Όπως γράψαμε και χτες, το Πολεμικό μας Ναυτικό στη συμφωνία αγοράς των 4 ελικοπτέρων MH-60R έχει συμπεριλάβει και οπλισμό. Έτσι, στο συμβόλαιο των 285 εκ. ευρώ, το ΠΝ θα πάρει 4 ελικόπτερα, εκπαίδευση, οπλισμό, αλλά το βασικότερο, πολυετή FOS προκειμένου αυτά να είναι απόλυτα επιχειρησιακά στο μέλλον. Ας δούμε λοιπόν τι αγοράζει από πλευράς οπλισμού το ΠΝ μαζί με τα MH-60R.
Τα ελικόπτερα θα είναι εξοπλισμένα με το AN/ AAS-44C(V) Multi-Spectral Targeting Systems που θα χρησιμοποιηθούν, ανάμεσα στα άλλα, για την κατεύθυνση των Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) Rockets! Ναι, το Πολεμικό μας Ναυτικό γίνεται το πρώτο που φέρνει το συγκεκριμένο όπλο, στην Ελλάδα. Περισσότερα σε αμέσως επόμενο άρθρο. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται μεγάλοι αριθμοί από τις συγκεκριμένες ρουκέτες. Το πλέον ενδιαφέρον είναι η προμήθεια αριθμού προηγμένων τορπιλών Mk54. Οι συγκεκριμένες τορπίλες είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο Αιγαίο, καθώς οι δυο στόλοι κάνουν χρήση των παλαιότερων Mk46, ικανών μεν, παλαιότερης τεχνολογίας δε.
Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, στην παραγγελία συμπεριλαμβάνονται και πολύ μεγάλος αριθμός ηχοσημαντήρων AN/SSQ-36/53/62 που ουσιαστικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς οι πληροφορίες μας μιλούν για πολύ μεγάλο αριθμό, έχουμε την υποψία πως μέρος του αποθέματος θα χρησιμοποιηθεί και από τα αναβαθμισμένα Ρ-3Β. Τέλος, στην παραγγελία συμπεριλαμβάνεται με αριθμός πυραύλων AGM-114Ν/Q Hellfire, που θα εξοπλίσουν τα νέα ελικόπτερα, και θα συμπληρώσουν τα αποθέματα των S-70B6.
PACIFIC OCEAN (Nov. 13, 2017) Ensign Keith Villanueva, assigned to the “Blue Hawks” of Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 78, inspects the mounting of an AGM 114 Hellfire missile on an MH-60R Sea Hawk helicopter on the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70). Carl Vinson is participating in a sustainment training exercise in preparation for an upcoming deployment. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Dylan M. Knee/Released)
Ο χτεσινός μας ενθουσιασμός είχε να κάνει με την επιλογή και αγορά των Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) Rocket. Οι τελευταίες είναι μια εκπληκτική αλλαγή στη νοοτροπία του ΠΝ, και ειλικρινά βάζει τα “γυαλιά” σε ΠΑ και ΕΣ. Ξέρουμε πως οι αναγνώστες μας περίμεναν εναγωνίως να μάθουν για την αγορά πυραύλων NSM, αλλά σε αυτή τη φάση, ΔΕΝ θα έρθουν πύραυλοι NSM. Ας δούμε όμως το γιατί. Οι λόγοι είναι δυο. Ο πρώτος είναι πως το ΠΝ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θέλει τον NSM. Αν για παράδειγμα πάει σε κάποιον άλλο πύραυλο για τις νέες του φρεγάτες, τότε ίσως ο NSM να είναι πλεονασμός, από την στιγμή που υπάρχουν και οι Penguin σε υπηρεσία. Αν όμως οι νέες φρεγάτες εξοπλιστούν με NSM, τότε θα δούμε τους NSM όχι μόνο στα MH-60R αλλά και σε επάκτιες συστοιχίες.
