27.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette...

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 230
  •  
  •  

 

Όπως πρώτη είχε γράψει η Π&Δ πριν λίγες βδομάδες, το γαλλικό περιοδικό Mer Et Marine είχε ξεκαθαρίσει πως το Γαλλικό Ναυτικό δεν μπορεί με τίποτα να αποχωριστεί τις ολοκαίνουργιες φρεγάτες του κλάσης FREMM. Με το αεροπλανοφόρο στο ναυπηγείο σε εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, οι δυνατότητες κρούσης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού βασίζονται στις 16 MdCN (SCALP Naval) των 5 φρεγατών FREMM που υπηρετούν αυτή την στιγμή.

Λογικά λοιπόν, προκειμένου η Γαλλία να καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, βασίζεται στις λιγοστές  FREMM, τις πρώτες αξιόλογες φρεγάτες που μπαίνουν σε γαλλική υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό. Να θυμίσουμε, οι Γάλλοι ναύαρχοι εκφράστηκαν μέσω τη γαλλίδας υπουργού Αμύνης, όταν αυτή επισκέφτηκε το Ναύσταθμο και το πλοίο που έβαλε τους πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων στη Συρία, όταν η τελευταία είπε πολύ ευγενικά στους Έλληνες “ξεχάστε το”. Άποψη του περιοδικού είναι πως πραγματικά υφίστατο θέμα FREMM για την Ελλάδα, καθώς το ΠΝ δεν ξύπνησε μια μέρα και είπε “ας προετοιμαστούμε για FREMM”! Τώρα αν αυτό “κάηκε” προ ή μετά των δηλώσεων Κουβέλη δεν το γνωρίζουμε. Ίσως είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ο ΑΝΥΕΘΑ δεν θα εξέθετε ευαυτόν και τον πρωθυπουργό, αν δεν υπήρχε πράγματι θέμα. Ποιο θα μπορούσε να ήταν αυτό το θέμα; Μήπως τελικά η συζήτηση ήταν για LaFayette, όπως με είπε λίγο μετά το Mer Et Marine;

Το FS Surcouf (F 711) σε ανεφοδιασμό σε καύσιμα από το USS Seattle. κατά την διάρκεια της Operation Enduring Freedom. U.S. Navy photo by PhotographerÕs Mate 1st Class Jim Hampshire.

Ας λάβουμε υπόψη στην σκέψη μας μερικά δεδομένα. Καταρχάς, θέλουμε να πιστεύουμε πως πράγματι έχει τεθεί θέμα γαλλικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το ΠΝ επιθυμεί την αγορά φρεγατών [email protected], εξοπλισμένες με ραντάρ Sea Fire και πυραύλους Aster 30, που πραγματικά θα φέρουν την αεράμυνα Στόλου στον 21ο αιώνα, και θα ενισχύσουν τον Στόλο για δεκαετίες. Τα πλήρως ψηφιακά πλοία θα έρθουν όμως στις θάλασσές μας περίπου το 2024 (αν φυσικά τα παραγγείλουμε), και συνεπώς είναι λίγο “μακρυά” για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Ανάγκες που εμείς οι ίδιοι αφήσαμε να γίνουν πιεστικές, εγκαταλείποντας το Πολεμικό Ναυτικό με πλοία που σε λίγο θα είναι 40 ετών.

Φτάσαμε στο σήμερα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό επιβιώνει χάρη στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό των στελεχών του. Και πως αλλιώς μπορούν και πλέουν πλοία που κατασκευάστηκαν, μαζί με όλα τους τα υποσυστήματα πριν από 40 χρόνια; Καλώς ή κακώς, τα στελέχη του ΠΝ και ειδικά οι μηχανικοί, κάνουν πραγματικά θαύματα με τις διαθεσιμότητες που επιτυγχάνουν τα πλοία μας.

H La Fayette με ενδιαφέρον φόντο…

Με 3 μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες Kortenaer σε πλήρη λειτουργία, το ΠΝ είναι προφανές πως χρειάζεται περισσότερα πλοία για να εκτελέσει όλες τις αποστολές του. Αλλιώς θα είχε αποσύρει τις μη εκσυγχρονισμένες μονάδες, οι οποίες σημειωτέον θα έμεναν σε υπηρεσία ακόμη και μετά την είσοδο των FREMM σε υπηρεσία, όπως επίσης γράψαμε πρώτοι.

Επιστρέφουμε όμως στην υπόθεση “FREMM“. Έχουμε λοιπόν την αποδοχή του γεγονότος ότι η Ελλάδα συζητά με την Γαλλία για τις [email protected], αλλά κάπου εκεί ακούμε και το νέο! Θα έρθουν άμεσα δυο φρεγάτες FREMM που υπηρετούν αυτή την στιγμή στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, και μάλιστα με leasing. Η συνέχεια είναι γνωστή, το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε, κι εμείς ξεχάσαμε τις νέες φρεγάτες που μάλιστα θα ερχόντουσαν μέσα στο καλοκαίρι. Κι εκεί πλέον το γαλλικό περιοδικό Mer Et Marine, που μιλάει με υψηλόβαθμα στελέχη μέσα στο Γαλλικό Ναυτικό, “ρίχνει” μια βόμβα. Μήπως οι Έλληνες θα πάρουν τελικά LaFayette;

Τι εστί LaFayette; ένα υπέροχο πλοίο, με εμφάνιση κρουαζιερόπλοιου και οπλισμού πυραυλακάτου. Παρεμπιπτόντως, η εκτίμηση του Πολεμικού μας Ναυτικού στην εν λόγω κλάση φρεγατών, είναι περίπου όσο αυτή προς έναν ψύλλο στον κόρφο… Υπάρχει όμως κάτι που εδώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Η Γαλλία μάλλον θα πουλήσει πλοία στο ΠΝ, και μάλιστα [email protected], κι αυτό είναι κάτι που έχει σχεδόν συμφωνηθεί, λόγω της χρηματοδότησης της αγοράς από επιστροφές χρημάτων ελληνικών ομολόγων. Κάτι που δεν φαίνεται πως θέλει να το κάνει η Γερμανία ή η Ιταλία για παράδειγμα.

Από την στιγμή λοιπόν που υπογραφεί ένα τέτοιο συμβόλαιο, όπως συνηθίζεται θα μπορούσε ο πωλητής να δώσει μαζί και κάποιο “δώρο” στον πελάτη. Δεν τα λέμε πλέον Αντισταθμιστικά, γιατί από αυτά μάλλον δεν πήγαμε και πολύ καλά τις παλιές “καλές” εποχές. Αν λοιπόν οι Έλληνες επιμένουν να θέλουν άμεσα φρεγάτες, το Γαλλικό ΠΝ έχει διαθέσιμες LaFayette! Και μάλιστα έχει διαθέσιμες δυο, καθώς από τις 5 που διαθέτει θα εκσυγχρονίσει τις 3! Για τέτοιες “συμπτώσεις” μιλάμε.

Θέλουμε εδώ να πούμε πως ενώ οι LaFayette δεν φημίζονται και πολύ για την ισχύ πυρός τους, αλλά οι “αδελφές” κλάσεις, όπως η Formidable της Σιγκαπούρης, η Kang Ding της Ταϊβάν και η Al Riyadh της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Οι εξαγωγές λοιπόν δεν πήγαν τόσο άσχημα, αν και βέβαια ένα μικρό σκανδαλάκι στην Ταϊβάν αναφέρθηκε (για την διαδικασία επιλογής).

Οι φρεγάτες λοιπόν φέρουν:

8 × Exocet MM40 block II
1 × 100 mm TR αυτόματο πυροβόλο
2 × 20 mm πυροβόλα F2
1 × Crotale CN2 σε ρόλο CIWS

Επίσης φέρουν μόνο ένα ραντάρ  DRBV 15C, ενώ οι περιορισμένοι αισθητήρες του ολοκληρώνονται σε ένα ΣΕΠ SEAO/OPSMER. Το πλοίο δεν διαθέτει καν σόναρ, αλλά έχει ικανό σύστημα ECM/ESM. Το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του πλοίου είναι το χαμηλό RCS, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μειωμένο κατά περίπου 60% σε σχέση με ένα πλοίο αντίστοιχου μεγέθους. Επίσης, το σύστημα πρόωσης, βασισμένο σε κινητήρες diesel (CODAD), προσφέρει οικονομία καυσίμου, χαμηλά κόστη συντήρησης αλλά και ταχύτητα που δεν ξεπερνά τους 25 κόμβους. To ενδιαφέρον είναι πως έχει πολύ μικρό ηχητικό ίχνος, προκειμένου να δίνει μικρό στόχο στις εχθρικές τορπίλες. Είναι ένα πλοίο που σχεδιάστηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν πλέον η Γαλλία θα πολεμούσε σε περιφερειακούς πολέμους, κι όχι με το Σοβιετικό Ναυτικό. Τώρα βέβαια το πλοίο έχει λιγότερη ισχύ από την τελευταία ρωσική κορβέτα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Τα πλοία θεωρούνται πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, και αυτός είναι ο λόγος που το Γαλλικό Ναυτικό θα εφαρμόσει περιορισμένο εκσυγχρονισμό από το 2020. Στον εκσυγχρονισμό αυτόν θα τοποθετηθεί νέο ΣΕΠ, θα αντικατασταθούν οι Crotale από το σύστημα SADRAL, ενώ θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά Sonar τροπίδας. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στα πλαίσια προγραμματισμένης συντήρησης των πλοίων και θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα.

Αν υποθέσουμε τώρα πως τα δυο μη εκσυγχρονισμένα πλοία δωθούν στην χώρα μας, αυτά θα μπορούσαν σχετικά άμεσα να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με αναγκαίες όμως μετατροπές. Καταρχάς θα πρέπει να αντικατασταθεί το παλαιό πυροβόλο των 100 χιλιοστών από κάποιο μεταχειρισμένο Oto Melara των 76 χιλιοστών. Αν τώρα υποθέσουμε πως με την παραλαβή τους θα βγουν εκτός υπηρεσίας μια ή δυο μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, τότε στην θέση του Crotale μπορεί να τοποθετηθεί ένα Phalanx CIWS. Το πλοίο θα συνεχίσει βέβαια να στερείται αξιόπιστης αντιαεροπορικής προστασίας, αλλά ούτως ή άλλως έχει αρκετό χώρο για τοποθέτηση συστήματος κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, όπως το Mk48, Mk41 ή φυσικά Sylver. Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι εξαγωγικοί πελάτες έχουν τοποθετήσει Oto Melara στην θέση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών, ενώ η Σαουδική Αραβία έχει τοποθετήσει Sylver με ASTER 15! Συνεπώς στο μέλλον, η τοποθέτηση ενός 16πλου SYLVER ή Mk48 με ESSM θα μπορούσε να κάνει την φρεγάτα πολλαπλών ρόλων.

Φυσικά μια μικρή αναβάθμιση θα απαιτούσε την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου σύγχρονου ραντάρ όπως τo Thales SMART-S Mk2, σόναρ, και συστήματος αντιαεροπορικών πυραύλων. Ελπίζουμε πως το κόστος θα μπορούσε να “καλυφθεί” με τον ίδιο τρόπο που θα καλύπτονταν και οι [email protected] Φυσικά το ΠΝ θα είχε σοβαρές ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα πλοία είναι σε καλή κατάσταση, αρκετά σύγχρονα, και με μικρές αντικαταστάσεις συστημάτων που θα γινόντουσαν άμεσα σε επίπεδο Ναυστάθμου (Oto Melara, Phalanx, ίσως νέο ραντάρ) θα μπορούσαν να ενισχύσουν άμεσα τον Στόλο. Το πλοίο μπορεί επίσης να δεχτεί χωρίς πρόβλημα ελικόπτερα S-70B.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν από αποψίλωση συστημάτων από παλαιές Kortenaer. Σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ΕΜΖ, που θα προσέθετε και δυνατότητες παροχής αντιαεροπορικών πυραύλων. Σημειώνουμε πως η κλάση Formidable έχει ραντάρ Herakles, όμοιο με των FREMM, ενώ μπορούν να μεταφέρουν και ASTER 30! Αν τα πλοία παραχωρούνταν τελικά δωρέαν, ή έστω κάποιου συμβολικού τιμήματος, μήπως θα άξιζε να το δούμε;

Η La Fayette (F-710) ενώ πλησιάζει το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75). U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Ricardo J. Reyes

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 230
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

165 ΣΧΟΛΙΑ

165 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος

Και γιατί να μην παραχωρηθούν στην ακτοφυλακή ως έχουν απομακρύνοντας τα Crotale; Το μέγεθος της ΑΟΖ επιτάσσει μεγάλα πλοία…

Νικος

Οι γερμανικές φρεγάτες είναι πολύ καλύτερες απ τις γαλλικές τέλος. Οι φρεμ είναι άχρηστες φρεγάτες με εξοπλισμό κορβετας.. 6κ τόνους χωρίς προστασία από πυραύλους.. Χωρις σοβαρό ραντάρ κ με ελάχιστους αα πυραύλους.. Το να περνεις ένα πλοίο μόνο για τους σκάλπ απ την στιγμή που έχεις 100 στα μιραζ είναι μια βλακεια. Αν συγκρίνεις τις νέες γερμανικές με τις γαλλικές . Ραντάρ εξοπλισμό.. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι καθαρά πολιτική απόφαση η αγορά γαλλικών πλοίων. Αν θέλει το ναυτικό να πάρει τις όλανδικες.

