37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Διδάγματα του Ρωσικού Στρατού από τον πόλεμο στη Συρία

- Advertisement -

Βασικό δίδαγμα της κρίσης στη Συρία είναι πως η Ρωσία πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πλοίο εξόρμησης αεροσκαφών για την προβολή ισχύος σε ζώνες ενδιαφέροντος και την υποστήριξη των συμφερόντων της σε εστίες κρίσης. Πέραν αυτού, οφείλει να έχει μέρος του εθνικού της αερομεταφορέα Aeroflot έτοιμο να δεχθεί τροποποιήσεις για διαρκή εναέρια υποστήριξη αερομεταφορών μιας υπερπόντιας αποστολής.
Το παραπάνω μεταδίδει η ρωσική εφημερίδα “Στρατιωτικός και Βιομηχανικός Ταχυδρόμος” (ΒΠΚ) Η ρωσική κρίση εξελίχθηκε γρήγορα σε επιχειρήσεις κυριαρχίας σε μεγάλες κατοικημένες περιοχές, πόλεις που αποτελούσαν σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους και χώρους αποθήκευσης εφοδίων. Στην ύπαιθρο χώρα αντίστοιχα σημαντικός αποδείχθηκε ο έλεγχος των υψηλότερων πεδίων, βουνών και λόφων, οι κοιλάδες και τα σημαντικά περάσματα και γενικά στοιχεία του εδάφους με αντίστοιχη σημασία.

Από την αρχή του πολέμου διάφορες πλευρές κατέληξαν γρήγορα στην κατοχή σημαντικών πόλεων και η εκπόρθησή τους απαιτούσε την εμπλοκή πεζικού, μηχανικού, τεθωρακισμένων, πυροβολικού και αεροπορίας.
Το πρώτο δίδαγμα ήταν πως ο πόλεμος παραμένει μια δραστηριότητα συμβατική στη σύλληψη. Ήταν λάθος η πίστη πολλών αναλυτών πως οι σύγχρονες μάχες μπορούν να γίνουν με ελαφρές μονάδες πεζικού υποστηριζόμενες από εναέρια μέσα και μόνον. Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, υποστήριξη πυροβολικού και συνεργασία όπλων συνθέτουν ακόμα τον τρόπο μάχεσθαι στη σημερινή εποχή. Οι Ρώσοι το επιβεβαίωσαν στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008 και το διαπίστωσαν ξανά στη Συρία. Αν θες πόλεμο, πρέπει να είσαι έτοιμος να εμπλέξεις όλα τα όπλα.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αν. Μεσόγειο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ


Το δεύτερο δίδαγμα έχει να κάνει με την ισχύ του αντιπάλου. Στην αρχή του πολέμου ο Συριακός Στρατός απεδείχθη ανίκανος να νικήσει ομάδες ελαφρά οπλισμένων αλλά θρησκευτικά φανατισμένων ανταρτών. Οι τελευταίοι είχαν κάθε υποστήριξη (νεοσυλλέκτους, νοσοκομειακή περίθαλψη, όπλα, χρήματα, τροφοδοσία) από χώρες του εξωτερικού. Ο Συριακός στρατός τους υποτίμησε αλλά όχι απλά δεν κατάφερε να τους νικήσει παρά κόντεψε να διαλυθεί ο ίδιος. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση επιλέκτων δυνάμεων της Ρωσίας.
Η συνέχεια φαινόταν προδιαγεγραμμένη αλλά δεν ήταν. Οι Ρώσοι δυσκολεύτηκαν. Παρά την από αέρος υποστήριξη, το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και την καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό, οι απείθαρχοι, ελλειπώς εκπαιδευμένοι και ελαφρά οπλισμένοι ισλαμιστές δεν κάμπτονταν εύκολα. Στις επιχειρήσεις κατέλαβαν αρκετό βαρύ οπλισμό των Σύρων αλλά δεν έκαναν καλή χρήση αυτού, από άγνοια, έλλειψη εκπαίδευσης και αδυναμία υποστήριξης. Ωστόσο, επί πέντε χρόνια δέχτηκαν το σφυροκόπημα των Ρώσων, κρατούν την Ιντλίμπ και συνεχίζουν να αντεπιτίθενται. Ο εχθρός, όσο αδύναμος κι αν φαίνεται, δεν πρέπει να υποτιμάται.

