- Advertisement -

Συμβόλαιο υποστήριξης των ραντάρ APG-78 Longbow των ελληνικών Apache

- Advertisement -

Στις 24 Ιανουαρίου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε στην ανάθεση έργου στην Longbow LLC, ένα κοινό σχήμα των Lockheed Martin και Northrop Grumman, για την υποστήριξη ραντάρ APG-78 Longbow επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D/E Apache διεθνών χρηστών.
Το συμβόλαιο ύψους $235,8 εκατ. περιλαμβάνει συστήματα ραντάρ 11 χωρών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ινδία, η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Ολλανδία, το Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εργασίες οφείλουν να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025, με την τοποθεσία των εργασιών, αλλά και το επιμέρους κόστος να καθορίζεται μετά από συζητήσεις με την κάθε μία χώρα ξεχωριστά.
Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτηση 12 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64D Apache στις 25 Νοεμβρίου 2002 και υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς στις 28 Αυγούστου 2003. Τρία από τα 12 ελικόπτερα έφεραν το ραντάρ APG-78, ενώ η σύμβαση περιλάμβανε option για άλλα τέσσερα AH-64D, εκ των οποίων το ένα θα διέθετε APG-78, επιλογή η οποία δεν ενεργοποιήθηκε τελικά. Τα 12 ελικόπτερα εισήλθαν επίσημα σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) στις 11 Φεβρουαρίου 2010, ενώ σύμφωνα με ανοικτές πηγές τρία έχουν απολεστεί σε περιστατικά ασφαλείας. Για την πλήρη αξιοποίηση του APG-78 έχει αναπτυχθεί το κατευθυνόμενο βλήμα AGM-114L, το οποίο δεν έχει αποκτηθεί από τη χώρα μας.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago

Για την πλήρη αξιοποίηση του APG-78 έχει αναπτυχθεί το κατευθυνόμενο βλήμα AGM-114L, το οποίο δεν έχει αποκτηθεί από τη χώρα μας.
Αγοράσαμε Supercar και του βάλαμε τα φθηνότερα ελαστικά.

Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
9 months ago

Εδώ διάβασα στο τουιτερ να λένε δεν πειράζει αν δεν μας αποδεσμεύσουν καινούργια όπλα για τα F-35 καθώς επειδή είναι στελθ θα ρίχνει τα υπάρχοντα από πιο κοντά…

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
9 months ago

Μιλάμε για την ελάχιστη αξιοποίηση ενός τόσου χρήσιμου όπλου! Μπράβο μας!

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago

Καλά νέα, ελπίζω να αγοράσουν τους ΑGM-114L σύντομα ώστε να εκμεταλλευτουν πλήρως τις δυνατότητες του ελικοπτέρου. Είναι καιρός να σταματήσουν να είναι τζαμπατζηδες, η άμυνα κοστίζει.

Psixraimia
Active Member
Psixraimia (@psixraimia)
9 months ago

Τρία έχουν απωλεστει;;; Το ποσοστό δεν είναι πολύ μεγάλο; 25% σε μια 15ετια περίπου;

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
9 months ago
Reply to  Psixraimia

Join the discussion…4

npo
npo (@npo)
9 months ago

Εντάξει η ανυπαρξία FOS.. Αλλά.. Σύγχρονα άρματα χωρίς οβίδες, νέα υποβρύχια χωρίς νέες τορπίλες, μαχητικά χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας, Longbow απάτσι χωρίς Longbow Hellfires..
Δεν ξέρω πως να εκφραστώ για τους υπουργούς Άμυνας της εποχής των παχέων αγελλάδων και της ισχυρής αγελάδας… Ούτε για τους πρωθυπουργούς που επέλεξαν αυτούς.. ❗ ❗ ❗

agnostosependytis
agnostosependytis
9 months ago
Reply to  npo

Μάλλον οι οβίδες, οι πύραυλοι το σύστημα αυτοπροστασίας δεν χρησιμεύει στις παρελάσεις. Σαν χώρα είμαστε απίστευτα αυτοκτονικοί… Σε όποιο οπλικό σύστημα είμαι καλύτεροι από τους τούρκους το έχουμε μισοοπλισμένο ακυρώνοντας την ανωτερότητά τυ.

