31 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Οι τουρκικές εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή απαρτίων του F-35 θα αντικατασταθούν...

Οι τουρκικές εταιρίες που εμπλέκονται στην κατασκευή απαρτίων του F-35 θα αντικατασταθούν έως το 2020

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το θέμα Τουρκικά F-35 και S-400 απασχολεί τον αμυντικό τύπο πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα, Ας προσπαθήσουμε να σχολιάσουμε κάποιες “λεπτομέρειες” με ιδιαίτερη σημασία.

Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να μεταφέρει τη βιομηχανική συμμετοχή της Τουρκίας στο F-35 σε άλλες χώρες, εκτός εάν η Άγκυρα αναστρέψει την πορεία της προς την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Η κίνηση – η οποία θα έθετε τέλος σε συμβάσεις στις αρχές του 2020 με σημαντικούς εργολάβους της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, όπως οι Turkish Aerospace Industries, η Roketsan και η Tusas Engine Industries μεταξύ πολλών άλλων – είναι ένα απ τα πολλά βήματα των ΗΠΑ που προτίθενται να κάνουν “σπρώχνοντας” την Τουρκία εκτός προγράμματος F- 35, σύμφωνα με επιστολή της 6ης Ιουνίου, από τον υπουργό Άμυνας Patrick Shanahan.

Η Τουρκία, συνεργάτης και χρηματοδότης του προγράμματος F-35 ως τώρα, έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του αεροσκάφους και σχεδιάζει (-ζε) να αγοράσει 100 F-35A. Το πρώτο αεριωθούμενο αεροσκάφος παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 σε μια εορταστική “τελετή παράδοσης”, αλλά μολονότι η Τουρκία κατέχει “τύποις” τα F-35, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την εξουσία να κρατήσουν τα αεροσκάφη στις ΗΠΑ, μη επιτρέποντας την μετακίνηση των τεσσάρων υπαρχόντων τουρκικών αεριωθούμενων στην Τουρκία. Η Ellen Lord, Γεν. Γραμματέας Προμηθειών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αποφασίζει τι θα κάνει με τα αεριωθούμενα της Τουρκίας. Μια επιλογή θα ήταν να αγοράσει το αεροσκάφος και να το επανατοποθετήσει στην Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα στους S-400, υποστηρίζει ο Ερντογάν

Οι τουρκικές εταιρείες είναι υπεύθυνες για 937 εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του F-35, με 400 από αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από τουρκικές επιχειρήσεις, είπε η Lord. Οι υπάρχουσες συμβάσεις θα περάσουν από μια “πειθαρχημένη και χαριτωμένη περίοδο διακοπών” στις αρχές του 2020, δήλωσε η Lord. “Εάν μπορούμε να δουλέψουμε στα χρονοδιαγράμματα με τους Τούρκους, δεν θα έχουμε μεγάλες διαταραχές και οι καθυστερήσεις θα είναι ελάχιστες”, είπε.

Ο Αντιπρόεδρος Mat Winter, διευθυντής του προγράμματος F-35, δήλωσε τον Απρίλιο ότι 50 έως 75 αεροσκάφη ενδεχομένως να “καθυστερήσουν” (σε διάστημα δύο ετών) εάν η Τουρκία “απομακρυνόταν” από το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Breaking Defense. Η Ellen Lord ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα συνέβαιναν μόνο εάν το Πεντάγωνο τερμάτιζε πρόωρα τις Συμβάσεις με την αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό το καλοκαίρι (2019).

Τον τελευταίο λόγο, τον έχουν οι κύριοι εργολάβοι Lockheed Martin και Pratt & Whitney, που θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους υπεργολάβους που (θα) αντικαθιστούν τους Τούρκους κατασκευαστές, με το Πεντάγωνο να έχει ήδη εντοπίσει νέους προμηθευτές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να αναλάβουν τα τμήματα που σήμερα παράγονται στην Τουρκία. “Πρόκειται κυρίως για πηγές από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα με τη διαχείριση του προγράμματος και να αναζητήσουμε άλλες πηγές, διότι θα θέλαμε να έχουμε και δεύτερη ή τρίτη πηγή για τα περισσότερα από τα στοιχεία”, δήλωσε.

Το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη σταματήσει τις παραδόσεις υλικών στην Τουρκία, σταματώντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού γενικής επισκευής κινητήρων που σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην Τουρκία. “Υπάρχουν δύο άλλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις MRO&Us [Συντήρηση, επισκευή, επιθεώρηση και αναβάθμιση] που μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο χωρίς κανένα πρόβλημα”, δήλωσε η Lord.

