Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες με την Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι το είχαμε ζητήσει.

«Υπενθύμισε -όπως έχει υπενθυμίσει και στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. που μετέχουν στη Διάσκεψη, αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω επιστολών που απέστειλε- ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα τα διεκδικήσει υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο. Επίσης, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου του 2019 για το θέμα και της Λιβύης και των “μνημονίων” Τουρκίας-Σάρατζ, τα οποία χαρακτηρίζονται άκυρα, ανυπόστατα και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις επιστολές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι θεματοφύλακες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου του 2019 και δεν μπορεί να έχουν διαφορετική θέση, παρά να την υπερασπιστούν.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι σαφές ότι η Γερμανία, ως φιλοξενούσα τη Διάσκεψη, δεν ήθελε να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα θαλασσίων ζωνών.

«Ήθελε να περιοριστεί καθαρά στο ζήτημα της ενδεχόμενης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Έχει φυσικά στο μυαλό της το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες σε όλους. Αποτυπώνονται στα κοινά μας συμπεράσματα. Κανείς δεν τις αγνοεί. Όλοι τις λαμβάνουν υπόψη. ΟΙ διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη, είπε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι’ αυτό, συμπεριλαμβανομένου του βέτο.

«Και αυτό είναι ένδειξη αποφασιστικότητας ότι προασπίζουμε τις ελληνικές θέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί. Και μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατώτερο επίπεδο, στο επίπεδο των Υυουργών», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο από όλες τις τοποθετήσεις του κ. Χάφταρ ότι εφόσον αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη όχι μόνο θα ακυρώσει τα “μνημόνια” με την Τουρκία, αλλά στην περίπτωση που η πολιτική λύση περιλαμβάνει τον κ. Χάφταρ, θα προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε ξεκινήσει και διακόπηκαν το 2010.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστούμε. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες», ξεκαθάρισε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των νησιών και διεθνοποίηση του προβλήματος. «Χθες ξεκινήσαμε κάποιες επιστροφές για να δούμε ότι δουλεύει αυτός ο δίαυλος. Έχει σημασία ότι τηρήθηκε η διαδικασία. Δηλαδή, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν. Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιεί τον σύνδεσμο της Τουρκίας. Και ο σύνδεσμος της Τουρκίας μέσω της Frontex φροντίζει για την επιστροφή. Άρα, άνοιξε ένα κανάλι και δουλεύει. Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας, που είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020», ανέφερε.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί υπήρξε συναίνεση στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό και για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος που θα εκλεγεί και αυτό θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί. Ο κ. Σαμαράς, όντως θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και όπως και ο ίδιος αναφέρει “αν ήμουν εδώ, θα ψήφιζα την κυρία Σακελλαροπούλου”. Είναι ξεκάθαρος ο πρώην πρωθυπουργός», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως είναι ξεκάθαρο από το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνέντευξη που έδωσε ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου έχει πολλούς συμβολισμούς.

«Πρώτη γυναίκα στην αρχή μιας νέας δεκαετίας, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για μια Ελλάδα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση», υπογράμμισε.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι δύο αρχές πρυτάνευσαν στη λογική της κυβέρνησης, να υπάρχει δικαιοσύνη με τον μέγιστο βαθμό αναλογικότητας και να υπάρχει κυβερνησιμότητα. «Γι’ αυτό ερχόμαστε και χτίζουμε πάνω στο μοντέλο ενός εκλογικού νόμου που εφαρμόστηκε περίπου 15 χρόνια στην Ελλάδα, βγάζοντας κυβερνήσεις από πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς και του ΣΥΡΙΖΑ, με το μόρφωμα του κόμματος του κ. Καμμένου» προσέθεσε, εξηγώντας ότι ο προηγούμενος εκλογικός νόμος είναι η βάση, με το μπόνους να ξεκινά από το 25% και να αυξάνεται κλιμακωτά σε σημείο ώστε ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό, όπως αυτό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να μπορεί να σχηματίσει μια άνετη αυτοδυναμία, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει.

«Θέλουμε η χώρα να μπορεί να κυβερνιέται. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό πως υπήρξε αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά της εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί το τελευταίο 6μηνο του 2019 τρέξαμε πολύ γρήγορα. Είχαμε 32 νομοσχέδια. Είχαμε ένα νέο Σύνταγμα. Είχαμε μια πολύ σοβαρή ανάκαμψη στην οικονομία. Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα αν υπήρχε ακυβερνησία ή εάν υπήρχε ένα παζάρι απέναντι σε αυτά που είχαμε εμείς προδιαγράψει και τα οποία τα τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε δεν υπάρχει κανένα αρνητικό άρθρο και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, το θέμα των εισφορών και εκείνο της ανταποδοτικότητας σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά από κάποια χρόνια εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στο νομοσχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση, θα υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, τις ασφαλιστικές εισφορές σε κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεύτερον, αυτοί που δουλεύουν πάνω από 30 χρόνια θα δουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης και να καταλήγουν πάνω από το 50%, πέραν της εθνικής σύνταξης.

