Η Ρωσία πυροβολεί τα πόδια της με την διάλυση της Συνθήκης INF;

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλεί να στοχοποιήσει τις ΗΠΑ με πυρηνικούς πυραύλους, που θα τοποθετηθούν κοντά στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η απειλή έρχεται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη INF, που απαγόρευε την τοποθέτηση βαλλιστικών βλημάτων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ ανέστειλαν για μερικούς μήνες τη συμμετοχή τους στην INF, είναι ο ισχυρισμός πως η Ρωσία ανέπτυξε μυστικά ένα πύραυλο, τον 9M729, που παραβιάζει τη Συνθήκη.

Ο ρωσικός 9M729 θα σημάνει το τέλος της συνθήκης INF;

Σύμφωνα με το Popular Mechanics, η ανάπτυξη νέων όπλων από τη Ρωσία που παραβιάζουν τη Συνθήκη INF, θα λειτουργήσει τελικά εις βάρος της.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ ανέπτυξε το βλήμα μέσου βεληνεκούς με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, SS-20, με σκοπό να το χρησιμοποιήσει εναντίον νατοϊκών στόχων στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ απάντησαν με την ανάπτυξη αντίστοιχων βλημάτων μέσου βεληνεκούς Pershing II και Gryphon (επίγεια έκδοση του Tomahawk). Η ΕΣΣΔ συνειδητοποίησε γρήγορα πως το σχέδιό της εκπυρσοκρότησε. Ο σοβιετικός SS-20 δεν ήταν σε θέση να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά τα αμερικανικά βλήματα και ειδικά ο Pershing II που μπήκε σε υπηρεσία το 1983, μπορούσε να πλήξει ακόμη και τη Μόσχα, σε μόλις 8 λεπτά από τη στιγμή της εκτόξευσης. Ο χρόνος αντίδρασης των Σοβιετικών ήταν σχεδόν ανύπαρκτος και οι Αμερικανοί θα μπορούσαν θεωρητικά να εξαϋλώσουν το Κρεμλίνο και την ηγεσία της ΕΣΣΔ, πριν η τελευταία προλάβει να αντιδράσει.

Η Συνθήκη INF απαγόρευσε τους επίγειους πυραύλους μέσου βεληνεκούς από τα οπλοστάσια των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, αλλά ήδη από το 2014, η Ουάσιγκτον άρχισε να διατυπώνει ανησυχίες πως η Μόσχα αναπτύσσει όπλο που παραβιάζει τη Συνθήκη, που στη πορεία ταυτοποιήθηκε ως “9M729.”

Η ανάπτυξη του επίγειου 9M729, ίσως αποτελούσε μονόδρομο για τη Ρωσία. Ενώ η INF απαγορεύει την ανάπτυξη και χρήση επίγειων βλημάτων μέσου βεληνεκούς, δεν επιβάλει κανένα περιορισμό στη χρήση βλημάτων μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από θαλάσσιες, υποβρύχιες και εναέριες πλατφόρμες, όπως ο Tomahawk και ο JASSM-ER.

Το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι πως είναι μια υπερδύναμη που έχει δώσει έμφαση σε χερσαία συστήματα, ενώ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ούτε ποσοτικά, ούτε ποιοτικά με τις ΗΠΑ στο τομέα των βομβαρδιστικών, των πλοίων και των υποβρυχίων. Αντί επομένως να ακολουθήσει την “ακριβή” (και νόμιμη βάση INF) οδό για την ανάπτυξη περισσοτέρων αεροσκαφών κτλ, προτίμησε μια οικονομικότερη λύση, αναπτύσσοντας τον 9M729.

Επομένως εάν η INF εγκαταλειφθεί οριστικά και από τα δυο μέλη, η Ρωσία πιθανότατα θα βρεθεί με ένα μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, κυριολεκτικά στη πίσω αυλή της.

Ακόμη και το σενάριο τοποθέτησης αντίστοιχων ρωσικών πυραύλων κοντά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, φαντάζει απίθανο, δεδομένου πως όποια χώρα τολμήσει να τους δεχτεί, θα δεχτεί σφοδρές κυρώσεις, ή και χειρότερα.

