροσκαφών 5ης και 4ης γενεάς με τα πρώτα να λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές ισχύος για τα δεύτερα φαντάζει ιδιαίτερα αποδοτική και ίσως να εφαρμόζεται πολύ συχνότερα στο μέλλον. Επομένως η αγορά των εξελιγμένων F16 αν και με οποιονδήποτε τρόπο πραγματοποιηθεί δεν αναστέλλει παρά μόνο προσωρινά την ανάγκη προμήθειας αεροσκαφών 5ης γενεάς από την Πολεμικής μας Αεροπορία.

 29. Κύριοι φοβάμαι ότι για τα επόμενα χρόνια το F-35 θα βρίσκεται εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας εκτιμήσουμε τη συγκυρία: Για το υπόλοιπο 2018 και το μεγαλύτερο μέρος του 2019 θα ασχολούμαστε με εκλογές, η Χώρα αδυνατεί να δανειοδοτηθεί απο τις αγορές με λογικό κόστος δανεισμού, το ΠΝ κραυγάζει (δικαίως) για τις δικές του τεράστιες ανάγκες κλπ. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η ΠΑ (υπό συνθήκες) είναι 20 F-16V. Το ίδιο ισχύει και για καινούργια Rafale και Eurofighter.

 30. Κάνετε το ίδιο λάθος που κατηγορείτε τους άλλους ότι κάνουν. Τα f35 δεν τα παίρνεις για να αντιμετωπίσεις f35. Άρα ειναι το ίδιο λάθος να λες ότι με 50-60 f16 στον αέρα θα τα αντιμετωπίσεις. Τα f35 τα χρειάζεσαι έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πραγματικός αντίλογος επι αυτού.
  Τα θέλεις εν όψη S400 που θα σου ρίχνουν σαν μύγες τα F16, τα θέλεις για να ξέρεις πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις όταν θα τα πάρει η Τουρκία (και αυτο θα γίνει σίγουρα απλά δε ξέρουμε το ποτε), τα θέλεις σαν φόβητρο και αντίποινα. Όπως τα πυρηνικά δεν τα θέλεις για να αντιμετωπίσεις τα αντίπαλα πυρηνικά όπλα αλλα σαν αντίποινα και ισορροπία του τρόμου. Κατι που λειτουργεί επι αρκετές δεκαετίες στο Αιγαίο και που η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει με τις τελευταίας κινήσεις της.

 31. Μεγαλη ευκαιρία το άρθρο για να αντιληφθούμε τα εξης 2 ρεαλιστικα συμπέρασματα…

  1) το F35 στην παρουσα φάση, δεν γίνεται. Εχουμε μια οικονομία που πασχιζει να ορθοποδήσει και να ανοιξει νεους ορίζοντες… οι νέοι οριζοντες χρειαζονται λεφτα για επενδύσεις. Και φυσικα το να πάρουμε 20 F-35 ειναι απλα χαζο

  2) Νεο μαχητικό που να μην ειναι F-35 (Rafale,eurofighter) παλι δεν βγαζει νόημα. Να δωσουμε τοσα δις για αεροσκάφη που ισως ειναι ανωτερα των F16, οχι ομως αρκετα που να δικαιολογουν το παραπανω κοστος και την αναγκη να εισάγουμε νεο τυπο και οπλα;

  – Απ τα παραπανω συμπεραίνουμε οτι το F16 θα συνεχίσει για πολλα χρονια ακομα να ειναι η αιχμη των ΕΔ. Δυστυχως ακομα και νεα F16, αν και ειναι value for money επιλογη, ειναι δύσκολο. Υπάρχουν προβληματα στις ΕΔ τραγικων διαστάσεων ππυ πρεπει να λυθούν αμεσα, οποτε τα 2 δις, δεν περισσεύουν.

  Γνωμη μου ειναι οτι ο αριθμος των F16 V δεν θα αυξηθεί. Επειδη θα αποσυρθουν ομως αρκετα αεροσκάφη, ισως να μπορουσαμε να αγορασουμε μεταχειρισμένα F16 που να ειναι πιο καινουρια και συγχρονα απ τα blk 30 και λιγοτερο ταλαιπωρημένα; Αυτο ειναι το καλο με τα F16 , έχουν κανει τετοιες πωλήσεις που ειναι αρκετα ευκολο να βρεις μεταχειρισμένα.
  Η ακομα και η πιθανότητα να παρουμε Μιραζ απ τους Γαλλους. Ειδικα αν επιλέξουμε νεο σκαφος επιφανειας απο εκεί.

 32. Όλα ξεκινάνε από τι προτεραιότητες έχουμε θέσει ως έθνος..!
  Αν πάμε να σχεδιάσουμε πως προστατεύουμε μόνο τα νησιά του Β.Ανατολικού Αιγαίου και στο τσακίρ κέφι και το Καστελόριζο (και όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν είναι πολλαπλά τα μέτωπα) τότε αυτός ο στόλος με τα 85+25 Viper + 40 B52+Adv. + 25 M200-5 μπορεί να αντιμετωπίσει τα 255 Τουρκικά F-16 B52+Adv., τους S-400 (που θα τους έχουν μεταξύ Σμύρνης και Ιεράπολης) και το αεροσκάφος 5ης γενιάς (τώρα F-35 θα είναι αυτό, Su-50 θα λέγεται, TFX θα φτιάξουν εν τέλη, θα δείξει) που θα έχουν οι Τούρκοι.
  ΑΝ όμως πάμε ρεαλιστικά και πούμε πως πάμε να προστατεύσουμε και Αιγαίο, και Θράκη, και Μακεδονία ή Ήπειρο (σε περίπτωση που κάτι στραβώσει με τους Βόρειους γείτονες και θέλουν να γίνουν Ερντογάν Νο 2), και Κύπρο, και Ν.Α. Μεσόγειο γενικότερα, τότε το να πάρουμε κι άλλα F-16 (ακόμα και αν είναι Viper) είναι αδόκιμο. Σε αυτήν την περίπτωση καλά είναι τα F-16 που θα έχουμε αλλά θα χρειαστούμε άλλου είδους αεροσκάφη. Και για την λάντζα, και για υποστήριξη, και για ναυτική κρούση, και για εναέρια υπεροχή, και για την πρώτη μέρα της μάχης με εικόνα μέσα από την εχθρική επικράτεια – καταστροφή ραντάρ, αεράμυνας, στόχευση πολύτιμων στόχων ΑΟΡΑΤΑ, και για χερσαία υποστήριξη και και και και…
  Καθώς «καλός ο Ελβετικός σουγιάς καθώς με ένα εργαλείο κάνεις 40 δουλειές αλλά για να κόψουμε το ψωμί προτιμάμε το κουζινομάχαιρο» έτσι και το F-16V έχει μια συγκεκριμένη γκάμα αποστολών που μπορεί να κάνει πάρα πολύ καλά αλλά όχι τα πάντα..!
  Χρήματα δεν υπάρχουν αλλά με ανταλλαγή των Μirage2000 & 2000-5 με Rafale όπως μας είχαν προτείνει οι Γάλλοι, με παραχώρηση των Αυστριακών Eurofighter και αναβάθμισή τους, με γραμμή παραγωγής από Σουηδία μεριά και «γενική αντιπροσωπία για Ν.Α Μεσόγειο-Β.Αφρική και Μ.Ανατολή» (πηγαίους κώδικες, τεχνογνωσία κτλ) και αντισταθμιστικά για την παραχώρηση της Σούδας, κάτι μπορούμε να κάνουμε σχετικά ανέξοδα.
  Κατά την γνώμη μου ένας στόλος από 100 F-16V, 40 Rafale, 16 Eurofighter, 20 έως 40 Gripen και 20 F-35 είναι ότι πρέπει για να είναι ο Ελληνισμός θωρακισμένος από τους Οθωνούς μέχρι την Αγία Νάπα και από Τριεθνές μέχρι τις ξέρες νοτιοδυτικά της Γαύδου ακόμα και αν η Τουρκική αεροπορία διπλασιάσει τους αριθμούς των αεροσκαφών της και πάρει όχι 20-30 5ης γενιάς αεροσκάφη αλλά και 100 που θέλει για να στείλει και στα αεροπλανοφόρα της.
  Και όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν πετάνε πέτρες αλλά ένα σύγχρονο κοινό οπλοστάσιο όπως αναφέρουν πολλοί εδώ μέσα, αποτελούμενο από Meteor, Scalp, Brimstore, Jassm Κτλ και πως έχουμε αναβαθμίσει δίκτυο αεράμυνας, Patriot, και Eryeye, φρεγάτες όλα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους σε ένα κοινό ηλεκτρονικό & ψηφιακό μέτωπο.
  Ούτε οι συναγερμοί που βάζουμε σπίτια μας είναι τζάμπα αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα

  • Μην ξεχάσεις να προσθέσεις στην επική σου σύνθεση καμία δεκάδα F-18 E/F Hornet, καμιά 20άδα F-15 Αdvanced και καμιά 30αριά A-10 Warthog κυρ Στέφανε.
   Μιας και ξοδεύουμε για το συμπόσιο (των άλλων) να τους αφήσουμε όλους ευχαριστημένους!
   «θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε»….

   • Καταρχάς, το πνεύμα και η ειρωνεία αλλού..! Καθώς η σελίδα θεωρείται σοβαρή, είπα κι εγώ να καταθέσω σοβαρά την γνώμη μου με επιχειρήματα. Τα «θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε» και κυρ Πάτροκλε, να τα λες σε παιδιά της ηλικίας σου…
    Καταδεύτερον, εφόσον το δόγμα της Πολεμικής αεροπορίας του 21ου αιώνα είναι να μετατρέψει τον πιλότο από «χειριστή» σε «τακτικιστή» το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους κατά κόσμον «από τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ» θα ήταν να τους δώσουμε τις καλύτερες πλατφόρμες για την εκάστοτε αποστολή (είτε αυτή είναι TASMO, είτε αυτή είναι COMAO είτε δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) ώστε να καταστρώνουν με επιτυχία τις τακτικές τους.
    Γνώμη μου λοιπόν πως αφού πάμε να προστατέψουμε και το Αιγαίο, και την Θράκη, και την Κύπρο, και την Ανατολική Μεσόγειο και την Μακεδονία να θεωρώ τον συνδυασμό F-35&F-16V (χαφιές-φονιάς light) τον δεύτερο καλύτερο μετά τον F-35&F-15 (χαφιές-φονιάς) σε αναλογία 1:5 (1 F-35 : 5 F-16V) εξού και το 100 F-16V & 20 F-35.
    Γνώμη μου να θεωρώ τα Rafale ως ένα από τα κορυφαία μαχητικά (μετά το F/A-18) ναυτικής κρούσης και κάλυψης μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων με τους Exocet και τις 5 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων εξού και τα 40 Rafale για την κάλυψη του χώρου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και την υποστήριξης του αγώνα των Κυπρίων από αέρα.
    Γνώμη μου να θεωρώ τα Gripen των 6.000$/ώρα πτήσης ως τα καταλληλότερα μαχητικά λάντζας για να «παίζουμε» με τους Τούρκους πάνω από το Αιγαίο (γιατί δε νοείται το σενάριο να βρουν οι Ισραηλινοί Ιρανικά F-14 πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν και να μην τα καταρρίψουν ή οι Αμερικάνοι να αφήσουν να πετάνε Ρωσικά Sukhoi πάνω από την Αλάσκα σε σχέση με αυτά που κάνουμε εμείς) είτε κάνοντας «αναίμακτες» αερομαχίες είτε συνοδεύοντας Τουρκικά Drones μέχρι την έξοδό τους από το FIR Αθηνών εκμεταλλευόμενοι και την υποστήριξη και τεχνογνωσία που παρέχουν οι Σουηδοί.
    Γνώμη μου να θεωρώ τα Eurofighter ως ένα από τα καλύτερα μαχητικά (ειδικά η Trance 4+ έκδοση) αεροπορικής υπεροχής εξασφαλίζοντας το τόξο από Εβρο μέχρι Κύπρο εκμεταλλευόμενοι τον διακαή πόθο των Αυστριακών να τα ξεφορτωθούν.
    Γνώμη μου να θεωρώ πως ένας στόλος 215 αεροσκαφών (100 F-16V, 40 Gripen, 40 Rafale, 15 Eurofighter, 20 F-35) είναι ο καταλληλότερος για να προστατέψει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου ανεξαρτήτως με το τι κάνει ή ΘΑ κάνει η Τουρκία.

    • H Γνωμη σου αγαπητε Βασιλη για τα εν λογω αεροσκαφη ειναι σωστη και συμπίπτει με αυτη πολλων αλλων… Lets do the math που λεει και ο φιλος μας giorgos tsagaris…
     1,5 (f16)+ 3 (gripen) + 8 (rafale) +2(tyfoun) + 3,5 (f-35)= 18 δις…
     δεν νομιζω οτι χρειαζεται αλλο σχολιο…

  • 《Κατά την γνώμη μου ένας στόλος από 100 F-16V, 40 Rafale, 16 Eurofighter, 20 έως 40 Gripen και 20 F-35 είναι ότι πρέπει για να είναι ο Ελληνισμός θωρακισμένος από τους Οθωνούς μέχρι την Αγία Νάπα και από Τριεθνές μέχρι τις ξέρες νοτιοδυτικά της Γαύδου ακόμα και αν η Τουρκική αεροπορία διπλασιάσει τους αριθμούς των αεροσκαφών της και πάρει όχι 20-30 5ης γενιάς αεροσκάφη αλλά και 100 που θέλει για να στείλει και στα αεροπλανοφόρα της.》
   Με συγχωρείτε αλλά που θα βρεθούν λεφτά για αγορά κ υποστήριξη για 6 τύπους μαχητικων;;;;;;
   Αν είχαμε τόσα λεφτά θα μπορούσαμε να πάρουμε κ μερικά αστροπλοια τύπου SDF-1 Με μερικές μοίρες Valkyries

   • Τα λεφτά για αγορά είναι:
    Αναβάθμιση 100 F-16 σε επίπεδο Viper θα πάει τον προϋπολογισμό από τα 1,2 δις σε 1,5 περίπου.
    Ανταλλαγή των Mirage με Rafale (λογικά για 2nd hand θα ήταν η πρόταση τόσο του Σαρκοζί όσο και του Μακρόν για να λένε πως τα αεροσκάφη θα ήταν άμεσα διαθέσιμα) θα προσθέσει 20-30 εκατ/αεροσκάφος.
    Παραχώρηση των Eyrofighter των Αυστριακών που κάνουν ΚΡΑ για να τα αποχωριστούν 0$ κόστος αγοράς.
    40 Gripen με άνοιγμα εργοστασίου και γραμμής παραγωγής και παροχή τεχνογνωσίας και «γενική αντιπροσωπία για Βαλκάνια-Β.Αφρική-Μ.Ανατολή-Ν.Α. Μεσόγειο» σίγουρα θα μας έρθει λιγότερο από 40-50εκατ/αεροσκάφος που κάνει αν το πάρεις από την Σουηδία.
    20 F-35 με παροχή όλων των κομφόρ θα κοστίσει γύρω στα 2-2,5 δις.
    Αν τα βάλεις όλα αυτά κάτω, με μια επένδυση 5-6 δις εξασφαλίζεις την χώρα και την Κύπρο και μπορείς ανενόχλητος να εκμεταλλετείς την ΑΟΖ σου και να τα αποσβέσεις σε βάθος χρόνου από τους υδρογονάνθρακες.
    Για υποστήριξη, όλα αυτά τα αεροσκάφη είναι συμβατά με τα ίδια όπλα, οπότε το απόθεμα των Meteor (αν είχαμε) ή των Scalp ή των Brimstone (αν είχαμε) θα μπορούσε να φορτωθεί και στα Rafale, και στα Eurofighter, και στα Grippen και σε όλα.