evo_ii
Trusted Member
evo_ii (@evo_ii)
9 months ago
Reply to  npo

Δυστυχώς, το πρόβλημα ξεκινά από αυτούς που ψηφίζουν τους πρωθυπουργούς…

npo
npo (@npo)
9 months ago
Reply to  evo_ii

ΟΚ, ας το δεχτώ, αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για τα χάλια τους.

agnostosependytis
agnostosependytis
9 months ago
Reply to  evo_ii

Δυστυχώς το πρόβλημα ξεκινά από το ίδιο το σύστημα που αναπαράγει τον ευατό του, προμοτάροντας όσου είναι καθ εικόνα και ομοίοση. Ο Έλληνας αυτά τα 10-11 χρόνια έχει βγει από τα στερεότυπα και ψήφισε και άλαξε την ψήφο του, αλλά στο θέμα αυτό όλοι ίδιοι. Πράσινοι, μπλε, ροζ, ενώ μεχρι και η ΧΑ είχα πάρει μεγάλο ποσοστό, αλλά φευ… τίποτα. Δεν έμεινε και κανείς

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago
Reply to  npo

Το ΥΠΕΘΑ στο παρελθόν υπήρξε η καλύτερη καρέκλα: μηδέν πολιτικό κόστος για τον υπουργό, διαρκής προβολή απο τα ΜΜΕ, στο κέντρο των αποφάσεων καθώς το χαρτοφυλάκιο ήταν πάντα στο κέντρο του ενδιαφέροντος λόγω της γείτονος . Η καρεκλίτσα αυτή δινόταν πάντα σε μεγαλοστέλεχος ή (και) επίδοξο ανταγωνιστή του εκάστοτε πρωθυπουργού . Και αν μεν ο υπουργός ήταν “τα ζώα μου αργά” (ας μην αναφέρω ονόματα, οι λίγο μεγαλύτεροι θυμόμαστε) το πράγμα έφτανε μέχρι εκεί, όλοι ευτυχισμένοι. Αν όμως ήθελε να βγάλει και το κατιτίς του όπως πολλάκις συνέβη (άσχετως του γεγονότος ότι μόνο ένας είδε της φυλακής τα σίδερα απο τη μέσα μεριά) θα έκανε ότι μπορούσε για το “καλό των ενόπλων δυνάμεων”, ήτοι μιλάμε με πολλούς και για τα βασικά: π.χ. αγοράζουμε F-16(PX III) αλλά συζητάμε για αυτοπροστασία με την Elisra , νομίζω και την Thomson . Το ότι γυρίσαμε τελικά στο ASPIS λεπτομέρεια που κόστισε χρόνο και ενδεχομένως χρήμα. Αγοράζουμε υποβρύχια ; Με τορπίλες θα ασχολούμαστε τώρα; Τι ‘ναι ο κάβουρας, τι’ ναι το ζουμί του…..Όοοοοταν με το καλά παραδοθούν βλέπουμε. Άσε που μπορούν να ρίξουν τις παλαιότερες. Οι πρωθυπουργοί την ίδια ώρα μέσα στην καλή χαρά. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν διακρίνονταν για τη ζέση με την οποία αντιμετώπιζαν τις Ε.Δ. , είχαν ταυτοχρόνως ένα μεγαλοστέλεχος τους ικανοποιημένο και απασχολημένο με τα “στρατιωτάκια του” χωρίς να τους ζαλίζει με κομματικές μηχανορραφίες. Τι κι αν ο υπουργός μάσαγε και ο θόρυβος ακουγόταν απο το Σουφλί μέχρι το Καστελόριζο ; Υπήρχε ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο!!! Τι κι αν η λογική στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ πετσοκοβόταν όπως ο Τζέισον Βόρχις πετσόκοβε τα θύματα του στο “Παρασκευή και 13”; Σύμποια στην κυβέρνηση πάνω απ’όλα, γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες !!! (Και πότε δεν ήταν άλλωστε…..;) Τρανό και συνάμα γελοίο παράδειγμα, η τοποθέτηση του κ. Τσοχατζόπουλου στον υπουργικό αυτό θώκο.Την εποχή εκείνη κάθε τρείς και λίγο κάποια φιλοκυβερνητικά έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας “σήμαιναν συναγερμό” : ” Να !! τώρα θα μαζέψει ο Άκης τους δικούς του και θα ρίξει τον Σημίτη για τα μέτρα που παίρνει”, έλεγαν . Φυσικά τίποτα ποτέ δεν έγινε και όλοι ξέρουμε γιατί. Και κυρίως το ήξερε ο κ. Σημίτης , όπως κάθε πρωθυπουργός ξέρει τι γίνεται ” στο μαγαζί του”. Άσχετως αν σφυρίζουν τόσα χρόνια αδιάφορα και οι λογαριασμοί τραπεζών στα μάτια τους έμοιαζαν με αριθμούς τηλεφώνου.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago
Reply to  x-m

