30.4 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

Ελληνική “έκπληξη”: Πανίσχυρο ΤΟΜΑ που θα προέλθει από εκσυγχρονισμό παλιών Leonidas 1/2 παρουσίασε η EODH Hellas, με κόστος χαμηλότερο από 1 εκ. ευρώ!

- Advertisement -


Σε μια από τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η ελληνικότατη εταιρεία EODH Hellas, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση, καθώς ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό για ένα προηγμένο ΤΟΜΑ, που θα προέλθει από  τον εκσυγχρονισμό των παρωχημένων πλέον ΤΟΜΠ ελληνικής κατασκευής Leonidas 1/2 σε υπερσύγχρονα και εξαιρετικά ικανά ΤΟΜΑ. Θα δημιουργηθούν οχήματα που όχι απλά θα μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο πεδίο της μάχης, αλλά μάλλον θα είναι από τα ισχυρότερα ΤΟΜΑ στην περιοχή.

Ας εξηγήσουμε την δυνατή προσπάθεια που κάνει η EODH, καθώς οι δραστήριοι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της δεν μένουν στα στενά “πλαίσια” δραστηριοποίησης της εταιρείας, αλλά αντίθετα, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν από τα προγράμματα που έχει συμμετάσχει η EODH, παρουσιάζουν ένα πραγματικά ολοκληρωμένο προϊόν, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά.
Προκειμένου να μην κρατάμε τους αναγνώστες μας σε αγωνία, θα πούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ΤΟΜΑ με πυροβόλο 30 χιλιοστών, που μπορεί να ακολουθήσει άνετα τα Leo2HEL στη μάχη, ενώ το κόστος της μετασκευής, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν θα ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ. Η τιμή αυτή έχει υπολογιστεί όχι “στο περίπου” αλλά με τα υψηλά κοστολογικά στάνταρντς που έχει η εταιρεία, αποτέλεσμα της συμμετοχής της σε πλήθος διεθνών projects.
Ποιο είναι το πυροβόλο; πως θα τοποθετηθεί;
Το πυροβόλο είναι το γνωστό σε όλους Mauser MK30F των 30mm, το πυροβόλο που χρησιμοποιήθηκε στο όχι και τόσο επιτυχημένο αντιαεροπορικό σύστημα ARTEMIS 30. Η ιστορία του ΑΡΤΕΜΙΣ δεν χρειάζεται ειδική μνεία, αλλά σίγουρα, το πυροβόλο της Mauser είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του. Θυμίζουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του πυροβόλου κατασκευαζόταν στην Ελλάδα, ενώ λογικά ακόμη υπάρχουν οι εργαλειομηχανές στα ΕΑΣ για την κατασκευή περισσοτέρων.
 
Η EODH όμως κάνει μια εξαιρετικά έξυπνη σχεδίαση, και προσφέρει για τοποθέτηση στα νέα ΤΟΜΑ, τα ήδη υπάρχοντα πυροβόλα στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πυροβόλων που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, και στην κυριολεξία είναι στα “λάδια” τους, ενώ φυσικά υπάρχει και το απόθεμα των αποσυρθέντων ΑΡΤΕΜΙΣ 30, που κάπου πρέπει να σκουριάζουν αφού δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις Ε.Δ της χώρας μας.
Το ελληνικό απόθεμα των MK30F υπολογίζεται σε 220 με 240 πυροβόλα, αρκετά για μια πρώτη “παρτίδα” ελληνικών ΤΟΜΑ. Στο θέμα όμως πυροβόλο μπορούμε να επιστρέψουμε και αργότερα.
Η EODH εξασφάλισε από το εξωτερικό δικαίωμα κατασκευής στην Ελλάδα ενός εξαιρετικά ικανού, ευέλικτου, και προηγμένου τηλεχειριζόμενου πυργίσκου, ηλεκτρικής οδήγησης, που μπορεί να φέρει φυσικά το MK30F αλλά και κάποιο πολυβόλο. Η αποθήκη πυρομαχικών του πύργου είναι … 180 βλήματα, ένα ικανότατο απόθεμα για αρκετές ώρες μάχης, και χωρίς να χρειαστεί επαναπλήρωσή του από τους στρατιώτες.

