Οι Ολλανδοί πούλησαν τα άρματά τους και διαπιστώνουν ότι δεν είναι τόσο απλό να τα αποκτήσουν ξανά…

25
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δύο πρώην γερμανικά άρματα μάχης εκπαίδευσης οδηγών (γνωστά και σαν «δασκάλες») Leopard 2 που αγοράστηκαν από τον ολλανδικό Στρατό έφτασαν στο στρατόπεδο Bernhardkazerne στο Amersfoort. Η απόκτηση των αρμάτων αυτών είναι το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας που θα οδηγήσει τελικά στην εκ νέου εισαγωγή αρμάτων μάχης στον ολλανδικό Στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα χρόνια ο ολλανδός Στρατός έχασε εντελώς την ικανότητα επιχειρησιακής χρήσης αρμάτων μάχης και των σύνολο των αρμάτων Leopard 2A6 που διέθετε τέθηκαν σε μακρά αποθήκευση κι έπειτα πουλήθηκαν όλα στο εξωτερικό. Πρόσφατα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο Στρατός χρειάζεται τελικά να έχει άρματα μάχης κι έτσι πρέπει να αποκτήσει ξανά. Η διαδικασία όμως δεν τόσο εύκολη και γρήγορη όσο ήταν η απόσυρση των αρμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό Τουίτερ «Oryx», Προς το παρόν οι Ολλανδοί απέκτησαν υπό καθεστώς μίσθωσης 18 γερμανικά Leopard 2A6M2 τα οποία όμως είναι οργανικό μέρος του 414 γερμανικο-ολλανδικού Τάγματος που υπάγεται στην ολλανδική 43η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Η KMW παρέδωσε τα πρώτα βελτιωμένα ολλανδικά Leopard 2A6MA2

Η αγορά ιδιόκτητων αρμάτων μάχης για τον ολλανδικό Στρατό βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού. Χωρίς να αποτελεί έκπληξη, ο τύπος που θα αποκτηθεί θα είναι ξανά το γερμανικό Leopard 2 αυτή τη φορά στην έκδοση A7 ενώ τα ολλανδικά άρματα πιθανότατα θα έχουν την βάση τους στη Γερμανία.

Άξιο αναφοράς δε το γεγονός ότι τυπικά τουλάχιστον η Ολλανδία διαθέτει ακόμα ένα Leopard 2A7. Πρόκειται για το πρωτότυπο του άρματος της έκδοσης Leopard 2A7+, ένα ολλανδικό Leopard 2A6 που δανείστηκε στην KMW για να χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο ανάπτυξης της νέας έκδοσης.

Η αγορά εκ νέου αρμάτων μάχης αποτελεί μέρος μιας πλήρους αναβάθμισης του ολλανδικού Στρατού, στα πλαίσια της οποίας θα αγοραστούν καινούρια ΠΕΠ, Α/Κ Α/Α πυροβόλα, ολμοφόρα οχήματα καθώς και την έκδοση ΤΟΜΑ του Boxer.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται αύξηση του αριθμού των Α/Κ πυροβόλων PzH 2000 σε υπηρεσία και σημαντικές αναβαθμίσεις για αυτά καθώς και για τα ΤΟΜΑ CV90 (όσα της απέμειναν, διότι κάποια πουλήθηκαν στο εξωτερικό) και οχήματα αναγνώρισης Fennek, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα δώδεκα πυροβόλα PzH 2000 (από συνολικά 57 σε μακρά αποθήκευση) ανακτήθηκαν μετά από περίπου δέκα χρόνια εκτός υπηρεσίας. Έξι θα αντικαταστήσουν ισάριθμα πυροβόλα του τύπου, τα οποία με την σειρά τους θα περάσουν από γενική συντήρηση και θα τεθούν αυτά σε μακρά αποθήκευση, ένα ίσο ποσό που είναι επί του παρόντος σε υπηρεσία (το οποίο θα ανακαινισθεί και θα τεθεί σε αποθεματικό) ενώ τα υπόλοιποι έξι θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση.

Το πρόβλημα με την επανασύσταση ενόπλων δυνάμεων δεν είναι τόσο η προμήθεια υλικού. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι ίσως το μικρότερο από τα προβλήματα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Τα παλαιά στελέχη σε μεγάλο βαθμό, απλά δεν υπάρχουν πια. Έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλάξει ειδικότητα, πάρει μετάθεση, είναι μεγάλης ηλικίας.