Το τρίτο δίδαγμα έχει να κάνει με τη χρήση αυτών των ομάδων ισλαμιστών μαχητών. Η ύπαρξή τους οφείλεται στην διαρκή και αμέριστη υποστήριξη που τους παρέχεται από χώρες του εξωτερικού. Η αλήθεια είναι πως οι ισλαμιστές είναι ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα των εμπλεκομένων σε ένα υβριδικό πόλεμο. Οι ισλαμιστές εμπλέκονταν πρώτοι, υποστηρίζονταν με πυρά και εφόδια κι όταν κατέρρεαν ενισχύονταν ακόμα και με συμβατικές δυνάμεις. Αυτό έγινε καταφανώς στην Ιντλίμπ όπου η προέλαση του συριακού στρατού αναχαιτίστηκε από την άμεση εμπλοκή του τουρκικού στρατού.
Το τέταρτο δίδαγμα εξάγεται από τη συνέχεια της παραπάνω εξέλιξης. Ο τουρκικός στρατός ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις και να εκδιώξει τους Ρώσους από την περιοχή. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνήθηκαν κατηγορηματικά και (παρά την πίεση που άσκησαν με την προσφυγική κρίση) ανάγκασαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί και να αναδιπλωθεί. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την Τουρκία, θα μπορούσαν ακόμα να κλιμακώσουν χτυπώντας τις ρωσικές βάσεις και εκκαθαρίζοντας την αεροπορική παρουσία των Ρώσων από τους ουρανούς της Συρίας αλλά δεν το έκαναν. Η κλιμάκωση δεν προσφέρεται σαν επιλογή αν ο αντίπαλος έχει πυρηνικά όπλα.

Ανάλυση: Εκτίμηση της Τουρκικής Στρατηγικής στη Β/Δ Συρία. Πόλεμος δια Αντιπροσώπων. Η κατάσταση σήμερα


To πέμπτο δίδαγμα έρχεται από τον αεροπορικό αγώνα. Από την έναρξη των επιχειρήσεων οι αντάρτες κατέλαβαν ελαφρά αντιαεροπορικά όπλα, κυρίως πολυβόλα των 14.5 mm και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, κατάλληλα για απαγόρευση σε χαμηλά ύψη. Η αεροπορία μπορούσε να επιχειρεί σε μέσα και μεγάλα ύψη χωρίς αντίπαλο. Μόνο ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη που πετούσαν σε ύψη έως 2-2.5 χλμ. απειλούνταν από εχθρικά πυρά.
Η συριακή αεροπορία επιχειρούσε με αεροσκάφη MiG-29, Su-22 και ΜiG-21 που πετούσαν σε μικρά ύψη και έκαναν χρήση μη κατευθυνομένων βομβών και ρουκετών και δέχονταν πυκνά πυρά με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες. Η ρωσική αεροπορία, αντίθετα, επιχειρούσε με πιο σύγχρονα αεροσκάφη που έκαναν χρήση του συστήματος κατεύθυνσης SVP-24-22. Στρατηγικά βομβαρδιστικά Τu-22Μ3 επιχειρούσαν σε σμήνη των 6-9 αεροσκαφών και εξαπέλυαν πυραύλους κρουζ από μεγάλα ύψη χωρίς να εισέρχονται στον συριακό εναέριο χώρο.

Συριακά MiG-21: Τα Σκυλιά του Πολέμου (βίντεο)


Ωστόσο, η χρήση κατευθυνομένων όπλων ήταν γενικά περιορισμένη λόγω έλλειψης στόχων σημασίας. Από ένα σημείο και έπειτα, οι παλιές, “χαζές”, μη κατευθυνόμενες βόμβες ήταν το όπλο επιλογής για επιχειρήσεις υποστήριξης και εκκαθάρισης εχθρικών οχυρών θέσεων. Το μάθημα ήταν πως οι μη κατεθυνόμενες βόμβες παίζουν ακόμα ισχυρό ρόλο στο πεδίο της μάχης, όταν η εχθρική αεράμυνα είναι μικρή ως ανύπαρκτη.
Τα επόμενα διδάγματα είναι από τον χώρο της αεράμυνας. Η συριακή αεράμυνα είδε έντονη δράση καθώς κατά τη διάρκεια του πολέμου αντιμετώπισε πολλές επιθέσεις αμερικανικών και ισαρηλινών αεροσκαφών. Στη διάρκεια του πολέμου πολλά συστήματα αεράμυνας αλληλοκαλυπτόμενα σε διάφορα στρώματα απέκλεισαν επιθέσεις από αέρος και κατέρριψαν πολλούς πυραύλους κρουζ. Το έκτο δίδαγμα είναι πως ο ρόλος της αεράμυνας μπορεί να δυσχαιράνει ιδιαίτερα το έργο της εχθρικής αεροπορίας απαγορεύοντας ολόκληρες περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος. Η διάσπαση του δικτύου δεν μπορεί να γίνει μόνον από αέρος αλλά θα χρειαστεί η εμπλοκή κι άλλων μέσων.
Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον έβδομο δίδαγμα και για τους Ρώσους που διαθέτουν μέσα ανάλογης δράσης (πυραύλους Kalibr, Kh-101). Πως η διάσπαση ενός εχθρικού δικτύου αεράμυνας πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου για να “ανοίξει δρόμους” για την αεροπορία.