    • Τα ταιφουν οι Αυστριακοι μπορει να κανουν «κρα» να τα δωσουν, τζαμπα ομως δεν τα παιρνεις… Ειναι trance 1 οποτε μεχρι το tranche4 που λες ολο και κατι θα στοιχισει…
     https://www.ptisidiastima.com/austrian-typhoon-and-our-need-for-good-news/
     Na υποθεσω πως εχεις καποια στοιχεια για οσα λες και να μην ειναι αερολογιες…
     Τα 36 gripen στοιχισαν $5.44 στη Βραζιλια με γραμμη παραγωγης εκει (το 40-50 εκ το τεμαχιο απο που προκειπτει?) Οπως και τα 2-2,5 δις για τα F35 …
     Η προταση με τα ραφαλ ηταν καπου 2 δις για την F2 εκδοση (αν δεν ηταν και αυτο ραδιο αρβυλα)…
     Φυσικα δεν απαντησες και στον Λεων για την συντηρηση 6 τυπων, οταν το υπουργειο Αμυνας της Αυστριας υπολογισε κοστος για τα ταυφουν ΜΟΝΟ 5 δις ευρω για μετα την 30ετια (το μεγαλυτερο ποσο απο αυτα σε συντηρηση)… Εχουν λογω να κανουν κρα οπως λες να τα ξεφορτωθουν…

    • Δεν υπάρχει λόγος να αγοραστούν τόσοι τύποι μαχητικών. Εκτός να θέλει κανείς να διαλύσει την αεροπορία και να γονατίσει την άμυνα της χώρας.

     Οι αυστριακοί έδωσαν μία περιουσία να αγοράσουν τα Γιουροφάιτερ. Δεν θα τα παραχωρήσουν πουθενά και φυσικά δεν θα τα αποκτήσει κανείς με 0 κόστος ή έτσω μπιτ-παρά.
     Για αγορά 20 F-35A θα πρέπει να πληρώσουμε 3 δις δολ. Στην τιμή έπεσες έξω κατά ένα ,,ψώρο,, δις…
     Οι γάλλοι μας προσέφεραν καινούργια αεροπλάνα. Η πρόταση τους ήταν να τους δώσουμε πίσω τα 20 παλαιότερα Μ-2000 μας που με τα λεφτά που κόστιζαν να πάρουμε ένα καινούργιο Ραφάλ και να πληρώσουμε 2+ δις ευρώ για τα άλλα 19 Ραφάλ που ήθελαν να μας πουλήσουν. Αυτή ήταν η πρόταση ,,ανταλλαγής,, τους που φυσικά δεν έγινε δεχτή γιατί 1ον ο Καραμανλής είχε τάξει στην Μέρκελ να αγοράσει τα Γιουροφάιτερ, 2ον η οικονομία της χώρας δεν μπορούσε ούτε κατά διάνοια να σηκώσει την αγορά 2 νέων τύπων μαχητικών, 3ον τέτοια αγορά θα ήταν καταστροφική για την Π.Α, 4ον οι γάλλοι και όποιοι άλλοι δεν γινόταν να πάρουν 2 μεγάλα συμβόλαια. (φρεγάτες και μαχητικά)

   • Αν τα χρήματα που θα κοστίσουν τα 85F-16V είναι 1,2δις τότε τα 100 θα κοστίσουν γύρω στα 1,5δις.
    Τα Eurofighter ψάχνει να τα ξεφορτωθεί η Αυστρία άρα από 0 εως ελάχιστα εκατομ. ευρώ.
    Η πρόταση τόσο του Μακρόν όσο και του Σαρκοζί για ανταλλαγή των Mirage με Rafale μάλλον θα ήταν για 2nd hand γιατί 40 αεροσκάφη άμεσα διαθέσιμα λίγο δύσκολο για καινούργια, άρα αρκετά λιγότερα από 50-60μύρια/καινούργιο αεροσκάφος.
    Τα F-35 με όλα τα κομφόρ θα κοστίσουν περίπου 2-2,5 δις.
    Τα Gripen με την γραμμή παραγωγής, το εργοστάσιο, τα αντισταθμιστικά, την μεταφορά τεχνογνωσίας, την «Γενική αντιπροσωπία Βαλκανίων-Β.Αφρικής-Μ.Ανατολής-Ν.Α.Μεσογείου» θα μας κοστίσουν αρκετά λιγότερα από 40-60μύρια/αεροσκάφος που κοστίζει αν το πάρουμε από Σουηδία.
    Κοινό οπλοστάσιο έχουν όλα άρα μια αποθήκη οπλισμού με αποτέλεσμα είτε οι Scalp, ή οι Meteor, ή οι Brimstone κτλ φορτωθούν στο Gripen είτε στο Rafale είτε στο Eurofighter να είναι ένα και το αυτό.
    Δες το και σαν επένδυση, επενδύω 5 για την ασφάλεια της χώρας, της Κύπρου και της ΑΟΖ, εξορίσω με την ησυχία μου τους υδρογονάνθρακές μου, και κάνω απόσβεση το κόστος αυτό σε βάθος χρόνου.

  • Γιατί να πάρεις 40, 16, 20 έως 40 και 20 μαχητικά από 4 διαφορετικούς τύπους (!!!); Πρακτικά όλο το δυτικό οπλοστάσιο μαχητικών και να πληρώνεις κόστη συντήρησης για όλα αυτά τα διαφορετικά;
   Θα ξαναγίνει η ΠΑ του 1992 με τους 7 διαφορετικούς τύπους μαχητικών. Απαράδεκτη πρόταση. Διάλεξε ένα απο όλα όσα λές και πάρε 80 μαχηγτικά. Έχει απίστευτα πλεονεκτήματα και είναι σίγουρα φθηνότερο σε υποστήριξη και εκπαίδευση…

   • Γιατί το δόγμα «ένα να τα κάνει όλα» μπορεί να είναι οφέλιμο οικονομικά αλλά το θεωρώ επιζήμιο για την χώρα πρακτικά. Το F-16V τα κάνει όλα από καλά εώς πολύ καλά αλλά όχι άριστα. Αν πάμε να καλύψουμε τον χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με F-16V αυτά θα κάνουν απλά μια βόλτα πάνω από την μεγαλόνησο και θα γυρίσουν πίσω καθώς οι βενζίνες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!!Αν εμπλακούν σε μάχη, τότε είτε θα πρέπει να προσγειωθούν στην Πάφο είτε σε αεροπλανοφόρο.
    Στο σενάριο που θα ενώσουμε Ελλάδα (Κρήτη)-Κύπρο, θα επιχειρηθούν αποστολές TASMO και θα υποστηριχθεί ο αγώνας των Κυπρίων από αέρα, το Rafale με τις 5 εξωτερικές δεξαμενές και τους Exocet θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων αεροσκαφών γι’αυτό το σενάριο.
    Στο σενάριο που θα θέλουμε αεροπορική υπεροχή στο τόξο Εβρος-Αιγαίο-Κύπρος τότε το Eurofighter θεωρείται ένα εκ των κορυφαίων του είδους.
    Στο σενάριο που θέλουμε κάποιον «αόρατο» μέσα στην Τουρκία να δίνει εικόνα και να στοχεύει στους αποπίσω ο συνδυασμός F-16V&F-35 θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως. Κι αν θέλουμε ο αποπίσω να είναι «φορτηγό αέρα» τότε τα Eurofighter και τα Rafale μπορούν να παίξουν με τρομερή επιτυχία αυτόν τον ρόλο.
    Στο σενάριο που παίζουμε με τους Τούρκους καθημερινά πάνω από το Αιγαίο -σε καιρό ειρήνης- και θέλουμε κάποιον να μπορεί να συμπληρώνει με επιτυχία τους άλλους σε όλες σχεδόν τις αποστολές -σε καιρό πολέμου-, τότε η πλατφόρμα που λέγεται Gripen των 6.000$/ώρα πτήσης και της πιστοποίησης σε όλα σχεδόν τα όπλα του ΝΑΤΟ είναι το ιδανικότερο αεροσκάφος.
    Δεν θεωρώ τόσο χάσιμο χρημάτων έναν στόλο από 215 αεροπλάνα που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί, άψογα..!

    • Σωστά τα επιχειρήματά σου, αλλά το κόστος για να υποστηρίξεις όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους (οι οποίοι ανα ώρα πτήσης κάποιοι φτάνουν και ξεπερνάνε τα 40.000$) είναι απλά απαγορευτικό για την ελληνική πραγματικότητα!

     Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται!

     Επίσης να σου πώ ότι τα αυστριακά Typhoon αποκλείεται να σου τα δώσουν σε συμβολική τιμή (θα τους σκίσουν οι φορολογούμενοι που τα πλήρωσαν), το κόστος 40-50 εκατομύρια που γράφεις για το Rafale, είναι αρκετά μεγαλύτερο (εδώ χρειάζεσαι και υποδομή υποστήριξης), του Typhoon επίσης υποστήριξη για αστείο αριθμό α/φων, τα Gripen καλά αλλά επίσης ξεχωριστή υποστήριξη/ανταλλακτικά.

     Αν ήταν τα πράγματα έτσι θα αγοράζαν όλες οι χώρες 10-20 αεροπλάνα κάθε τύπου ώστε να έχουν απο όλες τις δυνατότητες. Δυστυχώς δεν ισχύει…

  • 20-40 gripen !! για ποιο λογο να παρεις gripen απο την στιγμη που εχεις το αντιστοιχο φ16;
   16 eurofighter !! 40 rafale ποιος ο λογος να παρεις και τα 2 ;;; αν η προταση σου ειναι ενα αεροσκαγος εναεριας υπεροχης ναι το eurofighter ταιριαζει . αν θες ενα αεροσκαφος πολλαπλων ρολων ναι το ραφαλ κανει . αλλα για ποιο λογο και τα 2 ; για αντικατασταση των μ2000-5 ;
   20 φ35 ; γνωριζεις οτι απο τα 20 αεροπλανα καποια ειναι για συντηρηση ! καποια ειναι για εκπαιδευση και καποια ειναι επιχειρησιακα . αρα απο τα 20 φ35 ή 16 eurofighter θα εχεις διαθεσιμα σε καιρο ειρηνης 2-6 . σε καιρο πολεμου θα πρεπει να εχεις 1 σμηνος να γυριζει απο αποστολη ενα να πηγαινει και ενα να ετοιμαζεται . αρα στα 20 φ35 θα εχεις 6 σε αποστολη 6 θα γυριζουν και 6 θα ετοιμαζονται . αντιστοιχα για eurofighter θα εχεις 5ή4 . η θα μπορεις να σηκωσεις για μια αποστολη 10-15 . μιλαμε για μικρα νουμερα .
   αν στην θεση των gripen βαλεις 40 φ16 εχεις 140 αν αλλαξεις και τα 40 rafale με 40 f16 εχεις 180 αεροσκαφοι πολλαπλων ρολων συγχρονα ομοια με οτι αυτο συνεπαγεται . σου μενουν 24 μ2000-5 που θα πρεπει να αντικαταστησεις . βαλε ενα τυπο απο οποιο εχεις στο μυαλο σου απο 40 εως 60 αεροπλανα και ετοιμος . αν και βλεπω μια ΠΑ με φ16 και φ35 . χωρις καθολου γαλλικα αεροπλανα . μιας και οι γαλλοι θα παρουν μεγαλο μεριδιο στο ΠΝ .

   • Αν κοιτάξεις παραπάνω, θα δεις την απάντηση στο «γιατί τόσα».
    Το Gripen είναι πάμφτηνο στην χρήση και παρέχονται πολλά πράγματα από τους Σουηδούς πέρα από ένα αεροσκάφος.
    Rafale και Eurofighter, ανάλογα το τι θέλουμε να πάρουμε από το αεροπλάνο, εναέρια υπεροχή ή πολλαπλών ρόλων, εξηγώ παραπάνω.
    Αν και μεταξύ μας, αν το μερίδιο των Γάλλων στο ναυτικό, μεταφράζεται στο γεγονός να πάρουμε 2 ή 4 ή 6 [email protected] και άλλες τόσες Gowind (οι ποσότητες ανάλογα τα χρήματα και το συμβόλαιο) δε με χαλάει καθόλου…
    Καλά όπλα, τόσο για τα αεροσκάφη όσο και για τα πλοία, να πάρουμε και τα υπόλοιπα θα γίνουν αργά ή γρήγορα….