Ο δεύτερος λόγος που το συμβόλαιο δεν περιλαμβάνει NSM είναι ότι ο πύραυλος ΔΕΝ είναι πιστοποιημένος στο MH-60R. Η Ινδία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την πιστοποίηση, και δεν αποκλείεται να το κάνει σχετικά σύντομα. Η πιστοποίηση όμως έχει ένα κόστος, και συνήθως το επωμίζεται αυτός που το κάνει πρώτος. Γιατί λοιπόν να πληρώσουμε εμείς ένα κόστος που μπορεί να πληρώσει λίαν συντόμως άλλος; Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, ας δούμε τι όπλα θα διαλέξει και το ΠΝ για τις νέες φρεγάτες, και μετά προχωράμε σε αγορά. Αν το ΠΝ αγοράσει 32 πυραύλους για τις νέες φρεγάτες, και άλλους 32 ή λιγότερους για τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ ή για επάκτιες συστοιχίες, θα είναι πρόβλημα ένας αριθμός συν 10 ή 12 για τα MH-60R; Λίγη υπομονή δεν βλάπτει, από τα AB.212 πάμε σε MH-60R με “τα πάντα όλα”, κάτι θα έχει στο μυαλό του το ΠΝ.
Επρεπε να γίνεται ανέκαθεν το ίδιο με όλες τις προμήθειες. Μαζί με το σύστημα να παραγγέλνονται τα αντίστοιχα όπλα και να υπάρχει και πρόβλεψη FOS. Δεν γινόταν όμως για να ροκανίζουν κάποιοι τα κονδύλια…
Λαμπρά!!!
Πρόκειται, χωρίς καμία αμφιβολία για μια ολοκληρωμένη, ορθολογική προμήθεια του κορυφαίου ναυτικού Ε/Π παγκοσμίως και των παρελκόμενων του. Η σκοπιμότητα αγοράς των ρουκετων αυτονόητη… χρήση εναντίων εχθρικών ομάδων ειδικών επιχειρήσεων, ταχεων σκαφών (επανδρωμενων ή μη στο μέλλον), προγεφυρωματων σε βραχονησίδες κλπ.
Ας μην γκρινιάζουμε για τους NSM φίλοι μου, αυτή τη στιγμή αποτελούν μια πρόταση (ελκυστική βεβαίως) της κατασκευαστριας Εταιρείας.
Η μόνη ένσταση, μάλλον απορία αφορά στην αδιαφορία ένταξης των ρουκετων στο οπλοστάσιο των Ε/Π του ΕΣ.
Η εισαγωγή των ηχοσημαντηρων στο Αιγαίο, μεγιστοποει τον πονοκέφαλο των εχθρικών Υ/Β, δυσκολεύει κατά πολύ την εξίσωση επιβιωσιμοτητας τους. Εξαιρετικά κρίσιμη προμήθεια.
Μερικές παρατηρήσεις:
1) Οι γείτονες πρέπει να διαθέτουν ήδη mk54 αφού είχαν κάνει παραγγελια από το 07
http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/81563/turkey-to-buy-mk-54-lightweight-torpedoes.html
2) Τα P-3 μπορεί να φέρουν ήχο σημαντήρες αλλα δεν είναι σίγουρο εάν θα φέρουν επεξεργαστή ακουστικών
3) Τόσο τα Hellfire όσο και οι Rockets είναι όπλα με μέγιστο βεληνεκές γύρω στα 8?km
Εντός του βεληνεκούς ενός OTO 76!
Οι PENGUIN που έχουν τα υπάρχοντα SEA HWAK άγνωστο σε τι κατάσταση είναι
μάλλον έχουν λήξει και αυτοί!
Οποτε σαφώς υπάρχει ανάγκη για όπλο μεγάλου βεληνεκούς
4) Και βεβαια απαιτείται το Link 16!!