Το βάρος του πύργου, δεν ξεπερνά τον 1 τόνο, και μπορεί άνετα να τοποθετηθεί στο LEONIDAS σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας.
Θωράκιση, Level 5 μπροστά, και Level 4 στο πλάϊ
Η EODH έχει μια ειδίκευση στις θωρακίσεις, και μάλιστα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα αυτό. Η εταιρεία έχει ήδη προτείνει συλλογή αναβάθμισης του LEONIDAS και πάνω στην πρόταση αυτή βασίζεται και η νέα πρόταση της ετιαρείας. Καθώς σίγουρα θα επανέλθουμε στο θέμα του ελληνικού ΤΟΜΑ, θα κάνουμε πλήρη ανάλυση του επιπέδου προστασίας των εκσυγχρονισμένων LEONIDAS 1/2.
Μπορούμε όμως να πούμε πως το όχημα θα έχει κατά πολύ ανώτερη προστασία από κάθε τεθωρακισμένο του ΕΣ, εκτός από τα Leo2HEL. Σίγουρα, η θωράκισή του δεν θα μπορεί να διατρηθεί από τα τουρκικά πυροβόλα των 25 χιλιοστών, ενώ αντίστροφα, το πυροβόλο των 30 χιλιοστών θα μπορεί να καταστρέψει κάθε τουρκικό ΤΟΜΑ από μεσαίες αποστάσεις.
Οι εμπλοκές με τα συστήματα οπτικών που έχει επιλέξει η EODH μπορούν να γίνουν ημέρα ή νύχτα μέχρι τις αποστάσεις των 2500 μέτρων, αλλά ο ΕΣ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιο άλλο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα από την ελληνική ή διεθνή αγορά. Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν εξαιρετικά ηλεκτρο-οπτικά.
Καλά, θα “πηγαίνει” το LEONIDAS με όλα αυτά; Ή θα σέρνεται;
Όπως γράψαμε και παραπάνω, η EODH έχει κάνει μια πλήρη μελέτη για το όχημα. Έτσι, θα αλλάξει τα δυο “προβληματικά” κομμάτια του  οχήματος, τον αναιμικό κινητήρα αλλά και το ανεπαρκές κιβώτιο μετάδοσης. Στη θέση του θα βάλει κινητήρα Caterpillar C7 με ισχύ 360 ίππων, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει όλα τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη της μετάδοσης, με νέο αυτόματο κιβώτιο, νέο διαφορικό κοκ. Ο κινητήρας μπορεί να συντηρηθεί πανεύκολα καθώς είναι ευρέως διαδεδομένος.
Φυσικά θα γίνουν επεμβάσεις στις αναρτήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να δεχτούν το αυξημένο βάρος. Το τελευταίο υπολογίζεται περίπου στους 17 τόνους, κάτι που σημαίνει ότι το LEONIDAS θα μπορεί πλέον να αναπτύσσει πολύ υψηλές ταχύτητες, και θα μπορεί να ακολουθεί τα Leo2HEL χωρίς πρόβλημα.
Πυροβόλο. Φτάνουν τα πυροβόλα Mauser MK30F για αρκετά οχήματα;
Όπως είπαμε και παραπάνω, στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά πυροβόλα για την κατασκευή τουλάχιστον 220 οχημάτων. Η EODH έχει όμως μελετήσει και την χρήση διαφορετικών λύσεων, αν αυτό επιθυμεί ο ΕΣ, έτσι ώστε να μην υπάρξει αύξηση του κόστους. Θα μπορούσε στη θέση των Mauser να τοποθετηθούν πυροβόλα 23 mm από το αντιαεροπορικό Zu-23-2 του ΕΣ, ενώ ο πύργος είναι αρκετά ευέλικτος και θα μπορούσε να λάβει μέχρι και DEFA 553 των 30 mm από αποσυρθέντα Mirage F.1CG. To F2 20mm από αποσυρθέντα ΑΜΧ-10P θα ήταν επίσης μια δυνατή επιλογή.

Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία δίπλα στα Leopard 2HEL (ΑΡΧΕΙΟ)


Το κόστος για μια τέτοια αναβάθμιση, δεν θα ξεπερνούσε το 1 εκ ευρώ για το κάθε όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα χρησιμοποιηθούν τα άχρηστα σήμερα, αλλά πανάκριβα στην αγορά MK30F. Το πυροβόλο αυτό είχε τοποθετηθεί και στο ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, που τελικά δεν προχώρησε και δεν εξόπλισε τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του ΕΣ.
Θα ευχόμασταν το πρωτότυπο του οχήματος να μπορούσε να παρελάσει τον ερχόμενο Μάρτιο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Και τα επόμενα χρόνια, ελληνικής κατασκευής ΤΟΜΑ να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΕΣ στον Έβρο. Η προστιθέμενη αξία του όλου εγχειρήματος είναι εντυπωσιακή. Αναμένουμε τις απόψεις του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ μετά την εξέταση της πρότασης της EODH!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pavlos

Πολυ ωραιο ακουγεται, αν εχει εκτος απο σχεδιασμο, προχωρησει και σε πρωτοτυπο, πρεπει να γινει αμεσα αξιολογηση απο το στρατο & εφοσον ανταποκρινεται στις απαιτησεις να προχωρησει.