Παρά τον βιομηχανικό ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα, η Lord είπε ότι ήταν σίγουρη ότι όλες οι σημαντικές τεχνικές πληροφορίες θα παραμείνουν ασφαλείς. “Ελέγχουμε τι κατέβηκε από τους υπολογιστές μας, μοιραστήκαμε ό,τι ενδείκνυται, οι Τούρκοι δεν έχουν καμιά κρίσιμη τεκμηρίωση για την οποία να ανησυχούμε”, είπε.

Επιπτώσεις στην εκπαίδευση των πιλότων και των εκπαιδευτών του F-35 στην Τουρκία

Οι Τούρκοι πιλότοι των F-35 έχουν προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου για να φύγουν από τις ΗΠΑ!

Ο πιο άμεσος αντίκτυπος για την Τουρκία, σύμφωνα με την επιστολή, είναι ότι κανένας νέος Τούρκος εκπαιδευόμενος δεν θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στα F-35. Αυτό αναστέλλει άμεσα την κατάρτιση των είκοσι εκπαιδευόμενων που προγραμματιζόταν να αρχίσουν  κατάρτιση τον Ιούνιο, καθώς και 14 εκπαιδευόμενων με κύκλο εκπαίδευσης από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2019. “Αυτή η εκπαίδευση δεν θα υλοποιηθεί γιατί αναστέλλουμε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35. Δεν υπάρχουν πλέον απαιτήσεις για την απόκτηση ικανοτήτων στα συστήματα”, αναφέρει το δελτίο.

Άκυρο σε επιπλέον Τούρκους πιλότους για εκπαίδευση στο F-35

Επιπλέον, η Τουρκία δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στο ετήσιο στρογγυλό τραπέζι του Διευθύνοντος Συμβούλου του F-35 στις 12 Ιουνίου – στερώντας από την Τουρκία την ευκαιρία να συμβάλλει (?) στις αλλαγές των εγγράφων που διέπουν το πρόγραμμα.
Όμως, η πιο σημαντική μέρα  είναι η 31η Ιουλίου, όταν δεν θα επιτρέπεται πλέον στο τουρκικό προσωπικό να έχει πρόσβαση στην Luke Air Force Base (Arizona), όπου οι πιλότοι εκπαιδεύονται αλλά και στην Eglin Air Force Base (Florida), όπου εκπαιδεύονται οι μηχανικοί και συντηρητές, ακόμη και στο γραφείο κοινών προγραμμάτων F-35 στην Ουάσινγκτον, όπου εδρεύουν οι Τούρκοι συνεργάτες/στελέχη του έργου. Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέψουν στην Τουρκία. Επί του παρόντος, 42 Τούρκοι στρατιωτικοί (τέσσερις πιλότοι και οι υπόλοιποι συντηρητές) βρίσκονται στις δύο βάσεις. Η προθεσμία της 31ης Ιουλίου θα επιτρέψει σε 28 από αυτούς να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, αλλά οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στην Τουρκία  πριν ολοκληρωθεί η κατάρτιση τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επισυνάπτονται στην επιστολή του Shanahan.

Οι δύο Τούρκοι εκπαιδευτές πιλότοι [Luke Air Force Base (Arizona)], οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την πτητική τους εκπαίδευση F-35, θα επιστρέψουν επίσης στην Τουρκία.

Η μεγαλύτερη επίδραση

Η κατάσταση με την Τουρκία είναι “δύσκολη” για πολλούς λόγους πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Ως μοναδικό μουσουλμανικό έθνος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία κατέχει σημαντική θέση στη συμμαχία. Ταυτόχρονα, φιλοξενεί την αεροπορική βάση Incirlik, η οποία χρησιμοποιείται τόσο από τις αμερικανικές όσο και από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Νέα σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400

Με την ελπίδα να επιλυθεί το θέμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πρόσφατα τεχνικές ομάδες στην Άγκυρα και φιλοξένησαν συναντήσεις στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την απειλή που θέτει το S-400 και την αντι-προσφορά του Πεντάγωνου για το σύστημα  πυραυλικής άμυνας Patriot.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες αυτές ήταν ανεπιτυχείς, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να κάνει “ισχυρές δηλώσεις” προς υποστήριξη της προμήθειας των S-400 ενώ ο Akar παραδέχτηκε ότι στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας είχε σταλεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στο σύστημα αεράμυνας S-400.

