Κινέζικα μαχητικά λαμβάνουν ειδική επίστρωση για να γίνουν πιο δυσδιάκριτα στα ραντάρ

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Νέα επίστρωση χαμηλής παρατηρησιμότητας και νέα ειδικά διακριτικά θα λάβουν τα κινεζικά μαχητικά της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η κίνηση γίνεται για να καταστεί ακόμα πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους από εχθρικά συστήματα έρευνας.

«Η Κίνα χρειάζεται περισσότερα μαχητικά J-20 για να αντιμετωπίσει το F-35»

Τα διακριτικά χαμηλής παρατηρησιμότητας δεν είναι καινούρια ιδέα στις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις. Το Κινεζικό Ναυτικό έχει ήδη ξεκινήσει να βάφει τα εθνόσημα, την σημαία και τα διακριτικά μοίρας στα μαχητικά του J-16 εδώ και δύο χρόνια και το μέτρο έχει επεκταθεί και στα μαχητικά J-15 του πρώτου αεροπλανοφόρου “Liaoning”.

Λεπτομερής φωτογραφία κινεζικού μαχητικού όπου διακρίνεται η απόκρυψη των εθνοσήμων και διακριτικών της νέας παραλλαγής (πηγή: Sputnik)

Η εφαρμογή διακριτικών που δεν θα είναι το χαρακτηριστικό κόκκινο του κινεζικού εθνοσήμου ή το βαθύ μπλε-γκρι του Ναυτικού αλλά ένα χρώμα ανοιχτού γκρι κοντά στο χρωματισμό του αεροσκάφους, είναι μια πρακτική που αντιγράφεται από ξένες δυνάμεις και εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την Κίνα. Την πληροφορία μεταδίδει η επίσημη εφημερίδα του “Απελευθερωτικού Στρατού”.

Απεικόνιση: Το κινέζικο μαχητικό έκτης γενιάς;

Η πρακτική θα φέρει ένα μικρό αλλά κρίσιμο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στα κινεζικά μαχητικά “καθώς θα είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν και αναγνωριστούν, τόσο από τα ραντάρ όσο και από το γυμνό μάτι”, αναφέρει ανώτερη πηγή του κινεζικού επιτελείου υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα South China Morning Post.

Η καλύτερη κάλυψη από τα ραντάρ γίνεται με την προσεκτική εφαρμογή ειδικής επίστρωσης σε όλη την άτρακτο του αεροσκάφους που απορροφά μέρος της ακτινοβολίας. Η επίστρωση έχει αναπτυχθεί στην Κίνα, που δαπάνησε σημαντικούς πόρους τα τελευταία χρόνια για να την ολοκληρώσει. Κινεζικές αρχές την χαρακτηρίζουν “ανώτερη εκείνης του F-22 αλλά υπολειπόμενη ακόμα αυτής του F-35”.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του «κινέζικου F-35» (FC-31)

H κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπτύξει εκατοντάδες μαχητικά F-35 στην Νότια Κορέα και την Ιαπωνία έσπρωξε τις κινεζικές αρχές να λάβουν τα παραπάνω μέτρα, αναφέρει ανώτατη επιτελική πηγή στο Πεκίνο.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

4
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LYKObserverStefanos.KBluesBand Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
BluesBand
Member
Trusted Member
BluesBand

Καταπληκτική η δήλωση των κινεζικών αρχών περί επίστρωσης “ανώτερη εκείνης του F-22 αλλά υπολειπόμενη ακόμα αυτής του F-35”.
Να τους υπενθυμίσει κάποιος ότι το F-22 έχει ανώτερης αποτελεσματικότητας (και ακριβότερη) επίστρωση από το F-35;
Προπαγανδιστικές ανοησίες για ασχέτους ή ανεπαρκής κατασκοπεία – μάλλον το πρώτο.

Observer
Member
Trusted Member
Observer

Μην αναθεματίζεις άδικα….ίσως και να συμβαίνει. Μην ξεχνάς ότι η επίστρωση του f22 έχει ιστορία 2 δεκαετιών και ήταν ακριβή και ευπαθής!!! για την εποχή της,όπως και του f117. Πολύ πιθανό να συμβαίνει αυτό που λένε οι Κινέζοι. Το θέμα είναι πόσο απέχουν από την επίστρωση του f35.

Stefanos.K
Member
Member
Stefanos.K

Πρώτα να φτιάξουν κινητήρες της προκοπής γιατί με τόση μπογιά vitex που βάζουν δεν θα μπορούν να απογειωθούν.

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Νομίζω ότι τίποτα δεν γλυτώνει από την τεράστια ενέργεια που απελευθερώνει το ραντάρ που έχει σχεδιαστεί. Είναι θέμα εξισώσεων του ραντάρ… Ναι μεν η ακτίνα αποκάλυψης είναι στην τέταρτη δύναμη αλλά εάν η ενέργεια είναι 1.000 φορές πάνω τότε η ακτίνα αποκάλυψης είναι 6-7 φορές πάνω. Αυτό αρκεί για αποκάλυψη στόχων στέλθ και γενικά χαμηλής παρατηρησιμότητας, οπότε όσο και να προσπαθούν οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι πάντα θα βλέπω…