Στην τελική ευθεία η FOS των Mirage 2000/-5 Mk2;

59
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το χρονίζον πρόβλημα συμφωνίας για την ομαλή υποστήριξη των μαχητικών Mirage 2000/-5 Mk2 μοιάζει να φθάνει στο τέλος του.

 

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στην “Διαύγεια”, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2018 την αρμόδια γνωμοδότηση της ΓΔΑΕΕ και προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου της 7ης τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ Νο. 28/00 με τις γαλλικές εταιρείες Dassault, Snecma και Thales. Μετά την αποδοχή και την έγκριση του σχεδίου, ακολούθησε η εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ να υπογράψει την τροποποίηση. Οπότε η υπογραφή της πρέπει προσεχώς να ακολουθήσει.

 

Κατά πάσα περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι τα γαλλικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας θα αποκτήσουν αισίως την πολυπόθητη FOS, εκκρεμότητα που μαστίζει την ΠΑ από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις δύο εκδόσεις τα Mirage εκτελούν σημαντικά εξειδικευμένα καθήκοντα, αξιοποιώντας είτε τον Exocet ή τον SCALP-EG. Επιπλέον, τα Mirage 2000-5 Mk2 φέρουν τον θαυματουργό MICA IR, με τον οποίο μπορεί να γίνει αναχαίτιση του αντιπάλου χωρίς να παρέχεται έγκαιρη προειδοποίηση στον τελευταίο!

 

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Η ταιβάν σκοπεύει να βγάλει σύντομα τα 2000-5 της για πώληση, μιλάμε για 56 αεροσκάφη με τις ίδιες δυνατότητες με τα γαλλικά 2000-5F, (πλήν Link 16) αλλα αρκετά νεότερα (κατασκευής 1997-98). Ο λόγος είναι ότι θέλει να αγοράσει F16 viper καινούργια. Το μεγάλο εμπόδιο εδώ μοιάζει η κίνα, αλλά επειδή μας δίνουν αεροσκάφη, (αποδυναμώνονται) και δεν τους δίνουμε εμείς (ενισχύουμε) ίσως υπάρχει ελπίδα Φυσικά ούτε λόγος για ανταλλαγή με F16 block 30 για τον ίδιο λόγο. Πρέπει να πληρώσουμε μετρητοίς μάλλον, και δεν νομίζω να πάνε πάνω απο 700-800 εκατομμυρια δολλάρια Αν πουλήσουμε τα block 30 και πιάσουμε τα μισά… Read more »

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Έστω και τα μισά Mirage της Ταϊβάν θα ήταν μεγάλη ενίσχυση.
Δυστυχώς τόσο η πολεμική αεροπορία όσο και το ναυτικό αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις γενικότερα αφέθηκαν στην τύχη τους για πολλά χρόνια.
Οι ανάγκες και των τριών όπλων είναι τεράστιες και τα χρήματα λίγα.
Γίνεται μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια προς τη σωστή κατεύθυνση αναμένουμε τα καλύτερα μέσα στα στενά οικονομικά πλαίσια.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εντάξει, δεν σας προλαβαίνουμε…

Gilan
Member
Gilan

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πιο σβέλτοι από εσάς….! smile

Stmts
Guest
Stmts

Ισχυει αυτη η πληροφορια?Αν μπορουν οι συντακτες να βοηθησουν.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Αυτο ειναι το καλυτερο σενάριο μακάρι να γινόταν

irst16
Guest
irst16

Αν πείσουμε τους Γάλλους να τους προσαρμόσουν irst σαν αυτό του Rafale F4 και link16 (αν αναβαθμιστούν αργότερα τα ΑΣΕΠΕ σε Globaleye χωρίς link16 θα είναι πεταμένα λεφτά) σε λογικές τιμές πάντα και υπάρχουν και πυρομαχικά (μην ξεχνάτε τα πυρομαχικά αυτά πάνε μαζί) είναι καλή προοπτική για την Γαλλική πτέρυγα της ΠΑ. Απλά πρέπει να ξεκαθαριστεί στους Γάλλους ότι δικινητήριο δεν μπορούμε να πάρουμε διότι η οικονομία δεν αντέχει ούτε τα καύσιμα οπότε ότι χρήματα είναι να πάρουν από εμάς στα αεροπλάνα θα τα πάρουν από τα Mirage, αλλιώς δεν το βλέπω να ασχολούνται. 30αρια και φαντομ δεν χρειάζεται να… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+1

