22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

- Advertisement -

Πρώτη δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2020, αναδημοσιεύεται λόγω επικαιρότητας, πιθανόν κάποια στοιχεία να έχουν αλλάξει και να μην ισχύουν.

Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το ΠΝ δεν μπορεί να καλυφθεί με νέα πλοία, εξετάσαμε κάθε δυνατή ή αδύνατη λύση. Τόσο που κατηγορηθήκαμε για “Πλεύση και Διάστημα”, ενώ βρήκαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το navaldefence.gr, προκειμένου να έχει και το ΠΝ τη δική του, ξεχωριστή γωνία στο ελληνικό διαδίκτυο.

Ποιο πλοίο δεν έχουμε παρουσιάσει; Adelaide, LaFayette, Type 23, F122, K130, Ticonderoga, Arleigh Burke, LCS Freedom Class, LCS Independence Class, San Giorgio, FREMM (FR & IT), είναι λίγα από τα πλοία που παρέλασαν από την ΠΤΗΣΗ. Στο τελευταίο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ, αυτό που κυκλοφορεί τώρα, έχουμε κι όλες τις πιθανές λύσεις ανά τον πλανήτη, μαζεμένες σε ένα σημείο. Ναι, είναι αλήθεια, είμαστε κι εμείς πολύ αγχωμένοι για το μέλλον του ΠΝ. Αγαπάμε το ΠΝ, το ανίκητό μας ΠΝ, και δεν το κρύβουμε.

Το ΠΝ μπορεί να παραλάβει το 2024-28, 4 αξιόλογες ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ (Karel Doorman). Μήπως πρέπει να κινηθούμε άμεσα;

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 4 νέα πλοία, με διαγωνισμό, ή έστω, με ευρεία διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει πως οι Γάλλοι έχασαν την προνομιακή θέση που είχαν σαν αποκλειστικός συνομιλητής του ΠΝ, και ξαφνικά στο ΥΠΕΘΑ συνέρρευσαν πλήθος ενδιαφερομένων, με πρώτους τους Γερμανούς. Οι τελευταίοι έχουν και καλό πλοίο (ΜΕΚΟ Α200), και ενδιάμεση λύση (F122, K130) αλλά και σχέσεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Επίσης, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν πάρει τα μεγαλύτερα συμβόλαια ναυπήγησης από το ΠΝ (ΜΕΚΟ200ΗΝ, 214ΗΝ). Φυσικά δεν φέρνουν κάποια διακρατική συμφωνία ή χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

190925-N-UB406-0017
ST. JOHN’S, Newfoundland (Sept. 25, 2019) Sailors aboard the Royal Netherlands navy frigate HNLMS Van Speijk (F 828) stand watch in the pilothouse as the ship transits the Atlantic Ocean. Van Speijk is on a regularly-scheduled deployment as part of Standing NATO Maritime Group One to conduct maritime operations and provide a continuous maritime capability for NATO in the northern Atlantic. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner/Released)

Οι Ισπανοί έχουν ενδιαφέρονται πλοία, αλλά δεν έχουν ενδιάμεση λύση. Η δε F110 είναι τόσο ακριβή όσο η [email protected], απλά δεν ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να ξεχάσουμε πως σχεδίασαν το νέο τουρκικό ελικοπτεροφόρο, ή πως έχουν Patriot ανεπτυγμένους στα σύνορα Τουρκίας Συρίας. Αν και δεν μας απειλούν φυσικά, εντούτοις η κίνηση αυτή έχει επιτρέψει στους Τούρκους να αποσύρουν από την περιοχή συστήματα HAWK.

Οι Βρετανοί ήρθαν μόνο με ενδιάμεση λύση, και είναι και εξαιρετική! Οι Type 23 είναι εξαιρετικά πλοία, αν και ο οπλισμός τους είναι πολύ μακρυά από αυτό που ξέρει το ΠΝ. Χωρίς να ξέρουμε το τι σκέπτεται το ΠΝ, αλλά και το ύψος της προσφοράς, εντούτοις πρέπει να είναι πολύ “δυνατή” για να συγκινηθεί το Ναυτικό μας. Πάντως σίγουρα σαν λύση υφίσταται, αλλά χωρίς να έχουν έρθει με τις Type 31e που τόσο θα ήθελαν να τις δουν οι αναγνώστες μας.

191005-N-UB406-0106
ROTA, ROTA(Oct. 5, 2019) The Royal Netherlands Navy frigate HNLMS Van Speijk (F 828) enters Naval Station Rota for a scheduled visit. Van Speijk is on a scheduled deployment as part of Standing NATO Maritime Group One to conduct maritime operations and provide a continuous maritime capability for NATO in the northern Atlantic. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Cameron Stoner/Released)

Οι ΗΠΑ είναι εδώ μόνο με τις MMSC.  Οι Αμερικανοί προτείνουν την ισχυρότερα οπλισμένη LCS Freedom, ένα δοκιμασμένο πλοίο, που έχει πουληθεί και στην Σαουδική Αραβία. Δεν θα γράψουμε κάτι άλλο, γιατί έχουμε πλέον κουραστεί να διαβάζουμε ενάντια σε αυτά τα πλοία, που κατά τους Έλληνες χρήστες Διαδικτύου, οι ίδιοι οι Αμερικανοί είναι τελείως κορόιδα που τα αγοράζουν. Υποσχόμαστε όμως να επανέλθουμε με νέο μας άρθρο!

Τελικά δεν έχουμε ακόμη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους Ιταλούς, ενώ αναμένουμε και την γαλλική ρελάνς. Δεν ξέρουμε πόσο θα πέσει η τιμή των FDI, αλλά είναι προφανές πως τα γαλλικά ναυπηγεία πήραν το μήνυμα, και δεν θα κάνουν πλέον τα ίδια λάθη.

To CMS Guardion των φρεγατών Μ. Φωτογραφία Ολλανδικό Ναυτικό μέσω marinescheppen.nl

Το ενδιαφέρον όμως της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν η προσέγγιση της Ολλανδίας, που προσέφερε τις δυο φρεγάτες Karel Doorman (M class) σε μια πραγματικά μη αναμενόμενη κίνηση. Το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Ολλανδικό Ναυτικό είναι πλέον πολύ μικρό, και τη δύναμη των 4 LCF συμπληρώνουν οι δυο εκσυγχρονισμένες Μ. Υπάρχουν και 4 OPV Holland Class, αλλά το Ολλανδικό Ναυτικό δεν τα συμπαθεί ιδιαιτέρως, καθώς οι επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν κάνει τα OPV “λίγα” για πολλές αποστολές.

Λογικά οι φρεγάτες Μ θα αντικατασταθούν από μια νέα κλάση φρεγατών (όχι την Omega), που θα μπει σε υπηρεσία του 2024-2028. Αυτό σημαίνει πως οι Μ θα υπηρετούν τουλάχιστον μέχρι τότε. Συνεπώς είναι έκπληξη το ότι το Ολλανδικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για την πώληση των πλοίων, που για να έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πρέπει να έρθουν εντός του 2021. Τότε, που οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα εκσυγχρονίζονται, και οι παλιές S θα πρέπει να αποσύρονται.

Χαμόγελα στην Ολλανδία από το “παστέλωμα” της ΛΗΜΝΟΣ στην γερμανική Kemal Reis (Ολλανδία-Γερμανία 1-0 στις φρεγάτες)

Οι Μ class έχουν πολλά κοινά με τις S. Καταρχάς, έχουν το προηγμένο σύστημα CMS Guardion, που είναι μια ολλανδική εκδοχή του TACTICOS, αλλά είναι tailor made για τις φρεγάτες. To CMS αυτό δεν είναι εμπορικό, δηλαδή δεν προσφέρεται στην αγορά, και δεν έχει τοποθετηθεί κάπου αλλού, εκτός από τις LCF, τα OPV Holland Class, τα LPD, τα ολλανδικά υποβρύχια αλλά και τις βελγικές Μ class. Η τοποθέτηση στις τελευταίες σημαίνει πως μπορεί να ελέγξει τον ESSM, που προφανώς θα βάλει η Ελλάδα στη θέση του NSSM που φέρουν τα πλοία.