Tpap

Το άρθρο μιλάει για lafayette, όχι για FREMM. Το αν οι γερμανικές είναι καλύτερες από τις γαλλικές, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εξαρτάται πως τις συγκρίνει κανείς.

Sarouman 21 (@Sarouman21)

Αίφνης ανέκυψε θέμα “ταχέων φρεγατών” LCS Freedom όπως της Σαουδικής Αραβίας για το Ναυτικό…
http://www.defence-point.gr/news/efnis-anekypse-thema-tacheon-fregaton-lcs-freedom-san-tis-s-aravias-gia-to-naftiko

Antonis_Loukas

Ποιες ακριβώς γερμανικές αναφέρεις; Μήπως τις F-125 που ΔΕΝ έγιναν αποδεκτές από το γερμανικό πολεμικό ναυτικό; Που δεν έχουν AA πυραυλικό σύστημα πέραν των ram; Μήπως, βγάζουν άλλα τεχνολογικά θαύματα οι γερμανοί, όπως οι προβληματικές K-130; Αν αναφέρεσαι στις F-124, μπορώ κάλλιστα να σου αναφέρω τις 2 Horizon… Αν είναι να συγκρίνουμε πλοία AAW, να το κάνουμε και σωστά… Επίσης, δεν εμποδίζει κανέναν η Γαλλία, να φορτώσει ότι γουστάρει τις όποιες φρεγάτες προμηθευτεί. Αν ο αγοραστής είναι μπατίρης(όπως και το γαλλικό ναυτικό…), τότε βάζει τα ελάχιστα. Όταν έχει φράγκα, εκμεταλλεύεται και τους 6000 τόνους. Χώροι υπάρχουν(Fremm HN).

Νικος

1…κ τα υ. Β214 δεν τα παραλαμβαναμε αλλά τελικά είναι τα καλύτερα συμβατικά υβ στον κόσμο κ περνούν 6 κ οι Τούρκοι.
2…μπορεις να συγκρίνεις ραντάρ.. Κ θα καταλάβεις πολλά.. Το ραντάρ των φρεμ είναι 10 χρόνια πίσω..
3…μετρα κελιά αα πυραύλων κ επίσης θα καταλάβεις πολλά.. Με το ζόρι φτάνουν τους μίσους αα πυραύλους οι φρεμ.
4..λες ότι οι γερμανικές έχουν μόνο 2 ram..αλλα δεν λες ότι οι φρεμ δεν έχουν τίποτα κ επίσης ξεχνάς ότι τα ramειναι ότι καλύτερο απ σύστημα.. Οι Γάλλοι θέλουν να βάλουν τους μικα.. Εδώ γελαμε

Antonis_Loukas

Τα 214, τα οποία διόρθωσαν οι γερμανοί στη καμπούρα μας επάνω και τώρα τα μοσχοπουλούν από εδώ και από εκεί(Τουρκία), ως ώριμο σύστημα… 2/3/4. Μπορείς να διαβάσεις τι γράφω; Συγκρίνεις τι ακριβώς; Fremm με F-124; Η μία είναι GP/ASW και ολίγον… land attack και η άλλη AAW. Σύγκρινε με Horizon και τα ξαναλέμε(32vs48). Αν συγκρίνεις με F-125, εξήγησε μου, σε τι εξυπηρετεί το καλύτερο ραντάρ σε σχέση με τις fremm… Αφού δεν έχει ΑΑ πυραύλους εκτός CIWS! Δηλαδή, βγάζεις χειρότερες τις fremm που έχουν μια στοιχειώδη ΑΑ προστασία ώστε να μη κάνουν σκοποβολή επάνω τους ακόμη και με βόμβες!, με… Read more »

ivychris

Ο MICA-IR/RF VL είναι ανωτέρων δυνατοτήτων από όλα τα Block 0,1,2 RAM, όχι μόνο διπλάσιας εμβέλειας αλλά και κινηματικών επιδόσεων.
Ο δε, MICA-ER NG με τους ίδιους αισθητήρες, είναι συγκριτικά ανώτερος του ASTER-15,, φέροντας κινητήρα διπλού παλμού & διπλή κρυογενικής ψύξεως κεφαλή (3-5. 8-12μm), εμβέλειας πρπ 40χλμ, μισού βάρους ελαφρύτερος, φθηνότερος & χωρά 4/κελί.

Νικος

Οι γερμανικές φρεγάτες έχουν τον κάθετο εκτοξεύτηκε mk41 ο οποίος στις deze ven χωράει πάνω από 48 αα πυραύλους

Antonis_Loukas

Βρε Νίκο αγόρι μου, θα μας τρελάνεις; Για γερμανικές δεν λες; Οι μόνες που έχουν MK-41 είναι οι F-124 και έχουν 32 θέσεις για SM-2/3/6. Καθότι καθαρά πλοία AAW(οι fremm είναι ASW/GP/ASuW), θα πρέπει να συγκρίνονται με άλλα πλοία AAW(Horizon). Αυτά, έχουν 48 κελιά για αντίστοιχους πυραύλους. Αν ντε και ναι, θέλεις να συγκρίνεις fremm με κάποια γερμανική, αυτή είναι η F-125 που ΔΕΝ έχει vls, έχει απορριφθεί προς ώρας και θα είναι νεότερη τουλάχιστον κατά 9 χρόνια(ακόμη δηλ. και αν η παράδοση τους γίνει αποδεκτή το ’19, με 2 χρόνια μέχρι να γίνουν επιχειρησιακές, πάμε στο 2021, όταν οι… Read more »

sotbak

βρε κακό και μπελάς με αυτούς τους Γερμανούς…..

sotbak

και εξηγώ, γεωπολιτικά τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι διαμετρικά αντίθετα με της Γερμανίας για να ξαναπάρουμε γερμανικά οπλικά συστήματα ακόμη και ΜΤΧ….ο νοών ……

GATA

Που να δεις τα συμφεροντα ΗΠΑ-Τουρκιας … μαντεψε ποιος θα παρει f-35 ομως …. αυτα αλλαζουν το θεμα ειναι να παρουμε καλα πλοια για το ΠΝ μας

sotbak

Είναι δεδομένο ότι θα πάρουν τα Φ-35 τους. Εμείς “κοιμόμασταν” όταν η LM έψαχνε συνεργάτες για το πρόγραμμα JSF, ας μην κατηγορούμε τους Αμερικανούς λοιπόν, έκαναν και κάνουν το αυτονόητο για τα συμφέροντά τους.
Τώρα για τα πλοία του ΠΝ, θα πάρουμε και δεν θα είναι γερμανικά, που ούτως ή άλλως δεν είναι τα καλύτερα πλοία για το ΠΝ. Είναι άλλο θέμα ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ που αντιλαμβανόσαστε όλοι ότι πρέπει να γίνει….

GATA

Αν μας παραχωρησουν τις 2-3 τελευταιες Bremen σε καλη/συμβολικη τιμη δεν θα μας χαλαγε ομως, ειδικα μετα απο καποιον εκσυγχρονισμο. Σε σχεση με lafayetee λιγοτερα χρηματα θα χρειαστουν να ερθουν στα μετρα μας. Και εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ εννοειται.

Aias

Αν όντως ισχύει σαν πιθανότητα η παραχώρηση τότε πρέπει να γίνει αποδοχή των πλοίων όχι φυσικά σαν φρεγάτες ή με αυτό τον ρόλο αλλά σαν συμπλήρωμα των οσπρευ και σαν μεγάλο περιπολικό.
Συμφωνώ με το άρθρο για αλλαγή πυροβόλου και προσθήκη ram αν αυτό είναι συμβατό και δυνατόν.

Π. Ν. Β

Για να υπάρχει κάποιο όφελος θα πρέπει τα πλοία να εκσυχρονιστούν με αισθητήρες (σόναρ ραντάρ έρευνας καταυγασης) και να εξοπλιστούν (πυροβόλο, CIWS, A/A). Ακόμη και έτσι θα φτάσουν να έχουν ικανότητες συγκρίσιμες με τις φρεγάτες που είδη έχει το ΠΝ, προ του πιθανού εκσυγχρονισμού τους.
Επίσης πόσο θα διαρκέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Αξίζουν όλα αυτά για το stealth (…) σκαρί;

Δεν νομίζω.

Fingolfin

Ναι αξίζει, ειδικά με aster 15/30 και ένα καλό ραντάρ (formidable)είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στις belharra..

Antonis_Loukas

Συγκρίσιμες με ποιες; τις S; Εκσυγχρονισμενες ή μη, είναι πολύ χειρότερες από μια αναβαθμισμενη Lafayette. Πύραυλοι ενεργού καθοδήγησης, υποστήριξη πολλαπλών εμπλοκών, σύγχρονο σόναρ έναντι διακοσμητικού των S, σύγχρονο cms, οικονομικές σε χρήση, συντήρηση και επάνδρωση και τέλος με προοπτική να γίνουν γέφυρα σε ενδεχόμενη μετάβαση του ΠΝ σε γαλλικά συστήματα όπως οι FTI. Υπό προϋποθέσεις και με μεγαλύτερες αναχορηγιες όπλων… Που ακριβώς υπερτερούν οι S; Στους 30 κόμβους όταν δουλεύουν ;

Scalp_eg

Αν οντως δωθουν δωρεαν η κοψοχρονια σαν αντισταθμιστικα, ειναι αρκετα αξιολογη περιπτωση. Ειναι στελθ, ειναι πολυ χαμηλες σε κοστος λειτουργιας, ειναι σχετικα καινουργιες, ειναι καλο σκαρι (125 μετρα) πιο μεγαλες και αξιοπλοες απο τις δικες μας μεκο 200. Ειναι ενα πολυ καλο πλοιο απλα “γυμνο” απο οπλισμο. Μπορειτε να κανετε μια εκτιμηση ποσο θα κοστιζε η τοποθετηση 16 συλβερ 43 και 16 συλβερ 50 σαν της σιγκαπουρης μαζι με ρανταρ αντιστοιχο των φρεμμ? ο χωρος υπαρχει για εγκατασταση κελιων, και βλεπω οτι ειναι και 10 μετρα μακρυτερες 300 εκατομμυρια και οι 2 μαζι χωρις τους πυραυλους? 16 αστηρ 15 μαζι… Read more »

Mtsak

Μιας και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες απόψεις, θα ήταν όντως χρήσιμο να μας ενημερώσει κάποιος πόσο θα κόστιζε κάτι τέτοιο.

GATA

Καλα τα κελια και οι πυραυλοι . Απο ρανταρ ? Επισης επειδη εμεις θα τρυπαμε το πλοιο να βαλουμε κελια ισα με των FREMM, δε σημαινει οτι ειναι σα να ειχαμε FREMM . 4 ροδες η mercedes 4 ροδες και τα daewoo.Το πιο αξιοπλοες απο τις MEKO πως προκυπτει λογω παραπανω μηκους ? Ειναι τοσο αξιοπλοες και μετα απο χτυπημα , πραγμα πολυ πιθανο στον χωρο του Αιγαιου , και ανθεκτικες στην φωτια μετα απο χτυπημα οπως βλεπουμε σε διαφορες ασκησεις που προσπαθουν να βυθισουν κατι ατσαλινα σκαρια με πυραυλους και πυροβολα και δεν μπορουν και μετα τα βαρανε με… Read more »

armel

Ότι σαβούρα έχει μαζέψει ο καθένας θέλει να το πασάρει στο Ελλάντα…από FREMM ξεκινήσαμε σε τράτα βλέπω να καταλήγουμε…

Νικος

Κ οι φρεμ σαβούρα είναι.. Ελάχιστοι αα πύραυλοι χάλια ραντάρ κ χωρίς αντιπυραυλικη προστασία.. Κ μιλάμε για πλοίο 6.000 τόνων..