Όταν οι Ρώσοι δοκίμασαν συριακό Pantsir, μία «αμφιλεγόμενη» ιστορία


Το όγδοο δίδαγμα είναι πως για να “χτίσεις” μια αποτελεσματική αεράμυνα πρέπει να έχεις “μάτια” παντού και αυτό σημαίνει ένα αλληλοκαλυπτόμενο δίκτυο ραντάρ πολλαπλών υψών ξεκινώντας από τα 25-100 μέτρα. Το δύσκολο εδαφικό ανάγλυφο μπορεί να μην επιτρέπει το τελευταίο, συνεπώς αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AEW) πρέπει να είναι δομικό τμήμα του δικτύου.
 
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mich

Πολυεπίπεδα και πολαπλώς ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα.
Θα κρατήσω τέσερεις λέξεις: “ισχυρά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου”!

Fu_Mantsu

Ισως ενα ακομη συμπερασμα απο τις επιχειρησεις ειναι και η επιβεβαιωση της θεωρησης οτι ο Τσαρος επεστρεψε -σχετικα- και τα εχει καταφερει να σταθει η Ρωσια στα ποδια της σε σημειο να κανει επιτυχημενο μεσαιας κλιμακας υπερποντιο πολεμο (οι Αγγλοι πχ σημερα που μιλαμε δε μπορουν) ενω ταυτοχρονα εχει ωθησει τον σουλτανο να χορευει στον εκαστοτε Ρωσικο σκοπο.
Αξια επισης αναφορας ειναι και η απουσια διεθνων δημοσιευματων επι του θεματος. Μεχρι ενος σημειου τα καταφερνουν ικανοποιητικα να κρατησουν τα προσχηματα υπερ της “πανισχυρης” Τουρκιας και της εικονας του Ερντο τοσο στο εσωτερικο τουρκικο πολιτικο μετωπο (ευκολο) οσο κ στο εξωτερικο (αποσιωπηση) ως ισχυρου εν δυναμει μπαμπουλα μαλλον ικανοποιητικα, βοηθαν κυριως ξενα κεφαλαια σ’αυτο.
Με λιγα λογια κ χονδρικα ο τσαρος καταφερε
1) να του πουλαει οπλα αχρηστα στην Συρια και αρα και να τα “παιρνει” και να επιδεινωνει την οικονομια του “αντιπαλου”, μ ενα σμπαρο δυο τρυγονια ή αλλιως δωρεαν σεμιναρια χειραγωγησης.
2) να τον απωθει απο παραδοσιακους κ κραταιους συμμαχους,
3) να χανει τα Φ-35 πιθανο πονοκεφαλο στο Συριακο μετωπο για τους Ρωσους (τριτο τρυγονι)
4)τον σπρωχνει να γινει το μαυρο προβατο της Δυτικης κ οχι μονο κοινης γνωμης μεχρι σημειου να ακουγονται συχνα φωνες για αποπομπη της Τουρκιας απ το ΝΑΤΟ πραγμα ανηκουστο πριν 20-25 χρονια επι ψυχρου πολεμου. Που πηγε εκεινος ο κυματοθραυστης the world wonders …
5) να τον βομβαρδιζει κατα το δοκουν οταν συμβαινει να νομιζει (ο σουλτανος) οτι εχει την δυναμη να αντιδρασει με MANPADS ωστε κατοπιν να μην τολμα να ξεμυτισει
Γενικα ο Ρωσος εχει καταφερει την σχεδον απολυτη μαριενοτοποιηση του παλαι ποτε ασπονδου εχθρου ως αναφορα το μετωπο της Συριας αλλα οχι μονο.Εφτασε σε σημειο να προσπαθησει να δαγκωσει (ο σουλτανος) το χερι που τον ταϊζει τοσα χρονια (βλ ΕΕ) πραγμα που του γυρισε -προς το παρον τουλαχιστον- ως μπουμερανγκ. Τραγελαφος.
Εν τελει οπως πολλοι εχουν αναφερει στο παρελθον αν δεν υπηρχε ο Ερντο ισως θα πρεπε να τον εφευρουμε κατι που δε νομιζω οτι ειναι εντος των ικανοτητων μας. Να ναι καλα ο ανθρωπος.
Που να βλεπαμε σχεδια οπως τα της Αλεξανδρουπολη πχ η του Νεωριου αν δεν υπηρχε ο Ερντο ?
Θα λεγα και κατι για τους θιασωτες την τσαμπουκαλους τουρκικης εξ πολιτικης αλλα λεω να παω πασο. Τα καταφεραν να αυτοεξευτελιστουν οι απεναντι απο μονοι τους.

