25.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Η Ελλάδα παρέδωσε 101 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Αίγυπτο το 2019

Η Ελλάδα παρέδωσε 101 τεθωρακισμένα BMP-1 στην Αίγυπτο το 2019

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ελλάδα παρέδωσε 101 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 στην Αίγυπτο το 2019, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανανέωση του Μητρώου Συμβατικών Όπλων του ΟΗΕ.

Όπως η «Πτήση» είχε σημειώσει τον Ιανουάριο του 2019, για τη μεταφορά των BMP-1 χρησιμοποιήθηκε ένα οχηματαγωγό πλοίο τύπου Ro-Ro (roll on, roll off), το «My Rose» με σημαία Παναμά, το οποίο εκτέλεσε δρομολόγια από νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Αλεξάνδρεια. Εκεί, θα αποφασιζόταν εάν τα οχήματα θα έμπαιναν σε υπηρεσία με τον Αιγυπτιακό Στρατό ή αν θα αποτελούσαν πηγή για ανταλλακτικά. Μαζί με τα BMP-1, η Ελλάδα δηλώνει τη μεταβίβαση στην Αίγυπτο 101 πολυβόλων PKT των 7,62mm.

Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης και μεταφοράς ελληνικών BMP-1 στην Αίγυπτο

Η Ελλάδα απέκτησε συνολικά 501 μεταχειρισμένα BMP-1 από τη Γερμανία το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990, τα οποία άνηκαν προηγουμένως στον Στρατό της Ανατολικής Γερμανίας και κρίθηκαν πλεονασματικά ύστερα από τη Γερμανική Ενοποίηση. Παρά τις κατά καιρούς προθέσεις βελτίωσής τους, τα ελληνικά BMP-1 δεν εκσυγχρονίστηκαν ουσιαστικά ποτέ, έτσι, έγιναν σταδιακά ανεπαρκή για το σύγχρονο πεδίο μάχης. Εξαίρεση αποτελούν όσα οχήματα μετατράπηκαν σε φορείς του δίδυμου Α/Α πυροβόλου Zu-23-2 των 23mm, ώστε να καλύψουν κάποιες ανάγκες στον Α/Α και “αντιΑΒΑΚικό” τομέα.

Το BMP-1 αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960. Στη βασική έκδοση παραγωγής έχει ένα πυροβόλο 2A28 των 73mm, που βάλλει βλήματα HEAT με μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.300 μέτρα. Επιπλέον υπάρχει ένα συζυγές πολυβόλο PKT των 7,62mm, ενώ στα ελληνικά οχήματα είχε ακόμα τοποθετηθεί πολυβόλο των 12,7mm.

Απάντηση ΥΕΘΑ σε επερώτηση για την παραχώρηση ελληνικών BMP-1 στην Αίγυπτο

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν επίσης διακρατική συμφωνία στις 15 Απριλίου 2017 για την ανακατασκευή άλλων 92 BMP-1 και την εν συνεχεία παραχώρησή τους στην Αίγυπτο. Οι εργασίες θα γίνονταν αρχικά από την ΕΛΒΟ, αλλά προτιμήθηκε τελικά να υλοποιηθούν από τα ΕΑΣ. Πριν από τη μεταβίβαση των 101 BMP-1, η Αίγυπτος διέθετε περίπου 200 οχήματα του τύπου, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με γαλλικούς κινητήρες Poyaud 520 N από το 1979 και έπειτα.

Η ανανέωση των στοιχείων έγινε μετά από επίσημη ελληνική δήλωση, που καλύπτει το ημερολογιακό έτος 2019.

Η καινούργια μας «Πτήση» ΙΟΥΝΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koursaros312

Τους χρωστούσαμε χάρη φαντάζομαι.

Lefteris

1) Είχαμε αποκτήσει εμπειρία ανακατασκευής τους και μετατροπής τους. 2) Υπήρχαν πάμφηνα πακέτα αναβάθμισης σε BMP2. 3) Τα παραλάβαμε σε άριστη κατάσταση, ήταν μηχανικά άψογα, ταχύτατα, πρόσφεραν ανώτερη ασφάλεια και άνεση εν συγκρίσει με M113, το πυροβολό των 73 χιλ από στάση κορνιοτοποιούσε οχυρωματικά έργα (ανεπαρκή ως προς τι; Το 50ρι των M113; ) και μπορούσε να προσαρμοστεί ο ΑΤ4F 4) Είχαμε απαγόρευση εισαγωγής ανταλλακτικών λόγω των μέτρων ενάντια στην Ρωσία. Πρωτού παιχτεί δημοσιογραφικά το “πόσο αναξιόπιστα είναι τα ρωσικά όπλα και δεν υπάρχει υποστήριξη” και πάνε στο διαλυτήριο “γιατί οι ΗΠΑ θα μας τα αντικαταστήσουν με Bradley”, βρέθηκε η… Read more »

Last edited 1 month ago by Lefteris
MaxRomana

Προκλητικά άθλιο και ανεπαρκέστατο όχημα. Μη ξεχνάμε και τα θανατηφόρα που έχουν συμβεί κατά την οδήγηση με τις ιδιαιτερότητες στο φρενάρισμα. Δεν προσέφερε απολύτως τίποτα στην ΕΣ.