    • την διαβασα την απαντηση σου και παλι δεν μπορω να την καταλαβω . λες για τα gripen οτι κοστιζουν 6000$/ωρα . σωστα αλλα το αντιστοιχο των φ16 ειναι περιπου στα 7000 . αξιζει να δωσεις 40Χ100 εκατομυρια αν προκειται Egripen ή 80 εκατομυρια αν προκειται για c/d grpen ; το ιδιο κανεις και με το f16 που στην τελευταια του εκδοση το μονο που ζηλευει απο το gripen ειναι το ενσωματομενο irst που αν κανεις την οικονομια κλιμακας θα δεις οτι αν πας στην επιλογη 140 viper συμφερει να το εγκαταστησεις οπως εκαναν σταΗΑΕ . αρα καμια διαφορα με το gripen εστω και αν το irst το φερεις σε ατρακτιδιο . παμε τωρα σε rafale eurofighter . η επιλογη του rafale με βρισκει συμφωνο απο την αποψη οτι τα γαλλικα αεροπλανα ειναι αξιοπιστα βγαζουν περισσοτερες ωρες πτησεις και οι γαλλοι εχουν το καλο οτι δινουν την συντηρηση μεχρι 4ου βαθμου . πχ τα μιραλ το κρισιμο στοιχειο της συντηρησης των ηλεκτρονικων μας ειχαν δωσει εργαλεια για μεχρι 4ου βαθμου επισκευες . αντιθετα με τους αμερικανουν που σε αυτο ηταν λιγο πιο εμποροι . εβγαζαν και βγαζουν χρηματα απο τα ανταλλακτικα . αλλα απο την αλλη πρεπει να δουμε οτι ΠΑ με 3 τυπους αεροσκαφων οικονομικα δεν βγαινει . ολοκληρη Γαλλια και θελει να εχει 1 τυπο μαχητικου και 240 αεροπλανα . ο ενας ο τυπος ειναι το φ16 με συμμορφες δεξαμενες Link16 αεσα ρανταρ κτλ κτλ . και σωστα γιατι τα κανει ολα με αριστα το 10 στο 9 . απο εκει και περα πρεπει να διαλεξουμε ακομα ενα τυπο 40-60 μαχητικα . λογικα δεν θα ειναι το ραφαλ μιας και η γαλλια θα παρει οτι εχει σχεση με ναυτικο . belhara και ισως μερικες gowind + οπλα . οποτε παμε σε eurofighter και φ35 . αν δουμε οτι οι γερμανοι θα κανουν κατι αντιστοιχο με τους γαλλους με τα κερδη των ομολογων και μας τα δωσουν σε οπλα τοτε μας βλεπω με 40 eurofighter αλλιως φ35 που τα θελουν και στην ΠΑ . παντως η πολυτυπια εκτος απο το οικονομικο σκελος εχει το εξης κακο !! δεν βγαινουν οι αριθμοι . οπως ειπα για 16 eurofighter εχει σε καιρο ειρηνης περι τα 10-12 για επιχειρησεις και εκπαιδευση και τα υπολοιπα για συντηρηση αν υπολογισουμε ενα 70% διαθεσιμοτητα . σε καιρο πολεμου μπορει να σηκωσεις αεροπλανα χωρις να λειτουργουν μερικα συστηματα και εκει ειναι θεμα η υποστηριξη απο πριν . δηλαδη αν εχεις 140 φ16 εχεις και μεγαλυτερο αποθεμα ανταλλακτικων οπλως και γενικα και πιλοτων τεχνικου προσωπικου . τωρα με 16 eurofighter η 20 φ35 εχεις θεματα γενικα . για αυτο και εχουμε προβληματα στην υποστηριξη του στολου των μ2000 αν και στα χαρτια ειναι 42 αεροπλανα περιπου στην ουσια εχεις 24 και 18 αντιστοιχα . οποτε εχεις μεγαλο θεμα στην υποστηριξη και στην συντηρηση . αντιθετα αν το 2000 ειχαμε αποφασισει την αναβαθμιση του τοτε συνολου των 34 μ2000 και αγορα μονο 6 για συμπληρωση του αριθμου σημερα θα ειχαμε καλυτερες διαθεσιμοτητες . καλυτερες διαθεσιμοτητες θα ειχαμε αν ειχαμε κανει και το εξης που προτεινε η λοκχιντ οταν αγορασαμε τα 50 μπλοκ52+ να αναβαθμιζαμε τα μπλοκ50 σε 50+ και τα μπλοκ30 να τα αναβαθμιζαμε στο επιπεδο των μπλοκ50 και να μην ασκουσαμε την οψιον για αλλα 10 52+ . θα ειχες τωρα μια αεροπορια με 30 μπλοκ52Μ 90μπλοκ52+/50+ 32 μπλοκ50 και 40 μ2000-5 +34 εκσυχρονισμενα . φαντομ . θα συζητουσαμε αν θα επρεπε να αγορασουμε μερικα viper για να αποσυρουμε τα φαντομ . γενικα τα πλεονεκτηματα που μπορει να δωσει η πολυτυπια τα παιρνει ολα το οικονομικο κοστος και επιχειρησιακο κοστος .
     το f16 ειναι ενα αεροπλανο ιδανικο για εμας . για την ελλαδα και την ΠΑ . κανει τα παντα καλα φερει πολλα οπλα θα υποστηριζεται μεχρι το 2040 περιπου και το ξερουμε απεξω και ανακατωτα . αρα καλο ειναι να επενδυσουμε σε αυτο που το ξερουμε και οταν φτιαξουν τα οικονομικα τοτε μπορουμε να κανουμε την επιλογη μας . μην ξεχναμε τις συμμαχιες που εχουν γινει για την κατασκευη νεων αεροπλανων στην ευρωπη . δεν πρεπει να κανουμε το λαθος και να χασουμε την ευκαρια ξανα και να μην μπουμε σε μια συμμαχια ωστε να κατασκευασουμε μελλοντικα το δικο μας αεροπλανο με οτι οικονομικο ωφελος συνεπαγεται απο αυτο .

     • δεν ειναι θεμα αν εχω ή εχεις δικιο το θεμα ειναι οτι αυτην την στιγμηδεν υπαρχουν χρηματα οι αναγκες ειναι πολλες και ο στρατος (και οι 3 κλαδοι μαζι) δειχνουν σημαδια αργοποριας να εξελιχθουν . δηλαδη η ΠΑ εχει τα κολληματα της (μεχρι προτεινος πχ αρχηγος ΓΕΑ ηταν παντα φαντομας ) ΠΝ τα δικα του κολληματα με κορβετοφρεγατες κτλ κτλ δεν θελουν γαλλικα πλοια θελουν γερμανικα με ολλανδικα συστηματα , στρατος απειρα στρατοπεδα ανα την επικρατεια για βυσματικους λογους , αδιαφορια για την εκπαιδευση , αδιαφορια για τον πεζικαριο κτλ κτλ . οποτε πρεπει να γινει ενας καταμερισμος προτεραιοτητων και να βρουμε λυσεις . η συμμαχικη χωρα ακομα και λογω οικονομικης δυσπραγιας να σταματησει τους εξοπλισμους εχει κανει τοσα βηματα αυτα τα 10 χρονια σε ολα τα θεματα που απλα ειναι αρκετα επικίνδυνη και με οτι εχει .

  • χαχαχαχαχ!!!! τη λέξη πολυτυπία μάλλον δεν την έχεις στο λεξιλόγιό σου. Συνεπάγεται τεράστιο κόστος. Αυτό που λες μπορεί να γίνει με δύο τύπους Α/Φ μόνο, ένα μονοκινητήριο και ένα δικινητήριο & φυσικά όχι με λίγο από ό,τι έχει το supermarket….

 33. Είναι μια πολύ σοβαρή άποψη και πιθανότατα κάτι τέτοιο να γίνει εν τέλει. Αυτό όμως που είναι επιβεβλημένο, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι να αρχίσει ένας αγώνας δρόμου για την επίτευξη ενός στρατηγικού και βιώσιμου μακροχρόνιου πλάνου. Όπου μακροχρόνιο βάλτε τουλάχιστον 20+ έτη. Αυτό εξ’ ορισμού σημαίνει ΚΑΙ νέες game changer τεχνολογίες. Και αν δεν βγαίνουν τα κουκιά; Δυστυχώς θα πρέπει να να τα κάνουμε να βγουν. Οπότε ναι, η ήδη πεπατημένη δύναται να είναι τις περισσότερες φορές μια αξιολογότατη κίνηση, ειδικά στους δυσκολους καιρούς. Αρκεί ομως να μην τροχοπεδήσει την όποια μελλοντική και μακροπρόθεσμη εξέλιξη.

 34. Είναι μια καλή ιδεα, αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι αντί για φρεγάτες από τους Γάλλους καλύτερα να πάρουμε 20+ Rafael. Για το ΠΝ ένας καλός εκσυχρονισμός των Μεκο και κάτι μεταχειρισμένο από τους Αμερικανούς!

 35. Στόχος ενός όπλου πρεπει να ειναι πρώτα να αποτρέψει και οχι να σκοτώσει.Εχω ισχυρό ναυτικό επιφάνειας και αεροπορία θα επιτεθώ, θα νικήσω, ναι αλλά οι άλλοι έχουν καλύτερα υποβρύχια (και τώρα επιτέλους περνούν και τορπίλες) λες να στραβώσει; Μπα άσε δεν επιτίθεμαι! Εχω υπέροχη στον αέρα και τα καλύτερα αντιαεροπορικά θα τους λιώσω! Ρε συ και αν με τα λιγοστά f 35 τους μου χαλάσουν τα αντιαεροπορικά και μου βυθίσουν και κανα δυο πλοία; Άσε καλύτερα.
  Εγω ετσι αντιλαμβάνομαι τον όρο game changer.
  Κατα τα αλλα 110 f-16 προφανώς έχουν καλύτερες πιθανότητες απο 85 να αντιμετωπίσουν 250 εχθρικά αεροπλάνα.

 36. η αποψη μου ειναι οτι στα χρονια της οικονομικης δυσπραγιας που ζουμε και των απειλων που διαχρονικα εχουμε η λυση για την ΠΑ ειναι το φ16 viper . και εξηγω 1) το ξερουμε 2) εχουμε ετοιμα συστηματα υποστηριξης 3) εχουμε εκπαιδευμενους πιλοτους τεχνικους 4) εχουμε τα οπλα ( απαιτουν ενισχυση βεβαια ) 5) εχουμε αναγκη αριθμων αλλα και συστηματων οπως sniper .
  αρα με την προυποθεση οτι εχουμε 85 viper 30 Μπλοκ52Μ ( εκσυχρονισμενα μπλοκ50 – τοσα ειναι τα απαρτια που θα προκυψουν ) και 24 μ2000-5 . η λυση ειναι αγορα επιπλεον 35 ή 55 viper . ο λογος που λεω αυτα τα νουμερα ειναι ο εξης . απαιτουνται 10 για να συμπληρωθει η παραγγελια των 30μπλοκ52Μ 5 για τις απωλειες της παραγγελιας των 50μπλοκ52+ και 20ή 40 για την δημιουργια αλλης 1 ή 2 μοιρων . το συνολο 140viper 30 Μπλοκ52Μ και 24 μ2000-5 . 200 αεροσκαφοι . τωρα αν μπορεσουμε και αναβαθμισουμε απο τα απαρτια τα υπολοιπα 40φ16 (32μπλοκ30 και 8μπλοκ50 ) που προκυπτουν ακομα καλυτερα . αν μπορεσουμε και στην συμφωνια με την γαλλια βαλουμε και τον εκσυχρονισμο τωνμ2000-5 μαζι και με προικα αλλα 20 γαλλικα μ2000-5f ακομα καλυτερα . η ουσια ειναι οτι το φ16 ειναι το μονο νεο μαχητικο αεροσκαφος που μπορουμε να παρουμε . φ35 σε ικανοποιητικους αριθμους μετα το 2040 .

 37. Εντελώς ερασιτεχνικά και λιτά.
  Απόσυρση των f4 χωρίς αντικατάσταση.
  Απόσυρση των μπλοκ 30 με καινουργια viper,συμφωνώ εδώ με το άρθρο.
  Εκσυγχρονισμός των μπλοκ 50 σε viper.
  Απόσυρση των απλών Μιράζ με f35.

 38. Καλημέρα,
  με δεδομένη την οικονομική στενότητα η οποία θα μας πάει μεχρι το 2025..πιστεύω….θα πρέπει να δούμε τον αντίπαλο, και τί μπορούμε να κάνουμε με τα όποια διατιθέμενα κονδύλια.
  α. 30 αεροσκάφη του block 50 να πάρουν τα απάρτια ραντάρ κλπ των 52+ advanced για να ρθουν στο επίπεδο των τελευταίων (ανώτερα απ τα σημερινα εκσυγχρονισμένα τουρκικά f-16) με link 16 κλπ.
  β. εκσυγχρονισμός των ραντάρ των Ιπταμενων ραντάρ μας,
  γ.απόκτηση επιπλέον 10-15 Μ.2000-5 ΜΚ2 μεταχειρισμένων απ την Arm del Air μέχρι το 2021-22
  γ.αύξηση ανταλλακτικών και πιστοποιημένων όπλων και διαθεσιμοτήτων των αεροσκαφών.
  85 F16 Viper
  30 F16 Block 52+
  40 Μirage 2000-5
  165 μαχητικά μεχρι το 2040.
  η οροφή πρέπει να είναι γύρω στα 220 μαχητικά. Υπάρχει ένα έλλειμα δλδ περίπου 60 αεροσκαφών.
  Νομίζω αν γίνουν όλα τα παραπάνω δεν έχουμε άλλη επιλογή απ την συμπλήρωση αντί των 60,…σε 20+20 F-35 μέχρι το 2026-27.

 39. Θεωρώ ότι η χώρα μας θα πρέπει να ειδικευθεί στη συντήρηση και αναβάθμιση αεροσκαφών τύπου F16 με σαφή εμπορικό προσανατολισμό. Δεδομένου ότι διαθέτουμε επαρκή τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο, χαμηλό κόστος εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, τεχνικές εγκαταστάσεις που μπορούν να επεκταθούν για να υποστηρίξουν οικονομίες μεγέθους στην παραγωγή, πιστεύω ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμο να βγούμε στην αγορά ως partners της Lockheed Martin και να προωθήσουμε τη μεταπώληση μεταχειρισμένων F16 που θα υποστούν falcon-up και αναβάθμιση. Η συγκυρία βοηθά καθώς πολλές χώρες αναζητούν να εξοπλισθούν με ένα ικανό σύγχρονο μαχητικό αλλά δε διαθέτουν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα ενώ ο μεγάλος ανταγωνιστής στο όλο εγχείρημα, η Τουρκία, μάλλον θα βρίσκεται σε δυσμένεια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκοπός των ελληνικών αναβαθμίσεων θα πρέπει να είναι και η μείωση του κόστους χρήσης των αεροσκαφών. Στόχος θα είναι να δημιουργήσουμε ένα αεροσκάφος που ανταγωνιστικά να τεθεί σε ένα κομμάτι της αγοράς που ουσιαστικά έχει ως αντίπαλο δυνητικά μόνο το Gripen. Εάν επιτύχει το εγχείρημα, θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί και η αναβάθμιση αλλά και συντήρηση ενός ευμεγέθους στόλου ελληνικών μαχητικών.
  Έξυπνη κίνηση θα μπορούσε να είναι και η συμμετοχή μας στα ερευνητικά προγράμματα της Lockheed Martin για την ανάπτυξη του βιοντίζελ. Θα ήταν φοβερή καινοτόμα επένδυση για την Ελλάδα για παράδειγμα να εξέλισσε τους κινητήρες των F16 ώστε να δέχονται βιοντίζελ (αναπτύσσονται σχετικά προγράμματα). Με αυτόν τον τρόπο μια τεράστια εκροή της χώρας (εισαγωγή πετρελαιοειδών) θα μετατρεπόταν σε επενδυτική εισροή. Μάλιστα, δεδομένου ότι το βιοντίζελ βασίζεται σε ξηρικές καλλιέργειες που εύκολα μπορεί να αναπτυχθούν στη νησιωτική χώρα, γίνεται κατανοητό πως έμπρακτα θα ενισχυόταν η παραμεθόριος με αυτόν τον τρόπο.
  Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να αποσύρουμε τα παλιότερα αεροσκάφη μας (f16 b30 ακόμα και f4) παρά μόνο για οικονομικούς λόγους. Η άποψη μου είναι ότι εφόσον είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια γενικευμένη πολεμική σύρραξή με την Τουρκία, η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι πραγματοποιείται αποβατική ενέργεια σε ένα ελληνικό νησί. Τα σύγχρονα αεροσκάφη μας θα είναι σε θέση να αναλωθούν στην αντιμετώπιση των αντίστοιχων σύγχρονων αεροσκαφών της Τουρκίας καθώς και στη στοχοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων τους. Θα μπορούν να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για ελληνικά μαχητικά (μιλάμε για 10 – 20 λεπτά) να περάσουν και να βομβαρδίσουν τον επιτιθέμενο. Αν εκείνη τη στιγμή η χώρα έχει διαθέσιμα ακόμα και 10 f4 με βόμβες ΜΚ82 των 500 λιβρών που θα μπορούν να μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμο χωράφι την παραλία της απόβασης. Αν δεν τα έχει και έχει μόνο τα σύγχρονα αεροσκάφη τότε απλά οι Τούρκοι θα στείλουν ενισχύσεις στην αποβατική τους ενέργεια και θα ξέρουν ότι τα ελληνικά μαχητικά μειώνονται και δεν αποτελούν μεγάλη απειλή.

