Yassou! H Ελληνική και Ισραηλινή Αεροπορία συνεκπαιδευονται και συνεργάζονται εξαιρετικά!

31
4839

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ γίνεται όλο και στενότερη, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ισραηλινή Αεροπορία, επισημαίνοντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζουν οι Ισραηλινοί πιλότοι από την συνεκπαίδευση με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορία“, δηλώνει ο επισμηναγός Υ., πιλότος της 201Sq “One” που επιχειρεί μαχητικά F-16I. Η συνεργασία των δύο Αεροποριών περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και στις δύο χώρες, σενάρια αερομαχιών και κοινές αποστολές ελικοπτέρων. Τελευταία από αυτές ήταν η παρουσία ισραηλινών F-16 στην Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ιδιαίτερη διαμόρφωση του ελληνικού εδάφους.

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16I Sufa στην 110ΠΜ – Σκοπός, σενάρια, μέσα

Η συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στους Ισραηλινούς, ένα από τα οποία είναι η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. “Η απόσταση επιτρέπει την εξοικείωση σε πολύωρες πτήσεις παρόμοιες με αυτές που πετάμε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων“, υπογραμμίζει ο επισμηναγός I’, επικεφαλής των θεμάτων Ευρώπης και Ασίας για την IAF. Και συμπληρώνει: “Η άσκηση στην Ελλάδα μας προσέφερε την ευκαιρία να πετάξουμε πάνω από μεγάλες εκτάσεις και τα ψηλά βουνά βοήθησαν στην προσομοίωση του επιχειρησιακού θεάτρου“.

Πρόσθετο πλεονέκτημα των κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει στο Ισραήλ να γνωρίσει τα νατοϊκά αεροπορικά πρότυπα. “Η διαφορά των δύο Αεροποριών είναι εμφανής στην εκπαίδευση: τα μέλη του ΝΑΤΟ πετούν με μεγαλύτερους σχηματισμούς στον ουρανό, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία προκρίνει μικρότερους σχηματισμούς τεσσάρων αεροσκαφών“.

Ισραηλινά F-35I Adir νότια της Κρήτης για βολές πυραύλων αέρος-αέρος!

Άλλη διαφορά των Ισραηλινών με τους Έλληνες υπάρχει στη διεύθυνση των ασκήσεων: στην Ισραηλινή Αεροπορία είναι υπεύθυνος ένας κεντρικός σταθμός ελέγχου, αλλά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται υπεύθυνος ο διοικητής αποστολής. Σε μια συνδυασμένη άσκηση τα ελληνικά μαχητικά φθάνουν σε αυτήν από διάφορες βάσεις, ενώ τα ισραηλινά πετούν από την ίδια βάση έπειτα από κοινή ενημέρωση. “Είμαστε αρκετά επικεντρωμένοι στην εκπαίδευσή μας. Καταπιανόμαστε στο σύνολο των λεπτομερειών όποτε ένας σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών απογειώνεται σε αποστολή – Πιστεύουμε ότι κάθε χειριστής είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί επαγγελματικά στο κόκπιτ για να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα“, εξηγεί ο επισμηναγός Y’.

Φωτογραφίες από την παρουσία της Αεροπορίας Στρατού σε Ισραήλ και Κύπρο

Διαφορά υπάρχει ακόμη στη διαδικασία της απενημέρωσης. Για τους Έλληνες θεωρείται επιτυχής μία αποστολή ακόμη και στην περίπτωση που κατά την εκπλήρωσή της αναχαιτιστούν αρκετά (φίλια) μαχητικά, κάτι που οι Ισραηλινοί αποκλείουν εξ αρχής. “Έχουμε έναν αξιοσημείωτο σκοπό και αυτός είναι να φέρουμε πίσω με ασφάλεια καθένα από τα μαχητικά“, επισημαίνει ο επισμηναγός Y’.

 

Στον φετινό “ΗΝΙΟΧΟ” θα βρεθουν στην Ελλάδα μαχητικά της 109Sq “Valley”, που επιχειρεί αεροσκάφη F-16C/D Barak. Ισραηλινά μαχητικά πετούν συχνά πάνω από την Ελλάδα, με το κυριότερο σενάριο να περιλαμβάνει την καταστροφή ενός στόχου που οι Έλληνες προστατεύουν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών τα ισραηλινά μαχητικά καταρτίζονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό.