G.164g ag-cat

Είναι μια πολύ καλή επιλογή και σίγουρα ανώτερη από τις Fremm, επειδή έχει ένα ωραιότατο CIWS (έστω και Crotale).
Ελπίζω να μην το βγάλουν κι αυτό το βαπόρι σκάρτο κάτι σοβαροί ιστότοποι που αναθεμάτιζαν τις Fremm για την έλλειψη CIWS. Που έβγαλαν τις Fremm χειρότερες από τις S !!!

Γενικά το πλοίο είναι πάρτο και χώνε σίδερο. Αν πάλι οι ναύαρχοι θέλουν τις S, χάρισμά τους!

Spirit

Πως τα πετάτε έτσι ρε παιδιά… ντάξ δηλαδή τι άλλο θα διαβάσουμε. Αν τρολάρεις πάντως πετυχημένο ψάρωσα.

GiannisKr

“Τώρα αν αυτό «κάηκε» προ ή μετά των δηλώσεων Κουβέλη δεν το γνωρίζουμε. Ίσως είναι κάτι που δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως, ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ο ΑΝΥΕΘΑ δεν θα εξέθετε ευαυτόν και τον πρωθυπουργό, αν δεν υπήρχε πράγματι θέμα.” Εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι ο Κουβέλης “έκαψε” το όλο ζήτημα ξεκάθαρα για να καταθέσει ιδεοληπτικά διαπιστευτήρια στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πείσει και τους πιο δύσπιστους για την “κομματική του αφοσίωση”; Σιγά που εκτέθηκε ο Πρωθυπουργός από την ενέργεια του Κουβέλη. Μην σας πω ότι και χάρη του έκανε. Άλλωστε αν δει κανείς τους χρόνους τοποθέτησής του, αποκάλυψης του θέματος… Read more »

Silent Arrow

Καλυτερα να ναυπηγησουμε αλλες δυο Super Vita. Πιο φτηνα θα μας ερθει. Οι Lafayette φτιαχτηκαν ως πλοια επιτηρησης οπως ειναι σε εμας οι κανονιοφοροι σε ηπια περιβαλλοντα. Βλεπεις τι κουβαλουν οι Super Vita, βαζεις διπλα τις Lafayette και σε πιανει καταθλιψη πιθανη αγορα των τελευταιων. Super Vita: 1 + 2 πυργισκοι πυροβολου, 8 exocet, 1 RAM με 21 πυραυλους, 500 τονοι εκτομισμα μολις, 35 κομβοι ταχυτητα. Lafayette: 1 πυργισκος, 8 exocet, 1 Crotale με 8 πυραυλους, οχι Sonar, οχι ποντιζομενο σοναρ, οχι τορπιλες, οχι Aster, οχι, οχι, οχι… και 25 κομβοι μολις μεγιστη ταχυτητα. Ποσο πιο χαμηλα θα πεσουμε? Ας… Read more »

Spirit

Ας πάρουμε πρώτα καμιά σύγχρονη τορπίλη και τα υπόλοιπα χρήματα στις ΜΕΚΟ. Καλή λύση και αυτή που λες, αλλά ήδη οι super vita σαν τεχνολογία και σκαρί έχει τα χρόνια της.

Spyros

Ωχ Παναΐα μου! Δε θέλω να ακούω για άλλα «πιθανά δώρα»…

Ττ

Ακόμη και με aster 15 των οποίων η ακτίνα είναι μόλις 30 χλμ δεν φαίνονται κάτι σπουδαίο σε επίπεδο αντί αεροπορικής προστασίας και κάλυψης. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε κάτι αμερικανικό μεταχειρισμένο;
Αυτά, από έναν μη ειδικό.

GATA

Οχι γιατι δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο αμερικανικο μεταχειρισμενο αυτη τη στιγμη.

agnostosependytis

Δεν καταλαβαίνω το νόημα του διλλήματος, που μοιάζει να είναι, να πάρουμε 2 Lafayette που κοστίζουν σε αγορά και συντήρηση όσο 3 κορβέτες και έχουν δύναμη πυρός στο 1/3 μιας κορβέτας?

Και η απάντηση είναι όχι φυσικά, καλύτερα με τα ίδια λεφτά να πάρουμε 3 Saar.

Και όσο για το στέλθ, ΟΚ 60% μικρότερο, άρα το ραντάρ του αντιπαλου θα την βλέπει σαν μια κορβέτα, αλλά όσο βλέπει μια κορβέτα τόσο θα βλέπει αυτό (δεν δίνει κανα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, όσο δίνει η χαοτική διαφορά RCS F-35 vs F-16.)

Sarouman 21 (@Sarouman21)

Εφόσον αλλάξει το πυροβόλο με Oto Melara, αντικατασταθεί το Crotale με Phalanx και τοποθετηθεί νέο ραντάρ και σόναρ, το συζητάμε. Αργότερα, εύκολα μπορεί να εγκατασταθεί και σύστημα κάθετης εκτόξευσης Sylver 43/50 για βλήματα Aster 15/30 (στον προβλεπόμενο χώρο, πίσω από το κύριο πυροβόλο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν κονδύλια για τις τροποποιήσεις. Πάντως σαν πλοία είναι καλά, με μεγάλο περιθώριο επιχειρησιακής ζωής και χαμηλό λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με τις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S.

agnostosependytis

Καταλαβαίνω αυτό που λες, και ναι αν τα βάλει όλα αυτά θα είναι καλούτσικο αλλά αν σκεφτεί κάποιος ότι ένα πολεμικό πλοίο είναι στην ουσία το ραντάρ, ο οπλισμός, το λογισμικο και το σκαρί, αυτό δεν έχει τίποτα, οπότε λέμε να μπει ραντάρ, να μπουν Sylver να μπει πολυβόλο (και κανονικά θα ήθελε λογισμικό και να μην είναι αργό σαν την χελώνα). Αν είναι να τα βάλουμε όλα αυτά, τότε να πάρουμε ένα Superfast ferry και να τα φορέσουμε πάνω. Είναι σαν να ρωτάει κάποιος καλά είναι τα F-4? (σήμερα). Και να απαντάμε, φυσικά, αν βάλουμε AESA, have glass, το… Read more »

Sarouman 21 (@Sarouman21)

Τα F-4 είναι σχεδίαση της δεκαετίας του ’50. Εδώ μιλάμε για σύγχρονες σχεδιάσεις με stealth χαρακτηριστικά, χαμηλό κόστος συντήρησης και μία εικοσαετία τουλάχιστον ακόμη υπηρεσιακή ζωή. Ο οπλισμός τους βέβαια είναι επιπέδου ΤΠΚ. Aκόμη και χωρίς Sylver, αλλά με την τοποθέτηση RAM στη θέση του Crotale, θα έχει επαρκή αντιαεροπορική-αντιπυραυλική άμυνα (σημείου/point defence). Πάντως, η εγκατάσταση σόναρ και τορπιλοσωλήνων κρίνεται απαραίτητη, εκτός και αν αποφασισθεί να αναλαμβάνουν μόνο περιπολίες. Έτσι όμως θα μειωθεί πολύ η επιχειρησιακή τους αξία. Σε κάθε περίπτωση, με τα δύο αυτά πλοία (με τις μετατροπές), αντικαθιστάς άμεσα (σε 1-2 χρόνια) τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer (τύπος… Read more »

dimitrov

Εκ 2ης όψεος αξίζει αλλά …. θα έχουμε 4 διαφορετικά είδη φρεγατών. Μπελαράδες, μέκο, ς και λαφαγιέτες. Αν ήταν να τους κανουμε επιπλέον ομορφιές μήπως να τις κάναμε για τις μεκο?
Επίσης δεν δίνουν προοπτική. Να πεις τουλάχιστον πως οι 3 “γαλλικές” εκσυγχρονίζονταν αρκετά (αστέρ 15) καλύτερα και να κάναμε κάτι ίδιο οπότε να ελπίζαμε αργότερα να τις παραλάβουμε κι αυτές.
Και πόσο κάνει όλο τούτο? Να μάθουμε … έχει σημασία.
Μέχρι τότε θα έλεγα νο μερσί. Τα φράγκα να πάνε σε ρημαδοτορπίλες, εκσυγχρονισμό όλων των φάλανξ και σχετικά σοβαρό εκσυγχρονισμό των μέκο.

Nick Delhanidis

Ας κανουμε τα παντα να αρχισει καλυτερα ναυπηγηση 2 Belharra και δυο Fremm-HN μεσα στο 2018 ή το 19 το αργοτερο. Υπαρχουν λεφτα για εκσυγχρονισμο Kortenaer? Αξιζει τον κοπο?

Το ΠΝ χρειαζεται Fremm ιταλικου επιπεδου, και μαλλον οι LaFayette oσα λεφτα και να πεσουν πανω τους δεν μπορουν να γινουν κατι τετοιο, θα πιασουν μηπως περισσοτερο τοπο τα χρηματα αυτα καπου αλλου?

St

4+2 Belhara θα παρουμε, σαν αντισταθμιστικα θα μας δωσουν κατι, ας παρουμε 2 freem οπως ειναι να τις κανουμε freda και ας ναυπηγησουν οι Τουρκοι αλλα 10 αεροπλανοφορα να γεμισουν τους βυθους του αιγαιου

FOX

Καλύτερη λύση από μεταχειρισμένα Mirage 2000-5… Scalp, Mica ir, exoset, marte-er και MICA IR NG στο μέλλον θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους Μογγόλους…

sotbak

χαχαχαχ!!! πολύ σίγουρο σε βρίσκω….

edern99

είναι τόσο άχρηστες οι La Fayette και θέλουν τόσα πολλά σε μετατροπές που δεν αξίζει καν να ασχοληθεί κανείς, ακόμα και τζάμπα να μας τις δώσουν. Ας δώσουν καλύτερα 3-4 επάκτια συστήματα με exocet block 3 να τελειώνουμε και ας περιμένουμε τις [email protected]

GATA

Ποιες belhara? Αυτες με 800εκ το κομματι? Οποιοδηποτε πλοιο με 700-800εκ το ενα θα ειναι η ταφοπλακα των εξοπλιστικων μας και για τους 3 κλαδους. Αυτα με τα ομολογα κλπ μου κανουν μπαρουφες, ακομα και εαν ισχυουν ας πανε στην αναβαθμιση, ομογενοποιησητων mirage

NikolakiEfentis

Βρε παιδία δεν έιπε κανέις ότι έιναι οι καλύτερες φρεγάτες. Θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες αν περάσουν πρόγραμμα αναβάθμισης και σε περίπτωση που αγοραςτούν Γαλλικές φρεγάτες ώςτε το CMS τους να είναι σε ευρεία χρήση στον στόλο. Είναι φανερό πως το ΠΝ θέλει περισσότερες φρεγάτες κι οι Belharra θα είναι 2+2… Άρα χώρος για αυτές υπάρχει πολύς! Το σκάφος έχει σχεδιαστεί με μειωμένο ίχνος όχι μόνο στα ραντάρ αλλά σε όλες τις εκπομπές του ηχητικές θερμικές κλπ και πιστεύω πως αν λάβει α/α βλήματα & CIWS τότε θα είναι ιδανικό για περιπολίες στο Ν/Α Αιγαίο. Αν και η πρόβλεψη… Read more »

ivychris

Το Γαλλικό CMS, είναι ένα αναβαθμισμένο Thompson CSF’s Tavitac, το οποίο στηρίζεται σε επεξεργαστές Motorola… Αντίστοιχο σύστημα (μετατροπή του Γαλλικού) με αυτό έχει ολοκληρωθεί στις Κινεζικές φρεγάτες 054A… Η αναβάθμιση της κάθε La Fayette, στην υποθετική περίπτωση, ως αγορά συστημάτων και μόνο, θα κόστιζε πρπ από €100-€120Εκ για 2-4 ΜΚ41-VLS, Sonar, 3D Miltifunction radar, EO/IR Sensors & Link-16, αν συνυπολογίσουμε ότι το κάθε 8 module MK-41VLS κοστίζει πρπ $15-18Εκ, ένα αντίστοιχο 3D Multifunction radar της SAAB, το PESA Giraffe AMB κοστίζει $20Εκ (PESA για να διατηρηθεί η stealth διαμόρφωση) και το οποίο έχει ολοκληρωθεί στα US Independence LCS με τη… Read more »

NikolakiEfentis

Γενικά συμφωνώ αν και όπως αναφέρω για ΜΚ4… VLS δεν το θεωρώ ρεαλιστικό – παραθέτω κι άλλο σχόλιο μου παρακάτω.