Thras
Member
Thras

@tagg Πολύ καλή προοπτική η προσθήκη επιπλέον -5/9, από όπου και αν προέλθουν. Χρειαζόμαστε κατ’ ελάχιστον 40 αεροσκάφη με το δυνατόν κοινη διαμόρφωση. Αν μπορέσουμε να φτάσουμε τα 80 που ανφέρεις θα είναι ιδεατό σενάριο με την ΠΑ να έχει 120 F16 και 80 M2000-5/9. Μιλάμε για μία τεράστια δύναμη πυρός, ισχυρότερη από την ΤΗΚ και απόλυτα ικανή να προστατέψει τα εθνικά μας συμφέροντα. Οπότε με 1,1 δις γαι τα F16 και να υποθέσω 1,2 δις* ακόμα για τα Μ2000-5/9 κλείδώνουμε το Αιγαίο/Κύπρο για την επόμενη δεκαετία. * 56 αεροσκάφη Χ 12 εκ = 672 εκ Αναβάθμιση 56 Χ 4… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+1

FOX
Guest
FOX

Η ενίσχυση του στόλου είναι επιβεβλημένη, αλλιώς μόνο 24 μαχητικά πρέπει μεσοπροθεσμα να αποσυρθούν. Μεγάλο κόστος προς το όφελος. Με μια διαθεσιμοτητα 60% στα μονοθέσια αντιλαμβάνεστε για το αριθμούς μιλάμε…

irst16
Guest
irst16

Το θέμα είναι με τι θα φορέα η ΠΑ θα αξιοποιεί τους Scalp και Mica. Με μεταχειρισμένα Mirage με IRST και ling16 των 20 εκ ή/και με καινούργια Gripen NG των 65+ εκ. Τα μαχητικά έχουν έξοδα όταν πετάνε, αν δεν γράφουν ώρες πτήσεις (δεν είναι υποχρεωτικό για αποτροπή τα έχουμε κυρίως) δεν απαιτούν ούτε τέλη, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, ούτε τεκμήρια για την εφορία. Η ΠΑ έχει το “ελάττωμα” να θέλει να τα πετάει κιόλας, κάτι που είναι πολυτέλεια για τα οικονομικά της χώρας. Να διαλέξουν ή θα τα πετάνε (με τα χρήματα να πηγαίνουν αργά αλλά σταθερά σε κόστη… Read more »

adpanos
Member
adpanos

irst16
Ναι η πολεμική αεροπορία θέλει να πετάει κιόλας και καλά κάνει γιατί παίζει ρόλο και η εμπειρία του πιλότου. Δεν είναι μόνο το αεροσκάφος.

Το θετικό είναι πως από ένα σημείο και μετά, όσα αεροσκάφη και να προσθέσεις στην ΠΑ, οι ώρες πτήσεων θα παραμένουν σταθερές για το σύνολο των αεροσκαφών ανά έτος.
Δεν θα πετάνε όλα αφού και σήμερα τις απαιτούμενες ώρες = ανάγκες τις καλύπτεις .