 

Όταν οι Ισραηλινοί «επιτέθηκαν» στην ΠΑ… την περασμένη εβδομάδα!

Πέρα από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα σε μια κοινή άσκηση με μία χώρα όπως η Ελλάδα, η πτήση σε μια ξένη χώρα προσφέρει επίσης στην Ισραηλινή Αεροπορία την ευκαιρία να εξοικειωθεί σε μία διαφορετική κουλτούρα, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο οργανωτικό. “Οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες έχουν ένα παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα στη συνεργασία μας με την Ελλάδα – Και οι δύο είναι δυναμικοί στον χαρακτήρα, ανοικτοί και ειλικρινείς“, σημειώνει ο επισμηναγός I’. “Έχουμε παρόμοια κουλτούρα – Μοιραζόμαστε τις ίδιες μεσαανατολικές παραδόσεις και βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο είναι βολικό. Οι Έλληνες μας βοήθησαν σε κάθε τι χρειαζόμασταν, από το να μοιραζόμαστε δόγματα μάχης και τακτικές πτήσης, έως την εξοικείωση με το ξένο έδαφος και συμβουλές σχετικά με επιχειρήσεις από κοινού με Α/Α συστήματα Patriot. Δημιουργήσαμε καλές σχέσεις που αποτέλεσαν το θεμέλιο για την επιτυχία του συνόλου της εκπαίδευσης. Οι Έλληνες έχουν ζεστή διάθεση, όπως εμείς. Αγαπούν να δουλεύουν σκληρά και δεν φοβούνται να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Είμαι ενθουσιασμένος να πετώ μαζί τους ξανα“, καταλήγει ο επισμηναγός Y’.

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μην κοιτάτε που οι Εβραίοι είναι λίγοι στον αριθμό και δεν έχουν πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές, παρόλα αυτά όμως παραμένουν συγκριτικά ο πιο εξελιγμένος (δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση άλλωστε) και πνευματικός λαός στη περιοχή και αποτελούν συμαντικό τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Παλαιά Διαθήκη)

  https://youtu.be/FjQdB0C6ypo

  • Λίγους δεν τους λες τους Εβραίους. Λίγοι είναι οι Ισραηλινοί. Ο Εβραικός λαός σαν κοινο με εμάς δεν έχει την παλαιά διαθήκη. Δική τους είναι και αν την δούμε μόνο ιστορικά ο εβραικός λαός μοιάζει λίγο με τους Δωρειοίς αλλά όχι τόσο ανεπτυγμένοι. Μια ζωή πολεμούσαν, συνεχώς πόλεμοι μέχρι να φτάσουν στην γη Χαναάν.
   Το σημερινό Ισραήλ υποστηρίζεται από όλη την παγκόσμια Εβραική κοινότητα, γεγονός που το καθιστά πολύ ισχυρό.
   Εμείς από την άλλη με τις παθογένειες μας σαν λαός, και λόγω θρησκείας είχαμε μια διαφορά με το Εβραικό στοιχείο.
   Αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η αμοιβαία επωφελής συμμαχία θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο. Το δόγμα Μπους Τζ. είτε μαζί μας είτε … το έχει σαν σημαία το Ισραήλ.
   Την επόμενη φορά που θα τα τζουγκρίσει με τους Πέρσες, τον Λίβανο, το οποιοδήποτε Αραβικό στοιχείο στο ΟΗΕ ο Έλληνας εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι δίπλα δίπλα με τον Ισραηλινό και να υποστηρίξει τις θέσεις τους. Μπορούμε να μεταφέρουμε την πρεσβεία μας στη Ιερουσαλήμ;
   Αυτά είναι τα απλά. Το ζήτημα είναι τι θέλουμε να κάνουμε, όχι με ορίζοντα 4ετίας αλλά σαν Εθνική γραμμή. Όπως συντασσόμαστε με την Κύπρο αν το κάνουμε και με το Ισραήλ, τότε μόνο να κερδίσουμε έχουμε.