Τί θέλεις να πεις με το “PESA για να διατηρηθεί η stealth διαμόρφωση”; Ένα ραντάρ όταν εκπέμεπι δίνει και το ανάλογο ίχνος στους εκθρούς, είτε PEAS είτε AESA είτε “υβριδικό” σαν το Herakles.

ivychris

“…Ένα ραντάρ όταν εκπέμεπι δίνει και το ανάλογο ίχνος στους εκθρούς,”

Αγαπητέ το PESA είναι μόνο δέκτης και δεν εκπέμπει.
Μεταξύ άλλων η διαφορά PESA / AESA είναι ότι το μεν 1ο είναι PASSIVE με δέκτη μόνο (receiver) ενώ το AESA είναι ACTIVE με (trasmitter & receiver)

NikolakiEfentis

Δεν νομιζω ότι είναι έτσι. Και τα 2 εκπέμπουν για να λάβουν επιστροφή σήματος από τον στόχο, δεν γίνεται αλλιώς εξ όσων γνωρίζω. Άσχετα αν τα PESA έχουν 1 πομπό ενώ τα AESA πολλούς (εκατοντάδες – χιλιάδες).

Alexandros Lekkas

Ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης, δεν σημαίνει ότι δεν εκπέμπει απλά το κάνει χωρίς να χρειάζεται να μετακινεί την κεραία του προς τον στόχο με μηχανικό τρόπο. Το ραντάρ του Patriot AN/MPQ-65, το AN/SPY-1 του συστήματος Aegis, το Zaslon του Mikoyan MiG-31, το AN/APQ-164 στα B-1B, το RBE2 του Rafale είναι PESA. Όπως και το EMPAR που βρίσκεται στις κλάσεις Horizon του Γαλλικού και Ιταλικού ναυτικού.
Εξέλιξη του PESA είναι το AESA, π,χ SAMPSON στις Type 45 το AN/SPY-6 που θα αντικαταστήσει το AN/SPY-, AN/APG-77, στα F-22 Raptor και AN/APG-83 SABR, που θα μπει στα δικά μας F-16V Viper

NikolakiEfentis

Γαλλικό CMS που θα τοποθετήσουν οι Γάλλοι στις 3 δικές τους στην αναβάθμιση θα είναι το ίδιο με του αεροπλανοφόρου τους. Τί να πω, ειδικός στα ηλεκτρονικά δεν έιμαι, αλλά πόσο χάλια να είναι;

ivychris

Η αλλαγή του υπάρχοντος CMS πιθανώς να απαιτεί νέο κεντρικό υπολογιστή, κονσόλες & οθόνες, κόμβους & links δικτύωσης, αναβαθμισμένα συστήματα εξαερισμού κλπ τα οποία σίγουρα όχι μόνο θα αύξαναν το κόστος αρκετά, αλλά θα απαιτείτο άμεση Γαλλική συμμετοχή, η οποία ως γνωρίζουμε δεν είναι δωρεάν.
Επικεντρώθηκα στα οπλικά συστήματα-ρανταρ, στα οποία όντως υστερεί

NikolakiEfentis

ΟΚ κατάλαβα. Μιλούσες για το υφιστάμενο CMS τους.

tallyhogr

Η LaFayatte θα γινοταν εξαιρετικα νοσοκομειακά πλοια αν τις βάφαμε άσπρες και βάζαμε κανα κοκκινο σταυρό. Για πόλεμο ομως… δεν ξέρω… ακομα και το M113 οταν πεφτει στο νερο, αναλογικά για το μεγεθος του εχει μεγαλυτερη ισχυ πυρος απο το πλεουμενο κρουασαν.

sotbak

χαχαχαχαχααχ!!!!!!!!!!!!! είσαι φοβερός!!!!!!!!!!!!!!!

agnostosependytis

Πραγματικά το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει εδώ και καιρό!!! Άπαιχτος…

ivychris

Ο ρόλος των πολεμικών πλοίων πρέπει να είναι, είτε να καταδιώξει εχθρικά πλοία είτε να υπερασπιστεί άλλα πλοία υψηλής αξίας του στόλου (μεταγωγικά, εφοδιαστικά, μικρότερα σκάφη κλπ) εν καιρώ εχθροπραξιών. Σε ένα σενάριο πολέμου η La Fayette όπως είναι και αντικαθιστώντας μια Kortanear, θα αποτελεί προστιθέμενη αξία ή βάρος? Σε μια διάταξη μάχης εις βάθος, που βλέπετε να τοποθείται η La Fayette? Προφανώς στο κέντρο…αφού μπορεί να διεξαγάγει μόνο ASuW Απαιτεί 140 άτομα προσωπικό, ενώ μια τουρκική OHP διατηρεί 220 αλλά με ESSM, SM-1, Torpedoes, Smart-S.΄ Το θέμα δεν είναι τα οπλικά συστήματα, γιατί αυτά όπως αναφέρετε υπάρχει πρόβλεψη να… Read more »

ivychris

Εμείς ακόμη δεν έχουμε λύσει προβλήματα βρεφικής ηλικίας, υπαρξιακά, την στιγμή που η τουρκία συνεχίζει να αναβαθμίζει τα οπλικά της συστήματα Αμερικανικής προέλευσης ασταμάτητα χωρίς διακοπή. Πρόσαφατα, προχθες… “…Raytheon Missile Systems, Tucson, Arizona, is awarded a $242,090,000 firm-fixed-price contract for fiscal 2018 Navy and foreign military sales (FMS) to Qatar for the Rolling Airframe Missile (RAM) Block 2 guided missile round pack, missile ordnance alterations, and spares. RAM is a missile system designed to provide anti-ship missile defense for multiple ship platforms. This contract includes options which, if exercised, would bring the cumulative value of this contract to $529,774,921. This… Read more »

tsimuha

Γιατι ειναι παλαιο το TR100, αποτελει την τελευταια εκδοση του πυροβολου των 100mm;

Manolis

Σωστος. Eλα Τσιμ, ριξε και το σχετικο κουιζακι τωρα.

NikolakiEfentis

Οχι μόνο αυτό νομίζω. Το Γαλλικό ζυγίζει οως σύνολο 20t, νομίζω αρκετά βαρύτερο από το ΟΜ 76mm. Το κόψιμο βάρους από εκεί θα βοηθήσει στην διατήρηση του βάρους στο ίδιο επίπεδο – αφού θα προστεθεί άλλος εξοπλισμός.

Antonis_Loukas

Απλά, στον ‘βωμό’ της ομοιοτυπίας, μη καταλήξουμε να κοτσάρουμε ένα 76άρι, χωρίς καμία πρόβλεψη για νέο κάλυμμα χαμηλού rcs. Πλοία με προβλέψεις stealth και ‘ανεστραμμένες αυγουλιέρες’ για πυροβόλα, δεν πάνε μαζί…

tsimuha

Ποιο κουιζακι;

Manolis

Μα φυσικα εαν εχει υπηρετησει ποτε το 100αρι πυροβολο στο ΠΝ!

Tpap

Rhein class (D03 “Αιγαίο”)

tsimuha

comment image

Neilos

Φοβού τους Γαλάτες και “δώρα” φέροντες… Επίσης οι παλιοί αστοί που ήσαν συνήθως και γαλομαθείς χρησιμοποιούσαν μια γαλική φράση με υποτιμητική διάθεση για να καταδείξουν ένα κακής ποιότητας προϊόν με φαντεζί περιτύλιγμα που μας ερχόταν εξ εσπερίας: “bon pour l’ orient”… Όχι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει η χωματερή της ανατολής για ότι σαβούρα ξεφορτώνουν οι “συμμαχοί” μας. Μας αρκεί που φουρνίζουμε τα P-3, τα Kiowa μην παρκάρουμε και άλλα στο συνεργείο.. Θα είναι το επιστέγασμα της ξεφτίλας από τις fremm να καταλήξουμε σε δυο σκάφη 25αετίας που θέλουν επανεξοπλισμό απ’ το μηδέν και είναι πιο αργά κι από… Read more »

sotbak

χαχαχαχα!!!!!!!!! είσαι φοβερός και συ!!!!

JohnnyB ftw

Εφόσον μπορούν να μετατραπούν σε μια πιο σύγχρονη μικρότερη έκδοση των Α/Τ AAW Cassard αλλά με Aster 30 αντί για SM1-MR τότε αξίζει να εξεταστεί η περίπτωση. Επίσης μιας και το ΠΝ έχει ήδη εμπειρία με το Crotale NG δεν βλέπω τον λόγο αφαίρεσης τους και τοποθέτηση Phalanx από μονάδες που είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα. Ότι χρήματα ξοδευτούν να πάνε πρώτα σε καινούργιο ραντάρ, εκτοξευτή και βλήματα Aster 30. Τέλος όλες οι Kortenaer πρέπει να παραμείνουν σε υπηρεσία μιας και ακόμα και οι μη αναβαθμισμένες έχουν πρόσφατα λάβει θερμικούς αισθητήρες MLT-TDR-10 και Gen3 συσκευές νυχτερινής όρασης IRB-75U. Δεν μας παίρνει… Read more »

Manolis

Η αληθεια ειναι οτι οντως το ΠΝ εχει καποια εμπειρία με το Crotale NG και θα αξιζε να μεινει για να προσθεσει εναν πονοκεφαλο στον επιτιθεμενο, αλλα με την προσθηκη και ενος Φαλανγξ στην πλωρη πισω απο το πυροβολο. Οι μη αναβαθμισμένες έχουν πρόσφατα λάβει θερμικούς αισθητήρες MLT-TDR-10? Φωτο παρακαλω.

Manolis

Σε αυτο το υπερυψωμενο ενδιαμεσο επιπεδο λεω, αναμεσα σε γεφυρα και πυροβολο, αυτο που υποτιθεται οτι το εχουν για μελλοντικη τοποθετηση Α/Α εκτοξευτη (σιγα μη βαλουμε Α/Α εκτοξευτη εμεις).

Aias

Εν ανάγκη στο ίδιο επίπεδο βάζει το ναυτικό τα δύο crotale που έχει στην κατοχή του και το πλοίο θα έχει δύο συστήματα και 16 βλήματα.
Όχι άσχημα και από ένα σύστημα που δεν είναι το καλύτερο για τον ρόλο αλλά όπως και να έχει είναι αξιόλογο.
Κουβέντα να γίνεται.

tsimuha

“Εν ανάγκη στο ίδιο επίπεδο βάζει το ναυτικό τα δύο crotale που έχει στην κατοχή του και το πλοίο θα έχει δύο συστήματα και 16 βλήματα”

Γιατι να το κανει αυτο την στιγμη που το πλοιο εχει συνολικα 26 βληματα Ctotale CN2 ( 8 στον εκτοξευτη και αλλα 18 αναχορηγια ).

Sarouman 21 (@Sarouman21)

Στο κατάστρωμα που προοριζόταν για Sylver (και δεν μπήκε τελικά) πιθανότατα χωράει το Phalanx, αλλά θα έχει περιορισμένα τόξα βολής (ακόμη και μπροστά, λόγω της παρουσίας του πυροβόλου). Το Phalanx μπορεί όμως να τοποθετηθεί πίσω, στη θέση του Crotale (το οποίο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα υποστήριξης σε ελληνική υπηρεσία και θα αποσυρθεί από το γαλλικό ναυτικό σε λίγα χρόνια) και εμπρός να μπει RAM, το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιαεροπορική/αντιβληματική άμυνα των πλοίων. Πρέπει όμως απαραιτήτως να εγκατασταθεί σόναρ. Ουσιαστικά, αγοράζοντας μόνο το σόναρ (ή και το RAM), οι εργασίες θα γίνουν στον ναύσταθμο με τη χρήση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων… Read more »

JohnnyB ftw

Δεν έχω φωτό αλλά μόνο την αναφορά του D.Mitch από το Naval Analyses.

