11.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Red Flag 2019: πρωταγωνίστησε το F-35 αλλά η αεροπορική υπεροχή «δεν είναι πλέον δεδομένη»

- Advertisement -

Οι πτητικές δραστηριότητες της 4 Μοίρας Μαχητικών της 388 Πτέρυγας Μάχης ολοκληρώθηκαν με τα F-35A της να έχουν συμμετάσχει σε μια άσκηση Red Flag με «εκθετικά μεγαλύτερες προκλήσεις».

Το F-35 στην Red Flag ξανά… θα βελτιώσει το προηγούμενο σκορ 20-1;


Στην άσκηση συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα από 39 ξεχωριστές μονάδες στην άσκηση, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπείες από την αμερικανική Αεροπορία, Ναυτικό, και τις αεροπορικές δυνάμεις Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Τα F-35A της 4 Μοίρας ενσωματώθηκαν σε μια ευρύτερη ικανή «Μπλε Δύναμη» συμμετέχοντας σε διάφορες αποστολές εναντίον μιας εξίσου ικανής «Κόκκινης Δύναμης».
Η Κόκκινη Δύναμη αποτελούνταν από υβριδικές απειλές, συνδυασμούς των «πιο εξελιγμένων συστημάτων όπλων που υπάρχουν σε υπηρεσία», και προορίζονταν να προσομοιώσουν «σχεδόν ισότιμα» πιθανές εχθρικές απειλές σε μία ευρύτερη σύγκρουση.
Σχετικά με την εξέλιξη της άσκησης, μία βαρυσήμαντη σχετική δήλωση έκανε ο συνταγματάρχης (σ.σ. σμήναρχος) Τζόσουα Γουντ, διοικητής της ομάδας επιχειρήσεων της 338 Πτέρυγας: «Την πρώτη φορά που ήρθα στη Red Flag το 2004, οι τακτικές μας ήταν οι ίδιες με αυτές που είχαμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τώρα, η απειλή και η πολυπλοκότητα είναι σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Δεν θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα πετύχουμε και και θα διατηρήσουμε αεροπορική υπεροχή. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή.»

F-35 Lightning II: Οι επιδόσεις στην κλειστή αερομαχία και οι συγκρίσεις με το F-16


Ο Γουντ συμπλήρωσε: «Ακόμη και σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, το F-35 δεν είχε πολλές δυσκολίες να κάνει τη δουλειά του. Αυτή είναι μια απόδειξη της εκπαίδευσης του πιλότου και των δυνατοτήτων του αεροσκάφους. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο πριν. Αυτή δεν είναι μια αποστολή που θα θέλετε να συμμετέχει ένα νεαρός (άπειρος) πιλότος. Ο νούμερο δυο μου ήταν ένας πολύ νέος πιλότος F-35A με μόλις επτά ή οκτώ πτήσεις εκπαίδευσης. Κι όμως επικοινώνησε στον ασύρματο με έναν πολύ πιο έμπειρο πιλότο με 3.000 ώρες πτήσης που πετούσε με ένα ικανότατο αεροσκάφος τέταρτης γενιάς για να του πει «Έι φίλε, πρέπει να γυρίσεις πίσω, πρόκειται να πεθάνεις. Υπάρχει απειλή πίσω από την μύτη σου».
Ο νεαρός πιλότος έπειτα «σκότωσε» το εχθρικό αεροσκάφος και είχε τρεις ακόμη νίκες κατά την διάρκεια αποστολής διάρκειας μίας ώρας.
Οι aggressors στην πρόσφατη Red Flag κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα ικανοτήτων μιας αντίπαλης δύναμης – προηγμένα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας, αντίπαλη αεροπορία, κυβερνο-πόλεμος και πληροφοριακές επιχειρήσεις. Λόγω αυτών των ποικίλων δυνατοτήτων, πολλές αποστολές στην Red Flag διεξήχθησαν σε προσομοιωμένες συνθήκες «υποβαθμισμένων ή ανύπαρκτων ικανοτήτων» με περιβάλλον ενεργής ηλεκτρονικής επίθεσης, παρεμβολές στις επικοινωνίες και αδυναμία χρήσης GPS.