Απαράδεκτο το Ναυτικό να σνομπάρει το link16 επειδή ….είναι της αεροπορίας
Καλησπέρα! Οι Hellfire & οι Ρουκέτες είναι για μικρά σκάφη και πάντως όχι για πυραυλάκατο και πάνω (εξαρτάται βέβαια από τη περίπτωση), που όπως σωστά έγραψες, διαθέτουν ΟΤΟ 76mm. Εξάλλου και τα 2 μικρή έως μέτρια ζημιά μπορούν να κάνουν σε τέτοια σκάφη, εκτός αν καταφέρουν να τα πλήξουν με περισσότερα από 1 βλήματα ή αν χτυπήσουν τη γέφυρα ή τα συστήματα ραντάρ/ηλεκτρονικά των σκαφών αυτών (εφόσον καταφέρουν να πλησιάσουν, όπως σωστά ανέφερες).
Προφανώς δεν θα κυνηγάνε φρεγάτες με τον hellfire. Δεν ξέρω τι στόχους θα εμπλέκουν, αλλά σαφώς μικρότερους. Τα ελικόπτερα θα είναι οργανικά μιας φρεγάτας, επομένως της δίνουν μια σειρά από νέα όπλα για εμπλοκή μικρότερων στόχων.
Για τις τορπίλες της τουρκίας, το λινκ μιλάει για πρόθεση αγόρας, αν δεν κάνω λάθος.
Αλλά σκέφτομαι….μήπως ρε πτήση να δίνετε τα κείμενα σας στον CK για διαβούλευση, πριν να ανέβουν? Να μην είναι και τόσο furious? Βασικά κάνει τόσο γρήγορα fact-check που θα είναι εργαλείο και για εσάς…
Επίσης προς πτήση. Σας εκλιπαρώ να βρείτε στοιχεία ότι τα Romeo θα έχουν λινκ 16. Δεν θα αντέξω για τα επόμενα 3 χρόνια να παραπονιέται για αυτό σε κάθε σχόλιο!
CK εννοείται σ´αγαπαμε!
Στην παραγγελία των Mk48 αναφέρεται από τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία διαθετει μεγάλη εμπειρία στην χρήση αμερικανικών Τ/Λ, λόγω της κατοχής από αυτήν των Mk46 & Mk54.
Συνεπώς ήδη από το 2014 η Τουρκία διαθετει επιβεβαιωμενα τις Mk54.
https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/republic-turkey-mk-48-torpedoes
Για το ότι οι γείτονες διαθέτουν mk54 εδώ και αρκετά χρονια δίνω παρακάτω references
Η ανακοίνωση της dsca για τα κορεατικά mh60r δίνει σαφώς ότι έχουνlink16 σε αντίθεση με την ανάλογη των ελληνικών
Βεβαια τα πλοία του στόλου έχουν μείνει στο link 11να μου πεις στα ελικόπτερα θα βάλουμε link 16?
και εάν ποτε αποκτήσουμε long range anti ship weapon (NSM) για αυτά σιγά μην ζητήσουμε εμείς του ναυτικού target data από την αεροπορία!!
Κάνεις μεγάλο λάθος !
Εκτός και αν γνωρίζεις την τακτική που δρουν τα Ε/Π του ΠΝ στον πόλεμο επιφανείας.
Το L-16 δεν σνομπαρεται αλλά δεν μπορώ να σου γράψω περισσότερα για αυτό. Δεν πρέπει.
Οι Penguin, αποτελούν υπόθεση εργασίας καθώς πρώτα θα ελεγχθούν κόστη και μετά θα παρθούν αποφάσεις. Επί του παρόντος, βαράμε αν χρειαστεί.
Το(α) P-3 μπορούν να κάνουν όλα όσα θα κληθούν να κάνουν αλλά επί του παρόντος έχουν συμβολή στον πόλεμο επιφανείας καθώς τον ανθυποβρυχιακό τον έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο τα Ε/Π με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.
Αυτό είναι θέμα ξεχωριστού άρθρου
Το Ναυτικό έχει μείνει στο link 11
Δεν έχουν link 16 στις φρεγάτες θα βάλουν στα ελικόπτερα τώρα??