“Then there will be 11 systems to equip other ships. Such ships could be the five non-modernized Kavaloudis class FACM, the three non-modernized Kortenaer/Elli class frigates, the three S148 class patrol boats (former FACM) which perhaps will remain in active service for some years, and highly unlikely landing ships of the Jason class, minehunters etc.”
http://www.navalanalyses.com/2018/02/the-new-eyes-of-hellenic-navy-fleet.html?m=1

Manolis

Ναι, λεει οτι ΠΙΘΑΝΩΣ θα μπουν στις 3 μη εκσυγχρονισμενες, οχι οτι μπηκαν ηδη.

Αργυρης Παγγουρελιας

Καλημερα, κολησαμε στο made in france.Γιατι τα μελλοντικα πλοια να ειναι μπελχαρα κ οχι lcs στην πτοτοινομενη μελλοντικη τους μορφη με m 41 kai καποιο εκδοχο του aegis oπως του Δανεζικου ναυτικου-4πλοια και παραχώρηση. AB και tico plus εξυχρονισμος Μεκο με οπλα κ aesa rantar απο το ισραηλ , εξοπλισμος ολων τον πλοιων απο επιπεδο κανονιοφορου με jumper kai lora για τα Μεκο και για τεσσερης kontenear με παροπλισμο των υπολοιπων και ονομα του θεου απόκτηση των 10 geapard που απέσυρε. το γερμανικο ναυτικο(με jumper k exocet lll) θα μπορουσαν τα παλαιοτερα πλοια να εξασφαλιζουν αντιαεροπορικη αμυνα. Κ υποστήριξη κατα… Read more »

sotbak

πεστα χρυσόστομε να αγιάσει το στόμα σου!!!!!!!

ivychris

από τις 10 Gepard,οι 2 (Badger & Mink) έχουν πουληθεί στη Γκανα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Nαι γρήγορα να τρέξουμε να αγοράσουμε τις παροπλισμένες πυραυλακάτους των γερμανών. Μην χαθεί τέτοια ευκαιρία. Τέτοια πλοία ηλικίας μόλις 40 χρονών δεν πρέπει με τίποτα να τα αφήνουμε να τα αποκτήσουν άλλοι. Σε ότι αφορά Τίκο και Α.Β αυτά δεν τα δούμε στο Π.Ν ούτε σε φωτογραφία. Ενώ πλοία με LORA κτλ καλούδια είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Σε ότι αφορά τις γερμανικές πυραυλακάτους είχαν ΜΜ-38 της δεκαετίας του ΄70 και όχι Exocet III. Για όσους δεν ξέρουν το Π.Ν μας ενδιαφέρθηκε να αγοράσει κάποιες που θα απέσυραν οι γερμανοί επειδή ειδικά αυτές έχουν το σύστημα RAM. Σε αυτόν που μου… Read more »

Αργυρης Παγγουρελιας

Συγνώμη. αλλα lora ισούται με 2ΑD και με πολυ σκραπ στον πατο του Αιγαιου κ στα αεροδρόμια της Δ Μικρας Ασιας.

FOX

Χρειάζεται εκτεταμένη αναβάθμιση για να γίνει πολεμικό πλοίο, ασύμφορη κατάσταση καλύτερα τα οποία χρήματα να πάνε στις 200HN

Manolis

Μιλαμε παντα για την περιπτωση καλυψης αδιαθετων ποσων απο τα ελληνικα ομολογα της Γαλλιας, που αλλιως θα πανε στραφι, φυσικα οι ΜΕΚΟ πρεπει να εχουν πρωτεραιοτητα κατα τα αλλα.

Spirit

Αυτό υποτίθεται θα πάνε σε αγορά νέων πλοίων και να δούμε τι τύπο τελικά και το τελικό κόστος. Γιατί μια εξοπλισμένη Belharra σε ελληνική διαμόρφωση το κόστος πάει στο θεό.

Manolis

Μα το αρθρο μιλαει για δωρεαν παραχωρηση 2 LaFayette ως αντισταθμιστικα της αγορας των νεων πλοιων που και αυτη θα χρηματοδοτηθει ολη ή εν μερει απο τις αποδοσεις στα ελληνικα ομολογα της Γαλλιας. Κατι αναλογο με τα 2 δωρεαν εγγλεζικα ναρκοθηρικα που ελαβε δωρεαν το ΠΝ για το συμβολαιο των Ρουσσεν.

Nick Delhanidis

1). Λεφτα για γερμανικες δεν υπαρχουν. Ουτε για Ολλανδικες. Ουτε ενα ευρω. 2). Αντιθετως οι Γαλλοι διατιθενται να πατσισουν τις επιστροφες ομολογων με ναυπηγησεις. 3) . Οι FREMM που συγκρινεις ειναι οι παρουσες γαλλικες, οι οποιες δεν ειναι διαθεσιμες ετσι και αλλιως. Οι ναυπηγημενες ελληνικες (αν αποφασιστουν) δεν θα εχουν καμμια σχεση με τις γαλλικες απο αποψη εξοπλισμου 4). Η Ελλαδα θελει να ναυπηγησει Βelharra επισης που επισης ειναι καθολα καρατουμπανο καραβι 5.), Για εναν εχθρο με ολα τα χαρακτηριστικα της Τουρκιας χρειαζονται απο μια στρατιωτικη δυναμη σαν τη διικη μας 400 και 1000 οπλα τυπου scalp, εκτοξευομενα απο δεκα… Read more »

NikolakiEfentis

Νομίζω συμφωνούμε (;) πως για να αναλάβουν ρόλους φρεγάτας του ΠΝ, οι 2 Lafayette θα έπρεπε να περάσουν από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 3 νεότερων που έχει δρομολογήσει το ΜΝ (κυρίως, τελευταία έκδοση του CMS SETIS, το ίδιο με το Ch. De Gaulle & σονάρ), συν νέους Α/Α πυραύλους, το απαραίτητο ραντάρ γι’ αυτούς, CIWS (από πλοίο ΠΝ) και τορπιλοβλητικούς σωλήνες (από πλοίο ΠΝ). Εννοείται ότι «πάνε πακέτο» με Γαλλικά σκάφη νέας ναυπήγησης και μόνο, αλλιώς οι Γάλλοι δεν τα δίνουν. Ο λόγος για απευθείας ανάθεση στους Γάλλους για τις Belharra υποτίθεται ότι είναι η έλλειψη χρηματοδότησης πέραν των της… Read more »

Tpap

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις Lafayette, είναι η έλλειψη sonar, ανθυποβρυχιακών τορπιλών και ενός vls sylver 16(;) θέσεων για βλήματα ενεργού καθοδήγησης (aster, mica, camm/camm-er κτλ), τα οποία θα απαιτήσουν κατά την άποψη μου, εκτός από κόστος, κυρίως χρόνους εγκατάστασης και δοκιμών προκειμένου να λειτουργούν όλα όπως πρέπει. Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι χρειαζόμαστε πλοία τα οποία χρειάζονται, κατά το δυνατόν τις λιγότερες δυνατές προσθήκες (τουλάχιστον σε πρώτη φάση), προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΠΝ. Αν είχαν βάλει οι Γάλλοι εξαρχής σοναρ και vls, τότε η τοποθέτηση των οτομελάρα, φαλανξ κτλ, όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο άρθρο,… Read more »

data

Η ναυπηγηση 2ρουσσεν αλλα μιας πιο συγχρονης εκδοσης θα ηταν οντως πιο συμφερουσα το προβλημα ειναι οτι τα ελληνικα ναυπηγεια δεν φημιζοντε για την ταχυτητα τους. Αφου οι γαλλοι δεν μας δινουν fremm μηοως πρεπει να αναζητησουμε κανα δυο gowind 2500 αν υπαρχει βεβαια κανεις που να τις νοικιαζει

teo

Αν είναι συμφέρον τα συγκεκριμμένα πλοία να ενταχθούν στο ΠΝ, δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί εκτος αν γίνουν γνωστές οι παράμετροι κόστους.
Παρολα αυτά αντί για [email protected] , FREMM ή Gowind μήπως να εξετασθεί η ναυπήγηση σκαφών κλάσης Formidable, εφόσον αυτό είναι εφικτό; Δείχνει να είναι πολύ κοντά σε αυτά που θέλει το ΠΝ

Spirit

Formidable τέλος, η Gowind καλύπτει αυτή την απαίτηση και στο μέλλον η Belharra με ένα περιδτρεφόμενο κύριο ραντάρ.

NikolakiEfentis

Κοντά στις απαιτήσεις (εννοώ για νέες ναυπηγήσεις) είναι οι Belharra όχι οι Formrmidable που δεν τις προωθούν εμπορικά πλέον οι Γάλλοι έτσι κι αλλιώς για ευνόητους λόγους.

GK_

Για ποιο λογο το ΠΝ θα πρεπει να αποχτησει 2 πλοια, 20-χρονα, (https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate) με τελειως «ξενα» οπλα και συστημα, που θα επιβαρυνουν σημαντικα τα logistics του ΠΝ, στην ουσια χωρις «μελλον», εκτος κι εαν αναβαθμηστουν και αυτα σε ενα νεο προτυπο με σημαντικη χρηματοοικονομικη δεσμευση; Δεν ειναι καλυτερα τα χρηματα να πανε σε ενα νεο εκσυγχρονισμο καποιων εκ των 9 νυν «ελλη» που να τους δωσει αλλα 20 χρονια; αναγκαστικά θα φυγουν οι «ακριβοι» στην συντηρηση RR Tyne/Olympus και στην θεση τους θα μπουν οι GM LM500/2500, που μπορουν να πληρωθουν ή με τα γνωστα FMS ή και με το… Read more »

Manolis

Δεν υπαρχει περιπτωση να επανεπενδυθουν χρηματα σε πλοια 40+ χρονων, περα απο τα πολυ βασικα για να ειναι λειτουργικα. Οι αεριοστροβιλοι μαλλον ειναι το μικροετερο απο τα προβληματα των S. Υποψιν οτι οι 3 “μη εκσυγχρονισμενες S” , στην πραγματικοτητα ειχαν δεχθει καποιες αναβαθμισεις στο ΚΠΜ κλπ συστηματα οταν ηταν akomh στο Ολλανδικο ναυτικο και ηταν σε καλυτερη κατασταση οταν αναβαθμιστηκαν οι αλλες 6 του ΠΝ. Παντως πλακα πλακα, τα συστηματα των La Fayette δεν ειναι εντελως ξενα στο ΠΝ. Τα ρανταρ ειναι εξελιξεις των παλαιων των ΤΠΚ, τα Crotale τα εχει στην ξηρα, πυραυλους Εξοσετ-2/3 εχουμε, συστηματα μαχης γαλλικα… Read more »

GK_

Για να πουμε και του στραβου το δικηο, κανονικα, σημερα, θα επρεπε να ασχολουμαστε απολειστικα με τις ΑΛΣ σε καποια εξελιγμενη εκδοση τους και με τιποτα αλλο! Απο εκει και περα, οτιδηποτε αλλο ειδε το φως της δημοσιοτητας, εχοντας υποψη και το παρελθον, δεν ειναι τιποτα αλλο παρα καποιος «μετεωριτης» που «ηρθε και εφυγε» χωρις καποιο θετικο αποτελεσμα. Βεβαια, επειδη για πολλους τον ιανουαριο του 2019 θα πεσει παρα πολυ «σφιξιμο» μεσα στην ΕΕ, τα οσα συμβαινουν σημερα, δεν ειναι τιποτα παρα μια προσπαθεια «αγορας» καποιων «ποντων» για να μην ερθει το σφιξυμο μεχρι το λαιμο και παρα περα.Τωρα, εαν… Read more »

Manolis

Για να πουμε και του στραβου το δικιο, κανονικα, σημερα, ΔΕΝ θα επρεπε να ασχολουμαστε με καμμια φρεγατα διοτι δεν εχουμε να τις πληρωσουμε. Το οτι ασχολουμαστε με γαλλικες νεες και μτχ φρεγατες, συμβαινει μονο και μονο για λογους χρηματοδοτησης.

sotbak

την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι…..

