Άφιξη νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών P2002JF στο Τατόι

31
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δύο νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη P2002JF παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία, η Tecnam Aircraft ανακοίνωσε χθες στο Twitter.

Τα αεροσκάφη είναι μέρος της παραγγελίας 12 P2002JF για την αντικατάσταση των υφιστάμενων T-41D και θα χρησιμοποιούν για την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις. Το πρώτο P2002JF έφθασε στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου 2018. Η υπογραφή της σύμβασης αγοράς των αεροσκαφών έγινε τον περασμένο Ιούλιο.

 

Άφιξη Νέου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους (P-2002JF) Σταδίου Επιλογής της ΠΑ

 

Tecnam P2002JF: Η Πολεμική Αεροπορία επιλέγει αεροσκάφος αρχικής εκπαίδευσης μετά από σχεδόν μισό αιώνα (εικόνες – factsheet)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Spyros

Ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο σχέδιο σχετικά με τα T-41; Υπάρχει σκέψη να παραχωρηθούν/πωληθούν ως έχουν (μέσω του ΟΔΔΥ πχ — αν υπάρχει ακόμα) ή απλώς θα αφεθούν σε μια γωνιά, κάπου;

Στην Αμερική πολλά T-41D πετούν σε χέρια ιδιωτών.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι αεροπλάνα 50 χρονών. Θα αφεθούν σε μία γωνία.
Ήδη τα 10 παροπλισμένα Γκρούμαν G-164 Ag Cat, που ήταν για χρόνια δίπλα στα αεροπλάνα του Μουσείου της Π.Α, μεταφέρθηκαν (πλην ενός) σε άλλο σημείο του αεροδρομίου (δίπλα στην 359 ΜΑΕΔΥ) και την θέση τους θα λάβουν τα Τ-41 που θα παροπλιστούν.

George_M
Member
George_M

Τα G-164 είναι παρατήμένα γιατί κάποιος φωστήρας ήθελε να τα πουλήσει όλα μαζί πακέτο με τα ανταλλακτικά τους, ενώ υπήρχε ζήτηση αγοράς μεμονωμένων αεροπλάνων.
Το ότι τα Τ-41 είναι 50 ετών δεν λέει τίποτα, στις ΗΠΑ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αεροπλάνα τέτοιας ηλικία, τα οποία πετάνε απροβλημάτιστα.
Ελπίζω τα Τ-41 να μην αφεθούν σε καμία γωνία και να διατεθούν σε όποιον τα θελήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στο παρελθόν η Π.Α έκανε διαγωνισμό για την πώληση παροπλισμένων αεροπλάνων που θα έπρεπε να βρεθεί ένας αγοραστής. Π.χ για 16 Τ-37, μαζί με κινητήρες τους, κτλ υλικά. Προφανώς δεν μπαίνει στην διαδικασία να τα πουλήσει μεμονωμένα.
Σε ότι αφορά τα Τ-41 υπήρξαν άραγε πολεμικές αεροπορίες που μετά τα πούλησαν σε ιδιώτες ? Εγώ δεν ξέρω καμμία.
Στην τελική άτομα μέτριας οικονομικής κατάστασης πάνε αγοράζουν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα υπερ-ελαφρά αεροπλάνα. Ένα αεροπλάνο ηλικίας 50 χρονών έχει μόνο συλλεκτική αξία. (όπως αυτά της συλλογής Κυριακού)

Spyros
Member
Spyros

“Σε ότι αφορά τα Τ-41 υπήρξαν άραγε πολεμικές αεροπορίες που μετά τα πούλησαν σε ιδιώτες ? Εγώ δεν ξέρω καμμία.”

USAF & USN.

George_M
Member
George_M

Η GAMA πάντως λέει ότι η μέση ηλικία όλων των μονικινητήριων εμβολοφόρων που πετάνε στις ΗΠΑ (στοιχεία 2016) είναι 45 χρόνια περίπου. Μάλλον κάτι λάθος κάνουν αυτοί…

https://gama.aero/wp-content/uploads/2016-GAMA-Databook_forWeb.pdf

σελίδα 28

Για τις αεροπορίες που έχουν πουλήσει αεροπλάνα σε ιδιώτες σου απάντησε ο Σπύρος, εγώ θα προσθέσω και τον ΕΣ που παραχώρησε σε αερολέσχες αρκετά από τα Piper Cub που είχε κάποτε στην κατοχή του.
Προηγούμενα υπάρχουν πολλά.