Τα ραντάρ είναι παλαιά αλλά εξαιρετικά συντηρημένα και ικανά. Το SMART-S Mk1 είναι ακόμη αξιόμαχο, ενώ το LW-08 είναι το τελευταίο μοντέλο, με πλήρεις λειτουργικές δυνατότητες. Χάρη στο Guardion η στοχοποίηση για τους NSSM γίνεται από fusion πληροφοριών από τα δυο ραντάρ, που δίνουν δεδομένα στα δυο STIR. Εδώ να πούμε πως η τοποθέτηση των STIR είναι υποδειγματική, με πολύ μικρούς “τυφλούς” τομείς.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα

Η εισαγωγή σε υπηρεσία δεν απαιτεί καμία αλλαγή, ούτε τον παραμικρό εκσυγχρονισμό, ειδικά αν το πλοίο διατηρήσει το Goalkeeper του. Θυμίζουμε πως το ΠΝ παρέλαβε τις μεταχειρισμένες S χωρίς το CIWS Goalkeeper, και στη θέση του έβαλε το Phalanx. Αν τώρα, αγοραστούν τα πλοία as is where is, τότε το Goalkeeper θα είναι εξαιρετική επιλογή. Αν αποσυρθούν δε και 2 μη εκσυγχρονισμένες S, το Phalanx μπορεί να μπει πίσω από το πρωραίο πυροβόλο Oto Melara, κάνοντας έτσι τις Μ ένα εξαιρετικά προστατευμένο πλοίο.

Όπως είπαμε τα πλοία είναι εκσυγχρονισμένα, με προηγμένα ραντάρ επιφανείας (σημαντικό χαρακτηριστικό για το Αιγαίο), προηγμένο σόναρ, αλλά και το CMS Guardion. Το προωστήριο σκεύος μοιάζει αρκετά με αυτό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, απλά αντί του LM2500 οι Ολλανδοί έχουν τοποθετήσει τον Rolls Royce Spey, τον ναυτικό στροβιλοκινητήρα του… Α-7E/H Corsair. Η παράδοση δε του Ολλανδικού Ναυτικού μας εξασφαλίζει πως τα πλοία θα βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και απολύτως επιχειρησιακά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο αδελφό μας website, navaldefence.gr, εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

160 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
160 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Σας έγραψα πως οι Χιλιανοί έχουν ήδη υπογράψει Letter of Intent για τα 2 εναπομείναντα Dutch πλοία 
Απαντήσατε πως αυτό δεν ισχύει
Κάνα reference/link για αυτό?
Οι Χιλιανοί είναι καλοί πελάτες των ολλανδών για πολλά χρονια!
Επίσης γράφετε περί Βελγικών M και ESSM 
Από ότι έχω διαβάσει τα πλοία είναι ακόμα με τους SPAROW και δεν έχει γίνει καμια δουλειά για τους ESSM
Οι αεριοστρόβιλοι τους είναι ξένοι για το ελληνικό ναυτικό οποτε για 2 μονο πλοία η δημιουργία υποδομής συντήρησης υποστήριξης δεν στέκει η δεν είναι η πιο cost effective κίνηση να το πούμε ευγενικά
Εδώ θα πάρουμε 18 rafale θα μου πείτε οι spey μας πείραξαν
Επίσης γράφετε πως οι M θα αντικατασταθούν από άλλη κλάση όχι τις OMEGA
Ούτε αυτό το έχω δει πουθενά !
Τα πλοία λόγω διαφορετικών κινητήρων,CMS,κλπων ηλεκτρονικών ΔΕΝ είναι η καλύτερη λύση!
adelaide θα λέμε και θα κλαίμε
Αναμένουμε το άρθρο περί αυτών τa σαπάκια των LCS/MMSC

flatspin

Επειδη τα πλοια που εχουμε να αλλαξουμε φτάνουν τα 9… μαλλον 10… απλα το ενα αποσύρθηκε, για μένα θεωρώ πως η Type 23 ειναι η ρεαλιστικότερη και ταχυτερη προσεγγιση στην ανανέωση του στόλου αλλα και της αυξησης της οροφης των φρεγατών (αυξηση που χρειάζεται αν θελουμε παρουσια στην Ανατολικη Μεσογειο).
Γιατι type 23? Γιατι ειναι σε αφθονία και με σχετικά οικονομικές παρεμβάσεις σε CIWS και A/A δυνατοτητες μπορουμε να φέρουμε 6 απο αυτές στα μέτρα μας και να υπηρετησουν για 10-15 χρονια.

Vas

Ότι και να πείτε για τις MMSC, όσο και να κράζετε τους αναγνώστες που δεν τις θέλουν με τίποτα η αλήθεια δεν αλλάζει, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ Π.Ν.
Το ότι οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να τις φτιάχνουν είναι 1) για να κρατάνε τα ναυπηγεία σε δουλειά, βλέπετε πολλά συμφέροντα και οι Γερουσιαστές εκεί θέλουν να κρατήσουν τις θέσεις ανοιχτές για να επανεκλεγούν, 2) δεν τα επιχειρούν σε τόσο επικύνδυνες και εξαιρετικά δύσκολες ζώνες όπως είναι το Αιγαίο και η Αν.Μεσόγειος με αντιπάλους όπως η Τουρκία όπου διαθέτει ένα μεγάλο, σύγρονο και δυνατό ναυτικό,. 3) επίσης οι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια να τις φτιάχνουν και ας μην είναι για πολλά πράγματα διότι έχουν και 68 Arleigh Burke(και χτίζουν άλλα 10) και 22 Ticonderoga για τα δύσκολα, εμείς δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες, θέλουμε ένα σκάφος που να τα κάνει λίγο από όλα, 4) και όπως βλέπετε πάνε για νέο σκάφος τις FFG(X) διότι οι LCS δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν.
Από Αμερικάνους αγορά μόνο αν συμφωνούν να μπούμε και εμείς στο πρόγραμμα των FFG(X).
Για αυτό και για να τελειώνει το παραμύθι μια και καλή, η MMSC απλά δεν κάνει, τέλος. Αν την επιλέξουμε θα είναι καθαρά πολιτική απόφαση(με σίγουρα πιέσεις των Αμερικάνων) χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτό που πραγματικά ζητά το Π.Ν. μας.
Για τις δύο μεταχειρισμένες Karel Doorman, συμφωνώ ότι είναι η καλύτερη ενδιάμεση λύση και μακάρι να προχωρήσει, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξουμε αμέσως τα Sea Sparrow με ESSM, δεν μπορώ να φανταστώ το Π.Ν. να τις αφήσει ως έχουν.

A.K.

Αν εξαιρέσουμε τις αμερικάνικες, οτιδήποτε άλλο είναι βελτίωση. Οι αμερικάνικες είναι χαντάκωμα.
Βρίσκω πολύ λογικά τα επιχειρήματα για τις Μ. Επιπλέον η επιλογή κάποιας Ολλανδικής σχεδίασης μάλλον είναι ένα θαυμάσιο νέο για τον Σκαραμαγκά ιδιαίτερα αφού έχουν παρελθόν συνεργασιών με τους Γερμανούς.

npo

Υποσχόμαστε όμως να επανέλθουμε με νέο μας άρθρο”
Όχι άλλο, έλεος.
Δείξτε λίγο έλεος.

