26.6 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Ellen Lord απ το Paris Air Show, προς Τούρκους: Αν ακυρωθεί η...

Ellen Lord απ το Paris Air Show, προς Τούρκους: Αν ακυρωθεί η προμήθεια F-35, ίσως να έχετε θέματα και με τον νόμο CAATSA

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Αεροπορική Έκθεση Paris Air Show 2019, πέρα από την ευκαιρία για παρουσίαση αεροπορικού και αμυντικού υλικού, δίνει “βήμα” και σε πληθώρα σχολιαστών να θίξουν θέματα της επικαιρότητας.

Έτσι, η Υπεύθυνη Προμηθειών του Πενταγώνου Ellen Lord, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και τους παρότρυνε (για μια ακόμη φορά) να εγκαταλείψουν τα σχέδια αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 έτσι ώστε οι (τουρκικές) εταιρείες να συνεχίσουν να κατασκευάζουν κρίσιμα μέρη για ένα ευρύ φάσμα Αμερικάνικων οπλικών συστημάτων, πέρα από το αεριωθούμενο αεροσκάφος F-35.

Lockheed: Το φετινό πρόγραμμα παραγωγής του F-35 δεν επηρεάζεται από συγχωνεύσεις ή “εξαιρέσεις” υποκατασκευαστών

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα κυρίως στο πρόγραμμα F-35, όμως τα σχόλια της κας Lord στο Airshow αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την άρνηση της Τουρκίας να αναστρέψει την αγορά του συστήματος S-400. Η Lord δήλωσε ότι τα θέματα διατηρούνται ξεχωριστά – για τώρα, αλλά μια ενδο-κυβερνητική ομάδα των ΗΠΑ εξετάζει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον ενός μεγαλύτερου εύρους τουρκικών εταιρειών, σύμφωνα με το νόμο “αντιποίνων” για προμήθειες από “εχθρούς”–  U.S. Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

“Ως τώρα, διαχωρίσαμε την επίδραση των S-400 και F-35 από τον αντίκτυπο στην υπόλοιπη αμυντική και εμπορική βιομηχανία μας”, δήλωσε η  Ellen Lord στους δημοσιογράφους. “Όλα τα θέματα εκτός του F-35 από την πλευρά της άμυνας, θα αναθεωρηθούν και θα ελεγχθούν στο αν υπόκεινται σε οποιεσδήποτε κυρώσεις CAATSA. Δεν έχουν ληφθεί (ακόμη) αποφάσεις, αλλά τυχόν αποφάσεις να επιβληθούν κυρώσεις, θα πλήξουν σκληρά την τουρκική βιομηχανία”, δήλωσε η Lord, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία των ΗΠΑ ήταν “ανθεκτική” και μπορούσε να βρει άλλες πηγές για τα τουρκικά μέρη. “Δεν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε εκεί”, είπε. “Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Τουρκία”.

Οι τουρκικές εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή απαρτίων του F-35 θα αντικατασταθούν έως το 2020

Οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν 937 εξαρτήματα και η Άγκυρα είχε προγραμματίσει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35, συνολική αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει αυτή την παραγωγή σε αλλες τοποθεσίες εντός των Η.Π.Α. αλλά και αλλού, καταργώντας τον παραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στις αρχές του 2020.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα εκπληρώνει τις ευθύνες της στο έργο F-35 και ανέμενε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί. Ισχυρίζονται ταυτόχρονα ότι η αγορά του S-400 είναι μόνο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Τουρκίας και δεν θα δημιούργησε απειλές για το F-35.

H τουρκική αμυντική βιομηχανία απειλεί με “αντεπίθεση” για το ενδεχόμενο εκδίωξης από το πρόγραμμα του F-35

Ο Ralph Acaba, πρόεδρος των ολοκληρωμένων αμυντικών συστημάτων Raytheon, δήλωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν εξαρτήματα για το σύστημα πυραυλικής άμυνας της εταιρείας Patriot, παρόλο που η Τουρκία δεν διαθέτει ή δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα και θεωρεί ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ήταν σημαντικοί, αξιόπιστοι προμηθευτές, όμως τώρα η Raytheon εξετάζει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις, βασισμένες σε εκτιμήσεις κινδύνου. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό ποσό της τουρκικής συμμετοχής  στα οπλικά συστήματα Raytheon. «Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, θα εκπληρώσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις μας προς τους πελάτες μας», είπε.

Ο Rick Edwards, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Lockheed, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της Lockheed με τουρκική συμμετοχή ήταν το F-35. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος στην τουρκική βιομηχανία – αν ακυρωθούν όλες οι παραγγελίες των ΗΠΑ – θα ήταν σημαντικός. Εάν εξαφανιστεί όλη η αμερικανική “παραγγελία” … αυτό θα είχε πολύ σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρείες αυτές”, δήλωσε.