Αρα πέρα το εφάπαξ ποσού, τα αεροσκάφη που θα προστεθούν ΔΕΝ θα αυξήσουν τα κόστη χρήσης και συντήρησης παρά σε ελάχιστο βαθμό.

irst16
Guest
irst16

Αν προσθέσεις αεροσκάφη με την προφανή επιλογή να κρατηθεί ο λόγος των πιλότων / μαχητικά ο ίδιος αναγκαστικά θα πρέπει να προσληφθούν νέοι πιλότοι. Οι οποίοι νέοι πιλότοι θα πρέπει να γράψουν κάποιες ώρες για να εκπαιδευτούν άρα οι συνολικές ώρες πτήσεων και οι συνακόλουθες δαπάνες σε καύσιμά και ανταλλακτικά θα αυξηθούν (τους μισθούς των πιλότων τους θεωρώ αμελητέους διότι δεν είναι μεγάλο ποσοστό (1 ώρα κόστος πτήσης ~= 1 έτος μισθοί) στο σύνολο του κόστους και δεν αποτελούν εκροή συναλλάγματος). Το θέμα εδώ από πλευράς εξοικονόμησης πόρων είναι να εκπαιδεύονται σε τακτικές μάχης περισσότερο σε εξομοιωτές (οι οποίοι με… Read more »

Χρήστος
Guest
Χρήστος

Να υποθέσω ότι ξέρεις από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις εκπαίδευσης των σύγχρονων μαχητικών Α/Φ. Κατά την γνώμη σου λοιπόν, η πολυετής, κοπιαστική και “στρεσογόνος” εκπαίδευση των αεροπόρων είναι πολυτέλεια η οποία μπορεί ευκολά να υποκατασταθεί με μερικά ξενύχτια στον υπολογιστή με Falcon 4. Από την μικρή μου εμπειρά, άνθρωποι σαν εσένα παθαίνουν ταχυκαρδία όταν κλείσει η καλύπρα, άσθμα όταν κουμπώσουν την μάσκα και λερώνουν το βρακάκι τους όταν εκκινήσει το “θηρίο”…. Σε λίγο θα μας πείς κι εσύ ότι κακώς πλήρωνονται και τα “πτητικά” (με τα οποία φτάνουν τον μισθό του συνκυβερνήτη της AEGEAN). Το μπράβο που αξίζει στους αεροπόρους… Read more »

irst16
Guest
irst16

Πτητικά ας πάρουν και τα διπλά με τις μισές ώρες δεν ενοχλεί αυτό το κόστος, τα χρήματα για καύσιμα και τα ανταλλακτικά που βγαίνουν έξω είναι το πρόβλημα. Τα Mirage της Ταϊβάν έχουν 600 ώρες και τα δικά μας 5000 ώρες ενώ αγοράστηκαν και μεταγενέστερα. Να υποθέσουμε ότι οι Ταϊβανέζοι κάνουν κάτι λάθος; Αν τυχόν οι Τούρκοι αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια πετρελαιοπηγή στην Συρία θα μας φλομώσουν στις παραβιάσεις διότι θα έχουν δωρεάν καύσιμο και εμείς όχι, νομίζεις ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε (ιδικά δε αν έχουμε αγοράσει και δικινητήριο); Την προσωπική σου γνώμη σε αυτό το υποθετικό ερώτημα θέλω… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+1

Mtsak
Member
Mtsak

+1. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να τα πάρουμε όλα, άλλωστε δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα συντηρήσουμε. Και τα μισά θα ήταν μάνα εξ ουρανού. Επίσης, από όσα διάβασα, υπάρχει μεγάλο απόθεμα MICA προς πώληση…

gdmast
Member
gdmast

Σωστά επισημαίνεις το θέμα των Mica. Προφανώς και θα πρέπει να μπουν πακέτο στη διαπραγμάτευση, αλλά έτσι και αλλιώς θα είναι σε κάποια καλή τιμή, αφού πάνε πλέον για F-16. Ακόμα καλύτερα βέβαια αν έχουν και τίποτα exocet (δε μπορεί να έχουν μόνο Mica). Βέβαια αυτά είναι όνειρα, αφού αν βγουν οι πύραυλοι αυτοί προς πώληση ανοικτά, θα ενδιαφερθούν και άλλοι, αλλά όσο νάναι ελπίζουμε. Ως προς τον αριθμό, ακόμα και με τα μισά είμαστε καλά. Γενικά αυτά τα αεροσκάφη είναι πράγματι μια λύση που θα πρέπει να εξεταστεί, αφού από άλλες πηγές δεν το βλέπω (πέραν των Γαλλικών που… Read more »

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Ευχάριστα νέα !!
Γίνεται δουλειά στο Υπουργείο Άμυνας όπως δυστυχώς δεν έγινε ποτέ εδώ και πολλά χρόνια….
Υπήρχαν φαίνεται άλλες προτεραιότητες τότε…..

