“Μεταξύ FCAS και Tempest, η Ιταλία πρέπει να επιλέξει το Tempest”

22
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έχοντας αναπτύξει εγχώρια αεροπορική βιομηχανία που έχει πάρει μέρος στα ευρωπαϊκά προγράμματα πολεμικών αεροσκαφών Tornado και Eurofighter Typhoon, η Ιταλία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει τη βιομηχανική συνεργασία στο συγκεκριμένο χώρο μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, επιλέγοντας τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα FCAS ή Tempest.

 

Όπως αναφέρει το «Rivista Italiana Difesa», για το ζήτημα τοποθετήθηκε σε εκδήλωση που έγινε στη Ρώμη το think-tank «Instituto Affari Internazionali», το οποίο παροτρύνει την ιταλική κυβέρνηση να ενταχθεί στο Tempest. Με βάση το ίδιο, τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι δύο χώρες συμμετέχουν και επιχειρούν το μαχητικό F-35. Μαζί με το F-35, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γνώση ευαίσθητης τεχνολογίας λόγω του F-35, που δεν διαθέτουν οι Γαλλία και Γερμανία. Στο οικονομικό σκέλος, η παρουσία της Leonardo στο πρόγραμμα Tempest θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη εκτεταμένου βιομηχανικού έργου και από άλλες ιταλικές εταιρείες. Αντίθετα, η ένταξη της Ιταλίας στο FCAS θα δημιουργούσε μπούσουλα για την ιταλική βιομηχανία, μιας και η μοιρασιά έχει ήδη συμβεί μεταξύ γαλλικών και γερμανικών εταιρειών.

 

Σύμφωνα με το «Instituto Affari Internazionali», το Tempest μπορεί να έχει μεγαλύτερη δυναμική από το FCAS, ιδιαίτερα αν την Ιταλία ακολουθήσει η εμπλοκή της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Τέλος, η συμμετοχή τριών κρατών-μελών στο Tempest και παρά τη βρετανική εμπλοκή, είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιδότηση από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, κάτι που ισχύει ωστόσο και για το FCAS.

 

Ιταλοβρετανική συμμαχία κατά του γαλλογερμανικού FCAS (ή Tempest Vs FCAS);


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kallergis
Guest
Kallergis

Αυτό που για μας έχει επίσης ενδιαφέρον και θα είναι κριτήρια: 1) Η Τουρκία θα μπεί στο Tempest ως μετάπτωση του TFX; 2) Που θα μπορούσε η ΕΑΒ να έχει κάποιο ρόλο; 3) Οι Βρετανοί θα έχουν σαν οδηγό το F35 πιστεύω ενώ οι Γαλλογερμανοί θα βάλουν την ψυχή του Rafale f4 σε σώμα F22. 4) Μια συνεργασία Βρετανών – Ιταλών – Σουηδών ακούγετε πολύ θελκτική.. αλλά από την άλλη σαν χρήστες Mirage F1 – 2000 – 2005 έχουμε μια αγάπη και όχι άδικα στην Dassault. 5) Θα είναι τεχνολογικά πιο προηγμένα από το F35 τα δυο αεροσκάφη ή θα… Read more »

christos pratis
Guest
christos pratis

ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΟΣ………….ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΩΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΩΘΕΝ ΑΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΦΟΥ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ………..

Costas
Guest
Κώστας

Ενδιαφέροντα ερωτήματα και διαπιστώσεις. Η γνώμη μου είναι ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο διπλωματικά και στρατηγικά να προτιμήσουμε Βρετανούς/Ιταλούς αντί Γάλλους/Γερμανούς. Όσον αφορά τις δυνατότητες του αεροσκάφους FCAS και του Tempest πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα από την παρούσα έκδοση του F35. Δεν θα ενταχθούν όμως στις αεροπορίες σε 10 αλλά σε πάνω από 20 χρόνια. Θεωρώ όμως ότι το F35 θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μέχρι τότε οι δυνατότητες του θα έχουν αναβαθμιστεί, καθιστώντας το εξίσου καλό (ή σχεδόν εξίσου καλό), ενώ θα έχει ήδη 2 δεκαετίες επιχειρησιακής αξιολόγησης. Πιθανώς θα είναι φθηνότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά καθώς θα… Read more »

MisCo
Guest
MisCo

“αλλά από την άλλη σαν χρήστες Mirage F1 – 2000 – 2005 έχουμε μια αγάπη και όχι άδικα στην Dassault”

Διακρίνω μια λεπτή ειρωνία ή ειναι ιδέα μου?