GK_

Φιλτατε, θα μου επιτρεψεις να μην συνφωνησω. Το ΥΠΕΘΑ εκταμιευει 500 εκ. € κατα μεσο ορο σε ετησια βαση. Το να αγορασεις μια ανθυπ/κη φρεγατα των 2,5-3 χλδ τονων, με 100-120μ. μηκος, προς 220-300 εκ € ειναι μεσα στις δυνατοτητες του. Η αποσυρση των μη εκσυγχρονισμενων “S” και η αντικατασταση τους με αυτα τα πλοια ειναι εφικτη, εαν υπαρξει ο καταληλος προγραμματισμος και η αναλογη χρημαοτοδοτηση σε βαθος 4-5, αντε 6 το πολυ, ετων περιπου. Συνδιαζεται ανετα και με τον εκσυγχρονισμο μεσης ζωης των ΜΕΚΟ. Βεβαια δεν προκειται για πλοια των 5 χλδ τονων -σαν τις FREMM- που κοστιζουν το… Read more »

Manolis

Δεν ισχυουν. Τα 500 εκ. € κατα μεσο ορο σε ετησια βαση αφορα μισθοδοσια προσωπικου και ανελαστικα εξοδα. Η συμφωνια των υπεραπαραιτητων F-16 κοντεψε να ακυρωθει για 150 εκατ. ευρω…

GK_

Manolis Manolis Μάιος 14, 2018 at 1:51 μμ

Εισαι σιγουρος;
γιατι η εντυπωση απο την δημοσια πληροφορηση που ειναι γνωστη (δηλωσεις) ειναι οτι προκειται για τα εξοπλιστικα!

JS

Αν τις εντάσσαμε μαζί με το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των ΜΕΚΟ, δηλαδη προσθηκη MICA vl ή Aster 15-30- ρανταρ Herakles (και στις ΜΕΚΟ) και πετυχαιναμε καλυτερες τιμές, ισως και και να μας συνέφερε, αφού θα είχαμε και μια κάποια ομοιοτυπία με τις μελλοτικές BELHARA

CKfurious

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ
https://www.youtube.com/watch?v=iSpm6HQjy9Y

Τα πλοία αυτά είναι απίστευτα υποεξοπλισμενα κατάλληλα για δεξιώσεις και κρουαζιέρες.

Για να γίνουν αξιόμαχες θέλουν ριζικό εκσυχρονισμό και λεφτά δεν περισσεύουν. Πρέπει να εξυχρονιστουν οι ΜΕΚΟ και να αγοραστούν καινούργιες τορπίλες

Κάνετε και μια αναφορά στη οροφή του στολων

Οι αριθμοί πρέπει να πέσουν σε επίπεδα που μπορούμε να διατηρήσουμε αξιόμαχα και όχι για να δικαιολογούμε κάποιες θέσεις και γαλόνια

Spirit

Αυτο με τα ομόλογα αν ισχύει τελικά θα γινει αγορά νέων πλοίων….ασε που το έχουμε παρατραβήξει μάλλον και καταντά ανέκδοτο.

agnostosependytis

Είμαστε για γέλια, πιάνουμε πάτο και το αποδεχόμαστε κιόλας. Ξεκινήσαμε κάποτε με επιθυμίες για Tico και που φτάσαμε? Tico—–>Arleigh Burke——> Bellara——->Freda——->Fremm———>Lafayette—->F/B Δημητρούλα (με μερικά Oto Melara και μια συστοιχία S-300 πάνω του, γίνεται τούμπανο με βάση μερικές απόψεις). Επειδή κάτι καλό θα το πάρουμε αργά (Bellara) και τώρα μόνο μπούρδες υπάρχουν διαθέσιμες, άμεσα τορπίλες, και ραντάρ και πυραύλους στην ξηρά και να σκορπίσουν στα νησιά, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα. Καιαν θέλουν μεγάλο πλοίο τώρα έστω και άοπλο για τζαρτζαρίσματα όταν θα έρθει το τρυπάνι των Τούρκων να “επακουμβήσει την υφαλοκρυπίδα της χώρας, ας νοικιάσουν ένα σούπερ τάνκερ και… Read more »

sotbak

χαχαχαχχαχ!!!!!!!!!!!!!!!και συ μπράβο καλό σχόλιο μου άρεσε η σχηματική αναπαράσταση της κατρακύλας μας!!!!!
Τico—–>Arleigh Burke——> Bellara——->Freda——->Fremm———>Lafayette—->F/B Δημητρούλα.

Και μπράβο τα έβαλες με τη σωστή σειρά από άποψη δυνατοτήτων πολλαπλών ρόλων (οι ΤΙΚΟ είναι άπαιχτες. Αν μας δώσουν οι Αμερικάνοι δύο – όχι από τις παλιές όμως – το ΠΝ παπάδες θα έκανε!!!!!! θα είμαστε το ισχυρότερο ΠΝ στην Αν Μεσόγειο!!!!

Neoklis

Αυτή η λύση νομίζω είναι αυτή που θα ήθελε πιο πολύ το ΠΝ..https://en.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Provinci%C3%ABn-class_frigate…..Κι ενδεχομένως και αυτή https://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen-class_frigate… Νομίζω ότι η τεχνολογία των ανωτέρω πλοίων είναι περισσότερο γνωστή στο ΠΝ παρά αυτή των Γάλλων, με εξαίρεση τους Εξοσετ και τους SCALP…Προσωπικά εντυπωσιάστηκα πολύ όταν πριν 2 χρόνια αν θυμάμαι καλά , κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη η φρεγάτα De Ruyter F804 στα πλαίσια μάλλον του ΝΑΤΟ και ψάχνοντας τη βιβλιογραφία ,έκανα εναν παραλληλισμό με το 1980-81 όταν παραγγείλαμε άρον άρον τις Kortenaer , συγκεκριμένα την 6η και 7η , από το ναυπηγείο κατευθείαν.Και μάλιστα στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου , οι Ολλανδοί έδειξαν… Read more »

Spirit

Αν και δεν διαφωνούμε στο συμπέρασμα οτι το ΠΝ θέλει νέες κύριες μονάδες επιφανείας, εντούτοις τα έχετε μπερδέψει ελαφρώς:
α) Crotale υπηρετεί ήδη στο ΠΝ, στην έκδοση NG στο ναύσταθμο.
β) Τα “γαλλικά ηλεκτρονικά” κυρίως της Thales, είναι σε πολλά σημαία κοινά με την Thales holland.
γ) Οι Belharra ειναι ανώτερης τεχνολογίας πλοία από την κλάση Nansen

Antonis_Loukas

Καταρχάς, οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η όποια κουβέντα για Lafayette, έχει νόημα μόνο εφόσον μιλάμε για παραχώρηση άνευ ή έστω έναντι συμβολικού τιμήματος. Εγώ θα πρόσθετα και τη δέσμευση μελλοντικής παραχώρησης και των υπόλοιπων σκαφών της κλάσης(δηλ ένταξη τουλάχιστον 4 στο ΠΝ, με 1 για ανταλλακτικά). Για να υπάρξουν όμως ενδείξεις/συμπεράσματα, κατά πόσο αυτά τα πλοία μπορούν ή όχι να προσφέρουν στο ΠΝ(ως αντικαταστάτες μη εκσυγχρονισμένων S και όχι ως πλοία AAW, για να σοβαρευτούμε λιγάκι με τις απαιτήσεις μας περί αναχορηγιών σε πυραύλους, ικανότητες ραντάρ κλπ…), θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, με κυριότερα κατά τη γνώμη μου τα… Read more »

Spirit

Όλο αυτό που περιγράψατε ως εκσυγχρονισμό, συν επιπλέον ένα σύγχρονο VDS sonar, κοστίζει πανάκριβα ενώ από την άλλη συζητάμε για εκσυγχρονισμό 100εκ. για τις ΜΕΚΟ 200 του ΠΝ!!!

Antonis_Loukas

Καταρχάς, απόκτηση μτχ σκαφών για αντικατάσταση των απλών S, δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστική με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Δεύτερον, υποτίθεται πως τυχόν κόστη, μπορούν να ενταχθούν στα περιβόητα κέρδη από τα ομόλογα. Υπάρχουν μτχ σκάφη, με υπέρτερες δυνατότητες από τις S και ταυτόχρονα νεότερα, που να προσφέρονται φθηνότερα από ενδεχόμενες εκσυγχρονισμένες Lf; Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε… Εγώ πάντως, δεν βλέπω το ΠΝ να κινητοποιείται προς πιθανή αγορά μτχ σκαφών μη συνδεδεμένων με την αγορά FTI…

Spirit

Τι να πρωτοκάνουμε με αυτό τα ομόλογα, το έχουμε ξεντώσει ελεεινά,,, αν τελικά προχωρήσει το θέμα θα καταναλωθεί μόνο στην αγορά νέων πλοίων και αν επαρκεί και αυτό.

Antonis_Loukas

Μόνο αγορά νέων πλοίων, δεν θα λύσει το πρόβλημα ούτε χρονικά, ούτε ποσοτικά… Τι προτείνεις; Να κρατήσουμε τις S μέχρι το 2035; Μιλάω και για τις 2 εκδοχές τους… Ο εκσυγχρονισμός των μεκο, δεν αυξάνει των αριθμό σκαφών του ΠΝ…

Spirit

Για να προτείνω πρέπει να έχω γνώση της κάθε λύσης, αν μιλάμε για μόνο δύο Belhara κόστους κοντά στα 2 δισ. βουρ για Gowind 3000.

agnostosependytis

Αυτό το θέμα με τα ομόλογα έχει παραγίνει και τίθεται από όλους, μα όλους στην λάθος του διάσταση. Αφού μας επιστρέφουν τα προσυνενοημένα κέρδη από τα ομόλογά μας, και καλά αντί να μας τα δώσουν σε μετρητά, να μας τα δώσουν σε πλοία κτλ οπότε και καλά είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σαβούρα. ΟΧΙ κύριοι!!! είναι υποχρεωμένοι βάση συμφωνίας να μας τα δώσουν, και όχι κύριοι, να μας τα δώσουν σε μετρητά θέλουμε!!! Εμείς τους κάνουμε χάρη που λέμε, ΟΚ μην μας δώσετε κασαδούρα που θα μας δώσουν οι άλλοι, δώστε μας οπλισμό σας. Καταννοεί κάποιος ότι δεν μας κάνουν χάρη,… Read more »

Antonis_Loukas

Βρε Spirit, πιστεύεις ότι εγκρίνω αγορά Bellhara για 1!!! δις το σκάφος; Προφανώς και όχι! Τα συμπεράσματα του DP, μη τα παίρνεις και τοις μετρητοίς… Πήρανε κόστος προγράμματος(δηλ μαζί και κρυφές επιδοτήσεις, ανάπτυξη συστημάτων κλπ κλπ) και με μια απλή διαίρεση, έβγαλαν κόστος ανά μονάδα(χωρίς πχ να υπολογίσουν πόσο θα έπεφτε το κόστος ανάπτυξης, με περισσότερα πλοία από εξαγωγές)… Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά… Για τις Gowind των 3100 t, δεν είμαι αρνητικός… Πόσο όμως να γλυτώσει κάποιος από μία τέτοια, αντί μιας bellhara σε πιο γενικής χρήσης διαμόρφωσης; Καλύτερα για εμένα, αν δεν μας βγαίνουν τα χρήματα, 2 Bellhara… Read more »

tsimuha

Mα το crotale που εχουν NG ειναι, (CN2).

Antonis_Loukas

Νόμιζα πως R-440 το βλήμα των Lf και VT-1 των NG/MK3. Κάνω λάθος;;; Αν όχι, τότε αυτό που μένει να μάθουμε, είναι αν το crotale των Lf, μπορεί να ρίξει VT-1 και αν αναβαθμίζεται το ραντάρ του/ηλεκτρονικά του. By the way, ο VT-1 μάλλον από άποψη ελιγμών είναι καλύτερος των sparrow. Από ότι βρήκα πάντως, υπάρχει αναφορά ότι οι Lf έχουν εξοπλιστεί με vt-1 https://www.forecastinternational.com/archive/disp_pdf.cfm?DACH_RECNO=902 Μπορεί να επιβεβαιώσει κάποιος;

tsimuha

R440 ειχαν τα crotale του γαλλικου ναυτικου μεχρι και τις LF.
Oι LF εχουν την ναυτικη εκδοση του VT-1, την CN2(crotale naval 2).
Eδω μια φωτο του crotale με τους R440,προσεξε την διαμετρο και τα καπακια των σωληνων οπου εχουν μεσα τους R440.
comment image

και εδω οι σωληνες των CN2 (που ειναι ιδιες με αυτες του VT-1, χωρις τα καπακια που εχουν στο ρυγχος οι R440).
comment image

Antonis_Loukas

Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση! Γιατί το MN τους αλλάζει με Sadral; Είναι τόσο τραγική η υποστήριξη τους, για να πάει σε χειρότερο σύστημα; Εμάς πάντως δεν βλέπω λόγο αλλαγής του από άλλο σύστημα, ειδικά όταν μετράμε και το διφραγκο και όταν ακόμη επιχειρούμε με sparrow…

tsimuha

” Είναι τόσο τραγική η υποστήριξη τους, για να πάει σε χειρότερο σύστημα;”

Σε περιπτωση πολεμου οι Λαφαγιετ θα ειναι υπο την προστασια των Aster που θα εχουν αλλα πλοια.
Ισως θελει να μεινει μονο με τους Αster 15/30 και τους Sadral.
Aπο την αλλη υπαρχει και ο Mica VL, που ειναι στην ιδια κατηγορια με τα Crotale.Mπορει στο μελλον να τους δουμε και αυτους επανω σε γαλλικο πλοιο.