  • το βιοντιζελ παιδια και γενικα η green energy ειναι μια αποτυχια . μιας και δουλευα σε επιχειρηση παραγωγης βιοντιζελ θα σας πω οτι το 2010 το κοστος παραγωγης του βιοντιζελ ηταν τετοιο που στο λιτρο εβγαινε πιο ακριβο οταν το επαιρναν τα ΕΛΠΕ απο οταν εβαζες απλο πετρελαιο απο το πιο ακριβο βενζιναδικο τοτε . δεν λεω οτι για να βγουν οι παραγωγες οι ετησιες ποσα στρεμματα επρεπε να καλλιεργηθουν με ενα φυτο που δεν πηγαινε στην καταναλωση για φαγητο και δεν συζηταμε για τα αποβλητα της διεργασιας της παραγωγης του βιοντιζελ .
   απο εκει και περα σε ολα τα υπολοιπα συμφωνω .

    • οχι μονο του ντουμανι . καναμε δοκιμαστικα για ενα μηνα να λειτουργησει ο λεβητας της θερμανσης με βιοντιζελ . ο καυστηρας μπουκωσε απο το βιοντιζελ , η φθορα που ειχε ηταν μεγαλυτερα αν και ειχε καλυτερη αποδοση σαν καυσιμο .βεβαια το κοστος ηταν 30% παραπανω το λιτρο και σκεψου οτι το παραγαμε εμεις . δεν ειχε περασει απο μεταπωληση . γενικα πιστευω οτι ειναι μια αποτυχια . δεν θελω να φανταστω το πως θα επηρεασει τον κινητηρα ενος μαχητικου αυτο το οργανικο καυσιμο

 40. Τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι το 2025 ταυτόχρονα με το πρόγραμμα των F16V πρέπει να γίνουν:
  1) Δομικός εκσυγχρονισμός των F16 Blk30 και βασικά ηλεκτρονικά (30 αφη * 5 εκ = 150 εκ)
  2) Εκσυγχρονισμός των F16 Block 50 από τα απάρτια. Yπάρχουν 30 κομμάτια, πρέπει να βρούμε 2 μεταχειρισμένα από ΗΠΑ και 10 ακόμα συλλογές εκσυγχρονισμού απο LM για να έχουμε 40 F16M (40 αφη με 200 εκ)
  3) Προμήθεια όσων Μ2000-5 των ΗΑΕ δεν θα εκσυγχρονιστούν (16-20 μονάδες) και εκσυγχρονισμός τους μαζί με αυτά των ΗΑΕ και τνω δικών μας -5 σε κοινή διαμόρφωση. (16*20= 320 εκ + εκσυγχρονισμός 40*10=400 εκ, σύνολο 720 εκ)
  4) Παραχώρηση στα πλαίσια της γενικότερης συμφωνίας με τους γάλλους για FTI 20 γαλλικών M2000-5F (20*10=200 εκ και μερικός εκσυγχρονισμός (20*5=100 εκ, σύνολο 300 εκ)

  Φτάνουμε στο 2025 με ΠΑ που αποτελείται κατά σειρά δυναμικότητας από 85 F16V, 40 F16M, 40 M2000-5 Mk3, 20 M-2000-5F και 30 F16Blk30H, σύνολο 215 μαχητικά. Αποσύρρονται επιτέλους τα F4 και τα Μ2000 χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά. Ο στόλος είναι όσο πιο ομογενής γίνεται με δύο κύριους τύπους και 5 υποτύπους με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

  Το 2025 τοποθετείται ελληνική παραγγελία για 20+20 F35 με κόστος μονάδας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και λυμένα τα «παιδικά» του προβλήματα. Αυτά θα αντικαταστήσουν παραδιδόμενα το 2030-35 τα F16blk30/M2000-5F και θα φέρουν την οροφή της ΠΑ κοντά στα 200 μαχητικά.

  • Είναι απίθανο να δούμε μία Π.Α με 60 Μ-2000-5. Αυτό που μπορεί να γίνει στην καλύτερη περίπτωση είναι η συμπλήρωση των 24 Μ-2000-5 με ακόμη 15 -5 ή -9.
   Όσες είναι οι πιθανότητες να θελήσει ο Θεός να βγει στην σύνταξη και να σε κάνει αντικαταστάτη του άλλες τόσες είναι να μπορεί η οικονομία της χώρας να αντέχει την συντήρηση των 215 μαχητικών αεροπλάνων που γράφεις.

   • Η ΠΑ αυτή τη στιγμή έχει ονομαστική δύναμη δύναμη 155F16+24M2000-5+17M2000+35F4= 231 αεροσκάφη!
    Γνωρίζω ότι δεν συντηρούνται ικανοποιητικά και δεν έχουν τις διαθεσιμότητες που θα έπρεπε, αλλά μιλάμε για την χειρότερη στιγμή της οικονομίας, μετά από 8 συναπτά έτη οικονομικής επιτροπείας!

    Με δεδομένο ότι τα οικονομικά της χώρας θα βελτιωθούν στο μέλλον (ας το ελπίσουμε όλοι μας) και ότι τα 215 μαχητικά που περιγράφω είναι νεότερα, πιο σύγχρονα, πιο αποδοτικά και δύο μόνο τύπων, η υποστήριξή τους είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων της ΠΑ υπό κανονικές χρηματοδοτικές συνθήκες.

    Σημειώνω ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2023 θα έχουν γίνει οι γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ (Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης, Νότια Κρήτης) όπου αναμένονται μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων ΦΑ και πετρελαίου.
    Υπό αυτή την αίρεση, ακόμα και αν τα λοιπά οικονομικά δεν έχουν βελτιωθεί θεαματικά στα επόμενα 7 χρόνια, θα είναι δυνατή η προμήθεια F35 από τα έσοδα των υδρογονανθράκων. μία τέτοια παραγγελία θα γίνει κάπου κοντά στο 2025 με παραδόσεις 2027-2030 για 20+20 μονάδες.

    • Για να τοποθετεί η Λόκχιντ την ελληνική παραγγελία F-35 μετά το 2030 κάτι ξέρει…
     Για τα οικονομικά που και καλά θα έχουν βελτιωθεί θεαματικά από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ε ??
     Είναι στο σχέδιο να μας τα πάρουν άλλοι και να μας αφήσουν μόνο ένα ξεροκόμματο. Θα γίνει ένας διακανονισμός για τα χρέη μας και θα συνεχίσουν να μας έχουν υπό οικονομική επιτήρηση.

     • Βρε Γιάννη με προκαλείς. Αμα είνια όλα αποφασισμένα, ας κάτσουμε να κοιτάμε τον τοίχο και να περιμένουμε να πεθάνουμε.

      Το ότι κάνουν σχέδια η Λοκχιντ, οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος, δεν σημαίνει ότι τους βγαίνουν και όλα. Έχει σημασία και τι ενέργειες κάνει το κάθε κράτος ή αν είναι παθητικός δουλοπάροικος!
      Στη Συρία πχ, υπήρχε σχέδιο το οποίο με την επέμβαση των Ρώσων ακυρώθηκε. Δεν λέω ότι δεν έχουν εναλλακτικό, αλλά αν κάποιος σου πεί κάτι μην το θεωρείς θέσφατο. Αυτός είνια ο σχεδιασμός των αμερικάνων, δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί κίολας.

      Όσο για τα ξεροκόματα απο τους υδρογονάνθρακες, σαφώς και δεν ισχύουν. Δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα στην Αφρική, αλλά μέλος της ΕΕ. Το θεσμικό πλαίσιο για τις εξορύξης είναι από τα ορθότερα που υπάρχουν παγκοσμίως και προκύπτουν πολύ σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία…

     • έτσι είχε ανακοινωθεί από την ίδια την LM. Το2030 και μάλλον καλύτερα για μας γιατί το Α/Φ θα είναι «ώριμο», χωρίς τα προβλήματα των πρώτων σειρών.

  • Λεφτά δεν υπάρχουν και η οροφή των μαχητικών θα πέσει στα 160-180 αναβαθμισμένα μαχητικά. Μετά την αναβάθμιση των F16 μακάρι να γινόταν κάτι και για τα Mirage. Για F35 από 2030 και μετά, δε γίνεται αν δώσουμε 2 δις (μαζί με Mirage) για αναβαθμίσεις και να τα αποσύρουμε μετά από 10 χρόνια.

   • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αποσύρουμε μετά από 10 χρόνια. Μπορούν να υπηρετήσουν για πολύ περισσότερο, αφού θα έχουν υποστεί και δομική ανάβαθμιση.

    Τα Block30 για περίπου 15 χρόνια
    Τα Block50 για 20 χρόνια
    Τα Μ2000-5F για 15 χρόνια
    Τα Μ2000-5Μκ3 για 20-25 χρόνια

    Τα Block30 και Μ2000-5F θα αντικαταταθούν από τα F35 που θα ολοκληρώσουν τις παραδόσεις τους (40 μονάδες) μετά το 2030, ίσως και 2035.
    Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Block50, και τα Μ2000-5Mk3 και τελευταία τα F16V. Αυτά προφανώς θα αντικατασταθούν από 6ης γενιάς αεροσκάφη.

 41. Η πρόταση αυτή έχει κόστος 150+200+720+300=1,37 δις, ας πούμε όμως ότι κάνω λάθος και πάει 1,5 ή 2 δίς. Απλά αλλάζει την ΠΑ και της δίνει τον χρόνο που χρειάζεται γαι να ορθοποδήσει με τις δυνάμεις της ακμαίες!

 42. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται το σχόλιό μου σε παλαιότερο άρθρο για τη μελλοντική ενίσχυση της Π.Α. Εκεί είχα προτείνει την αγορά μιας τουλάχιστον Μοίρας F-16V και τη διάθεση κονδυλίων για τη συμμετοχή στο ΝΜΑ Γαλλίας/Γερμανίας.

  Προφανώς, το δεύτερο σκέλος της πρότασής μου είναι το πιο δύσκολο να υλοποιηθεί, αλλά θα ήταν ένα πρόγραμμα που θα μας έβαζε -επιτέλους- σε τροχιά και ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και θα έδειχνε το μέλλον στην Π.Α.

  Η λύση του F-16V είναι αυτή με μακράν την καλύτερη σχέση κόστους/απόδοση. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστούμε, ότι ενδεχομένως στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να υπάρχουν μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση F-16V στην αγορά, και έτσι η Π.Α. να μπορέσει να «μπαλώσει» επιπλέον τρύπες σε λογικό κόστος. Μην ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή στα τέλη της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να κοιτάμε τον αντικαταστάτη των Β50 και των M2000-5.

 43. Είναι και αυτή μια σωστή σκέψη η οποία όμως θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί με εξασφάλιση κονδυλίου για την αγορά εξοπλισμού και όπλων κυρίως αέρος – αέρος (ΑΙΜ120D, IRIS-T, legion-21), και δευτερευόντως αέρος εδάφους (συλλογές jdam, sniper, κλπ)

  Βέβαια αν επικρατούσε λογική στην σκέψη (πολιτικών και ΠΑ) παράλληλα θα έτρεχαν και ένα παράλληλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΣΑΕ («εύκολο»με ΝΑΤΟικά κονδύλια) και ΑΣΕΠΕ.

 44. εχω μια μικρη απορια οταν λετε ολοι εδω οτι θα αντιμετωπισουμε 250 αεροπλανα ενοειται οτι θα σηκωσουν ταυτοχρονα ολα τα αεροσκαφη?δε νομιζω να γινεται επισης σε ενα πεδιο μαχης ρολο δεν παιζει μονο ο αερας αλλα κ η θαλασσα μην ξεχναμε μας χωριζει το αιγαιο χρειαζομαστε κι αλλα καλουδια περα απο αεροπλανα οποτε λογικο ειναι οπως λενε να παρουμε απλα 24 φ16v κ αν μπορουμε να παρουμε η τα μιραζ ολα της γαλλιας η να παρουμε ραφαλ για αντικατασταση των μιραζ που χουμε και αργοτερα κοιταμε κ για φ35 η ευρωπαικο νεο μαχητικο.ξεχναμε ευκολα οτι οι φρεγατες που χουμε ειναι για σκραπ πλεον κ η μεκο πανε στη δυση τους οπως κ οι πυραυλακατοι πλην ρουσσεν,καθως κ τα υποβρυχια που εχουμε με εξαιρεση τα παπανικολης ειναι του 70 για να μην πω τι γινεται σε πεζικο πυροβολικο μεταφορες κλπ.πραγματικα κι εγω θελλω ολα τα 5 γενιας αλλα πρεπει να χουμε και ναυτικο κα πεζικο κ ο τζαμπας πεθανε.

  • 2η μικρη ιστορια.αποκλειστικα αγορες καιριων οπλικων συστηματων (στοχευμενα) που θα αξιοποιησουν τα υπαρχοντα μαχητικα στο επακρο γιατι με αγορες νεων μαχητικων σε εποχη ανυπαρκτων χρηματικων πορων εχουμε μια απ τα ιδια και χειροτερα. με διαλυμενη οικονομια δεν γινεται τιποτα ποσο μαλλον επιτυχημένη αντιδραση σε επιθετικη ενεργεια εξ ανατολων

 45. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις των σχολιαστών. Κάποιες γενικές παρατηρήσεις και απόψεις και από εμενα.

