Τι αποφάσισε η νορβηγική κυβέρνηση για την φρεγάτα HNoMS Helge Ingstad που ναυάγησε

2
3661
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μια έκθεση που εκδόθηκε από την νορβηγική κρατική αρχή αμυντικών προμηθειών (Norwegian Defense Materiel Agency – NDMA) έδειξε ότι θα κόστιζε μέχρι και 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να επισκευαστεί η φρεγάτα που πέρασε τέσσερις μήνες σχεδόν εντελώς βυθισμένη.

1,6 δισεκατομμύριο δολάρια το κόστος των επισκευών στη νορβηγική φρεγάτα Helge Ingstad

 

Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε να μην επισκευάσει τη φρεγάτα HNoMS Helge Ingstad, η οποία βυθίστηκε στο φιόρδ Hjeltefjorden στα τέλη του 2018. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Frank Bakke-Jensen σε ανακοίνωσή του είπε ότι «Είναι πιο λογικό να αποσυρθεί το πλοίο παρά να επισκευαστεί.»

Ακόμα κι έτσι, θα υπηρχε μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εργασιών επισκευής. Συγκριτικά, η ναυπήγηση ενός νέου, παρόμοιου σκάφους θα απαιτούσε επένδυση ύψους έως και 1,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ – και θα ήταν καινούριο.

Κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών εργασιών και διερευνήσεων στο πλοίο, το υπουργείο Ναυτιλίας και Άμυνας προσδιόρισε εξοπλισμό από την φρεγάτα που μπορεί να διασωθεί αξίας μεταξύ των 11 και 45 εκατομμυρίων δολαρίων και να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό στα υπόλοιπα τέσσερα πλοία της κλάσης.

Η βύθιση της φρεγάτας Helge Ingstad δεν ήταν ναυπηγικό σφάλμα, λέει η Navantia

Η ανακοίνωση του Νορβηγού υπουργού κατέληξε πάντως στο ότι «Το ναυάγιο είχε σημαντικές συνέπειες για την αμυντική ικανότητα της Νορβηγίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποκατασταθεί η ικανότητα που είχε το ναυτικό πριν από το συμβάν αυτό.»


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tazos
Guest
Tazos

Και μετά στεναχωριόμαστε αν γρατζουνίσουμε ενα αμάξι. Εδώ ο κυβερνήτης προκάλεσε ζημιά 1.35 δις. Ευτυχώς οι Νορβηγοί έχουν χρήμα και δεν θα τους ζορίσει πολύ να φτιάξουν ένα καινούργιο πλοίο.

ikaros 07
Guest
ikaros 07

Καλά τα είχαμε πει και τότε. Παραφουσκωμένες οι τιμές που λένε οι Νορβηγοί. Με 1,65δις παίρνεις Arleigh Burke, Type 45, Horizon. Μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων όπως η Helge Ingstad άντε με σημερινές τιμές να αγγίζει τα 400-500εκ. Μήπως προετοιμάζουν τον Νορβηγικό λαό για μια νέα προμήθεια φρεγατών. Με τα ποσά που αναφέρονται άνετα προχωράνε σε αφορά 2 Φ/Γ τύπου F310 batch II. Εκτός και αν κοιτάνε εκτός Ισπανίας πλέον.