Δεν επεκτείνομαι διότι είμαστε εκτος θέματος
Συνεπώς, διέγραψε το αρχικό σου σχόλιο…..
Mk-54 έχουν αγοράσει οι Τούρκοι πρώτοι. 100 τεμάχια. Τα όπλα παραδόθηκαν την περίοδο 2012-2014. Κόστος 105 εκατ. $
μπορεις να παραθέσεις κάποια πηγή? Το έψαξα πολύ ώρα. Το μόνο που βρήκα ήταν άρθρα προ του 2010 που μιλούσαν για πρόθεση αγοράς. Μέχρι και η Wikipedia δεν έχει την Τουρκία στους operators.
την εχει αμα γραψεις την ονομασια της τορπιλης κ μαλιστα λεει οτι μεχρι το 15 ειχαν πουληθει περι τα 300 κοματια σε χωρες μεταξυ κ η τουρκια
http://www.turkishmaritime.com.tr/deal-to-cost-up-to-105-million-161h.htm
https://www.militaryaerospace.com/computers/article/16718707/raytheon-to-repair-and-upgrade-navys-inventory-of-mark-54-lightweight-airlaunched-torpedoes
https://turkishnavy.net/s-70b-seahawk/
Ισχύει λοιπόν
Τα Romeo και τα Aegeanhawk εχουν κυριο ρολο να βρισκουν και να χτυπαν υ/β αρα η ειδηση της αγορας της προηγμενης τορπιλης Mk54 ειναι σημαντικοτερο νεο απο τις ρουκετες APKWS.
Ο ρολος που περιγραφετε για να χτυπαν τα μικρα πλοια του τουρκικου ναυτικου, δεν ειναι επι τουτου, αν τυχει και βρεθουν στο δρομο τους, καλως να υπαρχουν οι APKWS να τα χτυπησουν.
Με 6 ΑΙΡ 214, 8 εξελιγμενα 209/1400, και 4-5 αναβαθμισμενα 209/1200 των τουρκων το 2030 ποσο χρονο θα βρουν τα 4+11 asw ελληνικα ε/π να κυνηγαν μικρα τουρκικα πλοια?
Φυσικα και ειναι τεραστια ειδηση η εισοδος στο ελληνικο οπλοστασιο των APKWS γιατι νομοτελειακα θα μεταπηδησουν και στην αεροπορια στρατου και στην αεροπορια.
Το ρολο που περιγραφετε παραπανω στα νησια μας σε μικρα πλοια και αποβατικα του εχθρου θα τον αναλαβουν κυριως τα kiowa που με την μεγαλη εμβελεια των APKWS 12-15Km θα εχουν τεραστια αναβαθμιση του ρολου τους.
Ακριβώς. Τα ΟΗ-58D είναι ότι πρέπει για την δουλειά, μαζί με τα Τ-6ΝΤΑ της ΠΑ, μαζί με περιφερόμενα πυρομαχικά, αν πάρουμε μπροστά και καταλάβουμε την χρησιμότητα τους.
Επεσες μεσα στο προηγουμενο ποστ της Π για τα Ρομεο. Αυτο το νομοτελειακα, μονο μακαρι εχω να πω …. (φυσαμε στο γιαουρτι, χαλαρα)
Καλυτερα θα ηταν να μην αποσυρθουν τα AB-212, αλλα να αλλαξουν ρολο.
Αφαιρεις τον εξοπλισμο ASW και μπορεις να τα χρησιμοποιησεις για αποστολες που σημερα ειτε γινονται με τα Aegean Hawk ή δεν εχεις καθολου δυνατοτητες
.
Μετατροπη σε Gunship με προσθηκη καλαθου ρουκετων.
Μετατροπη για αποστολες SAR και για εκτελεση νηοψιων.
Δεν υπαρχει κανενας λογος να καταπονησεις εξειδικευμενα ASW Ελικοπτερα οπως τα Romeo και τα Aegean Hawk για βοηθητικες αποστολες.
Υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των ΑΒ όπως έκανε η Ισπανία και επέκτεινε το όριο ζωής με σχετικά λογικό κόστος.
Έχει γραφτεί σχετικό άρθρο εδώ αν θυμάμαι καλά.
Κάθε S παίρνει 2 ΑΒ, μην το ξεχνάμε αυτό…..
Κοστος αναβαθμισης 21 εκατομμυρια για 7 ελικοπτερα με εγκατασταση νεων συστηματων (ραντάρ, συστημάτων νυχτερινής όραση, συστημάτων αυτοπροστασίας, glass cockpit )
https://youtu.be/0ZCVfcy909w
Οτι πρεπει για οργανικα ελικοπτερα για τα αρματαγωγα και υποστηριξη αποβατικης ενεργειας
Σωστά. Ας αντικαταστήσουν μερικά UH-1 Huey στο κάτω κάτω. Οι Ειδικές Δυνάμεις θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα…
Το μόνο πρόβλημα τα kiowa πέρα ότι δεν έχουν φύγει πολλά από Στεφανοβίκειο για νησιά είναι ότι λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούν να έχουν σε κάθε πλευρά κάλαθο για hydra rockets ή APKWS 12 γιατί στη μία πλευρά πρέπει να έχουν το πυροβόλο σε αντίθεση με τα ah64 που το έχουν κάτω απ’ το ρύγχος και βολεύει πολύ. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει κάποια μετατροπή στα kiowa ώστε να μπορούν να έχουν αλλού το πυροβόλο(όπως τα Απάτσι).
Ο συνδυασμός romeo-nsm ειναι ο ορισμός της stealth απειλής για τον τουρκικό στόλο, με αποτρεπτική ισχύ σχεδόν ιδια με ενα υποβρύχιο (φυσικα μιλάω για δικτυοκεντρικο περιβάλλον) και πρεπει να τον κυνηγήσουμε οπωσδήποτε…..
Μακάρι μακάρι να έχει κάτι στο μυαλό του το πν ! Αλλιώς είναι αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις!
Τα υπάρχοντα (όσα) S 70 με το glass cocpit,που εξοπλίζονται με το ΑΑS 44, μπορούν να κάνουν χρήση του APKWS ?
Το πιθανότερο ναι. Το ψάχνουμε όμως
Προφανώς τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα πάνε να κάνουν παρέα με τις καινουργιες Φρεγάτες. Παρεμπιπτόντως επειδή διάβασα τις Απόψεις/Άρθρα για τις Υποψήφιες Φρεγάτες, να κάνω τα εξής Σχόλια :
1) Για τα Ραφάλ έχει γραφτεί ένα Κονδύλι γύρω στο 1,5 Δις Ευρώ. Το αντίστοιχο Κονδύλι για τις Φρεγάτες σε τι ύψος φτάνει?
2) Αν θυμάμαι καλά έχει γραφτεί ότι στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας υπάρχει θέμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πλοία (το βάθος φαντάζομαι). Υποθέτω ότι αυτό θα ληφθεί υπόψιν για την επιλογή.
3) Γιατί έχει επιλεγεί ο αριθμός 4 και όχι 3 η 5 κλπ? Η λογική είναι αντικαθίστανται οι 3 παλιότερες S και πορευόμαστε με 4 νέες + 4 Μεκο + 6 υπόλοιπες S = 14 φρεγάτες?
4) Διάβασα πολλά σχόλια για τα Αντιεροπορικά Όπλα και τον αριθμό τους αν θα είναι 16 η 32 κλπ Ο χώρος επιχειρήσεων θα είναι εκτός Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, που θα υπάρχει κάλυψη από την Πολεμική Αεροπορία?
5) Από αυτά που συμπεραίνω ο Ανθυποβρυχιακός Ρόλος είναι ο πιο σπουδαίος λόγω των νέων υποβρυχίων που θα έχει η Τουρκία.
6) H ομοιογένεια είναι πολύ σημαντική. Η Γερμανική πρόταση θα έχει αυτό το πλεονέκτημα.