Εγγύς αερομαχίες και το F-35 του σμηναγού Morten Hanche


 
Υπό αυτές τις συνθήκες αναφέρεται ότι αναδείχθηκαν οι ικανότητες του F-35. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη (αντισμήναρχο) Γιόζεφ Μόρις, διοικητή της 4 Μοίρας: «Είμαστε ακόμα σε θέση να διεξάγουμε επιχειρήσεις και να επικρατούμε. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σημαντικό ρόλο ως ολοκληρωμένο κέντρο διανομής πληροφοριών. Η ικανότητά μας να συνεχίζουμε τη σύντηξη και διανομή πληροφοριών σε ολόκληρο το πακέτο (COMAO) καθιστά το κάθε αεροσκάφος περισσότερο επιβιώσιμο.»
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της άσκησης, οι πιλότοι των F-35 πέταξαν στο πλαίσιο μίας ευρύτερης «Μπλε Δύναμης» σε μια επιχειρήσεις αέρος-αέρος. Περισσότεροι από 60 εχθρικά αεροσκάφη πετούσαν εναντίον τους, πολλά από τα οποία ήταν αεροσκάφη τέταρτης γενιάς με «ισχυρές» δυνατότητες ηλεκτρονικής επίθεσης.
Ο Μόρις συμπλήρωσε από την πλευρά του: «χάρη στο stealth, το F-35 μπορεί να πλησιάσει τις απειλές περισσότερο από (ό,τι μπορούν) πολλά άλλα μαχητικά αεροσκάφη. Σε συνδυασμό με την απόδοση σύντηξης δεδομένων των αισθητήρων στο F-35, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην πλειοψηφία των αποστολών».

F-35 @ RIAT 2018: Το «σαπάκι» αποδεικνύει ότι μπορεί να στρίψει


 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η μοίρα συμμετείχε με 12 αεροσκάφη και πάνω από 200 άτομα προσωπικό κάθε ειδικότητας, πιλότους τεχνικούς, αξιωματικούς πληροφοριών, οπλουργούς και προσωπικό υποστήριξης. Σε δελτίο τύπου της Πτέρυγας αναφέρεται ότι οι διαχειριστές προγράμματος δεν έχασαν ούτε μία πτήση λόγω τεχνικών προβλημάτων αν και διατηρούσαν εφεδρικά αεροσκάφη για όλες τις αποστολές.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Αναμφισβήτητα, στα περισσότερα σενάρια αερομαχίας, χωρίς κατάλληλη κάλυψη από Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου, τα F-35 μπορούν να εκμεταλλευθούν την δυσδιακριτότητά τους και τις λοιπές δυνατότητές τους και να κατανικήσουν σχετικά άνετα τον αντίπαλο. Τα πράγματα όμως ίσως δεν θα ήταν τόσο εύκολα εάν οι Aggressors υποστηρίζονταν από κατάλληλο επίγειο ή και εναέριο σύστημα αισθητήρων με sensor fusion, εξελιγμένα συστήματα IRST, ανάλογη δικτύωση κλπ.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Aggressors προσομοιώνουν τον τρόπο που θα μαχόταν μία ξένη δύναμη, και όχι μία αμερικανική δύναμη εναντίον του F-35 ή του όποιου άλλου Α/Φ της Blue Force… Ενδεχομένως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν όντως ήθελαν να αντιμετωπίσουν το F-35, το F-22 ή το F-15 παλαιότερα.
Με άλλα λόγια, αν και οι υπόψη ασκήσεις αποτελούν πηγές για πολύτιμα συμπεράσματα, δεν έχουμε την πλήρη πληροφορία για να κρίνουμε.
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να αναφέρω ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκε η εργασία μας “InfraRed Search & Track Systems as an Anti-Stealth Approach” στο Journal of Computations & Modelling (vol.9, no.1, 2019, pp.33-53): http://www.scienpress.com/download.asp?ID=940703
Στην εν λόγω εργασία, μετά από μία ιστορική αναδρομή στο υπέρυθρο φάσμα, εξετάζεται αναλυτικά ένα σενάριο οπίσθιας θέασης ενός Α/Φ F-35 με υποηχητική ταχύτητα σε μεγάλο ύψος από ένα σύγχρονο σύστημα IRST και υπολογίζεται η απόσταση αποκάλυψης, συναρτήσει των καιρικών συνθηκών και της γωνίας οπτικού πεδίου (field of view). Το συμπέρασμα είναι ότι, υπό συνθήκες, ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει την αποκάλυψη δυσδιάκριτων στόχων (στελθ) σε αποστάσεις μεγαλύτερες σε σχέση με ένα ραντάρ Α/Φ. Λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, όπως η παθητική λειτουργία, διαπιστώνεται ότι ένα σύστημα IRST προσφέρει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, όπως είχε αναφερθεί και παλαιότερα: http://www.defence-point.gr/news/ta-systimata-irst-ke-i-anavathmisi-ton-ellinikon-aeroskafon-f-16

