Yassou! H Ελληνική και Ισραηλινή Αεροπορία συνεκπαιδευονται και συνεργάζονται εξαιρετικά!

31
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 68
  •  
  •  

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ γίνεται όλο και στενότερη, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ισραηλινή Αεροπορία, επισημαίνοντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζουν οι Ισραηλινοί πιλότοι από την συνεκπαίδευση με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορία“, δηλώνει ο επισμηναγός Υ., πιλότος της 201Sq “One” που επιχειρεί μαχητικά F-16I. Η συνεργασία των δύο Αεροποριών περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και στις δύο χώρες, σενάρια αερομαχιών και κοινές αποστολές ελικοπτέρων. Τελευταία από αυτές ήταν η παρουσία ισραηλινών F-16 στην Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ιδιαίτερη διαμόρφωση του ελληνικού εδάφους.

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16I Sufa στην 110ΠΜ – Σκοπός, σενάρια, μέσα

Η συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στους Ισραηλινούς, ένα από τα οποία είναι η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. “Η απόσταση επιτρέπει την εξοικείωση σε πολύωρες πτήσεις παρόμοιες με αυτές που πετάμε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων“, υπογραμμίζει ο επισμηναγός I’, επικεφαλής των θεμάτων Ευρώπης και Ασίας για την IAF. Και συμπληρώνει: “Η άσκηση στην Ελλάδα μας προσέφερε την ευκαιρία να πετάξουμε πάνω από μεγάλες εκτάσεις και τα ψηλά βουνά βοήθησαν στην προσομοίωση του επιχειρησιακού θεάτρου“.

Πρόσθετο πλεονέκτημα των κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει στο Ισραήλ να γνωρίσει τα νατοϊκά αεροπορικά πρότυπα. “Η διαφορά των δύο Αεροποριών είναι εμφανής στην εκπαίδευση: τα μέλη του ΝΑΤΟ πετούν με μεγαλύτερους σχηματισμούς στον ουρανό, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία προκρίνει μικρότερους σχηματισμούς τεσσάρων αεροσκαφών“.

Ισραηλινά F-35I Adir νότια της Κρήτης για βολές πυραύλων αέρος-αέρος!

Άλλη διαφορά των Ισραηλινών με τους Έλληνες υπάρχει στη διεύθυνση των ασκήσεων: στην Ισραηλινή Αεροπορία είναι υπεύθυνος ένας κεντρικός σταθμός ελέγχου, αλλά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται υπεύθυνος ο διοικητής αποστολής. Σε μια συνδυασμένη άσκηση τα ελληνικά μαχητικά φθάνουν σε αυτήν από διάφορες βάσεις, ενώ τα ισραηλινά πετούν από την ίδια βάση έπειτα από κοινή ενημέρωση. “Είμαστε αρκετά επικεντρωμένοι στην εκπαίδευσή μας. Καταπιανόμαστε στο σύνολο των λεπτομερειών όποτε ένας σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών απογειώνεται σε αποστολή – Πιστεύουμε ότι κάθε χειριστής είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί επαγγελματικά στο κόκπιτ για να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα“, εξηγεί ο επισμηναγός Y’.

Φωτογραφίες από την παρουσία της Αεροπορίας Στρατού σε Ισραήλ και Κύπρο

Διαφορά υπάρχει ακόμη στη διαδικασία της απενημέρωσης. Για τους Έλληνες θεωρείται επιτυχής μία αποστολή ακόμη και στην περίπτωση που κατά την εκπλήρωσή της αναχαιτιστούν αρκετά (φίλια) μαχητικά, κάτι που οι Ισραηλινοί αποκλείουν εξ αρχής. “Έχουμε έναν αξιοσημείωτο σκοπό και αυτός είναι να φέρουμε πίσω με ασφάλεια καθένα από τα μαχητικά“, επισημαίνει ο επισμηναγός Y’.