7) Επειδή γράφτηκε για κατασκευή στην Ελλάδα, τα εδώ ναυπηγεία θα είναι έτοιμα να αναλάβουν και να παραδόσουν με ποιότητα και ταχύτητα? Πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
8) Η νέα Αμερικανική φρεγάτα θα βασιστεί στην Fremme. Αυτό δεν είναι ένα πλεονέκτημα για τον συγκεκριμένο τύπο φρεγάτας?
9) Όπως γράφτηκε και σε άλλα Σχόλια μήπως θα έπρεπε να εξεταστούν Κορβέτες με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό ρόλο για εξοικονόμηση κονδυλίων? Και για Αεροπορική Ομπρέλα να αφεθεί η δουειά στην Πολεμική Αεροπορία?
10) Επειδή κάποιο πρόγραμμα πρέπει να πάρουν και οι Αμερικάνοι, μήπως να επικεντρωνόμασταν στα F-16 στον εκσυγχρονισμό των Block 50 σε Viper και αντικατάσταση των Block 30 με καινούργια Viper, σε σενάριο Ραφάλ?
Σε όλα χρειάζεται ορθολογισμός…
Δεν μπορώ να πω πως αντιλαμβανομαι πληρως την αγορα ρουκετών για τα Romeo. Τα ελικοπτερα ηδη ειναι εκτεθειμένα σε επικυνδινο περιβάλλον, το να αναλαμβάνουν CAS αποστολές ειναι εκτός της αποστολής τους. Ηδη φέρουν Hellfire για την εμπλοκή μικρότερων στόχων.
Εκτος και αν οι APKWS προορίζονται για χρήση απο αλλο μέσο και οχι τα ROMEO…
H ειδηση οπως σωστά ανέφερε αλλο μέλος, ειναι οι ΜΚ54 και οι ηχοσημάντρες.
Να τονίσουμε επισης πως και οι ΜΚ54 ειναι αεροεκτοξευομενες απο Papa3 με ενα κίτ αφεσης. Θα περίμενα να δω πέρα απο τα sonoboys στα P3 και κάποιες απο τις ΜΚ54.
Τα kiowa πρεπει να ενεργοποιηθουν οσο το δυνατον περισσοτερα.
Πηραμε 71 και θεωρητικα μονο 36 θα ειναι μαχιμα. (αν και μπορουν και τα 60 με ελαχιστες μετατροπες) θεωρω πως πρεπει να γινουν 50 τα μαχιμα τουλαχιστον.
αν και το που θα βρουμε τοσους πιλοτους ειναι ενα μεγαλο ερωτημα.
Το πυροβολο αν και απαραιτητο ειναι υπερτιμημενο, δεν θα χτυπαει κατσαπλιαδες, και οι τουρκοι εχουν απειρα Α/Α συστηματα πολυ μικρου βεληνεκους και πολλους stinger σιγουρα σε ολα τα οργανωμενα τμηματα του πεζικου τους, που το να πλησιαζει ενα kiowa τοσο πολυ ειναι εγκληματικο.
Τα παλια tubes/ρουκετων των 7 θεσεων ειναι λιγα, τα μεγαλα των 19 θεσεων ειναι θεωρω πολυ βαρια (αν φορτωθουν πληρως) για τα kiowa.
Πρεπει να αγοραστουν καινουργια tubes των 10 η 13 θεσεων για τα kiowa (στη μια πλευρα το πολυβολο στη αλλη το tube) οχι μονο γιατι θα παιρνουν περισσοτερες ρουκετες απο τα 7θεσια αλλα γιατι πολλα καινουργια tubes αυξανουν και την εμβελεια των
APKWS απο τα 12 (βεβαιωμενη εμβελεια απο την bae) σε 14-15km.
Βλεπουμε οτι οι APKWS εχουν μεγαλυτερη εμβελεια και απο τους hellfire, και ετσι με ενα υποτυπωδες συστημα αυτοπροστασιας τα kiowa θα ριχνουν απο μακρια και θα κινδυνεουν πολυ λιγοτερο.