Κωνσταντινε ποια η αξια της οπισθιας θεασης? δηλαδη να το εντοπισεις αφου σου εχει κανει τη ζημια? εκτος και το προτεινεις με στοχο την τοποθετηση τους στα νησια με σκοπο την αμυνα των στρατηγικων στοχων της ενδοχωρας

Αγαπητέ συνονόματε, η οπίσθια θέαση έχει να κάνει με την μοντελοποίηση του στόχου. Στην συγκεκριμένη προσέγγιση, ελήφθησαν υπόψη κυρίως τα θερμά τμήματα του κινητήρα, και όχι τα καυσαέρια ή η αεροδυναμική θέρμανση (aerodynamic heating). Οίκοθεν νοείται ότι ο αισθητήρας βρίσκεται στην ώρα 6 του στόχου ή κάπου εκεί. Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την απόσταση αποκάλυψης από το εμπρόσθιο τομέα, θα πρέπει να μοντελοποιήσουμε την αεροδυναμική τριβή, με τη βοήθεια fluid dynamics, βασιζόμενοι ενδεχομένως σε άλλη περιοχή του υπέρυθρου φάσματος (LWIR αντί του MWIR που χρησιμοποιήθηκε στην εργασία). Αυτό θέλει λίγη δουλίτσα, καθώς και η εξέταση της θέασης από διαφορετικές γωνίες (δηλαδή όχι μόνο από ώρα 6 και ώρα 12). Τα κρατάμε για future work… Πάντως, από τις τιμές που έχουν γνωστοποιηθεί, προκύπτει ότι η εμπρόσθια αποκάλυψη είναι περίπου στα 2/3 της οπίσθιας θέασης.
Επί του πρακτέου, θα πρέπει να κάνουμε το παν για να ανιχνεύσουμε τον intruder και να τον σταματήσουμε. Θα πρέπει όμως να σχεδιάζουμε ακόμα και στην περίπτωση που δεν το καταφέρουμε και ενδεχομένως υποστούμε κάποιο πλήγμα. Όπως έχω ξαναπεί, μπορεί και να μην τους πετύχουμε με την πρώτη, να μην τους αναχαιτίσουμε. Όμως, θα πρέπει να ξέρουν ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ. Ότι όποιος μπαίνει και κάνει κάτι κακό, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ…
“…but he made it out,
with a bullet in his back !”
AC/DC, «Jailbreak», Single, 1976.
https://defencegreece.wordpress.com/2018/01/14/ο-φώτης-πανταζόγλου-έχει-μια-συζήτησ/#comment-3633

Αν υποθέσουμε ότι εντοπίζεται καθώς επιστρέφει, με ποιά αντιαεροπορικά συστήματα είναι δυνατή η κατάρριψη του, καθώς πρέπει και αυτά να εντοπίσουν και να κατευθυνθούν προς το στόχο διορθώνοντας διαρκώς την πορεία τους. Απαιτείται τα συγκεκριμένα βλήματα να διαθέτουν IRST; Tα σημερινά βλήματα σε υπηρεσία έχουν κάποιες δυνατότητες ή πρέπει να εξελιχθούν αναλόγως;