Nikolaos

Καθόμαστε σοβαροί άνθρωποι και συζητάμε το ενδεχόμενο να δεσμευθούν σπάνιοι πόροι και πληρώματα για πλοία επιτήρησης θαλασσίων εκτάσεων αποικιακής δύναμης (κορβέτες επιτήρησης ανοικτής θαλάσσης για την Καραϊβική και την Πολυνησία, διάδοχοι των Aviso – κλάση D’Estienne d’ Orves -, ούτε καν πλοία συνοδείας νηοπομπών), τα οποία όχι μόνο δεν έχουν στοιχειώδεις α/α και α/υ ικανότητες, αλλά με τις ντηζελομηχανές είναι μαγνήτης για τα υ/β του εχθρού. Πλοία επίδειξης σημαίας, η ναυπήγηση των οποίων επιδότησε ουσιαστικά τις εξαγωγές του τύπου, συνήθως σε βαρύτερα οπλισμένη μορφή. Οι προτεινόμενες αναβαθμίσεις οδηγούν σε ένα άλλο σκάφος, με αστρονομικό κόστος και πάλι ευτελείς δυνατότητες. Τα… Read more »

dkataims

Διαβαζοντας ολα τα σχολια.. Την τελικη αποφαση θα τη παρει το ΠΝ (ελπιζω) που εχω ξαναπει οτι εμπιστευομαι.. Πρεπει ολοι να συμφωνησουμε οτι η αποφαση εχει παρα παρα πολλες παραμετρους, και αλλες τοσες που δε γνωριζουμε. Στη ζυγαρια θα μπουν αφενος λεφτα, χρονοι παραδοσης, εξοπλισμος, οπλισμος, επιχειρησιακες απαιτησεις, κοστη λειτουργιας, πολιτικες αποφασεις, πολιτικος χρονος, οπωσδηποτε ιδιωτικα συμφεροντα και σχεδιασμος 20ετιας τουλαχιστον. Στην αλλη μερια της ζυγαριας θα μπουν οι εξελιξεις στη περιοχη που ειναι ραγδαιες. Οποτε ας μην ειμαστε τοσο “ευκολοι” σε προτασεις-πυροτεχνηματα. Αν κραταγα κατι εγω απο τις τελευταιες εξελιξεις για να διαμορφωσω αποψη και εικονα θα ηταν τα… Read more »

Tango.Alpha

Για να αποτρέψουμε τις γεωτρήσεις του καλοκαιριού και οι βασικές S φτάνουν και περισσεύουν. Το ζήτημα είναι αν έχουμε τη διάθεση ή μάλλον θα κάνουμε πάλι τα γνωστά πτηνά που εκτρέφονται στα Μέγαρα (όπως έγινε με το “Γαύδος” και τον “Αρματωλό”. Για να έχουμε όμως τη διάθεση πρέπει να κάνουμε πολλά πολλά περισσότερα από το χώνουμε χρήματα για εκσυγχρονισμούς και αγορές.

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!! πολύ καλό!!!

Ικαρος

Καλο θα ηταν αν θελουμε μεταχειρισμενες φρεγατες να αρχισουμε να ψαχνομαστε σαν ΠΝ για το ποτε θα γινουν διαθεσιμες οι Anzac της Αυστραλιας αντι να κοιταμε ΑΝ κοιταμε τις La Fayette. Μιλαμε για αναβαθμισμενες κατα καποιο τροπο Μεκο οι οποιες με την αποκτηση τους θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν αμμεσα αντικαθιστοντας τις μη εκσυχρονισμενες S σε πρωτη φαση.Το θεμα ειναι ποτε θα ειναι διαθεσιμες.Αν δεν κανω λαθος η αποφαση για το νεο πλοιο της Αυστραλιας θα παρθει μεσα στον Ιουνιο.

Spirit

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, από που προέκυψε ότι αποσύρονται οι Anzac;;; Το μόνο που θα αποσυρθεί την επόμενη δεκαετία είναι τα υποβρύχια Collins

GATA

Για adelaide class ξερουμε κατι ?

Zapata

Να μας δώσουν αυτά τα σκάφη οι Γάλλοι αλλά μόνο αν μας δώσουν και τις FREMM! Ti σόι πολιτικούς έχουμε που δεν μπορούν ούτε το ποσό σημαντικό ειναι να έχουμε αυτά τα πλοία δεν μπορούν να μεταδώσουν στους εκεί έξω ´συμμαχούς´

CKfurious

Όχι Άλλο (γαλλικό) κάρβουνο
Δεν αντέχουμε άλλο
https://www.youtube.com/watch?v=iSpm6HQjy9Y

Παῦλος Πιτσελᾶς

Αν θελουν τοσο πολυ και οι Γαλλοι να κανουν την συμφωνια, αλλα και να μην δωσουν τις Fremm που εχουν, ας μας δωσουν 2 Ιταλικες FREM, και το οικονομικο ας τα βρουν με τους Ιταλους, αφου εξοπλιζουν οι Γαλλοι τα Ιταλικα πλοια, ετσι ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι, και οι επιστροφες χρηματων απο ομολογα θα πιασουν τοπο, αν και προσωπικα θα επελεγα την αναβαθμιση ολων των mirage και τον εξοπλισμο τους με πυραυλους+σκαλπ κλπ Ακομη και αν αυτα δεν ειναι εφικτα, η προταση που εκανε καποιος σχολιαστης για επιγεια τοποθετηση επιγειων συστηματων ρανταρ (σαν αυτα που θα εχουν οι [email protected]) μαζι… Read more »

agnostosependytis

Περίπου οι περιοχές που είχα στο μυαλό μου όταν μίλησα για το ground fire. Η σκέψη είναι απλή. Για αντιαεροπορική ομπρέλα θέλεις ραντάρ και πυραύλους (στεριά ή πλοία). Το πλοίο δίνει ένα πλεονέκτημα, μπορείς να μετακινήσεις ραντάρ και πύραυλο στο θέρετρο επιχειρήσεων κάτι που δεν σου δίνει σταθερη βάση στην ξηρά. Όμως: 1) Δεν είμαστε μια αχανής χώρα και τα ραντάρ και οι πύραυλοι πλέον έχουν μεγάλες εμβέλειες 2) Ήδη υπάρχουν αρκετά ραντάρ και πύραυλοι και καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος όλης της επικράτειας. 3) Με 2-3 Ground fire περίπου στις περιοχές που ανέφερες (και το 4 κάτω) κλείνεις σχεδόν… Read more »

Scalp_eg

Συμφωνω σε ολα, πολυ σωστες σκεψεις και μπορουν να γινουν συμπληρωματικα
αν επιτρεπει το κοστος, οι (οποιες) γαλλικες φρεγατες ομως μας δινονται για να προστατεψουμε και τα κοιτασματα και αυτους που θα τα εκμεταλευτουν.
Αν ηταν μονο το αιγαιο η κατανομη των νησιων μας ειναι σαν σταθερα πλοια και για ρανταρ και για πυραυλους, δεν θα χρειαζομασταν τοσες φρεγατες, αλλα δεν ειναι μονο το αιγαιο
Ειναι η αοζ απο καστελοριζο μεχρι την αοζ της αιγυπτου και ειναι και η κυπριακη αοζ,
και το κυριοτερο και τα κοιτασματα να μην υπηρχαν, πρεπει να προστατεψουμε και την κυπρο

Agnostosependytis

Για την Κύπρο θα χρειαζόταν μόνιμο πλοίο εκεί ή ραντάρ/πυραύλους στην στεριά. Αν το πλοίο είναι μόνιμο γιατί να μην το πάρουν αυτοί?

Νομίζω ότι όλο το θέμα είναι το Καστελόριζο, που είναι η πιο δύσκολη εξίσωση και θέλει φρεγάτα ή κάτι μεγαλύτερο (σε πλοίο ή επί του νησιού)

sotbak

σωστό!! Οι Κύπριοι πρέπει & οφείλουν να κάνουν περισσότερα…..

CKfurious

Σωστές σκέψεις
το πρόβλημα είναι πως πολλοι απο τη στρατιωτική ηγεσία εξακολουθούν να προσπαθούν να προφυλάσσουν οροφές, σχηματισμούς, μονάδες στρατόπεδα και πάει λέγοντας για να διαφυλάσσουν θεσούλες και βαθμούς.
Εάν δεν υπάξει ριζική αναδιοργάνωση με πeρικοπές των paραπάνω δεν θα τη βγάλουμε καθαρή
4 dis προϋπολογισμό Άμυνας τα 3 πάνε για μισθουλακους και συντάξεις.
Κρατάμε 40 χρονά πλοία μη εκσυχρονισμένα για να λέμε πως έχουμε 13 μεγάλες μονάδες επιφανειας. Πόσες πλέουν και από αυτές που πλέουν πόσες επιχειρούν με 100% των συστημάτων τους επιχειρησιακά?

George

Ωχ θεέ μου! Να λέγαμε καλύτερα στους Αμερικάνους μπλα μπλα δημοκρατία, μπλα μπλα Παρθενώνας μπλα μπλα γέφυρα με Ισραήλ κτλ να κλαφτούμε και λίγο να πάρουμε δύο TICO να αράξουν οι μη upgraded S ενώ με τα ανταλλακτικά τους να κρατήσουμε όσο πάει τις άλλες? Οι Gowind πάντως στη διαμόρφωση των ΗΑΕ για αντικατάσταση των upgaded S είναι μια χαρά αν πρέπει να πάρουμε Γαλλικά καράβια Έχουν TACTICOS, ESSM+RAM, MM40, SMART-S, CAPTAS-2 ενώ στη version της Μαλαισίας η Gowind φτάνει στους 3100 tn εκτόπισμα! Ενα ναυτικό με 2 Tico, 4 upgraded MEKO και 4 τέτοιες Gowind ως μεγάλα πλοία επιφανείας… Read more »

Babis_UK

Με πλανο και οργανωμενες κινησεις σε 1-2 χρονια θα μπορουσαν τα φεροντες Αιγιδες (AEGIS) Ticonderoga-class καταδρομικα να φερουν την Ελληνικη σημαια. https://medium.com/war-is-boring/the-navys-new-cruiser-is-the-navys-old-cruiser-f709d6d59817 http://www.thedrive.com/the-war-zone/15060/us-navy-plans-to-cut-cruisers-by-half-amid-reports-one-became-like-a-floating-prison Απ το 2019-2020 ξεκιναει το decomisioning. Αν καπαρωσουμε απο τωρα 4 καλα κομματια θα ενισχύσουμε αποτελεσματικα και οικονομικα την ναυτικη μας δυναμη. Η συμφωνια για δωρεαν παραχωριση των αποσυρομενων και απ το 2026 που τελειωνουν οι αναβαθμισεις των Αμερικανικων με $250Μ εκαστη να φρεσκαρουν και τις δικες μας φαινεται win-win και θα αρεσε στον Donald Οσο για εμας με τους 122 πυραυλους που μπορει να φερει εκαστη υπερτερει σε δυναμη πυρος απο ολες μαζι τις Bellara, Fremm… Read more »

sotbak

για τις ΤΙΚΟ έχεις απόλυτο δίκιο

Spirit

Για να τελειώνουμε για ΟPV στην Κύπρο μια χαρά ειναι…

sotbak

γι αυτό δεν θα τις πάρουμε, αν τις πάρουμε;;;

Antonis_Loukas

Ivychris, αυτό με τους mica που μπαίνουν 4 ανά κελί, έχεις link; Νόμιζα ότι ίσχυε μόνο για vt1. Τα χαρακτηριστικά των NG έχουν παγιωθεί ; Δεν έχω βρει πληροφορίες σχετικά.