Kallergis
Guest
Kallergis

Καθόλου αγαπητέ. Είμαι λάτρης του Rafale και της Dassault εν γένει. Το θέμα όμως δεν είναι τι μας αρέσει αλλά τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

gdmast
Guest
gdmast

Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο stealth.
Το θέμα είναι, εμείς τι σχέση έχουμε με το μέλλον.

Costas
Guest
Κώστας

Έτσι όπως κυλάει το Brexit, δεν θα δουν ευρωπαϊκή επιχορήγηση ούτε με κιάλια. Σιγά μη δεχτεί η ΕΕ να δώσει επιχορήγηση σε ανάπτυξη η οποία καταρχάς θα έχει μη κράτος μέλος (τη Βρετανία) ως κυρίαρχο σε ανάπτυξη και παραγωγή, ενώ επιπλέον θα συναγωνίζεται αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι περίπου 45% του οικονομικού μεγέθους της ΕΕ ανήκει σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία (θα γίνει πάνω από 50% μετά το Brexit), ενώ οι 3 αυτές χώρες συνολικά θα ξεπεράσουν το 1/3 των ψήφων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μετά το Brexit. Οι Ιταλοί και οι Βρετανοί τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί… Read more »

nikos
Guest
nikos

Η Ελλάδα που ειναι;; παλι τα ιδια

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο για το μαχητικό των Βρετανών και των Σουηδών;
Όχι δεν νομίζω…να μείνει στην Ευρώπη η Βρετανία και να δούμε, να μπει στο FCAS η Σουηδία και η Ιταλία να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους.

Έτσι απλά…

TED
Guest
TED

Λογικά στο Tempest θα καταλήξει η Ιταλία, αφού για τους Γαλλογερμανούς περαιτέρω συνέταιροι δεν φαίνεται να είναι επιθυμητοί.
Και είναι πραγματικά περίεργη η στάση των εταίρων του FCAS
Αντί να επιδιώξουν περαιτέρω συνεργασίες και να διευρύνουν το μελλοντικό αγοραστικό κοινό, γκρινιάζουν στην ιδέα να μοιράσουν την αρχική πίτα.
Και η Ελλάδα ;
Μάλλον τίποτε τα δύο, F35 και ξερό ψωμί…..

ivychris
Guest
ivychris

Οι Ιταλοί μας διαβάζουν προσεκτικά θα έλεγα…

Και όσον αφορά τους τούρκους, η συμμετοχή στο Tempest είναι τόσο πιθανή, όσο πιθανή είναι η συνέχιση συμμετοχής της στο F-35, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
Ένας λόγος παραπάνω που πρόκειται για Α/φος 6ης γενιάς

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Παιδιά, για να τελειώνουν τα αστεία με τους Τούρκους, αν ναυαγήσει το T-FX, πιο πιθανό είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Su-57 μιας και αφενός τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας,όχι μόνο αυτή την στιγμή αλλά και αυτήν την δεκαετία, συμπλέουν σε ποσοστό άνω του 50%, και αφετέρου στρατιωτικά έχουν έρθει τόσο κοντά που πιο εύκολα θα μπουν σε ένα πρόγραμμα που σχεδόν έχει φτάσει στο στάδιο παραγωγής για να πάρουν ένα αεροσκάφος που θα τους πάει από την 4η γενιά (F-16) στην 5η (Su-57) ΤΩΡΑ παρά να περιμένουν τουλάχιστον μία 10ετια για να πηδήξουν μια γενιά και να… Read more »

Nicolas
Guest
Nicolas

Θα παρω την γυαλινη μου σφαιρα και θα προβλεψω τα εξης, γυρω στα δεκα χρονια προκαταρκτικες μελετες στο τελος συγχωνευση των δυο προγραμματων αποχωρηση καποιων μελων. Στο τελος θα παραχθει ενα πολυ καλο αεροσκαφος που παρολαυτα θα ειναι κουτσουρεμενο σε σχεση με τις αρχικες ικανοτητες που θα δεχοταν και κυριως πολυ πιο ακριβο απο τις προβλεψεις σε μικρους σχετικα αριθμους

Costas
Guest
Κώστας

Πιθανό. Πώς σου χει βγει η γυάλινη σφαίρα μέχρι σήμερα;

Nicolas
Guest
Nicolas

Μια ετσι μια αλλιως insider δεν ειμαι στν βιομηχανια:)