ΒΑΣΙΛΗΣ

Κύριε Ζηκίδη,
Παίρνοντας όλη αυτή την θεωρία και μετουσιώνοντάς την σε πράξη, τα Viper που ΘΑ αποκτήσουμε, με τους αισθητήρες που ΘΑ διαθέτουν, τι πιθανότητες έχουν στον εντοπισμό των F-35? Είναι ρεαλιστική η επιλογή “για την εναέρια αντιμετώπιση των F-35 είναι καλύτερα η απόκτηση άλλων F-35 ή να πάμε σε επιλογές τύπου Eurofighter με το φοβερό και τρομερό PIRATE”..?

ας υποθέσουμε ότι δεσμεύουν 60 από τα 100 Φ35 για την προσβολή στόχων στο πρώτο κύμα. 60 αεροσκάφη από 8 SDB το καθένα=480 βόμβες. Με δεδομένη την κορυφαία δυνατότητα στοχοποίησης του Φ35 και παρεμβολης με το πανίσχυρο ραντάρ του των ραντάρ κατευθύνσεως των Α/Α όπλων περιμένω μια πολύ υψηλή πιθανότητα προσβολής στόχων, ίσως της τάξης του 80%. Άρα 0.8*480=384 κατεστραμμένοι στόχοι. Άρα τι θα έχει απομείνει από την χώρα μετά την καταστροφή 384 στόχων;;;
θα μας έχουν γυρίσει στο 1940.
Άντε και και τους ρίχνουμε μερικά στο δρόμο επιστροφής. Τι θα έχουμε καταφέρει;;;

Κατ’ αρχάς, κανείς δεν είπε ότι το F-35 είναι εύκολη υπόθεση, ούτε ότι το IRST είναι πανάκεια ή ότι θα υποκαταστήσει το ΣΑΕ. Απλά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (όχι πολύ υψηλή υγρασία κλπ), το IRST θα επιτρέψει την πρόσκτηση ενός στόχου σε μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με το ραντάρ, ο οποίος θα έχει ήδη υποδειχθεί (cue) από το ΣΑΕ. Και ίσως η πιο σημαντική συνεισφορά της εργασίας είναι η καλύτερη κατανόηση των “συγκεκριμένων συνθηκών” και των συναφών περιορισμών.
Αναφορικά με το σενάριο, ότε και εάν θα πάρουν οι σύμμαχοι 100 F-35, είναι εξαιρετικά ευνοϊκή η διαθεσιμότητα 60%. Ακόμα κι αν σηκωθούν 60 Α/Φ, δεν σημαίνει ότι θα φτάσουν όλα στους στόχους τους. Ακόμα και με τις υφιστάμενες δυνατότητες, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να τα αναχαιτίσουμε σε κάποιο ποσοστό. Ακόμα και αυτά που θα φτάσουν στην περιοχή των στόχων, δεν θα καταφέρουν να εξαπολύσουν όλα τα όπλα τους. Ακόμα και αν φύγουν τα όπλα, δεν θα βρουν όλα τους στόχους τους, ενώ κάποια ενδεχομένως να αναχαιτιστούν από συστήματα SHORAD. Αν και συμφωνούμε ότι η SDB είναι σοβαρότατο όπλο, δεν έχει την ισχύ μίας κλασσικής βόμβας. Επομένως, ναι, θα “φάμε” μερικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταστραφεί η χώρα ή οι ΕΔ… Αλλά θα ρίξουμε και μερικά. Επομένως, η υπόθεση σηκώνει συζήτηση. Σαφώς η λύση δεν είναι εύκολη.