Spyros
Member
Spyros

Το ότι είναι 50 χρονών δεν λέει πολλά. Πολλά Cessna της δεκαετίας του 50 (δηλαδή ~70 χρονών!) πετούν σήμερα.

Προφανώς δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλιώς δεν θα ήταν πιεστικές οι ανάγκες τις ΠΑ για νεα αεροσκάφη. Αλλά υπάρχει σκέψη να πωληθούν ‘ως έχουν’; Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να τα αποκαταστήσει… εδώ ή στο εξωτερικό.

chikichiki
Guest
chikichiki

Ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα;

Spyros
Member
Spyros

Όχι, δεν είναι για τα δόντια μου..! Σαν πιθανή πηγή λίγων εσόδων για τη ΠΑ έκανα τη σκέψη.

Nικολας.K.
Guest
Nικολας.K.

Πάνο θα λέμε και θα κλαίμε…

aris32
Member
aris32

ημαρτον με τον στραταρχη απο τα lidl .

tkostas
Member
tkostas

Kλάψε μόνος σου.

MisCo
Guest
MisCo

Νομιζω ο Αποστολάκης θα σταθει αξιος των περιστάσεων και θα συνεχισει το εργο του Παναρα.

Νικόλας Κ.
Guest
Νικόλας Κ.

Μακάρι. Βρίσκονται πολλά προγράμματα σε εξέλιξη και πρέπει να προλάβουν να ολοκληρωθούν άμεσα

nikos75
Member
nikos75

χαχαχαχα έλεος ρε παιδια

montif74
Member
montif74

Ετσι, η ιστορία έγραψε πως ο Πανάρας έλυσε αυτό το πρόβλημα.

airman
Guest
airman

Καλοριζικα αλλα επρεπε να παρουμε το νεωτερο μοντελο με γκλασκοκπιτ.

Georgios
Member

+1 σε κάποια αναβάθμιση τώρα, ίσως, που θα συμπεριλαμβάνει ηλεκτρονικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H κατάσταση με τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα Τ-41 είχε φτάσει από καιρό στο απροχώρητο. Πετούσαν τα 4 ενώ γινόταν προσπάθεια να πετάξει ένα ακόμη αλλά δεν το κατάφερναν γιατί χαλούσε συνέχεια. Ενώ υπήρχαν Τ-41 που τους έφευγαν πριτσίνια εν πτήση. Ένας λόγος που άργησε τόσα χρόνια να γίνει η αγορά των νέων εκπαιδευτικών αεροπλάνων δεν ήταν ο οικονομικός λόγος αλλά επειδή κατά καιρούς διάφοροι επεδίωκαν να επιλεγεί το αεροπλάνο που αυτοί ήθελαν, για δικούς τους (οικονομικούς) λόγους. Επίσης επί ευκαιρίας. Λίγο πιο πέρα από την πίστα της 360 Μοίρας υπάρχει ένα κτήριο της Π.Α. Έξω από αυτό υπάρχουν 2 εκπαιδευτικά αεροπλάνα… Read more »

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Ε να μην βλέπουμε παντού μίζες……
Εδώ ειδικα τι ειναι ο κάβουρας τι το ζουμί του

Πανος
Guest
Πανος

Ειναι επιεικώς απαράδεκτο να αγοραζουμε τέτοια αεροπλάνα που δεν έχουν καμιά φοβερή τεχνολογια.
Σίγουρα η ΕΑΒ θα μποροϋσε να κατασκευασει κάτι παρόμοιο ή και καλύτερο αλλα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν συμφέρει για μία αεροπορική βιομηχανία να μπει στην διαδικασία να σχεδιάσει και να στήσει γραμμή παραγωγής για το πολύ 20 αεροπλάνα για τις ανάγκες της Π.Α. Ενώ για εξαγωγές ούτε λόγος.
Παλαιά ο τότε πρωθυπουργός Αντρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει δημόσια ότι η Ε.Α.Β θα κατασκευάσει ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό για τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας αλλά και για εξαγωγές. Ε δεν έγινε ποτέ αυτό… >
Αυτό που συμφέρει να κάνουμε είναι να μπούμε συνέταιροι, μαζί με άλλες χώρες , για ένα αεροπλάνο που θα κατασκευαστεί σε μεγάλο αριθμό και θα έχει προοπτικές εξαγωγών.