   • Δεν κάνω αντίλογο στον εαυτό μου. Από την άλλη δεν μπορώ να γράφω πολλά από το ipad … .
    Αυτή την στιγμή η Ελλάδα θέλει να κάνει μια συμμαχία με την Κύπρο και το Ισραήλ, και ταυτόχρονα με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Σαφώς και όλα αυτά είναι κάτω από την παρότρυνση και επίβλεψη των ΗΠΑ.
    Οι σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω περίεργες, μιας και μάλλον ο ένας αντέχει τον άλλο. Εμείς επενδύουμε και στους 2 ίσως περισσότερο στο Ισραήλ. Σε ένα ορίζοντα 5, 10, 25 και 50 ετών πως μπορεί να εξελιχτεί μια τέτοια συνεργασία; Σε προηγμένες κοινωνίες με πρόγραμμα και όραμα, υπάρχουν τα λεγόμενα thinktanks όπου και οι πιο ακραίες απόψεις σωστά τεκμηριομένες θα κατατεθούν (για να τις πάρουν μερικά τζιμάνια και να τις κάνουν λάστιχο στα μήντια), ώστε να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία ενός τουλάχιστον back up πλάνου ή σεναρίου καταστροφής. Δεν γνωρίζω αν σε Εθνικό επίπεδο υπάρχουν τέτοιες ενέργειες ή προγράμματα αλλά θα ήθελα να μπορούσαμε να καταρτίζαμε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ δύσκολη περίπτωση, ακόμα και αν η Αίγυπτος μείνει στην «κοσμική» σφαίρα που θέλει ο Σισί. Υπάρχει το σενάριο της επόμενης μέρας; Θα μου πεις εδώ το έχασαν οι ΗΠΑ με την Αραβική Άνοιξη …. Σωστά αλλά εμείς μένουμε εδώ, και όχι στην Αλαμπάμα. Με δεδομένο τι περιμένουμε και από τους υδρογονάνθρακες, ποια είναι η Εθνική μας γραμμή για την επόμενη 20 ετία όπου σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με την τουρκία;

    • Το θέμα δεν είναι τι θα πει η Ελλάδα το θέμα είναι τη θα πει η παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι Εβραίοι είναι παγκόσμια 20 εκ και το ισλάμ είναι 2 δις. Έχουν αυτό το συνήθειο να απαντούν δυναμικά και το εκμεταλλεύονται για να τους χειραγωγούν. Ο Μακ Άρθουρ έλεγε ότι το πιο εύκολο κυνήγι είναι το αποδιοπομπαίου τράγου.

     Θέλουν να τους διώξουν πάση θυσία από την Ιερουσαλήμ. Άντε πες ότι πάμε την Ελληνική πρεσβεία εκεί (δεν νομίζω να ρωτήσεις κανέναν Έλληνα τι προτιμά Εβραίους ή ισλαμιστές στην Ιερουσαλήμ και να σου πει ισλαμιστές) και πες ότι μας ακολουθούν και μερικές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που δεν αγοράζουν πετρέλαιο από ισλάμ. Το τι θα ακολουθήσει όμως και με πόση αυτοσυγκράτηση θα το χειριστεί το Ισραήλ είναι άλλη ιστορία…

     Κατ’ εμέ το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ είναι να αποφεύγει τις κακοτοπιές και τις προβοκάτσιες και με κάποιο τρόπο να μεταφέρει σιγά σιγά τους ισλαμιστές έξω από το έδαφος του. Αλλά κατά βάθος δεν θέλουν, τους έχουν συνηθίσει, έχουν επαφές.

 2. Εξαιρετικά αισιόδοξα τα νέα της θετικής αποδοχής και της αναγνώρισης της αξίας της ΠΑ απο την IAF. Θα ήθελα πολύ να μαθαίναμε και την άποψη τους για τη THK…

 3. Τώρα όλο αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό. Μακάρι στις δύσκολες αυτές εποχές η συνεργασία με την εξαιρετικά αποτελεσματική και τολμηρή IDF να αναβαθμίσει ποιοτικά την εκπαίδευση της ΠΑ και να μην έχουμε καμιά δυσάρεστη έκπληξη. Σε τέτοια θέματα πρέπει πάντα να κρατάμε και πισινή,για να το γράψω όπως το αισθάνομαι…