Πολύ σωστός ο Κωσταντίνος, και εκπληκτικές οι εργασίες του για αποκάλυψη του F-35.
Η ΠΑ πρέπει να ξεκινήσει ανάπτυξη συστημάτων μαζί με την ΕΑΒ (ασχέτως αν οι τούρκοι δεν πάρουν ποτέ F-35).
Οι αμερικάνοι μας έχουν πεθάνει στην διαφήμιση και σαν απεικόνιση στην Red Flag έχουν χειρότερα μαχητικά (που ακολουθούν τακτικές επιχειρήσεων ανατολικού τύπου). Καμία σχέση με το τι θα επικρατήσει στο Αιγαίο σε μία σύγκρουση.
Κατά τα άλλα το χειρότερο πράγμα είναι να είσαι στον αέρα σε πολεμική επιχείρηση και να νομίζεις ότι είσαι αόρατος
https://www.youtube.com/watch?v=IbjdEjhHeXg
Ο τεχνικός νεοτερισμός που αναφέρει ο Zoltan Dani, ήταν η αξιοποίηση από την πυροβολαρχία του, ορισμένων παλαιών σοβιετικών ραντάρ P18 πολύ μακρού κύματος (VHF) που ανίχνευαν την αντανάκλαση της καλύπτρας του F-117 !!!……….

“Απλά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (όχι πολύ υψηλή υγρασία κλπ)”
Δεν την έχω διαβάσει ακόμα την εργασία σας, αλλά νομίζω ο πιο πάνω παράγοντας είναι καθοριστικός, για InfraRed. Από συννεφάκι σε συννεφάκι, θα πηγαίνουν για να κρυφτούν!!

Υπάρχει η πηγή για τις συγκεκριμένες δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων? Μιλήσατε εσείς μαζί τους και τα δήλωσαν αυτά απευθείας σε εσάς?

Υπάρχει πηγή που βεβαίως δεν είναι μυστικό – αναφέρεται και στο κείμενο. Αναλυτικό δελτίο τύπου της αμερικανικής αεροπορίας και συγκεκριμένα της επίμαχης πτέρυγας.

Με τον ρυθμό που «ωρίμαζε» το F-35 τα τελευταία χρόνια,και σημείο εκκινήσεως το προηγούμενο 20 : 1,θα περίμενα λόγο καταρρίψεων/απωλειών στο 400 : 1(20² : 1).

Όλα αυτά τα σχόλια και δηλώσεις μετά από ασκήσεις τύπου red flag για μένα είναι μόνο μάρκετινγκ.
Ουσία θα έχουμε όταν και αν πάρουν μέρος σε σύγκρουση έναντι σύγχρονου αντιπάλου και ουχί ξυπόλυτων ανταρτών. Τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε, να γράφουμε, τζίρος να γίνετε

Είναι πράγματι πιθανό να είναι και μάρκετινγκ. Το πρόβλημα είναι ότι όσα λένε δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε κάποιος από τους συμμετέχοντες στην άσκηση να δήλωνε κάτι διαφορετικό. Οποιοσδήποτε άλλος εκ του μακρόθεν, χωρίς άλλη πηγή, είναι ντε φάκτο υποχρεωμένος να δεχτεί (όχι υποχρεωτικά να πιστέψει) όσα λένε αυτοί που πέταξαν με το αεροσκάφος.

Καλά κάνετε και τα δημοσιεύεται, είναι μέρος της ενημέρωσης, απλά ο κάθε αναγνώστης οφείλει να είναι κριτικός σε τέτοιου είδους ειδήσεων.

Δηλαδη τα σεναρια της Red Flag ειναι εναντιον ξυπολητων ανταρτων?
Και τα αποτελεσματα των αναμετρησεων απλα μαρκετινγκ?
Ενω να υποθεσω οτι οι επιδοσεις αλλων αεροσκαφων οπως παρουσιαζονται απο αλλες χωρες ειναι αληθεις ?
Αρα και οι επιδοσεις των F-16 μας οταν συμμετειχαν οπως δημοσιευτηκαν ησαν ψματα..Οκ..
Να περιμενουμε λοιπον να μας σαρωσουν τα F-35 στο Αιγαιο να πειστειτε ορισμενοι.
Ακομα και κλασμα οσων αναφερονται να ισχυουν ειναι ανησυχητικο αλλα εδω απο οτι βλεπω εχει παντα ηλιο..