Spyros
Member
Spyros

Να κατασκευάσει εκ του μηδενός, όχι δεν νομίζω να μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο η ΕΑΒ. Θα μπορούσαμε όμως να αγοράσουμε σε μορφή κιτ πχ 5-6 Vans RV-12 και να τα δώσουμε στους φοιτητές της σχολής μηχανικών της ΠΑ, για συναρμολόγηση. Κόστος 80.000-85.000$ έκαστο, μαζί με τον κινητήρα (τον ίδιο κινητήρα με τα P2002, παρεμπιπτόντως). Η τιμή αφορά αεροσκάφος με glass cockpit (αν έχει σημασία για κάποιους). Ο χρόνος που απαιτείται για την συναρμολόγηση ποικίλει. Ένας συνταξιούχος στο Κεντάκι μπορεί να χρειαστεί πάνω από χρόνο. Αλλά στο Oshkosh που πέρασε, μια ομάδα υπαλλήλων της εταιρίας, μαζί με εθελοντές, συναρμολόγησαν ένα… Read more »

Manolis
Member
Manolis

Μαζι σου , αλλα δες μια λεπτομερεια: τα P2002JF ερχονται ηδη πιστοποιημενα απο την Ιταλικη ΥΠΑ , οπως δειχνει ο Ιταλικος αριθμος νηολογιου πισω απο το roundel της ΠΑ. Με βαση την πιστοποιηση αυτη, μπορουν σχετικα γρηγορα να πιστοποιηθουν και να λαβουν ελληνικο κωδικο απο την ΠΑ ως στρατιωτικα αεροσκαφη, ή ακομα και απο την ελληνικη ΥΠΑ εαν απαιτουταν. Δεν μπορω να φανταστω ποσο χρονο θα επαιρνε η πιστοποιηση και μονο αεροπλανων που συναρμολογηθηκαν στην Ελλαδα απο φοιτητες. Και καλα πες οτι η ΠΑ τα πιστοποιουσε. Εαν -λεω, εαν- συνεβαινε ενα ατυχημα, φωτια στα μπατζακια τους. Και να πεις οτι… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Εκ των προτέρων ζητώ συγνώμη για το σεντόνι αλλά προσπαθώ να απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ: Επαναλαμβάνω, δεν διάλεξα τυχαία το RV-12 στο παράδειγμά μου. Δεν είναι απλά ένα experimental, είναι ένα αεροσκάφος πιστοποιημένο στις ΗΠΑ ως ELSA/SLSA, στην Ευρώπη κατά EASA είναι Ultralight — όπως και το Ρ2002! Είναι ήδη σε παραγωγή αρκετά χρόνια, και πετούν ήδη κάποιες χιλιάδες κομμάτια. Ο κατασκευαστής συνεχίζει να το υποστηρίζει, και να εκδίδει SBs όταν και αν απαιτηθεί. Ο χώρος εδώ δεν επαρκεί για να αναπτύξουμε τις διαφορές μεταξύ LSA και Ultralight, πολύ επιγραμματικά ELSA (Experimental Light Sport Aircraft) λέγονται τα αεροσκάφη που συναρμολογούνται… Read more »