Flight and Space
Admin
Famed Member

Κοιτάξτε, γράφετε ότι θέλετε, αλλά μην το γυρίζετε κάθε ποστ σε κομματική ή πολιτική τοποθέτηση. Πόσες φορές να το πούμε;

MisCo
Guest
MisCo

Οταν προβαινει κανεις σε μια διαπιστωση, γιατι πρεπει να εκλαμβάνετε ως πολιτικη τοποθετηση?

FOX
Guest
FOX

Νταξ δουλευομαστε και μεταξύ μας τώρα. Με 9 στα 10 ποστ λιβανισμα

PH II
Guest
PH II

Θύμισέ μου ποιός Υπουργός ματαίωσε το 2016 τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού του 2014 για FOS των M2000/-5 και αποφάσισε την ΜΗ επανάληψή του, με ποιό αιτιολογικό και τι ζητούσε από το ΓΕΑ. Κατόπιν εξήγησέ μας γιατί θυμήθηκε τώρα τον διαγωνισμό και γιατί πρέπει να τον λιβανίζουμε που χάθηκαν 4 χρόνια.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

ΟΚ αλλά η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι πολιτική ή κομματική τοποθέτηση.
Την επόμενη φορά θα είμαι πιο διακριτικός !!

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Συγγνώμη που παρεμβαίνω. Δεν ξέρω αν ο συν-σχολιαστής υπάγεται ή όχι σε κάποιο κομματικό επιτελείο, αλλά πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι οι εξοπλισμοί είχαν σταματήσει πολλά χρόνια επειδή οι προηγούμενοι ΥΠΑΜ δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν να πάνε κατηγορούμενοι για δωροδοκία μελλοντικά. Επιπλέον, πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι οι προμήθειες αμυντικού υλικού στη χώρα μας έχουν έντονη πολιτική και διπλωματική χροιά, κάτι απόλυτα λογικό, αφού ζούμε σε δημοκρατία και όχι στρατοκρατία. Ε δεν είναι λογικό λοιπόν και κάποια σχόλια να εμπεριέχουν μια δόση πολιτικής τοποθέτησης (θετικής ή αρνητικής); Προσωπικά δεν συμπαθώ τον νυν ΥΠΑΜ, αλλά αν έχει υπογράψει περισσότερα προγράμματα αμυντικών… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+1

Ripmaker
Member
Ripmaker

Πάντως η σύμβαση θα είναι για 85% διαθεσιμότητα και η γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών δουλεύει οπότε δεν θα αργήσουν οι πρώτες παραλαβές μόλις υπογράφει

sotbak
Member
sotbak

ΠΟΛΎ ΘΕΤΙΚΉ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Άσχετο θα φανεί το σχόλιο μου με την ανάρτηση περί FOS, η αυτονομία του Mirage 2000 χωρίς τις εξωτερικές δεξαμενές είναι τόσο απαγορευτικά μικρή;
Λογικά οι εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου στα φτερά επηρεάζουν αρκετά το αεροσκάφος σε ελιγμούς. Σωστά;

ThanosD
Member
ThanosD

3160 κιλα εσωτερικο καυσιμο.
Μικρο ςχρόνος ,
Νομίζω αρκεί για 30 λεπτά full χωρις μετάκαυση ,Κοιταω λίγο τις μοναδες ακομη βεβαια ,

Ο κινητήρας
Specific fuel consumption:
0.90(kg/daN.h) Dry engine thrust
Modules of M53 engine