  • Συμφωνω φιλε, ακομα και αν δεν διαφαινεται πουθενα στον οριζοντα μια συνεργασια Αγκυρας-Τελ Αβιβ, εντουτοις καλο θα ηταν να ειμαστε προσεκτικοι στο θεμα της συνεργασιας, αν και ειμαι σιγουρος οτι η ΠΑ εχουν λαβει τις απαραιτητες ασφαλιστικες δικλειδες.
   Οπως και να εχει αυτη τη στιγμη, δυο απο τις καλυτερες αεροποριες παγκοσμιως συνεργαζονται και μαθαινουν η μια απο την αλλη. Σιγουρα αυτο ειναι αρκετο για πολλη σκεψη (αν οχι και πολυ πονοκεφαλο) για τους “κοκκινους”.
   Μαλιστα στο αρθρο αναφερεται χαρακτηριστικα οτι “Ισραηλινά μαχητικά πετούν συχνά πάνω από την Ελλάδα, με το κυριότερο σενάριο να περιλαμβάνει την καταστροφή ενός στόχου που οι Έλληνες προστατεύουν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών τα ισραηλινά μαχητικά καταρτίζονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό.”
   Αν αυτο δεν ειναι μηνυμα για Ιρανους και Τουρκους τοτε δεν ξερω τι ειναι…Απο τη μια εχουμε την Ισραηλινη αεροπορια με μακρα εμπειρια σε αποστολες κρουσης βαθια μεσα σε εχθρικο εδαφος και απο την αλλη μια αεροπορια με απειρες εμπλοκες και αναχαιτησεις οπου ζευγη 2 α/φων αναχαιτιζουν πολλαπλασια εχθρικα .
   Οι δυο αεροποριες εχουν απο οτι φαινεται τον καλυτερο δασκαλο…

   • Το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα φίλε, αλλά πιο πολύ στο ενδεχόμενο της προσομοίωσης της Τουρκίας.
    Δηλαδή αποστολή: απογείωση- πολύωρη πτήση πάνω από θάλασσα- αερομαχίες πάνω από θάλασσα- προσβολή στόχων μεταξύ υψηλών όγκων, χιονισμένων βουνοκορφών, μεγάλων πεδιάδων- και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αρκετά καλά προστατευμένο (αεράμυνα δλδ).
    Το να πάει να χτυπήσει το Ιράν απαιτεί να πετάει πάνω από ερήμους (διαφορετική πυκνότητα αέρα), θα έχει να αντιμετωπίσει μια αεράμυνα ψιλοαπαρχαιομένη, η χώρα είναι επίπεδη σα να παίζεις playstasion, και ενδιάμεσα πιθανόν να αντιμετωπίσει “μια πρώτη πίστα πριν τον μεγάλο αρχηγό” (δλδ πιθανή αντιπαράθεση με το Κατάρ πριν πιάσει Ιράν).
    Εφόσον λοιπόν το πρώτο ενδεχόμενο είναι και το πιθανότερο, μπορεί το Ισραήλ να κάνει τους σχεδιασμούς του σε περίπτωση που το πράγμα ξεφύγει με τους Τούρκους και γίνουν τα πράγματα με τα πετρέλαια σαλάτα είτε χτυπόντας τπτ πλατφόρμες ή διεκδικώντας ξένα θαλάσσια οικόπεδα (τους ανατρέψουν τους οικονομικούς τους σχεδιασμούς- κακά τα ψέματα ούτε συναισθηματισμούς έχουν οι Εβραίοι ούτε τπτ, μόνο το χρήμα τους ενδιαφέρει αυτούς).

 4. Καλή η συνεκπαιδευση και ωφέλιμη και για τις 2 αεροποριες αλλά για μας πιο ωφέλιμο θα ήταν μερικές spice και κάποιοι πύραυλοι αέρος εδάφους.

 5. Ενδιαφέρον το σχόλιο ότι για τους Ισραηλινούς δεν θεωρείται επιτυχημένο το αποτέλεσμα απλά από την επίτευξη του στόχου,αλλά από την επιστροφή όλων των πληρωμάτων ασφαλή μαζί …με το αποτέλεσμα φυσικά!!

  • Οχι βεβαια…
   Δεν ειπαν αυτο.
   Ας μην τους θεοποιουμε…
   Μαλλον εδωσαν προτεραιοτητα στο να μην εχουν απωλειες…Τον στοχο θα εχουν την πολυτελεια να τον ξαναεπισκεφθουν παλι αργοτερα σε αντιθεση με την ΠΑ.

 6. Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορεί να μας δώσει το Ισραήλ είναι σε επίπεδο πληροφοριών και υποστήριξης με αφανείς τρόπους. Πόλεμο με τους Τούρκους δε θα κάνει για χάρη μας.
  Σε επίπεδο εκπαίδευσης θα πρέπει να κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και να μαθαίνουμε από τους Ισραηλινούς (τακτικές και προσβολές στόχων σε εχθρικό έδαφος χωρίς απώλειες), όπως μαθαίνουν αυτοί από εμάς (αναχαιτήσεις σε ένα πολύ δύσκολο και ευρύ πεδίο μάχης με έναν ισοδύναμο αν όχι ανώτερο σε τεχνικές δυνατότητες εχθρό).