  1. Είναι γεγονός ότι η αγορά F-16V για την αντικατάσταση των F-4E/Mirage 2000 είναι πολύ συμφέρουσα οικονομικά και επιχειρησιακά. Όπως αναφέρεται και στο άρθρο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ομοιοτυπία και το κόστος μένει σχετικά χαμηλό. Επίσης το F-16 είναι ένα πολύ ικανό αεροσκάφος το οποιο μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

  2. Το μεγάλο ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι τι είδους αεροπορία θέλουμε να έχουμε το 2025-2030 και πως θα ικανοποιεί το στρατηγικό μας δόγμα. Θέλουμε μια αεροπορία που θα καλύπτει το Αιγαίο ή επιθυμούμε να έχουμε δυνατότητα αποτροπής και κρούσης στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο; Αν επιθυμούμε το πρώτο τότε ένας στόλος 85+40 F-16V είναι ικανός να κάνει την δουλειά. Αν όμως επιθυμούμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τότε πολύ φοβάμαι ότι η αγορά προσθετων F-16 δεν θα είναι αρκετή. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την περιοχή χρειαζόμαστε δυνατότητες εναεριου ανεφοδιασμού, έγκαιρη προειδοποίηση καθώς και ισχυρή ναυτική παρουσία τόσο σε επίπεδο αεράμυνας όσο και ανθυποβρυχιακού πολεμου. Επίσης σε αυτή την περίπτωση το F-16 πάσχει στην ικανότητα μεταφοράς ικανού ωφελιμου φορτίου (αν σκεφτούμε ότι θα κουβαλάει και τουλάχιστον δυο – αν όχι τρεις- εξωτερικές δεξαμενές) πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται άλλο αεροσκάφος ή περισσότερα F-16 για την πραγματοποίηση αποστολων. Με αλλα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αγορά προσθετων F-16V πρέπει να συνδυαστεί με το στρατηγικό δόγμα της χώρας και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που αυτό θα επιβάλει στην Πολεμική Αεροπορία.

  3. Δυστυχώς με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας αγορά οποιουδήποτε αεροσκάφους πλην του F-16 δεν είναι δυνατόν να υποστηριχτεί από τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα F-35 μετατίθενται (αν ποτε αγοραστούν) για μετά το 2035 (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό). Το μεγάλο πρόβλημα που θα προκαλέσει στην χωρα η αγορά καινούργιων F-16V είναι ότι θα εξαφανίσει τους οικονομικούς πόρους για τον Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό. Με αλλα λόγια καινούργια F-16 σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να παρακαλάμε τις ΗΠΑ για μεταχειρισμένα φορτηγά και θα κάνουμε εκσυγχρονισμό-βάψιμο στις φρεγάτες του στόλου. Είναι αυτό κάτι που το επιθυμούμε; Προσωπικά δεν γνωρίζω την απάντηση αλλα αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

  • βασικα η αγορα αεροπλανου εκτος των φ16 και μ2000 θα ειναι οικονομικα επιζημιο για τους αλλους κλαδους μιας κια θα στραγγιξει και το τελευταιο ευρω για να μπορεσει να υποστηριχθει σωστα . τωρα το να αγοραστουν 40 νεα φ16 εκτος απο την αρχικη επενδυση που θα γινει μεσω fms αρα σε αρκετες δοσεις θα τα παρεις και θα τα λειτουργησεις στην θεση πχ των φαντομ . αν σκεφτεις την οικονομια κλιμακας που θα γινει με την αποσυρση των φαντομ θα δεις οτι σε βαθος χρονου 10 ετων θα εχεις και εσοδα .αυτο σημαινει περισσοτερα χρηματα για στρατο και ναυτικο . υγ ο στρατος αν θελει να συντηρησει τα οπλικα του συστηματα ας κλεισει τα παρα πολλα στρατοπεδα που εχει ανα την επικρατεια για λογους ψηφοθηρικους και για λογους να μπορουν να παρουν μια μεταθεση τα μονιμα στελεχοι στον τοπο καταγωγης τους . ετσι θα κανει οικονομια και αυτος . για το ΠΝ τι να πουμε οταν περνουσαν απο μπροστα του μεταχειρισμενα πλοια σε καλη κατασταση πετουσε αετο .

 46. Πιστεύω πως η όποια επιλογή μας θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξης στην περιοχή.
  Σαν στενός πλέον σύμμαχος των ΗΠΑ δεν θα θέλουν να μην εντάξουμε στον στόλο μας το F35. Συζητούν για νέες βάσεις για περισσότερη εκπαίδευση σε Ελληνικά, και Αμερικάνικα στρατεύματα, μια λύση με F35 θα ήταν κουτί για τους Αμερικανούς. Οι δυνατότητες 2 μοιρών F35 θα είχαν μεγαλύτερη δυνητική ισχύ από τον διπλάσιο αριθμό μοιρών με F16V. Το ρανταρ τους σε συνδυασμό με την ευκολότερη και βαθύτερη προώθηση τους στο πεδίο της μάχης τα καθιστά πολλαπλασιαστές ισχύος. Το fusion θα αποκτήσει όλες του τις δυνατότητες. Αν τώρα την εικόνα αυτή την εντάξουν και στο ΠΝ, στα patriot και σε ένα βελτιωμένο ΑΣΕΠΕ τότε μιλάμε για ένα τείχος.
  Αν μιλάμε για νέο μαχητικό οποιαδήποτε άλλη επιλογή εκτός από 5ης γενιάς θα ήταν συμβιβασμός.
  Μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο αλλά οι δυνατότητες είναι ανάλογες με αυτό.
  Οι Αμερικανοί αλλάζουν τα πάντα για να έχουν μόνο F35, το μόνο που τους κάνει να συντηρούν και άλλους τύπους είναι η ροή των παραδόσεων. Αν αύριο το πρωί μπορούσαν να έχουν 2000 f35 να είστε σίγουροι πως θα παρόπλιζαν όλους τους άλλους τύπους, χωρίς δεύτερη σκέψη.

 47. Η αγορα 20 – 25 καινουργιων f 16 v μαζι με επιπλεον stand off πυραυλων ειναι απαραιτητη για να διατηρηθει η αποτρεπτικη ικανοτητα η ακομα και μια ελαφρα υπεροχη απεναντι στα τορκικα f 16 και θα επρεπε να αντιμετωπιζεται ανεξαρτητα απο την αποκτηση ΝΜΑ

 48. Συγχαρητήρια για ένα μεστό, καταπληκτικο αρθρο! Βάζετε για άλλη μια φορά τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις!!!! Να προσθεσει κανεις, σχετικα με το απόλυτα λογικό και διαχειρίσιμο κόστος της ένταξης καινούργιων Vipers στην Π.Α, μια ακομη παράμετρο, μεσα στο <> των δις: και οι άλλοι 2 Καδοι εχουν ΕΞΙΣΟΥ πιεστικες αναγκες …….μιλαμε για ενα ΠΝ με κύριες μονάδες επιφανείας 30-40 ετών…….οταν μια μοντέρνα Φρεγάτα κοστίζει σχεδον 1δις ( και πρέπει έκαστη να εχει σύγχρονους, πανάκριβους πυραύλους…..)…….και εναν Σ.Ξ. που σχεδόν όλα, από τις εξαρτύσεις και τα κράνη μέχρι τα ερπυστριοφορα , τα άρματα, τα ελικόπτερα χρήζουν ΜΑΖΙΚΩΝ εκσυχρονισμων….. και ακόμα κανείς δεν μίλησε για αλλα συστήματα, οπως UAVs, νέα Α/Τ όπλα, αναβαθμίσεις φορητού οπλισμού, δικτυοκεντρικες επικοινωνίες και στοχοποιηση…….όλα αυτά απουσιάζουν από τον Σ.Ξ…..
  Απλα, οι αμυντικες δαπανες της επομενης 10ετιας – 15ετιας δεν μπορουν να γινουν σε ποσοστό 90% F-35……..υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ανάγκες ΠΑΝΤΟΥ……

 49. Είναι σαν να συζητούσαμε το 2005 την αγορα F-4. Δηλαδη αν ειχε το F-4 τα ιδια συστηματα θα συζητούσαμε τώρα δ΄λημα F-4 vs F-35?
  Τι να πω τα είπες ολα…
  Μηπως εχουμε αρχισει να καταλαβαινουμε επιτελους οτι η αναβαθμιση των 84 f16 θα παρει πολύ χρονο… και για να μη το παραδεχτουμε λεμε να παρουμε και καινουργια viper.
  Αν θες να προχωρησεις εκτος φ35 πας και αγοραζεις οπωσδηποτε δικινητηρια πλατφορμα που τα κανει ολα, αμαν με τα φ16

 50. Τα F-16 που δεν θα αναβαθμιστούν μήπως να τα πάρει η Κύπρος, τώρα που το εμπάργκο μας τελειώνει, να τα αναβαθμίσει και να αποκτήσει μια μικρή αλλά ικανή αεροπορική δύναμη έως ότου φθάσουν οι ενισχύσεις?

  • Νησι χωρις στρατηγικο βαθος δεν μπορει να φιλοξενησει μαχητικα. Μπορουν να βληθουν απο το πουθενα, να μην απογειωθουν ποτε οταν χρειαστει.

   • Υποτίθεται θα έχεις φροντίσει τον χώρο-υποδομές και θα έχεις και μία σοβαρή αεράμυνα, κάτι για το οποίο μας έχω ικανούς, ανάλογα και με τα διατιθέμενα μέσα-χρήματα. Αυτό που ίσως είναι πιο επίφοβο επίθεση από θάλασσα-υποβρύχια. Κατά την γνώμη μου μια επίσης πολύ καλή περίπτωση για Κύπρο το Gripen που «τα κάνει όλα» αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν αεροπορία-να ξοδέψουν χρήματα.

    • Η Κύπρος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα και μετά να τα συντηρεί. Υπάρχει και ένα πρόβλημα αμυντικού βάθους ενώ υπάρχει και ένα ακόμη ότι οι Αμερικάνοι δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση κυπριακών μαχητικών στο κυπριακό έδαφος.
     Το Γκρίπεν έχει αγγλικά απάρτια και οι άγγλοι δεν θα δώσουν την άδεια τους στους σουηδούς για να το πουλήσουν στην Κύπρο.

    • Μια σοβαρή αεράμυνα θα προστατέψει την/τις βάση/εις σου απο πυραύλους. Από βλήματα πυροβολικού ποιός θα σε προστατέψει;

  • αν η κυπρος επαιρνε μαχητικα αυτα θα ηταν περιπου 8- 12 και μαλλον θα ηταν κατι που το χρησιμοποιουμε και εμεις . δηλαδη μονοδρομος μ2000 . κατι διαφορετικο για την οικονομια της κυπρου θα ηταν επιζημιο . αλλα τωρα τι μπορουν να κανουν 8-12 μαχητικα . η κυπρος πρεπει να στειλει οτι κονδυλιο εχει στην αντιαεροπορικη αμυνα της και σε ελικοπτερα

    • οχι δεν θα ηταν καλα . δυστυχως . προτιμω ο Ελληνισμος της κυπρου να βοηθησει στην αγορα ιπταμενων τανκερ και αναβαθμιση των ασεπε παρα να δωσει τοσα χρηματα για να 8 αεροπλανα . με ενα ιπταμενο τανκερ 4 φ16 με cft εξωτερικες δεξαμενες 2 iris-t και 4 aim120d κανουν την δουλεια ή αν θες ακομα καλυτερα 4 μ2000-5 με 3 εξωτερικες δεξαμενες και 6 mica ακομα καλυτερα .

     • Ισχύει απο (ορθο) λογική οπτική γωνία.
      Δυο σχόλια:
      Απο πολιτική άποψη ισως το να φαίνεται οτι η Κύπρος ειναι ενα ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος ισως δεν ειναι κακό έχει δικιά της οικονομία και μπορει να έχει και δικό της εξοπλιστικό προγράμμα.
      Απο επιχειρησιακή άποψη τα gripen-meteor ειναι άγνωστα όπλα για τους Τούρκους (οπως και για μας) και ελπιζω να παραμείνουν άγνωστα.Νομιζω οτι τα Μ2000-5 /mica τα πήραμε με το ίδιο επιχείρημα.Βεβαια υπαρχει και αγορά του Αιώνα αλλα τότε ήταν μαλλον αποκλειστικά πολιτικά τα κριτήρια παρόλαυτα πολυ λένε οτι τα 40 Μ2000 τότε ισως τελικα να αποδείχτηκαν πολυτιμότερα απο 60 επιπλέον F-16.

     • Στο περιοδικό είχε γραφτεί παλαιότερα πως ο τύπος του αεροσκάφους που θα χρειαζόταν μια Κυπριακή Π.Α. θα ήταν ένα αεροσκάφος κρούσης σαν το SU-25. Τώρα που βγήκε το Gripen μήπως θα πρέπει να το ξανακοιτάξουμε?
      Καλό θα ήταν να γραφόταν ένα ξεχωριστό άρθρο-ανάλυση για μια Κυπριακή Π.Α. Τα αεροσκάφη που χρειάζεται το πολύ να είναι από 12-16 (ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια).

     • το πιο σωστο ειναι η κυπρος να αποκτησει αξιοπιστη ΑΑ αμυνα . δηλαδη . συστημα μεγαλου βεληνεκους μεσαιου βεληνεκους shorads vshorads . 20-24 επιθετικα ελικοπτερα και 12-16 μεταφορικα ελικοπτερα με δυνατοτητα να φερουν και οπλα . τελος να αποκτησει περισσοτερες συστοιχιες πυραυλων exocet και να αναβαθμιση τα ρανταρ . οσον αφορα τα αεροπλανα το να εχει μερικα αεροπλανα δικινητηρια σαν του λιμενικου για περιπολιες και μερικα uav ειναι το μεγιστο που θα μπορει . αεροπορια θα της παρεχει η Ελλαδα αν και οποτε χρειαστει αρκει η βαησ της Παφου να ειναι ετσι ωστε να μπορει φιλοξενησει μαχητικα αεροπλανα . τι να το κανει το αεροσκαφος κρουσης su25 οταν για την ιδια δουλεια θα την κανεις καλυτερα με επιθετικα ελικοπτερα .
      ναι το γκριπεν/μετεορ ειναι αγνωστος αλλα αγνωστος θα ειναι και σε εμας σε λιγα χρονια το φ35/μετεορ που ειναι και καλυτερος συνδυασμος μιας και το φ35 λογιζεται 5ης γενιας στελθ εναντι του γκριπενπου λογιζεται 4.75 γενιας .

  • Το ιδανικό σενάριο για να αποκτήσει αεροπορία η Κύπρος είναι να χρηματοδοτήσει μία μοίρα (πχ F16 ή M2000-5) που θα έχουν έδρα το Καστέλι της Κρήτης ώστε να είναι απρόσβλητα σε ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στη ΑΒ της Πάφου.

