«Πετώντας ψηλότερα από τον Όλυμπο», ισραηλινές εντυπώσεις από τον «ΗΝΙΟΧΟ»

2
6447
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 122
  •  
  •  

Τις προηγούμενες ημέρες πολεμικά αεροσκάφη της αεροπορίας του Ισραήλ βρέθηκαν στην Ελλάδα, όπου συνεκπαιδεύτηκαν με ιταλικά F-35 και Tornado, αμερικανικά F-16 και ελληνικά F-16, Mirage και F-4, πάνω από χιονισμένες βουνοκορφές και ευρείες εκτάσεις της χώρας, σε μία από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις εναέριων μέσων της Ισραηλινής Αεροπορίας εκτός του Ισραήλ.

Για μία εβδομάδα μαχητικά F-16C/D «Barak» της 109Sq και 117Sq συμμετείχαν στην άσκηση «Ηνίοχος 2019». Μαζί τους ήταν πολεμικά αεροσκάφη από διάφορες χώρες, με τα οποία εξασκήθηκαν στην άμυνα, την επίθεση και την αποφυγή, μαθαίνοντας οι χειριστές τους πως να γίνουν καλύτεροι μαχητές. Μιλώντας στην ιστοσελίδα της Ισραηλινής Αεροπορίας, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ramat-David επισημαίνει: «Η άσκηση είναι σημαντική για εμάς. Η Ισραηλινή Αεροπορία παρουσίασε τις ικανότητές ισχύος της, συντονισμού και τροποποιήσεων, καθώς επίσης τη δύναμή της να απενημερώνει και να βελτιώνεται κατά την εξέλιξή της».

 

Οι Ισραηλινοί πήραν μέρος και στις δύο ομάδες («Κυανοί» και «Ερυθροί»), δίχως να είναι γνωστά τα σχέδια των δύο πλευρών. «Κάθε ημέρα, η κάθε πλευρά πειραματίζεται να παρουσιάσει το καλύτερο πλάνο και τα αποτελέσματα εξετάζονται στην απενημέρωση», τονίζει ο διοικητής της 117Sq. Αυτή είναι η 5η χρονιά που το Ισραήλ συμμετέχει στον «Ηνίοχο». «Έχουμε την ικανότητα να απογειωνόμαστε από το Ισραήλ με μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και να αναπτυσσόμαστε σε μία ξένη χώρα για μία εβδομάδα. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που το πετυχαίνουν. Συγχρόνως συσφίγγουμε τη συνεργασία μας με ξένους στρατούς, από το επίπεδο των τεχνικών στις κοινές πτήσεις, επομένως αποδεικνύουμε τη θέση μας ως μία σημαντική, πολύ ισχυρή αεροπορία».

 

Τέσσερα F-16 διακοσμημένα με τα ισραηλινά διακριτικά είναι έτοιμα για απογείωση στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Αρκετά λεπτά μετά θα απογειωθούν για μία εκπαιδευτική έξοδο, μαζί με ξένα μαχητικά. Η συνεργασία με άλλες αεροπορίες δεν είναι εύκολη. «Οι χώρες μας είναι διαφορετικές – πετάμε διαφορετικά και βασίζουμε τον τρόπο επιχειρήσεων σε διαφορετικές νοοτροπίες. Τότε έχουμε 5 ώρες να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, να σχεδιάσουμε μαζί και να εργαστούμε μαζί με επιτυχία. Χειριζόμαστε το ίδιο αεροσκάφος, που σημαίνει ότι έχουμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλο, και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερο και περισσότερο κάθε χρόνος που περνά. Ο τρόπος σκέψης μας είναι ίδιος με τον ισραηλινό και δοκιμάζουμε να ενεργούμε όπως αυτοί – fly low and hit hard», συμπληρώνει χειριστής ενός ελληνικού F-16.

 

«Το τοπίο ήταν άγνωστο, οι απειλές ήταν διαφορετικές από αυτές που είμαστε συνηθισμένοι. Τα πολλά αεροσκάφη στον αέρα δημιουργούν χάος και η επικοινωνία στα Αγγλικά τα κάνει δυσκολότερα. Έμοιαζε σαν εκδοχή του “Πύργου της Βαβέλ”, όπου έχουμε διαφορετικές μοίρες από πολλά έθνη, με διαφορετικά αεροσκάφη, να πετούν σε μια διαφορετική αποστολή, αξιοποιώντας διαφορετικά όπλα. Δεν περίμενα η άσκηση να πάει έτσι άψογα», καταλήγει πιλότος της 117Sq.

 

Yassou! H Ελληνική και Ισραηλινή Αεροπορία συνεκπαιδευονται και συνεργάζονται εξαιρετικά!


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 122
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Δεν αντέχεται η αναμονή, δώστε κάποιο στοιχείο για τις επιδόσεις των δικών μας πιλότων. beg

Nick
Guest
Nick

“”” χωρις να είναι γνωστά τα σχέδια των δυο πλευρών “””
war games χαμός θα έγινε .