Digenis

Δεν νομιζω να αξιζει η επενδυση αν ισχυει το 250εκ που λενε για 2 πλοια …Μπροστα εχει μεγαλη τρυπα , τα Goalkeeper δεν ήταν ποτέ επιλογή του ΠΝ, το Guardion δεν ειναι tacticos ,To smart S Mk1 δεν το λες και κελεπούρι ρανταρ τα εχει τα χρονάκια του ,ESSM δεν έχει που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουμε έχτρα … Γενικά ειναι παλιές , όχι πολύ παλιές όπως οι μη αναβαθμισμένες S αλλα παραμενουν παλιες ως ενδιαμεση λυση και οι τιμη δεν βοηθαει … Αν αυτο το πλοιο το περναμε πριν 7-8 χρόνια για να φευγαν οι μη αναβαθμισμενες S θα ηταν καλο ,τώρα δυσκολο ως επιλογη και ο ανταγωνισμός φέρνει πολύ πιθανό καλύτερες επιλογές .

massey-ferguson-65

Αλήθεια γιατί η Βρετανοί συνεχίζουν να μην μας έχουν καταθέσει 100% ολοκληρωμένη πρωταση στο επιτελείο για πώληση 4 type 31 με ΟΠΛΗΣΜΟ και ραντάρ των iver huitfeldt και πωληση 6 type 23 με κάποιες μικροπαρεμβασεις στον ΟΠΛΗΣΜΟ για το πολεμικό ναυτικό….ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΑΙ …..ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΆΘΕΤΑΙ ΚΑΛΑ….ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΣΗ…ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΊΖΕΙ…ΛΕΥΤΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΏΣΟΥΜΕ….???ακόμα αναμενω μια τέτοια πρωταση από Αγγλία…και αν όχι από αυτούς ….γιατί να μην τους ΧΤΙΠΗΣΟΥΝ την πόρτα το υπουργείο Άμυνας και να τους την κάνει αυτό αυτήν την πρωταση…..

Bridger

Οι Μ είναι πολύ καλή λύση για άμεση αντικατάσταση των 2 απo τις παλιές μη αναβαθμισμένες S. Αν πωλούνται άμεσα και σε καλή τιμή πρέπει να τις πάρουμε. Όμως δεν λύνουν το πρόβλημα των αριθμών, το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο με τις Τ-23. Απορώ που το άρθρο τις κατατάσσει 3η επιλογή μετά τις Κ130. Καμία σχέση οι πρόσφατα εκσυγχρονισμένες πάνοπλες φρεγατάρες των 5000Τ με τις γερμανικές κορβέτες, οι οποίες ενδεχομένως κρύβουν και προβλήματα αξιοπιστίας σε επιμέρους συστήματα, ενώ απαιτούν και εργασίες αναβάθμισης. Αν η ένταξη του Camm στο οπλοστάσιο του ΠΝ θέτει ζήτημα πολυτυπίας, νομίζω ότι είναι μικρό το κακό, εφόσον αποτελεί καθόλα αξιόλογο όπλο. Αν μιλάμε για 4-6 μονάδες δικαιολογείται απόλυτα, ενώ μπορεί πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα πλοία. Το πυροβόλο είναι και αυτό μια χαρά αλλά στην ανάγκη μπαίνει και κάποιο ΟΜ 76mm. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα μέρος από το κονδύλι των 400εκ που προορίζεται για τις ΜΕΚΟ να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις για την καλύτερη ενσωμάτωση των Τ23 στον στόλο. Αυτό ίσως σημαίνει κάποιο συμβιβασμό με φθηνότερο CMS και 3d ραντάρ στις ΜΕΚΟ, αλλά που να είναι σε κάθε περίπτωση απόλυτα επαρκή για τους ESSM. Καλό θα ήταν οι 4 νέες φρεγάτες να επιλεγούν με απόλυτα επιχειρησιακά και οικονομικά κριτήρια, χωρίς η επιλογή να μπερδεύεται με τις προσωρινές λύσεις, που μπορούν κάλλιστα να είναι ανεξάρτητες.

geo79

δεν το διαβασα ακομα τον τιτλο ειδα…. ε ρε φωτιες που μας αναψατε βραδυατικο… 3χιλιαδες σχολια θα εχει το πρωι…χαχαχαχα

Jimmy

Οι M βασικα ειναι λιγες. 2 μοναδες, τι θα αντικαταστησουν? Τις 3 S η την τουλαχιστον μια μεκο που θα ειναι εκτος για αναβαθμιση? Οι γερμανικες κορβετες ειναι περισσοτερες αλλα ειναι και μικρες. Φρεγατες θελουμε οχι κορβετες. Οποτε δια της ατοπου η καλυτερη λυση ειναι μακραν οι Αγγλικες τ23 , αν το κοστος των 150/μοναδα ισχυει. Ναι μεν εχουν διαφορετικα οπλα , αλλα εχουν τα χαρακτηριστικα που θελουμε και κυριως ειναι διαθεσιμα σε μεγαλους αριθμους. Προφανως αν ηταν να παρουμε 2 μοναδες δεν θα ηταν καθολου καλη επιλογη. Αν ομως μπορουμε να παρουμε 6 – 8 μοναδες τοτε αξιζει και παρα αξιζει η επενδυση, γιατι ειναι και η μονη ενδιαμεση λυση που υπαρχει σε τετοιους αριθμους ικανους να μας λυσουν το προβλημα. Ολοι οι αλλοι πασχουν ακριβως εκει, εχουν δλδ 2 πλοια το πολυ. 2 LCS οι Αμερικανοι, 2 lafayete οι Γαλλοι. Περα απο υποβαθμισμενα κι ακαταλληλα ειναι απλα πολυ λιγα και σε αριθμο. Για μενα 4 ειναι το ελαχιστο που χρειαζομαστε σαν ενδιαμεση λυση. Και παλι ριχνουμε την οροφη κατα 1 ακομα πλοιο. Απο εκει που ειμασταν στα 14 παμε στα 12 . Ποσο μαλλον αν παμε για μονο 2 πλοια ενδιαμεσα + 4 νεα + 4 μεκο οροφη 10 πλοιων . Και μαλιστα κανενα απο αυτα δεν ειναι αντιτορπιλικο να πεις οτι αντισταθμιζω τον αριθμο με ενα πιο μεγαλο και ικανο πλοιο.

Manolis

Θερμη, θερμοτατη παρακληση: επειδη υποψιαζομαι οτι ειναι και αλλοι αναγνωστες εκτος απο εμενα που σταματανε την αναγνωση αρθρου ακριβως εκει που αναφερεται η λεξη “LaFayette”, παρακαλω αν ειναι απολυτως απαραιτητο να μπει, βαλτε την τελευταια στο κειμενο.

Alexandros

Η καλύτερη λύση είναι FREMM με όσο γίνεται Ελληνικές προδιαγραφές και ενδοιάμεση λύση πάλι FREMM!