Αλλού ο τόνος δυο φορές στο “ασχέτως”… 😳

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
9 months ago

Με τις τρεις απώλειες, πόσα από τα 3 ραντάρ έχουν χαθεί, αν έχουν χαθεί;

kouk21
kouk21
9 months ago
Reply to  Nikolaos

Ενα,εκεινο που καρφωθηκε στη θαλασσα.

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
9 months ago
Reply to  Nikolaos

Ένα ραντάρ χάθηκε, αυτό που έσκασε στη θάλασσα της Χαλκιδικής και τούμπαρε..! 😕

Nikolas
Nikolas (@nikolas)
9 months ago

Τελικά το 3 radar επέστρεψε από την επισκευή η δεν επισκευαστηκε τελικα ? ( πτώση ΑΗ στην θαλασσα…).

Nicolas
Nicolas (@nicolas)
9 months ago

Αν δεν κανω λαθος μαζι με το ελικόπτερο που βουτηξε στην θαλασσα χασαμε και το ενα longbow.Γνωριζετε εαν εχει γινει κινηση για μτχ apache D η αποκτηση επιπλεον ραντάρ?

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
9 months ago

Πόσο κοστίζει να αγοράσουμε ραντάρ και για τα 9 εναπομείναντα ε/π (δηλαδή άλλα 6 ή 7 τουλάχιστον); Πρόκειται για πολλαπλασιαστή δύναμης ασύγκριτης ισχύος, σε μια απόβαση του εχθρού (ή διάβαση του Έβρου …) υπό πυκνότατη ομίχλη, και με δεδομένη τη σαρωτική υπεροχή του εχθρού σε πυροβολικό, αυτά τα μέσα θα κάνουν τη διαφορά της νίκης από την ήττα … Άλλο 2 ε/π, άλλο 9 ε/π με ραντάρ …

Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
9 months ago
Reply to  Nikolaos

Εάν θυμάμαι καλά φίλε Νικόλα είχα διαβάσει στην πτήση ότι δεν χρειάζεται όλα τα ελικόπτερα να φέρουν το ραντάρ, γιατί παραδείγματος χάρη σε μία αποστολή που συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα ένα ραντάρ είναι αρκετό, όπου θα μεταδίδει τα στοιχεία στα υπόλοιπα τρία. Νομίζω και οι Αμερικανοί λειτουργούν ακριβώς με την ίδια αρχή, δεν έχουνε ραντάρ για κάθε ελικόπτερο.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
9 months ago

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου, φίλε Μήτσο, μόνο που εδώ μιλάμε για 2 ραντάρ μόνο, που είναι καλαμπούρι. Αν πάρουν ραντάρ όλα, θα μπορούν να ηγούνται ομάδων από ένα -D και δύο -Α εκάστη. Αλλά βέβαια σε καταστάσεις όπως αυτές που περιέγραψα μόνο το ραντάρ χιλιοστομετρικού μήκους κύματος έχει αξία ως αισθητήρας, τα οπτικά μέσα, ορατού και υπερύθρου φάσματος, είναι άχρηστα. Και το πυροβολικό, στο οποίο έτσι και αλλιώς υστερούμε, δεν έχει τρόπο να ευρίσκει τους στόχους του παρά από οπτικές αναφορές, από παρατηρητές επί του εδάφους, UAV και ε/π … με μόνη εξαίρεση το Longbow βέβαια! Σε ένα τέτοιο σκηνικό φυσικά και η αεροπορία αδυνατεί να συνδράμει τις φίλιες αμυνόμενες δυνάμεις, δεν υπάρχει σε υπηρεσία κάποιος αισθητήρας σαν το ραντάρ ενός F-15E Strike Eagle, που εντοπίζει με ακρίβεια άρμα μάχης από 56 χλμ και μικρό όχημα από 18,5 χλμ, και στα 32 χλμ διακρίνει χωριστά στόχους που απέχουν μόλις 3 μέτρα μεταξύ των … αν υποθέσουμε ότι θα ήταν βιώσιμο να πετά χαμηλά πάνω ή μέσα στην ομίχλη πάνω από το πεδίο της μάχης αναζητώντας μεμονωμένους στόχους, χωρίς φυσικά να ξέρει αν είναι φίλιοι ή εχθρικοί ….