Οδηγοί βαρέων οχημάτων, χειριστές οπλικών συστημάτων, υπηρέτες βαρέων όπλων δεν βγαίνουν μαζικά από γραμμή παραγωγής, αλλά αντίθετα απαιτούν πολύ μεγάλα διαστήματα βασικής κι αρχικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης κι έπειτα μεγάλα διαστήματα παρατεταμένης εκπαίδευσης και συμμετοχής σε όσο το δυνατόν περισσότερες ασκήσεις με τα συστήματα που έχουν οριστεί κι εκπαιδευθεί αρχικά.

Αντίθετα, αν κάποιος πολιτικός αποφάσιζε να διαλύσει τις ένοπλες δυνάμεις για λόγους οικονομικών περικοπών ή άλλους, αυτό θα ήταν μία διαδικασία που αναλογικά θα μπορούσε να συμβεί σε πολύ μικρότερο διάστημα. Όπως κι όντως έγινε στην περίπτωση της Ολλανδίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Ακούει το πεντάγωνο;

gdmast
Member
gdmast

Και τι είπαμε ότι τα θέλει η Ολλανδία όλα αυτά? Και για ποιόν?

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Για τις υποχρεώσεις της λόγο ΝΑΤΟ, αποστολές στο εξωτερικό αλλά και στα “σύνορα” ΝΑΤΟ – Ρωσίας (βλέπε Πολωνία ή κάποια χώρα της Βαλτικής) Τώρα βέβαια μπορεί να ρωτήσεις τι πιθανότητες έχουν αυτές οι κότες, όπως τους είχε αποκαλέσει ένας Γάλλος, αν δεν κάνω λάθος, στρατηγός απέναντι σε Ρώσους, ότι πιθανότητες έχει μια κότα να σκοτώσει μια αρκούδα λέω εγώ.

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Αυτό εννοώ.

Z10N
Guest
Z10N

Με τον ίδιο τρόπο σκεφτόντουσαν πολλοί ευρωπαίοι. “Καλά αφού είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τι χρειαζόμαστε τα όπλα? Στο τέλος θα αναγκαστούν οι Αμερικανοί να μας σώσουν όπως έγινε στον ΒΠΠ”.
Μέχρι που ήρθε ο Τραμπ και έβαλε τα πράγματα σε τάξη…

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Η Ρωσία δεν διεκδικεί Ευρωπαϊκά εδάφη. Πόσο μάλλον της ….Ολλανδίας.
Οι Ολλανδοί δεν έχουν πολεμήσει ποτέ στη ιστορία τους.
Ούτε καν φιλικό αγώνα με όπλα δεν έχουν δώσει.

Z10N
Guest
Z10N

@ gdmast Δεν είναι μόνο θέμα εδαφικής ακεραιότητας αλλά και θέμα υποτέλειας. Για παράδειγμα η σχέση Ελλάδας Τουρκίας όπου αν και υπάρχει μια σχετική ισορροπία παρόλα αυτά η Τουρκία έχει ξεκάθαρα ισχυρότερες δυνάμεις και έτσι προκύπτει μια σχέση υποτέλειας ή έστω αυτό που λέμε υποχωρητικότητα. Η Ρωσία όπως και η Τουρκία όσο πιο αδύναμος βλέπει ότι είναι ο απέναντι λογικό είναι να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια ότι έχει την δύναμη να πιέσει. Τώρα το ότι ο αφοπλισμός δεν είναι ολλανδικό φαινόμενο αλλά ευρωπαικό και ότι οι ευρωπαίοι είχαν άρχισει να ξεφεύγουν ενοχλούσε τις ΗΠΑ εδώ και καιρό γιατί δεν… Read more »

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Φυσικά και καταλαβαίνω τα περί γεωπολιτικής ισχύος. Ούτε βέβαια με ενδιαφέρει να υποστηρίξω τους Ρώσους, όπως λέει ο φίλος παραπάνω. Όπως επίσης και καταλαβαίνω τους λόγους των Σκανδιναβών, των Πολωνών ή των Ουκρανών (που οι Ουκρανοί δεν έχουν δίκιο εδώ που τα λέμε). Αλλά η παράνοια με εξοπλισμούς κάποιων χωρών, μόνο σαν κυκλοφορία χρήματος νοείται πλέον. Εγώ είμαι υπέρ της Ευρώπης. Να υπάρξει σχέδιο με συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό στρατό που όλοι θα συνεισφέρουν ένα καθορισμένο ποσοστό, που θα υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους, σε συγκεκριμένα εδάφη, υπό συγκεκριμένη διοίκηση και στρατηγική το καταλαβαίνω. Ο αόριστος αχταρμάς του ΝΑΤΟ, ως προς τα ΑΚΡΙΒΩΣ… Read more »

