Ολλανδικό F-16 κόντεψε να αυτοκαταρριφτεί!

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, ένα αεροσκάφος F-16 της Ολλανδικής Βασιλικής Αεροπορίας κινδύνεψε να αυτοκαταρριφτεί όταν βρέθηκε στην πορεία των πυρών που είχε εξαπολύσει. Το περιστατικό που έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ζεύγους F-16 πάνω από το Vlieland.

Στις 21 Ιανουαρίου, το ένα από τα 2 F-16 εξαπέλυσε πυρά με το πυροβόλο του στα πλαίσια άσκησης. Κατόπιν, βρέθηκε στην πορεία των βλημάτων του και υπέστη ζημιές στην άτρακτο. Θραύσματα κατέληξαν επίσης στον κινητήρα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Ο πιλότος δεν τραυματίστηκε και ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφάλειας, επιστρέφοντας στο αεροδρόμιο Leeuwarden.

Η Ολλανδική Επιθεώρηση Ασφάλειας ερευνά πως ακριβώς συνέβη το περιστατικό. Πάντως δεν είναι ανήκουστο για ένα αεροσκάφος να πέφτει θύμα των δικών του πυρών.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1956, ένας πιλότος δοκιμών της Grumman που πετούσε ένα F-11 Tiger κοντά στην ακτή του Long Island χαμήλωσε τη μύτη του αεροσκάφους κατά είκοσι μοίρες και πραγματοποίησε δοκιμαστική βολή προς τη θάλασσα. Εκτόξευσε μια σύντομη, τεσσάρων δευτερόλεπτων ριπη από τα τέσσερα πυροβόλα των 20 mm που έφερε (Colt Mk.12) και κατόπιν εισήλθε σε μια πιο απότομη κάθοδο και ενεργοποίησε τη μετάκαυση. Ένα λεπτό αργότερα, η καλύπτρα του χτυπήθηκε και ο κινητήρας άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα, με το πιλότο να νομίζει πως χτύπησε σμήνος πουλιών, ενώ στη πράξη χτυπήθηκε από τα δικά του πυρά. Το αεροσκάφος τελικά καταστράφηκε και ο πιλότος αν και τραυματίστηκε σοβαρά, επέστρεψε μερικούς μήνες αργότερα στα καθήκοντά του.

Διαβάστε επίσης

F-11: Το αεροσκάφος που αυτοκαταρρίφθηκε!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

καλημερα βρε τι μαθαινει κανεις ομολογω δεν ηξερα οτι μια λαθος κινιση μπορει να σε κανει να βρεθεις στα δικα σου πυρα νομιζα μονο σε ταινιες.Ζεις για να μαθαινεις λοιπον. smile

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μάλλον είναι από τα ενδεχόμενα για τα οποία ενημερώνονται τα πληρώματα, αλλά πολλοί λένε «Νταξ, δε γίνονται αυτά»…

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Ερώτηση:

Η αυτοκατάρριψη είναι δείγμα ικανότητας ή ανικανότητας…..; envy

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Εξαρτάται απ’το αν υπήρχε πρόθεση ή όχι!

photographix
Member

Λουκυ Λουκ ενα πραγμα, πιο γρηγορος και απο τις σφαιρες του

altius
Member
altius

Έχουν ένα θέμα με τα F-16 και τα πυροβόλα τους οι Κάτω Χώρες.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Υπάρχει λόγος που γίνεται gunnery training με τέτοιες ταχύτητες;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Είμαι λίγο προβληματισμένος από το data του άρθρου. Μια σφαίρα κινείται στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 2 και 3,5 mach. Το F-16 δεν πιάνει αυτές τις ταχύτητες, οπότε η μόνη περίπτωση θα ήταν να πυροβολούσε σε πολύ μεγάλο ύψος, και ενώ ο ίδιος να κρατά σταθερά υψηλή υπερηχητική ταχύτητα πηγαίνοντας προς τα κάτω, μετά από πολύ απόσταση να προλάβαινε τις σφαίρες που λόγω τριβής και βαρύτητας θα είχαν φρενάρει και θα είχαν τροχιά πια προς τα κάτω λόγω βαρύτητας. Η πιθανότητα θα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη ακόμη και αν το προσπαθούσε πολύ. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να έπεφτε στους κάλυκες του… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μπορεί η ταχύτητα εξόδου της σφαίρας να είναι αυτή που λέτε, αλλά στα πρώτα 1000 μέτρα θα έχει ήδη πέσει πολύ, ίσως στο μισό ή λιγότερο. Αντίθετα, το αεροσκάφος μπορεί να συνεχίσει να πετά με την ίδια ταχύτητα ή να επιταχύνει.

Δεν είναι τόσο δύσκολο.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Έχεις δίκιο και όπως λέω ανωτέρω, είναι μια πιθανότητα, αλλά όπως πέφτει η ταχύτητά της, θα αλλάζει και η τροχιά της προς τα κάτω, ενώ το αεροπλάνο κανονικά θα πετάει με την ίδια ταχύτητα και σε ευθεία. Άρα κάποιος πρέπει να προσπαθήσει πολύ να το πετύχει, καθώς μετά τον πυροβολισμό, θα πρέπει να “στρίψει” προς τα κάτω, και περίπου 2-3 χιλιόμετρα μετά να πέσει πάνω στην σφαίρα, που στον ουρανό θα είναι ψύλος στα άχυρα. Είναι εφικτό, αλλά η πιθανότητα είναι απίστευτα μικρή, πιο πιθανό θα το έβλεπα ο πρώτος του σχηματισμού να είχε κάποιο θέμα και αντί οι κάλυκες… Read more »

soupas
Guest
soupas

AN ομως το ‘πετυχαιναν’ οι καλυκες του?