Ikarus

Αληθεύει ότι η εταιρία σχεδιάζει εγχώριο όχημα 4×4 10-12 τόνων;

Antonis_Loukas

Το MK-30-1 που έχουμε εμείς, δεν είναι ακατάλληλο για χρήση εναντίον στόχων εδάφους(μεγάλη διασπορά;); Το MK-30-2 που δεν έχουμε(και ούτε μπορούμε να παράξουμε, καθώς δεν έχουμε άδεια), εξοπλίζει TOMA και προσφέρει την απαιτούμενη ακρίβεια(που δεν είχε το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ…). Πως μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα;

d.b

Ευχάριστο νεο. Κρατώ μικρό καλάθι Αλλά ελπίζω να γίνει. Η εταιρεία ειναι100% Ελληνικη;

flatspin

Πριν μηνες που ειχαν παρουσιασει την λύση για M113 και Λεωνιδας, θυμαμαι ειχαν υιοθετησει την λυση του πυροβολου που φέρουν τα Apache.
Σε καθε περιπτωση ειναι πολυ ενδιαφέρουσες προτάσεις, πλην ομως θα πανε ακλαυτες σε τυχον παραχωρηση απο Bradley.
Προσωπικα θα θεωρουσα καλυτερη μια λύση τυπου EODH, παρά την εισαγωγη μεταχειρισμενων Bradley. Γιατι η λύση εκσυγρονισμού θα εισάγει καινουργια συστηματα με μηδεν ωρες λειτουργιας και καποια απο αυτά δικης μας κατασκευης, κινητηρες-μετάδοση του κουτιου… και κόστη χρησης προσγειωμένα. Η λύση των Bradley ακομα και επιπεδου Α2, σημαινει αρκετα μεταχειρισμενο υλικο και με υψηλα κοστη χρησης.

Stavrogin1

Ως που να παρεται την αποψη ΓΕΕΘΑ ΓΕΣ η δική μου ειναι ΝΑΙ! Ενα ελληνικό τομα οφειλει να εχει θεση στον ελληνικό στρατό, για να σπάσει η γκίνια, ενα αξιοπρεπές ελληνικό οχημα μάχης… (με λιγα αυστριακά γονίδια)
Απορία πόσοι οι επιβάτες;

sotbak

μακάρι να ισχύουν όλα αυτά που αναφέρει το άρθρο….+1 από μένα!!!!!!!, αλλά έχω πια κουραστεί να ζω με την ελπίδα αναβάθμισης των δυνατοτήτων των ΕΔ με εγχώριες προτάσεις και στο τέλος να μη γίνεται τίποτα…… 🙁 🙁 🙁

Vassilis13

Μακάρι

Hyperion54

Καταρχην πανεμορφο και χαμηλου προφιλ οπως ειναι σχεδον ολα τα συγχρονα τομα.. Απο εκει και περα ειναι δυνατο ανταγωνιστικο και φυσικα ελληνικο… Τα κανει κομματια τα τουρκικα τομα και γενικα καθε τουρκικο τεθωρακισμενο εκτος απο αρμα μαχης… Μακρι να προχωρησει το προγραμμα…

CKfurious

Too good to be true
Τα σύχρονα ηλεκτροοπτικά σκοπευτικά πρέπει να είναι κοντά στο 0.5-1mil
Βάλε ασυρμάτους σύστημα κόστος πυργίσκου κόστος επιπλέον θωράκισης κόστος μετατροπής και κάτω από 3mil δεν το βλέπω

photographix

Στην Ελλαδα για να σπασουν οι αεναοι φαυλοι κυκλοι πρεπει μαλλον η αρχη των project να ξεκινησει απο την πολιτικη και στρατιωτικη εντολοδοτηση. Δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια για τις ικανοτητες στον σχεδιασμο, την ερευνα και αναπτυξη ακομα και την κατασκευη και την παραγωγη. Αλλου βρισκονται τα προβληματα. Και οσες επιδειξεις και να παρουσιαστουν στο σχεδιαστικο και ερευνητικο επιπεδο, εφοσον δεν υπαρχουν επιδειξεις αναλογης ποιοτητας στο ποιον των νοοτροπιων σε επιπεδο πολιτικο-στρατιωτικης ιεραρχιας, τσαμπα γινονται οι μακετες δυστυχως.

