Και πάλι στον αέρα το nEUROn υποστηρίζοντας το Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης (SCAF)

25
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Μη-Επανδρωμένο Stealth Αεροσκάφος Μάχης επίδειξης τεχνολογίας nEUROn πραγματοποίησε νέα δοκιμαστική πτήση στο πλαίσιο οργανωμένης σειράς δοκιμών υπό την διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA).

Πρόκειται για την 5η σειρά δοκιμών του προγράμματος, οργανωμένη από την Direction Générale de l’Armement (DGA) για λογαριασμό της Γαλλίας, που πραγματοποήθηκε με την συνεργασία της Dassault Aviation για την επιχειρησιακή αξιολόγηση της εναέριας πλατφόρμας και τη συνεργασία της με άλλες δυνάμεις. Ένας από τους σκοπούς των δοκιμών ήταν η μελέτη της χρήσης μη-επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης (UCAV) τεχνολογίας stealth σε περιβάλλον επιχειρήσεων με την εφαρμογή τακτικών άμυνας έναντι τέτοιων εναερίων απειλών.

Με τη στενή συνεργασία του Κέντρου Πολέμου Εναερίων Τακτικών (Centre d’Expertise Aérienne Militaire – CEAM) και τη Μοίρα Εναερίου Εντοπισμού και Ελέγχου (Εscadron de Détection de Contrôle Aéroporté – EDCA) της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας, πραγματοποιήθηκε μια δοκιμαστική πτήση με τη συνεργασία 5 μαχητικών Rafale, 1 E-3F AWACS και του ΜΕΑ επίδειξης τεχνολογίας nEUROn σε διάφορους τακτικούς ρόλους.

Ισπανικά Typhoon εναντίον nEUROn

Η νέα σειρά δοκιμών παρέχει εξαιρετικά πολύτιμα μαθήματα στον τομέα της τεχνολογίας Stealth και των συναφών τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα που βγήκαν θα αναλυθούν σε βάθος, από κοινού μεταξύ πολλών κέντρων ανάλυσης και δοκιμών της DGA και θα αποτελέσουν ένα μεγάλο βήμα προόδου για τις μελλοντικές επιλογές στην οργάνωση και δομή του Μελλοντικού Εναερίου Συστήματος Μάχης (SCAF). Το τελευταίο θα εισέλθει σε υπηρεσία με την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας ως κατεξοχήν επιχειρησιακό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μάχης.

Πηγή: Γαλλικό Υπουργείο Αμύνης -Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

25
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
19 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
MaryPoppinssotbakSpyrosGeorgioscommenter Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
Famed Member
sotbak

μακάρι να είχαμε μερικά επιχειρησιακά. Πέραν των άλλων ωφελημάτων και της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, το κόστος αναχαίτισης στόχων χαμηλής αξίας (τουρκικά drones) θα ήταν απείρως χαμηλότερο.

commenter
Member
Active Member
commenter

Αν είναι να χρησιμοποιούσαμε stealth drones για την αντιμετώπιση απλών τότε καλύτερα να δίναμε ένα και στους Τούρκους να το μετρήσουν χωρίς να καίμε καύσιμα και οι μεν και οι δε…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

προφανώς προτιμάς να τα αναχαιτίζουμε με f-16, γιατί έτσι κάνουμε σήμερα, είσαι large….

flashg
Member
Active Member
flashg

Gripen μαζί με nEUROn πολύ καλύτερος συνδυασμός από το ελαττωματικό f35 και στα δικά μας οικονομικά δεδομένα. Το nEUROn θα στοχοποιεί και το Gripen θα ρίχνει τους πυραύλους.

LitetTroll
Member
Member
LitetTroll

Απαπά.. Μη λες τέτοια παραδείγματα. Χαλάς σε κάποιους το παραμύθι με τα F16Viper…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Τι είναι φθηνότερο, το F-16 που έχεις ή το Gripen που δεν έχεις;

LitetTroll
Member
Member
LitetTroll

Στην αγορά η νέα έκδοση είναι κατά λίγο πιο ακριβή από το γεράκι. Στη συντήρηση όχι. Σε βάθος χρόνου θα είναι πιο οικονομικό. Σε επιδόσεις ας μην αναφερθούμε κατά πόσο ανώτερο είναι ειδικά στον ψηφιακό τομέα το JAS 39. Όπως και στην άκρως ευέλικτη παραμετροποιηση των συστημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες του αγοραστή. Αυτή όμως είναι άλλη κουβέντα. Τώρα πλέον είναι κάπως αργά για τη προμήθεια Gripen εφόσον είσαι στο άρμα του F16. Εκτός και αν αλλάξεις κάτι γαλλίδες μεριά… Όσον αφορά για F35, πολύ με ανησυχεί το λογισμικό αν σε περίοδο κρίσεως σε αποδεσμευσουν οι εξ Ατλαντικού “σύμμαχοι” για… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Δεν μιλάμε για κόστος αγοράς, γιατί το ένα το έχουμε, το άλλο όχι.

Για κόστος χρήσης, μην είστε τόσο σίγουρος. Καίει λιγότερο καύσιμο ο Σουηδός και έχει γρηγορότερη επανεξυπηρέτηση (υπό όρους), αλλά υπάρχουν κι άλλες παράμετροι σχετικές με τη συντήρηση.