ΙΑΠΕΤΟΣ
Guest
ΙΑΠΕΤΟΣ

ΕΚΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α’

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Οι Ολλανδοί φωστήρες πούλησαν 100 Leopard 2A6 για μόλις 200εκατ ευρώ μαζί με ανταλλακτικά και πυρομαχικά, επαρκή για μια δεκαετία στην Φιλανδία. Τώρα θα πονέσει η αγορά νέων αρμάτων…

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Και εμείς κοιμόμασταν τότε, να προσθέσω.

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

Τώρα μάλιστα, η Ευρώπη είναι ασφαλισμένη κοιμηθείτε ήσυχοι. Θυμήθηκα τότε αρχές 10 στη Λιβύη που σταμάτησαν οι αμερικανοί τους βομβαρδισμούς και ανέλαβαν τα τσακάλια οι Βέλγοι μαζί με Ολλανδούς και Δανούς και σε 5 μέρες τους είχαν τελειώσει τα αποθέματα πυραύλων αέρος – εδάφους…. και ζητούσαν από την δίκη μας ΠΑ… Αυτά βλέπουν οι Ρώσοι και γελάνε…

gdmast
Member
Noble Member
gdmast

Εδώ δίνουν λεφτά κάτι Εσθονίες και Λετονίες. Που ώ μη γένοιτο, ότι και να έχουν, οι άλλοι θα περάσουν από πάνω τους και δεν θα το καταλάβουν κιόλας ότι τους πάτησαν.
Παιχνίδι να γίνεται με τα μπικικίνια λέω εγώ.

AESA
Member
Famed Member
AESA

Αυτοί μας έλεγαν τεμπέληδες και πολλά ακόμα. Πούλησαν τα πάντα και τα έριχναν σε επενδύσεις. Πόσα γλύτωσαν; Μισθοί, εκπαιδεύσεις, καύσιμα, εξοπλισμός, απώλειες, χρόνος. Α ρε μεγάλε Ντόναλντ στείλε ένα τιμολόγιο βαρβάτο να μην ξέρουν από που να φύγουν. Κανένας δικό μας δεν θα τους την πει λίγο έτσι για ηθική αποζημείωση; Κωσταράκο ακούς; Κανείς άλλος;

George_K
Member
Famed Member
George_K

Λεφτά υπάρχουν, εκπαίδευση στη Γερμανία θα κάνουν.
Μια χαρά θα είναι και σε σύντομο χρόνο.

jim40
Member
Noble Member
jim40

Η εμπειρία απαιτεί χρόνο, δεν κερδίζεται με δυό τρεις ασκήσεις

Denethor
Member
Member
Denethor

Ας έρθουν να εκπαιδευτούν εδώ , με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά .

Miscojones
Member
Miscojones

Οτι και να κάνουν για να μας φτάσουν θα περάσουν αιώνες. Χίλια τόσα άρματα, με τεθωρακισμένη Μεραρχία και πάμπολλές τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Εχουμε τουλάχιστον 100 φορές περισσότερα άρματα και 100 φορές περισσότερους στρατηγούς και Μονάδες. Είναι βέβαια γεγονός οτι τα άρματα μας δεν έχουν πυρομαχικά ούτε ανταλλακτικά, ότι χαλάει πετιέται, δεν έχουμε μπογιά να τα βάψουμε, ούτε ερπύστριες να τους φορέσουμε, δεν υπάρχει το προσωπικό για την συντήρηση τους, ούτε για την επάνδρωσή τους (ένας οδηγός ανα 5 ακούγεται) και αν φουλάρουμε όλα τα άρματα και τα οχήματα του ΕΣ μαζί, πάει μας τέλειωσε ο αμυντικός προυπολογισμός. Κατά τα άλλα όμως,… Read more »

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

As they will need to find some one that has experience to train them, why not for the Greek Army to offer to train the Dutch? With the right price obviously.

G...
Member
Noble Member
G...

Αυτα να τα βλεπου μερικοι μιζεροι που εκθιαζουν τους ξενους και λιδωρουν στα παντα τους ελληνες. Η βλακεια δεν εχει συνορα και καμμια φορα ειναι μεγαλυτερη στα βορεια