Η Ρωσία αυξάνει την εμβέλεια των πύραυλων Kalibr στα 4.500 χιλιόμετρα

17
1701
3211493 10/11/2017 The Grad Sviyazhsk corvette shoots the Kalibr missile during the final stage of summer exercises of the Caspian Flotilla's battle groups. Denis Abramov/Sputnik via AP
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 66
  •  
  •  

Η Ρωσία σχεδιάζει να βελτιώσει τους πύραυλους πλεύσης τύπου Kalibr στο πρότυπο Kalibr-M με βασική αναβάθμιση την αύξη της εμβέλειας στα 4.500 χιλιόμετρα ή περίπου 3.000 μίλια.

Ο νέος πυραύλος, Kalibr-M, θα μπορούσε να εκτοξευτεί εναντίον στόχων που βρίσκονται βαθιά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα από πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε συνδυασμό με το χαμηλό προφίλ πτήσης, θα ήταν δύσκολο να αναχαιτιστεί.

Εκτόξευση πυραύλων cruise τύπου Kalibr από ρωσικά πλοία (video)

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο TASS, ο Kalibr-M είναι “στο στάδιο της επιστημονικής έρευνας και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας”.

Ο νέος πυραύλος πλεύσης έχει σχεδιαστεί για να διαπερνάει καλά προστατευμένους στόχους στο έδαφος ως όπλο κρούσης ακριβείας με υψηλή μεταφορική ικανότητα πολεμικής κεφαλής ή εναλλακτικά και πυρηνικής.

Το TASS ισχυρίζεται ότι το όπλο θα τεθεί σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό, εξοπλίζοντας φρεγάτες και αργότερα και υποβρύχια.

Οι σημερινοί πύραυλοι Kalibr που χρησιμοποιούνται από ρωσικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια έχουν εμβέλεια από 932 μίλια έως 1.500 μίλια και έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν υποτιθέμενους τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία από τη Μεσόγειο και την Κασπία θάλασσα.

Είναι αξιοπερίεργο βέβαια γιατί χρειάζεται η Ρωσία πυραύλους πλεύσης με πυρηνική κεφαλή και εμβέλεια 3.000 μίλια όταν την ίδια στιγμή (διατυμπανίζει ότι) κατασκευάζει υπερόπλα όπως την πυρηνικη τορπίλη Poseidon, το πολυηχητικό οπλικό σύστημα Avangard και τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat, που θα μπορούσαν να υπερκεράσουν και διαπεράσουν την αντιβαλλιστική ασπίδα των ΗΠΑ.

Το μοναδικό ουσιαστικό πρακτικό όφελος θα ήταν η δυνατότητα στα πλοία και υποβρύχια που θα φέρουν τους νέους Kalibr να χτυπούν τους στόχους τους από ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, ενδεχομένως και αγκυροβολημένα στους ναυστάθμους τους.

Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται TASS, ο νέος πυραύλος “θα είναι πολύ μεγαλύτερος, το βάρος της κεφαλής του θα πλησιάσει τον ένα τόνο”.

Αν και η Ρωσία συχνά μεταδίδει καθαρή προπαγάνδα μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης όπως το TASS, κανένα από αυτά που έχει ισχυριστεί εν προκειμένω δεν είναι τεχνικά αδύνατο. Οι κινητήρες Turbojet χρησιμοποιούν αεροπορικά καύσιμα και η εμβέλειά τους μπορεί να αυξηθεί απλά αυξάνοντας το μέγεθος της δεξαμενής καυσίμου.

Από την άλλη, η προσπάθεια διαφοροποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας ίσως έιναι και ένα δείγμα ότι το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό της Ρωσίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος PAK-DA αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση τον χρόνο εισαγωγής του σε υπηρεσία.