Mitsos_Mantzos
Μήτσος Μάντζος
9 months ago
Reply to  Nikolaos

Δεν γνωρίζω εάν μπορούν τα D να μεταδώσουν στοιχεία στα Α, αλά νομίζω ότι ποτέ στον Ε. Σ. δεν χρησιμοποίησαν τα λονμποου για να δώσουν στοιχεία βολής στο το πυροβολικό, το θεωρώ εντελώς απίθανο όχι ότι δεν γίνετε, απλά στο Πυροβολικό και γενικότερα στον Ε. Σ. εκπαιδεύονται σε τακτικές δεκαετίας 70 και αυτό οφείλεται ότι δεν διαθέτουν τα μέσα, τώρα θα μου πεις δηλαδή δεν έχουν ασυρμάτους; Εκτός από τους ποίο σύγχρονους TRC οι υπόλοιποι είναι προπολεμικοι τώρα για να επικοινωνούν με εναέρια μέσα απευθείας δεν το συζητάω καν, για να μην πάμε σε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που μαστίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις δηλαδή οι συχνότητες και η επικοινωνία, εκεί χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
9 months ago

Ακόμη χειρότερα, λοιπόν, από ότι τα φανταζόμουν … Μάλλον σε τέτοιες συνθήκες τα Longbow πρέπει να δράσουν μόνα τους …
Γενικά, από τα Ίμια και μετά μου έχει κολλήσει η ιδέα ότι οι Τούρκοι θα κάνουν κάτι (τοπικό ίσως μόνο, για να έχουν διαπραγματευτικό χαρτί στη συνέχεια και να δημιουργήσουν επέμβαση Συμβουλίου Ασφαλείας και να μας σύρουν στο τραπέζι) υπό συνθήκες όπου δεν θα πετά η ΠΑ και δεν θα μπορούν να έλθουν αεροκίνητες ενισχύσεις με της ΤΑΞΑΣ στον ΕΣ στην περιοχή … που σημαίνει ομίχλη, μαζική κίνηση ειδικών δυνάμεων προς μικρή νήσο με φουσκωτά (εδώ ούτε Longbow σώζει την κατάσταση …), και αντίστοιχη διάβαση του ποταμού (πιο δύσκολο κατά μερικές κλίμακες μεγέθους) …

kouk21
kouk21
9 months ago

Η συμφωνια αγορας υπογραφτηκε το 2003 και τα ελικοπτερα παρεληφθησαν το 2010……!!!!!!!!! 😮 😮 😮 Αν θυμαμαι καλα τα ειχαν καπου αραγμενα να τρωει η βροχη και το αγιαζι(κατι ειχε ακουστει και για αρουραιους αλλα δεν θελω να το πιστεψω…)Και μετα αναρωτιομαστε πως φτασαμε στο σημερινο χαλι.Μακαρι αυτα που ακουγονται για εκσυγχρονισμο απο το Ισραηλ και ανταλλακτικα απο ΗΑΕ να εχουν βαση,μπας και διορθωθουν καποια απο απαραδεκτα λαθη του παρελθοντος.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των...

35
 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99

Related News

Urban Warfare: Η τέχνη να γίνεσαι «αόρατος»

Κάθε πόλη κι ένα οχυρό. Οι επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον μπορεί να αποβούν ο εφιάλτης κάθε εισβολέα αφού δεν είναι εύκολο να ξέρει τί...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Υπογραφή σύμβασης για τις τορπίλες των υποβρυχίων, σε συνολική λύση πήγε το ΠΝ!

 Με χαρά, μπορούμε πλέον να γράψουμε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την αγορά τορπιλών. Το ΠΝ, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στην γερμανική...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα 285 εκ. δολάρια το συμβόλαιο για την αγορά των ελληνικών MH-60R, τι περιλαμβάνει η σύμβαση

 Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για την ανάθεση συμβολαίου από το Αμερικανικό Ναυτικό προς την Lockheed Martin, ύψους 180 εκ. δολαρίων, που αφορούσε έργο...