kv11

Λειπουν καποιες πληροφοριες οπως αν επιρεαζεται η δυνατοτητα μεταφορας προσωπικο αν υπαρχει δυνατοτητα μεταφορας και εκτοξευσης αντιαρματικων πυραυλων αλλα σε γενικες γραμμες αν ισχυουν οσα λεει το αρθρο φαινεται καλο

My_name_is_Nobody

Για το ΣΕΠ τι πληροφορίες έχουμε;

B-2SpiritPilot

Αν λέω αν γίνει κάτι τέτοιο, μακάρι, θα ήταν σωστό να βρεθεί ένας ισχυρότερος κινητήρας, της Cat η άλλης Volvo η Cummins με ευρεία πολιτική χρήση. Η περίσσεια ισχύος θα φανεί χρήσιμη σε πιθανές μελλοντικές αλλαγές. Ο τύπος του χαλιβα που έχει χρησιμοποιείθει για το κήτος είναι “αγεραστος”

evaggelos

ελληνικοτατη? η νταισενορθ βεστφαλιας? ανηκει η βεσταφαλια στην ελλαδα? ο κατ 7 στην σελιδα της λεει για 300 ιππους κι οχι 360,κατα τα αλλα ειναι κι αυτο μια καποια λυσης.

George

Η Ελλάδα είναι περίεργη περίπτωση για να κάνει κάτι ορθολογικό και αυτονόητο.
Πιο πιθανό ο ΕΣ να αποφασίσει ότι θέλει ναυτικό και να εκσυγχρονίσει…. τις Nasty 😉
Η Κύπρος όμως?

jim40

Στην σελίδα της εταιρείας για τον κινητήρα τον δίνει να βγάζει μόνο 300 ίππους. Πουθενά για 360
https://www.cat.com/en_US/products/new/power-systems/industrial/industrial-diesel-engines/18396308.html#specs-anchor Επίσης το Άρτεμις που έχουμε είναι η αντιαεροπορική έκδοση με αυξημένη διασπορά. Τι γίνεται με την έκδοση για στόχους εδάφους?

dokimos

πολύ δυναμική εταιρια κανουν χρίσει νανοτεχνολογιας εχω δει φωτογραφιες από εκθέσεις φτιάχνουν τμήματα και του λεοπαρτ αλεξίσφαιρα τζαμια αυτοματους πύργους και λοιπά και αρματα μάχης βγάζουνε έχουν τεχνογνωσία, μπορούμε να αγωραζουμε σαπάκια τζαμπα και να τους κάνουμε αναβαθμίσεις State of the art, Kατι καλο κινητε παντός τον τελευταίο καιρο Για να δουμε

Tasos

Κύριοι, σοβαρολογείτε; Αυτή η πρόταση ακριβώς επειδή δείχνει απόλυτα επαγγελματική δε χρειάζεται να προσφέρει μίζα! Πώς θα μπορέσει να προχωρήσει στο ελληνικό στερέωμα; θέλετε και παρέλαση τον Μάρτιο του ΄21….
Για να σοβαρευτούμε, μακάρι να προχωρήσει κάτι τέτοιο! Εσείς περιμένετε απαντήσεις από ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ. Εγώ περιμένω απαντήσεις και από υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης κλπ…..

blackpeteg

Πέρα από το ότι είναι απολύτως απαραίτητη η αναβάθμιση στο υλικό των Τ/Θ, η συγκεκριμένη λύση θα ήταν καλό να συνοδευτεί από πρόγραμμα επανέναρξης παραγωγής του νέου οχήματος με την βελτιωμένη απόδοση για να θεωρηθεί η αναβάθμιση βιώσιμη.
Γιατί όχι να μην γίνει μία τέτοια αναβάθμιση στα Μ-113 που τα έχουμε σε αρκετούς αριθμούς και στα Leo-1 που είναι κρίσιμα για την άμυνα των νησιών;
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα διαθέσιμα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν σε εγχώριες λύσεις. Δεν υπάρχει εδώ δυνατότητα του “πληρώνω και αγοράζω” της Σ.Αραβίας και των ΗΑΕ.

Konstantinos1

Τι brainstorming είναι αυτό!(Και φυσικά σκ όπως συνήθως). Μακάρι να έχουν αλλάξει οι εποχές από τότε που οι εγχώριες προτάσεις και τα Marder απορρίπτονταν χωρίς δεύτερη σκέψη και να δώσει το οκ ο ΕΣ για ένα πρωτότυπο.Εκεί θα μπορέσουμε να κρίνουμε εάν το εμφανιζόμενο ψηφιακό “μακέτο” είναι πραγματικά μια καλή λύση για τις ανάγκες μας.Η πρόταση παντως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μας δείχνει το δρόμο για να βγούμε από τη μόνιμη μιζέρια μας (και σε ιδέες και σε ουσία).Το άσχημο σ’αυτή την υπόθεση είναι ότι θα χάσουμε τα μοναδικά σοβαρά ΤΟΜΠ που έχουμε, αλλά δε γίνεται να τα έχουμε και όλα.