Σε εξέλιξη η εκπαίδευση των πληρωμάτων των τουρκικών S-400

Ερωτηθείς αν μια τελική απόφαση προμήθειας του S-400 θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα βήμα της Τουρκίας προς τη Ρωσία – και μακριά από το ΝΑΤΟ, ο Andrew Winternitz,  αναπληρωτής βοηθός γραμματέας άμυνας του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι “οι ομόλογοί μας θέλουν πραγματικά να συνεχίσουν την στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αν όμως  η Τουρκία αγοράσει το S-400, αλλάζει τη σχέση μας και ελπίζουμε ότι δεν θα διαταράξει τη στρατηγική εταιρική σχέση πολλών “στρωμάτων” που έχουμε με την Τουρκία σε διάφορα θέματα. Όμως, κάποιες άλλες πολιτικές ενέργειες μπορεί να είναι αναπόφευκτες. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά του S-400, θα μπορούσε να “προκαλέσει” πρόσθετες κυρώσεις από το Κογκρέσο λόγω του νόμου περί “ανταπόδοσης” κατά των κυρώσεων της Αμερικής, ο οποίος τιμωρεί τους εταίρους που αγοράζουν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Επίσης, θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Τουρκία”, ανέφερε ο Winternitz.

Βασισμένο σε πληροφορίες από το Defence News


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Θέλουν οι γονείς να φύγουν από τη παιδική χαρά, φωνάζουν τον Μανωλάκη, αλλά αυτός κάνει πως δεν ακούει. Στο τέλος του λένε “Καλά εμείς φεύγουμε Μανωλάκη, γειά σου, γειάα!” και του γυρνάνε πλάτη. Ο Μανωλάκης τους κοιτάει προβληματισμένος. Όλα τα λεφτά είναι στο τι θα γίνει μετά.

Δε ξέρω τώρα πώς μου ήρθε αυτό, αλλά ίσως και να έχει σχέση με το άρθρο…

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Οι Τούρκοι δεν θα πάρουν ούτε φ35 ούτε σ400!!!είναι ηλίου φαεινότερο!!!

Σπιρτούλης

Θα πάρουν S400, αλλά μπορεί να λείπει το στικάκι με το λογισμικό και να είναι ικανά μόνο να παρελαύνουν. ^_^

Nikolaos

Η επιστολή στο πρωτότυπο είναι μνημείο ηγεμονικού λόγου, λόγου δύναμης που δεν παζαρεύει, αλλά επιβάλλει όρους. Είχαμε καιρό να δούμε κάτι τέτοιο, και ιδίως με αποδέκτη την Τουρκία. Συνήθως τόσο απόλυτες διατυπώσεις επιφυλάσσονται για τον προφορικό λόγο, επειδή η δημοσιοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει τραύμα σε βάθος χρόνου στις διμερείς σχέσεις, ιδίως αν ο αντιδιαπραγματευόμενος του επικυρίαρχου έχει κάποια ιδέα για τον εαυτό του και το έθνος του.

Spyros

Έχετε απόλυτο δίκιο, όμως ο τόνος κειμένου είναι κάτι που αλλάζει σχετικά εύκολα στη μετάφραση, ανάλογα ποιός τη κάνει…

Nikolaos

Γι’ αυτό την παλιά καλή (;) εποχή όλες οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και η σχετική αλληλογραφία ήταν στη γαλλική γλώσσα, που τη ήξεραν όλοι οι διπλωματικοί σε βάθος και σε όλες τις εκφραστικές αποχρώσεις της, ώστε να μην υπάρχει θέμα στο να ληφθεί το μήνυμα ….

Faethon

Τελευταία ψώνια 5th Av. για τα μουσταφάκια , κανα βρακάκι για τις συζύγους, κανα ηλεκτρονικό και κούτες τσιγάρα για τους συγγενείς.Μετά, ανοιχτά της Χίου για παλιό καλό παραδοσιακό ξύλο. Δύσκολο δρόμο επέλεξε ο Ιζνογκούντ και παρασέρνει πολύ κόσμο στο διάβα του.Είμαι σίγουρος ότι το μπινελίκι πάει σύννεφο.Θα πρέπει να γυρίσουν πίσω τώρα, μην “λακήσει” και κανείς υπό το άγρυπνο βλέμμα του “κομισάριου” της αποστολής και να τα γράψουν χαρτί και καλαμάρι τι αποκόμισαν απο το πρόγραμμα σαν παλιοί καλοί κλέφτες που είναι.Οχι ότι άλλοι πάνε πίσω. Ελπίζω, στα δικά μας τώρα, να καταφέρουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας οσονούπω, και… Read more »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Βάστα Ταγίπ!