   Στην αεροπορική βάση αυτή θα πρέπει να διατίθενται όλα τα υλικά υποστήριξής των αεροσκαφών, ώστε να ανεφοδιάζονται εκεί εφόσον η απειλή είναι διαχειρίσιμη. Αν στην πορεία των επιχειρήσεων θεωρηθεί ασφαλής να μετεγκατασταθούν και να επιχειρόυν από κυπριακό έδαφος.

   • αυτο ειναι σωστό . χρηματοδοτηση μπορει να λογιστει και η παρουσια μερικων κυπριων πιλοτων που θα εκπαιδευτουν και θα μισθοδοτουνται απο το κυπριακο κρατος . αν σε μια μοιρα εχει 20 πιλοτους τους 10-12 να ειναι απο κυπρο . γιατι η χρηματοδοτηση μοιρας πολεμικης και οχι υποστηρικτικης σημαινει και υποχρεωσεις εναντι του υλικου . δεν ξερω βεβαια αν θα επιτραπει απο Αμερικη η εκπαιδευση κυπριων στα φ16 . οποτε το πιο λογικο ειναι μ2000 .

 51. Η πρόταση συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα και ακούγεται λογική υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
  Νομίζω όμως ότι είναι ένα γενικότερο λάθος να αντιμετωπίζουμε την διαδικασία αυτή με ορόσημα.
  Θα πρέπει να υπάρχει μία συνεχής ροή που θα βασίζεται σε μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η οποία θα είναι αρκετά ευέλικτη όμως ώστε να διαμορφώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις κατά περίπτωση.
  Μακροπρόθεσμα στόχος θα πρέπει να είναι η απόκτηση αφους 5ης γενιάς. Εν τω μεταξύ αναζητούμε ευκαιρίες για να αυξήσουμε / βελτιώσουμε ότι έχουμε όσο το δυνατό περισσότερο.
  Σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία με κάθε τρόπο γιατί η οικονομική ευχέρεια είναι αυτή που ορίζει τι κάνουμε τελικά.
  Αυτό το «αγοράζω 40 σύγχρονα αεροπλάνα και αράζω για τα επόμενα 15 χρόνια» πρέπει οπωσδήποτε να το ξεχάσουμε ως πρακτική… για όλα τα όπλα / σώματα. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή κίνηση βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή που αξίζει τον κόπο να το κάνουμε. Όταν πλέον δεν αξίζει τον κόπο απλά δεσμεύουμε τα χρήματα για αγορά / παραγωγή / συμπαραγωγή / συμμετοχή νέου συστήματος.
  Η ορθή και έξυπνη διαχείριση όλων των πόρων είναι το κλειδί.

 52. παρατηρω οτι αρκετοι θελλουν f-35 και δεν ειναι κακο το θεμα ειναι τι χρημα εχει η αεροπορια για αγορες γιατι σε λιγο το ναυτικο θα πηγαινει με βαρκες απο τον ταρσανα και το πεζικο κυριολεκτικα με τα ποδια.Το μεγαλο θεμα ειναι τα λεφτα γιατι ουτε aermacchi για εκπαιδευση δεν εχουμε

 53. Ωραια η ιδεα επι της; αρχης. Αλλά υπαρχει και το «αλλά»!
  Η Τουρκια εχει τεχνολογικες και βιομηχανικες δυνατοτητες αναπτυξης και παραγωγης ρανταρ AESA. Πχ το παρα πολυ προσφατο συστημα της Aselsan, υποδεικνειει οτι ειναι σε θεση, εαν το επιθυμουν και το θεωρησουν απαραιτητο, να περασουν ρανταρ AESA σε ολα τον στολο των αεροσκαφων του τυπου F-16 που διαθετει η ΤΗΚ.
  Υπαρχει η οικνομικη διασταση του εγχειρηματος αγορας F16V «κουτιού»! Οχι μονο σε απολυτες τιμες, αλλα και σε σχεση με την τιμη που θα πουλιεται το F35 οταν θα ξεκινησει η παραγωγη σε υψηλους ρυθμους. Οποτε η τιμη του «τοτε», θα πεσει πολυ περισσοτερο απο οτι εχουμε συνηθισει να διαβαζουμε και να ακουμε για αυτο διεθνως.
  Συγκρητικα εαν βαλουμε το F16V στην ιδια ζυγαρια με το F35A δεν ειναι και οτι το καλυτερο. Με εξαιρεση τις κινηματικες επιδοσεις σε dogfight-WVR, στις οποιες οντος εχει καποια πλεονεκτηματα, απο εκει και περα υπαρχουν μια σειρα απο προϋποθεσεις που αυτο πρεπει να εκπληρωσει προτου φτασει στην επιθυμητη ζωνη του dogfight-WVR για να εκμεταλευτει αυτα τα ανωτερα κινηματικα πλεονεκτηματα. Οποτε ολος ο προβληματισμος, εχει μια τεχνολογικη διασταση που δεν πρεπει να υποτιμησουμε. Δεν ειναι απλο πραγμα να εντοπισεις «πρωτος» σε πολυ μεγαλη αποσταση ενα F35, δηλαδη συγκρησιμη εαν οχι ανωτερη απο τα 150χλμ περιπου που το ρανταρ αυτου του τελευταιου μπορει να εντοπισει και να εγκλωβισει το F-16V, χωρις να σε εχει ηδη δει αυτο να εκτελεσεις επιτυχη βολη με βλημα AIM120 (Ποιο αραγε; τα νυν AIM120B/C των 70/130χλμ ή το νεοτερο AIM120D των 180χλμ;) πριν αυτο με την σειρα του εκτοξευσει τους Meteor/Aim120D των 180χλμ, ή να πλησιασει σχεδον αθεατο στα 42χλμ για να ριξει τους AIM9X-Block2/3 σε LOAL χαρις στο datalink που εχουν. Οι διαθεσιμες πληροφοριες για τα AESA που φορουν τα δυο αεροσκαφη υποδεικνειουν οτι υπαρχει ενα οριο οταν αυτα «ψαχνουν» το F35, που σε σχεση με τις αντιστοιχες επιδοσεις ερευνας και εγκλωβισμου που επιτυγανουν οταν «ψαχνουν» το F16, συγκρητικα, ειναι εξαιρετικα χαμηλες για να αγνοηθουν.
  Καποιος θα πει, ναι αλλα υπαρχουν τα IRST, που εχουν φυτρωσει σχεδον παντου σαν τα μανιταρια, στις ποιο προσφατες σχεδιασεις. Ναι, αλλα και αυτα εχουν περιορισμους, σε εμβελεια που το F35, οταν τις εκμεταλευεται, εξκολουθει να εχει το πλεονεκτημα της πρωτης βολης εξ αποστασεως.
  Απο εκει και περα, ολα επιφυονται στις δυνατοτηες των συστηματων αυτοπροστασιας των αεροσκαφων! Απο εκεινα και μονο εκεινα εξαρταται, εαν θα «ψαλιδιστει» το πλεονεκτημα της εμβελειας του αντιπαλου ρανταρ, για να ερθει στα «μετρα» των F16V. Μπορουν ομωε να το επιτυχουν συστηματα πχ. σαν το ΑΣΠΙΣ, που σχεδιαστηκαν το 1990-1992, οταν τα ρανταρ AESA υπηρχαν μονο σαν πρωτοτυπα δοκιμων;
  Δυστυχως η εξελιξη της τεχνολογιας, εχει κανει τον αεροπροικο πολεμα, ενα πολεμο τενχολογιας, οπου αυτος που εχει τα ποιο εξελιγμενα συστημξατα, εχει το προβαδισμα.
  Με τα σημερινα δεδομενα, θα το σκεφτομουνα παρα πολυ να βαλω ολα τα «αυγα» στο «καλαθι» που γραφει «F16V». Αυτο γιατι δεν υπαρχουν πολλες προϋποθεσεις, εκ των ου ανευ, για να μπορεσει αυτο το τελευταιο να εχει το πανω χερι απεναντι σε ενα μαχητικο που σχεδιαστηκε περιπου 30 χρονια αργοτερα απο το F16.

 54. Oι αγορές F-16 για Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει στο τέλος τους εδώ και καιρό. (το ίδιο και για άλλες χώρες όπως Ισραήλ, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη κτλ)
  Όταν η Τουρκία έχει παραγγείλει μαχητικά νέας γενιάς εμείς δεν στέκει να λέμε για αγορά πρόσθετων νέων F-16.
  Είναι σαν να σκεφτόμασταν προς τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 για την αγορά μίας νέας έκδοσης του Mirage F-1 (π.χ την υποθετική έκδοση Mirage F-1-2000 New Generation) όταν η Τουρκία θα είχε ήδη παραγγείλει F-16.

  84 F-16V, 24 Μ-2000-5, 38 F-16/-50 MLU με Link-16 σε όλα, ατρακτίδια Sniper, DB-110 κ.α, και τουμπανισμένα με όπλα και είμαστε μια χαρά. Και ποιος ξέρει… Αυτά τα μαχητικά ίσως να είναι περισσότερα από τι αντέχει (και θα αντέχει) να συντηρεί η οικονομία της χώρας. Για να το γράφω αυτό ας πούμε ότι κάτι ξέρω…

  • Μια χαρά τα λες. Στο κοντινό μέλλον δε βλέπω αγορά μαχητικών παρά μόνο μεταχειρισμένων (mirage;), και αν. Εγώ πάντως θα ήθελα μια μικρή αναβάθμιση σε όλα τα mirage ώστε να ανέβουν λίγο οι αριθμοί και η ποιότητα, διατηρώντας μόνο 2 τύπους μαχητικών. Δηλαδή ακριβώς ότι γράφεις παραπάνω αλλά με 42 mirage mk3 και όχι μόνο 24. Όνειρα θα πεις και θα έχεις δίκιο. Το ΝΜΑ αργεί.

 55. Κυριοι ωραία η συζήτηση μας αλλά οι περισσότεροι κινούμαστε εκτός πραγματικότητας εδω……

  Πρεπει να αποδεχτούμε (και να παραδεχτούμε πρώτα) το γεγονός οτι η Ελλάδα για τα επόμενα 10 (δεκα) χρόνια δεν θα μπορεί με κανένα τρόπο να συντηρήσει αεροσκάφος με κόστος πτήσης 40.000/ωρα.
  Δεν θα μπορεί επίσης να γεμίσει τα κελιά με πυραύλους (ή να πληρώνει το πλήρωμα) σε ενα αμερικάνικο θωρηκτό A.B ή αντοιστοιχο (δεν εχετε καταλάβει μαλλον οτι ακομη και τις belhara να πάρουμε παλι εχουμε θεμα στο γεμισμα των κελιών τους οι πύραυλοι κοστίζουν πολύ).
  Για να καταλάβετε το επίπεδο στο οποιο θα είμαστε, άσχετα με το αν εχει επειχηρησιακή αξια ή οχι η αγορά επιπλέον F16V (εστω οτι ειναι η καλύτερη λυση σήμερα) εαν βρεθούμε ξαφνικά με +25 F16 θα έχουμε πρόβλημα στο να αγοράσουμε επιπλέον οπλα για να τους φορέσουμε!! (το σημερινό απόθεμα δεν επαρκεί).
  Ολα αυτά τη στιγμή που ονειρευόμαστε ένταξη μαχητικού νεου τύπου με κόστος μονάδας ανω των 120μυριων (μαζι με ολα τα παράπλευρα κοστη/ οπλισμό κτλπ ξεπερνάει το ποσό αυτο), ονειρευόμαστε πυραύλους METEOR (εχετε δει ποσο κάνει ο ενας? ούτε 30 τεμάχια δεν μπορούμε να αγοράσουμε) κτλπ.

  Ακομη διάβασα απόψεις περι εκσυχρονισμού f16blk 30 & mirage. Καταρχήν δεν αναβαθμίζεις αεροσκάφος που εχει γραψει τοσες ωρες πτησης. Η δομική αναβαθμιση στα μαχητικά απλά προσθέτει επιπλέον ωρες πτησης δεν μηδενιζει τις υπαρχουσες. επισης θελει παρα πολύ χρόνο και κοστίζει. Για τα γαλλικά, μαλλον ξεχνάμε ποσα ευρώ μας ζητάνε για την αναβάθμιση του καθενος. νομιζω σχεδόν οσο κοστίζει ενα καινούριο F16V χωρις να προσφέρει τα ιδια με αυτο. Απλά δεν το κάνεις.

  Σύμφωνα με τη ταπεινή μου γνώμη (δεν ξερω και πολλά) η λύση που έχουμε είναι να στηρίξουμε το υλικό που εχουμε ηδη με FOS παντού (παντού ομως), νεα ατρακτίδια (προσφέρουν πολλές δυνατότητες) και συμπλήρωμα οπλισμού. Αναβάθμιση οποίου άλλου F16 εχει λογικό υπόλοιπο ζωης και προσθήκη link 16 όπου γίνεται (ακόμη ισως και στα 30αρια αν δεν χρειάζεται να αλλάξεις ολα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μαζί). (λινκ 16 να βάλουμε παντου οχι μονο αεροπορία). Ισως στοχευμένο συμπλήρωμα με κανα επιπλέον επίγειο ρανταρ αν χρειαζεται και θα ηθελα αναβάθμιση ΑΣΕΠΕ αλλά κατι τετοιο θα τραβούσε οοοολα τα λεφτά που θα διναμε για αυτα που γραφω στην συγκεκριμένη παράγραφο….

  Οτιδήποτε περισσέψει πρεπει να παει άμεσα ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ!! Η κατάσταση με τις φρεγάτες ειναι τραγική.
  Μη ξεχνάμε οτι με 4 [email protected] (δεν μας δινουν μονο 2, ή θα πληρώσουμε εμεις αλλες 2 μαζι με τις 2 που μας δινουν ή τίποτα) θα υπάρχει ικανή Αεράμυνα σημείου στο αιγαιο και προς κυπρο μεριά πράγμα που θα βοηθήσει την αεροπορία μας.