 

Στον φετινό “ΗΝΙΟΧΟ” θα βρεθουν στην Ελλάδα μαχητικά της 109Sq “Valley”, που επιχειρεί αεροσκάφη F-16C/D Barak. Ισραηλινά μαχητικά πετούν συχνά πάνω από την Ελλάδα, με το κυριότερο σενάριο να περιλαμβάνει την καταστροφή ενός στόχου που οι Έλληνες προστατεύουν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών τα ισραηλινά μαχητικά καταρτίζονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό.

 

Όταν οι Ισραηλινοί «επιτέθηκαν» στην ΠΑ… την περασμένη εβδομάδα!

Πέρα από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα σε μια κοινή άσκηση με μία χώρα όπως η Ελλάδα, η πτήση σε μια ξένη χώρα προσφέρει επίσης στην Ισραηλινή Αεροπορία την ευκαιρία να εξοικειωθεί σε μία διαφορετική κουλτούρα, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο οργανωτικό. “Οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες έχουν ένα παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα στη συνεργασία μας με την Ελλάδα – Και οι δύο είναι δυναμικοί στον χαρακτήρα, ανοικτοί και ειλικρινείς“, σημειώνει ο επισμηναγός I’. “Έχουμε παρόμοια κουλτούρα – Μοιραζόμαστε τις ίδιες μεσαανατολικές παραδόσεις και βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο είναι βολικό. Οι Έλληνες μας βοήθησαν σε κάθε τι χρειαζόμασταν, από το να μοιραζόμαστε δόγματα μάχης και τακτικές πτήσης, έως την εξοικείωση με το ξένο έδαφος και συμβουλές σχετικά με επιχειρήσεις από κοινού με Α/Α συστήματα Patriot. Δημιουργήσαμε καλές σχέσεις που αποτέλεσαν το θεμέλιο για την επιτυχία του συνόλου της εκπαίδευσης. Οι Έλληνες έχουν ζεστή διάθεση, όπως εμείς. Αγαπούν να δουλεύουν σκληρά και δεν φοβούνται να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Είμαι ενθουσιασμένος να πετώ μαζί τους ξανα“, καταλήγει ο επισμηναγός Y’.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 68
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Shimon
Guest
Shimon

Μην κοιτάτε που οι Εβραίοι είναι λίγοι στον αριθμό και δεν έχουν πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές, παρόλα αυτά όμως παραμένουν συγκριτικά ο πιο εξελιγμένος (δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση άλλωστε) και πνευματικός λαός στη περιοχή και αποτελούν συμαντικό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Παλαιά Διαθήκη)

https://youtu.be/FjQdB0C6ypo

Μήτσος
Guest
Μήτσος

Από πότε είναι πολιτιστική μας κληρονομιά η μυθολογία των Ευραίων (παλαιά διαθήκη);

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Λίγους δεν τους λες τους Εβραίους. Λίγοι είναι οι Ισραηλινοί. Ο Εβραικός λαός σαν κοινο με εμάς δεν έχει την παλαιά διαθήκη. Δική τους είναι και αν την δούμε μόνο ιστορικά ο εβραικός λαός μοιάζει λίγο με τους Δωρειοίς αλλά όχι τόσο ανεπτυγμένοι. Μια ζωή πολεμούσαν, συνεχώς πόλεμοι μέχρι να φτάσουν στην γη Χαναάν. Το σημερινό Ισραήλ υποστηρίζεται από όλη την παγκόσμια Εβραική κοινότητα, γεγονός που το καθιστά πολύ ισχυρό. Εμείς από την άλλη με τις παθογένειες μας σαν λαός, και λόγω θρησκείας είχαμε μια διαφορά με το Εβραικό στοιχείο. Αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η αμοιβαία επωφελής συμμαχία θα… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Δεν κάνω αντίλογο στον εαυτό μου. Από την άλλη δεν μπορώ να γράφω πολλά από το ipad … . Αυτή την στιγμή η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συμμαχία με την Κύπρο και το Ισραήλ, και ταυτόχρονα με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Σαφώς και όλα αυτά είναι κάτω από την παρότρυνση και επίβλεψη των ΗΠΑ. Οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω περίεργες, μιας και μάλλον ο ένας αντέχει τον άλλο. Εμείς επενδύουμε και στους 2 ίσως περισσότερο στο Ισραήλ. Σε ένα ορίζοντα 5, 10, 25 και 50 ετών πως μπορεί να εξελιχτεί μια τέτοια συνεργασία;… Read more »