Iomar

Καλησπέρα,
Όχι πολλές ημέρες πριν έγραφα σε σχόλιο την προτίμησή μου σε ολλανδική λύση για το ναυτικό και τώρα έχουμε ρελάνς από τους Ολλανδούς, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα διαβάζουν Πτήση!
Παρεμπιπτόντως, οι L θα αποσυρθούν το 2025 με αντικαταστάτη από κοινό ολλανδο-γερμανικό σχέδιο.

epampapas

Καλά εννοείται πως ολλανδικές φρεγάτες πρέπει να πάρουμε. Έχουμε καλή εμπειρία, την καλύτερη μάλλον και ξέρουμε τα πανεπιστήμια τους (πχ TU Delft με σήμα τη φλόγα του Προμηθέα) και οι εταιρίες τους βγάζουν τα καλύτερα σχέδια στον χώρο. Nαυτική χώρα γαρ και με τεράστια κεφάλαια που επενδυει στην έρευνα.
Kαι κάτι άσχετο ο Τσαβούσογλου είπε σήμερα σε μια συνέντευξη οτι η Γαλλία κάνει λίγο πολύ σαματά για να πουλήσει όπλα στην Ελλάδα. Είπε πως περίμενε αρχικά το “υπερόπλο” Rafale να το πουλήσει σε 20 χώρες το ελάχιστο. Και δεν έχει καταφέρει ούτε το 1/5. Δεν έχει άδικο.
Και το Leclerc έχει πάει άπατο και πολλά ακόμα γαλλικα συστήματα.
Αλλά παίζει ρόλο το ότι πολιτικά το αποτύπωμα της Γαλλίας μειώνεται διεθνώς έναντι Αμερικάνων και Κινέζων ίσως και Ρώσων, Ισραηλινών και λοιπών. Οπότε μήπως είναι μια καλή συγκυρία για τη Γαλλία να επιδείξει δύναμη πλέον για να προωθήσει μεταξύ άλλων και την αμυντική της βιομηχανία. Αυτά πάνε πακέτο. Η Ελλάδα πιστεύω θα γίνει παράδειγμα για τις επόμενες γαλλικές κυβερνήσεις πως να πουλάνε όπλα. Όχι πως είναι κακά προίόντα αν και με τα ραντάρ των Μιράζ F-1 και των Μ-2000 φρίξαμε μέχρι οι Γάλλοι να μάθουν να φτιάχνουν ραντάρ, αλλά πρέπει και να έχεις λόγο να πάρεις ενα καλό προιόν μεταξύ πολλών επίσης καλών προιόντων.

Last edited 8 months ago by martintorrens1
Gunner

Αν ήταν. Γαλλικό, θα είχαν γραφτεί ύμνοι. Δυστυχώς είναι ολλανδικό.

Koulis

Πώς τοποθετείται η fremm σε σχέση με το χάος;

stefanpaok1

Βαρέθηκα να διαβάζω για “πολυτυπια” σε άρθρα και σχόλια. Εδώ δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πόλεμο ή όχι, και πάμε μηνα- μήνα, η πολυτυπια μας μάρανε.
Θέλουμε πολεμικά πλοία για να κερδίσουμε τον πόλεμο, η ομοιοτυπια είναι μια πολυτέλεια που ΔΕΝ έχουμε αυτή την στιγμή. Είναι επιθυμητή, αλλά όχι αναγκαία

A.K.

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά που αφορά την Ολλανδική πρόταση και ίσως να μην τονίστηκε αρκετά στο άρθρο είναι η συνέχεια που εξασφαλίζεται σε μια επιτυχημένη συνεργασία.
Θεωρώ πως είναι λάθος να υποτιμούμε την επιρροή που έχουν η παράδοση και οι προσωπικές σχέσεις σε κάθε εμπορική συναλλαγή. Ασφαλώς το προϊόν είναι το βασικό κριτήριο, όμως δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με e-mails ούτε όλες οι γραφειοκρατίες προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές. Με τους Ολλανδούς έχουμε χτίσει μια επιτυχημένη συνεργασία και μια σχέση εμπιστοσύνης για τα προϊόντα τους σε βάθος δεκαετιών. Επίσης αυτοί συνεργάζονται με τους Γερμανούς, τον σημαντικότερο προμηθευτή του Π.Ν. πράγμα που τους δίνει πλεονέκτημα στην εξαγορά του Σκαραμαγκα και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ η την (ας ελπίσουμε…) πιθανή κατασκευή επιπλέον υποβρυχίων.
Σε γενικές γραμμές, εφόσον η λύση των Μ και το όποιο προτεινόμενο νέο πλοίο ικανοποιεί το ναυτικό, τότε νομίζω πως οι Ολλανδοί έχουν μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

KonstantinosKaperonis

Αν η πρόταση των Αμερικανών είναι για 4 MMSC, αναβάθμιση των MEKO στην μέσα στην τιμή, παραχώρηση 2 Tico δε βλέπω πως μπορούν οι άλλοι να την ανταγωνιστούν. Οι MMSC δεν είναι LCS, έχουν περάσει τα προβλήματα που είχαν, έχουν θωράκιση νέου τύπου σε κρίσιμα μέρη….μην κοιτάτε πως ήταν σαν νύμφες, έγιναν πλήρες έντομο

nigozs

Αγαπητή Π&Δ:
Με έχετε μπερδέψει. Γράφω σχόλια στο navaldefence και παράλληλα ανεβάζετε το άρθρο και εδώ.
Τελικώς, θέλετε σχόλια copy paste και για τα δύο sites ?
Μήπως πρέπει να επιλέξετε τί πρέπει να γίνει, καθώς άλλοι γράφουν εδώ και άλλοι εκεί ?

sotbak

αν υπάρχει περίπτωση να τα δούμε εντός του 2021 στο ΠΝ, συμφωνούμε απόλυτα, είναι συγγενείς των Σ, αλλά κατά πολύ βελτιωμένες (τα περιγράφει το άρθρο). Όμως δήλωσαν οι Ολλανδοί ότι είναι διατεθειμένοι για άμεσο transfer;

Alkis

Πείτε με ρομαντικό, πείτε με άσχετο, εκτός τόπου και χρόνου…Πιστεύω πως τα Γαλλικά μαχητικά ήταν η ενδιάμεση λύση για την αγορά των Γαλλικών φρεγατών.
Νομίζω ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των εταίρων μας.