  Οι προτάσεις των περισσοτέρων παντως εχουν καλή βάση και λογική αν υπήρχε χρήμα στη χώρα (δεν μιλάω για αυτο που θέλετε να κοπεί απο τα επιδόματα, μιλάω για κανονικό χρημα και σταθερή οικονομία απο πίσω για να στηρίξει αυτες τις αγορές και στο μελλον και να μη καταντήσουμε να μη μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παλι αργότερα)

  • Μα γιατί τους το χαλάς ?
   Γιατί ?
   Για την Αεροπορία συμφωνώ με τις θέσεις σου.
   Θεωρώ πως ο εκσυχρονισμός που επιλέχθηκε είναι πολυτέλεια για τη κατάσταση μας.
   Επιπλέον η κατάσταση που βρίσκετε η ΕΑΒ σήμερα δεν αφήνει καμια αισοδοξία για τη πραγματοποίηση του προγράμματος.
   Εκτος από FOS για όλα η έμφαση έπρεπε νa δοθεί στην απόκτηση επιπλέον οπλων ιδιαιτερα A-G
   Όπλα όπλα και πάλι Όπλα
   Η αντίρρηση μου έχει να κάνει με το μέλλον των φρεγατών στο πολεμικό ναυτικό
   Όπως έχω γράψει σε αλλα σχόλια δεν νομίζω πως μπορούμε να έχουμε aξιολογο «και αξιομαχοστόλο φρεγατών.
   Το αιγαίο κλείνει με επάκτιες πυροβολικό υποβρύχια και ελικόπτερα ενώ στη ανατολή μεσόγειο μονο με υποβρύχια μπορούμε να σταθούμε Με σύχρονες τορπίλες

  • Shadowman, εχεις κάνει καποιες υποθεσεις περι οικονομικης καταστασης / προτεραιοτητων για να βγάλεις συμπεράσματα (οτι πχ δεν μπορουμε καν να γεμισουμε τα κελια!!! η να πληρώσουμε κοστος πτήσεων). Δεν ξέρω ποθεν προκύπτουν αυτές. Ναι ειμαστε χάλια και ναι οι προοπτικες οπως και να το δει κανεις δεν ειναι και πολυ ευοιωνες, πάραυτα νομιζω ενα κράτος οπως η Ελλάδα μπορεί κάνει κάποια βασικά πράγματα (οπως το να εχει πυρομαχικα για τα πλοια του ή να πάρει φρεγάτες, κλπ) και νομιζω πως πλεον οι παραισθησεις σχετικά με το ποιος ειναι ο γειτονας μας πλεον λείπουν.

   Το προβλημα μας ειναι οτι ολα αυτά εχουν πέσει μαζεμενα λογω απραξίας και στέρησης budget στην αμυνα τα προηγουμενα 10 χρόνια. Αν καταφέρουμε να κάνουμε catch up, μπορουμε να στηριξουμε οτι χρειάζεται στην συνέχεια σε φυσιολογικα πλαισια.

   • ξερω τα οικονομικά μας. εχουν ανακοινωθεί δημόσια τα ποσά περι εξοπλισμών και οι δυνατότητες μας στον τομέα. Ενας aster 30 κοστίζει 2.5 μυρια ενας scalp naval 5.5 μυρια. θες να γεμίσεις 32 κελιά σε 2 φρεγάτες. Ενα γεμισμα σε καθε φρεγάτα κοστίζει 150 μυρια μαζι με εχοσετ κτλπ. Δεν υπαρχει πρόβλεψη ουτε για αναχορηγία. Και ομως νομίζετε οτι μπορουμε να γεμίσουμε 92 κελια σε δυο A.B και να πάρουμε και METEOR και αυτα να τα κάνουμε ταυτόχρονα με ενα σωρό αλλα προγράμματα οταν παλεύουμε να υπογράψουμε FOS στα μισά οπλικά μας συστήματα. Η αεροπορία δεν εχει εκπαιδευτικά μεσα. η εκπαιδευση γινεται ακομη και σαββάτο γιατι πετάνε λιγα αεροσκάφη και δεν προλαβαινουν οι μαθητευόμενοι. Δεν εχουμε επαναπιστοποιήσει καποια σημαντικά πυρομαχικά ακόμη, μολις τώρα κινείται το θέμα των τορπιλών και λετε οτι κάνω απλά υποθέσεις….

    Πρώτα οι διαθεσιμότητες και τα πυρομαχικά και μετά τα υπόλοιπα. Τώρα να σου πώ οτι εχω δυο κολλητούς και ο ένας ειναι μηχανικός στη Ταναγρα και ο άλλος στον ναύσταθμο και ξέρω δυο πράγματα θα μου πεις οτι αρχίσαμε παλι τα «έμενα ο κουμπάρος μου μου ειπε » κτλπ…. Η συντήρηση στο ναυτικό γίνεται με υπερπροσπάθεια του προσωπικού και η πατέντα πάει σύννεφο… Υποστηριζετε δηλαδη οτι έχουμε λεφτά για νεα οπλικα συστηματα αξιας δις αλλά οχι για ανταλλακτικά?
    Μακάρι να μπορούσαμε αλλά δεν….

    • Μακάρι να μπορούσαμε να διαφωνήσουμε μαζί σας. Δυστυχώς αυτά που γράφετε αντιστοιχούν απόλυτα στην σημερινή πραγματικότητα. Απλά αντικατοπτρίζουν αυτό που μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα και όχι αυτό που θα χρειάζονταν να γίνει για να διατηρήσουμε μια αξιόλογη αποτρεπτική δύναμη για τώρα και για το άμεσο μέλλον.

 56. Λόγο οικονομικών και της ορθολογικής μείωσης του στόλου με ελπίδα την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας, το 2025 θα έχουμε 2 τύπους αεροσκαφών:

  1. F16V και Block50+
  2. Mirage 2000-5 Mk2

  Η πιο ορθολογική λύση η σταδιακή αντικατάσταση των Mirage από F35,καθώς τα πρώτα μαζί με τα όπλα τους θα έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους.

 57. …and the winner is the F-35. Το 2021-22 που θα βγουμε στην αγορα για ΝΜΑ το
  F-16V θα κοστιζει 65 μυρια (60 εχει τωρα με AESA) και το F-35 θα εχει πεσει στα 80. Πανε οι εποχες που οι αλλες λυσεις παρομοιας ποιοτητας ηταν διπλασιου κοστους και σοφα επιλεγαμε F-16 για διπλασιες ποσοτητες. Επισης η ποιοτητα των F-35 υπερτερει σε ενδεχομενη αγορα ελαφρως μεγαλυτερης ποσοτητας των F-16V. Τα δυτικα οπλα ειναι πανομοιοτυπα και στην αρχη μονο θα εχουμε μια επιβαρυνση για υποδομες. Το F-16 εχει τελειωσει με το ρανταρ AESA και το μελλον ειναι το F -35.
  ΥΓ Δεν εχουμε την πολυτελεια να σηκωνουμε μια ολοκληρη μοιρα 30 αεροσκαφων ταυτοχρονα για εμπλοκες και αναχαιτισεις για να αντιμετωπισουμε την ποιοτητα των F-35 οπως ακυρα αναφερει το αρθρο.

  • Μιας και διαλέξατε ως ‘handle’ το ‘value for money’, τι κόστος πτήσης έχει ένα F-35, σε σχέση με ένα F-16?

   Kαι πριν πείτε «ναι αλλά θα σηκώσεις λιγότερα F-35», να θυμίσω πως η απάντηση στην επίθεση του άλλου με F-35 ΔΕΝ μπορεί να είναι ένα (ή περισσότερα) F-35… και αυτό είναι το θέμα.

   • oταν ο διπλανος γειτονας ξερει τι ζημια μπορει να κανει το F-35 οταν μπει ανενοχλητο και βομβαρδισει μεγαλουπολεις και στρεψει την κοινη γνωμη εναντια στην οποια επεκτατικη κυβερνηση τους τοτε θα εχουν προβλημα εκ των εσω και θα μειωσουν και τις παραβιασεις του εναεριου χωρου μας! Γι αυτο ειναι ακυρο οποιο επιχειρημα για κοστη πτησεως κτλ! Οι κλειστες αερομαχιες του παρελθοντος εχουν περασει, αφου οι ικανοτητες του F-35 απο αποσταση ειναι ασυγκριτες!

    • Πιστεύετε πως θα στείλουμε μαχητικά στη Τουρκία να βομβαρδίσουν μεγαλουπόλεις;

     Και άντε και το κάνουμε αυτό… τι αποτέλεσμα απο μια τέτοια ενέργεια πιστεύετε θα ήταν σημαντικότερο, η όποια επίδρασή του στο ηθικό των Τούρκων ή το τι θα ακολουθήσει διεθνώς μετά απ’ αυτό;

     Τέλος, πιστεύετε πως η απάντηση στα τουρκικά F-35 θα ήταν να έχουμε Ελληνικά F-35… γιατί; Πόσο νωρίτερα πιστεύετε πως μπορεί ένα F-35 να εντοπίσει ένα άλλο F-35, σε σχέση με το πότε θα εντοπίσει το ίδιο F-35 ένα F-16 με ΑΕSA;

 58. ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ. ΣΑΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Η ΟΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ/ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ Η ΜΑΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΝΙΒΑΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΤΟΥ 35 ΑΝΑ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΧΙΑΣ ΣΚΑΛΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΒΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ F16X/L ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΤΟ EOTS ΚΑΙ ΤΟ MALD ΤΟΥ F35 ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ LEGION POD ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΟΧΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΟΛΠΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΜΕ MISSIONISED ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΝΑΝ ΣΥΦΕΡΤΟ ΑΠΟ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΡΑΧΙΑΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΡΟΦΥΣΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΩΣΗΣ ΤΟΤΕ ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ F1005 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ. ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ. ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΔΕΔΟΥΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΡΥΘΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ. Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

  • Δε φτανει που αυτα που λες δε γινονται, τα φωναζεις κιολας. Το F-16 δειχνει ακομη μια φορα οτι δεν εφτασε το τελος του. Θα παραμεινει σε παραγωγη ως το φθηνοτερο εξαγωγιμο μαχητικο αμερικανικης κατασκευης και θα εξακολουθησει να πουλαει σε ηδη χρηστες , αλλα και νεους που δεν μπορουν να αγορασουν το F-35 ή τα υπολοιπα δικινητηρια. Ομως , δεν προκειται να επενδυσει δικα της κεφαλαια η Λοκχιντ επανω σε ενα νεο F16XL. Θα μεινει και θα διατιθεται στην κλασικη αεροδυναμικη διαμορφωση που ξερουμε ολοι, με νεα ηλεκτρονικα και οπλα κατα περιπτωση.

 59. Υπάρχει ή έστω έχει διερευνηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης της Τουρκία απο Ελληνικές Ιδιωτικές εταιτρίες στο Project του F35; Yπάρχει δυνατότητα μεταφοράς μονάδων παραγωγής απαρτίων της Lockheed στην Ελλάδα; H ενίσχυση της ΠΑ με τον ίδιο τύπο μαχητικού είναι η πλεον λογική προσέγγιση. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή στο μέλλον το F-35 εισέλθει στην ελληνική ΠΑ, αποτελεί μαξιμαλιστική και μη ρεαλιστική προσέγγιση η αντικατάσταση του συνόλου των F16 με F35. Tα F16 οφείλουν να παραμείνουν διαχρονικά ποσοτικά και ποιοτικά σταθερά στο ελληνικό οπλοστάσιο, ωστε να πλαισιωθούν απο ολιγάριθμα F35 στο μέλλον. Άλλωστε όσο η Τουρκία -που παραμένει στο project F35- δεν παραλαμβάνει αεροσκάφη κι όσο οι ΗΠΑ ακόμη ελπίζουν σε μελλοντική εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, F35 στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να παραδωθεί.
  ΥΓ1: Κάποια στιγμή οι ελληνικές εταιρείες οφείλουν να τολμήσουν την παραγωγή εγχώριου μη επανδρωμένου αεροσκάφους, έστω και για αποστολές αναγνώρισης. Το ρίσκο σε ανθρώπινες ζωές θα είναι μικρότερο ενώ θα υπάρχει και η εμπειρία των αμερικανικών μη επανδρωμένων που θα επιχειρούν απο τη Λάρισα. Και βέβαια η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να τις στηρίξει με παραγγελίες. Ο ακύρηχτος πόλεμος στο Αιγαίο έχει κόστος. Και αυτός που πληρώνει για μια αναχαίτιση περισσότερα απο οτι ο αντίπαλος πουπαραβιάζει, βρίσκεται ήδη σε ρότα ήτας.
  ΥΓ2: Αυτά απο ένα «ρωσόφιλο», «ρωσόδουλο» και όπως αλλιώς κατα καιρούς διάφοροι φίλοι του site με έχουν στολίσει.

 60. Εφόσον η Τουρκία παραλάβει τους S400 του χρόνου (και όλα δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση) ο σχεδιασμός της ενίσχυσης της αεροπορίας της ανατρέπεται πλήρως και λογικά θα παραμείνει περίπου στα σημερινά επιχειρησιακά επίπεδα μέχρι το 2025-2030.
  85 V, 38 50άρια adv+ και 24 2000-5 (εάν γίνεται με Link-16) μπορούν μια χαρά να αντιμετωπίσουν την απειλή των 197 40/50adv.+ της Τουρκίας εφόσον έχουν τα κατάλληλα pods/όπλα και διασυνδέονται με Patriot/φρεγάτες.
  Το κόστος βέβαια της αναβάθμισης των 50αριών και των 2000-5 συν τα pods συν τα όπλα πρέπει λογικά να προσεγγίζει τα €1,5-2,0δις. Τονίζω ότι μέχρι το 2022 η δαπάνη για εξοπλισμούς θα είναι €0,53δις το έτος, τα V θα «τρώνε» πάνω από €200εκ και άλλες τρέχοντες συμβάσεις ή επείγοντα προγράμματα τα υπόλοιπα (Ρ3, τορπίλες, ελικόπτερα, ΜΕΚΟ, πυροβολικό κλπ.). Άρα μόνο μετά το 2022, που μειώνεται το ετήσιο κόστος αναβάθμισης των V και αυξάνεται σταδιακά η δαπάνη για εξοπλισμούς , θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το πλεονέκτημα στον αέρα, που έχουμε απολέσει εδώ και κάποια χρόνια.
  Oι ανωτέρω αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να περατωθούν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το 2027 (δεν γνωρίζω εάν μπορούν να στηθούν 2-3 γραμμές παραγωγής ταυτόχρονα για τα V, τα 50άρια και τα 2000-5). Μέχρι τότε ας αυξήσουμε τις διαθεσιμότητες στα υπάρχοντα μαχητικά, ας επαναπιστοποιήσουμε τα όπλα (ή και να αγοράσουμε κάποια εάν κρίνεται απολύτως απαραίτητο) και ας αφήσουμε τις ονειρώξεις για νέα μαχητικά.
  Μετά το 2027-2030, και ενώ θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία πάνω από το Αιγαίο, θα μπορούμε να απαντάμε στο όποιο Τουρκικό πρόγραμμα ενίσχυσης της αεροπορίας της. Εάν φτιάξει 2κινητίρο ψευτοstealth (μόνη της ή με την Ρωσία) θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με επιπλέον V ή και Rafale, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να κάνουμε το μεγάλο άλμα με το F35 (4-6 το έτος στην καλύτερη περίπτωση). Κλείνω προς το F35 αλλά νομίζω ότι δεν είναι αναγκαία η όποια απόφαση να παρθεί τώρα – για την ακρίβεια θα ήταν λάθος να παρθεί τώρα.

