Yeni Safak: Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει ισραηλινά Heron

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται αν αποκτήσει ισραηλινά UAV Heron, δεδομένου πως η χρήση των Bayraktar από το Τουρκικό Ναυτικό, έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο Αιγαίο, αναφέρει η φιλοκυβερνητική Yeni Safak.

Το τουρκικό δημοσίευμα δεν μας λέει κάτι νέο. Η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε πριν ένα χρόνο να μισθώσει επτά UAV’s Heron από το Ισραήλ για τρια χρόνια, με σκοπό να ενισχύσει της ικανότητες παρακολούθησης, επιτήρησης και αναγνώρισης στο Αιγαίο. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας, είχε ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στις 1 Φεβρουαρίου 2018 για τη σχετική προμήθεια, η οποία εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και αφορά συμφωνία του υπουργείου Άμυνας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή ενοικίαση με καθεστώς leasing, επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο στη πορεία και για άγνωστο λόγο, η συμφωνία “πάγωσε.”

Αυτό που οι Τούρκοι αδυνατούν να καταλάβουν (όπως και πολλοί Έλληνες δυστυχώς), είναι πως η τυχόν προμήθεια Heron δεν θα γίνει ως αντίμετρο στη χρήση τουρκικών Bayraktar και ANKA. Η Ελλάδα τα χρειαζόταν (ή τα χρειάζεται) για να τα χρησιμοποιήσει ως μέσα θαλάσσιας επιτήρησης, τουλάχιστον μέχρι την έλευση των εκσυγχρονισμένων P-3, για να καλύψει το “κενό” μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν σκόπευε ποτέ να αποκτήσει Heron για να καταρρίψει αντίστοιχα τουρκικά UAVs.

Σαφώς η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρόλους επιτήρησης/παρενόχλησης/επίθεσης κατά στόχων με ελαφρά πυρομαχικά προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην αντιπαράθεση στο Αιγαίο, ωστόσο η λύση δεν βρίσκεται στην επιστράτευση αντίστοιχων μέσων από τη πλευρά της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον της χώρας για την απόκτηση Heron, φαίνεται πως έχει “παγώσει.”

 

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ B’, Πολεμικό Ναυτικό)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
gdmast
Member
gdmast

Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά. Θα λογοδοτήσει κάποιος επιτέλους?

Gianos
Guest
Gianos

Πήγαν να το περασουν σε ευρωπαϊκό κονδύλι μη στρατιωτικο προφανώς. Φυσικά η απόπειρα απέτυχε.

MisCo
Guest
MisCo

ερρμμμμ… τι διαολο? Ποτε ακυρωθηκε και δεν πηρα πρεφα? Αφου ολοι συμφωνησαν….

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Έχετε πληροφορίες ότι πάγωσε; Η απλώς δεν έχετε πληροφόρηση και βάση αυτού πιθανολογείτε ότι πάγωσε; Έχει μεγάλη διαφορά…

gdmast
Member
gdmast

Μάλλον η πιθανολόγηση προέκυψε από το ότι δεν ζούμε πλέον σε χώρα αλλά σε …κατάψυξη.

randomname
Member
randomname

https://youtu.be/qOTYgcdNrXE
Δεν κολλάει με το θέμα. Αλλά το βίντεο είναι κορυφαίο, με πολλές χρήσιμες πληροφορίες εκ τον έσω, και νέο οπτικοακουστικό υλικό πάνω σε πράγματα στα οποία έχετε αφιερώσει ολόκληρα άρθρα. (πχ, η βύθιση ενός πλοίου στην πρόσφατη rimpac με πολλαπλούς πυραύλους). Από τα πλέον ποιοτικά επιστημονικά/εκπαιδευτικά κανάλια στο YouTube.

Chris
Member
Chris

Κάτι που να μην έχει “παγώσει” θα ήθελα να ακούσω. Το πολιτικό σύστημα δίνει τη δική του μάχη επιβίωσης που προφανώς είναι σημαντικότερη από την επιβίωση της χώρας.

SpaceMan
Member
SpaceMan

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε για ποιό λόγο πάγωσε..

PH II
Guest
PH II

Οι κακές γλώσσες λένε ότι η συμφωνία πάγωσε όταμ στο Ισραήλ έμαθαν ότι επρόκειτο να τους πληρώσουμε σε “σκληρό” νόμισμα, δηλαδή σε στραγάλια. Φοβήθηκαν μην σπάσουν δόντια κλπ κλπ. Διότι από ευρώ, άδεια η τσέπη. Και αφού αναρωτιέστε για τα Heron, ας κάνετε και καμία ερώτηση για τα Viper. Ο Καμένος στην Βουλή διεμήνυε ότι το αργότερο τον Οκτώβριο, άντε Νοέμβριο του 2018 θα ήταν στις ΗΠΑ τα δύο F-16C & D για να ξεκινήσει το R&D. Φθάσαμε Μάρτιο 2019 -καλό μήνα παρεμπιπτόντως- και κανένα ελληνικό πετούμενο δεν πέρασε τον Ατλαντικό. Ο Τσακαλώτος από την άλλη, λέει στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους… Read more »

ΚοST
Guest
ΚοST

Θέλοντας να σας καθησυχάσω, θα σας αποκαλύψω ένα επτασφράγιστο μυστικό: Όλα αυτά περί παγωμάτων, αέναων μη δεσμευτικών διαλόγων κλπ δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια των εχθρών. Στην πραγματικότητα η αμυντική μας βιομηχανία παράγει ασταμάτητα σε μυστικά εργοστάσια κάτω από τη γη και μόνο τη νύχτα (για να μη φαίνονται οι καπνοί) τορπίλες, UCAV, φρεγατοκορβετοαντιτορπιλικαεροπλανοφορουποβρυχια κ.ά. Ολες αυτές οι έγκυρες πληροφορίες προέρχονται από ανώτατη πηγή γνωστή και από το σινεμά (άντε θα την αποκαλύψω αν και δεν κάνει, είναι ο στρατηγός Δαρείος). Και τώρα κοιμηθείτε ήρεμοι!!!