Antonis_Loukas

Έχω αποφασίσει, να γράφω αραιά και που, μιας και συνήθως βλέπω να ανακυκλώνονται τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Προσωπικά(και το έχω γράψει επανειλημμένως), έχουμε αργήσει τόσο, που το ‘κακό’, θα μας βρει χωρίς να προλάβουμε να έχουμε κάποια ουσιαστική ενίσχυση στις ΕΔ. Μόνη μου ελπίδα, τουλάχιστον να έχουμε μεριμνήσει(έστω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) έτσι ώστε, να ανεβάσουμε διαθεσιμότητες και να επαναπιστοποιήσουμε υπάρχοντα όπλα και συστήματα(βλ. ροή ανταλλακτικών για mirage).
Στο θέμα της ‘ενδιάμεσης’ λύσης(ή ‘λύσης’), μάλλον υπάρχει συμπυκνωμένη, όλη η σχιζοφρένεια των εξοπλιστικών…
α) Τελικά, ποια η οπτική του ΠΝ στο θέμα; Θέλουμε άμεση ένταξη της ‘ενδιάμεσης’ λύσης στο ΠΝ ή θα το ‘ρισκάρουμε’;
β) Τι ικανότητες/δυνατότητες θέλουμε να έχουν τα πλοία;
γ) Συνδέεται ή όχι το ζήτημα, με αυτό της ναυπήγησης νέων φρεγατών(‘πολλαπλών ρόλων’);
δ) Ποια η πολιτική διάσταση στο θέμα και ποια η σύνδεση(εμμέσως) με τη τύχη των ναυπηγείων;
Εφόσον θέλουμε άμεση ένταξη στο ΠΝ, τότε θέλουμε και άμεση αξιοποίηση, άρα και τη μέγιστη δυνατή ομοιοτυπία σε όπλα και συστήματα(πχ μηχανές/ραντάρ). Η σειρά σε αυτή τη συλλογιστική, είναι πολύ ξεκάθαρη… Θέλουμε αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων S και/ή προσωρινή αντικατάσταση της όποιας(εκτός και αν μιλάμε για 2 ταυτόχρονα) MEKO θα βρίσκεται προς εκσυγχρονισμό. Τα πλοία που είναι πιο κοντά σε όλα αυτά, είναι οι F-122, οι F-123 και οι M.
Για τις F-122(μία ενεργή που τη λιγουρεύεται η Ινδονησία και μία ακόμη που θεωρητικά μπορεί να επανέλθει σχετικά εύκολα), έχει γίνει εν τέλει κάποια κρούση; Αν όχι, γιατί; Επιτέλους, θα δώσει κάποιος αρμόδιος μια σοβαρή απάντηση(και όχι αμιαντοδικαιολογίες μέσω διαρροών…); Οι Γερμανοί, εφόσον έχουν το θράσος να θέλουν να επανέλθουν στο ΠΝ(και έχοντας κατά τα φαινόμενα, εκβιάσει επιτυχημένα την πώληση των τορπιλών τους), δεν μπορούν να ‘πιεστούν’ για παραχώρηση F-123; Ειδικά, ΑΝ θέλουμε να μπουν στο παιχνίδι οι A-200… Τώρα, σχετικά με τις Κ-130, πραγματικά, αδυνατώ να συλλάβω την αναφορά τους. Καταρχάς, ΔΕΝ διατίθενται. Τουλάχιστον όχι επίσημα. Επιπρόσθετα, είναι προβληματικά(βλέπε κιβώτια) πλοία, μικρότερα από ότι θα χρειαζόμασταν. Δεν φέρουν οργανικό ελικόπτερο(λόγω μικρού υπόστεγου), sonars, ούτε καν γνώριμων στο ΠΝ αντιπλοικών! Το μόνο σύστημα ‘αξίας’, είναι το RAM, Το οποίο το πιθανότερο δεν αποδεσμεύεται, ενώ είναι μόνο CIWS. Πλοία με τις δυνατότητες των K-130, εξαιρουμένου του καταστρώματος για ελικόπτερο, έχουμε… Τα λένε SV…
Φεύγοντας από τη Γερμανία, η Ολλανδία, φαίνεται να μπορεί να προσφέρει λύσεις(ή ‘λύσεις’) και στο πεδίο των μτχ και σε αυτό των καινούριων. Δεν θα αναφερθώ στη ‘βιόλα’ που παίζουν το Αμύνης και το ΠΝ, εδώ και χρόνια(διαθέσιμες Μ, υπήρξαν κατά καιρούς, όπως και άλλες λύσεις από άλλες χώρες, αλλά μάλλον μέχρι τώρα, ήταν όλα καλά και δεν χρειαζόμασταν κάτι…). Θα αναφερθώ όμως, στη πιθανότητα, μια ευρύτερη εμπλοκή μας με την Ολλανδία, να μας ανοίξει τη πόρτα για LCF από το ’27. Ίσως, επιλογή ολλανδικής σχεδίασης για νέα φρεγάτα, να ‘πείσει’ την Ολλανδία, να παραχωρήσει νωρίτερα κάποια LCF… Φυσικά, όλα αυτά καλά, αν μιλάμε για FSC ή Omega. Δεν υπάρχει κανένα νόημα, να μιλήσουμε για SIGMA(ακόμη και την έκδοση που εξετάστηκε στα πλαίσια του FSC), μιας και συμμετέχουμε στην ευρωκορβέτα, που θα αποδώσει παρόμοιων προδιαγραφών(ίσως και καλύτερων) με αυτήν
Αν δεν θέλουμε άμεση ένταξη στο ΠΝ, οφείλουμε να θέσουμε το χρονικό πλαίσιο και φυσικά τις δυνατότητες αλλά και προοπτικές όποιων πλοίων αποκτηθούν. πχ στα σενάρια μέχρι τώρα(που υποτίθεται άλλαξαν τα δεδομένα), οι Μ δεν φαινόταν ελκυστικές, όταν λαμβάναμε υπόψιν τις δυνατότητες τους σε συνδυασμό με το χρόνο αποδέσμευσης τους και την ηλικία τους τότε. Όπως δεν θα είναι μία ANZAC το ’27 , μια F-123 το ’25 κ.ο.κ.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, ενδεχομένως, οι type 23 να έχουν νόημα, χωρίς να βαραίνει τόσο πολύ την ελκυστικότητα τους, η ύπαρξη camm(φυσικά, μπορούμε να μείνουμε με sparrow, δεν βαριέσαι…). Τα σκάφη αυτά, εκτός ότι δεν είναι πολύ παλιά, έχουν τη δυνατότητα με μικρό κόστος/μικρές παρεμβάσεις και χωρίς πίεση χρόνου(πχ CIWS, αλλαγή σόναρ τροπήδος, αντικατάσταση κύριου πυροβόλου με 127mm μιας και τα βάρη είναι παραπλήσια), να αποτελέσουν τον κορμό του ΠΝ. Εξαιρετικά ύποπτο για εμένα, το γεγονός της μη προσφοράς νέας σχεδίασης… Μπορεί να μην υπάρχει σάλιο για G-G συμφωνία και χρηματοδότηση(βλέπε και επιπτώσεις BREXIT/covid-19). Μπορεί να μην θέλουν να προσφέρουν κάτι που ενδεχομένως να διαταράξει τις σχέσεις τους με τη Τουρκία ή ακόμη και τις γεωπολιτικές τους επιδιώξεις στη περιοχή. Απλά μπορεί να γνωρίζουν ότι τα πράγματα είναι λίγο πολύ ‘μιλημένα-κανονισμένα’ και δεν έχουν ελπίδα, οπότε γιατί να ασχοληθούν;
Οι Ισπανοί, εκτός από απέναντι μας πολιτικά, δεν βλέπω να έχουν να προσφέρουν κάτι σε ενδιάμεση λύση, οπότε δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω…
Η Ιταλία, μάλλον και αυτή, έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει παρτίδες με το ΠΝ. Τουλάχιστον με κρατική ομπρέλα και όχι ως ανεξάρτητη εμπορική πρόταση. Παρομοίως, βαριέμαι να ασχοληθώ.
Η Γαλλία, αν θέλει πραγματικά(και θέλουμε και εμείς…), μπορεί να προσφέρει ενδιάμεση λύση. Αν μιλάμε για πλοία που θα ενδιέφεραν πολύ το ΠΝ, μιλάμε για FREMM/FREDA(και όχι FREEM, εφραίμ και μπούρδες όπως rafael που γράφουν ορισμένοι). Για να κάνουν τέτοια κίνηση όμως(μιας και δεν μιλάμε για μπακατέλες), θα πρέπει να κερδίσουν συμβόλαιο για νέα πλοία. Έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, ότι ακόμη και οι lafayette, δεν είναι άχρηστες για εμάς. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι θα χρειαστούν εκσυγχρονισμό/παρεμβάσεις όπου θα καθυστερήσουν την ένταξη τους στο ΠΝ και λόγω κόστους, θα ήταν πιο ωφέλιμο να συνδυαστεί με πιθανή επιλογή γαλλικής πρότασης αναβάθμισης για τις ΜΕΚΟ, με κοινά υποσυστήματα ή έστω κοινά υποσυστήματα με νέες γαλλικές φρεγάτες ή αυτές τις ενδιάμεσης λύσης(FREMM/FREDA). Φυσικά, αν και τα πλοία μπορούν και όπως είναι να αναλάβουν δράση, χρειάζεται σεβαστό χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των πληρωμάτων μας, μιας και μιλάμε για ‘ξένα’ συστήματα.
Τέλος, έχουμε την Αμερική… Οι MMSC, απλά δεν κάνουν. Έχουμε δώσει επιχειρήματα, πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα. Με 1 mk-41 και essm-2, χωρίς σόναρ σκάφους, δεν προσφέρουν αρκετά(ειδικά όταν συμμετέχουμε στη παρεμφερών δυνατοτήτων eurocorevette), ενώ παράλληλα, ΔΕΝ είναι φθηνές. Εκδοχή τους με 2 mk-41 και σόναρ σκάφους και πλήρως εκμεταλλεύσιμους SM-2, μάλλον θα κατέληγε ακριβότερη πολλών άλλων σχεδιάσεων εγνωσμένης αξίας/ικανοτήτων και με σεβαστό ρίσκο… Η ύπουλη σύνδεση τους, με παραχώρηση Tico/AB, ευελπιστώ να μη συγκινήσει κάποιον… Η Αμερική, πήρε πολλά από τη χώρα μας. Καιρός να δώσει και αυτή και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις που χαντακώνουν το ΠΝ… Τώρα, αν αντί των MMSC, μιλήσουμε για NSC σε έκδοση φρεγάτας ή για FFG(X), τότε μάλιστα, να το συζητήσουμε… Ακόμη και αν περιέλθουν όλα τα ναυπηγεία υπό αμερικανικό έλεγχο, δεν βρίσκω καμία υποχρέωση από μεριά μας, να αναθέσουμε κατασκευή σε αυτά μόνο αμερικανικής σχεδίασης. Είτε κατασκευάσουν γαλλικά, είτε ολλανδικά κ.ο.κ πλοία, το ίδιο κερδισμένα θα βγουν από εμπορικής άποψης.