Maximum thrust:
64 kN (14,300 lbf) military thrust
95 kN (21,384 lbf) with afterburner

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Παγκοσμίως τα μαχητικά αεροπλάνα σπανίως απογειώνονται χωρίς εξωτερικές δεξαμενές. Αν είναι να πάνε να κάνουν αποστολές σε πόλεμο ή κάποια μεμονομένη στρατιωτική επιχείρηση σε πολλές περιπτώσεις κάποια στιγμή απορρίπτουν τις δεξαμενές τους.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Μου κάνει εντύπωση καθώς εφόσον γνωρίζουν οι κατασκευαστές την ανάγκη για περισσότερο καύσιμο αντί να το έχουν εξωτερικά αναρτώμενο δεν προβλέπουν για εσωτερικές δεξαμενές.

Και περισσότερα σημεία ανάρτησης θα υπήρχαν και αεροδυναμικά η σχεδίαση θα ήταν ποιο καθαρή. Τουλάχιστον με το δικό μου σκεπτικό

sotbak
Member
sotbak

που να το χωρέσουν; Θα αυξηθεί ο όγκος της ατράκτου οπότε θα επηρεαστεί το σχήμα . Παρατήρησες πόσο πιο ογκώδες είναι το Φ-35Α, που έχει μεγάλη εσωτερική δεξαμενή, σε σχέση με το Φ-16 και πόσο πιο ευέλικτο είναι το Φ-16 ειδικά ως 30ρι χωρίς τις δεξαμενές στα πλάγια;

FOX
Guest
FOX

FOS, πόσα χρόνια για να υπογραφεί, αν ανοίξουμε κουβέντα για ενίσχυση του στόλου μεταχειρισμένα έχει νόημα;
Νομίζω ούτε η ηγεσία των επιτελείων ασχολείται με αυτό το ενδεχόμενο…

Panos71
Member
Panos71

Πολυ ενθαρρυντικά αυτα που γράφετε αγαπητη Πτηση αλλά δεν εχω καταλάβει….το σχολιο του tagg ως προς την πώληση μιραζ 2000-5 απο την Ταιβαν, εμπεριέχει ψήγμα αλήθειας, η ειναι υπερβολική η πληροφόρηση;

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Παιδιά, κάποιοι ξεφύγατε. Το άρθρο γράφει για την επικείμενη υπογραφή FOS. Η φαντασία ορισμένων έφτασε στο σημείο να γράφετε για αγορά μαχητικών απο Ταϊβάν και εκσυγχρονισμους από Γαλλία!

Η ΠΑ θα παραλάβει τα F-16V, νέα όπλα, συμβάσεις FOS για τα υπάρχοντα μαχητικά και εκπαιδευτικά. Ως εδώ! Μετά το 2025 ίσως να υπογραφεί η αγορά των πρώτων ΝΜΑ, το οποίο κατά 99% θα είναι το F-35.

Thras
Member
Thras

xaxaxaxa! Τον πόνο μας λέμε, τι να κάνουμε wink

Georgios
Member

Για ένα απλό FOS μιλάει το άρθρο και καταλήξαμε να αγοράζουμε 56 Ταιβανέζικα Mirage 2000-5 όπου τι περίεργο (;;;) θα τα αντικαταστήσουν με… F-16 Viper! Άρα η διεθνής αγορές μας δείχνουν τον δρόμο της απόσυρσης για τον τύπο και εμείς (δεν μπορώ να το πω πιο ευγενικά) κοιτάζουμε να φορτωθούμε και άλλα, παρά τις συνεχείς υποδείξεις της κατασκευάστριας Dassault, παρά του ότι ο τύπος δεν υποστηρίζεται πλέον. Το ενδεδειγμένο θα ήταν να πάμε για Rafale αν επιμείνουμε για τον άλφα βήτα λόγο Γαλλικά ή να τα αποσύρουμε και να στείλουμε και τα F-16 Block-30 να μας τα κάνουν και αυτά… Read more »