stepa

Περιπου τα ιδια εγραψα πριν 24 ωρες , σε ενα αδιαφορο μαλλον σχολιο που εκανα ,στο θεμα περι αποκτησης Μ2, Μ1117 ,ΑAV7 κλπ, με μονη διαφορα οτι προτεινα το Μ113.Σε καθε περιπτωση μια τετοια λυση θα ηταν προτιμοτερη πιστευω και απο οικονομικης οσο και απο τεχνικης αποψης.Αναμφιβολα μια τετοια λυση θα δωσει πνοη στην εγχωρια αμυντικη βιομηχανια αλλα και μια νοτα αισιοδοξιας και ηθικου.

Spyros

Οπότε στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου μέχρις ώρας περιμένουμε νέο τυφέκιο και νέο ΤΟΜΑ…

Voltron

Μακαρι να υπαρξει κατι θετικο απο το ολο εγχειρημα. Αλλα πριν το δουμε στα πεδια ασκησεων η να μαχεται, θα πρεπει πρωτα κερδισει τις αλλες μαχες, αυτες με την ελληνικη νοοτροπια και τον τροπο σκεψης οσων λαμβανουν αυτες τις αποφασεις…

Stratilatis

Καλή σχεδίαση, αλλά δεν αναφέρει την αύξηση του βάρους και πως αυτό θα ανταπεξέλθει απλά με μία αύξηση 40 ίππων του κινητήρα. Μήπως να σκεφτόταν ένα υβριδικό όχημα με ένα 1800ρι κινητήρα;
Νομίζω ότι το πυροβόλο των 30mm δεν κατασκευάζεται πλέον μετά τη συγχώνευση της εταιρίας με την Rheinmetall. Από την άλλη δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από τα 30mm μιας και το απλό 0.50 πολυβόλο που θα είναι δευτερεύων, με RAUFUS πυρομαχικά έχει τα ίδια αποτελέσματα με το πυροβόλο των 20mm
Ο πυργίσκος είναι αρκετά φτωχός.
Μήπως να σκεφτόταν ένα αντίγραφο του Nexter T40 ή του ΕΟS T-2000 όπως κάνουν οι Βραζιλιάνοι στο νέο τους IFV ή ακόμα και τον όλμο των 120 της Patria;
[imgcomment image[/img]

Gunner

Φοβερή παραλλαγή.

George64

Μια καλή λύση για αναβάθμιση των κυπριακών ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1/2, με περισσότερο κόστος όμως γιατί η Ε.Φ δεν έχει πυροβόλα 30μμ για να εξοπλίσει τον πύργο.

Mitsos_Mantzos

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάνουμε την παραπάνω επιλογή για 500 οχήματα το ηθικό μας θα φτάσει στα ύψη.

G...

Μακαρι να γινει κατι γιατι εκτος του οτι θα ειναι μια ελληνική προσπάθεια ειναι και χαμηλου κοστους.
Μια παρατηρηση μονο:Ο κινητήρας του λεωνιδας δεν ειναι καθολου ασθενικος. 320-340 αλογα ειναι. Ο νεος των 360 δεν προσφερει και πολλα πραγματα και σιγουρα εχει καποιο κοστος

LAMBROS

Τι περιμένουμε?? Ας τους δώσουν μερικά Λεωνίδας τα πυροβόλα από Άρτεμις, ΖU23, κλπ,πυρομαχικά κι ενά ποσό χρηματοδότησης να μας δείξουν πρωτότυπα !! ΞΥΠΝΆΤΕ!!!!

My_name_is_Nobody

Το σκάφος υπάρχει
Ο κινητήρας υπάρχει
Το πυροβόλο υπάρχει
Τεχνογνωσία για σκοπευτικά υπάρχει
Αν υπάρχει και η πολιτική βούληση δεν βλέπω τον λόγω να μην μπορεί να γίνει η προτεινόμενη αναβάθμιση.

SEAMAN

Εξαιρετική πρόταση και έξυπνη χρησιμοποίηση/αξιοποίηση υπαρχόντων μέσων (πυροβόλα), φοβάμαι όμως ότι θα πέσει θύμα των παραχωρηθέντων Bradley M2A2 ODS…

d.b

Λογική Πρόταση. Αναβαθμίζει τους τρεις κυρίους τομείς. Προστασία, κινητικότητα, ισχύ πυρός. Δείχνει πολύ ισορροπημένο. Αν αποδειχθεί Όσο καλό φαίνεται ανοίγει παράθυρο παραγωγής νέων οχημάτων.