Roger

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ μόνο με τις MMSC. Οι Αμερικανοί προτείνουν την ισχυρότερα οπλισμένη LCS Freedom, ένα δοκιμασμένο πλοίο, που έχει πουληθεί και στην Σαουδική Αραβία. Δεν θα γράψουμε κάτι άλλο, γιατί έχουμε πλέον κουραστεί να διαβάζουμε ενάντια σε αυτά τα πλοία, που κατά τους Έλληνες χρήστες Διαδικτύου, οι ίδιοι οι Αμερικανοί είναι τελείως κορόιδα που τα αγοράζουν.
Υποσχόμαστε όμως να επανέλθουμε με νέο μας άρθρο!»
Σιγά που δεν θα επανέλθετε για τις MMSC.
Τέτοιες «σκαφάρες» είναι κρίμα να μην τις λιβανίζουμε μία φορά την βδομάδα.

thanos2

υπαρχει πλοιο κορβετα-φ/γ νεας κατασκευης,που να θελει το ΠΝ,να ειναι απο χωρα φιλικη προς εμας,να χωρανε στη Σαλαμινα,να ειναι ετοιμη σε 24 μηνες κ να εχει μια λογικη τιμη?εκτος τις βελ[λογο τιμης].επισης να εχει εκτος απο τα καλουδια κ 24 κελια…
Οι MMSC…μονο αν προταθουν με 24 κελια,sm2 k essm b2,ειναι αποδεκτες,κατι τετοιο θα μας πει η ΠΤΗΣΗ θα πεσει πολυ μελανι……

thanos2

ενδιαμεση λυση για μετ/να ειναι μονοδρομος οι type23,10 πλοια με χαμηλη τιμη αγορας,μαζι με τις ΜΕΚΟ,μια καλη αναβ/ση κοντα στα θελω του ΠΝ κ μετα εχεις οσο χρονο θελεις για νεα πλοια.οι Μ ειναι 2 πλοια….αν τις δυνουν τωρα,φερτες κ αυτες,ολοι οι καλοι χωρανε!!!!…

GeoMoust

Μιλάμε για απίστευτη έλλειψη αντίληψης εδώ μέσα. Άλλος λέει μόνο Tico, άλλος δεν μας νοιάζει η πολυτυπία, άλλος μιλάει για ένα πολεμικό ναυτικό-παζλ αποτελούμενο από πλοία τουλάχιστον τεσσάρων χωρών, άλλος λέει απλά όχι σε όλα και μοιρολογεί ακόμα ένα πλοίο που χάθηκε πριν μήνες, άλλοι μιλάνε για ασύλληπτους αριθμούς πλοίων λες και τα λεφτά είναι στραγάλια… Μιλάμε για τρέλα!

G...

Σε ολα τα πλοια απλη αναφορα στις lcs λετε οτι ειναι δοκιμασμενες και μαλιστα εκπλησεστε για την κριτικη. Μηπως δεν θα επρεπε να επιμενετε τοσο? Ουτε δοκιμασμενες ειναι ουτε τιποτα. Εξ αρχης βγαλανε πολλα προβληματα και ναι οι αμερικανοι δεν ειναι ανοητοι γι αυτο και ακυρωσαν πανω απο 20 πλοια.ασε τις τοσες αναφορες οτι τα πλοια ειναι πανακριβα γι αυτα (τα λιγα) που προσφερουν
Αν μπορειτε απαντηστε παρακαλω οτι κανω λαθος σε κατι ωστε να μην κανουμε αρνητικη σε αυτα τα αλουμινενια πλοια που τοσο προωθειτε

christos_choris_a

Ο χρόνος που θα βγούν απ’ την Ολλανδική υπηρεσία (2024-2028) τα καθιατά ακατάλληλα για ενδιάμεση λύση. Οι Βρετανικές Type-23 έρχονται γρηγορότερα και μπορούν να λάβουν ένα πακέτο αναβάθμισης ανάλογο των Meko για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιοτυπία. Με 400 εκ. ευρώ η αναβάθμιση των Meko άλλα τόσα για την αναβάθμιση των Type-23 σύν 300 εκατομμύρια περίπου το κόστος κτήσης των μεταχειρισμένων σκαριών μας κάνει 1.1 δισ περίπου. Και θα έχουμε 8 αξιόλογα πλοία αντί για να δώσουμε 3 δισ. και να πάρουμε 2 [email protected] Εκεί γύρω στο 2028 θα μπορούμε να μπούμε δυνατά για την πρώτη από τις 4 ευρωκορβέτες ( που αναμένεται να επιδοτηθούν και από Κοινοτικά κονδύλια ).

Jimmy

Βλέπωντας τις διαθεσιμες ενδιαμεσες λυσεις, τελικα η καλυτερη και η πιο αμεση ηταν οντως τα …. ραφαλ. Μεσα στο 2021 θα ειναι ετοιμα να ριξουν τους πυραυλους τους. Οοοολα τα πλοια που συζηταμε και γραφουμε, στην καλυτερη περιπτωση μιλαμε για να ειναι επιχειρησιακα εστω και 2 σκαφη μιλαμε για το 2023. Και αν. Δηλαδη σε 3 χρονια απο τωρα οταν πιθανοτατα να εχουν κριθει ολα.

evaggelos

οτι κ να επιλεγει καλυτερο απο την s θα ειναι εκτως αν ειναι κονσερβα αμερικης.
ΥΓ. υπαρχει ανθρωπος απο ηπα που κανει υπερατλαντικο ταξιδι για να μας πει να παρουμε mmsc που την εχει παρει και η ναυτομανα σαουδικη αραβια?

MPAMPIS

Καθε ενδιάμεση λύση έχει τα καλα της και τα κακά της
-Κ130 ιδανική για Αιγαίο, περιπολικό, μικρή επάνδρωση κανει και την δουλειά πυραυλακατου
-Τ23 πολυ καλο επίπεδο εκσυγχρονισμού 4900 tn ωκεάνιο σκάφος
-Μ την ξέρουμε ισως μπορούμε να περιμένουμε για να την αποκτήσουμε
-lcs αντικαταστάτης των combatante
Προσωπικά μου αρέσει η T23 αλλα δεν βλέπω να λαμβάνει μέρος η e 31 για καινούργιο πλοίο…….