SKYHOOK47
Member
SKYHOOK47

Θα μπορούσαμε ίσως να αγοραστούν τα αεροσκάφη ή τα ανταλλακτικά τους (ή και τα δυο μαζί…Λέμε τώρα…)ως πηγή ανταλλακτικών για τον υπάρχοντα στόλο των -5 ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ που “σκούπισε” όλα τα ανταλλακτικά των AH-64A…

Larisaios
Member
Larisaios

Και με τα Adelaide κάπως έτσι ξεκινήσαμε και τώρα είμαστε στα πρόθυρα να τις αγοράσουμε. Μόνο ονόματα δεν έχουμε διαλέξει!

George
Member
George

Μόνο οι Αγγλοσάξωνες θα παίρνουν δικά μας ονόματα για τα καράβια τους?
Tasmanian Devil (Taz) η μια και Dingo η άλλη!

aris32
Member
aris32

η ταιβαν θελει να τα αποσυρει γιατι απλα δεν μπορει να τα υποστηριξη . τα γαλλικα δεν ειναι σαν αμερικανικα . οι γαλλοι πουλανε μεχρι 4ουβαθμου συντηρηση ο αμερικανος μεχρι πρωτο βαθμο και ολα τα αλλα πανε στο αμερικα για επισκευη ή στην εταιρεια συνεργατη της λοκχιντ . τα ταιβανεζικα μ2000-5 ειναι τα πρωτα μ2000-5 που βγηκαν απο την παραγωγη και τα πρωτα γαλλικα αεροπλανα που πηρε η χωρα αυτη οποτε καταλαβαινεις οτι μαλλον δεν κολησαν με την αεροπορια τους να το πω πιο απλα . με 600 ωρες ανα αεροπλανο και τα εχουν 15 χρονια μιλαμε για λιγες ωρες… Read more »

Chris
Member
Chris

Αντικατάσταση σχεδόν 1 προς 1, περισσότερη ομοιογένεια, αποκατάσταση ισορροπίας. Πιό ιδανική περίπτωση πεθαίνεις. Αντέχει όμως η τσέπη μας τέτοια αγορά;

sotbak
Member
sotbak

+1

adpanos
Member
adpanos

Γιώργος
“Άρα η διεθνής αγορές μας δείχνουν τον δρόμο της απόσυρσης για τον τύπο και εμείς (δεν μπορώ να το πω πιο ευγενικά) κοιτάζουμε να φορτωθούμε και άλλα, παρά τις συνεχείς υποδείξεις της κατασκευάστριας Dassault, παρά του ότι ο τύπος δεν υποστηρίζεται πλέον”

Οι διεθνείς αγορές δεν δείχνουν μόνο αυτό.
Οι Ινδοί και Αραβες τα αναβαθμίζουν, δεν τα αποσύρουν …. Εδώ μιλάμε για 5άρια και 9άρια όχι για τα παλιά EGM ….
Οπότε δεν στέκει σαν λογική.

Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σύμφωνα με ταϊβανέζικες πηγές, τα ανταλλακτικά των Μιράζ έχουν διπλάσιο κόστος από αυτά των F16 ενώ το κόστος πτήσης είναι κατά 1,5 φορά υψηλότερο.

gus
Guest
gus

Μπορειτε να παραθεσε τις πηγες?

CKfurious
Member
CKfurious
GUS
Guest
GUS

Ευχαριστω για τις παραθεσεις
Εμεις θα επρεπε να ειμαστε αυτοι που το ξερουμε καλυτερα απο ολους μιας κ τα χρησιμοποιουμε εδω κ δεκαετιες

Spirit
Guest
Spirit

Εχουν κάποιες ανακρίβειες πάντως μέσα, όπως για παράδειγμα την εμβέλεια των MICA σε σχέση με τους AIM-120. Σε σαιτ της taiwan αναφέρεται εκτόξευση πυραύλου και κατάρριψη drone στα 67Km!!!
Επίσης να επισημάνω ότι εμείς έχουμε κάποια στοιχεία κόστους που φαίνεται τουλάχιστον ένα 20% ως ΚΩΠ μεγαλύτερο των F-16.