VAGGELAS

Ακριβώς!!! Δυσλειτουργικο, με τραγική ευστοχία στο πυροβόλο, ιδιοσυγκρατικο έως επικίνδυνο στην οδήγηση, εργονομικά απαράδεκτο, το μόνο σίγουρο ήταν ότι τα τα Τάγματα μόνο κατ όνομα ήταν Μηχανοκίνητα, σε περίπτωση συρραξης θα πολεμούσαν ως Τάγματα ελαφρού πεζικου. Δεν είμαι ειδικός, απλά καταθέτω τη δική μου εμπειρία….. Λήμνος 290 ΜΤΠ 97-98.

Lefteris

Εν συγκρίσει με το Μ113 οι χώροι του ήταν ανώτεροι, δεν ξέρω αν έχεις την εμπειρία από “παπάκι”, όσον αφορά το πυροβόλο μόνο από στάση έκανε βολές, όταν κάνεις ασκήσεις με ληγμένα πυρομαχικά αντιμετωπίζεις συνέπειες όσον αφορά την ταχύτητα εξόδου από την κάνη και λοιπές δυσλειτουργίες. Για μάχες σε αστικές περιοχές όπου θέλεις να ρίξεις έναν τοίχο, μια χαρά έκανε την δουλειά του, αλλά εννοείται ήταν παροχημένο και έπρεπε να αλλάξει.

VAGGELAS

Λευτέρη καλησπέρα. Δεν έχω εμπειρία από M113. Στη Μονάδα είχαμε μόνο την έκδοση M106 (φορείς ολμων 4 και 2 ιντσών). Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούσαμε ήταν ληγμένα. Με όλο το σεβασμό, θα διαφωνήσω στην καταλληλοτητα του οχήματος για επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον. Φοβάμαι ότι η ορατότητα του πληρώματος ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη επίγνωση κατάστασης (situational awareness).

Lefteris

Λόγω ταχύτητας που έπιανε εν συγκρίσει με ότι είχαν συνηθίσει να οδηγούν. Γι αυτό τον λόγο είχαν κόψει ταχύτητα από το σασμάν.

Kostasmel

Τα Ελληνικά bmp ήταν σε άθλια κατάσταση εδώ και 20 χρόνια φίλε.
Ακόμα και σε μονάδες εμπροσθοφυλακής…

Lefteris

Πολύ σωστά. Τα Λεωνίδας 1/2 άπ’ όσο μου έχουν πει δεν παίρνουν καν εμπρός, κι αν υπάρχει μια μπαταρία την βάζουν σ ένα και τραβάει τα υπόλοιπα να πάρουν εμπρός, τα οποία λόγω μη συντήρησης είναι σε πανάθλια κατάσταση.
Γι αυτό σε σχόλιο μου για τα ΤΟΜΑ συνέδεσα της προτεραιότητες της άμυνας συναρτήσει του σεβασμού στον άνθρωπο-πολίτη-έφεδρο.

George

Δεν υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής ανταλλακτικών από ΕΕ αλλά εισαγωγής νέων οπλικών συστημάτων
Από εκεί και πέρα η Ελλάδα σαφώς και βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο της Ρωσοτουρκικής συμμαχίας ενώ είναι διαχρονικά αντίπαλος και της Ρωσίας και της Τουρκίας που την θέλουν μέχρι τον Όλυμπο
Σε αυτό το πλαίσιο τα BMP-1 την πλήρωσαν όπως και οι S-300 που θα έπρεπε να πάνε κι αυτά στην Αίγυπτο αν οι ΗΠΑ μας δώσουν Patriot στη θέση τους.

