Ιστορικό ορόσημο: Το LightSail 2 απέδειξε πως ο ηλιακός “άνεμος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το LightSail 2 εκτοξεύτηκε στα τέλη Ιουνίου, με τη βοήθεια του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX για να επιβεβαιώσει (οριστικά) στη πράξη πως ο ηλιακός “άνεμος” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κινητήρια δύναμη σε διαστημόπλοια.

Αντίθετα με τα παραδοσιακά διαστημικά σκάφη που χρησιμοποιούν καύσιμα, το LightSail 2 κινείται με τα φωτόνια του Ήλιου.

Το ηλιακό ιστιοφόρο LIghtSail 2 είναι στο διάστημα και στέλνει τις πρώτες του φωτογραφίες

Η συσκευή, βάρους 5 κιλών, ανέπτυξε ένα ηλιακό ιστίο εμβαδού 32 τετραγωνικών μέτρων και “δάμασε” τα φωτόνια του ηλιακού “ανέμου” για να τον χρησιμοποιήσει ως κινητήρια δύναμη για το σκάφος.

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) είχε πραγματοποιήσει το Μάιο του 2010 τη πρώτη επιτυχή επίδειξη “πλεύσης” στο διάστημα με τη βοήθεια του ηλιακού “ανέμου”, με το σκάφος Ίκαρος. Μια ανάλογη δοκιμή έχει επιχειρήσει και η NASA την ίδια χρονιά, με το Nanosail-D.

Έκτοτε όμως, οι προσπάθειες χρήσης ηλιακών ιστίων είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Στόχος της αποστολής Lightsail 2 ήταν να αλλάξει αυτή τη κατάσταση και να προσφέρει την απόλυτη τεκμηρίωση πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξίζει περισσότερης προσοχής. Για να το πετύχει αυτό, θα περάσει ένα ολόκληρο χρόνο σε τροχιά γύρω από τη Γη, χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τίποτα περισσότερο από φωτόνια, δηλαδή σωματίδια φωτός προερχόμενα από τον ήλιο.

LightSail 2: Πειραματικό ηλιακό ιστιοφόρο, εκτοξεύεται στις 25 Ιουνίου, σε τροχιά γύρω από τη Γη

Η επιτυχία του προγράμματος πιθανώς να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα διαστημικά ταξίδια και ίσως αποτελέσει μία βιώσιμη εναλλακτική στην κίνηση των σκαφών στο διάστημα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Το θέμα είναι τι φορτίο μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα με αυτή την τεχνολογία και τι ταχύτητες μπορεί να προσεγγίσει. 32 τετραγωνικά για μεταφορά 5 κιλών μου φαίνεται μεγάλο αλλά έξω από τη Γή όλα είναι σχετικά.