Shimon
Guest
Shimon

Το θέμα δεν είναι τι θα πει η Ελλάδα το θέμα είναι τη θα πει η παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι Εβραίοι είναι παγκόσμια 20 εκ και το ισλάμ είναι 2 δις. Έχουν αυτό το συνήθειο να απαντούν δυναμικά και το εκμεταλλεύονται για να τους χειραγωγούν. Ο Μακ Άρθουρ έλεγε ότι το πιο εύκολο κυνήγι είναι το αποδιοπομπαίου τράγου. Θέλουν να τους διώξουν πάση θυσία από την Ιερουσαλήμ. Άντε πες ότι πάμε την Ελληνική πρεσβεία εκεί (δεν νομίζω να ρωτήσεις κανέναν Έλληνα τι προτιμά Εβραίους ή ισλαμιστές στην Ιερουσαλήμ και να σου πει ισλαμιστές) και πες ότι μας ακολουθούν και μερικές… Read more »

SEAMAN
Guest
SEAMAN

Εξαιρετικά αισιόδοξα τα νέα της θετικής αποδοχής και της αναγνώρισης της αξίας της ΠΑ απο την IAF. Θα ήθελα πολύ να μαθαίναμε και την άποψη τους για τη THK…

Spider
Guest
Spider

Τώρα όλο αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό. Μακάρι στις δύσκολες αυτές εποχές η συνεργασία με την εξαιρετικά αποτελεσματική και τολμηρή IDF να αναβαθμίσει ποιοτικά την εκπαίδευση της ΠΑ και να μην έχουμε καμιά δυσάρεστη έκπληξη. Σε τέτοια θέματα πρέπει πάντα να κρατάμε και πισινή,για να το γράψω όπως το αισθάνομαι…

antonis.
Guest
antonis.

Συμφωνω φιλε, ακομα και αν δεν διαφαινεται πουθενα στον οριζοντα μια συνεργασια Αγκυρας-Τελ Αβιβ, εντουτοις καλο θα ηταν να ειμαστε προσεκτικοι στο θεμα της συνεργασιας, αν και ειμαι σιγουρος οτι η ΠΑ εχουν λαβει τις απαραιτητες ασφαλιστικες δικλειδες. Οπως και να εχει αυτη τη στιγμη, δυο απο τις καλυτερες αεροποριες παγκοσμιως συνεργαζονται και μαθαινουν η μια απο την αλλη. Σιγουρα αυτο ειναι αρκετο για πολλη σκεψη (αν οχι και πολυ πονοκεφαλο) για τους “κοκκινους”. Μαλιστα στο αρθρο αναφερεται χαρακτηριστικα οτι “Ισραηλινά μαχητικά πετούν συχνά πάνω από την Ελλάδα, με το κυριότερο σενάριο να περιλαμβάνει την καταστροφή ενός στόχου που οι… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα φίλε, αλλά πιο πολύ στο ενδεχόμενο της προσομοίωσης της Τουρκίας. Δηλαδή αποστολή: απογείωση- πολύωρη πτήση πάνω από θάλασσα- αερομαχίες πάνω από θάλασσα- προσβολή στόχων μεταξύ υψηλών όγκων, χιονισμένων βουνοκορφών, μεγάλων πεδιάδων- και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αρκετά καλά προστατευμένο (αεράμυνα δλδ). Το να πάει να χτυπήσει το Ιράν απαιτεί να πετάει πάνω από ερήμους (διαφορετική πυκνότητα αέρα), θα έχει να αντιμετωπίσει μια αεράμυνα ψιλοαπαρχαιομένη, η χώρα είναι επίπεδη σα να παίζεις playstasion, και ενδιάμεσα πιθανόν να αντιμετωπίσει “μια πρώτη πίστα πριν τον μεγάλο αρχηγό” (δλδ πιθανή αντιπαράθεση με το Κατάρ πριν πιάσει Ιράν). Εφόσον λοιπόν… Read more »

Apostolis
Guest
Αποστολης

Καλή η συνεκπαιδευση και ωφέλιμη και για τις 2 αεροποριες αλλά για μας πιο ωφέλιμο θα ήταν μερικές spice και κάποιοι πύραυλοι αέρος εδάφους.