Lefteris

Αυτό προτάθηκε ως δικαιολογία γι αυτό ανέλανε κυπριακή εταιρεία να δώσει έργο σε εμάς. Αυτό τουλάχιστον προτάθηκε ως δικαιολογία. Πράγματι δεν απαγορεύεται η συντήρηση και η αγορά ανταλλακτικών, στην πράξη όμως βλέπουμε απαξίωση των όπλων αυτής της προέλευσης

Sousourada

Η απαγόρευση εισαγωγής ανταλλακτικών λόγω των κυρώσεων για τη ρωσική προσάρτηση της Κριμέας είναι ψέμα. Η συντήρηση οπλικών συστημάτων από χώρες που ήδη τα είχαν πριν την επιβολή των κυρώσεων εξαιρείται ρητώς από αυτές. Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι ΗΠΑ συζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία (S400) και όχι προς εμάς. https://fas.org/sgp/crs/row/R45415.pdf Σελίδα 41, περίπου στη μέση. Και τα BMP 1 ήταν ανέκαθεν κινητά φέρετρα. Για αυτό άλλωστε η Σοβιετική Ένωση είχε βιαστεί να τα αντικαταστήσει με τα BMP 2. Και βεβαίως είχαν τη γνωστή σοβιετική εργονομία, ήτοι αν δεν σε φάει αντιαρματικό θα βγεις με κατάγματα λόγω εσωτερικής… Read more »

Lefteris

Η αναβάθμιση σε BMP2 θα έδινε ένα ΤΟΜΑ που θα μπορούσε να αποδώσει για μια 10ετία ακόμα. Όταν ο Αιγυπτιακός στρατός που είναι ανώτερος σ όλα από εμάς τα απαίτησε, δεν ξέρω με ποια λογική σ εμάς να είναι σκουπίδια και σ άλλους χρήσιμα.
Κα αναφερόμαστε σε ένα όπλο 10ετιών, που σε τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ανώτερα από τα Μ113Α1/2 κι όποια άλλη έκδοση.

STRATOS

Πολύ σωστός. Το BMP-1 είναι εκπληκτικό ΤΟΜΑ. Ακόμη και σήμερα το πυροβόλο του μπορεί να καταστρέψει τα M-60/M-48 (το 85+ % των τουρκικών αρμάτων) από απόσταση 500-750 μέτρων. Με τα τουρκικά ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ κάνει πλάκα. Δεν μιλάμε για την χρησιμοποίηση αντιαρματικών πυραύλων (που μπορεί να φέρει)..

Όταν απαξιώνεις ένα οπλικό σύστημα και δεν το χρησιμοποιείς στο 100% του είσε άξιος της τύχης σου.

MaxRomana

Η απόσυρση τους είναι η πιο σοφή κίνηση του ΕΣ.

STRATOS

Τα Μ113 και τα Λεωνίδας 2 που μας απέμειναν, έχουν ανύπαρκτη ισχύ πυρός σε σχέση με τα BMP-1.

Stavrogin1

το ενδεχομενο 101 αιγυπτιακα τεθωρακισμένα και αλλα 101 αιγυπτιακα α/τ, να πηγαν Χαφταρ το σκεφτήκατε;

MPAMPIS

Σύντομα, Καλο βόλι…….

Ted

Ελπίζω κάποιο από αυτά να έστειλε μερικούς τουρκόψυχους στις 72 παρθένες (72 πιθανόν να είναι, αλλά μάλλον όχι παρθένες…)

My_name_is_Nobody

Κάποιος σχολιαστής (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του) είχε πει το φοβερό: Έχει γίνει παρανόηση, δεν είναι 72 παρθένες, αλλά 72χρονη παρθένα…

Last edited 1 month ago by My_name_is_Nobody
Lefteris

Έκδοση θηλυκού μπάρμπα Μπεν δώρο με πακέτα ρύζι.

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99

Related News

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Καυτό Αρχιπέλαγος: Στα Spratlys το νέο «Σινικό Τείχος» χτίζεται με τσιμέντο, σπασμένα κοράλλια και βομβαρδιστικά

Οι πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Spratly προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βιετνάμ –μια από τις πέντε χώρες που ερίζουν...

Πεντάγωνο: Ρωσία και Κίνα κοντεύουν να φτάσουν το πυρηνικό επίπεδο των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (STRATCOM) παραδέχθηκε δημόσια πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα δύο ισάξιων σε πυρηνικές δυνατότητες δυνάμεων...

Εντοπίστηκε το βυθισμένο τεθωρακισμένο όχημα των Αμερικανών Πεζοναυτών – νεκροί οι πεζοναύτες

Με μια λακωνική ανακοίνωση το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ενημέρωσε το κοινό για την ανεύρεση του τεθωρακισμένου οχήματος αμφιβίας εφόδου AAV7 που αγνοείτο από...

Ρ.Τ. Ερντογάν: Επανάληψη των τουρκικών γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής...
- Advertisement -