Spyros_Kapa

Μακάρι μακάρι μακάρι. Εάν συμβεί αυτό τότε θα ήταν πραγματικά μια αναγέννηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Φανταστείτε πόσοι τομείς θα περνάνε πάλι μπροστά πόσος κόσμος θα έβρισκε δουλειά και τι προστιθέμενη αξία θα έφερνε στη χώρα. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του να πάρει κάποιος πρωτοβουλία να βάλει υπογραφή να ξεκινήσει γιατί αν είναι να περάσει από επιτροπές ξέχασε το και αυτό. Η Κύπρος ακούει έχουν τσαγανό οι Έλληνες εκεί ας το ξεκινήσουν αυτοί πρώτοι να παρασύρουν και τους εδώ.

evaggelos

χαιρομαι που ειναι ελληνικης ιδιοκτησιας κ μακαρι ολα να πανε καλα κ να γινουν θεσεις εργασιας κ νεα συστηματακια για τον στρατο.

ShadowMan

Σε οποιαδήποτε σοβαρή χωρα με παρόμοια κατάσταση στα ΤΟΜΑ της θα ειχε δοθεί ηδη ένα ποσό ικανό για την κατασκευή 1-3 πρωτοτύπων ωστε να γινει αξιολόγηση απο το στρατό και προτάσεις βελτιωσης. Το όλο σχέδιο ειναι στα κυβικά μας μιας και ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να παραχθεί σε ικανούς αριθμούς για την εγχώρια αγορά (επιμένω πως εξαγωγές η χώρα μας δεν παίζει να κάνει σε σοβαρά οπλικά συστήματα πλην μεμονωμένων εξαρτημάτων οπως κάνει σήμερα) ωστε να είναι ενα επικερδές project και να υπαρχει απόσβεση κόστους R&D (ώστε να μην βγει η εγχώρια λύση ακριβότερη απο μια ετοιμη ξένη). Σημαντικό θετικό στοιχείο η δυνατότητα εξαγωγής κάποιου αριθμού στη Κύπρο (θα ηταν μεγάλο φαουλ να μην υπογράψουν μαζί οι δυο χώρες από την πρώτη ημέρα). Μια αρχική παραγγελία για 200 απο Ελλάδα και 100 απο Κύπρο ίσως να ειναι στα κυβικά του επόμενου/μεθεπόμενου προυπολογισμου ωστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα και μεχρι να παραδοθούν αυτά θα εχουμε τα χρήματα για να παραγγειλουμε ακόμη τοσα τουλάχιστον.
Επίσης δεν βλέπω το λόγο να κολλήσει το πρόγραμμα λογω μίζας οπως φοβουνται ολοι. Ας μιζάρει η ελληνική εταιρία τον υπουργό να τελειώνουμε και με αυτό, προσωπικά ετσι όπως το έχουμε καταντήσει το θέμα της μίζας εχω συνηθίσει και δεν με πειράζει να τσεπώσουν και 5-10 μυρια συνολο οσοι υπογράψουν να τελειώνουμε (απο το να πάνε σε ξένα χέρια κιολας….)!
ΠΤΗΣΗ το ποσό που ανακοινώνει η εταιρία (εως 1μ) τι εξοπλισμό περιλαμβάνει? είναι με το κλειδί στο χέρι ή πάει + οπτικά και επικοινωνίες κτλπ??

George_K

Athan Athan
Καλό το δωρεάν υλικό από ΗΠΑ αλλά θέλω να διαβάζω και τέτοια νέα.
Τουλάχιστον δεν χάνουμε κάτι να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός πρωτότυπου.

Iomar

Καλησπέρα,
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση σε όλα της.
Έχω μόνο μία απορία: Δεν θα μπορούσε η Soukos Robots να αναπτύξει ένα πύργο για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση, για να μην φεύγουν χρήματα στο εξωτερικό για άδειες, πέραν του συνόλου κινητήρας-μετάδοση;

flashg

Ο πύργος δεν νομίζω ότι θα μπορεί να έχει μηχανισμό σταθεροποίησεις πυροβόλου για το Mauser 30. Οι Αμερικανοί βάζουν σε τέτοιους πύργους το πυροβόλο του Apache που παίρνει το 30χ113 που είναι αρκετά πιο ελαφρύ σαν πυροβόλο και με λιγότερη ανάκρουση. Μάλλον θα πρέπει να σταματήσει το όχημα για να εκτελέσει βολή. Για τα νησιά σε ρόλο κινητού πολυβολείου θα είναι καλό. Μια πολύ καλύτερη λύση από το m113 με το 23mm που κάνουμε τώρα και έχει εκτεθειμένους τους στρατιώτες αν και μάλλον θα υστερεί στον αντιαεροπορικό αγώνα. ‘Οχι όμως σε ρόλο συνοδού του leopard. Εκεί χρειαζόμαστε κανονικό βαρύ ΤΟΜΑ που να μπορεί να βάλει εν κινήσει. Επίσης το σκοπευτικό μάλλον θα είναι μονό και όχι διπλό.