Manolis
Member
Manolis

Kαι κατι ακομα: τα στρατιωτικα εκπαιδευτικα πλεον, δεν ειναι απλα μερικα αεροπλανακια που αγορασαμε για να πετανε οι Ικαροι. Ειναι ενα ολοκληρωμενο Συστημα Εκπαιδευσης, με υπολογιστες, εξομοιωτες πτησης, “βιβλιογραφια”, υποστηριξη ολων αυτων κλπ., οπως και στα Τ-6 της Καλαματας. Ολα αυτα τα υλικα και η αναλογη τεχνογνωσια, απαιτηθηκαν απο την ΠΑ, προσφερθηκαν απο τους Ιταλους και σιγουρα δεν αποκταται εκ του μηδενος τοσο απλα. Φυσικα τιποτε δεν ειναι αδυνατο να γινει στον τοπο μας , αλλα απαιτηται πολυς χρονος, εγκαιρος προγαρμματισμος και φυσικα επαρκης και συνεχης χρηματοδοτηση σε βαθος χρονου.

Spyros
Member
Spyros

Νομίζω κάλυψα και αυτή τη πλευρά του θέματος στην απάντησή μου, πιο πάνω.

Kimon
Member
Kimon

80.000 με 85.000; Τι λέτε τωρα; Και να χαθούν τα λεφτά που σκορπάμε από εδώ και από εκεί;(μην μπούμε σε λεπτομέρειες δεν κανει!) Γιατί; Για να δώσουμε σε μερικούς φοιτητές ένα εργαλείο που θα τους χρειαστεί; Για να γίνει μετά συνήθειο και να δίνουμε 80.000 με 100.000 σε σχολές (που θα τους λύνουν χέρια το ξέρουμε όλοι) και να χάσουμε την ανοργανωσιά που υπάρχει εδώ και μέσω αυτής όλοι συντηρούμαστε; Μήπως υπονοείτε ότι κάποτε θα χρειαστεί να γίνουμε και οργανωμένο κράτος; Μηπως και σύγχρονο; Παρακαλώ για να έρθουμε στα συγκαλά μας!!

Kapoios
Guest
Kapoios

Προς όλους αυτούς που μιλάνε για εγχώριο αεροσκάφος. 1) Δεν είναι δουλειά των μηχανικών της ΠΑ. 2) Θα μπορούσε να γίνει από την ΕΑΒ ή κάποια άλλη ελληνική εταιρία (ποια;). Το πρόβλημα είναι ότι για να είχε η ΕΑΒ (ή όποιος άλλος) έτοιμο κάτι τώρα, που η ανάγκη ήταν πιεστική με τα T-41D να μετράνε μισό αιώνα ζωής, έπρεπε να είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει το αεροσκάφος 10 χρόνια νωρίτερα. Αυτό φυσικά απαιτεί κεφάλαια και να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα αγόρασε μόλις 12 α/φη! Αν λοιπόν η ΕΑΒ ξεκινούσε ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπρεπε να στοχεύει σε διεθνείς πελάτες, πέραν της… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Δεν ανέφερα το κιτ ως τρόπο να ωφεληθεί η βιομηχανία της χώρας, το ανέφερα ως τρόπο να αποκτηθεί ΠΟΛΥ οικονομικά και γρήγορα, ένα μέσο εφάμιλλο με αυτό που επιλέχθηκε, σαν απάντηση σε κάποιον που πρότεινε τον σχεδιασμό ενός «ντόπιου» αεροσκάφους, κάτι που είναι ανέφικτο για τους λόγους που αναφέρετε.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα το πρωί και το μεσημέρι παρακολούθησα πτήσεις P-2002 στο Τατόι. Είναι ένα αεροπλάνο που όταν πετάει από πάνω σου ίσα που ακούς τον ήχο του κινητήρα του. Είναι έτσι βαμμένα τα ελληνικά που δεν διακρίνονται στον αέρα όπως τα Τ-41 ενώ δεν διακρίνονται εύκολα ούτε τα έντονα χρώματα στα ακροπτερύγια τους. Πρόκεται για ένα υπερ-ελαφρύ αεροπλάνο. Σε ερώτηση μου σε επιτελάρχη του ΓΕΑ αν θα τα έχουμε και αυτά για 50 χρόνια όπως τα Τ-41, απάντησε πως θα τα έχουμε για μια 20αριά χρόνια και μετά βλέπουμε. Ενώ συζητήσαμε και το θέμα της έλλειψης υποστέγων στις Ε.Δ. Εξέφρασα την… Read more »