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Ελπιζω να ειναι αμοιβαια η μοιρασια.

Kimon
Guest
Κίμωνας

Ενδιαφέρον το σχόλιο ότι για τους Ισραηλινούς δεν θεωρείται επιτυχημένο το αποτέλεσμα απλά από την επίτευξη του στόχου,αλλά από την επιστροφή όλων των πληρωμάτων ασφαλή μαζί …με το αποτέλεσμα φυσικά!!

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Οχι βεβαια…
Δεν ειπαν αυτο.
Ας μην τους θεοποιουμε…
Μαλλον εδωσαν προτεραιοτητα στο να μην εχουν απωλειες…Τον στοχο θα εχουν την πολυτελεια να τον ξαναεπισκεφθουν παλι αργοτερα σε αντιθεση με την ΠΑ.

Mak
Guest
Mak

Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να μας δώσει το Ισραήλ είναι σε επίπεδο πληροφοριών και υποστήριξης με αφανείς τρόπους. Πόλεμο με τους Τούρκους δε θα κάνει για χάρη μας.
Σε επίπεδο εκπαίδευσης θα πρέπει να κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και να μαθαίνουμε από τους Ισραηλινούς (τακτικές και προσβολές στόχων σε εχθρικό έδαφος χωρίς απώλειες), όπως μαθαίνουν αυτοί από εμάς (αναχαιτήσεις σε ένα πολύ δύσκολο και ευρύ πεδίο μάχης με έναν ισοδύναμο αν όχι ανώτερο σε τεχνικές δυνατότητες εχθρό).

MUSTAFA
Guest
Mustafa ...

λάθος γάμος = παιδί με αναπηρία
(προσέξτε)

Houdini
Guest
Houdini

Φίλε αφού δεν το χεις με τα ελληνικά, τουλάχιστον γράψε στα αγγλικά την ριμαδοπρόταση. Τι εννοείς ωρε ποιητή;

Spyros
Guest
Σπύρος

Τόσο μεγάλο γκαϊλέ έχει ο Μουσταφά μη τυχόν δεν ταιριάξουμε με τους Ισραηλινούς;

Ψυχοπονιάρικο είναι τελικά αυτό το παιδί, και το παρεξήγησα. Δε θα του αρέσουν οι Popeye των Phantom τους, μάλλον!

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Dear mustafa, like it or not, this alliance is here to stay.Hellenic Republic and the State of Israel will maintain their strategic relationship, even if one day you restore your relations at a respectable level.Leave us alone in our wrong marriage with Israel, Egypt,France, USA and stick to your right marriage with the sudanese

Larisaios
Guest
Λαρισαίος

Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια Μουσταφά!

Chris
Guest
Chris

Mongolian troll, worry about what children will come from your wedding to the ISIS jihadists. A crippled Turkey and a newborn Kurdistan.

sotbak
Guest
sotbak

+1

Μάριος
Guest
Μάριος

Μια μικρή διόρθωση wink
Η 109 θα συμμετάσχει του χρόνου (2019) σε κοινή άσκηση με την ΠΑ.
Δε συμμετείχε φέτος!

ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Guest
ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ο Εβραικος Λαος ειναι ενωμενος,,εντος και εκτος του ΙΣΡΑΗΛ,,Εκαναν την χωρα τους,,ΙΣΧΥΡΗ μεσα στις Αραβικες Χωρες ,,και εχουμε κατι Ελληναραδες,,κατι εξυπνακηδες στυλ Βελοπουλου,κλπ που αναφερονται σε συνομωσιες,,σε μασονια και διαφορες αρλουμπες,,ΛΟΙΠΟΝ..για να ξερουνε οτι οι Εβραιοι,,εβγαλαν,,εναν κορυφαιο Επιστημονα,τον EINSTEIN,,εναν φιλοσοφο,,,τον MARX, πολλους Συγγραφεις,,KAFKA,ELLIIOT,KAUFMAN,,και αλλους,,Επισης εβγαλαν και εναν FREUD..ΚΑΙ ποσοι αλλοι στην Επιστημη,,στην Τεχνη,στον Κινηματογραφο,,στην Πολιτικη..ΛΟΙΠΟΝ δεν ειναι τυχαιοι αυτοι οι ανθρωποι..

Mitsos_Mantzos
Guest
Μητσός Μάντζος

Παιδιά μη βλέπετε παντού θεωρίες Συνωμοσίας, οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας ξέρουν πολύ καλά τι θα τους δείξουν και τι όχι.
Εν τω μεταξύ οι πιο πολλοί φοβάστε μην μάθουν τα μυστικά μας οι ισραηλινοί και τα πουν στους Τούρκους, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε εάν ισραηλινοι τώρα που εκπαιδεύονται μαζί μας, μας λένε τα μυστικά των Τούρκων, που πολύ αμφιβάλλω.

Spider
Guest
Spider

Δεν βλέπουμε θεωρίες συνομωσίας, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλοϊκά…

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Δεν είναι τόσο απλοϊκά αλλά δεν είναι και τόσο σύνθετα. Το καταλαβαίνω το σκεπτικό, εάν ισχύει όμως κάτι τέτοιο με την ίδια λογική τώρα οι ισραηλινοί θα μας αναλύουν πώς πολεμάνε οι Τούρκοι, και είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Από την άλλη άμα τα ξαναφτιάξουν με τους Τούρκους δεν σημαίνει ότι θα πάνε να τους τα ξεράσουν όλα, γιατί δεν έχουν κάποιο λόγο, και γιατί δεν μας μισούν, εν αντιθέσει με εμάς που σχεδόν όποιον Έλληνα και να ρωτήσεις για όλα φταίνε οι Εβραίοι (εκεί κολλάει και θεωρία συνωμοσίας). Στην τελική οι ισραηλινοί Πάντα ήθελα να μας έχουν… Read more »

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

«Στην τελική οι ισραηλινοί Πάντα ήθελα να μας έχουν φίλους, αλλά εμείς πάντα τους γυρνούσαμε την πλάτη»
Χθες είχα το ίδιο θέμα σε άλλον ιστοχώρο.
Βλέπω ότι το αυτομαστίγωμα είναι το εθνικό μας άθλημα τελικά.

sotbak
Guest
sotbak

θα συμφωνήσω, ήρθε η ώρα για αλλαγές πολιτικής…..

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

«Στην τελική οι ισραηλινοί Πάντα ήθελα να μας έχουν φίλους, αλλά εμείς πάντα τους γυρνούσαμε την πλάτη.»
Τεκμηρίωση;

Panos71
Guest
Panos71

Αυτος ο mustafa τελικα μου θυμίζει μια ατακα του Αρκα απο τις χαμηλες πτήσεις. Κάθεται το σπουργίτι με τον γιο του πανω στο σύρμα οταν περνάνε απο πανω του αλλα πουλιά. Τοτε λεει….αααα τα χελιδονια. Τα χελιδονια κοιτάνε κατω τον βλεπουν και λενε, αααα ο μα@*#ας!!!. Mustafa μαντεψε ποιο απο τα πουλακια εισαι.

Panos71
Guest
Panos71

Αυτος ο mustafa τελικα μου θυμίζει μια ατακα του Αρκα απο τις χαμηλες πτήσεις. Κάθεται το σπουργίτι με τον γιο του πανω στο σύρμα οταν περνάνε απο πανω του αλλα πουλιά. Τοτε λεει….αααα τα χελιδονια. Τα χελιδονια κοιτάνε κατω τον βλεπουν και λενε, αααα ο μα@*#ας!!!. Mustafa μαντεψε ποιο απο τα πουλακια εισαι.