npo

Πανίσχυρο δεν το λες, αλλά θα ήταν μια καλή ευκαιρία να επενδύσουμε σε τεχνολογίες θωράκισης, τηλεχειριζόμενων πυργίσκων και ΣΕΠ.
Οπως έχω ξαναπεί ένα πρόγραμμα δεν κάνει τίποτα, θα πρέπει να σχεδιαστεί κι η συνέχεια, με προγράμματα β’ φάσης. Αλλιώς κάνεις το έργο, και μετά αν δεν υπάρχει συνέχεια οι μηχανικοί που έχουν αποκτήσει κάποια τεχνογνωσία φεύγουν για εξωτερικό κι είσαι πάλι στο μηδέν.
Συνεπώς, επειδή οι πόροι δεν είναι άπειροι. πρέπει κάποιος να σχεδιάσει και να αποφασίσει αν θέλουμε να επενδύσουμε στα ανωτέρω.
Εμένα μου φαίνεται καλή ιδέα γιατί τηλεχειριζόμενοι πυργίσκοι και ΣΕΠ χρειάζονται και για σκάφη θαλάσσης.

massey-ferguson-65

Άντε,από το στόμα σας και στου επιτελείου και του ΥΠΟΥΡΓΙΟ οικονομικών το αυτί…..και εύχομαι αυτήν η αιτερια ν απροχορησει και στην μελλοντική αναβαθμηση των leopard 1 και 2α4

A.K.

Αυτή η πρόταση μοιάζει εξαιρετική. Για τους εξής λόγους.
1) Προέρχεται από μια αξιόπιστη εταιρεία.
2) Εκ πρώτης όψεως μοιάζει να αναβαθμίζει σημαντικά και σφαιρικά ένα μέσο που ποιοτικά και λειτουργικά έχουμε σημαντικές ελλείψεις.
3) Έχει ρεαλιστικό κόστος.
4) Το πρόγραμμα πιθανώς να έχει το μέγεθος και το χρονικό βάθος που να δικαιολογεί σημαντικές επενδύσεις από την εταιρεία που θα μπορούσαν να την εξελίξουν περαιτέρω.
5) Ένα μέρος του προγράμματος μπορεί να αφορά και άλλες Ελληνικές εταιρείες ενισχύοντας ευρύτερα τον κλάδο.
6) Το παραδάκι που ξοδεύουμε βοηθάει το ΑΕΠ μας.
Μια επιφύλαξη μόνον. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με τους αριθμούς που μπορεί να παραδίδει ετησίως η εταιρεία?

Genesis

Εξαιρετική είδηση! Βρίσκεται ακριβώς στην λογική της κατά 110% αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου υλικού και πόρου με την όσο το δυνατόν υψηλότερη προστιθέμενη αξία και με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Να τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε να παραχωρηθούν 2 οχήματα στην εταιρεία η οποία θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα 2 πρωτότυπα για δοκιμές.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον καλύπτονται οι προδιαγραφές των ΕΔ και υπογραφεί σύμβαση, το ρίσκο περνάει στην πλευρά της ιδιωτικής εταιρείας. Αναίτιες καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, ασαφείς προδιαγραφές, κλπ. θα πρέπει να ξεχαστούν. Επιτέλους, ας μάθουμε κάποτε από τα λάθη μας…

Pyriflegethwn

Καταρχάς μπράβο στην εταιρία για την ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχουμε ανάγκη τέτοιες ιδέες.. Δεν είμαι ειδικός στα Τ/Θ, αλλά δε ξέρω αν αξίζει να δώσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα τώρα.. Το Λεωνίδας είναι ήδη 30+ ετών..Εντάξει δεν είναι και m113 σε ηλικία, αλλά και πάλι δεν είναι και το υπερόπλο.. Ίσως αν γίνεται τμηματική αναβάθμιση και “κρυφτεί” το κόστος στο κάθε έτος να αξίζει λόγω και της ελληνικής προστιθέμενης αξίας που προσφέρει..
Θα ήθελα πολύ όμως να δω μια πρόταση αναβίωσης του Κένταυρου με ενσωματωμένες έξυπνες ιδέες της EODH. Φυσικά λόγω κόστους θα είναι λιγότερα, αλλά νέας κατασκευής οχήματα με προοπτική νέων αγορών στο μέλλον από Ελλάδα και Κύπρο.. Τι ωραία να είχαμε το πρωτότυπο του χρόνου στην επέτειο από την απελευθέρωση.. Ξέρω, θα μου πείτε όλοι μαζί ότι τελείωσε αυτή η ιστορία του Κενταύρου, αλλά επιτρέψτε μου να έχω και εγώ τα κολλήματά μου όπως οι belharίτες και οι MMSCίτες!