Agnostosependytis

Σήμερα το defence point, που θα έλεγά ότι θεωρώ σχετικά σοβαρό και όχι λαικίστικο με στεναχώρεσε με άρθρο του για τις Bellara, καθώς φτάνει να λέει ότι δύο Ελληνικές Bellara θα κοστίσουν 1,5 δις επί της βάσης ότι οι 5 Γαλλικές θα κοστίσουν 3,8 δις. Ακόμη και εγώ που μπροστά τους είναι ανίδεος σε αμυντικά θέματα, έψαξα και είδα στο Internet ότι το Γαλλικό κόστος έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια, μεγάλο μέρος του οποίου είναι η έμμεση επιχορήγηση των ναυπηγείων τους με το να συμπεριλάβουν στην τιμή το τεράστιο κόστος ανάπτυξης αυτών. ΟΙ τιμές για τους κανονικούς πελάτες (και όχι… Read more »

Manolis

Εαν τα 5 γαλλικα πλοια κοστισουν συνολικα 3,8 δις και εμεις αγορασουμε 2 (μονο) μοναδες με 1.5 δις, δηλαδη στην ΙΔΙΑ τιμη με τους Γαλλους, που βλεπεις το προβλημα? Ουτως ή αλλως η κυβερνηση μιλαει για χτισιμο των πλοιων στην Ελλαδα, αλλα αυτο δε σημαινει τιποτε αφ’ενος γιατι η κυβερνηση δυσκολα θα παραμεινει κυβερνηση μετα το 2019 και αφ’εταιρου γιατι το 70-80% του κοστους θα ειναι τα ηλεκτρονικα και τα οπλα τους, τα οποια με τιποτα δε φτιαχνονται εδω – πακετο θα ερθουν απ’εξω. Αν και με τις συγχρονες μεθοδους προκατασκευης που ακολουθουν τα γαλλικα ναυπηγεια , ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ακομα και… Read more »

agnostosependytis

Καμία χάρη δεν μας κάνουν, αν τα αγοράσουμε στο ίδιο ονομαστικό κόστος με αυτούς. Όπως ανέλυσα σε παλαιότερο σχόλιό μου, το Γαλλικό κράτος επειδή ΔΕΝ μπορεί λόγω Ευρωπαϊκής νομοθεσίας να επιδοτήσει τα Γαλλικά ναυπηγεία, έκανε το εξής έξυπνο πράγμα. Είπε, υπάρχει μια φρεγάτα που για να έχει εξαγωγικές επιτυχίες, πρέπει να πουληθεί γύρω στα 450 μύρια το κομμάτι και τόσο βγαίνει περίπου το κόστος τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα τεράστιο κόστος ανάπτυξης όλων των συστημάτων του, τον σχεδιασμό, τις δοκιμές κτλ. Οπότε, όπως ανακοίνωσε και δημοσίως το Γαλλικό δημόσιο, το τίμημα των 3,8 δις καλύπτει και άλλα πράγματα εκτός του κόστους… Read more »

ivychris

το Sylver A43 VLS έχει διαστάσεις κελιού 60x56cm & ο MICA έχει διάμετρο 160mm…Η DCN (DCNS). H διάμετρος του Crotale είναι 165mm & μήκος 2.3μ και μπαίνει quadpack σε SYLVER A-35. Η Διάμετρος του MICA είναι 160mm… & μήκος 3.1μ …??? Αντίστοιχα ο CAMM έχει διάμετρο 166mm & σε SYLVER quadpack σε κάνιστρο (ExLS) 27.5cm Χ 27.5cm Το μήκος είναι αδιάφορο γιατί τα SYLVER A-43 & A-35 είναι 4,3μ & 3,5μ αντίστοιχα Η τιμή στο 8 module SYLVER A-43 είναι πρπ €6Εκ, λιγότερο από το μισό ενός αντίστοιχου 8 module MK-41. Η διαφορά είναι ότι στις LaFayette είναι εγκατεστημένο το… Read more »

Antonis_Loukas

Σαν διαστάσεις, προφανώς και χωράει. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, το οτιδήποτε για quadpacked mica σε sylver. Επίσης, ο A-35, έρχεται σε τετράδες(άρα, μπορείς να έχεις 4,8,12,16,20,24…), ενώ οι Α-43 και μεγαλύτεροι, σε οκτάδες(άρα θεωρητικά, μπορείς να εκμεταλλευτείς καλύτερα δεδομένη επιφάνεια καταστρώματος, όπου πχ περισσεύει χώρος για παραπάνω από 16 A-43 αλλά δεν επαρκεί για 24 ή 32). Σχετικά με quadpacked υλοποιήσεις σε sylver, είχα διαβάσει για πρόγραμμα που αφορά τους Aster-15(με μικρότερο booster), πέραν των υλοποιήσεων για VT-1/CAMM. Σχετικά με mica ng, έχεις κάτι πιο χειροπιαστό/επίσημο; Προσωπικά, μια Lf με 16(έστω, αν και θεωρητικά… Read more »

Spirit

Πουθενά δεν έχει εμφανιστεί σε quad-pack ο ΜICA αν και έχει μικρή σημασία μιας και υπάρχει ο CAMM.

Antonis_Loukas

Βασικά ,η σημασία είναι τεράστια καθώς είναι φθηνότερος από aster(ίσως και camm), φέρει κεφαλή και ir αντί μόνο ραντάρ των άλλων 2, τον έχουμε ήδη (Π. Α) και είναι σαφώς ευκολότερο να μπει σε γαλλικό πλοίο (cms, radar) από εέναν camm. Το κρασάκι στη τούρτα βέβαια, είναι οι επιδόσεις του NG…

FOX

Καθόλου ευκολότερο δεν είναι να τοποθετηθεί ο Mica από που προκύπτει αυτό που λέτε; πόσο μάλλον να μπει στην διαδικασία σύγκρισης όταν ο CAMM εξαρχής τοποθετείται σε quad pack

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Λογικά οι Gowind της Αιγύπτου πρέπει να έχει έχει quad-pack (MICA.-Sylver-35). Δεν ξέρω όμως αν ο MICA ER NG έχει τις ίδιες διαστάσεις σε μήκος οπότε θα πρέπει να αναπτυχθεί άλλη έκδοση του Sylver – Υποθέτω όμως πως η διάμετρος θα μείνει ή ίδια που είναι και το σημαντικότερο. Αν όντως υλοποιηθεί η αναβάθμιση του MICA σε έκδοση που θα έχει κινηματικές επιδόσεις τουλάχιστον ίδιες με του CAMM (τεχνικά είναι απολύτως εφικτό για τους Γάλλους) τότε πραγματικά θα μας “λύσει τα χέρια” σε περίπτωση που το ΠΝ στραφεί σε Γαλλικές φρεγάτες καθώς αναιρεί τον περιορισμό του αριθμού των βλημάτων… Read more »

dimitrov

Α ρε μπαγάσηδες … πως σας αρέσουν τα ναυτικά θέματα! Χαμός γίνεται με τα σχόλια! Μέγα το της θαλάσσης κράτος! Να προσθέσω κι εγώ κάτι …. δε θα πάρουμε τπτ. Φράγκα γιόκ! Φρεγάδες ολλανδικές μέχρι το 2040. Κι έχει ο Θεός. Είναι παράδοση του ΠΝ. Αν ένα πλοίο δεν είναι αρχαιότερο του Α/ΓΕΝ δεν αποσύρεται. Ας ασχοληθούμε με μικρά και ταπεινά …. τορπίλες πχ ….. το σύστημα αντιμέτρων για τα υποβρύχια έχει … αντίμετρα? Ή είναι άδειο? Εκσυγχρονισμός φάλανξ. Ανταλλακτικά. Κι αυτές οι σούπερ βίτα που είναι ρε παιδιά? Η 6η και η 7η? Ακόμα? Κόκκαλα έχουν? Κι εκείνα τα… Read more »

FOX

Μέχρι 2040 θα έχουν γίνει σκόνη οι λαμαρίνες.
Στην χειρότερη κάτι νεότερο μεταχειρισμένο θα προκύψει.
Σε ότι αφορά τα πλοία του άρθρου νομίζω πρέπει να γνωρίζουμε το κόστος του εκτεταμένου εκσυγχρονισμού για να έχουμε σαφή άποψη, αν και δύσκολο το κόστος σε λογικά πλαίσια.

dimitrov

Μη λες τέτοια φίλε αλώπηξ …. και για τα θηρία νομίζω πως βιαστήκαμε να τα παροπλίσουμε.
Αυτό με τα μεταχειρισμένα είναι πάντως το σύνηθες σενάριο. Παπόρι και αμάξι από 2ο χέρι έχουν άλλη γλύκα. Να είναι …. “στρωμένο”.
Μη πάθει και η μύτη μας από την καινουργίλα.

sotbak

χαχαχαχ!!!! ισχύει και για τη γυναίκα ό,το για το παπόρι και το αμάξι;;;;χαχαχαχ!!!!!! καλό!!!!!

dimitrov

Εξυπακούεται. Βεβαίως αξίζει σεβασμός στον μύστη που θα στρώσει το μοτέρ.

sotbak

χαχαχαχαχα!!!!!!!!!!! πολύ καλό και αυτό το σχόλιο, με χιούμορ!!!!!!! μπράβο!!!!

Antonis_Loukas

Fox, τι πιστεύεις πως είναι ευκολότερο να τοποθετηθεί σε γαλλικά πλοία με γαλλικά συστήματα ; γαλλικοί πύραυλοι ή αγγλικοί; Ειδικά δε, για τους κλασσικούς mica, η όλη φασαρία είναι στο να φτιαχτεί (αν δεν έχει γίνει ήδη) ένας προσαρμογεας για τη τετραπλή αποθήκευση στους sylver. Από άποψη διαστάσεων, είναι απόλυτα εφικτό(μη πω ότι ίσως να κάνουν και οι αντίστοιχοι για camm…) . Άσε δε, που ακόμη και χωρίς 4πλη τοποθέτηση, με A35 και τη τοποθέτηση τους ανά τετράδες, θεωρώ πως μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 20 με 24 κελιά στον προβλεπόμενο χώρο των lf για 16 A43… Μη ξεχνάμε ότι έχουν… Read more »

FOX

Αν δεν κάνω κάποιο λάθος η ίδια εταιρεία παράγει τους δύο πυραύλους.
Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι προς τι η κουβέντα για μετατροπές και ενσωμάτωση των mica σε τετράδες.

Antonis_Loukas

Το πιο αξιοπλοες προκύπτει από μεγαλύτερο μήκος σε συνδυασμό με πλατυτερη γάστρα και λιγότερο top heavy διαμόρφωση. Είναι γνωστό το πόσο υστερούν οι Ύδρα έναντι των S, για τους παραπάνω λόγους.

NikolakiEfentis

Αν και λίγο off topic, νόμιζα πως ίσχυε το αντίθετο.

Kos

Οι Lafayette ειναι ενα τιποτα και θα χρειαστουν πολλα λεφτα να τις φερουν σε ενα μοντερνο επιπεδο….οι FREMM ειναι πολυ καλα πλοια αν αλλαξουν τα ρανταρ που θα το κανουν συντομα, για το μεγεθος αυτο το πλοιο πρεπει να εχει 64 καθετες θεσεις πυραυλων για Αστερ 15-30 και Σκαλπ και 16 εξοσετ , πληρη μαχιμο για ανθυ/κο πολεμο και 127 πυροβολο. Η FREMM δεν αντικαταστουν τις ολλανδικες αλλα ειναι οι βαριες φρεγατες πολλαπλου ρολου στρατηγικης σημασιας και αναγκης για ελλαδα …οι Belharra ειναι καλες να αντικαταστησουν τις ολλανδικες αλλα με τις τιμες που ακουγεται ειναι γελοια πανακριβες …. λυση ειναι… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

76
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ Τάνι Αλ Ρουμάιθι, είχε χθες ο υπουργός Εθνικής...

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε...

Τα ΗΑΕ επιθυμούν συμφωνία για τα F-35 μέχρι τον Δεκέμβριο!

Τα ΗΑΕ θα ήθελαν να γιορτάσουν τη φετινή τους εθνική εορτή, στις 2 Δεκεμβρίου, με μια συμφωνία για την αγορά του «αόρατου» μαχητικού 5ης...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην 116ΠΜ

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική...

Η Αυστρία αποκτά 18 ελικόπτερα AW169M

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιλογή του ελικοπτέρου γενικής χρήσης AW169M, που κατασκευάζεται από τη Leonardo, για να αντικαταστήσει τα...
- Advertisement -