Mikros-hroas

Λυπάμαι αγαπητή πτήση αλλά δεν διαβάζω αξιόλογα κείμενα με επιχειρήματα.
Τα πλοία της σειράς ΧΟ CROSSOVER τα έχετε υπόψιν σας;
Γράφω για αυτά δυο κείμενα αλλά θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα.
Άλλο είναι να σχεδιάσεις, να κατασκευάσεις 6 διαφορετικές κλάσης πλοίων, να λύσεις τα προβλήματα του πρωτότυπου πλοίου και να χρειάζεσαι υποδομές στα ναυπηγεία για να κατασκευάσεις 6 κλάσεις πλοίων. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους προμηθευτές κλπ.
Άλλο είναι να έχεις 6 κλάσεις πλοίων που βασίζονται σε 5 κομμάτια τους κύτους και σε διαφορετικές υπερ κατασκευές.
6 κλάσεις πλοίων που η πλώρη και η πρύμνη με 50+ μέτρα αποτελούν το ίδιο κομμάτι για όλα τα πλοία της σειράς!
Αυτό υπολογίζω το πόσα χρήματα γλυτώνεις!

kostask22

Παμε να παρουμε 2-4 πλοια φουλ εξτρα, και με καστομιες και ζητάμε και 2 δωρο με το κλειδί στο χερι και πυραυλους φορτωμένους, και με χαμηλα λειτουργικά εξοδα και με μικρές αναγκες επάνδρωσης, απο χωρες ουδέτερες ως εχθρικές προς τα νομιμα συμφεροντα μας. Και για 2-3 δις που τους δίνουμε, χώρες με 1-2-3 τρις ΑΕΠ θα κανουν κολοτουμπες να μας εξυπηρετήσουν. Σε λίγο η Μερκελ θα μεταφέρει και τα ναυπηγεία της στην Τουρκία, λόγω φθηνου εργατικου δυναμικου και αφορολογήτου, και οι Ολλανδοι μας πάνε κόντρα ΣΕ ΟΛΑ. Οι Ισπανοι σφυρουν αδιάφορα και πουλάνε στον Ερντογαν ότι τους ζητήσει, και δεν συζητάμε για τους βόρειους Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, που μας εχουν για τα σκουπίδια. Η Γαλλία μας δίνει 18 Ραφαλ απο το έλλειμα της, περιμένει 5 χρόνια τωρα η ΠΑ της να παραλάβει αεροσκάφη και τους πέρνουμε και τα δικά τους. Ετη φωτός ανώτερη αυτή η συμμαχία από τις ΗΠΑ, που τους παρακαλάμε 10ετίες να μας δωσουν tico ή ΑΒ και μας κοροιδεύουν λέγοντας οτι δεν τα ζητήσαμε γιαυτο δεν μας τα έδωσαν, και πανε να μας πουλήσουν οτι σαπιο και τελειωμένο εχουν για αποσυρση, ουτε καν πλοια που εχουν δει επιχειρησιακή δράση, αλλά τα αποτυχημένα τους πειράματα. Μην αρχίσω με τους Αγγλους και τι εχουν κανει στην Κύπρο με την βαση τους. Τελικά καλύτερα να φτιάξουμε κατι δικό μας, εστω και περιπολικά saar ή rousen.

Last edited 8 months ago by FuMantsu
Tesseract

Η ιδανικότερη σύνθεση για το Ναυτικό του 2030 θα ήταν: 4 εκσυγχρονισμένες MEKO, 6 νέες ΜΕΚΟ Α-200, 4 κορβέτες (EPC, Gowind, Themistocles++, MMSC με σόναρ, whatever). Το τελευταίο ας είναι πολιτική απόφαση, δεν έχουν και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Πάντως η σκέψη για 10 πλοία των ~3500 τόνων και 4 των ~2500 μου φαίνεται λογική. Ενίσχυση σε υποβρύχια, ελικόπτερα και ό,τι άλλο χρειάζεται. Κοινώς μακριά απο υπερόπλα του 1 δις+, αλλά και απο παλιατζούρες που ταλαιπωρούνε τον κόσμο και κοστίζουν το ίδιο τελικά. Ας έχουμε συστήματα του 21ου αιώνα, κι ας μην είναι τα “απίστευτα” που ονειρεύονται κάποιοι. Άλλωστε η αιχμή είναι να πάμε σε Next Generation Fighter απο το 2030 και μετά, σε μεγάλους αριθμούς.

Fly_low_Hit_Hard

Αληθεια τώρα έχει σκεφτεί κανείς πως το 2021 αποσύρονται προς εκσυγχρονισμό ορισμένες απο τις καλύτερες φρεγάτες μας? Ναι απο εκείνες τις πάμπολλες που έχουμε στην διάθεση μας σε αυτό το τεράστιο σε αριθμούς ναυτικό μας; έχουμε σκεφτεί ότι θα είναι ένα ακόμα χρόνο μεγαλύτερες οι ταλαιπωρημένες από το χρόνο και από τη διαρκή φετινή επιφυλακή S? Κι εμείς καθόμαστε και συζητάμε φιλολογικά αν θα πρέπει να πάρουμε και ποιες ως ενδιάμεση λύση? Ο κόσμος χάνεται, είμαστε σε πόλεμο με τους απέναντι…τα νέα “συμμαχικά” υποβρύχια πέφτουν στη θάλασσα..και εξαφανίζουν το μέχρι σήμερα πλεονεκτημά μας, αλλά εμείς εδώ όλα καλά…χαλαρά…μην χαλάσουμε τις καρδιές μας με κανέναν…να ικανοποίησουμε τα συμφέροντα..να μάθει κι ο νέος υπουργός τι σημαίνει Εθνική Άμυνα…να δώσει το οκ ο Τσάρος της Οικονομίας…να δώσει το πράσινο φώς ο διαχειριστικά Υπεύθυνος στο Επικρατείας…και κάπως έτσι να έχουμε στο κόκκινο 3 μήνες ένα ταλαιπωρημένο Ναυτικό που κάνει θαύματα να έχει στο 100% την διαθεσιμότητα και την επιχειρησιακή δυνατότητα όλο το κουτσουρεμένο και ταλαιπωρημένο στόλο του…
Και την ίδια στιγμή να σκέφτεσαι πάλι καλά που δεν ήταν οι προηγούμενοι που ήταν “λάρτζ” σε παραχωρήσεις και καθυστερήσεις..(να μην αναφέρω πολυθρύλητες δηλώσεις που άφησαν εποχή)…αλλά και τώρα στο και πέντε είναι αυτοί που τώρα γκρινιάζουν ανοικτά ότι θα ξοδέψουμε πολλά για τον εκσυγχρονισμό των Ε.Δ. μετά από το 2005…Αλλά πόσο σοβαρά έίχαν πάρει το θέμα Ε.Δ. οι σημερινοί που άλλον είχνα τομεάρχη Άμυνας προεκλογικά, κι άλλον τοποθέτησαν στο παρά ένα του σχηματισμού της Κυβέρνησης…?
Η παραπάνω παράγραφος πρέπει πάντα να γράφεται σε κάθε άρθρο μέχρι να κάνουμε τα πάντα σωστά και να βάλουμε μυαλό και πάρουμε το μέλλον μας στα σοβαρά, μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει για να μας θυμίζει τα χάλια μας.
Έπειτα, μετά την γερμανοαμερικανική κοροιδία (μην το χαρακτηρίσω βαρύτερα) που παρακολουθούμε το πρόσφατο διάστημα με τις πλάτες στη Τουρκία ντυμένοι ως Ε.Ε και ως ΝΑΤΟ αντίστοιχα, με την Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία να σιγοντάρουν (ελέω των επενδύσεων τους στην Τουρκία, παρεπιπτόντως βρίσκονται στις πρώτες 3-5 χώρες παγκοσμίως σε επενδύσεις ) κι εμείς εδώ να συζητάμε ΑΚΟΜΑ για το αν πρέπει να στηρίξουμε τους “συμμάχους μας”…
Κι αν οι Γάλλοι δεν έχουν ενδιάμεση λύση ή δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να μας παρέχουν, κι αν οι “απέξω” μας εμποδίζουν απο το να υπογράψουμε την αμυντική συμφωνία μαζί τους, κι αν…κι αν….ε τότε ας πάμε αναγκαστικά στις αριθμητικά περισσότερες και αντικειμενικά ρεαλιστικότερες Βρετανικές…Με 6 πλοία ως ενδιάμεση λύση…έχουμε την άνεση να αποσύρουμε προς εκσυγχρονισμό τις ΜΕΚΟ και να αποσύρουμε ορισμένες απο τις παλαιότερες S…και ταυτόχρονα να προβούμε με άνεση και καθαρό μυαλό στην αγορά ακριβώς του τι θέλουμε και χρειαζόμαστε για τα επόμενα χρόνια του ναυτικού μας ως η νέα φρεγάτα και ως η νέα κορβέτα αντίστοιχα.