 7. Ο Εβραικος Λαος ειναι ενωμενος,,εντος και εκτος του ΙΣΡΑΗΛ,,Εκαναν την χωρα τους,,ΙΣΧΥΡΗ μεσα στις Αραβικες Χωρες ,,και εχουμε κατι Ελληναραδες,,κατι εξυπνακηδες στυλ Βελοπουλου,κλπ που αναφερονται σε συνομωσιες,,σε μασονια και διαφορες αρλουμπες,,ΛΟΙΠΟΝ..για να ξερουνε οτι οι Εβραιοι,,εβγαλαν,,εναν κορυφαιο Επιστημονα,τον EINSTEIN,,εναν φιλοσοφο,,,τον MARX, πολλους Συγγραφεις,,KAFKA,ELLIIOT,KAUFMAN,,και αλλους,,Επισης εβγαλαν και εναν FREUD..ΚΑΙ ποσοι αλλοι στην Επιστημη,,στην Τεχνη,στον Κινηματογραφο,,στην Πολιτικη..ΛΟΙΠΟΝ δεν ειναι τυχαιοι αυτοι οι ανθρωποι..

 8. Παιδιά μη βλέπετε παντού θεωρίες Συνωμοσίας, οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας ξέρουν πολύ καλά τι θα τους δείξουν και τι όχι.
  Εν τω μεταξύ οι πιο πολλοί φοβάστε μην μάθουν τα μυστικά μας οι ισραηλινοί και τα πουν στους Τούρκους, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε εάν ισραηλινοι τώρα που εκπαιδεύονται μαζί μας, μας λένε τα μυστικά των Τούρκων, που πολύ αμφιβάλλω.

 9. Δεν είναι τόσο απλοϊκά αλλά δεν είναι και τόσο σύνθετα. Το καταλαβαίνω το σκεπτικό, εάν ισχύει όμως κάτι τέτοιο με την ίδια λογική τώρα οι ισραηλινοί θα μας αναλύουν πώς πολεμάνε οι Τούρκοι, και είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Από την άλλη άμα τα ξαναφτιάξουν με τους Τούρκους δεν σημαίνει ότι θα πάνε να τους τα ξεράσουν όλα, γιατί δεν έχουν κάποιο λόγο, και γιατί δεν μας μισούν, εν αντιθέσει με εμάς που σχεδόν όποιον Έλληνα και να ρωτήσεις για όλα φταίνε οι Εβραίοι (εκεί κολλάει και θεωρία συνωμοσίας). Στην τελική οι ισραηλινοί Πάντα ήθελα να μας έχουν φίλους, αλλά εμείς πάντα τους γυρνούσαμε την πλάτη.

  • «Στην τελική οι ισραηλινοί Πάντα ήθελα να μας έχουν φίλους, αλλά εμείς πάντα τους γυρνούσαμε την πλάτη»
   Χθες είχα το ίδιο θέμα σε άλλον ιστοχώρο.
   Βλέπω ότι το αυτομαστίγωμα είναι το εθνικό μας άθλημα τελικά.

 10. Αυτος ο mustafa τελικα μου θυμίζει μια ατακα του Αρκα απο τις χαμηλες πτήσεις. Κάθεται το σπουργίτι με τον γιο του πανω στο σύρμα οταν περνάνε απο πανω του αλλα πουλιά. Τοτε λεει….αααα τα χελιδονια. Τα χελιδονια κοιτάνε κατω τον βλεπουν και λενε, αααα ο μα@*#ας!!!. Mustafa μαντεψε ποιο απο τα πουλακια εισαι.

 11. Αυτος ο mustafa τελικα μου θυμίζει μια ατακα του Αρκα απο τις χαμηλες πτήσεις. Κάθεται το σπουργίτι με τον γιο του πανω στο σύρμα οταν περνάνε απο πανω του αλλα πουλιά. Τοτε λεει….αααα τα χελιδονια. Τα χελιδονια κοιτάνε κατω τον βλεπουν και λενε, αααα ο μα@*#ας!!!. Mustafa μαντεψε ποιο απο τα πουλακια εισαι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here