Αν γινουν ολα αυτα με 50 τετοια kiowa που ολα πρεπει να πανε στα νησια για μενα και οχι στον εβρο, κλεισαμε μια τεραστια τρυπα του αντιαποβατικου αγωνα.
Ο Έβρος είναι το σίγουρο μέτωπο, σε ότι αφορά τα νησιά δε ξέρεις ποιοι θα είναι οι αντικειμενικοί στόχοι των Τούρκων. Άρα έχεις Kiowa στον Έβρο και σε κάποια μεγάλα νησιά. Τα Kiowa είναι από τα λίγα συστήματα κατάλληλα και για κυνήγι UAV…
δεν εχουν link 16 όμως. Οι Κορεάτες τα παρήγγειλαν όλα με link 16
Τα όπλα της οικογένειας SPICE παρέχουν τη δυνατότητα καθοδήγησης μέσω INS/GPS, επιτυγχάνουν πολύ μεγάλη ακρίβεια μέσω ταυτοποίησης του στόχου από τον αισθητήρα ηλεκτροοπτικών που διαθέτουν στο ρύγχους (CCD/IR), ενώ επιπρόσθετα μπορούν να κατευθυνθούν μεμονωμένα εναντίον στόχων από το ίδιο το πλήρωμα του μαχητικού – φορέα.
Κατά συνέπεια μπορούν να πλήξουν ακόμη και κινούμενους στόχους, κάτι που μόνο η συνδυασμένης καθοδήγησης έκδοση του AASM (SBU-64), μπορεί να κάνει. Η συλλογή SPICE 1000 που εξασφαλίζει ακτίνα προσβολής μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων, παρέχει με άλλα λόγια τη δυνατότητα αξιοποίησης συμβατικών βομβών Mk.83 των 1000 λιβρών (500 κιλών), εναντίον στόχων επιφανείας, αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.
Άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των όπλων της οικογένειας SPICE είναι ότι μπορούν να πιστοποιηθούν ακόμη και σε παλιά μαχητικά όπως είναι τα F-16C/D Block 30 και τα Mirage 2000EGM. Το SPICE 2000 για παράδειγμα είναι πιστοποιημένο σε μαχητικά F-16 Blk 30/40/52+ της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), ενώ το ίδιο όπλο έχει πιστοποιηθεί και στα Mirage 2000 της Ινδικής Αεροπορίας.
Ως προς το οικονομικό σκέλος, η εκτίμηση κόστους που είχε γίνει το ανέβαζε στα 110 εκατομμύρια ευρώ για 100 συλλογές SPICE-2000 και 300 SPICE-1000. Από το Μάιο του 2006 που υπογράφηκε η έγκριση Αναγκαιότητας – Σκοπιμότητας προμήθειας Spice-2000 & Spice-1000 από το ΑΑΣ έχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια. Η χρηματοδότηση θα γινόταν μέσα από ΕΜΠΑΕ 2006-2010 της ΠΑ. Αναθέτουσα αρχή ορίστηκε η ΓΔΑΕΕ σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Με μολις 110 εκατομμύρια ευρώ για 100 συλλογές SPICE-2000 και 300 SPICE-1000
δεν χρειαζετε να παρουμε ουτε τους rampage extra για εδαφος ουτε τα jsow-1c για πλοια
ουτε τις καλυτερες aasm-hammer, γιατι τι να πρωτοκανουν τα rafale (meteor-mica-scalp-exocet) ας μην τους φορτωσουμε και αυτο το ρολο.
Ολα τα f16 της πολεμικης αεροποριας και τα 155 και κυριως τα 32 block30 που μαλλον θα αναβαθμιστουν επιφανειακα καο οχι σε 50+advance(M) θα μπορουν να κανουν και χερσαια και ναυτικη κρουση με τις spice1000 (κυριως) των 120 km.