Αν θες να πιστεύεις πίστευε, κανείς δεν σε εμποδίζει.
Επέτρεψε σε εμάς τους θωμάδες να μην πειθώμεθα έτσι απλά.

@ Alex
Τα συστήματα IRST φέρονται από Α/Φ και όχι από βλήματα (προς το παρόν…). Η αποκάλυψη ενός Α/Φ στελθ είναι δύσκολη από ένα αντιαεροπορικό (Α/Α) μεσαίας ακτίνας και μάλλον αδύνατη από ένα SHORAD (SHOrt Range Air Defence), καθώς το Α/Φ μπορεί εύκολα να τα αποφύγει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Α/Α σύστημα θα αντιμετωπίσει τα όπλα και όχι το Α/Φ – φορέα, το οποίο μάλλον δεν θα δει ποτέ. Αυτό ισχύει ακόμα και για συμβατικά Α/Φ: μία βόμβα JDAM έχει μέγιστη εμβέλεια 15 ν.μ., απόσταση πολύ μεγαλύτερη από τις εμβέλειες των SHORAD (και όχι μόνο). Μόνο τα μεγαλύτερα Α/Α συστήματα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για ένα Α/Φ στελθ.
@ ΒΑΣΙΛΗΣ
Το θέμα έχει αναλυθεί εδώ: https://www.armyvoice.gr/2018/07/prosomiosi-ellinika-f-16-viper-enantion-tourkikon-f-35/ Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι οι εκτιμώμενες αποστάσεις αποκάλυψης του ραντάρ APG-83 που θα φέρουν τα αναβαθμισμένα F-16V είναι ολίγον τι υπερβολικές: οι πρώτες διαρροές από την Ταϊβάν για τις δυνατότητες αποκάλυψης του υπόψη ραντάρ δυστυχώς δεν επιβεβαιώνουν τις παλαιότερες εκτιμήσεις… Αναφορικά με την αντιμετώπιση του F-35, εγώ πάντως δεν θα αγόραζα ούτε F-35, ούτε Eurofighter, αμφότερα πολύ ακριβά. Θα προσπαθούσα να αναβαθμίσω το ΣΑΕ με πολλά ραντάρ, διαφόρων τεχνολογιών (χαμηλών συχνοτήτων, παθητικά κλπ), κατά προτίμηση κινητά και με μεγάλη αλληλοεπικάλυψη (καθώς θα πρέπει να αναμένω ότι θα χάσω αρκετά, με την έναρξη του αγώνος). Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας, με τη βοήθεια κατάλληλης δικτύωσης, θα μπορούσε να επιτρέψει στα μαχητικά μας να παίξουν “σκληρή μπάλα”…
@ STRATOS
Ευχαριστούμε. Το σημαντικό συμπέρασμα από την ιστορία της κατάρριψης του F-117 ήταν ότι ο Zoltan Dani και η παρέα του είχαν αναγνωρίσει το πρόβλημα, είχαν αναζητήσει πιθανές λύσεις και προέβησαν σε σχετικές ενέργειες. Οι οποίες απέδωσαν, έστω και με τη βοήθεια της τύχης. Πάντως, δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και προπαντός δεν περίμενε άλλους να τον σώσουν…

Lykoo

Αγαπητε κ. Ζηκίδη.
Έχει αναπτυχθεί σύστημα ραντάρ μπάντας Χ που είναι τόσο ισχυρό που με κατάλληλους δέκτες στα νησιά μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει Φ35. Ενδιαφέρεστε να μάθετε παραπάνω? Αν ναι επικοινωνήστε με την ΠΤΗΣΗ να σας δώσει το email μου.
Ευχαριστώ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

12
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 4.49

Related News

ΗΠΑ: Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώνονται, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώνονται από την αστυνομία, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην...

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Πενς δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καταφεύγοντας πίσω...

Ο Ν. Δένδιας συνεχάρη τον Πορτογάλο ΥΠΕΞ για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα (Augusto Santos Silva) για την ανάληψη της 6μηνιαίας...