adpanos

Βρετανοί,
Γερμανοί,
Ιταλοί,
& Ολλανδοί ……..
κάνουν πλάτες στον Ερντογάν !
Πριν λίγο ο γνωστός και λαλίστατος Πρέσβης μας …. μας είπες πως είναι απαραίτητοι οι ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ ….. (Ειδήσεις OPEN) .
Και καθόμαστε εδώ … να διαβάσουμε και φρεγάτες M και Type 23 .
Δουλευόμαστε ?
Belharra, Gowind 3100, Fremm, Horizon …….
Διαλέξτε και δώστε παραγγελιά σε ότι μπορούμε οικονομικά να αγοράσουμε και σε ότι μπορεί να μας καλύψει!

billy

Κατ αρχάς συμφωνώ πλήρως στα της Μ .
Ομως έχω κάποιες διαφωνίες- ερωτήσεις :
1. ‘Το θέμα είναι αν οι Ολλανδοί μας τα παραχωρούν με ή χωρίς υποχρέωση συνδυασμού με αγορά νέων πλοίων. Αν δηλαδή το κάνουν για να προσφέρουν SIGMA/OMEGA, τότε είναι έξυπνη κίνηση μεν, δύσκολη να πετύχει δε. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια καλή χρηματοδότηση, αλλά και υποστήριξη από την Ολλανδική Κυβέρνηση αφού σκοπός μας είναι να αγοράσουμε πλοία ΜΟΝΟ με διακρατική συμφωνία.’
Νομίζω οτι υπάρχει χρηματοδοτική πρόταση στο 80% αν δεν κάνω λάθος . Επίσης αν και ξεκίνησε σαν αυστηρή προυπόθεση η Διακρατική , έχω την εντύπωση οτι πλεον δεν θα πρέπει να είναι τόσο δεσμευτική λόγω του πλήθους των Ευρωπαικών προσφορών . Εκτός αν όλη αυτή η διαδικασία έχει γίνει για ‘ξεκάρφωμα’.
2. ‘με δεύτερη καλύτερη τις κορβέτες Κ130, και με τρίτη καλύτερη τις Type 23’
Σε ποιόν τομέα είναι καλύτερη η Κ130 απο την Type-23 ? Ποιά όπλα διαθέτει παραπάνω για να μπορέσει να βοηθήσει καλύτερα σε σχέση με την Type-23 ?
Γιατί την Κ130 την θεωρώ υποεξοπλισμένη , σε βαθμό να πλησιάζει περισσότερο τις LaFayette παρά τις Μ και Type-23 αντίστοιχα.

Ska

Εγώ κουράστηκα να διαβάζω-ακούω καί τώρα λέωαπλά νά περιμένω τι τελικά θα αποφασιστεί,να πάρουμε..Δέν φταίει η Πτήση ή οι αναγνώστες
(ίσα ίσα πού μας ανοίγετε τα μάτια)αλλά αυτοί που ρίσκαραν όταν παραμέλησαν την άμυνα της χώρας και τώρα τρέχουμε και δεν ξέρω αν ποτέ θα φτάσουμε.

massey-ferguson-65

Ολλανδοί….ΤΗΕ ΒΕST

Spartan

Ψυχραιμία.
Όσο περνάνε οι ημέρες, θα έρχονται και καλύτερες προσφορές από αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται να μας σταθούν και πέραν της αγοράς των Φρεγατών.

Μεγάλη υπόθεση τα άγνωστα συστήματα και όπλα που δεν έχουν οι γείτονες.
Όταν δεν μπορείς να κοντράρεις την ποσότητα, επενδύεις στην ποιότητα

Επίσης, στην ζυγαριά πρέπει να μπει η απρόσκοπτη ροή όπλων και ανταλλακτικών
την ώρα που θα τα χρειαζόμαστε (αμυντική συμφωνία) και οχι ευχολόγια τώρα
και τηλέφωνα μετά να αποδεχτούμε τετελεσμένα.

Mavi70

Καλησπέρα. Υπάρχει τελικά διαγωνισμός για τις Φρεγάτες? Αν μπορείτε δώστε μου το link της προκήρυξης διότι ούτε στο Ted δεν βρήκα κάτι ούτε στην Βουλή των Ελλήνων δεν έχει πάει κάτι. Ούτε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την απόκτηση των 4 Φρεγατών αλλά ούτε και η προκήρυξη διαγωνισμού για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Η μονή προκήρυξη διαγωνισμού είναι αυτή των Μεκο από το 2019 που αφορούσε το ποσό των 150εκ για συνολική αναβάθμιση των 4 πλοίων. Αν υπάρχει αν δεν σας κάνει κόπο βάλτε το να το διαβάσουμε.
Στον αστερισμό των Μ τελικά!! Και φυσικά στον αστερισμό της LW!! Είναι τόσο καλό το radar αυτό που πρέπει να είναι αξεπέραστο για το ναυτικό. Όπως και εγώ δυσκολεύομαι να αποχωριστώ την Amiga μου για έναν ι5! Για την ίδια υπολογιστική διαφορά μιλάμε στα ηλεκτρονικά. Όπως λένε και στο χωριό μου τέτοια ώρα τέτοια λόγια!! Πάντως εγώ θα το ξαναγράψω ότι οτιδήποτε να έρθει αυτή την στιγμή σε μεταχειρισμένο θα είναι καλύτερο από τις μη εκσυγχρονισμένες S. Η παραγγελία 4 μόνο πλοίων νομίζω ότι είναι απαγορευτική για τις εταιρείες και τα κράτη να προσφέρουν κάτι καλύτερο σε μεταχειρισμένα. Ίσως αν πηγαίναμε σε αγορά 4 φρεγατών με option +4 να ήταν διαφορετικά τα πράγματα και ίσως τότε κάποιο ναυτικό να μπορούσε να παραχωρήσει κάποιο αξιόλογο πλοίο. Εξακολουθώ και πιστεύω ότι ο συνδυασμός των προγραμμάτων με την εύρεση λύση στα ναυπηγεία ήταν λάθος. Αν θέλαμε αξιόλογα μεταχειρισμένα πλοία θα μπορούσαμε να δώσουμε 1δις που έδωσε η Αίγυπτος και θα παίρναμε 2 Fremm ή κάτι αντίστοιχο αλλά μάλλον δεν υπάρχει το χρήμα. Ελπίζω στο τέλος να μας πάνε όλα κατ’ ευχήν και το ναυτικό να καταφέρει να βγάλει το κουνέλι από το καπέλο σαν τον Μάικ Λαμάρ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι "δεν επιζητεί τη σύγκρουση" με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 που κάλεσε...

Το NATO δεν θέλει να αναπτυχθούν βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα απαγορεύει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη, μετά τη...