Steve

Μόλις ανακοινώθηκε στον αντ1 ότι έγιναν συζητήσεις για κατασκευή απαρτιων του f35 από την ΕΑΒ πράγμα που θα αποφασιστεί από την νέα κυβέρνηση

George74

Παιδιά, πρέπει να σοβαρευτούμε και να τα δούμε τα πράγματα λίγο λογικά. Οι Αμερικανοί δε πρόκειτε να αφήσουν τους Τούρκους στα χέρια των Ρώσων. Πολύ μεγάλα τα συμφέροντα για να χαθούν. Από την άλλη ακούμε αμερικανούς γερουσιαστές, τον ΑΥΕΑ κτλ. αλλά αυτόν που δεν ακούμε είναι τον Τράμπ. Ενώ ο Τράμπ απειλεί και κακολογεί τους πάντες (κίνα, ιράν, μεξικό, βενεζουέλα, γερμανία, ευρώπη κτλ.) μέσω twitter, δεν ακούμε να λέει τίποτα κακό για Τουρκία ή ακόμη και πολλά για τους Ρώσους. Απλά συμπαθεί δυνατούς άνδρες, αντιδημοκράτες, δικτάτορες που αλλοιώνουν κοινωνίες, δημοκρατίες προς το οικονομικό συμφέρον τους. Γι’ αυτόν είναι το παν… Read more »

Evanos

Ο Ερντογάν εχεί πείσει τον εαυτό του ότι ειναι ο νέος Μωαμεθ ο Β´ο Πορθητής για αυτό ειναι επιρρεπής σε εγωιστικές επιπολαιότητες. Παίζει με τους Αμερικάνους το παιχνίδι του πατάω γκάζι μέχρι να στρίψει ο απέναντι.. Αλλα τώρα σιγά σιγά καταλαβαίνει ότι οι Αμερικανοί με το πολυαξονικό ούτε θα στρίψουν ουτε θα πάρουν το πόδι απο το γκάζι… Δεν ειναι μόνο το f 35 το διακύβευμα…εξάλλου μπορεί να βγει την 1η Αυγούστου μετά την έξωση του απο το προγραμμα και να πει ότι πάει για το Su 57…το πρόβλημα ειναι πλέον η θέση του στο δυτικό στρατοπαιδο…η ομαλή συντήρηση του… Read more »

Lefteris

ΤΩΡΑ μπορούμε να γράψουμε ότι δεν πρόκειται να τους παραδοθούν.
Εύχομαι μην δούμε στην θέση του το Su57E ή το Tempest.
Μήπως ή τούρκοι έχοντας ως γνώμονα την φθίνουσα ποιοτικά και αριθμητικά ΠΑ μας, ξέρουν ότι έχουν χρόνο μπροστά τους και βρήκαν ένα ωραίο διέξοδο να απεμπλακούν από την συμπαραγωγή;
Το F35 δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την βούληση του κράτους που το “κατέχει”.

Yiorgos

As I said before at other posts about this issue, Turkey will not get the F35 if they receive the S400. Refference to the comments about the President and that he only counts $$ the math is simple. The U.S and other countries have spend hundreds of billions of dollars to develop and produce the F35. The funds for 100 F35 to Turkey does not justify the risk of Rissia receiving access to the F35 technology. Especially when the 100 aircraft, if Turkey was going to purchase them, can be allocated to others. It is not even a decimal point… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

218
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 299
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά

Related News

Τι σημαίνει η πρωτη πτήση μαχητικού F-16 με ατρακτίδιο Legion

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon της aμερικανικής Αεροπορίας πέταξεs την πρώτη του επιχειρησιακή πτήση με το νέο σύστημα αισθητήρων πολλαπλών λειτουργιών επί του...

Η Elbit Systems θα βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει μαχητικά

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems, που εξειδικεύεται στους εκσυγχρονισμούς πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να βελτιώσει μαχητικά MiG-29.Σύμφωνα με το...

Μινι-Αεροπλανοφόρα και F-35: Το Νοτιοκορεατικό Ναυτικό δυναμώνει

Μια νέα ναυπήγηση πλοίου αμφιβίων αποβάσεων φιλοδοξεί να αλλάξει σύντομα τα δεδομένα προβολής ισχύος του Ναυτικού της Νοτίου Κορέας. Η ναυπήγηση ενός αποβατικού πλοίου που...

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...
- Advertisement -