epampapas

Eξαιρετικό το άρθρο. Και κάτι ακόμα. Command, Control, Adaptability.
Πριν την εμπλοκή της Ρωσίας υπήρχε έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού. Ένα από τα βασικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι ήταν να στήσουν ένα κεντρικό στρατηγείο που καθοδηγούσε όλες τις φίλιες δυνάμεις. Συριακός επίσημος στρατός, πολιτοφυλακές, Ρωσικός στρατός, μισθοφόρους ιδιωτικών εταιρών, ιρανούς, Χεζμπολάχ. Το πως αυτό το ετερογενές μείγμα έγινε μια αποτελεσματική μάχιμη δύναμη είναι κάτι που μένει να αναλυθεί.
Σε κάθε περίπτωση δείχνει τόσο τη σημασία του κεντρικού ελέγχου όσο και τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και προσαρμοστικότητας των ανώτερων αξιωματικών του Ρωσικού στρατού που είχαν και το γενικό πρόσταγμα (άραγε οι δικοί μας επιτελείς είναι το ίδιο ευπροσάρμοστοι σε ότι τυχών μας παρουσιάσουν οι απέναντι σε μια σύρραξη).
Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι πως επιτεύχθηκε ο ΑΝΣΚ (της Ρωσίας, όχι απαραίτητα και της Συρίας) με την ελάχιστη δυνατή εμπλοκή δυνάμεων και με την αγαστή συνέχεια εξωτερικής πολιτικής, μετριοπάθειας και στρατιωτικών μέσων (ακόμα ένα μάθημα). Σε αντίθεση με το ότι κάνανε άλλες χώρες στη Μ.Ανατολή και αλλού. Σίγουρα σε κάποια περιοχή της Μόσχας κάποιοι ένστολοι θα γελάνε έχωντας αποδείξει πόσο εύκολο και ανέξοδο μπορεί να είναι να κάνεις τις δουλειές σου στη Μ.Ανατολή, περιγελώντας αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων κρατών..

Ilias_Skaltsiotis

Βέβαια τα συμπεράσματα 1 και 2 είναι λίγο αντικρουόμενα.
Στο 1 : “Ήταν λάθος η πίστη πολλών αναλυτών πως οι σύγχρονες μάχες μπορούν να γίνουν με ελαφρές μονάδες πεζικού υποστηριζόμενες από εναέρια μέσα και μόνον”
Και στο 2 : “Παρά την από αέρος υποστήριξη, το πυροβολικό, τα τεθωρακισμένα και την καλύτερη εκπαίδευση και εξοπλισμό, οι απείθαρχοι, ελλειπώς εκπαιδευμένοι και ελαφρά οπλισμένοι ισλαμιστές δεν κάμπτονταν εύκολα….. Ωστόσο, επί πέντε χρόνια δέχτηκαν το σφυροκόπημα των Ρώσων, κρατούν την Ιντλίμπ και συνεχίζουν να αντεπιτίθενται.”
Τι θα γινόταν αν οι ελαφρά οπλισμένοι αντάρτες ήταν εκπαιδευμένοι και είχαν αεροπορική υποστήριξη και πυροβολικό ??????

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sea Hake Mod4: Ποιες είναι οι δυνατότητες των υπερσύγχρονων νέων τορπιλών των ελληνικών υποβρυχίων;

Το ΠΝ έχει επιλέξει τις γερμανικές τορπίλες Sea Hake Mod4 για τα υποβρύχια Type 214HN αλλά και το μοναδικό εκσυγχρονισμένο Type 209/1200AIP ​Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

80
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 May 2016 #360

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 4.49

Related News

Τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών φρεγατών F123 από τη Saab

Η σουηδική εταιρεία Saab έχει υπογράψει σύμβαση αξίας 4,6 δισ. σουηδικών κορόνων (ή 451,2 εκατ. ευρώ) με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Υλικού, Πληροφορικής και...

Γερμανία: Αγορά 4 ραντάρ μακράς εμβελείας από τη Hensoldt αλλά με ισραηλινή τεχνολογία

Τέσσερα επίγεια ραντάρ μεγάλης εμβελείας θα προμηθευθεί η Γερμανία ώστε να βελτιώσει τις δυνατότητες της στον εναέριο έλεγχο και κυρίως στον εντοπισμό βαλλιστικών βλημάτων....

Αποτυχημένη και η δεύτερη δοκιμή του αμερικανικού υπερηχητικού πυραύλου AGM-183A

Προς τα υπερηχητικά βλήματα κάθε κατηγορίας έχει στραφεί η αμυντική έρευνα εδώ και χρόνια καθώς θεωρούνται μη ανασχέσιμα, τουλάχιστον από τις σημερινές αντιαεροπορικές τεχνολογίες....