Ίσως τελικά δεδομένου ότι προς το παρόν πρόκειται για ένα σχέδιο στα χαρτιά, να φαίνεται ότι αν ο κύριος τρόπος επιχειρησιακής του χρήσης είναι έτσι ή αλλιώς η εξαπόλυση από μεγάλες αποστάσεις πυραύλων πλεύσης, να μην υπάρχει και τόσο πολύ νόημα στην παροχή άπλετης χρηματοδότησης σ’ αυτό το πρόγραμμα αν το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί από (κατά πολύ) φτηνότερες πλατφόρμες.

Η νεότερη ρωσική κορβέτα Buyan-M από Μαύρη Θάλασσα στην Μεσόγειο

Ο Kalibr εξάλλου μπορεί να εκτοξευτεί ακόμα και από πλοία μεγέθους μικρής κορβέτας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 66
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Amateur Pilot
Guest
Amateur Pilot

“και έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν «υποτιθέμενους» τρομοκρατικούς στόχους” Συγγνωμη αλλα εχω μια ευλογη και καλοπροαιρετη απορια αναγνωστη. Οταν η Ρωσσια βομβαρδιζει, ειναι «υποτιθεμενοι τρομοκρατικοι στοχοι» και οταν αι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ βομβαρδιζουν αυτοι ειναι «σιγουροι τρομοκρατικοι στοχοι»; Δηλαδη στους Αμερικανικους/ΝΑΤΟικους βομβαρδισμους, εκει δεν υπαρχει «το υποτιθεται»; Εκει δεν υπαρχει η πιθανοτητα του σφαλματος και του λαθους; Και εν συνεχεια, αυτο θεωρειται δημοσιογραφικη δεοντολογια και αντικειμενικοτητα; Απλα μια ευλογη απορια παρακαλω εκφραζω. Σας ευχαριστω.

Flight and Space
Admin
Noble Member

Είπαμε εμείς κάπου πως “οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν τρομοκράτες σίγουρα”. Επίσης, τώρα θα μάθετε πως η Ρωσική Αεροπορία δεν βομβαρδίζει μόνο τρομοκράτες, αλλά και αντικαθεστωτικούς στη Συρία; επίσης, όποιος έχει την μύγα…

Ασβος
Guest
Ασβος

Δηλαδη οι αντικαθεστωτικοι τι θεωρουνται ακριβως; Τα παιδια με τα γαρυφαλλα;

chikichiki
Guest
chikichiki

Πέρα από τα θέματα redundancy/duplication of efforts, ποιος ο λόγος για πύραυλο κρουζ τέτοιας εμβέλειας; Ο τωρινός δεν είναι δα και ανεπαρκής.

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Να το πούμε λίγο προπαγανδιστικό και αντιρωσικό το αρθράκι; Συχνά αναρωτιέμαι από που πηγάζει αυτή η ανάγκη μείωσης, απαξίωσης και χλευασμού στο κάθε τι Ρωσικό. Κάθε χώρα έχει τα δικά της συστήματα και αυτά που μετράνε είναι αυτά που επιδεικνύονται στο πεδίο της μάχης… τα άλλα είναι στα λόγια για το ποιος τα έχει “μεγαλύτερα και καλύτερα”. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια ουσία να έχουμε ένα τόσο έντονα σκωπτικό ύφος, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε τα συστήματα σχεδόν όλων των σύγχρονών στρατών σε “ασφαλή” πεδία μαχών (Αμερικάνικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισραηλινά, Ρώσικα , κοκ με εξαίρεση ίσως… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Να το πούμε λίγο προπαγανδιστικό και αντιρωσικό το αρθράκι; Συχνά αναρωτιέμαι από που πηγάζει αυτή η ανάγκη μείωσης, απαξίωσης και χλευασμού στο κάθε τι Ρωσικό. Κάθε χώρα έχει τα δικά της συστήματα και αυτά που μετράνε είναι αυτά που επιδεικνύονται στο πεδίο της μάχης… τα άλλα είναι στα λόγια για το ποιος τα έχει “μεγαλύτερα και καλύτερα”. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια ουσία να έχουμε ένα τόσο έντονα σκωπτικό ύφος, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε τα συστήματα σχεδόν όλων των σύγχρονών στρατών σε “ασφαλή” πεδία μαχών (Αμερικάνικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισραηλινά, Ρώσικα , κοκ με εξαίρεση ίσως… Read more »