«Άρα, μιλάμε για σημαντικές αυξήσεις για ανθρώπους που έχουν δουλέψει πολύ. Και αυτό θα γίνει με έναν μόνιμο τρόπο, ώστε οι συνταξιούχοι να βλέπουν πλέον αυξήσεις. Αυτό θα καλλιεργήσει και στους εργαζόμενους τη νοοτροπία ότι πράγματι αξίζει να πληρώνω τις εισφορές μου, γιατί θα είναι μια αποταμίευση και διασφάλιση ότι θα πάρω μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον», συμπλήρωσε ενώ μίλησε και για τον κατώτατο μισθό ο οποίος είπε ότι είναι σε διαδικασία αναπροσαρμογής κατ’ έτος και πέρυσι είχε γίνει μια μεγάλη αύξηση. «Φέτος, θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο η διαδικασία αναπροσαρμογής, όπως προβλέπεται στο νόμο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είχαμε αναπροσαρμογή και της κατώτατης κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς τι κάνουμε; Ερχόμαστε και λέμε ότι, εφόσον φεύγουμε από τη σύνδεση με τον κατώτατο μισθό και φεύγουμε από τη σύνδεση με το εισόδημα και πάμε σε κλάσεις, ορίζουμε την πρώτη κλάση εκεί που πρέπει. Και θα μείνει αυτή η κλάση εκεί. Δεν θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», είπε.

Επίσης είπε ότι κατόπιν εισήγησης Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός εισηγείται την αύξηση του κατώτατου μισθού τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

«Είχαμε βάλει στόχο από το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας -το είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η αύξηση αυτή να είναι τέτοια ώστε σε μια τριετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει περίπου στα 703 ευρώ. Σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ. Επομένως, υπάρχει ακόμα περιθώριο. Δρομολογείται μια αύξηση και η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις επενδύσεις. Είπε ότι «έχουν αρχίσει να “τσιμπάνε” προς τα πάνω σημαντικά», όχι μόνο λόγω των σχεδίων του ιδιωτικού τομέα αλλά και κυρίως κάποιων σοβαρών παρεμβάσεων στον αναπτυξιακό νόμο και στη διαδικασία του ΕΣΠΑ. «Ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από έργα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ξεμπλοκάρει. Είχαμε εγκρίσεις στον αναπτυξιακό νόμο περίπου 150 εκατομμυρίων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ είχαμε μόνο περίπου 45 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2019. Η Κασσιόπη είναι έτοιμη και είναι στον προγραμματισμό του πρωθυπουργού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να επισκεφθεί την Κέρκυρα», σημείωσε προσθέτοντας πως μια σειρά από δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία μας αποσυνδέεται από μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρώπη.

«Οι προσδοκίες είναι σε υψηλό 12 ετών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλό 19 ετών. Οι κατασκευές σπάνε όλα τα ρεκόρ των τελευταίων ετών. Αυτό δείχνει ότι οι περιουσίες των Ελλήνων, τα σπίτια μας ξαναποκτούν την αξία που έχασαν. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις. Αυτή είναι η εκτίμηση με βάση τα τελευταία στοιχεία και αυτό θα βοηθήσει να πάμε καλύτερα και το 2020», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
YiorgosNikolaos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Ελπίζω οτ για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα θα αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής, ο χρήστης θα ανακυριξει ΑΟΖ με την Κύπρο, και Αιγιπτο, ο χρήστης Ιταλία, Γερμανία και μονομερος με Αλβανία, Τουρκία και Λιβύη, ο χρήστης θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ και τον εναέριο χώρο στα 12νμ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μια μέρα, και χθες, αλλά και όχι στο μακρινό μελλον. Είναι η ώρα να καλέσουμε την μπλόφα της Τουρκίας.
Το μπλα μπλα πρεπε να τελειώσει και να βγούμε από τα 38 χρόνια απραξίας για τα εθνικά μας δικαιώματα.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Yiorgos Αγαπητέ Γιώργο, παρακολουθώ όπως ξέρεις εδώ και καιρό με προσοχή τις παρεμβάσεις σου, και εμπιστεύομαι τη γνώμη σου λόγω εγνωσμένου expertise σου, ως επί πολλά έτη ανώτερος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ. Πιστεύεις πράγματι ότι η Τουρκία απλώς μπλοφάρει, και θα κάνει πίσω (δηλαδή δεν θα κινηθεί στρατιωτικά) σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα που αναφέρεις; Ειλικρινά με ενδιαφέρει πάρα πολύ η γνώμη σου. Επίσης: Ως έγκριτος παρατηρητής, πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή για κάθε ενδεχόμενο, ή χρειάζεται μια περίοδο προπαρασκευής, για βελτίωση της επάνδρωσης των μονάδων, επαναφορά ακινητοποιημένου κυρίου υλικού σε υπηρεσία, συμπλήρωμα του αποθέματος… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Νικολαε, Σε ευχαριστώ για την εκτίμηση σου και θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου όσο πιο καλά μπορώ μιας και δεν γνωρίζω τα αμυντικά σχέδια της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η Τουρκία μπλοφαρει εδώ και 30+ χρόνια γιατί βασίζεται στην Ελληνική υποχωριτικοτητα και στον συνεχή κατευνασμο της Ελλάδας προς την Τουρκία. Όσο η Ελλάδα πιστεύει ότι όσο δίνει στην Τουρκία η Τουρκία θα σταματήσει τότε γιατί να πάει η Τουρκία σε πόλεμο? Η μπλόφα είναι η “αιτία πολέμου” εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα εθνικά ύδατα στα 12νμ. Πως θα πάει σε πόλεμο η Τουρκία εναντίον μιας χώρας η οποία… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αγαπητέ Γιώργο,
σ’ ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Θα επανέλθω με σχόλια. Μου φαίνεται πειστικό αυτό που λες, αλλά νομίζω ότι η Ελλάς, παρά το ότι έχει αξιόλογες ένοπλες δυνάμεις, έχει ορισμένα “κενά” στα σκαλοπάτια της πιθανής κλιμάκωσης, και νομίζω αυτό την κρατά πίσω.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Νικολαε,
Περιμένω τα σχόλιά σου με ανυπομονησία.
Γιώργος