Η βία του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική κλιμακώνεται-πολύνεκρη επίθεση κατά στρατοπέδου στο Τσαντ. Επηρεάζεται το Μάλι;

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με μια πρωτοφανή σε έκταση και θύματα επίθεση, το Ισλαμικό Κράτος απέδειξε πως όχι μόνο δεν έχει εξαφανιστεί αλλά η παρουσία του είναι βροντώδης στην αφρικανική ήπειρο.
Στις 23 Μαρτίου, ισχυρή δύναμη της οργάνωσης Wilayat Gharb Afriqiyah, τμήμα του Ισλαμικού Κράτους, επιτέθηκε εναντίον στρατοπέδου στη χερσόνησο Boma της λίμνης Τσαντ, σκοτώνοντας 92 στρατιώτες και τρεις πολίτες μεταξύ των οποίων κι έναν αρχηγό χωριού και τραυματίζοντας άλλους 47.

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση τζιχαντιστών

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι η μάχη κράτησε τουλάχιστον 7 ώρες με τους αντάρτες να χτυπούν το στρατόπεδο αλλά και τις ενισχύσεις που στάλθηκαν για να βοηθήσουν από άλλη τοποθεσία, πυρπόλησαν 24 στρατιωτικά οχήματα μεταξύ τους και τεθωρακισμένα και αφού λεηλάτησαν τις αποθήκες κλέβοντας αδιευκρίνιστο αριθμό όπλων, διέφυγαν με ταχύπλοα μέσω της λίμνης.


Δεν αναφέρθηκε ο αριθμός των ανταρτών, πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν ή τί όπλα χρησιμοποίησαν στην επίθεση. Είναι όμως ανησυχητικό το γεγονός πως μια τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με εμπόριο ανθρώπων και έχει στοχοποιήσει Χριστιανούς στην ευρύτερη περιοχή, έχει την αυτοπεποίθηση να χτυπήσει βάση του στρατού και να τον αντιμετωπίσει άμεσα σε μάχη ενώ εμφανίζει πειθαρχία και καλή τακτική συμπεριφορά. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Abubakar Shekau, διεκδίκησε την ευθύνη της επίθεσης κοινοποιώντας φωτογραφίες από το γεγονός.

Το γεγονός δείχνει ανησυχητικό δεδομένης της εδώ και έξι χρόνια ενεργούς γαλλικής επιχείρησης Barkhane, που δεν έχει κατορθώσει να καταστείλει τη δράση των τρομοκρατών αλλά και της απόφασης αποστολής Ελλήνων στρατιωτικών στο Μάλι.

Γαλλικά Mirage 2000 καταστρέφουν οχήματα που εισήλθαν στο Τσαντ από τη Λιβύη

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of