Για την παραμετροποίηση συστημάτων ακόμα μένει να δούμε πώς έχουν τα πράγματα. Πχ οι Σουηδοί διαφημίζουν το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων των Gripen Ε, αλλά αποφεύγουν να πουν ξεκάθαρα αν είναι συμβατό με Link16. Αν δεν είναι, ξεχνάμε συνεργασία με Neuron, για αρχή.

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Το Neuron δεν είναι τίποτα παραπάνω από επίδειξη τεχνολογίας, όπως και το Ιταλικό Sky X. Αυτό που είναι διαθέσιμο είναι το Barracuda της Airbus.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Υποθετικά μιλώντας, ξέρουμε αν το Σουηδικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων είναι συμβατό με Link16?

flashg
Member
Active Member
flashg

Ναι.Από την έκδοση C/D είναι φτιαγμένο με νατοϊκά πρότυπα.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Γιατί δεν το διαφημίζουν τότε;

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Γιατί SpyrosSpyros θεωρείται αυτονόητο, είναι σαν να πας να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο και να σου λέει η αντιπροσωπεία ξες έχει και κλιματισμό. Το θέμα είναι να έχει και link-22 πάνω.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Georgios Και τα M2000-5 MkII της ΠΑ έχουν data link και ‘μιλάνε’ μεταξύ τους, αλλά δεν είναι συμβατά με Link16… οπότε δεν ξέρω αν είναι αυτονόητο, πάντως ευχαριστώ για τη πληροφορία.

LitetTroll
Member
Member
LitetTroll

Ναι και έχει αναπτυχθεί από το 2008 η συμβατότητα του σε προηγούμενες κιόλας εκδόσεις του Gripen. Εάν το επιθυμεί βεβαίως ο αγοραστής έχει την επιλογή να αποκτήσει και μόνο το link 16 εκτός του Σουηδικού. Γενικά το Gripen είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δίκτυο-κεντρικά μαχητικά. Είναι ο πυρήνας του. Για την αρχιτεκτονική MIDS/JITDS Link 16(και την αντίστοιχη Σουηδική) , ήδη η SAAB έχει μακρά ιστορία εμπειρίας καθώς ήδη από την εποχή του J35 Draken η εταιρεία είχε στη φιλοσοφία της την αναγκαιότητα του στο σύγχρονο και μελλοντικά ψηφιακό πεδίο μάχης, και είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο με τη… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Οι Σουηδοί στην πρώτη έκδοση του Gripen υλοποίησαν τον απόγονο on steroids του απίθανου “Fighter Link” STRIL-60 των Draken και Viggen, το περίφημο TIDLS. Το TIDLS ολοκλήρωνε τέσσερα (4) Gripen σε μία Τακτική Ομάδα Μαχητικών (TAU) γι’αυτό και ονομάστηκε TUA-link. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, πέραν των 500 χιλ. της ακτίνας του, είναι εξαιρετικά, δυστυχώς όμως λόγω χωροχρόνου δεν μου επιτρέπεται να τα παραθέσω. Η διασύνδεση με τους άλλους αισθητήρες του Δικτύου Αεράμυνας υλοποιείτο από το Εθνικό Σύστημα Ζεύξεως Δεδομένων TARAS. Μετά την Γεωπολιτική γειτνίαση της ουδέτερης Σουηδίας με το ΝΑΤΟ, και αφού ξεκίνησε με αξιώσεις η εμπορική προώθηση του Gripen… Read more »

commenter
Member
Active Member
commenter

Βασικά 84 F16 με 80 Gripen και 36 F35 με συνδυασμό ενός μην επανδρωμένου παράγωγου του neuron (και συμβατικών οπλισμένων και μη δικής μας παραγωγής), στην παραγωγή του οποίου συμμετέχουμε αλλά είμαστε οι μόνοι που δεν συμμετείχαμε στις δοκιμαστικές πτήσεις στη χώρα μας με ό,τι αυτό καταδεικνύει, θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε. Δεν έχουμε όμως ούτε τα χρήματα, ούτε τη θέληση, ούτε προφανώς και την ικανότητα προγραμματισμού για το μέλλον.

NikolasTz
Member
Active Member
NikolasTz
ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

δεν μου δειχνει τιποτα η σελίδα….

NikolasTz
Member
Active Member
NikolasTz

Είναι από το site https://www.secretprojects.co.uk/

Πιθανόνατα πρέπει να είστε εγγεγραμμένος σ’αυτό για να μπορέσετε να δείτε τις εικόνες

https://www.secretprojects.co.uk/threads/france-and-germany-to-develop-new-european-fighter-jet.29201/page-12

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Υπάρχει κάτι νεότερο για την αγορά – ενοικίαση UAVS από ΗΠΑ – Ισραήλ;

Spyros_Kapa
Member
Active Member
Spyros_Kapa

Σε αυτό το project μπορούμε να μπούμε; https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/en/germany-and-france-announce-next-generation-fighter-jet-project/a-47400232 πιστεύω πως αξίζει τόν κόπο.

Flight and Space
Admin
Famed Member
Spyros_Kapa
Member
Active Member
Spyros_Kapa

Μακάρι να μπούμε η αρχική μελέτη για το πρότυπο είναι περίπου 200 εκ. Οι Ισπανοί θα μπουν με καμία 50 εκ. Απ’ότι διαβάζω. Άρα ;

MaryPoppins
Member
Active Member
MaryPoppins