Όχι ότι πρόκειται να το δούμε έστω και στην απλή έκδοση, αλλά πάει πολύ να του στήσουν και κανά αντιαρματικό πάνω (για να μη πούμε και για κανα milan, tow etc)?

Mikros-hroas

Μοιάζει πολύ σαν το τόμα της Γεωργίας μια φτωχή χώρα αλλά με πολεμική βιομηχανία.
Διαφωνώ με τον κινητήρα των 360 ίππων ας μπει ένας μεγαλύτερος αν γίνετε με υποβάθμιση
ισχύος. Προσοχή μεγαλύτερος σε ισχύ αλλά με τούρμπο για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να πω για την θωράκιση αν δεν δω φωτογραφίες του εσωτερικού.
Αν υπάρχουν σχέδια ναι να τα δούμε!
Ένα προτότυπο θα βοηθούσε πολύ την χώρα μας.
Όσο για τα χρήματα αν βοηθούσε η Κύπρος κάτι θα μπορούσε να γίνει.

Bridger

Η εταιρεία σε παλιότερες δημοσιεύσεις είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να αποδώσει πρωτότυπα ακόμη και εντός 6μήνου από την σχετική παραγγελία. Κατά την γνώμη μου επιβάλλεται να προχωρίσει το πρόγραμμα άμεσα σε δοκιμές και άσχετα από την παραχώρηση ή μη Bradley. Έτσι και αλλιώς οι ανάγκες σε αριθμούς είναι μεγάλες οπότε τα 2 ΤΟΜΑ θα μπορούσαν και να συνυπάρξουν σε ένα high/low mix.
Πάντως θα πρέπει να γίνει ακριβής τεχνικο-οικονομική ανάλυση των 2 λύσεων και να διαπιστωθεί αν πράγματι τα Bradley υπερέχουν ουσιαστικά της λύσης της EODH, καθώς και αυτά θα έχουν σημαντικό κόστος πρόσκτησης και αξιοποίησης, ειδικά αν απαιτήσουν βαριά συντήριση ή/και εκσυγχρονισμό. Σε κάθε περίπτωση τα 500 Λεωνίδας που είναι άμεσα διαθεσίμα είναι αρκετά, ενώ το κόστος της συνολικής αναβάθμισής τους μπορεί να μοιραστεί σταδιακά στην τρέχουσα 10ετία ώστε να είναι ανεκτό.

antonios

Το θέατρο σαν έμπνευση ειναι ελληνική δημιουργία. Το ίδιο και το θέατρο του παραλόγου.
Βγαίνει μια εταιρεία με ένα (τουλάχιστον) προϊόν που οι Αμερικάνοι ζήτησαν επειγόντως να κατασκευάζεται ΚΑΙ στην χώρα τους και εμείς λέμε “αφήστε τα αυτά όλα ειναι παραμύθια”. Η ΠΤΗΣΗ παραθέτει σειρά εταιρειών που παράγουν παγκόσμιας ποιότητας αμυντικά συστήματα με τεράστιες πωλήσεις στο εξωτερικό σε άμεσο ανταγωνισμό με μεγαθήρια του χώρου και εμείς λέμε “δεν συμβαίνει αυτό , θέλουμε αποδείξεις ότι δεν ειναι ελέφαντες”! Στο υποσυνείδητο του Ελληνα έχει καρφωθεί η ιδέα ότι ειναι ανάξιος για τα πάντα εκτός του να πίνει φραπεδια! Για όλα τα άλλα πρέπει να φροντίσουν οι ξένοι. Αν αυτό δεν ειναι θέατρο του παραλόγου τότε σας παρακαλώ πείτε μου εσείς ποιο ειναι!

peet14

Αν μου πεί κάποιος πως θα βρεθούν τα 200 εκ για τα πρώτα 200 ΤΟΜΑ ,τότε υπάρχει θέμα συζήτησης .

evaggelos

αρα να υποθεσω οτι αν πετυχει το πρωτοτυπο θα μπορουσαν να φτιαξουν κ τα μπραντλευ 0?

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 2.29

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...