32.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ 4 αποτυχημένες δοκιμές για το νέο "πυρηνοκίνητο Wunderwaffen" της Ρωσίας σύμφωνα με...

4 αποτυχημένες δοκιμές για το νέο “πυρηνοκίνητο Wunderwaffen” της Ρωσίας σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπό ανάπτυξη πυρηνοκίνητος πύραυλος πλεύσης (cruise) της Ρωσίας που παρουσιάστηκε με την επισήμανση ότι μπορούσε να πετάει πρακτικά επ’ αόριστον λόγω του ενσωματωμένου πυρηνικού αντιδραστήρα, αναφέρεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, σε σημείο που όλες του οι δοκιμές να ήταν αποτυχία.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος θυμίζουμε ότι ήταν ένα από πέντε νέα πολλά υποσχόμενα (a.k.a. wunderwaffen, όπως χαρακτηρίστηκαν σκωπτικά στην Δύση) που παρουσίασε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την 1η Μαρτίου και για τα οποία είχαμε γράψει αναλυτικά.

Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, το οποίο επικαλείται πηγές στην αμερικανική κοινότητα συλλογής πληροφοριών, αποκάλυψε αναφορά βάσει της οποίας τέσσερεις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του εν λόγω πυραύλου μεταξύ Νοεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018 κατέληξαν όλες σε αποτυχία πράγμα που είχε ήδη αναφερθεί από τότε.

Μάλιστα η μεγαλύτερης διάρκεια δοκιμαστική πτήση του πυραύλου κράτησε μόλις δυο λεπτά και πέταξε σε απόσταση είκοσι δύο μιλίων, ενώ η πιο σύντομη τέσσερα δευτερόλεπτα, καλύπτοντας απόσταση πέντε μιλίων. Τα παραπάνω ωστόσο διαψεύδονται από το Κρεμλίνο.

Δυο στιγμιότυπα οθόνης από την παρουσίαση του πρόεδρου Πούτιν, στα οποία διακρίνενεται ο νέος πύραυλος κατά την διάρκεια μίας εκ των δοκιμών του.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ρωτήθηκε σχετικά την Τρίτη αρνήθηκε τα λεγόμενα στην παραπάνω αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η απάντησή του μάλιστα ήταν ένα κοφτό: «Να ακούτε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον πιστεύετε».

Μετά την εκτόξευση με συμβατικά καύσιμα, ο πυραύλος έχει σχεδιαστεί ώστε να κινείται από ένα μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα που θα εκκινεί αμέσως μετά την εκτόξευση. Ο κ. Πούτιν στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι το όπλο στις δοκιμές έχει ήδη εκτοξευτεί με επιτυχία κι έχει επιτύχει την επιθυμητή ώση.

Στρατηγικός πύραυλος πλεύσης τύπου Kh-101, πάνω στο βασικό σχέδιο του οποίου πιστεύεται ότι θα βασίζεται ο νέος πυρηνοκίνητο πύραυλος. (στιγμιότυπο οθόνης)

Η αμερικανική αναφορά όμως ισχυρίζεται ότι ο αντιδραστήρας σε όλες τις περιπτώσεις απέτυχε να εκκινήσει, ενώ υποστηρίζει ότι οι δοκιμές διεξήχθησαν εσπευσμένα διότι διατάχθηκαν από το Κρεμλίνα, προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πύραυλος είναι έτοιμος να λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε, αν κι οι μηχανικοί που εργάζονταν στο πρότζεκτ υποστήριζαν το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αναφορά δεν έκανε λόγο για τυχόν επιπτώσεις των δοκιμών στην υγεία ή το περιβάλλον που ενδεχομένως να προκλήθηκαν από ζημιές στον αντιδραστήρα κατά την συντριβή του πυραύλου ή γενικώς για την εκπομπή ραδιενέργειας κατά την διάρκεια της πτήσης. Αυτό ήταν κι ο λόγος που αντίστοιχο αμερικανικό πρόγραμμα στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου τερματίστηκε πρόωρα, όπως είχαμε αναφέρει αναλυτικά.