  Εάν πάρει η Τουρκία F35, έστω και περιορισμένο αριθμό, πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει ίσως να αγοράσουμε και εμείς F35 (στην χειρότερη νέα V) και σίγουρα πρέπει να διατεθούν ταυτόχρονα μεγάλα κονδύλια για νέα ραντάρ και την αναβάθμιση των Patriot. Σε αυτή την περίπτωση, και επειδή τα F35 και η αντιαεροπορική άμυνα είναι ακριβά σπορ (κάθε PAC-3 κοστίζει πάνω από €6εκ. σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Π&Δ), θα πρέπει να υπάρξει διακομματική συναίνεση ώστε σημαντικό μέρος των υπερπλεονασμάτων 2019-2022 και των προβλεπόμενων δημοσιονομικών ελαφρύνσεων μετά το 2022 να πάνε στην άμυνα…και εδώ κάπου αρχίζουν τα δύσκολα…

 61. Τη στιγμή που η ΠΑ θα αναβαθμίσει τον στόλο της με 85 F-16V, δεδομένων των συγκυριών, τότε θεωρώ οτι το άρθρο είναι απόλυτα ρεαλιστικό (μια απο τις σκέψεις που είχα και γω…)
  Όμως τί μέλλει γενέσθαι…???
  Εφόσον η ΠΑ θα επιχειρεί σε τρία με τέσσερα χρόνια με αεροσκάφη 4,75 γενιάς ειναι χαζομάρα να μιλάμε για ΝΜΑ όπου θα περιλαμβάνουν ίσως Gripen, Typhoon, Rafale, F-18E/F.., ακόμα και για F-35…

  Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα, και αυτό δεν είναι άλλο απο αυτό: https://www.ptisidiastima.com/next-gen-european-fighter/

  Στο παρελθόν πάντα η ΠΑ ήταν μπροστά απο τους γείτονες στην ποιότητα βάζοντας μαχητικά αεροσκάφη στο θέατρο του Αιγαίου πολύ πρίν απο αυτούς, όπως οι «αντισυμβατικές» αγορές Mirage F-1, Mirage 2000, A-7H.
  Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γειτόνων στο F-35.

 62. Δεν χρειάζονται νέα F-16.
  Πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα 84 -52+ και -52Μ σε -V, με απάρτια από αυτά να εκσυγχρονιστούν τα -50, να πουληθούν τα -30, να μπει Link-16 στα M-2000-5, αν γίνεται στην πορεία να αγοραστούν ακόμη 6-16, να αγοραστούν όπλα και ατρακτίδια για τα F-16. Μην ξεχνάμε ότι με την αγορά των τελευταίων 30 F-16 π.χ η Π.Α ήθελε την αγορά ακόμη 120 πυραύλων IRIS-T (AIM-2000) -προφανώς 4 για κάθε F-16, και δεν αγοράστηκε ούτε ένας. Ενώ σε ατρακτίδια θέλει συνολικά 10 DB-110 και έχει μόλις 2. Tι να τα κάνουμε τα νέα F-16V από την στιγμή που δεν έχουμε ούτε IRIS-T κτλ όπλα (π.χ SDB) και ατρακτίδια (βλέπε και Sniper) για αυτά που έχουμε. Για να μην επεκταθώ και σε άλλα σχετικά θέματα που μπορεί να είναι πολύ πιο άμεσης ανάγκης….

 63. Επειδη τα μπλοκ 30 θα μας μεινουν αμανατι απ οτι φαινετε, (κανενας δεν τα θελει) και ο εκσυχρονισμος τους το 2025+
  δεν θα εχει νοημα, και επειδη η ΕΑΒ δεν εχει χρονο και γι αυτον τον εκσυχρονισμο,
  δεν τα δινουμε τωρα στη λοκχιτ και τα 32, μαζι με τα 50 και πλεον απαρτια των 52+ σταδιακα
  να μας κανουν 250-300 εκατομυρια εκπωση να βαλουμε αλλα τοσα (250-300) και να παρουμε 10 ολοκαινουργια βαιπερ τα επομενα 3-4 χρονια

 64. Ξεχνάτε ότι η Τουρκία διαθέτει ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΑ.

  Αυτό σημαίνει το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ότι 100% σε περίπτωση σύρραξης η Ελλάδα ΔΕΝ θα έχει αεροπορία (βομβαρδισμός αεροδιαδρόμων) ΟΥΤΕ αεράμυνα μακρού βεληνεκούς την δεύτερη μέρα!

  Οπότε ως πρώτο επιβεβλημένο βήμα χρειάζεται short take off νέο μαχητικό ΚΑΙ όλα τα τα shelters μέσα σε βουνά. Δίχως αυτό το αναγκαίο βήμα απλά δεν θα υπάρχει αεροπορία.

  Ως δεύτερό βήμα μπορούν να εξεταστούν επιλογές για αντιβαλλιστικά και στρατηγικές ισοδύναμου πλήγματος.

  • Δεν θα υπάρξει 2η ημέρα. Ότι γίνει θα έχει διάρκεια το πολύ 6 ώρες.
   Τα F-16 της Λάρισας και της Νέας Αγχιάλου, τα Μ-2000 της Τανάγρας κτλ που έχει βουνά τριγύρω η περιοχή για να γίνουν σέλτερ σε αυτά ??

   • Επέτρεψε μου να σχολιάσω ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη και επικίνδυνη άποψη. Δυστυχώς από την εποχή των Ιμίων έχει επικρατήσει μια σχετική αντίληψη. «Οι μεγάλες δυνάμεις θα επέμβουν και όλα θα σταματήσουν σε λίγες ώρες. Μετά θα πάμε για διαπραγματεύσεις για να ανταλλάξουμε τα κέρδη της κάθε πλευράς.»

    Η Τουρκία δεν έχει τέτοιο συμφέρον, ειδικά εάν δει ότι το επεισόδιο που σχεδίασε (γιατί αυτή θα το προκαλέσει) δεν της βγαίνει όπως περίμενε στην θεωρία. Κάτι πολύ πιθανό. Οπότε την συμφέρει να ρίξει και άλλες δυνάμεις στην σύγκρουση και να επεκτείνει το πεδίο της αντιπαράθεσης. Διαθέτοντας τεράστιες εφεδρείες θα ελπίζει ότι η ελληνικά άμυνα κάπου θα λυγίσει και θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα.

    Δυστυχώς οι πολιτικοί περιμένουν από τις «μεγάλες δυνάμεις» να τους σώσουν. Με εξαίρεση τους Αμερικανούς, καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να επιβληθεί στην Τουρκία του 2018. Σε μερικά χρόνια, είναι εξαιρετικά πιθανό οι Αμερικανοί να έχουν χάσει τα σημαντικά ερείσματα τους στην χώρα (κεμαλιστές στρατηγοί δεν υπάρχουν πιά). Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια.

    • συμφωνω δεν μπορουμε να στηριζομαστε στην θεωρια των 6 ωρων . ειναι λαθος και επικινδυνο . δυστυχως οι ελληνες ανωτατοι αξιωματικοι περισσοτεροι σκεφτονται πολιτικα παρα επιχειρησιακα .

 65. Άσχετο η αναβάθμιση των μ2000-9 των ΗΑΕ υπάρχει κάτι νεώτερο δηλαδή τι συμπεριλαμβάνει και πόσα αεροσκάφος θα αναβαθμιστούν;

  • Καθόλου άσχετο δεν είναι, αφού μας ενδιαφέρει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού καθεαυτό, όσο και όσα Μ2000-9 δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα!

 66. (Παράδειγμα) 160 F 16 & 60 F 35.
  Το βάζεις στόχο 15ετίας, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και υπουργών. Αυτό μας λείπει, ο στρατηγικός σχεδιασμός.

 67. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε αγορά καινούργιων F-16V θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της αναπλήρωσης απωλειών των F-16BLK52+ και της μη άσκησης της προαίρεσης των επιπλέον 10 advanced. Άρα μιλάμε για 15 αεροσκάφη ώστε να συμπληρωθούν 5 μοίρες από 20 αεροσκάφη ή 6 μοίρες με λίγα λιγότερα η κάθε μία. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια παραγγελία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης για F-35. Δεν μπορεί η Π.Α να μείνει τεχνολογικά πίσω και είναι αρκετά μεγάλο ζήτημα αυτό. Καθορίζω ότι μια δύναμη 40 F-35 + 100 F-16V είναι μια πολύ καλή αεροπορική δύναμη, ειδικά αν συνεπικουρηθεί από F-16BLOCK 50+ και Mirage 2000-5mk2 με LINK16 και στα δύο. Συνολικά μια αεροπορία με 200+ δικτυωμένα αεροσκάφη με κατάλληλα όπλα και ατρακτίδια βάζει δυσεπίλυτους γρίφους για οποιονδήποτε. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος ετών…..

  • σωστος . απλα πλεον αεροπορια με 3 τυπους αεροσκαφων και ουσιαστικα 4 αν υπολογισουμε οτι το φ16μπλοκ50+ ειναι διαφορετικο απο το V τοτε ειναι δυσκολο να πραγματοποιηθει . επισης η συντηρηση μονο 24 μ2000-5 οσο συγχρονο και αν ειναι οσο και να μας αρεσει ειναι αρκετα ακριβη . αρα επειδη οπως εχουμε καταλαβει ολοι το φ35 θα ειναι κατα 90% το επομενο ΝΜΑ της ΠΑ τοτε αυτο θα πρεπει να αντικατασταστησει τα μπλοκ50+ και μ2000-5 . αρα εκτος απο τις απωλειες και τη μη ασκηση την προαιρεσεις των 10 επιπλεον 52Μ θα πρεπει να αγοραστουν ακομα 20 το λιγοτερο ή 40 το ιδανικοτερο viper για να υπαρχουν στο τελος 40 φ35 και 140 viper . με ολα τα δυνατα οπλα και συστηματα που απαιτουνται .

   • η προαίρεση από την τελευταία αγορά ήταν 10.Να βάλουμε και άλλα 10 για την αναπλήρωση των απωλειών, πάμε σύνολο 104 σε διαμόρφωση V, τα 84 της αναβάθμισης + 20 νέα + 24 M-2000 mk2 = συνολικά 128 πιο σύγχρονα μαχητικά (4,5-4,75 γενιάς) και με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί τουλάχιστον στα γαλλικά link-16, για να ανταγωνιστούν τη μάζα των τουρκικών Φ-16 (240 κομμάτιατουλάχιστον). Όσο ικανά και να είναι, όσο καλά συντηρημένα και να είναι και με αυξημένες διαθεσιμότητες, τα νούμερα επαρκούν μόνο για την καθημερινή φθορά στο Αιγαίο, δεν συζητάμε για Αν. Μεσόγειο, εννοείται δεν επαρκούν ούτε και επαρκούν σε περίπτωση σύγκρουσης, όπου οι Τούρκοι θα τα σηκώσουν όλα τα δικά τους. Κι αυτό χωρίς να μετράμε τα Φ-35 που κάποια στιγμή θα τα πάρουν, αν απορρίψουν τους Σ-400, που εγώ αυτό πιστεύω ότι θα γίνει τελικά. Άρα υπάρχει θέμα γιατί τα μη αναβαθμισμένα σταδιακά θα αποσύρονται. Συνεπώς, είτε το θέλουμε είτε όχι θα πρέπει να πάμε σε προμήθεια Φ-35 + Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού, που είναι μεγάλο σφάλμα που δεν διαθέτουμε ενώ οι Τούρκοι έχουν, ώστε να καλύψουμε την Κύπρο και την Αν.Μεσόγειο. Και πάλι όμως – αν οι Τούρκοι παραλάβουν τα δικά τους Φ-35 στο σύνολο που ανακοινώνουν (δύσκολο λόγω οικονομικής συγκυρίας, όχι όμως απίθανο) – τα νούμερα δεν φτάνουν γιατί 200 Α/Φ για τόσο μεγάλη έκταση (Ελλάδα/Αιγαίο + Αν. Μεσόγειο + Κύπρο) ΔΕΝ επαρκούν σε περίπτωση κανονικής σύγκρουσης και κατά τη γνώμη μου μόνο η οροφή των 300 Α/Φ μπορεί να παράσχει ΠΑ με ικανότητα τόσο αποτροπής όσο και επιχειρήσεων μαζικών στην εχθρική ενδοχώρα. Επειδή οικονομικά το πακέτο δεν βγαίνει αν προσθέσουμε και το κόστος σύγχρονων όπλων, πιστεύω πως ΜΟΝΟ με την εμπλοκή & της Κύπρου ώστε να γίνει επιμερισμός του βάρους μπορεί να υλοποιηθεί η οροφή των 300 Α/Φ με μείγμα 4,5-4,75-5ης γενιάς.

 68. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική πρόταση με επιχειρησιακό όφελος και οικονομικά κριτήρια. Μόνο που στην ελληνική περίπτωση το F-16 V-GR θα μπορούσε να έχει τις εξής βελτιώσεις. Αρχικά θα έπρεπε να έχει σωλήνα ανεφοδιασμού εν πτήση (πιθανώς στις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων) αντί για σύστημα boom και θα έπρεπε εκτός από την αντιδιαβρωτική προστασία, να έχει και ραντάρ το οποίο να μπορεί να προκαλέσει παρεμβολές όπως αυτό του JSF.

  Έπειτα θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε και έναν αριθμό UAV MQ-25 που χωρίς να αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς κατασκευής η πρόταση της boeing αεροδυναμικά και από χαρακτηριστικά stealth είναι η καλύτερη.

  Αυτό το λέω γιατί σε μερικά χρόνια τον ρόλο του JSF που ουσιαστικά θα είναι ρόλος εμπροσθοφυλακής και ευρέσεως στόχων θα μπορεί να τον εκτελέσει καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια ένα τέτοιο προϊόν. Έπειτα θα μεταβιβάζει τα δεδομένα στα F-16 τα οποία θα εξαπολύουν πυραύλους πολύ μεγάλης εμβέλειας των οποίων η τεχνολογία θα είναι εφικτή στα επόμενα 10 χρόνια.

 69. Να με συγχωρήσετε για την αφελή ερώτηση γιατί δεν είμαι γνώστης αλλά η υπόθεση προμήθειας πλατφόρμων τύπου NEURON και η μετατροπή της Π.Α. σε αεροπορική δύναμη συνδυασμένης εφαρμογής τέτοιων διττών λύσεων δεν υφίσταται;

 70. Κατα τη γνωμη μου, το ποσα χρηματα ειναι διαθεσιμα, ειναι συζητηση 2ης ταξης.
  Πρωτα πρεπει να εξετασουμε την απειλη και τι απαιτειται για να αντιμετωπιστει επαρκως. Μετα βγαινει ο λογαριασμος και σφιγγουμε το ζωναρι μεχρι εκει που πρεπει.
  Η ασφαλεια της χωρας που κληρονομησαμε και θα παραδωσουμε ειναι αδιαπραγματευτη ομως.

Comments are closed.