Card image
flashg
Guest
flashg

Και εμείς πρέπει να αποκτήσουμε βαλιστικούς και Κρουζ πυραύλους σε μεγάλους αριθμούς γιατί αυτά είναι τα όπλα του φτωχού. Αντί για εμάς αυτό το κάνει η Τουρκία.

κλείτος ο μέλας
Guest
κλείτος ο μέλας

@flashg
για πες μας από που,με τι λεφτά,αν συμφερει,αν θα μας δωσουν,τι θα μας δωσουν και τι ειδους?

GMT-I
Guest
GMT-I

Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο μπορεί να γίνεται σύνδεση του PAK-DA με μια πιθανή αύξηση εμβέλειας των Kalibr? Δλδ η παραγωγή των F-35 σημαίνει ότι τα B-21 έχουν πρόβλημα σχεδιασμού? Οι ρώσοι ακριβώς επειδή δεν κάνουν κατά κύριο λόγο lobbying με τις εταιρείες αμυντικού οπλισμού όπως οι δυτικές, σε ένα επιτυχημένο σχέδιο εξαντλούν την σχεδίαση για όσο έχει να προσφέρει. Ειδικά για ένα όπλο αυτής της κατηγορίας. Δλδ κρίνεται λάθος ότι ένα όπλο που έλαμψε στην Συρία όπως μια άλλη εποχή ο Tomahawk στον πόλεμο του κόλπου και μπορεί να βελτιωθεί ως προς την εμβέλεια, για εσάς σημαίνει… Read more »

shadow man®
Guest
shadow man®

oi σκαλπ παντως μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο υποβρύχια 214…..

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλησπέρα Με τέτοια εμβέλεια μια απλή κορβέτα στη Μαύρη / Κασπία / Μουρμάνσκ μπορεί να κτυπήσει οποιοδήποτε στόχο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Χωρίς να βγεί από τα Ρωσικά ύδατα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη προστασία του φορέα των Καλιμπρ. Η επιδιοκώμενη εμβέλεια σε συνδυασμό με την ικανότητα του Καλιμπρ που μπορεί να φορεθεί σε οτιδήποτε από κορβέτα και πάνω, για πρώτη φορά δίνει στη Ρωσία ικανότητα στρατηγικής κρούσης με συμβατικά πυρομαχικά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ από τη Ρωσική επικράτεια (xώρια το γεγονός που οτιδήποτε πλέει μπορεί να κάνει στρατηγική κρούση οπότε αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των στόχων που πρέπει να… Read more »

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Απολύτως εύλογος και τεκμηριωμένος ο προβληματισμός του αρθρογράφου. Φανταστείτε οι ΗΠΑ το 2022 (υποθετικά), στα πρόθυρα εισόδου σε υπηρεσια των πρώτων πολυηχητικων βλημάτων κρούσης να ανακοινώσουν προγραμμα βελτίωσης του Tomahawk με αύξηση της εμβέλειας κλπ. Θα είναι επόμενο και απολύτως λογικό να εγερθούν ερωτήματα σχετικά με τη πορεία των προγραμμάτων ανάπτυξης τόσο των πολυηχητικων βλημάτων, όσο και του B-21. Η επικάλυψη επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ιδιαίτερα για όπλα διαφορετικών γενεών αποτελεί άσκοπη πολυτέλεια ακόμα και για τις υπερδυνάμεις για πολλούς και ευνόητους λόγους. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω πως τα βλήματα cruise μάλλον δεν αποτελούν την ιδανική επιλογή για χρήση… Read more »

Card image