 

Με πληροφορίες από Reuters


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

6 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
XAROS

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΜΕΓΓΕΝΗ, ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ … ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ Σ400, ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Kimon

Οπότε είχαν πολύ μεγάλο μερίδιο υποκασκευαστικό οι τουρκικές εταιρείες! και φυσικά θα έχουν και πολύ μεγάλες απώλειες..μήπως εν τέλει η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει; μήπως τελικά είναι όλο αυτό μέσα στο πλαίσιο του παζαριού που έκανε πάντα και θα κάνει πάντα ώστε να αποκομίζει τα μέγιστα; Ναι έχει δεσμευτεί στοS400 το καταλαβαίνω αλλά μπροστά σε όλο αυτό τον κίνδυνο των απωλειών μήπως αγοράσει και απλά αποθηκεύσει τα συστήματα S400 μόνιμα; Μην ανησυχείτε έχω διαβάσει όλα τα άρθρα της Πτήσης και παρακολουθώ την ιστορία πολύ καλά αλλά μήπως; κοντός ψαλμός.. ένας μήνας έμεινε και θα δούμε Αλήθεια πως και… Read more »

Faethon

Τώρα αποκαλύπτεται σιγά-σιγά ο ρόλος “σάκος του μπόξ” της Ελλάδος.Τόσες 10ετίες οι αεροπόροι μας θυσιάζονταν στο βωμό υπέρτερων συμμαχιών.Όλα για την Τουρκία και τα κλεμένα εδάφη μας.Αυτή είναι η αλήθεια.Η ιστορία τα έφερε έτσι που οι κλέφτες να απολαμβάνουν όλα τα καλά της γεωστρατηγικής τους θέσης εκμεταλλευόμενοι κάθε εκατοστό κλεμένης γής,Οι τούρκοι, χωρίς να είναι καν χρήστες ενός συστήματος απολαμβάνουν βιομηχανική συμμετοχή και οι Ελληνικές εγκάθετες κυνερνήσεις απλά χαζογελούσαν και φόρτωναν χρέη στη πλάτη του έρμου αυτού λαού.Αυτή είναι η αλήθεια.Μας θεωρούν δεδομένους υποτακτικούς.Τώρα που εκβιάστηκαν πραγματικά θέλησαν να παραδεχτούν τα αίσχη τους και βγαίνουν αλήθειες.Οι τούρκοι παίζουν, επικίνδυνα άλλη… Read more »

G.164g ag-cat

Μην τα βάζετε όλα μαζί στο μπλέντερ. Έχεις 200Κ ευρώ και άλλα τόσα ο γείτονας. Εσύ τα κάνεις ένα ωραιότατο πόρσε καγιέν και πλείστα ταξίδια και ο γείτονας αγοράζει ένα ωραίο κατάστημα γωνία και το νοικιάζει. Αυτά.

G.164g ag-cat

Εντυπωσιακή η κλιμάκωση των ΗΠΑ που τοποθετεί τη Τουρκία στον πάτο. Κάθε υπερδύναμη που σέβεται τον εαυτό της τα θέλει όλα και ο μικρός να της ξεσκονίζει τα πόδια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το μεγάλο λάθος της Τουρκίας είναι που έβαλε την Αμερική στην γωνία. Θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει μεμέτια. Αλλά και οι Αμερικανοί επένδυσαν στους Τούρκους εν λευκό, και τώρα τους παρακαλούν με καθημερινές ανακοινώσεις. Που θα πάει θα τον βρείτε τον πάτο!

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

240
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99 $

Related News

Το Βιετνάμ καθελκύει τρίτο αρματαγωγό τοπικής ανάπτυξης

Το τρίτο αρματαγωγό εγχώριας ναυπήγησης για λογαριασμό του Λαϊκού Ναυτικού του Βιετνάμ καθελκύστηκε στις 22 Ιουνίου από τα ναυπηγεία Song Thu Corporation, στο Da...

Όλμους των 60 mm της Hirtenberger αγοράζει ο Γαλλικός Στρατός

Η αυστριακή εταιρεία Hirtenberger Defence Europe GmbH είναι ο νικητής του διαγωνισμού του Γαλλικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια όλμων των 60 mm, ο...

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».Εξ αρχής...

Το ΣτΕ της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (βίντεο)

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε...

Ξεκινά η ανάπτυξη του ‘PANG’, του νέας γενιάς γαλλικού αεροπλανοφόρου αντικαταστάτη του ‘Charles de Gaulle’

Έτοιμος να εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη του νέας γενιάς αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού (στα γαλλικά: Porte-Avions de Nouvelle Génération) ή 'P.A.N.G.' είναι ο πρόεδρος Emmanuel...
- Advertisement -