adpanos
Member
adpanos

“Fighters generally need to be upgraded after 15 years of service. Taiwan asked France to upgrade its Mirages in 2012, but France, under pressure from China, forced Taiwan to withdraw its request by demanding a sky-high price.” Αυτό μας δείχνει πως η τιμή έχει και τους πολιτικούς λογους της να είναι υψηλή. Στην δικιά μας περίπτωση δεν γνωρίζω αν θα ήταν στα επίπεδα τις Ταιβάν. Τώρα αν το αεροσκάφος είναι κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με τα F16 αλλά προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω SKALP , MICA IR , για εμένα δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι ειδικοί θα γνωρίζουν καλύτερα. Υπάρχει κάποια… Read more »

Mtsak
Member
Mtsak

Η Taiwan είχε πρόβλημα ακόμη και στην υποστήριξη των M2000 από το 2009 εξαιτίας των πιέσεων της Κίνας. Ίσως αυτός ο λόγος που είναι ασύμφορη, για αυτούς, η παραμονή σε υπηρεσία των M2000.

adpanos
Member
adpanos

Ritis75
Ωραία , αν θέλουν να τα ξεφορτωθούν εμείς πρέπει να είμαστε διαθέσιμοι να τους τα αγοράσουμε. Βέβαια δεν ξέρω αν ενδιαφερθούν και οι Ινδοί ….

Με 120 F16 (V & Advance) και 80 M 2000-5 συν τα παλαιά 30 & M2000 θα έχουμε το πάνω χέρι στην αεροπορία για χρόνια.
Ενα Link 16 και ένα IRST στα Mirage και τέλος . Μακάρι να έπαιρναν και AESA …

Ακούει κανείς ? Βλέπει τις ευκαιρίες ?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποια 30 παλαιά Μ-2000 μας ? 18 έχουμε. Αυτά σε κάποια χρόνια θα πρέπει να αποσυρθούν. Είναι ήδη τεχνολογικά ξεπερασμένα. Για τα Μ-2000-5 είναι απίθανο να φτάσουμε να έχουμε 80. Για να έχουμε 110 Μ-2000EGM/-5 αυτό δεν θα γίνει ούτε που να ήμασταν η Γαλλία. Στην καλύτερη περίπτωση να αγοραστούν ακόμη 16 Μ-2000-5 για να φτάσουμε να έχουμε 2 Μοίρες. (20 αεροπλάνα η κάθε μία) Ακόμη και 6-10 να καταφέρουμε να αγοράσουμε θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. (π.χ έστω 2 Μοίρες -5 με 15 αεροπλάνα η κάθε μία) Link 16 πρέπει να μπει. Για IRST δύσκολο. Για να αλλάξουν ραντάρ… Read more »

adpanos
Member
adpanos

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

τα παλαιά 30 & M2000 = F16 block 30 & M 2000 EGB/BGM
https://www.haf.gr/arsenal/f-16-cd-block-30-50/

Evian
Guest
Evian

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά καμία σχέση η σύμβαση ΑΩ με τη FOS.

George
Member
George

Ωραία! Να χρησιμοποιήσουμε τις επιστροφές για τα M-2000 της Ταιβαν και για κανά upgrade σε MkIII να γλιτώσει και το ΠΝ από τα go slow Γαλλικά καράβια smile
Η αλήθεια πάντως είναι ότι χρειαζόμαστε λύσεις τώρα και όχι για το 2025-2030…..

Makis
Member
Makis

Δείτε λίγο αυτό Είναι εφικτό να μπει το Irst του rafale σε Mirage κατα το πρωτυπο αυτο?
http://4.bp.blogspot.com/-DOxKdyx0Iwg/Tf5l6aye7AI/AAAAAAAAAJY/sCe1WgFMkTU/s1600/Mirage+2000+Upgrade+Prototype.jpg