Όλος αυτός ο πόλεμος ανακοινώσεων ουσιαστικά βασίζεται στο γεγονός ότι κι οι δυο πλευρές προς το παρόν τυπικά δεν είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν όσα ισχυρίζονται. Οι μεν Αμερικάνοι δεν θέλουν να αποκαλύψουν με ποιον τρόπο έφτασε η αναφορά στα χέρια τους, οι δε Ρώσοι μπορούν πάντα να επικαλούνται στρατιωτικό απόρρητο.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε περίπτωση που ο ρωσικός πύραυλος ήταν λειτουργικός, τίποτα δεν θα εμπόδιζε την Ρωσία να οργανώσει μία δημοσιεύσιμη δοκιμή και να παρουσιάσει και κάποιο βίντεο από αυτήν, ώστε να διαψεύσει ολοκληρωτικά τυχόν αμφιβολίες αλλά και να κερδίσει εντυπώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι αποτυχημένες δοκιμές δεν είναι ακριβώς κάτι άγνωστο για ρωσικά αμυντικά προγράμματα, αλλά ούτε είναι και ρωσική αποκλειστικότητα. Και πάντως το να καταλήξει μία δοκιμή σε αποτυχία δεν είναι κάτι απαραίτητα αρνητικό. Για αυτό γίνονται δοκιμές άλλωστε, για να υπάρξουν αποτυχίες, να εντοπιστεί που οφείλονται και να διορθωθεί στα μοντέλα παραγωγής.

Εδώ όμως προφανώς ξεφεύγουμε από το τεχνοκρατικό κομμάτι και περνάμε στο καθαρά επικοινωνιακό.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά εξάλλου, απλά θυμίζουμε ότι ο πολυδιαφημισμένος υποβρυχίως εκτοξευόμενος βαλλιστικός πύραυλος (SLBM) RSM-56 Bulava από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξή του πριν περίπου δέκα πέντε χρόνια, είχε σχεδον μόνο αποτυχημένες δοκιμές.

Και καθώς η εκτόξευση έστω για δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου δεν είναι εύκολο να κρυφτεί και κατ’ επέκταση ούτε η αποτυχία της να διαψευστεί, το αποτέλεσμα ήταν να είχαμε δει μέχρι και «καρατόμηση» υψηλόβαθμων στελεχών του σχεδιαστικού γραφείου ένεκα της αρνητικής δημοσιότητας.

Όταν όμως ο πύραυλος ήταν έτοιμος, η αντίστοιχη δοκιμαστική ομοβροντιά τεσσάρων Bulava ταυτόχρονα διαφημήστηκε δεόντως και την μάθαμε όλοι. Ασφαλώς όταν κι ο πυρηνοκίνητος πύραυλος πλεύσης ετοιμαστεί, θα γίνει μία αντίστοιχη δοκιμή για την οποία το Κρεμλίνο θα φροντίσει να ενημερωθούμε με κάθε λεπτομέρεια.

Μέχρι τότε όμως, κακά τα ψέματα το CNBC (και το κάθε CNBC) θα μπορεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται για αποτυχία και το μόνο αντεπιχείρημα θα μπορεί να υπάρξει θα είναι το «να πιστεύετε τον πρόεδρο Πούτιν».

Διαβάστε επίσης

SLAM: ο πυρηνοκίνητος πυραυλικός Αρμαγεδδών – Το απόλυτο όπλο μαζικής καταστροφής


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το πόσο φιλοτουρκική είναι η Γερμανική πολιτική και την σχέση της πτώσης της Τουρκικής λίρας με την κρίση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Πως τα γραφεία Τύπου ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ξεφτίλισαν τους Τούρκους, γιατί...

53
 Τις προηγούμενες ώρες, γίναμε μάρτυρες διάφορων καταστάσεων που δεν είχαμε ξαναδεί. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε απόλυτη ετοιμότητα, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες,...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99

Related News

Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το πόσο φιλοτουρκική είναι η Γερμανική πολιτική και την σχέση της πτώσης της Τουρκικής λίρας με την κρίση...

Gas Guzzlers: 6+1 οχήματα με… ακόρεστη δίψα για καύσιμο 

Το καύσιμο είναι το τελευταίο που σκέφτεται ο αμερικανικός Στρατός όταν αναπτύσσει δυνάμεις ανά τον κόσμο ή κάνει ασκήσεις, όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Ειδικά...

Αφιέρωμα: 44 χρόνια από την πρώτη πτήση του Panavia Tornado

«Για να θυμίζει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ότι η Ευρώπη ξέρει ακόμα να σχεδιάζει και κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων»Υπό μία έννοια, το...

H Babcock αποκαλύπτει την υποψηφιότητα για το ελαφρύ ελικόπτερο ειδικών επιχειρήσεων της Αυστραλίας

Όπως αποκάλυψε η εταιρεία Babcock Australasia, η υποψηφιότητά της στον διαγωνισμό ελικοπτέρου ειδικών επιχειρήσεων του υπουργείου Αμύνης της Αυστραλίας θα βασίζεται στο δικινητήριο μοντέλο...

Η τουρκική προπαγάνδα σε άλλο επίπεδο: τώρα βλέπει και καταπίεση στην Θράκη!

Σε ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT και μάλιστα με ελληνικούς υπότιτλους δείχνει ότι δεν γνωρίζει όρια στο πόσο...
- Advertisement -