Το μόνο αντίμετρο είναι η χρήση πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων κοντά στις αμερικανικές ακτές, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν ένα εξαιρετικά πυκνό και προηγμένο δίκτυο προστασίας από τέτοιες απειλές.

Επομένως, ίσως ο Πούτιν τελικά έπεσε στο λάκκο που ο ίδιος έσκαψε, αφού η παρουσία αμερικανικών βλημάτων στην Ευρώπη (και τώρα πια και στην Ανατολική που βρίσκεται στους κόλπους του NATO), σημαίνει πως το “παράθυρο” των 8 λεπτών, μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, και η Ρωσία μάλλον δεν διαθέτει ίδιο “χρονικό” αντίμετρο. Φανταστείτε λοιπόν στον παρακάτω χάρτη, ένα σύγχρονο αμερικανικό “Pershing II”, όχι στη Δυτική Γερμανία (περίπου 2.000 χιλιόμετρα από Μόσχα) του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σε κάποια χώρα της Βαλτικής που συνορεύει απευθείας με τη Ρωσία… (πχ Λετονία – Μόσχα, απόσταση 600 χλμ).


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
zipo's
Guest
zipo's

Την ….πατήσαμε φίλε !!!

Iomar
Member
Iomar

Καλημέρα,

Φανταστείτε ακόμη ένα πολυηχητικό όπλο εφοδιασμένο με πυρηνική κεφαλή ανεπτυγμένο στις χώρες της Βαλτικής.

Υποπτεύομαι πάντως πως ο Πούτιν επέλεξε αυτή τη στιγμή για να κάνει την κίνησή του λόγω Τράμπ.

Αναμένοντας δηλαδή ότι δεν θα υπάρξει ανταπάντηση τέτοια που θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον του.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πολύ πειστικό άρθρο. Ορθά επισημαίνετε ότι η ΕΣΣΔ τότε (και η Ρωσία σήμερα …) είχε να χάσει περισσότερα από την εισαγωγή αυτής της κατηγορίας πυραύλων (η πρωτεύουσά της και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχουν αεράμυνας και στρατηγικών όπλων της βρέθηκαν εντός βεληνεκούς μη ανασχέσιμων τότε όπλων, με προειδοποίηση ελαχίστων λεπτών, που ίσως και να μην επαρκούσε για μαζική πυρηνική απόκριση με στρατηγικά όπλα κατά των ΗΠΑ). Ωστόσο, η ίδια η ΕΣΣΔ ήταν αυτή που εισήγαγε αυτή την κατηγορία όπλων στην Ευρώπη, το 1979 με τον SS-20! Γιατί; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Η ΕΣΣΔ ήταν επεκτατικό κράτος, του οποίου η… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

+1

God Bless America
Guest
God Bless America

Η επιθετική στάση της Ρωσίας πρέπει να αναχαιτιστεί με κάθε τρόπο άμεσα, ενώ μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αδρανοποιηθεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο ακόμα και δυναμικά. Οι ΗΠΑ διατηρούν την πλήρη ισχύ τους, ενώ οι στρατηγικές επιλογές τους οι πρακτικές τους, και το σχέδιο τους που περιλαμβάνουν την πλήρη περικύκλωση της Ρωσίας με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συνθήκες που τους επιτρέπει πλέον να εγκαταστήσουν πυρηνικά και αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη που στοχεύουν τη Ρωσία, τη δημιουργία proxy πολέμων σε Γεωργία και Ουκρανία με την αναρρίχηση στην εξουσία αντιρωσικών καθεστώτων, τον οικονομικό πόλεμο απέναντι Ρωσία… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Ganesha Mahesvari

Δεν διαφωνώ σε γενικές γραμμές με την ανάλυση του άρθρου αλλά διαφωνώ ως προς την ανάλυση του γενικότερου στρατηγικού προσανατολισμού των ΗΠΑ. Προσωπικά πιστεύω ότι η ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο άμεσος ανταγωνιστής τους δεν είναι πλέον η Ρωσία αλλά είναι η Κίνα. Διαφωνώ επίσης με τα πλείστα σχόλια που αναγράφουν ότι η Ρωσία είναι μια επιθετική δύναμη, το αντίθετο συμβαίνει η Ρωσία είναι μια δύναμη που θέλει να παραμείνει το status qvo και αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον κόσμο, απλά ζητάει να εισακούεται η άποψη της στον άμεσο γεωγραφικό της χώρο (κάτι που πιστεύω ότι σε fondamental επίπεδο δεν… Read more »