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν ΌΛΟΙ οι Ευρωπαίοι, είναι να γίνει ότι και στην Αμερική..να τρέξουν και τα δύο προγράμματα ως:
FCAS: Ελαφρύ μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς πολλαπλών ρόλων που να μπορεί (λόγω μεγέθους) να επιχειρεί και από αεροπλανοφόρα (δλδ ένα εξελιγμένο Ευρωπαϊκό F-35 με δυνατότητες σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί)
Tempest: Δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων 6ης γενιάς αεροπορικής υπεροχής και τα υπόλοιπα (οι δυνατότητές του) όπως τα λέει το πρότζεκτ (δλδ ένα εξελιγμένο Ευρωπαϊκό F-22 που να μπορεί να κάνει ζευγάρι με το FCAS)
Ετσι πιστευω πως η Ευρώπη θα καλυπτόταν πλήρως και θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παῦλος

Αν η ατρακτος και ο τροπος που ειναι κατασκευασμενη επιτρεπει την εφαρμογη διαφορων ειδων τεχνολογιων, θεσεως αισθητηρων κλπ μια η λυση, ατρακτος Tempest ηλεκτρονικα Rafale ειτε Saab. O χρηστης διαλεγει εκδοση και γλιτωνουν ολοι χρονο και χρημα. Αντι αν μπει το 2040, σε 4 χρονια θα ειναι ετοιμο. Αναλογα το ποσοστο συμμετοχης τριτων πχ Ιταλων, Ισπανων κλπ θα μοιραστουν να κατασκευαζονται σε διαφορες χωρες ιδια μερη πχ της ατρακτου(3d printing, καλωδιωσεις κλπ), με εγγραφο υπογεγραμμμενο περιορισμο στα κομματια αναλογα με το ποσοστο συμμετοχης οικονομικης συνδρομης καθε χωρας. Για εξαγωγες σε τριτους και κερδη, πιθανα μονο οι 2 αυτοι που θα… Read more »

alexmark
Guest
Alex

Ως προς τα ηλεκτρονικά & εξαγωγές, στα μέχρι στιγμής ευρωπαϊκά προγράμματα, συμμετέχουν όλοι και κατασκευάζουν όλοι. Π.χ. στα ηλεκτρονικά του Tornado συμμετείχαν εταιρείες όπως η Εlettronica, Galilleo & Microtecnica, επειδή υπάρχουν τομείς που και άλλοι κατασκευάζουν πριν Γάλλων-Σουηδών. Επίσης στις εξαγωγές π.χ. του Typhon και πάλι συμμετέχουν όλα τα μέλη της κοινοπραξίας, ανάλογα με την περιοχή, π.χ. για το Κουβέιτ θα προέλθουν από την Ιταλική γραμμή παραγωγής, ενώ αν υπήρχε θέμα πώλησης στη Λατινική Αμερική, θα αναλάμβανε η Ισπανία. Αυτό σημαίνει συμμετοχή σε κοινοπραξία

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παῦλος

Ευχαριστω για την επεξηγηση.

——————
Αυτο που βασικα προτεινω ειναι να λαβουν μια ετοιμη σχεδιαστικα ατρακτο του βρετανικου και αντι να σχεδιαζουν απο κοινου διαμορφωση στα ηλεκτρονικα, να χρησιμοποιει κατ επιλογην του χρηστη οι υπαρχουσες ευρωπαικες, (ειτε του rafale ειτε του grippen, typhoon κλπ). Για το μελλων θα εχουν τον καιρο να σχεδιασουν αν θελουν αλλη ατρακτο και κοινα ηλεκτρονικα, αλλα βραχυπροθεσμα δεν εχουν αλλη Ευρωπαικη επιλογη.

Μυρμιδόνας
Guest
Μυρμιδόνας

Ασχετο με το θέμα , αλλά σε άλλο site (*************) γράφει για μαζική παραγωγή ucav Neuron.
Πριν λίγες μέρες στο ιστολόγιό σας, το οποίο θεωρώ το πλέον αξιόπιστο, γράφατε πως το συγκεκριμένο ΜΕΑ δε θα βγει σε παραγωγή.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν σχολιάζουμε άλλα sites

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Όντως θα υπάρξει μαζική παραγωγή UCAV στην Ευρώπη, αλλά όχι του nEUROn, αλλά αυτού που θα προκύψει από τις δοκιμές του nEUROn.

Το nEUROn είναι όχημα έρευνας τεχνολογίας.