Α12
Guest
Α12

Πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιες χώρες θα είναι τόσο ανόητες ώστε να παίξουν το παιχνίδι των Αμερικανών τοποθετοντας πυρηνικά στην επικράτεια τους και διακινδυνεύοντας να αφανιστούν ως έθνος στα πρώτα λεπτά κιόλας της σύγκρουσης γιατί είναι σίγουρο οποία χώρα τα τοποθετήσει μπαίνει αυτόματα στον στόχαστρο των ρωσικών πολυηχητικων πυρηνικών πυραυλων και θα καταστραφεί ολοσχερώς σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση.

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα “Το μόνο αντίμετρο είναι η χρήση πυρηνοκίνητων ρωσικών υποβρυχίων κοντά στις αμερικανικές ακτές, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν ένα εξαιρετικά πυκνό και προηγμένο δίκτυο προστασίας από τέτοιες απειλές.” Έχουμε συνήθεια να κοιτάμε προς Ευρώπη γιατί εδώ ζούμε, αλλά επειδή η Γη δεν είναι ακριβώς…επίπεδη, ας τραβήξει κάποιος μια γραμμή από τις ανατολικές εσχατιές της Ρωσίας προς ΗΠΑ μεριές για να δούμε πόσα κέντρα διοίκησης, βάσεις του στόλου του Ειρηνικού, αστικά κέντρα κτλ βρίσκονται εντός ακτίνας δράσης τέτοιων πυραύλων. Υπό προϋποθέσεις μέχρι και η Χαβάη είναι εντός βεληνεκούς Άν μπούνε τέτοια συστήματα στις χώρες τις Βαλτικής και η Ρωσία είτε δηλώσει… Read more »

Μανώλης2
Guest
Μανώλης2

Το προπαγανδιστικό άρθρο του αμερικάνικου περιοδικού επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς που είχα αναπτύξει σε παλιότερο σχετικό σας άρθρο. Η Ρωσία θα βγει χαμένη από την INF, συνεπώς δεν έχει κανένα κίνητρο να την παραβιάσει. Αντιθέτως οι αμερικάνοι θα βγουν κερδισμένοι έναντι της Ρωσίας, προσθέτοντας ένα ακόμα όπλο στη λίστα με τις απειλές (μην ξεχνάμε την σειρά των βάσεων με τα Aegis Ashore που μπορούν να βάλουν τον tomahawk) με τα οποία περιβάλλει την Ρωσία. Επίσης οι αμερικάνοι θα βγουν κερδισμένοι και για έναν ακόμα πολύ σημαντικό λόγο. Θα μπορέσουν να απαντήσουν στα αντίστοιχα όπλα που αναπτύσσει η Κίνα η οποία δεν… Read more »

Babis_UK
Member
Babis_UK

Δεν υπαρχει πιθανοτητα η Ρωσια να κανει απροκλητη επιθεση εναντίον κυριαρχων Ευρωπαϊκων κρατων που βρισκονται υπο την ομπρελα του ΝΑΤΟ οπως η Λιθουανια, Πολωνια, Εσθονια, Ρουμανια κλπ. Κατι τετοιο ενεχει τεραστιο κινδυνο να κλιμακωθει σε Γ’ παγκοσμιο πυρινικο πολεμο που θα αφανισει την ανθρωπότητα ενω ολες οι μεγαλουπολεις Ρωσιας και Ευρωπης θα κινδυνευσουν με εξαυλωση. Ή πιστευει κανεις οτι οι πυραυλοι μεσου βεληνεκούς θα εγκατασταθουν στις πρώην Ανατολικες χωρες, που θα το δεχτουν μετα χαρας αφου εχουν μενος για στους Σοβιετικους και Ρωσους χωρις να βγουν επισημα οι Αμερικανοι και να δηλωσουν οτι οποιαδηποτε επιθεση κατα τις επικρατιας αυτων των… Read more »